Hur man använder en VPN eller smart DNS med Kodi för att avblockera innehåll

kodi-program
Kodi är en gratis hemmabioprogramvara med öppen källkod som körs på flera plattformar inklusive Windows, Mac OSX, iOS, Android, Linux och Raspberry Pi. Det kan användas för att strömma media från internet eller spela lokala filer. Kodi är källagnostisk och har massor av officiella och inofficiella tillägg för att strömma allt från Netflix till torrenter till live sport.


Även om vem som helst kan använda Kodi är de kanaler som den drar innehåll från fortfarande begränsade till samma begränsningar som de skulle vara i en webbläsare eller en inbyggd app. Innehåll från Netflix eller BBC iPlayer, till exempel, kan fortfarande begränsas beroende på din plats. Likaså är streaming av video från torrents lika olagligt som om du laddade ner filerna till din hårddisk eller strömmade dem på Popcorn Time.

Comparitech vederbörjar inte eller uppmuntrar någon överträdelse av upphovsrättsbegränsningar, inklusive illegal streaming via Kodi. Kodi kan användas för många utmärkta, lagliga strömningsändamål online. Tänk på lagen, offren och riskerna för piratkopiering innan du laddar ner eller strömmar upphovsrättsskyddat material utan tillstånd.

För att skydda din integritet när du använder Kodi rekommenderar vi att du använder ett VPN. En VPN krypterar all trafik som reser till och från en enhet innan den dirigeras genom en server på en plats som användaren väljer. Detta gör det möjligt för användare att ”förfalska” sin plats och komma runt brandväggar som filtrerar användare baserat på deras plats. Dessutom förhindrar krypteringen användarens internetleverantör och annan myndighet från att se innehållet och destinationen för deras internettrafik. Detta gör VPN: s avgörande för människor som strömmar eller laddar ner torrenter och / eller använder andra icke-avskiljda källor för licensierat innehåll.

Dessutom kan vissa Kodi-tillägg bli kapade av tredje part. När det händer kan tillägg och bakom dem få åtkomst till din dator genom man-in-the-middle-attacker och andra former av hacking. Att använda en VPN hjälper dig att säkra ditt system mot MITM-attacker och andra former av integritetsinvasion genom Kodi. Inte all hackning av tillägg kan förhindras av en VPN, så du vill vara försiktig när du använder Kodi-tillägg.

En smart DNS-proxy fungerar på samma sätt som ett VPN på så sätt att den dirigerar enhetens internettrafik genom en annan plats, men den saknar kryptering av ett VPN. Detta gör det till ett genomförbart val för att titta på geolåst innehåll, men det är inte tillräckligt privat för att skydda torrentrar.

Observera att många strömmande videotjänster - i synnerhet Netflix - aktivt blockerar proxyanvändare inklusive både VPN och smart DNS. Av den anledningen är vår bästa rekommendation att använda en betald VPN-tjänst som ExpressVPN, som alltid har några servrar som har åtkomst till Netflix utan att få proxyfelet. Du kan få 3 månader extra gratis här med alla 12-månaders ExpressVPN-planer. Om du inte bryr dig om Netflix är IPVanish ett populärt alternativ för Kodi-användare eftersom det värderar mycket för både integritetsskydd och hastighet och fungerar med alla Kodi-tillägg.

Ställa in ett VPN med Kodi

Hur du ställer in ditt VPN för att arbeta med Kodi beror till stor del på ditt operativsystem. Du kan antingen installera ett tillägg för att aktivera VPN i Kodi, installera en inbyggd VPN-app utanför Kodi, manuellt ställa in ett VPN med hjälp av de inbyggda inställningarna i ditt operativsystem eller manuellt ställa in VPN på en router. Vi lägger ut alla alternativ för varje större operativsystem här. Du kanske också vill kolla in vår lista över de 10 bästa VPN: erna för Kodi.

Kodi VPN på en Windows-PC, Android-enhet och iOS

Vi klumpade samman alla Windows, Android och iOS i en kategori för när det gäller att köra Kodi över ett VPN fungerar de alla lika mycket. Så långt vi kan hitta har utvecklare ännu inte kommit med ett tillägg som gör det möjligt för användare att komma åt och kontrollera VPN från Kodi-gränssnittet för dessa operativsystem.

Istället kan användare av dessa tre plattformar installera den ursprungliga appen som tillhandahålls av deras VPN-leverantör på sitt operativsystem. När du har installerat och loggat in ansluter du bara till VPN och låter det köras i bakgrunden. All strömningstrafik till Kodi dirigeras via VPN-servern och krypteras. Vi rekommenderar den här rutten eftersom 1) det är enkelt och 2) de flesta moderna VPN-appar använder OpenVPN-protokollet, som är det säkraste alternativet.

Om din VPN-leverantör inte har en app eller om du bara inte vill använda den, kan du hitta manuella inställningsalternativ någonstans i inställningarna. Här är du vanligtvis begränsad till L2TP-, SSTP- och PPTP-protokollen. Av dessa alternativ föreslår vi L2TP eller SSTP, eftersom PPTP har väl dokumenterade säkerhetsproblem.

Det enda undantaget, om du verkligen har för avsikt att kontrollera VPN från Kodi, är VPNicity. VPNicity är en VPN-tjänst speciellt gjord för Kodi-användare som fungerar som ett programtillägg. Det körs på ett brett utbud av operativsystem och enheter, men det kommer inte gratis. Ett månadsabonnemang börjar på $ 5,99 per månad, och en 7-dagars kostnadsfri testperiod är tillgänglig. Med så många andra högkvalitativa VPN-skivor som finns med eller utan Kodi - många till lägre priser - det är en tuff försäljning. Men vi lovade att ge dig alla alternativ så ... där går du.

Kodi VPN för Mac OSX

Kodi-användare på Mac OSX har alla alternativen ovan plus ytterligare ett: ett tillägg som tillåter Mac-användare att slå på och stänga av VPN från Kodi-gränssnittet. Vi rekommenderar detta OpenVPN-tillägg från utvecklaren Brian Hornsby. Det är öppen källkod och behöver inte installeras några extra lagrar eller tillägg.

När installationen har installerats kommer OpenVPN-tillägget att visas i menyn Program. Du måste ladda ner OpenVPN-konfigurationsfilerna från din VPN-leverantör och importera dem till tillägget. Det behöver bara göras en gång för varje server, då kan du styra VPN direkt från menyn.

Kodi VPN på Android-baserade set-top-lådor (Fire TV, Roku, Chromecast)

Alternativet är tyvärr mycket begränsade för Android-baserade set-top streaming media-lådor som Fire TV, Roku och Chromecast. De flesta (alla?) VPN-leverantörer bryr sig inte om att skapa appar för STB: er, och de kommer vanligtvis inte ens med inbyggt stöd för manuell installation.

Återigen, det finns alternativet VPNicity, men ... meh.

Så här föreslår vi ett annat alternativ: ställa in VPN på din wifi-router. Detta innebär att all internettrafik från alla enheter i ditt hem eller kontor kommer att skickas via VPN (såvida du inte köper en separat router bara för din Kodi-enhet). Det kan vara bra eller dåligt, beroende på om du vill vara på VPN hela tiden och hur pålitlig VPN-servern är. Processen skiljer sig beroende på din routers firmware. ExpressVPN har installationshandledning för de flesta typer här.

Kodi VPN på Linux-baserade system (inklusive OpenELEC och Raspberry Pi)

För en gång i livet får Linux-användare fler alternativ än någon annan. Om din VPN-leverantör erbjuder en app kan du använda den för att ansluta utanför Kodi. Kolla in vår lista över de bästa VPN: erna för Linux här.

Vissa Linuxdistros levereras med OpenVPN-klienten med öppen källkod. Om inte, är det så enkelt som att skriva några kodrader i kommandoraden.

Sedan finns det tillägg som gör att du kan styra VPN från Kodi. Linux-användare har några alternativ här beroende på distro. Vi föredrar fortfarande Brian Hornsbys lösning, som borde fungera på nästan alla versioner av Linux, eftersom det inte finns några strängar anslutna och inte kräver installation av andra tillägg eller förvar. Om det inte klipper det, kan du prova det här av Stefan Saraev, men du kanske måste lägga till och konfigurera några andra tillägg från TVaddons 'Fusion-arkiv eller SuperRepo för att få det installerat. Saraevs lösning fungerar med OpenELEC-enheter.

Ställa in Kodi med smart DNS

Kodi fungerar bäst med en bra VPN som IPVanish, men om du vill gå ner på den smarta DNS-rutten så gör du hur du konfigurerar det. Smarta DNS-proxyer, som VPN, kan styras både inom Kodi och utanför den. In-Kodi-lösningarna vi känner till är tvärplattform, vilket innebär att de fungerar på alla operativsystem som kör den senaste versionen av Kodi (Isengaard, i skrivande stund). Smart DNS krypterar inte din trafik, vilket gör det snabbare men mindre säkert. Nackdelen är att det är mycket lättare för strömmande webbplatser som Netflix att blockera smart DNS jämfört med VPN: er, så vi kan inte garantera att de alltid fungerar. Smarta DNS-tjänster har vanligtvis inte ett så stort utbud av serverplatser som VPN-tjänster.

Den mest populära smarta DNS-proxy för Kodi är Unblockr, vilket gör både tillägget och tillhandahåller tjänsten. Planerna börjar på $ 2,63 (GBP 2) per månad, och en provperiod på en vecka är tillgänglig. Det bästa med Unblockr är att tillägget automatiskt uppdaterar din IP-adress så att du inte behöver uppdatera den manuellt. När du har registrerat dig kan du hitta instruktioner för hur du installerar Unblockr här.

Unblockr är det enda tillägg vi kunde hitta för Kodi (låt oss veta i kommentarerna om du känner till en annan), men om du redan prenumererar på en annan smart DNS-tjänst kan du ställa in den i din enhets- eller wifi-routerinställningar . De flesta set-top streaming media-lådor och smarta TV-apparater tillåter inte användare att ändra sina DNS-inställningar, så att gå igenom en wifi-router kan vara det enda alternativet.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 + = 41