Jak usunąć aplikacje z Facebooka dla lepszej prywatności

facebook przy plaży


W świetle naszego ostatniego artykułu na temat quizu „najczęściej używane słowa” na Facebooku wiele osób w komentarzach zapytało nas: „Dobra, więc ta aplikacja wpływa na moją prywatność. Jak się tego pozbyć?

Na początek zrozum, że za każdym razem, gdy logujesz się za pomocą Facebooka w witrynie lub aplikacji innej niż Facebook, rezygnujesz z danych. Te aplikacje i strony internetowe łączą się z platformą Facebook, która pozwala Facebookowi zwiększyć zasięg w zamian za łatwe rozwiązanie logowania i niektóre dane użytkownika dla twórcy aplikacji. Gdy aplikacja zostanie autoryzowana za pośrednictwem platformy Facebook, pozostaje autoryzowana, dopóki użytkownik nie zdecyduje inaczej, nawet jeśli zostanie użyta tylko raz. Jeśli nigdy nie korzystałeś z ustawień Facebooka i faktycznie przeglądałeś listę aplikacji autoryzowanych do łączenia się ze swoim kontem Facebook, możesz być zaskoczony, jak wiele starych, nieużywanych aplikacji leży w pobliżu i być może nadal gromadzi twoje dane.

Jak usunąć aplikacje na Facebooku

Aby usunąć aplikacje i edytować ich uprawnienia, otwórz Facebook w przeglądarce na komputerze. Kliknij strzałkę zrzutu w prawym górnym rogu i wybierz Ustawienia. Po lewej stronie następnej strony wybierz Aplikacje. Pojawi się lista aplikacji podłączonych do twojego konta na Facebooku.

Jeśli wolisz to robić za pomocą telefonu komórkowego, przewiń w dół do następnej sekcji.

Usuwanie aplikacji Facebook 1

Jeśli chcesz zachować aplikację, ale ograniczyć jej uprawnienia, tj. Jakie informacje widzi w Twoim profilu, kliknij ołówek. Tutaj zobaczysz listę uprawnień ze znacznikami wyboru po prawej stronie. Niektóre uprawnienia są wymagane, co oznacza, że ​​nie można ich usunąć, ale resztę można odznaczyć bez wpływu na aplikację. Możesz także zmienić, kto może zobaczyć Twoją aktywność w aplikacji i powiadomienia.

Przewiń trochę w dół, a znajdziesz sekcję „Dowiedz się więcej”, w której znajdziesz między innymi dane kontaktowe programisty oraz numer identyfikacyjny użytkownika aplikacji. Jeśli chcesz, aby Twoje dane z Facebooka zostały usunięte z serwerów twórcy aplikacji, wyślij im wiadomość e-mail z załączonym identyfikatorem użytkownika aplikacji. Pomoże im to zlokalizować twoje dane i je usunąć.

U dołu wyskakującego okienka znajdują się linki zewnętrzne do warunków użytkowania aplikacji i polityki prywatności. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób aplikacja korzysta z twoich informacji i komu je udostępnia, tutaj możesz szukać. Polityka prywatności jest zwykle łatwiejsza do odczytania, a warunki korzystania są bardziej skomplikowanymi dokumentami prawnymi.

Zwiąż luźne końce

Teraz, gdy usunąłeś niechciane aplikacje i zawęziłeś uprawnienia do pozostałych, poświęć chwilę, aby naprawić kilka innych ustawień na tej stronie. Przewiń w dół, aby znaleźć dwa pola: Aplikacje, Strony internetowe oraz Wtyczki i Aplikacje, z których korzystają inni.

Usuwanie aplikacji Facebook 5

Jeśli chcesz mieć opcję nuklearną, która odcina wszystkie strony trzecie od twojego konta na Facebooku, kliknij Edytuj w sekcji Aplikacje, strony internetowe i wtyczki, a następnie kliknij Wyłącz platformę. Nie można tego cofnąć, więc upewnij się, że nie potrzebujesz już loginu na Facebooku do żadnej z tych aplikacji.

Usuwanie aplikacji Facebook 6

Teraz kliknij Edytuj w Aplikacje, których używają inni. Tutaj kontrolujesz, jakie informacje mogą gromadzić aplikacje innych firm używane przez twoich znajomych. Na przykład, nawet jeśli nigdy nie używasz loginu Facebooka do aplikacji quizowych, nie oznacza to, że Twoi znajomi tego nie robią. Jeśli znajomy autoryzuje aplikację, która pozwala zobaczyć jej listę znajomych, Twoje dane mogą być nadal zagrożone. Tutaj możesz odznaczyć kategorie, których nie chcesz, aby Twoi znajomi poszli na kompromis w Twoim imieniu.

Na koniec, jeśli martwisz się, że ludzie zobaczą stare posty, które zostały utworzone przed tym, jak Facebook kontroluje teraz odbiorców, ostatnie pole na tej stronie pozwala to zmienić. Kliknij menu rozwijane w obszarze Stare wersje Facebooka dla urządzeń przenośnych, aby ustawić preferowanych odbiorców (tylko ja, przyjaciele, przyjaciele znajomych, publiczne itp.).

Zmiana uprawnień aplikacji w aplikacji mobilnej Facebook

Prawie połowa użytkowników Facebooka ma dostęp do sieci społecznościowej wyłącznie na urządzeniach mobilnych. Pamiętaj, że w tym samouczku jest używana wersja aplikacji na Androida, więc mogą występować niewielkie rozbieżności w stosunku do wersji na iOS.

uprawnienia aplikacji Facebook Mobile 1
Otwórz aplikację i kliknij menu hamburgera (trzy poziome linie) w prawym górnym rogu. Przewiń w dół i dotknij „Skrótów do prywatności”.

uprawnienia aplikacji facebook mobile 2
Tutaj możesz zmienić, kto widzi Twoje posty, kto może się z Tobą kontaktować i blokować niechcianą komunikację od określonych użytkowników. Aby uzyskać uprawnienia aplikacji, dotknij „Więcej ustawień”.

uprawnienia aplikacji facebook mobile 3
Przewiń nieco w dół i kliknij „Aplikacje”.

uprawnienia aplikacji facebook mobile 4
Zanim przejdziemy do zarządzania konkretnymi aplikacjami, dotknij „Aplikacje, z których korzystają inni” i odznacz wszystko, chyba że masz konkretny powód, aby zrobić inaczej. To uniemożliwia aplikacjom, z których korzystają Twoi znajomi, dostęp do informacji na Twoim koncie. Teraz wróć i kliknij pole „Zalogowano przez Facebook”.

uprawnienia aplikacji Facebook Mobile 5
Tutaj zobaczysz listę aplikacji i witryn połączonych z Twoim kontem na Facebooku. Za każdym razem, gdy logujesz się za pomocą Facebooka gdzieś online, to właśnie tam się pojawi. Zacznij klikać każdą aplikację, aby zarządzać jej ustawieniami.

uprawnienia aplikacji facebook mobile 6
Strona każdej aplikacji pozwoli Ci ustawić jej widoczność, kontrolować, jakie informacje aplikacja może zbierać za pośrednictwem Twojego profilu, określić, czy aplikacja może publikować na Twojej osi czasu w Twoim imieniu, i całkowicie usunąć aplikację. Warunki użytkowania aplikacji i zasady prywatności można również znaleźć tutaj.

Zalecamy usunięcie aplikacji, których nie rozpoznajesz, usunięcie niepotrzebnych uprawnień z tych, które chcesz zachować, i ustawienie widoczności na wszystkich z nich na „Tylko ja”, chyba że masz dobry powód, aby zrobić inaczej (Instagram zdjęcia nie mogą być przeglądane przez znajomych, na przykład gdy wybrano opcję Tylko ja). Po przejrzeniu całej listy gotowe. Ciesz się bezpieczniejszym, bardziej prywatnym Facebookiem!

„Facebook Beachfront” autorstwa mkhmarketing na licencji CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − 33 =