Å beskytte barns personvern på nettet – En guide for foreldre, pleiere og pedagoger

Ved datamaskinen
Det er på tide å snakke med barnet ditt. Du kikket på nettleserens historie, og det er på tide. Det kommer til å være vanskelig og ubehagelig for dere begge, og ting har endret seg mye siden du var i den alderen. Men bedre å høre det fra en forelder enn å lære det fra en fremmed eller gud-vet-som på nettet.


Nei, ikke den praten. Det er på tide å diskutere personvern på nettet med barna dine.

Ikke internett og myndigheter regulerer dette for meg?

Ha ha. Bra en.

Fordi vi alle vet hvor ærlige mennesker er når de blir spurt om deres alder før de går inn på et nettsted. Og alle med muligheten til å lage et nettsted eller en app har en grundig forståelse av etikk og regelverk når det gjelder innsamling av data og servering av annonser til mindreårige. Med stor kraft kommer stort ansvar, ikke sant?

I det minste trodde det de fremadstormende lovgiverne som utarbeidet 1998 Children's Online Privacy Protection Act. Den amerikanske loven krever at nettsteder rettet mot barn under 13 år må få foreldres samtykke blant andre overholdelsesstandarder. Som om den gjennomsnittlige ungen har et langt nok oppmerksomhetsspenn til å vente på at foreldrene skal lese gjennom en personvernpolicy.

COPPA har blitt sterkt kritisert for å være ineffektiv og til og med kontraproduktiv når det gjelder å beskytte barn på nettet. Barn tyr ofte til mindre alderstilpasset innhold i stedet for å vente på en foreldres godkjenning. Det hindrer ikke barn i å få tilgang til pornografi eller å bli annonsert til. Nettsteder som ellers kan gi innhold som passer for barn, forbyr ofte barn helt på grunn av overholdelsesbyrden og potensielle bøter for brudd på COPPA.

Storbritannia har vært litt mer aktiv i å spre online personvernbevissthet blant britiske ungdommer gjennom UKCCIS og dets "Click smart, click safe" mantra. Imidlertid er dette den samme organisasjonen som i 2013 forsøkte å filtrere nettsteder som ble ansett som utrygge eller upassende for barn, men utilsiktet blokkerte nettstedene til LHBT-rettighetsgrupper og veldedige organisasjoner som var ment å utdanne barn om narkotika, helse og sex.

Så nei, du kan ikke stole på at internett selv regulerer seg selv eller av regjeringer (som bare kan opprette forskrifter for sitt eget land) for å gå inn på dine vegne.

Er barns privatliv virkelig et problem?

Du vedder på at det er!

Tre av fire barn har tilgang til en smarttelefon i USA. I Storbritannia har 43 prosent av ni- til 12-åringer en sosial medieprofil, ifølge Library of Congress. En av tre er på Facebook til tross for aldersgrensen på 13 år. En fjerdedel av barna på Facebook berører aldri personvernbegrensningene på profilen deres, og en femtedel av dem viser offentlig adresse og / eller telefonnummer. Facebook hevder det er maktesløst å forhindre barn fra å lyve om alderen og opprette kontoer.

Og det er bare Facebook. Det er ikke en gang kult lenger. Snapchat, Tumblr, Vine, Instagram og Kik er alle populære blant tenåringer og før tenåringer. Hvem vet hva som kommer neste gang?

Sosiale medier og spill utgjør den største trusselen mot barns personvern, fordi de ber om en betydelig mengde informasjon ved registrering. Profilinfo brukes av det sosiale nettverket til å vise målrettede annonser og anbefale innhold. Denne informasjonen kan også brukes av svindlere og rovdyr for å målrette barn. For å være rettferdig, skjer det også med voksne. Men barna er langt mer utsatt enn voksne.

Les mer: Hvordan identiteten din kan bli stjålet ved hjelp av sosiale medier (og hvordan du kan forhindre den)

Konsekvensene av å ignorere et barns online aktivitet kan ha både umiddelbare og langsiktige effekter. Du har sikkert hørt om skrekkhistorier der et barn ubevisst bruker tusenvis av dollar på kjøp i appen i et mobilspill. Narkotikahandlere og sexforbrytere er rettet mot barn på nettet, det samme gjelder identitetstyver. Faktisk sier Carnegie Mellon CyLabs at barn er over 50 ganger så sannsynlige at personnummeret deres blir brukt av en annen person.

Én av 40 familier har et barn som er et offer for identitetstyveri, i henhold til Identity Theft Assistance Center og Javelin Strategy & Research Group, og det tallet er på vei opp. Barn gjør store mål for identitetstyveri fordi de har rene skifer uten skader på kredittrapporten. Identitetssvindel kan pågå i flere år uten varsel, fordi barna ikke har behov for kreditt før de er gamle nok til å kjøpe bil, leie en leilighet eller ta lån til college. Når den dagen kommer, er imidlertid disse unge ofrene i en frekk oppvåkning.

Se også: Beste beskyttelse mot identitetstyveri

Nok av frykten din! Hva kan jeg gjøre med det?

Som foreldre er det en fin linje mellom å beskytte barnas personvern og invadere det selv. Men det er noen enkle forholdsregler å ta som vil gi dem frihet mens de ivaretar deres interesser.

Følg og venn barna dine

Bekymret for hva barnet ditt legger ut på Snapchat? Vel, det er enkelt. Installer den, lag en konto og følg dem. Nå kan du trygt overvåke aktiviteten til deres offentlige kontoer i rimelig avstand, og de vil også være mer bevisste på hva de legger ut. Du kan se vennelisten deres på Facebook for å se om det er noen skyggefulle. Nei, du kan ikke se hva som blir sagt på private kanaler, men barna har lov til å ha hemmeligheter.

Gjør det samme for hver sosiale mediekonto. Logg inn på Minecraft for å terrorisere Juniors landsby. Ikke bare vil det bidra til å holde barnet ditt trygt, du vil også bli bedre kjent med dem og verden de lever i. Det er en vinn-vinn for alle parter.

Ikke begynn å lage regler som virker vilkårlige for barnet ditt. Uten å være nedlatende, forklar dem risikoen og farene ved å ikke beskytte personvern på nettet. Kast ut noen av disse statistikkene ovenfra som bevis.

Ikke gå bak ryggen og spion på barna dine, heller. Dette vil bare øke mistilliten og kunne gjøre dem mer utsatt. Når du tar et tiltak som krever litt tilsyn, må du være gjennomsiktig om det.

Ikke bruk sosiale pålogginger på ikke-betrodde nettsteder

Både barn og voksne blir sugd til å spille spørrekonkurranser og ta undersøkelser online, spesielt på Facebook. Men mange av disse nettstedene ber om at brukeren logger inn med profilen sin på sosiale medier før resultatene kan legges ut for venner å se. Be barnet ditt om å unngå disse spillene og quizene, ettersom mange av dem gruver data fra barnets profil og vennene sine, som brukes av selskapet og tredjeparter til å målrette annonser og hvem som vet hva annet. Med mindre du gjenkjenner og stoler på selskapet som eier nettstedet, må du ikke bruke sosiale medier-profiler til å autentisere eller autorisere apper.

Se også: Facebook, Twitter, Google+ eller LinkedIn ... Hvilket bør du logge inn med?

Justere barnas personverninnstillinger

Nesten hver app for sosiale medier vil ha en fane full av personverninnstillinger. Lær dem. Les personvernreglene. Nå som du har de samme appene som ungen din, kan du sette deg ned med dem og deaktivere det som må deaktiveres. Fjern kontoene fra søkeresultatene slik at fremmede ikke kan sende venneforespørsler. Fjern så mye offentlig profilinformasjon som mulig - adresse, skole, telefonnummer, e-postadresse osv. Å stramme personverninnstillinger for det meste vil ikke ha innvirkning på hvordan en sosial medie-app fungerer, så barnet ditt bør ikke sette opp mye av slåss.

Å beskytte ditt barns personvern er egentlig bare en utvidelse av å beskytte ditt eget personvern. Du kan utføre mange av disse oppgavene sammen. Vi vil ikke dekke hver eneste app som barnet ditt kanskje har installert i denne artikkelen, men vi berører noen få av de store.

Se: 75+ gratis verktøy for å beskytte personvernet ditt på nettet

Enhetsinnstillinger

For det første, på alle enheter har lokasjonstjenester blitt normen. Dette lar Apple, Google, Microsoft og appprodusenter overvåke plasseringen av brukeren. Av åpenbare grunner er det best å slå av disse. Be barna dine ikke om å geo-tagge bildene sine på sosiale nettverk - i alle fall ikke før de har forlatt det bestemte stedet og ikke planlegger å returnere. I nyere versjoner av iOS og Android kan du deaktivere tillatelse til sporingssporing på en app for appbasis, eller deaktivere den helt i innstillingene.

android plassering

Forovervendte kameraer er også nesten universelle på telefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner i dag. Det er ingen mangel på nyheter om både hackere og rettshåndhevelse som eksternt gjør det mulig for kameraer å være uvitende om brukeren, knipse bilder og lære deres oppholdssted. Legg et klistremerke eller et stykke elektrisk tape over disse kameraene.

Angi alltid et sveipemønster, PIN-kode eller passord på enhetene dine for å holde både fremmede og uvillige bekjente utenfor barns virksomhet..

Facebook personverninnstillinger

Det er sannsynlig at ingen sosiale nettverk på internett vet mer om oss enn Facebook, og personverninnstillingene til verdens største sosiale nettverk kan dessverre være litt vanskelig å navigere. Begynn med å gå til øvre høyre hjørne av hjemmesiden og klikk på låseikonet. Klikk for å slippe ned "Hvem kan se tingene mine?" Og bytt det til "Bare venner." Dette skal holde barnet ditt ute av syne fra å gå forbi fremmede.

snarveier for personvern på facebook

I neste rullegardinliste, "Hvem kan kontakte meg?", Kan du angi hvem som skal sende barnevenneforespørsler. Det er ikke lenger et alternativ å gjøre en profil ikke søkbar. I stedet er det mest private alternativet du får bare å tillate venner av venner å sende venneforespørsler. Barnet ditt kan fremdeles sende venneforespørsler til hvem han eller hun vil, så det begrenser ikke hvem de kan være venner med.

I den siste delen blokkerer svindlere, nettbaserte mobbere og alle andre du ikke vil at barnet ditt skal kommunisere med.

Vi er ikke ferdige ennå. Helt nederst i denne fanen klikker du på "Se flere innstillinger." Her kan du forhindre at folk søker etter barnas konto etter telefonnummer eller e-postadresse. Gjør det.

Klikk på "Tidslinje og tagging" -fanen på venstre sidefelt på denne siden. Sett alle disse innstillingene til “Venner” når de er tilgjengelige for å holde fremmede i sjakk. Her kan det også være lurt å legge til alternativet for å se gjennom bilder og statuser som barnet ditt er merket i. Dette forhindrer upassende bilder og nettmobbing fra å vises på deres konto, som ellers kan komme tilbake til å hjemsøke dem senere.

Facebook lar nå brukere velge å dele statuser og bilder, men unntar bestemte personer fra å se dem. La barnet ditt vite at de ikke burde blokkere deg på denne måten, ettersom alt de ikke føler seg komfortable med å dele med deg, ikke bør deles med resten av verden.

Neste opp er kategorien Følgere. En følger er i utgangspunktet noen som kan se profilen din og innlegg, men som ikke personlig er venn med deg. Bytt dette fra Everybody to Friends som en annen barriere for fremmede.

Nå for app-delen. Dette er den mest underutnyttede delen av Facebooks personvern, sannsynligvis fordi Facebook økonomisk drar fordel av at tredjepartsapper har tilgang til brukernes personlige data. Hver gang du logger inn med Facebook på en annen nettside eller app, vises den her. Du og sønnen eller datteren din skal begge gjøre denne delen. Gå gjennom hver app individuelt (det kan godt hende det er mange av dem) og gi hver absolutte minste tillatelse. Dette betyr å endre synlighet til Only Me med mindre det ellers ikke vil fungere, og deaktivere andre synlighetstillatelser som venneliste, tidslinje, e-postadresse, skole, telefonnummer osv. Ikke la apper legge ut på dine vegne eller send deg varsler med mindre du stoler absolutt på dem. Hvis du ikke gjenkjenner en app eller ikke bruker den lenger, må du fjerne den helt, da personvernreglene kan ha blitt endret siden du først koblet den til kontoen din.

Etter at du har fjernet alle unødvendige tillatelser fra alle disse appene (sørg for å klikke på Vis alle nederst), blar du litt lenger ned til de tre panelene under applisten. Klikk på Rediger under Apps andre bruker. Dette er en liste over informasjon som apper som vennene dine kan se på profilen din. Lurt, ikke sant? Selv etter at du har deaktivert alle disse apptillatelsene, kan appene som vennene dine fortsatt bruker tilgang til informasjonen din. Fjern merket for alt og hold det til Big Brother.

Ok, siste trinn. Gå til Sikkerhetsfanen øverst på venstre sidefelt. De personvernrelaterte bitene vi er mest opptatt av her, er påloggingsgodkjenninger, apppassord, nettlesere og apper, og hvor du er logget inn.

  • Innloggingsgodkjenninger er i utgangspunktet det samme som totrinnsgodkjenning. Hver gang du logger på fra en ny enhet, vil en kode bli sendt til telefonen din som et ekstra lag med sikkerhet. Du må legge til et telefonnummer hvis du ikke allerede har gjort det.
  • App-passord lar deg angi et eget passord for apper som støtter denne funksjonen og lar deg logge inn med Facebook-kontoen din, for eksempel Spotify og Skype. Det er lurt å ha forskjellige passord for hver app når det er mulig. Lær mer om å lage og huske sterke passord her.
  • Hvis barnet ditt får en ny telefon eller logger på andres enhet, er innstillingen Dine nettlesere og apper viktig. Det er en logg over enheter som ikke krever identitetsbekreftelse eller sender varsler når du er logget inn. Fjern alt som ikke er blant de nåværende enhetene dine, eller som du ikke kjenner igjen.
  • Hvor du er logget inn ligner på innstillingen ovenfor, men for aktive pålogginger. Fjern igjen alt du ikke kjenner, eller som ikke er ditt.

Snapchat-personverninnstillinger

Hvis du kan slite deg gjennom alle personverninnstillingene på Facebook, er du glad for å vite at Snapchat er mye enklere. Start appen og klikk på spøkelsesikonet øverst på skjermen, og deretter kaster innstillingene øverst til høyre. Bla ned til delen "Hvem kan ..." -delen. Angi både Kontakt meg og Se min historie til Mine venner. Hvem som kan se historien min, kan også tilpasses til en spesifikk liste over mennesker. Det er også her du kan blokkere visse individer.

snapchat-innstillinger

Tilbake til innstillingssiden, klikk Logg inn bekreftelse for å konfigurere totrinnsgodkjenning. Dette kan gjøres med et telefonnummer og SMS eller ved hjelp av en autentiseringsapp som Google Authenticator eller Authy. Påloggingsverifisering gjør det å logge på Snapchat fra en ny enhet til en totrinns prosess, som er sikrere.

Det er stort sett alt som kan endres på Snapchat så langt personvernet går. Du kan navigere til tilleggstjenester > Få til > Tillatelser for å se hva slags tilgang Snapchat får til enheten din, men disse kan ikke endres. Du finner også personvernreglene og vilkårene for tjenesten på hovedinnstillingssiden.

Instagram-personverninnstillinger

Avrunding av de tre mest brukte appene blant tenåringer er Instagram. For å finne Instagrams personverninnstillinger, klikk på hode og skuldre-ikonet nederst til høyre og deretter de tre prikkene øverst til høyre.

instagram innstillinger

Du kan velge å bytte til en privat konto, men de fleste er enige om at denne typen nederlag poenget med Instagram. Annet enn det er det ikke mye å gjøre privat.

I stedet handler personvern og sikkerhet på Instagram mer om hvordan appen brukes. Når du legger ut et bilde, må du ikke legge til et sted før barnet ditt har forlatt den aktuelle plasseringen, og bare hvis de ikke planlegger å komme tilbake når som helst snart. Ellers kan fremmede bestemme hvor barnet ditt henger med eller hvor de er så snart bildet er lagt ut. Ikke bare kan dette bety at et rovdyr kan finne barnet ditt, det betyr også at en innbruddstyv kan finne ut om en familie er hjemme eller ikke.

Twitter personverninnstillinger

I likhet med Instagram er det ikke mye å skjule på Twitter. Ikke legg til noen personlige detaljer på tweets eller profilen blir uklar, og du vil ha det bra.

Tumblr personverninnstillinger

Tumblr er ikke like populær blant tenåringer som andre apper, men blant kunsten og poesien ligger et fristed for porno, smut og vulgaritet. Tumblr krever ikke et reelt navn ved registrering, så det er ikke nødvendig å bruke et. Innstillinger for personvern kan nås via appen eller på nettstedet.

Her kan du deaktivere meldinger slik at fremmede ikke kan kontakte barn. Hvis barnet ditt har sin egen Tumblr-blogg, er det sannsynligvis en god ide å deaktivere kommentarer og svar på innlegg. Blogger kan gjøres private, men dette gjør dem passordbeskyttet. Det er mellom deg og barnet ditt hvis du synes dette er best.

Som med alt annet, ikke legg inn personlige detaljer og vær smart med geotagging av bilder.

Foreldre kontroll

Foreldrekontroller kan aktiveres enten ved en innebygd mekanisme eller ved hjelp av et tredjepartsverktøy på Android, iOS og mest moderne nettlesere. Disse kontrollene beskytter ikke bare barnet ditt mot upassende innhold, men kan også forhindre at de utilsiktet røper personlige opplysninger om seg selv eller din familie. Disse er hovedsakelig rettet mot yngre barn; 16-åringen din vil ikke sette pris på nivået av mikromanagement som disse verktøyene tilbyr.

Android

Android mangler dedikert foreldrekontroll, men noen telefoner har muligheten til å opprette flere brukerkontoer. I innstillingene, se etter for en "Brukere" -del, der du kan legge til en begrenset profil. En begrenset profil lar deg veksle på hvilke apper brukeren kan få tilgang til. Dette er spesielt nyttig hvis du lar et lite barn uten en egen telefon leke med nettbrettet eller telefonen. Kontoen bytter avhengig av PIN-koden eller passordet som er lagt inn på låseskjermen.

Hvis du er bekymret for inngripende apper eller spill som sannsynligvis vil få en regning, kan foreldre kreve at passordet til Google-kontoen deres legges inn før de laster ned en app eller kjøper apper. Apper kan filtreres etter lavt, middels eller høyt modenhetsnivå.

norton familie premier

Flere apper der ute gjør det enkelt å overvåke og administrere hva barn gjør med telefonene sine. Norton Family Premier koster hele 49,99 dollar, men den kommer med en rekke nyttige funksjoner, inkludert stedssporing, muligheten til å blokkere individuelle apper og nettfiltrering. Foreldre kan se og begrense når og hvor mye skjermtid barna får. Det fungerer også på flere enheter for familier med flere smarttelefon-ryttere. Qustodio, Net Nanny og PhoneSherriff er andre solide premiumalternativer.

For gratis alternativer, sjekk Funamo, Lock2Learn, MM Guardian og AppLock.

iOS

iPhones og iPads, I motsetning til Android, har noen foreldrekontroller innebygd. I de generelle innstillingene til iOS, klikker du bare på Begrensninger og oppretter en passord. Her kan du deaktivere installerte apper og visse funksjoner. Safari, App Store, FaceTime, musikkapper, Siri og kjøp i appen kan alle slås av eller filtreres.

iOS-skjermbilde

Sosiale medier og lokasjonstjenester kan også begrenses.

Hvis foreldre ønsker å kunne overvåke og administrere iPhone-bruk med mer detaljer, er det en app for det. Netsanity, Qustodio, OurPact og Kidslox inkluderer alle funksjoner som portforbud, tidtakere, nettstedstoppere og apphidere.

  • Beste programvare for foreldrekontroll

Nettlesere lesere~~POS=HEADCOMP

I Chrome innstillinger på skrivebordets nettleser, bla ned til People-delen. Fjern merket for "La noen legge til en person", slik at barnet ditt ikke lett kan omgå det, og klikk deretter på "Legg til person." Du kan velge å lage en snarvei på skrivebordet, spesielt for dem. Velg et ikon for dem, og sjekk "Kontroller og vis nettstedene denne personen besøker fra." Naviger til kontrollpanelet for brukerne på https://myaccount.google.com/people-and-sharing. Velg den nye profilen din, og klikk deretter på Administrer øverst til høyre i Tillatelsesrammen. Her kan du angi bestemte nettsteder for å blokkere, eller bare la visse nettsteder få tilgang. Husk å aktivere SafeSearch som et generelt filter for barn. Hvis du blokkerer et nettsted som din bittesmå surfer vil ha tilgang til, kan han eller hun be om det uten engang å måtte spørre deg ansikt til ansikt.

chrome legge til overvåket bruker

For mer granulære kontroller, bør en håndfull utvidelser i Chrome-butikken oppfylle dine behov. WebFilter Pro og Blocksi Web Filter tilbyr funksjoner som tidsstyring, Youtube-filtrering, webfiltrering, hvitelister og svartelister.

Firefox følger ikke med innebygde foreldrekontrolltiltak, så du må stole på tredjeparts plugins. FoxFilter er sannsynligvis den mest brukte. Følsomheten kan settes til å blokkere nøkkelord i brødteksten eller bare i metadataene, for eksempel sidetittel og URL. Spesifikke nøkkelord og nettsteder kan bli svartelistet og hvitelistet, og mange nøkkelord er inkludert ved installasjon.

Windows

Microsoft introduserte dedikerte barnekontoer fra og med Windows 8. På Windows 10, Klikk på startmenyen og gå til Innstillinger. Gå til regnskapet > Familie og andre brukere, og trykk "Legg til et familiemedlem." På det følgende skjermbildet velger du "Legg til et barn." Det kan hende du må opprette en e-postkonto for dem. Angi et telefonnummer som ble brukt for å tilbakestille passordet. Windows vil deretter spørre deg om du vil la Microsoft målrette barna dine med annonser eller sende dem kampanjetilbud. Slå av disse, ettersom de er kontraproduktive i forhold til hele personvernet vi prøver å ta.

windows 10 barnekonto

Nå som du har satt opp en barnekonto, kan du motta ukentlige rapporter om aktiviteten deres og administrere innstillingene på nettet. Du kan velge å blokkere upassende nettsteder, legge til dine egne nettsteder til hvitelisten og svartelisten, begrense apper og spill etter rangering, og angi når og hvor lenge datamaskinen kan brukes.

Du kan finne denne prosessen litt forvirrende siden barnet ditt må registrere seg med en e-postadresse. Hvis det er tilfelle, er tredjepartsapplikasjoner også tilgjengelig. Du kjenner deg kanskje igjen navnene fra Android- og iOS-listene våre: Qustodio, Norton Family og SocialShield er solide alternativer. SocialShield er spesielt nyttig for å overvåke sosiale medier, varsle foreldre om innlegg som inneholder innhold om sex og narkotika, mistenkelige venneforespørsler og meldinger som kan føre til et samspill i den virkelige verden.

Mac OSX

For å slå på foreldrekontroll i OSX, ta turen til Systemvalg i Apple-menyen. Klikk på Foreldrekontroll, og legg til en ny bruker med foreldrekontroller aktivert. Nå tilbake på administratorkontoen din, aktiver foreldrekontroller for den nye brukeren. Hvis du bortskjemt barnet ditt med sin egen Macbook, kan du også administrere foreldrekontroll fra en annen datamaskin.

foreldrekontroll i filtrering av leopardinnhold

For å angi begrensninger, klikk gjennom fanene øverst. Med apper kan du spesifisere en tillatt vurdering og hvilke apper barnet ditt kan få tilgang til. Nett lar deg filtrere tilgang til nettsteder. Folk begrenser et barns interaksjon med andre via e-post-, iMessage- og spillsenter-appene. Tidsbegrensninger er for tidsstyring. Andre kan brukes til å sensurere språk, blokkere det innebygde kameraet og forhindre endringer av passord.

Qustodio og Norton Family er også tilgjengelig som tredjeparts programvare for foreldrekontroll for Mac-maskiner.

ID-tyveribeskyttelse

ID-tyveri kan skje hvem som helst, og barn blir ofte målrettet fordi få mennesker tenker å sjekke barna sine kredittrapporter. Vær en av få som gjør det. I USA får alle innbyggere en gratis kredittrapport fra hver av de tre nasjonale kredittrapporteringsbyråene per år, som du kan få fra AnnualCreditReport.com. Bestill en kopi og sjekk den for uautorisert eller mistenksom aktivitet.

klarert kreditt

UK-borgere får ikke samme høflighet, men noen få kredittrapporteringsbyråer tilbyr gratis forsøk hvor du kan få kredittrapportene til barna dine..

Kredittrapportering begynner så snart et barn har en konto som er åpnet i deres navn som det kreves kredittsjekk for. Fra det tidspunktet har de en kredittscore.

Lær barna gode vaner tidlig, for eksempel å sjekke hvert kjøp grundig på en kredittkortoppgave om de har en, og regelmessig overvåke bankkontoer for aktivitet de ikke autoriserte. La dem få vite viktigheten av å ivareta personnummer (folketrygdnummer hvis du er i Storbritannia), samt andre ID-nummer på førerkort og medisinske forsikringskort. Disse kan alle brukes til å begå svindel under ditt barns navn og skade deres kreditt i årene fremover.

Som et ekstra lag med beskyttelse kan du vurdere å investere i en identitetstyverisikringstjeneste. Disse byråene overvåker din personlige informasjon, bankkontokredittkort og offentlige poster for misbruk. De tilbyr assistanse dersom avvik eller svindel skulle vokse sammen, sammen med store forsikringsplaner for å kompensere for tap som oppstår som følge av identitetstyveri. Hvis barnet ditt tidligere har vært et offer for identitetstyveri, er de mer utsatt, så disse tjenestene er spesielt nyttige.

TrustedID er den eneste ID-tyveribeskyttelsestjenesten som vi har gjennomgått med en ekte familieplan, men andre byråer har vanligvis muligheter til å registrere barn. Sjekk ut alle våre ID-tyveribeskyttelsesanmeldelser for å finne hvilken som passer best for familien.

Programvare for foreldrekontroll

Programvare for foreldrekontroll kan gi foreldre bredere og mer detaljerte verktøy for å administrere barna sine på nettet. Mange programmer lar deg overvåke hvilke nettsteder barna dine besøker og hvilke apper de bruker. Du kan blokkere bestemte nettsteder eller apper eller aktivere blokkering på nettsteder som inneholder bestemte nøkkelord eller faller inn under en bestemt kategori. Du kan til og med spesifisere når barna kan bruke enhetene sine og hvor lenge.

Flere titalls programvare for foreldrekontroll er tilgjengelige, så det kan være en utfordring å finne den beste passformen til riktig pris. Heldigvis har vi tatt vare på det for deg ved å teste ut flere av de beste foreldrekontrollprogramvarene på markedet. Ta en titt på programvaren for foreldrekontroll her.

Bruk en VPN

Når du legger inn privat informasjon på registreringssider og nettbutikker, må du sørge for at nettstedet bruker et bekreftet SSL-sertifikat. Dette indikeres vanligvis av et låseikon og en URL forhåndsbetjent med HTTPS. Dette krypterer kommunikasjonen mellom nettleseren og serveren. Installer HTTPS Everywhere-utvidelsen i nettleseren din for å bruke HTTPS som standard når det er tilgjengelig.

HTTPS er imidlertid ikke tilgjengelig for de fleste nettsteder, så all informasjon som overføres fra datamaskinen din til nettet er ukryptert og synlig for alle som vil se den. For å beskytte deg selv og barna dine bedre, invester du i en VPN-tjeneste. En VPN krypterer all innkommende og utgående trafikk, og den dirigerer også trafikken gjennom en server på et sted du ønsker. Dette har effekten av å gjøre all din internetaktivitet anonym, mens du skjuler både innholdet i forbindelsen din og maskerer din IP-adresse og sanne beliggenhet.

Å slå på VPN før du surfer på nettet eller gjøre noe annet på nettet er en god vane å få til både foreldre og barn.

Når det gjelder brukervennlighet - til og med noe et lite barn kan lære å bruke - er det vanskelig å slå ExpressVPN. Det er en av de raskeste VPN-ene vi har testet og er designet med nybegynnere i tankene. På ulemper tilbyr den ikke familieplaner, og de individuelle planene er relativt dyre. Les vår anmeldelse av ExpressVPN.

expressvpn android app

For et billigere alternativ som fungerer for en hel husholdning av enheter, anbefaler vi PureVPN eller Private Internet Access. Les våre anmeldelser av PureVPN og PIA. Vær oppmerksom på at hvis du også har tenkt å bruke VPN når du strømmer, fungerer ikke alle VPN-er med Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime Video, Sky Go og mange andre populære strømmetjenester.

Å gjøre barnet ditt anonymt

I kombinasjon med en VPN, kan følgende liste med forhåndsregler gjøre barnet ditt usynlig eller i det minste mer en gåte på internett for øvrig.

Falske personopplysninger

Du har sannsynligvis brukt en god del tid på å lære barna dine å stave navnene, når bursdagen er, og adressen der de bor. Nå lærer dem å lyve om det for fremmede, når du blir spurt. Bruk en falsk bursdag på Facebook, hvis du i det hele tatt bruker en. Et fornavn og mellomnavn er å foretrekke fremfor et fornavn og etternavn. Hvis du ikke forventer e-post, kan du bruke en falsk adresse.

Aktiver annonseblokkering

koble fra ss

Online-annonser er ikke bare for annonsering, de brukes også til å utvinne data fra personen som ser dem. Noen er ufarlige, men andre er direkte ondsinnede. Annonseblokkere og antisporingsutvidelser kan forhindre at annonsefirmaer lurer på barna dine. Vi anbefaler Ad Block Plus og koble fra. Disconnect tilbyr til og med en pedagogisk barneversjon, Disconnect Kids. Noen antivirusprodukter inkluderer også annonseblokkere.

Søk anonymt

Enten det er for lekser eller nysgjerrighet, vil barna trenge å bruke søkemotorer. Google og andre vil samle informasjon om hver bruker for å lage en profil rundt seg, som brukes til å gi anbefalinger og målrette annonser. På både mobile enheter og stasjonære nettlesere kan du stille standardsøkemotoren til noe mer anonymt.

DuckDuckGo, StartPage og ixquick logger ikke IP-adresser, bruker sporingscookies eller overvåker hvilke resultater du klikker på. StartPage og ixquick skrubber faktisk dine personlige opplysninger før du sender inn søket til Google eller en annen større søkemotor på dine vegne, slik at du får de samme resultatene uten å oppgi noe informasjon.

Se også: Beste private søkemotorer

Politiets bilder

Dette kan være vanskeligere enn det høres ut. Avhengig av barnets alder, kan det være lurt å fjerne merkingen av alle bilder av barnet ditt som vises på nettet. Som nevnt over på Facebook kan du velge å se på et hvilket som helst bilde som barnet ditt er merket på før koden blir offentliggjort for venner. Men ikke alle sosiale nettverk har slike granulære kontroller.

Hvis barnet ditt er på et idrettslag eller klubb, kan dette bli vanskelig. Diskuter problemene med voksne ledere og trenere om å merke barn på bilder og gjøre nettsider og Facebook-grupper private. Lag grunnregler med barnevakter og medforeldre om å legge ut bilder på nettet.

På samme måte, fortell barnet ditt å være respektfull og ikke tagge noen i status eller bilde uten deres tillatelse.

Samler inn barnas info

Hvis du driver et nettsted, en app, eller til og med bare en Facebook-gruppe som involverer barn, er det viktig å vite hvilken informasjon du skal samle, hvordan du kan samle og sikre den, og hvem du skal dele den med. Vi har fått en egen guide bare for det: Rettferdig praksis for innsamling av informasjon fra barn.

Utover sikkerhet

Barnas personvern handler ikke bare om å beskytte dem mot rovdyr og svindlere, selv om det absolutt er grunn nok. Men det er samfunnsmessig innvirkning på barn som blir bombardert av algoritmeutløst reklame og markedsføring. Barn er umerkelige, og sinnet kan formes av det de ser på nettet. Hva de ser på internett, er definert av hva Google, Facebook, Microsoft og andre selskaper som er avhengige av reklame og massedraget datainnsamling ønsker at de skal se.

På samme måte, i en tid der ingenting blir glemt, blir barn også formet av det de etterlater seg. I en Wall Street Journal-artikkel oppsummerer Julia Angwen det best:

De har ikke friheten jeg hadde som barn til å transformere meg selv. På ungdomsskolen hadde jeg for eksempel bare rosa og turkis. Men da jeg flyttet over byen på videregående, skiftet jeg garderoben helt og hadde på seg bare pynteklær med penny loafers. Ingen visste om transformasjonen min fordi jeg ikke la noen spor, bortsett fra noen få støvete fotografier i en skoeske i foreldrene mine. Prøv det i en alder av Facebook. ”

Internett kan åpne mer for verden for barnet ditt enn noen generasjon før dem. Men vi skal ikke la ansiktsløse, for-profit-selskaper gjøre dem til en klasse av forbrukere som er begrenset til online personas som de uvitende har hjulpet med å skape.

“På datamaskinen” av Lars Plougmann lisensiert under CC BY-SA 2.0
“Parental Controls in Leopard: Content Filtering” av Wesley Fryer lisensiert under CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2