Sådan slettes dig selv fra internettet

Sådan slettes dig selv fra internettet


Vil du flytte dine data væk fra den digitale verden? Gik et pinligt øjeblik viralt, eller provokerede du den forkerte gruppe på sociale medier? Måske ved nyere nyheder er du blevet genovervejet din online tilstedeværelse og ønsker at tage mere kontrol over dit privatliv. Det er ikke nemt at slette din online tilstedeværelse; takket være fremgangen i praksis for indsamling og sporing af personoplysninger, er nogle oplysninger umulige at fjerne. Hvis dine oplysninger for eksempel er på det mørke web, kan det kræve retshåndhævelse at fjerne dem.

Heldigvis er der dog forskel mellem komplet sletning af internettet og at blive svær at finde. Hvis du vil have det sværere at finde online, kan du minimere din eksponering for det offentlige øje. Her er en gør-det-selv-guide til at rydde op og rense din online tilstedeværelse.

Advarselsord

Vær opmærksom på, at mangel på offentlig offentlig information i nogle tilfælde kan være et mærke mod dig. Human Resource direktører og virksomhedsrekrutterere ser for eksempel ofte op til potentielle kandidater, før de ansættes. At have intet for dem at finde finder måske ikke til din fordel. Hvis dette er tilfældet, skal du overveje at være strategisk for hvad der forbliver og hvad der går. Læg information, som du ønsker, at rekrutterere skal se, og hold professionelle profiler som LinkedIn nemme at finde.

1. Klip af på disse sociale mediekonti

Er du på Facebook, Pinterest, Instagram, LinkedIn eller Twitter? I så fald vil du starte med at rengøre hus og slette disse konti. Hvis du kun har en, to eller tre, spring lige ind; fire eller flere, og du kan overveje at indstille en tjekliste. Desværre er der ingen universel "slet mig" -proces for sociale mediekonti eller onlinetjenester. Du skal besøge hver udbyder uafhængigt for at finde ud af deres proces.

Se også: 
Sådan forhindres Facebook i at spore dig på nettet
15 tip til at øge din sikkerhed og privatliv på Facebook
Den ultimative guide til Instagram-privatliv

Måder at gøre sletning af dine sociale mediekonti går mere problemfrit:

  • Overvej først at tage sikkerhedskopi af dine data. Eventuelle dejlige fotos, særlige ønsker eller interessante debatter, du vil holde på? Hvis udbyderen har en mulighed for at downloade dine oplysninger eller medier, skal du bruge dem. Download billeder, tag skærmbilleder, eksporter kontakter, du vil beholde, medmindre du ved, at du har gemt dem andre steder.
  • Kontroller sproget under processen, og sørg for, at du rent faktisk fjerner din profil. Facebook skelner for eksempel mellem ’Hvorved’ og ’Deaktivering’. Facebook fjerner kun 'slettede' konti. Hvis du 'deaktiverer' din konto, forbliver alle oplysningerne gemt, hvis du beslutter at genaktivere i fremtiden.
  • Vær opmærksom på de meddelelser, der leveres, når du sletter din konto. Vil tjenesten slette din konto inden for 24 timer, en uge eller efter en måned? Nogle virksomheder sletter ikke automatisk for at undgå anmodninger fra brugere, der skifter mening eller glemte at lave en sikkerhedskopi. Anbefaler webstedet andre handlinger fra din side, f.eks. At slette appen fra din enhed?
  • Slet hvad du kan på din side for at fremskynde processen. Hvis du ved, at din konto forbliver 30 dage mere, kan du slette nogle oplysninger tidligere. Vær opmærksom på, at nogle data, f.eks. E-mail og navn, muligvis skal forblive, indtil de slettes af tjenesten.
  • Overvej at køre en hurtig check på webstedets servicevilkår. En god TOS vil give forventninger til, hvornår information er udgår, og skal angive, om oplysninger ikke kan renses. Vær opmærksom, i nogle tilfælde kan du muligvis ikke ødelægge oplysninger. Tjenesten kan være påkrævet for at opbevare visse data som en del af kravene til lovlig opbevaring.
  • Hold øje med konti efter de første anmodninger. Hvis der ikke er sket nogen handling på 30 dage, og dine oplysninger forbliver, skal du følge op. Din anmodning kunne simpelthen være forkert placeret!

2. Slet alle andre online-konti, inklusive shopping, online-værktøjer

Har du nogensinde bud på en vare med eBay? Gå på shopping på Amazon, eller læser du regelmæssigt artikler gennem et onlineabonnement på Wired Magazine? Disse websteder holder styr på, hvad du køber og ser online, og at data derefter bruges til at målrette igen, ofte i tredjepartsannoncer..

Lav en liste over de online sider og tjenester, du bruger, og slet de konti, du kan. Ligesom sociale mediesider, vil dette være lettere for nogle konti end andre. Du kan muligvis slette din konto med et klik på en knap, eller du skal muligvis kontakte tjenesteudbyderen. Bliv ikke overrasket, hvis en tjenesteudbyder beder dig om at bekræfte din identitet. Onlinesider og tjenester er trods alt også nødvendigt at beskytte sig selv mod svindlere.

Selvom det kan være et vanskeligt valg at slette konti for onlinetjenester, hvis du ofte bruger websteder, når det kommer til dine onlinedata, så tæller hver bit. Vær opmærksom på, at jo flere konti du forlader åben, desto mindre af din online tilstedeværelse kan du slette.

3. Kør en søgning på dit navn, e-mail, telefon og adresse

Åbn Google, og kør en søgning ved hjælp af dit navn i tilbud. Søg derefter efter din e-mail-adresse, hjemmeadresse og personlige telefonnummer, og prøv derefter igen med andre søgemaskiner. Overvej at kigge gennem andre populære tjenester, herunder DuckDuckGo, Bing, Yahoo og Dogpile, som kan give forskellige resultater. Disse søgninger viser dig, hvilke personlige oplysninger du har, der er let at finde. Bliv ikke overrasket, hvis du også finder andre, der deler dit navn; det er virkelig en enorm verden derude!

Du kan også tjekke haveibeenpwned.com for at se, om dine oplysninger er blevet kompromitteret af større dataovertrædelser.  Selvom du ikke kan fjerne oplysninger, der er lækket, det giver en idé om, hvad der er tilgængeligt på det mørke web.

4. Kontakt din sideejere og bede om, at de sletter dine oplysninger

Mens nogle websteder giver dig mulighed for at logge ind og slette dine data, kan andre websteder kræve mere indsats. Det kan være nødvendigt, at du direkte kontakter ejeren af ​​webstedet og fremsætter en formel anmodning. Kontroller, om webstedet hjælper med at fjerne data, og hvis der ikke findes en sådan sektion, skal du søge, hvordan man kontakter virksomheden eller den ansvarlige.

Nogle råd når du når ud:

  • Hold det altid høfligt og professionelt.
  • Kend dine rettigheder. Afhængig af hvor du og ejeren er placeret, kan der være juridisk forrang for at fjerne dine oplysninger.
  • Undgå at sende vedhæftede filer eller links til andre sider. På grund af arten af ​​online hacking vil mange webmastere være opmærksomme på vedhæftede filer eller links fra tidligere ukendte e-mails. Nogle har spamfiltre, der umiddelbart sætter mistænkelige meddelelser i karantæne.
  • Opfølgning. Hjemmesideejere, som alle andre, kan få travlt og glemme; din e-mail kan være mistet i den almindelige blanding. Det er også muligt, at den e-mail-adresse, du finder på et websted, kun kontrolleres dagligt eller ugentligt. Hvis du efter en uge endnu ikke har hørt tilbage, tag en dyb indånding, hold dig professionel og række ud igen.
  • Tru aldrig med webmasteren eller ejeren af ​​webstedet. Der er ikke kun nogen garanti for, at en sådan taktik vil fungere, men de kan faktisk slå tilbage. Din kommunikation kan omplaceres til sociale medier og blive endnu mere umulig at fjerne.
  • Vær specifik. Dine anmodninger skal indeholde webadresser til websider, der indeholder de oplysninger, du vil slette. Angiv hvilke oplysninger, du vil blive slettet.

5. Fjern dig selv fra forældede søgeresultater

Nogle gange, selv efter at du har fjernet dine oplysninger fra et websted, vises du stadig i søgeresultater. Hvad giver? I dette tilfælde kunne søgemaskinen trække sin egen 'cache' på siden længe efter at webstedet blev redigeret. Du har brug for et værktøj til dette: se "Fjern forældet indhold" til Google eller "Bing-indholdsfjernelsesværktøj". Desværre finder du muligvis ikke, at alle sider kan slettes: der kan være retlige grunde til, at søgemaskinen har brug for at gemme cachen. Hvis du er forpligtet til at slette dine online data, er det bestemt værd at prøve forældede søgeresultater.

6. Kontroller Internetarkivet og Wayback Machine

Tilbage i 2001 forsøgte nogle arkivister at starte arkivet på nettet. Wayback Machine er beregnet som et værktøj for lærde og indeholder nu 25 petabyte med data. Dette værktøj kan indeholde personlige oplysninger i sit arkiv, hvis disse oplysninger nogensinde var offentligt tilgængelige på et websted, herunder websteder, der er lukket. Du kan søge i Internetarkivet på https://archive.org/advancedsearch.php og kontakte teamet på [email protected] for at bede om fjernelse af oplysninger.

7. Kontroller din lands privatlivslovgivning

Fortrolighedslovene er forskellige fra land til land, og nogle har mere vægt end andre. Afhængig af hvor du bor, kan loven muligvis understøtte dine sletningsanmodninger og krav. Hvis du bor i Den Europæiske Union dine personlige data er underlagt den almindelige databeskyttelsesforordning (GDPR), der inkluderer artikel 17, retten til at slette ('ret til at blive glemt'). California Consumer Privacy Act, der træder i kraft i 2020, inkluderer en lignende bestemmelse. I lovforslagets § 1798.105 hedder det:

"(A) En forbruger har ret til at anmode om, at en virksomhed sletter alle personlige oplysninger om forbrugeren, som virksomheden har indsamlet fra forbrugeren."

Find ud af, hvad der er privatlivets love i dit land eller din stat. Hvis BNPR, CCCPA eller en lignende lov gælder, skal du kontakte din regionale kommissær eller kontor for at få hjælp. Det kan være muligt at indgive en formel klage, hvor virksomheden bliver nødt til at give nogen juridiske grunde til deres afvisning af at efterkomme eller have en stor bøde.

Se også: Hvad er forbrugerens rettighedsregning?

8. Fordele og ulemper ved online fjernelseswebsteder

Når du fjerner webstedsdata, kører du sandsynligvis på tværs af websteder, der tilbyder at starte eller afslutte processen for dig. Mod et gebyr søger disse tjenester på nettet efter dine oplysninger og skrubber, hvad de kan, og tilbyder et tidsbesparende alternativ til gør-det-selv-tilgang. Der er klare fordele ved værktøjer som Slet mig og Deseat.me: sammen med at spare tid, kan de have bedre søgefunktioner og er i stand til at finde mere end du kan på egen hånd.

Ulemperne ved at bruge online fjernelseswebsteder kommer ned på omkostninger og tillid. Software til omdømmehåndtering kan blive dyrt, især da du sandsynligvis har brug for at køre tjenesten mere end én gang. Med information tilføjet til internettet af det andet tilbyder nogle websteder abonnementer bare for at holde øje med det hele.

Den anden fangst ved brug af sletningssider er, at de har brug for dig til at give personlige oplysninger til dem først. Online sletningsværktøjer fungerer ved at lede efter de oplysninger, du giver dem, og anmode om, at de slettes fra andre websteder. Det kommer til et spørgsmål om tillid: hvis jeg giver mine oplysninger til en virksomhed for at fjerne dem fra internettet, hvordan ved jeg, at de ikke gemmer eller sælger informationen selv? Som enhver forretningskategori er der altid de gode og dårlige spillere. Hvis du beslutter at bruge en online sletningstjeneste som en del af din plan, skal du kontrollere omdømme og være sikker på at læse Servicevilkårene, før du tilmelder dig.

9. Slet den e-mail, du brugte til at tilmelde dig dine konti

Overvej at slette den e-mail-adresse, du brugte til at tilmelde dig dine online konti, og oprette en ny til venner, familie og arbejde. Dette vil gøre det sværere at finde dig. Mange dataforskere ser for eksempel på fælles felter, inklusive e-mail, for at identificere enkeltpersoner i mere end en database. Sletning af din e-mail betyder, at der er et yderligere dataelement, som du ikke kan identificeres med.

10. Ændre browserindstillinger og vaner

Tillykke! Du har slettet dine konti, kørt et par søgninger og var i stand til at fjerne personlige oplysninger fra online adgangspunkter. Nu for at holde det på den måde. For at forblive usynlige på Internettet, skal du holde dig opmærksom og undgå at give dine data, når det er muligt.

Når du er blevet ryddet på informationswebstederne, skal du starte med et nyt med bedre beskyttelse af privatlivets fred for at beskytte dine data. Se på den webbrowser og søgemaskiner, du bruger: hvad er deres omdømme over for brugerens privatliv?  Er der udvidelser, du kan tilføje til dine browservaner, som f.eks. Ghostery og Https Everywhere. Det kan du også overveje at bruge en VPN som en del af din internetforbindelse, eller Tor, hvis du er mere teknisk klar. Disse teknologier kan skjule din identitet fra websteder og din browseraktivitet fra din internetudbyder.

Vi har alle tidspunkter, vi ønsker at undgå at være i det offentlige øje, men internettet er blevet en ny type offentlig post, som vi ikke altid kan kontrollere. Dette er grunden til, at lande i Den Europæiske Union og Argentina har forkæmpet 'Retten til at blive glemt', og fortalere for privatlivets fred har argumenteret for lignende love i andre lande. For tiden er det op til enkeltpersoner at holde øje med, hvad der kan findes, og holde sig opmærksom for at forhindre, at flere oplysninger bliver tilgængelige.

Se også: Googles alternativer, der respekterer dit privatliv 

“Panic Button” af Gerd Altmann licens under CC med 2,0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 − = 33