IPV6 vs IPV4: hva er de, hva er forskjellen, som er mest sikker?

IPV6 vs IPV4


IP, forkortelse for Internet Protocol, er hvordan enheter som er koblet til internett, finner og kommuniserer med hverandre. Hver enhet som er koblet til internett - datamaskiner, smarttelefoner, servere, biler, smarte kjøleskap, osv. - tildeles minst en IP-adresse. En IP-adresse identifiserer en enhet og dens plassering hvor som helst i verden. IPv6 er den siste versjonen av denne teknologien.

Du kan tenke på en IP-adresse som et telefonnummer. Den har en retningsnummer som peker til et generelt sted. Telefonnummer er vanligvis forbundet med bestemte personer eller bedrifter, så de er en pålitelig, men ufullkommen måte å identifisere noen på.

IPv4 ble opprettet i 1983 før internett noensinne ble globalt, og likevel er det fortsatt det viktigste middelet for å dirigere internettrafikk mellom enheter i dag. En offentlig IPv4-adresse, for eksempel den som er tilordnet hvilken enhet du leser denne artikkelen på, består av tall og sifre. Det ser noe slik ut:

123.45.67.89

En IPv4-adresse kan være en hvilken som helst kombinasjon av fire individuelle tall fra 0 til 254. Det er fire byte, med et totalt område på 4,3 milliarder mulige adresser.

Høres ut som mye, ikke sant?

Men den enorme piggen i enheter som kommer på nettet begynner å ta ut systemet. Vi har tom på tall. Etter hvert treffer vi grensen, noe som kan ødelegge internett og forhindre at nye enheter går på nettet.

Det er her IPv6 kommer inn. Det gjør egentlig det samme som IPv4, bortsett fra at det er mange flere adresser tilgjengelig. En offentlig IPv6-adresse ser slik ut:

2001: db8 :: ff00: 42: 8329

IPv6-adresser inneholder 128 biter hver, og de bruker heksadesimale siffer. Det betyr at i stedet for null til og med 10 (base 10), kan de bruke null til 10 pluss ‘a’ til ‘f’ (base 16). Dette gir oss et totalt utvalg av 340 undekillioner (3,4 x 10 ^ 28) mulige kombinasjoner.

Vi trenger ikke å bekymre deg for å gå tom for IPv6-adresser snart.

Så hvorfor bytter vi ikke bare til IPv6 allerede?

Overgangsprosessen har gått tregt. Flaskehalsen ligger først og fremst hos Internett-leverandører, men også hos datasentre og sluttbrukere.

IP-adresser administreres av fem globale registre - ett for hvert kontinent / region - som deler ut 16,8 millioner IPv4-adresser om gangen. Mellom 2011 og 2015 uttømte alle unntatt ett av de fem registrene toppadressene deres.

For å håndtere dette problemet tildeler de fleste ISP-er brukere dynamiske IP-adresser. Det betyr at IP-adressen din sannsynligvis endres med jevne mellomrom - sannsynligvis hver gang du kobler deg til et annet nettverk. Enheter som går frakoblet, gir fra seg IP-adressene sine slik at de kan brukes av andre. I utgangspunktet leier du, men eier ikke IP-adressen din. Dette bremser nedbrytningen av IPv4-adressene betydelig.

Overgangen skjer, men for nå fungerer IPv4 og IPv6 samtidig. Google rapporterer at omtrent 14 prosent av brukerne får tilgang til den over IPv6, opp fra mindre enn 10 prosent for ett år siden. Utviklingen av distribusjonen varierer mellom land. Omtrent halvparten av amerikanske brukere bruker nå IPv6 i følge Comcast.

Den største faktoren som holder tilbake IPv6-distribusjon er kostnad. Det koster tid og penger å oppgradere alle servere, rutere og brytere som så lenge bare har vært avhengig av IPv4. Selv om de fleste av disse infrastrukturenhetene kan hypotetisk oppgraderes, foretrekker mange selskaper å vente til de må byttes ut. Denne utmattelsesprosessen har bremset sakene.

Er IPv6 sikrere enn IPv4?

Da IPv6 først ble lansert, krevde det selskaper å kryptere internettrafikk med IPSec, en ganske vanlig (men ikke på langt nær så vanlig som SSL) krypteringsstandard. Kryptering krypterer innholdet i Internett-trafikk slik at alle som avskjærer den ikke kan lese den.

Men for å få flere selskaper om bord, ble dette kravet omgjort til mer et sterkt forslag. Kryptering og dekryptering av data krever dataressurser, som krever mer penger. IPSec kan også implementeres på IPv4, som i teorien betyr at IPv6 er like sikker som IPv4. Vi vil sannsynligvis se en økning i IPSec-bruk generelt når vi går over, men det kreves ikke av alle.

Mens vi er i overgangsfasen, hevder noen eksperter at IPv6-brukere faktisk er mer utsatt enn de som holder seg til IPv4. Noen Internett-leverandører bruker overgangsteknologier–IPv6 tunneler, spesielt - som gjør brukere mer utsatt for angrep. EN tunnelmegler brukes vanligvis av Internett-leverandører for å gi brukere på IPv4-nettverk tilgang til IPv6-innhold. Hackere kan målrette IPv6-tunnelbrukere med pakkeinjeksjon og refleksjonsangrep. Merk at noen tunnelmeglere tilbyr bedre sikkerhet enn andre.

Overgangen forventes å ta flere år før den er fullført, så disse overgangsmetodene vil forbli på plass i noen tid.

Et annet potensielt sikkerhetsproblem kommer med en ny IPv6-funksjon: auto. Dette gjør at enheter kan tilordne seg IP-adresser uten behov for en server. Disse adressene genereres ved hjelp av en enhets unike MAC-adresse, som hver telefon, datamaskin og ruter har. Dette skaper en unik identifikator som tredjeparter kan bruke for å spore spesifikke brukere og identifisere maskinvaren deres. Windows-, Mac OSX- og iOS-enheter har allerede personvernutvidelser installert og aktivert som standard, så dette vil ikke være et problem for de fleste.

Er IPv6 raskere enn IPv4?

IPv6 vil ikke ha noen betydelig innvirkning på internetthastigheter sammenlignet med IPv4.

Når det er sagt, vil noen overgangsmetoder som IPv6-tunneler skape ekstra forsinkelse når forespørsler blir konvertert til IPv4 og omvendt.

Er det noen andre store forskjeller mellom IPv4 og IPv6?

Å opprette et større adresserom er det primære målet med IPv6, men det inkluderer noen andre bjeller og fløyter som skiller den fra IPv4. De fleste av disse oppgraderingene vil ikke være så interessante for deg med mindre du er nettverksadministrator, men vi lister dem opp her uansett.

  • multicasting lar en enkelt pakke overføres til flere destinasjoner i en enkelt sendingsoperasjon.
  • Autokonfigurasjon lar enheter automatisk konfigurere sin IP-adresse og andre parametere uten behov for en server
  • Nettverkslags sikkerhet legger til IPSec-kryptering til alle noder, selv om det ikke lenger er et strengt krav
  • IPv6 vil fungere bedre på mobile enheter ved å eliminere trekantet ruting
  • Behandlingen som kreves av rutere som håndterer forespørsler, er mye mer effektiv og forenklet

Hvordan påvirker IPv6 VPN-en min?

Dessverre fungerer nesten alle VPN-er bare på IPv4. Hvis du sender inn en forespørsel om et nettsted som standard til en IPv6-adresse, løses det ved å bruke en IPv6 DNS-server som er utenfor VPN-nettverket. Dette kalles en IPv6-lekkasje, og den kan avsløre din sanne beliggenhet til et geolåst nettsted eller app som Hulu og Netflix. Hvis nettstedet er satt opp for å oppdage slike lekkasjer, kan det hindre deg i å se innhold. Du kan teste for IPv6 DNS-lekkasjer her (det tester også for IPv4-lekkasjer).

Mens vi oppfordrer brukere til å komme ombord med IPv6, i dette tilfellet må du deaktivere det på datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen. Dette kan vanligvis gjøres et sted i innstillingene for internettforbindelse, avhengig av enheten din.

Svært få VPN-leverandører støtter IPv6 i det hele tatt på grunn av de ekstra kostnadene ved å kjøre en IPv6 DNS-server.

Hvordan teste IPv6-tilkobling

Hvis du vil se om enheten din eller VPN støtter IPv6, kan du gå til dette nettstedet, og det vil umiddelbart kjøre en test.

Hvis du vil teste om et bestemt nettsted er tilgjengelig via IPv6, kan du gå til denne siden og oppgi URL-en. Husk å velge HTTP eller HTTPS fra rullegardinmenyen.

Hvordan kan jeg bytte til IPv6?

Du kan bytte til IPv6 ganske enkelt ved å aktivere den på datamaskinen og / eller smarttelefonen. De fleste nyere enheter vil begge ha aktivert som standard. Hvis ikke, kan du slå den på i innstillingene for Internett-tilkoblingen.

Hvordan aktivere eller deaktivere IPv6 på Windows:

Her er en rask opplæring for Windows 10:

Slik aktiverer eller deaktiverer du IPv6 på Mac OS:

  1. Klikk på Apple-ikon, så gå til Systemvalg > Nettverk.
  2. Klikk Avansert og klikk på TCP / IP tab
  3. Klikk på rullegardinmenyen ved siden av Konfigurer IPv6 og velg ønsket innstilling

Når Internett-leverandører, nettfirmaer og wifi-rutereprodusenter ser at flere kunder bruker IPv6, vil de svare i slag.

Du kan også hjelpe deg ved å spre ordet 6. juni, som er den årlige verdens IPv6-dagen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 8