IPV6 versus IPV4: wat zijn ze, wat is het verschil, wat is het veiligst?

IPV6 versus IPV4


IP, kort voor Internet Protocol, is de manier waarop apparaten die op internet zijn aangesloten, elkaar vinden en met elkaar communiceren. Aan elk apparaat dat is verbonden met internet (computers, smartphones, servers, auto's, slimme koelkasten, enz.) Wordt ten minste één IP-adres toegewezen. Een IP-adres identificeert een apparaat en zijn locatie overal ter wereld. IPv6 is de nieuwste versie van deze technologie.

Je kunt een IP-adres bedenken zoals een telefoonnummer. Het heeft een netnummer dat verwijst naar een algemene locatie. Telefoonnummers worden meestal geassocieerd met specifieke mensen of bedrijven, dus ze zijn een betrouwbare maar imperfecte manier om iemand te identificeren.

IPv4 werd in 1983 opgericht voordat internet ooit wereldwijd werd, en toch blijft het vandaag de dag het belangrijkste middel voor het routeren van internetverkeer tussen apparaten. Een openbaar IPv4-adres, zoals het adres dat is toegewezen aan het apparaat waarop u dit artikel leest, bestaat uit cijfers en cijfers. Het ziet er ongeveer zo uit:

123.45.67.89

Een IPv4-adres kan elke combinatie van vier individuele nummers van 0 tot 254 zijn. Dat zijn vier bytes, met een totaal bereik van 4,3 miljard mogelijke adressen.

Klinkt als veel, toch?

Maar de enorme piek in apparaten die online komen, begint het systeem uit te putten. We hebben bijna geen cijfers meer. Uiteindelijk zullen we de limiet bereiken, wat het internet zou kunnen verlammen en zou kunnen voorkomen dat nieuwe apparaten online gaan.

Hier komt IPv6 binnen. Het doet in wezen hetzelfde als IPv4, behalve dat er nog veel meer adressen beschikbaar zijn. Een openbaar IPv6-adres ziet er zo uit:

2001: db8 :: ff00: 42: 8329

IPv6-adressen bevatten elk 128 bits en gebruiken hexadecimale cijfers. Dat betekent dat ze in plaats van nul tot en met 10 (basis 10) nul tot en met 10 plus ‘a’ tot ‘f’ kunnen gebruiken (basis 16). Dit geeft ons een totaal bereik van 340 undecillion (3,4 x 10 ^ 28) mogelijke combinaties.

We hoeven ons geen zorgen te maken dat IPv6-adressen binnenkort opraken.

Dus waarom schakelen we niet gewoon al over naar IPv6?

Het overgangsproces verliep traag. Het knelpunt ligt vooral bij internetproviders, maar ook bij datacenters en eindgebruikers.

IP-adressen worden beheerd door vijf wereldwijde registers - één voor elk continent / regio - die tegelijkertijd 16,8 miljoen IPv4-adressen uitdelen. Tussen 2011 en 2015 hebben op één na alle vijf registers hun adressen op het hoogste niveau uitgeput.

Om dit probleem aan te pakken, wijzen de meeste ISP's gebruikers dynamische IP-adressen toe. Dat betekent dat uw IP-adres waarschijnlijk periodiek verandert - waarschijnlijk elke keer dat u verbinding maakt met een ander netwerk. Apparaten die offline gaan, geven hun IP-adres op zodat ze door anderen kunnen worden gebruikt. Kortom, u huurt maar bent niet de eigenaar van uw IP-adres. Dit vertraagt ​​de uitputting van IPv4-adressen aanzienlijk.

De overgang vindt plaats, maar voorlopig werken IPv4 en IPv6 tegelijkertijd. Google meldt dat ongeveer 14 procent van zijn gebruikers toegang heeft via IPv6, een stijging van minder dan 10 procent een jaar geleden. De voortgang van de inzet varieert van land tot land. Volgens Comcast gebruikt nu ongeveer de helft van de Amerikaanse gebruikers IPv6.

De grootste factor die de inzet van IPv6 tegenhoudt, zijn de kosten. Het kost tijd en geld om alle servers, routers en switches te upgraden die zolang afhankelijk waren van IPv4. Hoewel de meeste van deze infrastructuurapparatuur hypothetisch zou kunnen worden geüpgraded, wachten veel bedrijven liever totdat ze moeten worden vervangen. Dit proces van slijtage heeft de zaken vertraagd.

Is IPv6 veiliger dan IPv4?

Toen IPv6 voor het eerst werd gelanceerd, moesten bedrijven internetverkeer coderen met IPSec, een redelijk algemene (maar lang niet zo gebruikelijke als SSL) coderingsstandaard. Versleuteling versleutelt de inhoud van internetverkeer zodat iedereen die het onderschept het niet kan lezen.

Maar om meer bedrijven aan boord te krijgen, veranderde die eis in een sterkere suggestie. Voor het coderen en decoderen van gegevens zijn computerbronnen vereist, waarvoor meer geld nodig is. IPSec kan ook worden geïmplementeerd op IPv4, wat in theorie betekent dat IPv6 net zo veilig is als IPv4. We zullen waarschijnlijk een toename van het gebruik van IPSec zien tijdens de overgang, maar dit is niet voor iedereen vereist.

Hoewel we ons in de overgangsfase bevinden, beweren sommige experts dat IPv6-gebruikers eigenlijk meer risico lopen dan degenen die zich aan IPv4 houden. Sommige ISP's gebruiken overgangstechnologieën–IPv6-tunnels, in het bijzonder - die gebruikers kwetsbaarder maken voor aanvallen. EEN tunnel makelaar wordt normaal gesproken door ISP's gebruikt om gebruikers op hun IPv4-netwerk toegang te geven tot IPv6-inhoud. Hackers kunnen zich richten op IPv6-tunnelgebruikers met pakketinjectie en reflectieaanvallen. Merk op dat sommige tunnelmakelaars betere beveiliging bieden dan anderen.

De overgang zal naar verwachting nog enkele jaren duren voordat deze is voltooid, dus deze overgangsmethoden zullen nog enige tijd van kracht blijven.

Een ander potentieel beveiligingsprobleem komt met een nieuwe IPv6-functie: autoconfiguration. Hiermee kunnen apparaten zichzelf IP-adressen toewijzen zonder dat een server nodig is. Deze adressen worden gegenereerd met behulp van het unieke MAC-adres van een apparaat, dat elke telefoon, computer en router heeft. Dit creëert een unieke identificatie die derden kunnen gebruiken om specifieke gebruikers te volgen en hun hardware te identificeren. Windows-, Mac OSX- en iOS-apparaten hebben al privacy-extensies geïnstalleerd en standaard ingeschakeld, dus dit is voor de meeste mensen geen probleem.

Is IPv6 sneller dan IPv4?

IPv6 heeft geen significante invloed op internetsnelheden in vergelijking met IPv4.

Dat gezegd hebbende, zullen sommige overgangsmethoden zoals IPv6-tunnels extra latentie creëren wanneer verzoeken worden geconverteerd naar IPv4 en vice versa.

Zijn er nog andere belangrijke verschillen tussen IPv4 en IPv6?

Het creëren van een grotere adresruimte is het primaire doel van IPv6, maar het bevat wel enkele andere toeters en bellen die het onderscheiden van IPv4. De meeste van deze upgrades zijn niet zo interessant voor jou tenzij je een netwerkbeheerder bent, maar we zullen ze hier toch vermelden.

  • multicasting staat toe dat een enkel pakket naar meerdere bestemmingen wordt verzonden in een enkele verzendbewerking.
  • Met autoconfiguratie kunnen apparaten hun IP-adres en andere parameters automatisch configureren zonder dat een server nodig is
  • Netwerklaagbeveiliging voegt IPSec-codering toe aan alle knooppunten, hoewel dit niet langer een strikte vereiste is
  • IPv6 werkt beter op mobiele apparaten door driehoekige routing te elimineren
  • De verwerking die routers nodig hebben voor het verwerken van aanvragen is veel efficiënter en eenvoudiger

Welke invloed heeft IPv6 op mijn VPN?

Helaas werken bijna alle VPN's uitsluitend op IPv4. Als u een verzoek indient voor een website die standaard op een IPv6-adres staat, wordt dit opgelost met behulp van een IPv6 DNS-server die zich buiten uw VPN-netwerk bevindt. Dit wordt een IPv6-lek genoemd en het kan je ware locatie onthullen aan een geo-vergrendelde website of app zoals Hulu en Netflix. Als de website is ingesteld om dergelijke lekken op te sporen, kan deze ervoor zorgen dat u geen inhoud kunt bekijken. U kunt hier testen op IPv6 DNS-lekken (het test ook op IPv4-lekken).

Hoewel we gebruikers aanmoedigen om aan boord te gaan met IPv6, moet u dit in dit geval uitschakelen op uw computer, tablet of smartphone. Dit kan meestal ergens in de internetverbinding worden gedaan, afhankelijk van uw apparaat.

Zeer weinig VPN-providers ondersteunen helemaal IPv6 vanwege de extra kosten voor het runnen van een IPv6 DNS-server.

Hoe IPv6-connectiviteit te testen

Als u wilt zien of uw apparaat of VPN IPv6 ondersteunt, ga dan naar deze site en deze zal onmiddellijk een test uitvoeren.

Als u wilt testen of een specifieke website toegankelijk is via IPv6, gaat u naar deze pagina en voert u de URL in. Vergeet niet om HTTP of HTTPS te selecteren in de vervolgkeuzelijst.

Hoe kan ik overschakelen naar IPv6?

U kunt eenvoudig overschakelen naar IPv6 door het op uw computer en / of smartphone in te schakelen. Op de meeste nieuwere apparaten zijn beide standaard ingeschakeld. Als dit niet het geval is, kunt u dit inschakelen in de instellingen van uw internetverbinding.

Hoe IPv6 in Windows in of uit te schakelen:

Hier is een korte tutorial voor Windows 10:

Hoe IPv6 op Mac OS in of uit te schakelen:

  1. Klik op de Apple-pictogram, ga dan naar Systeem voorkeuren > Netwerk.
  2. Klik Geavanceerd en klik op TCP / IP tab
  3. Klik op de vervolgkeuzelijst naast Configureer IPv6 en selecteer de gewenste instelling

Wanneer internetproviders, internetbedrijven en wifi-routerfabrikanten zien dat meer klanten IPv6 gebruiken, reageren ze in natura.

Je kunt ook helpen door het woord te verspreiden op 6 juni, de jaarlijkse World IPv6 Day.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 23 = 27