Hur du avmarkerar webbplatser på Chrome och Firefox var som helst

Hur du avblockerar webbplatser på Chrome och Firefox


När en webbplats är blockerad ser du ett slags felmeddelande eller en sida som indikerar att du har stött på en blockerad webbplats.

sidan är inte tillgänglig

Webbplatser kan blockeras på några olika sätt:

 • IP-svartlistning
 • DNS-manipulation
 • Sökordsfiltrering

Vi förklarar dessa mer i detalj längre ner, men det finns en lösning i alla storlekar för alla utom den tuffaste webbcensuren: VPN.

Förkortning för Virtual Private Network, en VPN krypterar all data som går till och från internet och omdirigerar den genom en mellanhandsserver. VPN fungerar som en proxy som åstadkommer två saker:

 • Gömmer vilka webbplatser du besöker från alla som övervakar din internetanslutning, till exempel en skola, kontor eller internetleverantör
 • Maskera din riktiga IP-adress med VPN-servern så att webbplatser inte kan blockera dig med IP eller plats

Vår bästa rekommendation är NordVPN, en VPN-leverantör som erbjuder en enkel app som kan avblockera blockerade webbplatser i mer än 60 länder. Det har robust säkerhet och snabba hastigheter, så att du till och med kan strömma video genom det. NordVPNs webbläsarförlängning för Chrome och Firefox gör att du kan använda VPN utan att installera en separat app. Det kommer med en pengar-tillbaka-garanti som du kan dra nytta av när som helst under de första 30 dagarna, inga frågor ställs.

Hur man använder ett VPN för att avblockera webbplatser i skolan, på jobbet eller utomlands

nord vpn webbläsartillägg

VPN gör det enkelt att avblockera webbplatser. Följ bara dessa instruktioner:

 1. Registrera dig för ett VPN. Vi rekommenderar NordVPN.
 2. Ladda ner och installera VPN-appen eller webbläsarändelsen.
 3. Välj en VPN-server på den plats du vill bläddra bland och slå Ansluta.
 4. Vänta tills anslutningen har upprättats och öppna sedan den blockerade webbplatsen. Det borde nu vara tillgängligt.

Hur du avmarkerar webbplatser på Chrome och Firefox var som helst

Många VPN, inklusive NordVPN, erbjuder både inbyggda appar som installeras på ditt operativsystem och webbläsarförlängningar som ansluts till Chrome och Firefox. Om du bara behöver avblockera webbplatser, bör en webbläsarutvidgning vara tillräcklig och du behöver inte oroa dig för att du inte har administrativa behörigheter att installera program.

Men notera att med en webbläsarextension kommer trafik från appar och tjänster utanför din webbläsare inte att gå via VPN. Om du behöver avmarkera en annan app eller webbläsartillägget inte får jobbet gjort kan du försöka installera den ursprungliga appen för Windows eller Mac.

Om du försöker ta bort blockering av webbplatser från utlandet måste du ansluta ditt VPN till ett land där webbplatsen i fråga inte är censurerad. Till exempel är BBC iPlayer endast tillgängligt för människor i Storbritannien, så du kan ansluta till en VPN-server i London (eller någon annanstans i Storbritannien) för att avmarkera den.

Hur webbplatser blockeras

För att förstå hur webbplatser är blockerade måste du först ha ett grundläggande grepp om IP-adresser och DNS.

IP-blockering

Varje enhet som är ansluten till internet har en unik allmänhet IP-adress, inklusive servrar där webbplatser är värd och slutanvändarenheter som den du använder just nu.

En IP-adress för denna webbplats är 199.115.114.66, en unik adress för webbservern där denna webbplats är värd.

Om en nätverksadministratör på en skola, kontor eller internetleverantör ville blockera denna webbplats, kan de sätta upp en brandväggsregel för att blockera all trafik till eller från IP-adress 199.115.114.66.

När du använder ett VPN går internettrafiken först till VPN och sedan till webbplatsen. Skolan eller kontoret ser bara IPN-adressen till VPN-servern och inte webbplatsens IP-adress. Eftersom VPN-serverns IP-adress inte har blockerats kan användaren komma åt den blockerade webbplatsen genom den.

IP-svartlistning är begränsad eftersom många webbplatser har flera IP-adresser eftersom de är så stora. YouTube använder till exempel flera IP-adresser. IP-adresser är inte alltid permanenta, så blockering av en webbplats med dess IP-adress kanske inte fungerar eller kanske bara fungerar tillfälligt.

Ange DNS-manipulation.

DNS-manipulation

Även känd som DNS-kapning, DNS-förgiftning eller DNS-förfalskning, DNS-manipulation används ofta som ett sätt att blockera webbplatser.

Låt oss säga att du är på en skola där den här webbplatsen är blockerad. De domän på denna webbplats är “comparitech.com”. När du klickar på en länk till den här sidan eller anger webbadressen i webbläsarens adressfält skickas en begäran som innehåller domänen till en DNS-server.

DNS, eller Domain Name System, fungerar som en telefonbok för internet. I stället för namn och telefonnummer kopplas domännamn till IP-adresser. DNS-servern letar upp IP-adressen som är associerad med domännamnet “comparitech.com”. Under normala omständigheter, som svar på förfrågan, skickar DNS-servern tillbaka IP-adressen till servern där Comparitech är värd. Detta gör att din enhet kan ansluta till webbplatsen och ladda sidan i Chrome eller Firefox.

DNS-manipulation innebär att telefonboken ändras. Vem som driver DNS-servern kan ta bort eller ändra IP-adressen som är associerad med “comparitech.com”. Utan att känna till rätt IP-adress ser användaren antingen en felsida eller omdirigeras till en annan webbplats, till exempel en sida som anger att du försöker komma åt blockerat innehåll. Detta är en vanlig taktik som används av Kinas Great Firewall för att blockera Facebook, YouTube och hundratals andra webbplatser. Eftersom domännamn sällan ändras är DNS-manipulation mycket mer pålitlig än att bara blockera IP-adresser.

DNS-manipulation är svårare att övervinna men de flesta bra VPN-skivor i dag kan kringgå det. VPN kommer att använda sina egna DNS-servrar istället för de som tillhandahålls av din skola, kontor eller ISP. Detta säkerställer att din DNS inte har förgiftats och att sidor kommer att blockeras.

Observera att inte alla VPN: er kan lösa detta problem, och det är dubbelt sant för VPN-webbläsarförlängningar. DNS-trafik skickas ofta utanför webbläsaren och VPN: er kan läcka DNS-trafik. Leta efter ett VPN som erbjuder "DNS-läckaförebyggande" för att säkerställa att du kommer att kunna blockera webbplatser. NordVPN: s webbläsarförlängningar för Chrome och Firefox inkluderar DNS-läckageskydd, vilket är sällsynt för VPN-plugins.

Sökordsfiltrering

Sökordsfiltrering är mindre vanligt än andra metoder för att blockera webbplatser men kan fortfarande vara ett hinder i skolor och kontor. En VPN kanske eller kanske inte hjälper beroende på var filtreringen sker.

Konceptet är enkelt: om en webbplats innehåller vissa ord, blockera den. Till skillnad från DNS-manipulation och IP-svartlistning kräver denna form av censur inte nätverksadministratören att veta vilka webbplatser som ska blockeras i förväg. Istället skannas webbsidan för vissa nyckelord innan det kan ses. Skolor kan till exempel använda den här metoden för att blockera webbplatser som innehåller banning.

Nyckelordsfiltrering kan ske i nätverket eller på slutanvändarenheten.

Om det sker i nätverket skannas sidan innan den kommer till din enhet. Enkelt uttryckt avbryter skolan, Internetleverantören eller kontoret sidan, skannar dess innehåll och bestämmer sedan om den ska blockeras eller låta den passera till slutanvändarenheten. En VPN krypterar all enhetens internettrafik, så nätverksadministratören kan inte se sidan och kan därför inte blockera den om du är ansluten till ett VPN.

Om sökordsfiltrering sker på slutanvändarens enhet, hjälper inte ett VPN. Detta kan vara fallet när programvara för övervakning av föräldrar eller ett liknande program är installerat på en dator i skolan eller kontoret. Sidan är blockerad efter att den har kommit till din enhet baserat på alla känsliga nyckelord som den hittar. Eftersom en VPN endast skyddar data under transport över ett nätverk, kan den inte göra något åt ​​ett program som skannar sidor efter att de har nått din webbläsare. Om du vill avmarkera en webbplats som har nyckelordfiltrerats lokalt måste du inaktivera övervakningsprogramvaran. Försök kanske använda en annan webbläsare.

Geo-blockering och IP-förbud

Geo-blockering och IP-förbud sker tvärtom från alla andra blockeringsmetoder i den här artikeln. Detta inträffar när webbplatsen själv blockerar dig istället för din skola, kontor eller internetleverantör. Webbplatser blockerar vanligtvis användare baserat på deras IP-adress eller där deras DNS-servrar finns.

Webbplatser som blockerar människor baserat på deras plats - geo-blockering - gör det vanligtvis med IP-adresser. En IP-adress identifierar inte bara din enhet, det pekar också på din ungefärliga plats. En webbplats som är begränsad till användare i Storbritannien blockerar till exempel alla med en amerikansk IP-adress. Detta är känt som "geo-blockering."

DNS-servrar drivs vanligtvis lokalt och är därför också en bra indikator för din plats.

Återigen en bra VPN-tjänst med DNS-läckskydd är lösningen. Se till att VPN som du väljer har servrar i det land eller stad från vilken du behöver åtkomst till blockerade webbplatser. NordVPN har över 4 000 servrar i mer än 60 länder, så du bör täckas.

Observera att många webbplatser har fångat denna taktik och har börjat blockera IP-adresser för kända VPN-servrar. Detta är fallet med flera videostreamingswebbplatser som Netflix, Hulu, HBO, BBC iPlayer och Amazon Prime Video. Om du vill avblockera en av dessa webbplatser har Comparitech gott om resurser för att hitta det bästa VPN. Med det sagt kan NordVPN avblockera majoriteten av geo-blockerade webbplatser som vi har testat.

Andra sätt att avblockera webbplatser

Google översätt

avblockera webbplatser med google translate

Google Translate innehåller en funktion som låter dig översätta hela webbplatser i din webbläsare. Du kommer fortfarande att vara på Google Translate-webbplatsen, men webbplatsen du vill avblockera visas i webbläsarfönstret. Så här avmarkerar du webbplatser med Google Translate:

 1. Kopiera och klistra in webbadressen till webbplatsen du vill blockera i Google Translate.
 2. Klicka på hyperlänken som visas i den översatta rutan.
 3. Du ser en felsida som säger att sidan redan är på engelska. Klicka på rullgardinsmenyn bredvid överst Till: och välj något annat språk än engelska.
 4. Nu ser du sidan på ett annat språk. Klicka längst upp till höger Original för att visa sidan.

Detta kan kanske eller inte fungera beroende på vilken blockeringsteknik som används och förväntar sig inte att alla webbplatsfunktioner fungerar normalt. Med det sagt är det ett snabbt och gratis sätt att komma åt blockerade webbplatser.

Proxy-webbplatser

En snabb Google-sökning kommer inte att leda till brist på gratis proxy-webbplatser som du kan använda för att avblockera webbplatser från skolan eller kontoret. Var dock försiktig, eftersom många av dessa webbplatser varken är säkra eller privata. Chansen är stor att proxy inte är krypterad som ett VPN, så det kan övervaka all din online-aktivitet, inklusive all information du skriver in på sidan.

Dessa webbplatser fungerar på samma sätt som Google Translate-metoden ovan genom att visa en sida på en sida. Återigen, förvänta dig inte att allt på webbplatsen fungerar normalt.

Proxy-tillägg

Proxy-tillägg för Chrome och Firefox finns i många former och storlekar. SOCKS och HTTP-proxyer är de vanligaste. Vissa proxy-tillägg som Proxy SwitchySharp för Chrome och FoxyProxy för Firefox låter dig konfigurera ditt eget proxy-tillägg, men du behöver en proxyserver till hands. Se upp för gratis webbläsar-plugins som kommer med inbyggda proxyservrar. Liksom proxywebbplatser är de förmodligen inte särskilt privata eller säkra. Dessutom är varje proxyförlängning som inte autentiserar användare - inget lösenord krävs - i sig naturligt mindre säkert än de som gör och är sårbara för attacker mellan människor.

NordVPNs webbläsartillägg krypterar trafik, förhindrar DNS-läckor och kräver autentisering för att använda, vilket gör det betydligt säkrare än de allra flesta proxy-tillägg.

Tor

svansar kör för webbläsarkontroll

Tor är ett anonymitetsnätverk som potentiellt kan hjälpa till att blockera webbplatser. Tor använder proxyer för att göra användaren ospårbar genom att skicka internettrafik genom en serie slumpmässiga noder runt om i världen. Det här ger dig en annan IP-adress och döljer webbplatserna du besöker från din skola, kontor eller regering.

Det enklaste sättet att komma igång med Tor är genom att ladda ner Tor Browser, en alternativ webbläsare till Firefox och Chrome som skickar all internettrafik genom Tor Network.

Tor kommer dock med några varningar. Det är långsamt för en. För det andra, medan Tor är lagligt, är det ofta förknippat med brottslingar och hackare. Din skola, kontor, myndighet eller internetleverantör kan rynka vid Tor-användning i någon form som resultat. Dessutom blockerar vissa webbplatser Tor-användare helt.

Se även: Bästa VPN: er för Tor

Byt dina DNS-servrar

Om DNS-manipulation (se ovan) är metoden som används för att blockera webbplatser, kan du kanske övervinna det genom att ändra dina standard-DNS-servrar. DNS-servrar drivs vanligtvis av internetleverantörer, även om din skola eller kontor kan använda sina egna. Du kan ändra DNS-servrar i dina internetinställningar.

Ett bra gratisalternativ är Cloudflare, som driver säkra, privata DNS-servrar. Du kan lära dig hur du ställer in Cloudflare DNS här. Om du behöver DNS-servrar för en viss region eller ett land kan du prova OpenNIC.

Bra VPN-nät som Nord driver sina egna privata DNS-servrar. Några leverantörer erbjuder smarta DNS-proxytjänster som är skickliga för att avblockera geo-blockerat innehåll, även om det inte är så mycket fördelar med dessa via ett VPN.

Observera att om DNS-manipulation inte är den blockeringsmetod som används, kommer det inte att göra någon skillnad om du ändrar dina DNS-servrar.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − 45 =