Trinn for trinn-guide for trygt tilgang til det mørke nettet og dype nettet

flammen
Google indekserer bare en liten brøkdel av internett. Etter noen anslag inneholder nettet 500 ganger mer innhold enn det Google returnerer i søkeresultatene. Koblingene som Google og andre søkemotorer returnerer når du skriver inn en spørring, er kjent som "overflateweb", mens alt annet, ikke-søkbart innhold blir referert til som "dyp web" eller "usynlig nett".


Det meste av denne informasjonen er skjult bare fordi de aller fleste brukere ikke finner den relevant. Mye av det er gjemt i databaser som Google enten ikke er interessert i eller hindret i å gjennomsøke. Mye av det er gammelt og utdatert. Innholdet i iPhone-apper, filene i Dropbox-kontoen din, akademiske tidsskrifter, rettsregister og private sosiale medieprofiler er alle eksempler på data som ikke nødvendigvis indekseres av Google, men som fremdeles eksisterer på internett.

Se også: De beste VPN-ene for Tor

Advarsel: Internett-leverandøren din kan oppdage at du bruker Tor

Mye av denne artikkelen dreier seg om bruk av anonymitetsnettverk som Tor, som brukes til å få tilgang til det mørke nettet. Internettleverandører kan oppdage når Tor blir brukt fordi Tor node IP-er er offentlige. Hvis du vil bruke Tor privat, kan du bruke en VPN eller Tor Bridges (Tor-noder som ikke er offentlig indeksert). Spesielt amerikanske Tor-brukere vil kanskje bruke et VPN, som vil være raskere og mer pålitelig.

Nyere endringer i amerikansk lovgivning betyr at internettleverandører står fritt til å selge og dele data om kundene sine, inkludert surfevanene deres. Når du bruker en VPN, vil ikke Internett-leverandøren din kunne se at du er koblet til en Tor-inngangsnode, bare en kryptert tunnel til en VPN-server.

NordVPN er det første valget for Tor og er designet med tanke på Tor-brukere.

Dyp nett vs mørkt nett

Den dype nettet blir ofte forvekslet med det mørke nettet, også kalt mørk nett, svart nett og svart nett. Enkelt sagt, den dype nettet er all informasjon som er lagret på nettet som ikke indekseres av søkemotorer. Du trenger ikke noen spesielle verktøy eller en mørk nettleser for å få tilgang til den dype nettet; du trenger bare å vite hvor du skal se. Spesialiserte søkemotorer, kataloger og wikier kan hjelpe brukere med å finne dataene de leter etter.

Mange av de beste generelle dypsøkemotorene har stengt ned eller blitt anskaffet, som Alltheweb og CompletePlanet. Fortsatt henger noen rundt for å komme i gang:

  • DeeperWeb - Dyp nettsøkemotor som utnytter Google-søk
  • WWW Virtual Library - Den originale indeksen på nettet, men mer av en katalog enn en søkemotor.
  • Surfwax - indekserer RSS-feeds. Ikke sikker på at dette fremdeles fungerer ...
  • IceRocket - Søker i blogosfæren og Twitter

Dette er alt i orden, men spesialiserte søkemotorer har en tendens til å være bedre enn generelle for å finne informasjon på det dype nettet. Hvis du for eksempel leter etter en rettssak, kan du bruke statens eller lands offentlige register. Hvis du trenger akademiske tidsskrifter, kan du sjekke artikkelen vår om bruk av dype søkemotorer for akademisk og vitenskapelig forskning. Jo mer spesifikk du kan være, jo bedre, ellers vil du bare ende opp med de samme søkeresultatene som du vil finne på Google. Hvis du trenger en spesifikk filtype, for eksempel en Excel-fil eller en PDF, kan du lære hvordan du spesifiserer søk etter den filtypen (f.eks. Type "filtype: PDF" i DeeperWeb-spørringen).

Det mørke nettet er en liten del av den dype nettet som holdes skjult med vilje. Nettsteder og data på det mørke nettet krever vanligvis et spesielt verktøy for å få tilgang. Den typen nettsted som oftest er assosiert med den mørke nettet, er markedsplasser hvor ulovlige varer som narkotika, skytevåpen og stjålne kredittkortnummer blir kjøpt og solgt. De mørkeste hjørnene brukes til å ansette hitmen, drive med menneskehandel og utveksle barnepornografi. Mer enn det inneholder imidlertid den mørke nettet innhold og data som du kan få tilgang til med anonymitet. Det kan være en blogg, forum, chatterom eller privat spillserver.

Det fine med det mørke nettet er anonymitet. Ingen vet hvem noen andre er i den virkelige verden, så lenge de tar de nødvendige forholdsregler. Brukere er fri fra nysgjerrige øyne fra myndigheter og selskaper.

Det mørke nettet og Tor blir ofte brukt av journalister og varslere for å utveksle sensitiv informasjon, inkludert Edward Snowden selv. Ashley Madison-datadumpen ble for eksempel lagt ut på et nettsted som bare var tilgjengelig for Tor-brukere.

Slik får du tilgang til Dark Web trygt

Den mørke nettet er ikke et enkelt, sentralisert sted. Akkurat som overflatenettet er det spredt mellom servere over hele verden. Denne artikkelen vil instruere deg om hvordan du får tilgang til det mørke nettet gjennom Tor, forkortelse for The Onion Router. Mørke nett-nettadresser blir ofte lagt til med ".onion" i stedet for ".com" eller ".org", noe som indikerer at de bare er tilgjengelige for Tor-brukere.

tor diagram

Tor er et nettverk av frivillige stafetter som brukerens internettforbindelse føres gjennom. Tilkoblingen er kryptert og all trafikk spretter mellom reléer rundt om i verden, noe som gjør brukeren anonym.

velkommen til nettleser

Så hvordan kommer man på Tor-nettverket? Den enkleste måten er å laste ned og installere Tor Browser. Basert på Firefox kan du surfe på nettet akkurat som enhver annen nettleser, bortsett fra at all trafikken din blir rutet automatisk gjennom Tor-nettverket. Sørg for å laste ned Tor Browser bare fra det offisielle nettstedet, så du ikke risikerer å laste ned skadelig programvare, spyware eller annet virus til enheten din. Offisielt er Tor-nettleseren bare tilgjengelig på Windows, Mac og Linux, så mange eksperter fraråder å bruke tredjeparts mobilnettlesere som bruker Tor-nettverket.

Slik får du tilgang til det mørke nettet på Android med Tor Browser (UPDATE)

Den offisielle Tor Browser er nå tilgjengelig på Android. Du kan få det fra Play Store eller Tor-nedlastingssiden. Fra skriving er Tor Browser for Android fremdeles i alfa, og krever i tillegg at du installerer Orbot som en forutsetning.

Tor-nettleseren er den mest populære mørke nettleseren. Når Tor Browser er installert, kan du nå få tilgang til de .onion mørke nettnettstedene.

Navigerer i det mørke nettet

Du kan nå trygt surfe på mørke nettsteder og skjulte wikier, men hvis du planlegger å gjøre noe mer enn det, må du ta flere forholdsregler. Hvis du planlegger å kjøpe på en mørk nettmarked som Silk Road for å få de stoffene din døende mor så desperat trenger for å overleve, for eksempel, må du opprette en falsk identitet. Det betyr å sette opp kryptert e-post med en ny e-postadresse, bruke et pseudonym, sette opp en anonym bitcoin lommebok, deaktivere Javascript i Tor Browser, undersøke leverandører og mer.

tor nettleser wikileaks url bar

Å finne disse .onion nettsteder er tydeligvis den første utfordringen, ettersom de ikke vises i Googles søkeresultater. Du kan ikke bare Google “Silk Road” og håpe å lande på det mørke nettstedet. En håndfull mørke nett-søkemotorer som indekserer .onion-nettsteder inkluderer Onion.city, Onion.to og NotEvil. For å søke på flere markedsplasser etter spesifikke produkter, spesielt medisiner og narkotiske stoffer, er det Grams.

Reddit er også en verdifull ressurs for å finne det mørke nettet eller det dype nettstedet du leter etter. Prøv / r / deepweb, / r / løk og / r / Tor subreddits. Skjulte wiki-kataloger som denne kan også være nyttige for å begrense søket.

Igjen kan vi ikke understreke nok til at sikkerhet og anonymitet er avgjørende for de som er på mørke nettsteder. Din Internett-leverandør og regjeringen kan kanskje ikke se aktiviteten din når du er i Tor-nettverket, men de vet at du er på Tor-nettverket, og at det alene er nok til å heve øyenbrynene. Faktisk antydet en fersk dom fra USAs høyesterett at det å bruke Tor var tilstrekkelig sannsynlig årsak til at rettshåndhevelse kunne søke og gripe en hvilken som helst datamaskin rundt om i verden..

En annen viktig forholdsregel er å sikre at .onion-nettadressene dine er riktige. Løk-nettadresser inneholder vanligvis en streng med tilsynelatende tilfeldige bokstaver og tall. Og fordi det er veldig lite bruk av HTTPS på det mørke nettet, er det ikke mulig å kontrollere om et nettsted er legitimt med et SSL-sertifikat. Vi anbefaler å bekrefte nettadressen fra tre separate kilder før du bruker et nettsted på det mørke nettet. Når du er sikker på at du har riktig URL, lagrer du den i en kryptert merknad - Tor-nettleseren vil ikke buffer den til senere. Ellers er det en god sjanse for å bli offer for en phishing-svindel som denne falske bitcoin-mikseren.

Av den grunn anbefaler vi sterkt å bruke et annet lag med sikkerhet via en VPN.

VPN over Tor kontra Tor over VPN

En VPN lar en bruker kryptere all Internett-trafikk som reiser til og fra enheten hans og rute den gjennom en server på et sted som brukeren velger. En VPN i kombinasjon med Tor øker brukerens sikkerhet og anonymitet ytterligere.

Mens det er noe likt, understreker Tor anonymitet, og en VPN legger vekt på personvern.

Å kombinere dem reduserer risikoen, men det er en viktig skille i hvordan disse to verktøyene samhandler. La oss først diskutere Tor over VPN.

Hvis du kobler deg til VPN-en og fyrer opp Tor Browser, bruker du det Tor over VPN, dette er den klart vanligste metoden. All enhetens internetttrafikk går først til VPN-serveren, og deretter spretter den gjennom Tor-nettverket før den havner på det endelige målet. Internett-leverandøren din ser bare den krypterte VPN-trafikken, og vil ikke vite at du er med på Tor. Du kan få tilgang til .onions nettsteder normalt.

VPN TEN TOR

Tor over VPN krever at du stoler på VPN-leverandøren din, som kan se at du bruker Tor og beholde metadata-logger, selv om den faktisk ikke kan se innholdet i den krypterte Tor-trafikken. Et logfritt VPN, som ikke lagrer trafikklogger eller sesjonslogger, er sterkt å foretrekke. Trafikklogger inneholder innholdet i internetttrafikken din, for eksempel søk og nettsteder du besøkte, mens sesjonslogger inneholder metadata som IP-adressen din, da du logget inn på VPN, og hvor mye data som ble overført. Trafikklogger er en større bekymring enn sesjonslogger, men ingen av dem er gode.

For innebygd Tor over VPN-funksjonalitet, driver NordVPN servere som automatisk dirigerer deg gjennom Tor-nettverket (alle detaljer her). Du trenger ikke en gang å bruke til Tor Browser, men husk at andre nettlesere fremdeles kan passere identifiserende informasjon gjennom nettverket. Alternativt er det IPVanish som hevder å være verdens viktigste VPN for Tor og kommer sterkt anbefalt, du kan spare 60% på årsplanen her.

HANDLEVARSEL: NordVPN Kjør en 2-årig avtale med enorm 66% rabatt her.

Tor over VPN beskytter heller ikke brukere mot ondsinnede Tor exit-noder. Fordi Tor-noder består av frivillige, spiller ikke alle av dem etter reglene. Det endelige stafetten før trafikken din går til destinasjonsnettstedet er kjent som avkjøringsnoden. Utgangsnoden dekrypterer trafikken din, og kan dermed stjele personlig informasjon eller injisere skadelig kode. I tillegg blokkeres ofte Tor exit-noder av nettsteder som ikke stoler på dem, og Tor over VPN kan ikke gjøre noe med det, heller.

Så er det de mindre populære VPN over Tor, som det frarådes av det offisielle Tor-prosjektet. Bare to VPN-leverandører som vi kjenner til, AirVPN og BolehVPN, tilbyr denne tjenesten, selv om ingen av disse scorer høyt for hastigheter. I dette tilfellet blir rekkefølgen på de to verktøyene byttet. Internett-trafikk går først gjennom Tor-nettverket, og deretter gjennom VPN. Dette betyr at VPN-leverandøren ikke ser den virkelige IP-adressen din, og VPN beskytter deg mot de dårlige exit-noder.

Den store ulempen er at Internett-leverandøren din vet at du bruker Tor, noe som er grunn til bekymring noen steder og vil sette mange mennesker utenfor ved å bruke denne metoden. Også i dette tilfellet er det viktig å bruke en logløs VPN og betale med Bitcoin hvis du kan for å være anonym. VPN over Tor-teknikken er også utsatt for et endelig tidsangrep, selv om det er svært usannsynlig.

Tor over VPN krever at du stoler litt på VPN-leverandøren din, men ikke ISPen din, og er best hvis du vil ha tilgang til .onions nettsteder. VPN over Tor krever at du stoler på Internett-leverandøren din, men ikke VPN-en, og er best hvis du vil unngå dårlige Tor-exit-noder. Noen anser VPN over Tor som sikrere fordi den opprettholder anonymitet gjennom hele prosessen (forutsatt at du betaler for VPN anonymt). Selv om det offisielle Tor Project fraråder VPN over Tor, er begge metodene overlegne å ikke bruke VPN i det hele tatt.

Det viktigste påminnelsen er hastighet. På grunn av alle nodene som trafikken din går gjennom, begrenser Tor i seg selv båndbredden betydelig. Hvis du legger til en VPN til den, til og med en rask en som IPVanish, vil det bli enda tregere, så vær tålmodig.

I2P

I2P er et alternativt anonymt nettverk for Tor. I motsetning til Tor, kan den imidlertid ikke brukes til å få tilgang til det offentlige internett. Den kan bare brukes til å få tilgang til skjulte tjenester som er spesifikke for I2P-nettverket. I2P kan ikke brukes til å få tilgang til .onion-nettsteder fordi det er et helt eget nettverk fra Tor. I stedet bruker I2P sitt eget merke av skjulte nettsteder kalt "eepsites".

Så hvorfor vil du bruke I2P i stedet for Tor? Tross alt er den mye mindre populær, den kan ikke brukes til å få tilgang til normale nettsteder, og er ikke like enkel å bruke, blant andre ulemper. Begge er avhengige av en peer-to-peer-rutingstruktur kombinert med lagdelt kryptering for å gjøre surfingen privat og anonym.

I2P har imidlertid noen fordeler. Det er mye raskere og pålitelig enn Tor av en rekke tekniske årsaker. Peer-to-peer-rutingstrukturen er mer avansert, og den er ikke avhengig av en pålitelig katalog for å få ruteinformasjon. I2P bruker enveis tunneler, slik at en avlytting kan bare fange utgående eller inngående trafikk, ikke begge deler.

Å konfigurere I2P krever mer konfigurasjon fra brukerens side enn Tor. I2P må lastes ned og installeres, hvoretter konfigurasjonen gjøres gjennom rutekonsollen. Deretter må individuelle applikasjoner konfigureres separat for å fungere med I2P. I en nettleser må du konfigurere proxyinnstillingene til nettleseren for å bruke riktig port.

Freenet

I likhet med I2P er Freenet et selvstendig nettverk i nettverket som ikke kan brukes til å få tilgang til nettsteder på det offentlige nettet. Det kan bare brukes til å få tilgang til innholdet som er lastet opp til Freenet, som er en peer-to-peer distribuert datastore. I motsetning til I2P og Tor, trenger du ikke en server for å være vert for innhold. Når du har lastet opp noe, forblir det der på ubestemt tid selv om du slutter å bruke Freenet, så lenge det er populært.

Freenet lar brukere koble seg til i en av to modus: darknet og opennet. Darknet-modus lar deg spesifisere hvem vennene dine er i nettverket og bare koble til og dele innhold med dem. Dette gjør det mulig for grupper av mennesker å opprette lukkede anonyme nettverk som utelukkende består av mennesker de kjenner og stoler på.

Alternativt kan brukere koble seg til i opennet-modus, som automatisk tildeler kolleger i nettverket. I motsetning til darknet-modus bruker opennet en håndfull sentraliserte servere i tillegg til det desentraliserte peer-to-peer-nettverket.

Konfigurasjon er ganske grei. Bare last ned, installer og kjør. Når du åpner standard nettleser, vil Freenet være klar og kjøre gjennom sitt nettbaserte grensesnitt. Merk at du bør bruke en egen nettleser enn den du vanligvis bruker for å sikre anonymitet.

Freenet er fortsatt et eksperiment designet for å motstå angrep og sensur av fornektelse av tjenesten.

Nyttige lenker:

IPVanish
NordVPN
Last ned Tor-nettleseren
BolehVPN
AirVPN

“The Flame” av Aaron Escobar lisensiert under CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 + = 62