SOCKS5 Proxy vs VPN – Hva er forskjellen? Hvilken bør du bruke?

SOCKS5
De fleste av oss kjenner personvernfarene som finnes på nettet. Gitt det enormt økende antallet Internett-brukere (3,4 milliarder og voksende, ifølge Internet Live Stats) og økningen i offentlige wifi-hotspots (423 millioner i følge FierceW Wireless), burde det ikke komme som noen overraskelse at internett sikkerhet er en økende bekymring.


Bare se på hvor viktig internettsikkerhet har blitt i presidentvalget 2016. Usikrede e-postservere. Lekkede dokumenter. Private samtaler gitt ut for publikum for hele verden å se. Den enkle sannheten er at så lenge du bruker internett, er du sårbar. Med mindre du selvfølgelig bruker høyst sikret nettverkstilgang, eller du får tilgang til nettsteder og data på nettet via sikre krypteringsmetoder.

Krypteringsmetoder: HTTPS er flott, bortsett fra når det ikke er det

Noen aspekter ved online-kryptering og datasikkerhet blir ivaretatt for deg. Det er fordi de fleste nettsteder har en interesse av å forhindre at hackere tar tak i dataene dine. Datainnbrudd er et økende problem, og det er ekstremt dyrt. Yahoo er for øyeblikket midt i å spille skadekontrollspillet etter at 500 millioner kontoer ble stjålet. Med den gjennomsnittlige kostnaden for et datainnbrudd nå et sted på linjen på $ 4 millioner, eller rundt $ 154 til $ 158 per konto, kan Yahoo se på datainnbrudd med en potensiell kostnad for selskapet for milliarder av dollar. Au. Dette er å håpe at de kjøpte en god forsikringspolicy for nettansvar.

De fleste nettsteder er ikke sikre. Faktisk er det bare rundt 25 prosent som bruker sikkerhetsstandarden HTTPS-kryptering på nettstednivå. Nettsteder med HTTPS-kryptering bruker SSL-kryptering (Secure Sockets Layer). Dette skaper en sikker forbindelse mellom datamaskinen din og nettstedets vertsservere. Når den er koblet til, blir dataoverføringene mellom datamaskinen din og nettstedets servere kryptert. Informasjonen er kryptert, som er typisk for krypteringsmetoder, med dataene ikke kryptert med sikre taster i begge ender. Det er ganske enkelt å identifisere når et nettsted bruker HTTPS også. Bare se til nettadressen:

Google https

Til og med Google bruker krypteringsmetoder for søkemotoren sin. Men la deg ikke lure. Selv om HTTPS-kryptering er langt sikrere enn den krypteringsmanglende HTTP-protokollen, er den langt fra en endelig sikkerhetsmetode. Alle som snupper inn på nettaktiviteten din eller nettstedets servere, kan fremdeles se hva du ser på og stjele data eller identiteten din. På en lignende note, så fantastisk som HTTPS-kryptering, skjuler det ikke plasseringen din. Noen kan fremdeles identifisere hvem du er gjennom IP-adressen din, og koble den til offentlig tilgjengelig informasjon. HTTPS er en god, sikker metode for å sikre at dataene dine ikke blir stjålet under overføringsprosessen, men den sikrer ikke identiteten din på nettet og holder ikke dataene dine helt private.

Det prøvde og virtuelle private nettverket (VPN)

Virtuelle private nettverk (VPN) er kanskje den vanligste metoden for sikker tilkobling, nedlasting og surfing på nettet. Alle datamaskiner som bruker internettforbindelser er del av et større, delt nettverk. Hvis du kobler deg til internett via internettleverandøren, tildeler Internett-leverandøren datamaskinen din en unik IP-adresse og sender deg på lystig måte gjennom nettverket deres, og kobler deg til resten av nettet. Å overvåke aktiviteten din er en veldig enkel sak for både Internett-leverandøren og for alle regjeringer eller myndigheter som har tilgang til Internett-leverandørens data. Virtuelle private nettverk skaper imidlertid en sikker tunnel mellom deg og en privat server. Du kobler deg online via Internett-leverandøren din som vanlig, men kobler deg deretter sikkert og direkte til en bestemt server.

IPVanish, en av de største tilgjengelige VPN-tjenestene, gir en nyttig grafikk for å visualisere hva vi mener:

hvordan vpn beskytter dataene dine

Den sikre tunnelen som er opprettet av en VPN, betyr at det opprettes en direkte forbindelse mellom deg og nettstedene du prøver å få tilgang til. Hackere, myndigheter og til og med din egen Internett-leverandør kan ikke kikke på hva du gjør.

Fordelene her er ganske klare også, men en VPN er begrenset på mange måter. Fordi dataene dine må reise videre og er kryptert og dekryptert flere ganger i løpet av prosessen, blir den opprinnelige internetthastigheten betydelig redusert. På en lignende note, hvis du kobler til en VPN-server som er langt borte fra deg, vil du oppleve Ta for eksempel hva som skjer når du er i USA og koble til en VPN-server i Australia, kontra når du er ikke koblet til en VPN-server i det hele tatt:

Ingen VPN:

ingen vpn-hastighet

Australia VPN Server:

Australske VPN-hastighet

Pingen (tiden det tar for en pakke med data å reise frem og tilbake mellom to steder) stiger dramatisk. Dette skjedde også da vi benyttet en gratis VPN-tjeneste, TunnelBear:

Tunnelbear VPN-hastighet

Den økte pingen skal ikke øke brukerne for mye, for så vidt en høy ping ikke alltid tilsvarer lavere nedlastingshastigheter. Imidlertid kan høyere ping også være en indikasjon på en ganske fullpakket server, noe som ofte er tilfelle med mer populære VPN-tjenester og gratis VPN-tjenester spesielt. Vanligvis kommer VPN-tjenester rundt dette ved å øke antall servere de tilbyr.

Når det gjelder nedlastingshastigheter, er her en enkel sammenligning mellom hva hastigheter (i løpet av sekunder) er som å laste ned gjennom en betalt VPN-tjeneste (IPVanish), gratis VPN (TunnelBear) og ingen VPN:

VPN-hastighet tester resultatene

Som det fremgår av resultatene, har nedlasting uten VPN de beste hastighetene, mens VPN-er påvirker nedlastningshastighetene betydelig. Som vanlig var den betalte VPN-tjenesten raskere enn gratistjenesten. For mer informasjon om VPN-hastigheter, sjekk artikkelen vår om de raskeste VPN-tjenestene, og hvorfor måling av VPN-hastighet ikke er rett frem.

VPN-er er også begrenset av sikkerhetstiltakene som er implementert av det vertsbaserte VPN-selskapet. De fleste betalte VPN-tjenester øker sikkerhetsinnsatsen, og tilbyr alle former for høyt nivå kryptering samt opprettholder strenge loggfrie policyer i de fleste tilfeller. Selvfølgelig er mange brukere nølende med å hoste penger for en VPN-tjeneste når det er utallige VPN-tjenester tilgjengelig online gratis.

Det er en god grunn til at mange brukere bestemmer seg for at det er bedre å betale for en VPN-tjeneste enn å gå med en gratis. Gratis VPN-er inneholder ofte data eller båndbredde, logger aktiviteten din og / eller injiserer annonser i nettleseren din. Ikke bare har gratis tjenester færre ressurser å strømme inn i båndbredde og servere, mange mangler på sikkerhetsfunksjoner.

Gratis VPN-er er ofte annonsedrevet, og viser annonser i sine egne apper, injiserer annonser i nettleseren din, eller begge deler. Som mange av oss kanskje vet nå, kan annonser brukes av hackere (kalt “malvertising”) for å infisere datamaskiner med virus og malware av forskjellige slag. Annonsedrevne VPN-er er knapt sikre.

Spørsmålet om SOCKS5-proxy-server

Det kan hende du tenker at det er en måte å koble deg sikkert til et VPN uten den ekstra datakontrollen. Og det er det. Proxy-servere gjør nettopp det. En proxy-server fungerer faktisk som en VPN, men uten den ekstra krypteringen. En proxy-server tildeler deg en ny IP-adresse når du kobler deg til serveren, og fører deg videre dit du prøver å gå. Det er en viss sikkerhet i det. Alle som ser inn vil oppfatte din beliggenhet annerledes på grunn av den nye IP-adressen. Mangelen på kryptering betyr imidlertid at dataene i utgangspunktet er usikre. En av de sikreste proxyformene, SOCKS5, jobber for å lindre noe av det usikre

IPVanish- og VPN-tjenester NordVPN og Private Internet Access leverer hver SOCKS5 proxy-servere til abonnenter. NordVPN beskriver fordelen med SOCKS5 på denne måten:

“[Den] viktigste fordelen med SOCKS5 er den ekstra muligheten til å gi autentisering slik at bare autoriserte brukere får tilgang til en server. Dette gjør det sikrere enn andre proxy-servere. ”

Dette er faktisk et problem vi behandlet tidligere i vår korte omtale av HTTPS. Selv om du kan være i stand til å koble deg sikkert til et nettsted og overføre data frem og tilbake uten at noen stjeler eller snubler på det, er noen faktisk meningsløs hvis noen har tilgang til serveren. Siden SOCKS5 proxy-servere bruker en SSH (sikker socket shell) -protokoll, kan de bare nås via bekreftelse. Ikke bare noen kan koble seg til, og noen som prøver å få tilgang på feil måte har en stor mengde kryptering å takle.

Fordelen med en SOCKS5 proxy-tjeneste er hastighet. Mangelen på kryptering med en proxy-server, og enda en sikrere SOCKS5, er med på å sikre raskere hastighet. Husk at dataene som går frem og tilbake for det meste ikke egentlig er kryptert, bare tilgangen til SOCKS5 proxy-server. De fleste tjenester som tilbyr SOCKS5 fullmakter gir avansert advarsel om at fullmaktene er mindre sikre. Ta forhåndsvarselet gitt av IPVanish, for eksempel:

Socks5 vs VPN

Dette er grunnen til at SOCKS5-fullmakter brukes mer populært til nettaktiviteter som ikke innebærer å koble til forskjellige nettsteder der dataene dine lett kan fås. Utenom mindre kryptering logger også proxy-servere aktivitet. Dette betyr at alle som kan få tilgang til disse loggene, kan finne ut både hvem du er og hva du gjorde mens du dirigerte data gjennom proxy. I tillegg er det mer sannsynlig at proxy-servere som er hacket, skyver skadelig programvare og virus på maskinen din.

Når skal du bruke SOCKS5-proxyer, VPN-er eller begge deler

Som du kanskje forventer, er det klare fordeler ved å bruke SOCKS5 proxy over VPN-er, og omvendt.

Beste bruksområder for SOCKS5 proxy-servere:

  • Mer båndbredde kreves
  • Forstyrre eller bruke peer-to-peer-tjenester (bare hastighetsformål) *
  • Gjemme din plassering
  • Omkjøring av geografisk eller innholdsblokkering
  • Forbedret sikkerhet over vanlige proxy

Beste bruksområder for en VPN:

  • Sikker nettlesing
  • Forstyrre eller bruke peer-to-peer-tjenester (når mer kryptering og sikkerhet er ønsket)
  • Komme forbi brannmurer
  • Omkjøring av geografisk eller innholdsblokkering
  • Bedre personvern enn SOCKS5

SOCKS5 proxy vs VPN for torrenting og P2P

Hvis hele målet ditt er å torrent eller bruke en P2P-tjeneste med den raskeste hastigheten, kan det beste alternativet ditt være å bruke en SOCKS5-proxy. Den raskere hastigheten vil imidlertid komme til å koste betydelig mindre personvern, og risikoen for å være oppmerksom på deg selv fra VPN-en. Imidlertid, hvis målet ditt er å torrent med maksimal mengde kryptering og personvern, kan du gå med en VPN. Hastigheten vil bli merkbart lavere, men med riktig VPN-tjeneste kan skaden reduseres litt (se artikkelen vår om de beste VPN-ene for torrenting for mer informasjon). I tillegg kobler SOCKS5 proxy bare utvalgte applikasjoner til nettet, så det er viktig å huske at alle datamaskinens internettrelaterte aktiviteter ikke er skjult mens de er koblet til en SOCKS5 proxy.

Hvis målet ditt er å gjøre en stor mengde surfing på nettet, komme forbi brannmurer eller bare beskytte hele din online tilstedeværelse uansett online aktivitet, har du det bedre å bruke en VPN. Båndbredden vil være verre, men ikke uutholdelig, så hvis du bruker en betalt tjeneste av høyere kvalitet som de fra IPVanish og NordVPN. Begge tjenestene har faktisk både SOCKS5-proxy og VPN-servere.

For en bedre idé om tilleggsfordelene som VPN-tjenester gir, kan du sjekke vurderingene våre av IPVanish, NordVPN og privat internettilgang.

* Torrenting mens du er koblet til en proxy, er ikke helt anonymt. Internett-leverandøren din kan fremdeles se at du laster opp og laster ned store datamengder. Den viktigste fordelen ved å bruke en SOCKS5-proxy for P2P er bedre opplastings- og nedlastningshastighet, samt det faktum at overvåkningsorganisasjoner ikke kan koble den nytildelte IP-adressen tilbake til deg. Dette resulterer i mer privatliv enn fullstendig anonymitet.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 2 =