Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

Hur man delar fotoalbum privat med familj och vänner (1)


Du packade dina väskor och bokade hotellet. Det varmare vädret ökar; tid att ta en paus och njuta av en liten stillestånd för semester. Redan drömmer du om den lugna utsikten och det hisnande landskapet. Nära vänner och kollegor vinkar på resa och kan inte vänta med att se dina foton när du är på väg. Det finns bara ett problem: du vill inte att främlingar snopar på dina semesterbilder. Vi visar hur du skapar privata fotoalbum online och det bästa sättet att dela foton privat.

Även om sociala medier uppmuntrar en kultur för att dela alla och dela ofta, har även de mest aktiva användarna stunder som de inte tänker att världen ska se. Det kommer alltid att finnas händelser i ditt liv som du bara vill dela med några få. Kanske var sammankomsten en intim firande, såsom en åldersceremoni eller religiösa ritualer. Du kanske klokt vill undvika att låta alla i ditt område veta att du är hemma. Som ABC rapporterar, är inbrottstjuvar inte ovanför att använda sociala medier för att hitta offer. På vissa platser kan det finnas rådgivning mot överdelning. Om till exempel på safari kan den bilden av en underbar afrikansk noshörning fånga potentiella tjuvskytters öga, särskilt om bilden innehåller metadata där scenen togs upp.

Så hur laddar du upp foton för delning med familj och vänner, men håller dem privata från slumpmässiga främlingar? Även om det är svårt att hålla online-bildposter helt konfidentiella, kan du minska vem som kan se dem.

Här är fem sätt att dela dina foton online privat:

1. Ställ in en delad molnmapp

Har du ett konto hos DropBox, Google, iCloud, Microsoft OneDrive eller någon annan molnleverantör? Om så är fallet är ett sätt att dela foton privat redan inom räckhåll. De flesta leverantörer av molnlagring tillåter sina användare att skapa "delade mappar": mappar med objekt som andra kan komma åt, antingen när de loggar in på sina egna konton eller genom att komma åt en delad länk.  

Säg till exempel att du vill ställa in en mapp med foton för delning med Google. 

Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

Gå först till din Google-enhet och konfigurera din mapp.

Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

När mappen är i din enhet högerklickar du för alternativ. Du bör se en rullgardinsmeny med några åtgärder, inklusive till "Dela med sig+"Mappen eller till"Få delbar länk”. Båda dessa alternativ tillåter dig att dela mappens innehåll med andra. För de flesta användare är alternativet "Få delbar länk”Räcker: Google kommer att ge dig en länk som du kan sms, meddelande eller e-post till familj och vänner för att visa mappinnehåll. 

Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

Om du vill ha fler alternativ, efter att en delbar länk har ställts in väljer du "Dela med sig +”.

Dela-menyn ger ännu fler alternativ: låter de med länken se objekt, redigera objekt eller begränsa åtkomst helt till ett utvalt antal Google-användare.

Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vännerHur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

DropBox och andra leverantörer har ofta liknande inställningar, med extra funktioner eller alternativ unika för varje plattform. Populära lagringskonton för molnedrivning kan också nås med telefon- och surfplattapplikationer, så att du kan ladda upp bilder direkt från enhetens fotoalbum. Detta gör det mer bekvämt att låsa bort din bärbara dator snarare än att riskera den på vägen. 

2. Stängda eller hemliga Facebook-grupper 

Som regel bör information på Facebook aldrig betraktas som "privat". Som Leslie Walker skriver för Lifewire, "Som standard gör Facebook alltför ofta foton och annat material som du publicerar på det sociala nätverket, vilket betyder att vem som helst kan se det." Det finns dock sätt att begränsa vem som kan se dina bilder. Facebook-grupper, i synnerhet, kan vara ett attraktivt alternativ om du och de personer som du vill dela bilder redan har profiler. 

Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

Gå till startsidan Utforska - Grupper avsnitt, klicka på "+ Skapa grupp”För att skapa en ny grupp för ditt konto. ”Skapa grupp”Är också tillgängligt på rullgardinsmenyn direkt efter Skapa / hantera sidor.

Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

Du måste ge din grupp ett namn, ange några vänner eller familj att bjuda in och naturligtvis välja en integritetsinställning. Av de olika grupptyperna vill du välja "Stängd grupp'Eller'Hemlig grupp'För att hålla alla foton som du delar med gruppen privata. Med en grupp "Stängd" kan alla på nätet se vem som är medlem i gruppen, men bara gruppmedlemmar kan se publicerat innehåll. Med "Hemlig" grupp både innehållet och vem som kan se det förblir osynligt för nätverkets besökare. 

3. Sekretessinställningar på ditt favoritfotograferingsnätverk. 

Vissa sociala nätverk är medvetet utvecklade för att dela foton online och kan innehålla begränsningar för delning. Bildhotelltjänst Flickr har geofencingfunktioner - begränsar fototillgång baserat på tittarens plats.  

Ett annat fotografnätverk, SmugMug, innehåller högre integritetsinställningar för betalda "Power" -konton och uppåt. Användare kan komma åt delningsalternativ under Galleri > säkerhet, bjud sedan in gäster med vilka bilder kommer att delas.  

Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

Om du redan har etablerat en närvaro i ett annat nätverk, sök i inställningarna och FAQ-dokumentationen. Hur "privat" delning fungerar kommer att bero på webbplatsen eller appen. 

4. "Privata" appar för fotodelning. 

Om du inte redan är i ett delningsnätverk kan du överväga att skapa ett konto med ett som är inriktat på privat delning. Program inklusive Cluster.io och 23 Snaps är populära och byggda med privata grupper i åtanke. Cluster säger att "bara inbjudna användare kan se och skicka in album". Enligt 23 Snaps är sparade ögonblick "synliga för dig och familjen och vänner som du har kontakt med - ingen annan."

Om du registrerar dig för en ny plattform ska du kontrollera om användare bara kan bjudas in via en länk eller om de behöver registrera ett konto. Instagram tillåter till exempel privat delning; för att kunna posta privat måste du dock låsa in ditt konto, med bara de som finns på Instagram kan se dina upplagda bilder. Inte alla kommer att gå med i ännu en tjänst eller ladda ner en ny app för engångsbruk. Om familj eller vänner också letar efter bättre sätt att dela stunder privat men du kanske hittar ett nytt verktyg som är exakt vad alla letar efter.

5. Grupptexter

Inte intresserad av att registrera dig för ett nytt konto eller ladda ner ett annat program? Ha hjärta, det finns fortfarande en lösning för att dela privata foton, särskilt om alla på din lista har en smartphone. Ett antal snabbmeddelanden erbjuder alternativ för "gruppchatt", så att du kan skicka text och bilder till en utvald grupp personer på en gång. Vissa applikationer tillåter också feedback från gruppen, i grunden inrätta ett privat chattrum! iMessage, Android Messenger, Telegram, WhatsApp, Facebook Messenger och Signal är alla textappar som tillåter grupp messenger-tjänster.

iMessage: Öppna meddelanden på iOS och starta ett nytt meddelande. Ange kontaktnumren du skickar till, skriv sedan in text, foton och klicka på "skicka".

Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vännerHur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

Android Messenger: Samma gruppmeddelandefunktion kan göras i Android messenger, men du kan behöva ställa in MMS först. Du måste gå till 'Inställningar' och välj 'Avancerad'

Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

Växla mellan gruppmeddelandengrupp MMS’. Detta gör att du kan skicka grupptexter via Android: s meddelandeprotokoll.

WhatsApp: Om du kommunicerar mycket via den populära applikationen WhatsApp, är goda nyheter: gruppchattar och fotodelning ett enkelt alternativ. För att ställa in ett meddelande för gruppdelning, öppna programmet och klicka på "chattar” fliken för iphone, “”Menyalternativ i Android. Slå "Nytt meddelande”-Ikonen och tryck sedan på knappen för“Ny grupp”. Lägg till dina kontakter och en ämnesrad och fortsätt sedan med att utveckla din text som vanligt. 

Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vännerHur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

Telegram: Telegram har två alternativ för begränsad delning: kanaler och grupper. De viktigaste skillnaderna mellan de två är användarnummer och redigeringsförmåga. Grupper är bättre för att dela med människor du känner: de har medlemmar och tillåter alla anslutna att skicka tillbaka. Kanaler har prenumeranter, och även om de kan vara offentliga eller privata, är de byggda för att uppmuntra sändning av materialet du publicerar. För att dela med nära förbindelser är grupp vanligtvis vägen att gå.   

För att skapa en grupp, öppna appen, klicka på "chatt”I det nedre hörnet (iphone) eller cirkulär penna -knappen i det nedre högra hörnet (Android). Där ska du se en för att skicka meddelanden, inklusive att ställa in och skicka till grupper. 

Hur du delar fotoalbum online privat med familj och vännerHur du delar fotoalbum online privat med familj och vänner

Träffa "Ny grupp", Lägg till kontakterna du tänker skicka till och ge din grupp ett namn. När du har lagt till skickar du bilder och text till dina grupper på samma sätt som du skickar andra meddelanden med plattformen. 

Andra plattformar, inklusive Signal och Facebook Messenger, har liknande funktioner som gruppmeddelanden, men med olika installationsanvisningar. Om du regelbundet använder en meddelandeplattform, titta på dina inställningar och se om det är ett alternativ att skicka ut grupptexter. 

Övergripande problem

En bit råd när du väljer det bästa sättet att skicka foton privat: tänk på din publik. Många applikationer tappar kryptering när de tillåter delning med användare av andra plattformar och hindrar meddelandet från att vara verkligt privat. Ta till exempel iMessage eller WhatsApp. Om du skickar ett meddelande via WhatsApp till en annan WhatsApp-användare krypteras meddelandet; men om du skickar den till en vän utan WhatsApp som ansluter med iMessage, kommer krypteringen att gå förlorad. Ditt meddelande kommer fortfarande inte att gå till offentliga plattformar, men de kommer att bli lättare att dela eller för interlopers att fånga i transit. Många tjänster kan bara lova integritet om alla andra använder samma privata plattform. 

Appar för fotodelning har ofta liknande problem. Ett privat Instagram, till exempel, kan begränsa delning av foton endast till godkända anslutningar på Instagram; men om du tänker dela med vänner som inte använder plattformen, måste de antingen skapa ett konto eller så måste du stänga av sekretess för att foton ska kunna ses.  

Säker delning

Slutligen, om känslighet är en enorm oro, överväg att prata med din publik innan du snappar bilder och skickar bort. Många plattformar kan till exempel inte förhindra nedladdning av bilder eller skärmdumpar. Om du inte vill att din chef ska se bilder av alla dessa goda tider på stranden, se till att vänliga kollegor påminner de bilder du delar borde inte hamnar på nytt i företagets sociala medier!  

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 26 = 29