IPV6 vs IPV4: vad är de, vad är skillnaden, som är mest säker?

IPV6 vs IPV4


IP, kort för Internet Protocol, är hur enheter som är anslutna till internet lokaliserar och kommunicerar med varandra. Varje enhet som är ansluten till internet - datorer, smartphones, servrar, bilar, smarta kylskåp osv - tilldelas minst en IP-adress. En IP-adress identifierar en enhet och dess plats var som helst i världen. IPv6 är den senaste versionen av denna teknik.

Du kan tänka på en IP-adress som ett telefonnummer. Den har en riktnummer som pekar på en allmän plats. Telefonnummer är vanligtvis associerade med specifika personer eller företag, så de är ett pålitligt men ändå ofullständigt sätt att identifiera någon.

IPv4 skapades 1983 innan Internet någonsin gick globalt, och ändå är det fortfarande det primära sättet att dirigera internettrafik mellan enheter idag. En offentlig IPv4-adress, till exempel den som tilldelats vilken enhet du läser den här artikeln på, består av siffror och siffror. Det ser ut så här:

123.45.67.89

En IPv4-adress kan vara valfri kombination av fyra enskilda nummer från 0 till 254. Det är fyra byte, med ett totalt intervall på 4,3 miljarder möjliga adresser.

Låter som mycket, rätt?

Men den enorma ökningen i enheter som kommer online börjar tömma systemet. Vi har slut på siffror. Så småningom kommer vi att träffa gränsen, vilket kan krama Internet och förhindra att nya enheter går online.

Det är här som IPv6 kommer in. Det gör i stort sett samma sak som IPv4, förutom att det finns en hel del fler adresser tillgängliga. En offentlig IPv6-adress ser ut så här:

2001: DB8 :: ff00: 42: 8329

IPv6-adresser innehåller 128 bitar vardera och de använder hexadecimala siffror. Det betyder att istället för noll till 10 (bas 10) kan de använda noll till 10 plus 'a' till 'f' (bas 16). Detta ger oss ett totalt intervall på 340 undecillion (3,4 x 10 ^ 28) möjliga kombinationer.

Vi behöver inte oroa oss för att få slut på IPv6-adresser snart.

Så varför byter vi inte bara till IPv6 redan?

Övergångsprocessen har varit långsam. Flaskhalsen ligger främst hos internetleverantörer, men också hos datacenter och slutanvändare.

IP-adresser hanteras av fem globala register - en för varje kontinent / region - som delar ut 16,8 miljoner IPv4-adresser åt gången. Mellan 2011 och 2015 uttömde alla utom en av de fem registren sina toppnivåadresser.

För att hantera detta problem tilldelar de flesta Internetleverantörer användare dynamiska IP-adresser. Det betyder att din IP-adress förmodligen ändras periodiskt - troligt varje gång du ansluter till ett annat nätverk. Enheter som går offline släpper från sina IP-adresser så att de kan användas av andra. I grunden hyr du ut men äger inte din IP-adress. Detta bromsar nedbrytningen av IPv4-adresser avsevärt.

Övergången händer, men för tillfället fungerar IPv4 och IPv6 samtidigt. Google rapporterar att cirka 14 procent av sina användare har tillgång till den via IPv6, upp från mindre än 10 procent för ett år sedan. Utvecklingen av utvecklingen varierar mellan länder. Cirka hälften av USA: s användare använder nu IPv6 enligt Comcast.

Den största faktorn som håller tillbaka IPv6-distributionen är kostnaden. Det kostar tid och pengar att uppgradera alla servrar, routrar och switchar som har varit så länge beroende av IPv4. Medan de flesta av dessa infrastrukturenheter kan hypotetiskt uppgraderas, föredrar många företag att vänta tills de behöver bytas ut. Denna process med utmattning har bromsat ner saker och ting.

Är IPv6 säkrare än IPv4?

När IPv6 först lanserades krävde företag att kryptera internettrafik med IPSec, en ganska vanlig (men inte så lika vanlig som SSL) krypteringsstandard. Kryptering rusar in innehållet i internettrafik så att alla som fångar den inte kan läsa den.

Men för att få fler företag ombord förvandlades det kravet till mer av ett starkt förslag. Kryptering och dekryptering av data kräver beräkningsresurser, vilket kräver mer pengar. IPSec kan också implementeras på IPv4, vilket i teorin betyder att IPv6 är lika säker som IPv4. Vi kommer troligtvis att öka användningen av IPSec totalt sett när vi övergår, men det krävs inte av alla.

Medan vi är i övergångsfasen menar vissa experter att IPv6-användare faktiskt är mer utsatta än de som håller sig till IPv4. Vissa Internetleverantörer använder övergångsteknologier–IPv6-tunnlar, i synnerhet - som gör användare mer sårbara för attacker. EN tunnelmäklare används normalt av ISP: er för att ge användare på sina IPv4-nät tillgång till IPv6-innehåll. Hackare kan rikta in sig på IPv6-tunnelanvändare med paketinjektion och reflektionsattacker. Observera att vissa tunnelmäklare erbjuder bättre säkerhet än andra.

Övergången förväntas ta flera år innan den är klar, så dessa övergångsmetoder kommer att förbli på plats under en tid.

En annan potentiell säkerhetsproblem kommer med en ny IPv6-funktion: autokonfiguration. Detta tillåter enheter att tilldela sig själva IP-adresser utan behov av en server. Dessa adresser genereras med hjälp av en enhets unika MAC-adress, som varje telefon, dator och router har. Detta skapar en unik identifierare som tredje parter kan använda för att spåra specifika användare och identifiera deras hårdvara. Windows-, Mac OSX- och iOS-enheter har redan integritetsförlängningar installerat och aktiverat som standard, så detta kommer inte att vara ett problem för de flesta.

Är IPv6 snabbare än IPv4?

IPv6 har inte någon betydande inverkan på internethastigheter jämfört med IPv4.

Med det sagt kommer vissa övergångsmetoder som IPv6-tunnlar att skapa extra latens när förfrågningar konverteras till IPv4 och vice versa.

Finns det några andra stora skillnader mellan IPv4 och IPv6?

Att skapa ett större adressutrymme är det primära målet för IPv6, men det inkluderar vissa andra klockor och visselpipor som skiljer det från IPv4. De flesta av dessa uppgraderingar kommer inte att vara så intressanta för dig om du inte är nätverksadministratör, men vi listar dem här ändå.

  • Multicasting tillåter ett enda paket att överföras till flera destinationer i en enda sändningsoperation.
  • Autokonfiguration gör det möjligt för enheter att automatiskt konfigurera sin IP-adress och andra parametrar utan behov av en server
  • Nätverksskydd lägger till IPSec-kryptering till alla noder, även om det inte längre är ett strikt krav
  • IPv6 fungerar bättre på mobila enheter genom att eliminera triangulär dirigering
  • Behandlingen som krävs av routrar som hanterar förfrågningar är mycket effektivare och förenklad

Hur påverkar IPv6 min VPN?

Tyvärr fungerar nästan alla VPN enbart på IPv4. Om du skickar in en begäran om en webbplats som är standard till en IPv6-adress kommer den att lösa med en IPv6 DNS-server som ligger utanför ditt VPN-nätverk. Detta kallas en IPv6-läcka, och det kan avslöja din verkliga plats till en geolåst webbplats eller app som Hulu och Netflix. Om webbplatsen är konfigurerad för att upptäcka sådana läckor kan den hindra dig från att visa innehåll. Du kan testa för IPv6 DNS-läckor här (det testar också för IPv4-läckor).

Medan vi uppmuntrar användare att komma ombord med IPv6, i det här fallet måste du inaktivera det på din dator, surfplatta eller smartphone. Detta kan vanligtvis göras någonstans i internetanslutningsinställningarna, beroende på din enhet.

Mycket få VPN-leverantörer stöder IPv6 alls på grund av de extra kostnaderna för att köra en IPv6 DNS-server.

Hur man testar IPv6-anslutning

Om du vill se om din enhet eller VPN stöder IPv6 går du till den här webbplatsen och den kör omedelbart ett test.

Om du vill testa om en specifik webbplats är tillgänglig via IPv6, gå till den här sidan och ange webbadressen. Kom ihåg att välja HTTP eller HTTPS i rullgardinsmenyn.

Hur kan jag byta till IPv6?

Du kan byta till IPv6 helt enkelt genom att aktivera den på din dator och / eller smartphone. De flesta nyare enheter har båda aktiverat som standard. Om inte, kan du slå på den i inställningarna för din internetanslutning.

Hur du aktiverar eller inaktiverar IPv6 på Windows:

Här är en snabb handledning för Windows 10:

Hur du aktiverar eller inaktiverar IPv6 på Mac OS:

  1. Klicka på Apple-ikonen, gå sedan till Systeminställningar > Nätverk.
  2. Klick Avancerad och klicka på TCP / IP flik
  3. Klicka på rullgardinsmenyn bredvid Konfigurera IPv6 och välj önskad inställning

När internetleverantörer, webbföretag och wifi-routertillverkare ser att fler kunder använder IPv6 svarar de naturligt.

Du kan också hjälpa dig genom att sprida ordet den 6 juni, som är den årliga World IPv6-dagen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 15 = 23