Bruker du VPN lovlig eller ulovlig? Er en VPN-sikker å bruke? Dette er hva du trenger å vite

[ware_item id=33][/ware_item]

Er VPN lovlig og trygt
Virtuelle private nettverk, eller VPN-er, er ganske varme billetttjenester akkurat nå. Og gitt de økende bekymringene for brukernes personvern på nettet, spesielt i USA, ser langt flere mennesker på denne typen tjenester. Når det gjelder VPNS, er to spørsmål vi ofte blir stilt på Comparitech “Er en VPN lovlig eller ulovlig?” Og “Er en VPN sikker å bruke?” Det enkle svaret på begge disse spørsmålene er “JA”, selv om, som med alt, er det bemerkelsesverdige advarsler.

La oss først utforske de største spørsmålene dine om VPN-er. Deretter vil vi komme inn på bekymringsområder du kanskje vil vurdere før du registrerer deg for en VPN-tjeneste.

I slekt: Studie: Amerika hater bredbåndets opphevelse av personvern

Kort sagt: Er VPN-er ulovlige eller lovlige? Er de trygge å bruke?

Med bare noen få unntak (for eksempel Iran), er VPN-bruk lovlig overalt i verden. Videre er det ingen begrensninger på hvordan du kan bruke VPN-tjenesten din. De fleste VPN-tjenester vil tilby forskjellige metoder for å sikre din identitet mens du er tilkoblet som en måte å garantere at du vil holde deg trygg og anonym.

Selv om bruken av en VPN er helt lovlig, vil all ulovlig aktivitet som utføres på nettet forbli ulovlig uavhengig av om du bruker en VPN eller ikke. Selv om en VPN for eksempel kan dekke sporene dine og holde aktiviteten din skjult for internettleverandøren din, er det ikke lovlig å tøffe usannert opphavsrettsbeskyttet materiale mens du bruker en VPN.


Hva er en VPN? Hvordan virker det?

For den gjennomsnittlige brukeren kan det som faktisk skjer når du kobler deg til et virtuelt privat nettverk i beste fall være forvirrende og i verste fall mistenkelig. Du bruker kanskje VPN-tjenesten for å holde nysgjerrige øyne borte fra nettaktiviteten din, men hva skjer under panseret? Hvordan vet du at tjenesten i seg selv er pålitelig?

VPN-er har eksistert i flere tiår. Lenge bærebjelken for banker og store selskaper for å hjelpe til med å koble ansatte spredt over hele landet, virtuelle private nettverk er egentlig private tunneler mellom datamaskinen din og en server som ligger et annet sted.

Koble til internett uten VPN

Når du kobler deg til internett, får du tilgang direkte gjennom en Internett-leverandørers (ISP) nettverkstilgangspunkt. Dette er teknologien som alle Internett-leverandører eier og vedlikeholder som gir deg tilgang til World Wide Web. Når du gjør det, tildeler Internett-leverandøren en IP-adresse til alle enheter du bruker for å koble til modemet den gir deg. I de fleste tilfeller tilhører IP-adressen du har gitt av Internett-leverandøren ditt modem alene.

Når du kobler en ruter til modemet ditt, kan den ruteren deretter tilordne lokale IP-adresser, som alle faller inn under hovedruteren. Så selv da, selv om forskjellige enheter kan ha forskjellige lokale IP-adresser, ser Internett-leverandøren din all denne trafikken som kommer gjennom IP-adressen som er tilordnet modemet ditt.

Generelt kan Internett-leverandøren se all internettaktiviteten din når du er koblet til nettverket. Selv om de fleste Internett-leverandører har visse garantier på plass for å sikre at profesjonelle nettverkssikkerhetspersoner ikke lurer på aktiviteten din og stjeler privat informasjon, er det absolutt mulig for dem å gjøre det. Sikkerhetstiltak, for eksempel SSL-kryptering og autentisering, eksisterer på de fleste sikre nettsteder for å sikre at til og med ISP-en din ikke kan se alt du gjør. Disse sikre nettstedene er betegnet med en "https" på begynnelsen av nettleserens URL-bar, ofte sammen med et grønt hengelåsikon.

På denne måten trenger du ikke bekymre deg for at noen fornuftige ISP-ansatte stjeler passordene dine, for eksempel. Totalt sett spores det du gjør og hvilke nettsteder du besøker, enkelt av Internett-leverandøren din. Noen aktiviteter kan utløse visse protokoller din ISP har på plass og utløse varsler. Dette kan omfatte tilgang til nettsteder som er ulovlige i ditt land, eller som driver med tung nedlasting og opplasting.

Koble til internett med en VPN

IPVanishKilde: IPVanish

Når du kobler til et virtuelt privat nettverk, ruter du datamaskinens tilkobling gjennom en server som ligger et annet sted først. Du får deretter tilgang til internett fra den serveren. Når du gjør dette, tildeler den eksterne serveren du har koblet til en ny IP-adresse. Gjennom hele denne anstrengelsen er du fremdeles koblet til hjemme-leverandøren din, og dataoverføringene er sterkt kryptert (vanligvis enten SSL eller AES-kryptering). Når du er koblet til VPN-serveren, betyr de nevnte beskyttelseslagene imidlertid at Internett-leverandøren ikke kan se hva du gjør, utover å identifisere hvor mye data som lastes opp og lastes ned..

I slekt: Den komplette nybegynnerguiden for SSL-kryptering

Det er også viktig å forstå at den eksterne serveren du er koblet til, kan ha tilgang til internett gjennom a annen ISP enn din egen. For eksempel, hvis du er bosatt i Washington D.C. som bruker Comcast, og kobler deg til en VPN-server som ligger i New York, kan du begynne å legge merke til annonser for Giants-billetter på nettsteder du besøker, i stedet for annonser for Redskins-spill.

Er dette et problem? Ikke i det hele tatt! VPN-tjenesten du bruker betaler Internett-leverandøren for Internett-tilkobling til den serveren. All trafikk som passerer der, inkludert din egen, er bare en del av avtalen.

Hvor sikre er VPN-er? 

Anerkjente virtuelle private nettverk er ekstremt trygge å bruke. En god service vil beskytte din anonymitet og vil omfatte sikkerhetsfunksjoner på høyt nivå som forhindrer forskjellige typer hackingangrep. Dette inkluderer vanligvis krypteringsstandarder av militær karakter som gjør det funksjonelt umulig for inntrengerne å hacke seg inn i den private tunnelen og spore aktiviteten din eller stjele dataene dine. Vi har her en sammendrag av noen av de beste VPN-tjenestene.

Internett-tilkoblede enhetene dine bruker Internett-leverandørens internettforbindelse for å få tilgang til VPNs eksterne servere. Den private tunnelen er dypt sikker og beskyttet mot utenfor snooping og inntrenging av stort sett alle, inkludert regjeringer. I mellomtiden er det umulig å oppdage og laste ned aktiviteten din gjennom denne tunnelen utover hvor mye data som blir lastet opp og lastet ned. Internett-leverandøren din kan ha datagrenser som gjelder, men spesifikke data de måtte ønske å spore vil ikke registrere.

Mens du er i trygge hender med en anerkjent betalt VPN-leverandør, trenger gratis VPN-er å tjene penger et sted og vil vanligvis ikke tilby de samme sikkerhetsnivåene som betalte tjenester. Verre er det at falske VPN-er i omløp som er en direkte svindel. Gratis VPN-er tjener ofte pengene sine på å annonsere eller selge dataene dine, så husk å bruke en gratis VPN du kan stole på hvis du ikke kan ta deg selv til å betale for en.

Kan VPN-serverens ISP spore aktiviteten min?

Her kan noen brukere bli bekymret. Selv om du kobler til en VPN-server skjuler aktiviteten din for ISPen din, kan Internett-leverandøren som leverer internett til VPN-tjenesten din fortsatt se internettaktiviteten din når du er koblet der.

VPN-er har tre primære beskyttelsestiltak for kunder som kan bidra til å avbøte denne situasjonen.

  • Retningslinjer for ikke-logger. Dette er kanskje den beste løsningen VPN-tjenester har utviklet for å sikre brukeranonymitet selv når overvåking skjer av ISP-er. Noen VPN-tjenester opprettholder en policy der de ikke fører logger som identifiserer hvem du er. Selv om de fremdeles kan beholde metadata, vil ikke disse dataene ha personlig identifiserende informasjon. Se vår runde opp for nedlastingen av de beste logløse VPN-tjenestene.
  • Anonyme betalingsmetoder. Noen VPN-tjenester samler ikke inn navnet ditt hvis du ikke vil gi dem det. I stedet bruker de en e-postadresse for brukernavnet, og lar brukere registrere seg ved å bruke sikre og anonyme betalingsmetoder, som PayPal, forhåndsbetalte debetkort eller Bitcoin.
  • Delte IP-adresser. De fleste anerkjente VPN-tjenester vil bruke delte IP-adresser som en måte å sikre bruker anonymitet. Ved å tildele samme IP-adresser til flere brukere som kobler seg til fra forskjellige steder, kan VPN-tjenesten effektivt anonymisere brukere. Siden IP-adressen ikke er koblet til en bruker, er det faktisk umulig for myndighetene å spore aktivitet tilbake til en enkelt person.

Hva med forespørsler om rettshåndhevelse?

Metodene som er oppført ovenfor vil også beskytte enkelt VPN-brukere fra forespørsler om lovhåndhevelse. Hvis et rettshåndhevingsorgan eller myndighet ber om personlig identifiserende brukerinformasjon fra logger eller kontoer, kan en VPN-tjeneste ikke overholde hvis disse dataene ikke eksisterer.

Og hvis rettshåndhevelsesbyrået bestemmer seg for å prøve å gi en ordre til VPN-tjenesten for å begynne å spore logger, vil de fleste anerkjente tjenester tidligere slå av serverne eller tjenesten helt enn å overholde. Likevel er det fortsatt mulig at en VPN-tjeneste kan imøtekomme forespørsler om rettshåndhevelse, og i situasjonene der VPN-tjenesten gjør det ikke opprettholde en streng policy for ikke-logger, brukerdata er ganske enkelt å få tak i med en enkel garanti.

Hvis jeg kan skjule min aktivitet med et VPN, er det lovlig å bruke en?

Ja! VPN-er er lovlige å bruke nesten overalt, selv i mange land der mange VPN-er er blokkert, for eksempel Kina. Det er gode grunner for dette også.

For det første er ikke all VPN-bruk til ulovlige aktiviteter. Faktisk er en god mengde VPN-trafikk forretningsrelatert. Bedrifter og bedriftskunder må ofte koble seg til VPN-er som et sikkerhetstiltak.

For de som ønsker å bruke en VPN av personvernrelaterte grunner, er VPN-er et godt alternativ. Selv om det er sant at VPN-er kan brukes til å skjule ulovlig surfing og nedlasting, er den typen bruk helt avhengig av bruker og ikke VPN-selskap. En regjering som prøver å gjøre VPN-bruk ulovlig, må vurdere hvordan dette trekket kan påvirke virksomheter som bruker VPN-er til legitime formål, og hvordan lignende handlinger vil gjelde for andre typer virksomheter.

Å gjøre VPN-er ulovlige fordi noen Enkeltpersoner som bruker dem til ulovlige formål vil også bety at narkotikaselskaper kan tenkes å bli holdt ansvarlig for ulovlig narkotikasalg, våpenbutikker holdes ansvarlige for kriminell virksomhet, eller hageforsyningsforretninger som holdes ansvarlige når noen gjør en bombe med gjødsel. Å erklære VPN-er ulovlig, i hovedsak, ville være en glatt bakke for enhver regjering.

På omtrent samme måte kan alle også bruke en normal internettforbindelse til ulovlige formål. Det er usannsynlig at noe som internettilgang blir utestengt på grunn av at noen brukere velger å misbruke internett.

Det er noen land der en god mengde VPN-bruk er forbudt, imidlertid. De mer åpenbare mistenkte kommer selvsagt til syne her. I Iran anses for eksempel VPN-bruk som ulovlig. Landet blokkerer veldig målrettet VPN-bruk som en del av sine bredere sensurmetoder på internett. I UAE er VPN-bruk muligens ulovlig, selv om loven er litt uklar. Mens ingen er tiltalt i UAE for VPN-bruk, uttaler en UAE-lovhåndhevelse at VPN-bruk er ulovlig hvis det brukes til å ringe VoIP-anrop. UAEs begrensninger for VoIP er unike for det landet, og laget for å isolere landets telekom fra billigere konkurranse.

I slekt: Beste VPN-er for UAE og Dubai & den juridiske stillingen om VPN-bruk

I Kina er VPN-problemer litt mer sammensatte. Tidlig i 2017 gjorde landet det ulovlig for VPN tjenester å operere uten lisens. brukere, risikerer imidlertid ikke juridiske konsekvenser for bruk av en VPN, selv om Kina gjør en god del VPN-blokkering innenfor sine grenser for å minimere hvor mange enkeltpersoner som får tilgang til gratis nettet. De fleste medier har rapportert om Kinas nylige VPN-lovoppdateringer. Du kan lese mer om saken her.

Spennende og copyright-problemer

Selv om det fortsatt er lovlig å bruke VPN-en, er det viktig å merke seg at noe aktivitet fortsatt er ulovlig. Forstyrrelse av opphavsrettsbeskyttet materiale, eller nedlasting og strømming av opphavsrettsbeskyttet materiale generelt, er fortsatt en ulovlig aktivitet. Mange VPN-brukere vil henvende seg til et VPN for å forbli anonyme, slik at de effektivt kan delta i ulovlige eller lovlig grå området streaming-aktiviteter.

En VPN-tjeneste vil skjule krenkelsesaktiviteter, men den beskytter ikke brukere som blir fanget selv etter å ha brukt en VPN-tjeneste. Mange tjenester vil imidlertid opprettholde retningslinjer uten logg og beskyttelse mot IP-lekkasjer for å forhindre situasjoner der brukeridentitet kan bli kompromittert. Du kan se noen av de mest populære VPN-ene for torrenting her og lese mer om de juridiske problemene rundt torrenting her. 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 − 30 =