IPV6 vs. IPV4: mitä ne ovat, mikä ero on, mikä on turvallisin?

IPV6 vs. IPV4


IP, lyhenne sanoista Internet Protocol, tarkoittaa sitä, kuinka Internetiin kytketyt laitteet paikallistavat ja kommunikoivat keskenään. Jokaiselle Internetiin kytketylle laitteelle - tietokoneille, älypuhelimille, palvelimille, autoille, älykkäille jääkaappeille jne. - on määritetty vähintään yksi IP-osoite. IP-osoite tunnistaa laitteen ja sen sijainnin kaikkialla maailmassa. IPv6 on tämän tekniikan uusin versio.

Voit ajatella IP-osoitetta, kuten puhelinnumeroa. Sillä on suuntanumero, joka osoittaa yleiseen sijaintiin. Puhelinnumerot liitetään yleensä tiettyihin ihmisiin tai yrityksiin, joten ne ovat luotettava mutta epätäydellinen tapa tunnistaa joku.

IPv4 luotiin vuonna 1983 ennen kuin Internet tuli koskaan globaaliksi, ja silti se on edelleen ensisijainen keino ohjata Internet-liikennettä laitteiden välillä nykyään. Julkinen IPv4-osoite, kuten osoite, jolle laitteelle luet tätä artikkelia, koostuu numeroista ja numeroista. Se näyttää noin:

123.45.67.89

IPv4-osoite voi olla mikä tahansa yhdistelmä neljästä yksittäisestä numerosta välillä 0 - 254. Se on neljä tavua, ja niiden kokonaisalue on 4,3 miljardia osoitetta.

Kuulostaa paljon, eikö niin?

Mutta verkkoon tulevien laitteiden massiivinen piikki on alkamassa uuvuttaa järjestelmää. Lukumäärä loppuu. Lopulta saavutamme rajan, joka voi pilata Internetin ja estää uusia laitteita pääsemästä verkkoon.

IPv6 tulee tänne. Se tekee käytännössä saman kuin IPv4, paitsi että osoitteita on paljon enemmän. Julkinen IPv6-osoite näyttää tältä:

2001: db8 :: ff00 42: 8329

IPv6-osoitteet sisältävät 128 bittiä kukin, ja ne käyttävät heksadesimaalinumeroita. Tämä tarkoittaa nollan ja 10: n (pohja 10) sijasta, he voivat käyttää nollaa - 10 plus 'a' - 'f' (pohja 16). Tämä antaa meille 340 undekillion (3,4 x 10 ^ 28) mahdollista yhdistelmää.

Meidän ei tarvitse huolehtia IPv6-osoitteiden loppumisesta pian.

Joten miksi emme siirry vain jo IPv6: een?

Siirtymäprosessi on ollut hidasta. Pullonkaula on ensisijaisesti Internet-palveluntarjoajien, mutta myös datakeskuksia ja loppukäyttäjien.

IP-osoitteita hallinnoi viisi maailmanlaajuista rekisteriä - yksi kutakin maanosaa / aluetta kohti - jakaa 16,8 miljoonaa IPv4-osoitetta kerrallaan. Vuosina 2011–2015 kaikki paitsi yksi viidestä rekisteristä käyttivät korkeimman tason osoitteensa.

Tämän ongelman käsittelemiseksi suurin osa Internet-palveluntarjoajista antaa käyttäjille dynaamiset IP-osoitteet. Tämä tarkoittaa, että IP-osoitteesi muuttuu todennäköisesti ajoittain - todennäköisesti aina, kun muodostat yhteyden toiseen verkkoon. Offline-tilassa olevat laitteet luopuvat IP-osoitteistaan, jotta muut voivat käyttää niitä. Periaatteessa vuokraat, mutta et omista IP-osoitteesi. Tämä hidastaa merkittävästi IPv4-osoitteiden ehtymistä.

Siirtymä tapahtuu, mutta nyt IPv4 ja IPv6 toimivat samanaikaisesti. Google ilmoittaa, että noin 14 prosenttia käyttäjistä käyttää sitä IPv6: n kautta, kun se vuotta aiemmin oli vähemmän kuin 10 prosenttia. Käyttöönoton eteneminen vaihtelee maittain. Noin puolet Yhdysvaltain käyttäjistä käyttää nyt IPv6: ta Comcastin mukaan.

Suurin IPv6: n käyttöönottoa estävä tekijä on kustannukset. Kaikkien niin pitkään yksinomaan IPv4: stä riippuvien palvelimien, reitittimien ja kytkinten päivittäminen maksaa aikaa ja rahaa. Vaikka suurin osa näistä infrastruktuurilaitteista voitaisiin hypoteettisesti päivittää, monet yritykset mieluummin odottavat, kunnes ne on vaihdettava. Tämä hankausprosessi on hidastanut asioita.

Onko IPv6 turvallisempi kuin IPv4?

Kun IPv6 julkaistiin ensimmäisen kerran, se vaati yrityksiä salaamaan Internet-liikenteen IPSec, melko yleinen (mutta ei läheskään yhtä yleinen kuin SSL) salausstandardi. Salaus sekoittaa Internet-liikenteen sisällön, joten kuka tahansa sieppaaminen ei voi lukea sitä.

Mutta saadakseen lisää yrityksiä mukaan, tämä vaatimus muuttui voimakkaammaksi ehdotukseksi. Tietojen salaus ja salauksen purku vaativat resurssien laskennan, mikä vaatii enemmän rahaa. IPSec voidaan toteuttaa myös IPv4: ssä, mikä teoriassa tarkoittaa, että IPv6 on yhtä turvallinen kuin IPv4. IPSec-käyttö kasvaa todennäköisesti yleisesti siirtyessämme, mutta sitä ei vaadita kaikilta.

Jotka ovat siirtymävaiheessa, jotkut asiantuntijat väittävät, että IPv6-käyttäjät ovat todella suuremmassa vaarassa kuin ne, jotka pitävät kiinni IPv4: stä. Jotkut Internet-palveluntarjoajat käyttävät siirtymätekniikkaa -IPv6-tunnelit, erityisesti - jotka tekevät käyttäjistä alttiimpia hyökkäyksille. tunnelivälittäjä Internet-palveluntarjoajat yleensä käyttävät IPv4-verkkojen käyttäjien pääsyä IPv6-sisältöön. Hakkerit voivat kohdistaa IPv6-tunnelin käyttäjiä pakettiinjektioilla ja heijastushyökkäyksillä. Huomaa, että jotkut tunnelivälittäjät tarjoavat paremman turvallisuuden kuin toiset.

Siirtymisen odotetaan vievän vielä useita vuosia ennen kuin se on valmis, joten nämä siirtymämenetelmät pysyvät paikoillaan jonkin aikaa.

Toinen mahdollinen tietoturvaongelma liittyy uuteen IPv6-ominaisuuteen: Automaattisen. Tämän avulla laitteet voivat määrittää itselleen IP-osoitteet ilman palvelinta. Nämä osoitteet luodaan käyttämällä laitteen yksilöllistä MAC-osoitetta, joka jokaisella puhelimella, tietokoneella ja reitittimellä on. Tämä luo yksilöivän tunnisteen, jota kolmannet osapuolet voivat käyttää tiettyjen käyttäjien seuraamiseen ja heidän laitteidensa tunnistamiseen. Windows-, Mac OSX- ja iOS-laitteissa on jo tietosuojalaajennukset asennettu ja otettu käyttöön oletuksena, joten tämä ei ole ongelma useimmille ihmisille.

Onko IPv6 nopeampi kuin IPv4?

IPv6: lla ei ole merkittävää vaikutusta Internetin nopeuteen verrattuna IPv4: ään.

Jotkut siirtymämenetelmät, kuten IPv6-tunnelit, luovat ylimääräisen viiveen, kun pyynnöt muunnetaan IPv4: ksi ja päinvastoin.

Onko IPv4: n ja IPv6: n välillä muita merkittäviä eroja??

Suuremman osoitetilan luominen on IPv6: n ensisijainen tavoite, mutta se sisältää joitain muita kelloja ja pilliä, jotka erottavat sen IPv4: stä. Suurin osa näistä päivityksistä ei ole sinulle niin mielenkiintoisia, ellet ole verkon ylläpitäjä, mutta me luetamme ne tänne joka tapauksessa.

  • multicasting sallii yhden paketin lähettämisen useille kohteille yhdessä lähetysoperaatiossa.
  • Autokonfigurointi antaa laitteille mahdollisuuden määrittää IP-osoitteensa ja muut parametrinsä automaattisesti ilman palvelimen tarvetta
  • Verkkotasojen tietoturva lisää IPSec-salauksen kaikkiin solmuihin, vaikka se ei ole enää tiukka vaatimus
  • IPv6 toimii paremmin mobiililaitteissa poistamalla kolmioreititykset
  • Pyyntöjä käsittelevien reitittimien vaatima käsittely on paljon tehokkaampaa ja yksinkertaisempaa

Kuinka IPv6 vaikuttaa VPN-verkkooni?

Valitettavasti melkein kaikki VPN-verkot toimivat yksinomaan IPv4: llä. Jos lähetät pyynnön verkkosivustolta, jonka oletusarvo on IPv6-osoite, se ratkaistaan ​​käyttämällä IPv6 DNS-palvelinta, joka on VPN-verkon ulkopuolella. Tätä kutsutaan IPv6-vuotoksi, ja se voi paljastaa todellisen sijaintisi geologisesti lukitulle verkkosivustolle tai sovellukselle, kuten Hulu ja Netflix. Jos verkkosivusto on asetettu havaitsemaan tällaisia ​​vuotoja, se voi estää sinua katselemasta sisältöä. Voit testata IPv6: n DNS-vuodot täältä (se testaa myös IPv4: n vuotoja).

Kannustamme käyttäjiä pääsemään IPv6: n mukana, joten joudut poistamaan sen käytöstä tietokoneellasi, tablet-laitteellasi tai älypuhelimellasi. Tämä voidaan yleensä tehdä jossain Internet-yhteysasetuksissa laitteesta riippuen.

Hyvin harvat VPN-palveluntarjoajat tukevat IPv6: ta ollenkaan IPv6: n DNS-palvelimen käyttämisestä aiheutuvien ylimääräisten kustannusten vuoksi.

Kuinka testata IPv6-yhteydet

Jos haluat nähdä, tukeeko laite vai VPN IPv6: ta, siirry tälle sivustolle ja se suorittaa testin heti.

Jos haluat testata, onko tiettyyn verkkosivustoon pääsy IPv6: n kautta, siirry tälle sivulle ja kirjoita URL-osoite. Muista valita avattavasta HTTP tai HTTPS.

Kuinka voin siirtyä IPv6: een?

Voit vaihtaa IPv6: een yksinkertaisesti ottamalla sen käyttöön tietokoneellasi ja / tai älypuhelimella. Suurimmassa osassa uudempia laitteita on molemmat käytössä oletuksena. Jos ei, voit ottaa sen käyttöön Internet-yhteysasetuksissa.

IPv6: n ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä Windowsissa:

Tässä on nopea opetusohjelma Windows 10: lle:

IPv6: n ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä Mac OS: ssä:

  1. Klikkaa Apple-kuvake, sitten mene Järjestelmäasetukset > verkko.
  2. Klikkaus Pitkälle kehittynyt ja napsauta TCP / IP kieleke
  3. Napsauta vieressä olevaa avattavaa valikkoa Määritä IPv6 ja valitse haluamasi asetus

Kun Internet-palveluntarjoajat, verkkoyritykset ja wifi-reitittimien valmistajat huomaavat, että useammat asiakkaat käyttävät IPv6: ta, he vastaavat luontoissuorituksilla.

Voit auttaa myös levittämällä sanan 6. kesäkuuta, joka on vuosittainen maailman IPv6-päivä.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − = 25