Οδηγός για την παρακολούθηση των εργαζομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο χώρο εργασίας

Ένα σύνολο φωτογραφικών μηχανών CCTV για παρακολούθηση εργαζομένων.


Έχετε πάντα την αίσθηση ότι παρακολουθείτε την εργασία σας; Η πραγματικότητα για τους περισσότερους υπαλλήλους είναι ότι πιθανώς είναι. Με την τεχνολογία για την παρακολούθηση των εργαζομένων όλο και πιο προηγμένη και προσβάσιμη, όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν μια πληθώρα προϊόντων για να παρακολουθήσουν κάθε κίνηση των εργαζομένων τους. Παρόλο που όλα ακούγονται λίγο συγκεκαλυμμένα, στην πραγματικότητα, η παρακολούθηση των υπαλλήλων σε κάποια ή άλλη μορφή είναι αποδεκτή και πράγματι αναμένεται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες θέλουν να διατηρούν τις καρτέλες, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ασφάλειας των εργαζομένων, της αύξησης της παραγωγικότητας και της φύλαξης των εμπορικών μυστικών. Επιπλέον, τα προϊόντα παρακολούθησης των εργαζομένων περιγράφουν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες πείθονται από τους κατασκευαστές λογισμικού και υλικού παρακολούθησης ότι πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τους υπαλλήλους τους.

Τι σημαίνει αυτό για την ιδιωτικότητα των εργαζομένων και τα βασικά τους δικαιώματα; Υπάρχουν δύο κύριες πτυχές της παρακολούθησης των εργαζομένων. Από τη μία πλευρά, οι εργοδότες πρέπει να βεβαιωθούν ότι συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που ισχύουν. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να προσέχουν και ποια είναι τα δικαιώματά τους υπό διάφορες συνθήκες.

Όπως αναφέρθηκε, σε αυτόν τον κλάδο, όπως και σε πολλά άλλα, η τεχνολογία και η ευρεία διαθεσιμότητά της προχωρούν γρήγορα. Ως εκ τούτου, παραμένουν γκρίζες περιοχές όσον αφορά τη διακυβέρνησή του. Ως εκ τούτου, πολλές περιπτώσεις ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων καταλήγουν στα δικαστήρια, ενώ οι δικαστές πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει των νόμων, των κανονισμών και των προηγουμένων.

Για το λόγο αυτό, είναι σκόπιμο τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους υπαλλήλους να κάνουν λάθη από την πλευρά της προσοχής όταν πρόκειται για παρακολούθηση. Αυτό θα σήμαινε ότι οι εργοδότες αποφεύγουν να αναλαμβάνουν δράσεις για τις οποίες δεν είναι σαφείς οι νόμοι, όπως η παρακολούθηση των εργαζομένων εκτός ωρών. Και για τους υπαλλήλους, αυτό θα σήμαινε ότι οι περισσότερες από τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, ειδικά ενώ είναι σε απευθείας σύνδεση, παρακολουθούνται.

Ενώ οι εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται ότι η ιδιωτική ζωή τους εισβάλλεται, οι εργοδότες είναι συχνά καλά μέσα στα δικαιώματά τους να ξεφύγουν περισσότερο από ό, τι νομίζετε. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εμβαθύνουμε στις κύριες μορφές παρακολούθησης των εργαζομένων και σε τι μπορεί να αναμένεται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Έλεγχοι ιστορικού

Οι έλεγχοι ιστορικού είναι σίγουρα κάτι καινούργιο και έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό από τους εργοδότες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης. Παρόλο που μπορεί να αισθανθεί σαν να εισβάλλει η ιδιωτική ζωή, οι περισσότεροι υποψήφιοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για υπόθεση δέουσας επιμέλειας. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργοδότες μπορούν να επιβάλλονται σε μεγάλο πρόστιμο επειδή δεν διενεργούν ελέγχους.

Καλύψαμε το θέμα των ελέγχων σε βάθος σε μια πρόσφατη ανάρτηση, αλλά θα συνοψίσουμε τα σημαντικότερα σημεία για κάθε χώρα παρακάτω.

ΜΑΣ

Όπως αναφέρεται λεπτομερώς στην προαναφερθείσα θέση, είναι νόμιμο για τους εργοδότες των ΗΠΑ να λαμβάνουν σχεδόν κάθε πληροφορία σχετικά με έναν αιτούντα ή έναν υπάλληλο. Η μία αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η γενετική πληροφορία. Ωστόσο, παρόλο που μπορούν να ληφθούν οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες, όπως τα ιατρικά αρχεία, τα αρχεία οδήγησης και τα πιστωτικά αποτελέσματα, δεν μπορούν όλοι να χρησιμοποιηθούν από τον εργοδότη για να αρνηθούν σε έναν υποψήφιο μια θέση εργασίας.

Για παράδειγμα, τα αρχεία κατασχέσεων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον κάποιας, καθώς δεν συνεπάγονται καταδίκη. Άλλες εξαιρέσεις είναι η φυλή και η κατάσταση απασχόλησης. Επιπλέον, υπάρχουν και τύποι πληροφοριών που μπορούν να ληφθούν και να χρησιμοποιηθούν, αλλά με σημαντικούς περιορισμούς. Τα ιατρικά αρχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως και οι πένες πτώχευσης και το ιστορικό απασχόλησης στο παρελθόν.

Καναδάς

Εντός του Καναδά, οι ομοσπονδιακοί νόμοι διέπουν την απασχόληση Ωστόσο, κάθε επαρχία έχει επίσης τους δικούς της νόμους. Ως εκ τούτου, οι εργοδότες πρέπει να συμβουλεύονται τους μεμονωμένους επαρχιακούς κανόνες για συμβουλές σχετικά με τις περιπλοκές του τι επιτρέπεται, όπως περιγράφεται στο παραπάνω άρθρο.

Γενικά, οι νόμοι του Καναδά αποσκοπούν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής του αιτούντος ή του εργαζομένου και, στις περισσότερες επαρχίες, πρέπει να δοθεί συναίνεση για τη διεξαγωγή των ελέγχων. Ωστόσο, οι εργοδότες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού ιστορικού, της εγκληματικής ιστορίας, της εκπαίδευσης, της καταγραφής της οδήγησης και της παρουσίας σε απευθείας σύνδεση και κοινωνικών μέσων.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει μια πολύ οριστική στάση όσον αφορά τους ελέγχους του ιστορικού, ιδίως όσον αφορά την επιλεξιμότητα για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πραγματικότητα, οι εργοδότες μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα μέχρι £ 20.000 (περίπου $ 26.500) για να μην πραγματοποιήσουν αυτή τη συγκεκριμένη επιταγή. Ο ιστότοπος gov.uk ορίζει επίσης ότι μπορείτε να εκτελέσετε ποινικές έρευνες μόνο για ρόλους σε ορισμένους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η φροντίδα των παιδιών.

Επιπρόσθετα, οι έλεγχοι υγείας μπορούν να απαιτηθούν μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις: εάν είναι νόμιμη απαίτηση (π.χ. οφθαλμολογικές εξετάσεις για οδηγούς επαγγελματικών οχημάτων). ή εάν είναι απαίτηση θέσης εργασίας (π.χ. οι ασφαλιστές χρειάζονται ιατρικό ιστορικό υγείας). Ο ιστότοπος επαναλαμβάνει επίσης ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες προστασίας δεδομένων κατά το χειρισμό των αιτούντων πληροφοριών.

Αυστραλία

Ο περιφερειακός οδηγός Corrs για τους ελέγχους ιστορικού εξηγεί τι συνιστά κανονική πρακτική στην Αυστραλία. Συνήθως καλύπτουν την εκπαίδευση, την προηγούμενη απασχόληση, την υγεία ή τα ιατρικά αρχεία, τα ποινικά μητρώα και τη δραστηριότητα των online και κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Πράγματα όπως η συμμετοχή των συνδικάτων και οι πολιτικές απόψεις γενικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των αποφάσεων πρόσληψης λόγω νομοθεσίας κατά των διακρίσεων.

Οι έλεγχοι ιστορικού υπόκεινται στον νόμο περί ιδιωτικού απορρήτου του 1988, οπότε οι υπάλληλοι πρέπει να ενημερώνονται για τον τρόπο συλλογής των πληροφοριών. Πρέπει επίσης να συναινούν στη συλλογή «ευαίσθητων πληροφοριών» και να έχουν πρόσβαση στις συλλεγείσες πληροφορίες κατόπιν αιτήματος.

Υπολογιστές, τηλέφωνα και φορητές συσκευές

Εκτός αν μια εργασία είναι καθαρά φυσική, τότε πολλοί εργάτες θα ξοδεύουν μέρος ή όλο το χρόνο τους χρησιμοποιώντας έναν επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή. Φυσικά, μπορούν να εκτελεστούν περισσότερα από απλά εργασιακά καθήκοντα χρησιμοποιώντας αυτά τα συστήματα. Αν η εταιρεία το επιτρέπει ή όχι, είναι συχνά εύκολο να τις χρησιμοποιήσετε για προσωπικές σας δραστηριότητες όπως η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η ανταλλαγή μηνυμάτων και η περιήγηση στο διαδίκτυο.

Δεδομένου ότι όλες αυτές οι λειτουργίες χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως για εργασίες που σχετίζονται με την εργασία, δεν είναι σαν να μπορούν απλά να απενεργοποιηθούν ή να αποκλειστούν για να αποτραπεί η προσωπική χρήση. Και έτσι ακολουθεί ένα ναρκοπέδιο πιθανών ζητημάτων τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους.

Ενώ οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρούν κάποιο βαθμό ιδιωτικότητας, οι εργοδότες πρέπει να προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Θέλουν να μάθουν αν κάποιος χάνει χρόνο και πόρους επιχείρησης, διεξάγει τον εαυτό του με ακατάλληλο τρόπο, αποκαλύπτει τα εταιρικά μυστικά ή ακόμα και διαπράττει έγκλημα, μεταξύ άλλων.

Πράγματι, οι νόμοι στις περισσότερες χώρες στρέφονται κατά πολύ προς τον εργοδότη έχοντας σημαντικά δικαιώματα όσον αφορά την παρακολούθηση, ειδικά όταν πρόκειται για υπολογιστές και συσκευές που παρέχονται από την εταιρεία. Ωστόσο, διαφέρουν από χώρα σε χώρα, υπαγορεύοντας τι ακριβώς μπορεί να παρακολουθείται και πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί. Εδώ μπορείτε να περιμένετε ανάλογα με το πού βρίσκεται η εταιρεία.

ΜΑΣ

Στις ΗΠΑ, όπως συμβαίνει με τις άλλες χώρες που καλύπτουμε, οι εργοδότες βρίσκονται στα δικαιώματά τους να παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες που εκτελούνται σε μια εταιρική συσκευή. Αυτό περιλαμβάνει επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, τηλεειδοποιητές και tablet. Δεδομένου ότι η συσκευή είναι εταιρική ιδιοκτησία, αυτό ισχύει όχι μόνο στον τόπο εργασίας, αλλά και όταν η συσκευή μεταφέρεται στο σπίτι ή αλλού. Σημαίνει επίσης ότι μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα σε τέτοιες συσκευές κατά τις ώρες εκτός εργασίας.

Όταν πρόκειται για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι υπάλληλοι συχνά υποθέτουν ότι παρακολουθείται μόνο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εργασίας τους. Ωστόσο, αν έχουν πρόσβαση σε προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια εταιρική συσκευή, αυτό θα μπορούσε να παρατηρηθεί επίσης. Το ίδιο ισχύει και για οποιεσδήποτε άλλες μορφές επικοινωνίας, όπως εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, καθώς και περιήγηση στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αφιερώνεται σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων.

Ακριβώς ποιες εφαρμογές παρακολουθούνται και πόσες πληροφορίες συλλέγονται εξαρτάται από το λογισμικό που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, αντί να παρακολουθεί ολόκληρη τη συσκευή, ο εργοδότης μπορεί απλώς να θέλει να δει τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μέσα σε αυτό, θα μπορούσαν να συλλέγουν μόνο πληροφορίες όπως παραλήπτη, θέμα και ώρα / ημερομηνία, ή μπορεί επίσης να θέλουν να δουν το πραγματικό περιεχόμενο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η κύρια εξαίρεση εδώ είναι οι πραγματικές τηλεφωνικές κλήσεις. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, ο ήχος μπορεί να καταγραφεί και να ακουστεί μόνο εάν ένα από τα μέρη συμφωνήσει. Πολλά αλλά όχι όλα τα κράτη επεκτείνουν αυτόν τον κανόνα σε συνομιλίες στο πρόσωπο.

Ποιες είναι οι προειδοποιήσεις για αυτό το είδος παρακολούθησης; Οι νόμοι ποικίλλουν κάπως μεταξύ των κρατών, αλλά γενικά, για να παραβιάζουν την προσοχή, οι εργοδότες θα πρέπει πάντα να ενημερώνουν τους υπαλλήλους ότι παρακολουθούνται. Αυτό θα μπορούσε να έχει τη μορφή μιας πολιτικής απορρήτου που παρέχεται κατά τη μίσθωση ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε περίπτωση αλλαγής πολιτικής. Οι συσκευές θα μπορούσαν επίσης να διακοσμηθούν με σήμανση που υποδεικνύει ότι η δραστηριότητα θα παρακολουθείται.

Ένας τομέας όπου προκύπτουν προβλήματα για τους εργαζόμενους είναι όταν χρησιμοποιούν προσωπικές συσκευές για εργασία. Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν μια πολιτική "Φέρτε τη δική σας συσκευή" (BYOD). Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε τη δική σας συσκευή στη δουλειά σας και συνδέεστε στο εταιρικό δίκτυο, ενδέχεται να ανοίγετε όλες τις προσωπικές δραστηριότητες σε αυτήν τη συσκευή σε έλεγχο. Αυτό μπορεί να ισχύει και για άλλες προσωπικές συσκευές που χρησιμοποιούνται κατά την εργασία. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται για εργασία, αν συνδέονται με το δίκτυο wifi της εταιρείας για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδιοκτησία της εταιρείας.

Για τους εργαζομένους που επιθυμούν να διατηρήσουν την ιδιωτική τους ζωή, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστές συσκευές για προσωπική και προσωπική χρήση και να αποφευχθεί η σύνδεση προσωπικών συσκευών με το δίκτυο wifi της εταιρείας.

Καναδάς

Το γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Καναδά (OPCC) προσφέρει γενικές συμβουλές στους εργοδότες σχετικά με την παρακολούθηση των εργαζομένων. Αυτό καλύπτει πράγματα όπως η εγγραφή βίντεο και ήχου και η παρακολούθηση της περιήγησης στο Web, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των πληκτρολογήσεων. Οι συμβουλές τους στους εργοδότες είναι οι εξής:

 • "Ο εργοδότης πρέπει να αναφέρει ποιες προσωπικές πληροφορίες συλλέγει από τους υπαλλήλους, γιατί το συλλέγει και τι κάνει με αυτό. Η συλλογή, χρήση ή αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών θα πρέπει κανονικά να πραγματοποιείται μόνο με γνώση και συναίνεση του υπαλλήλου.
 • Ο εργοδότης θα πρέπει μόνο να συλλέγει προσωπικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για το σκοπό που δηλώνει και να τις συλλέγει με δίκαια και νόμιμα μέσα.
 • Ο εργοδότης θα πρέπει κανονικά να χρησιμοποιεί ή να αποκαλύπτει προσωπικά στοιχεία μόνο για τους σκοπούς που τα συλλέγει και να το διατηρεί μόνο για όσο διάστημα χρειάζεται για τους σκοπούς αυτούς, εκτός εάν έχει τη συγκατάθεση του υπαλλήλου να κάνει κάτι άλλο μαζί του ή είναι νόμιμα υποχρεωμένος να το χρησιμοποιήσετε ή να το αποκαλύψετε για άλλους σκοπούς.
 • Οι προσωπικές πληροφορίες των εργαζομένων πρέπει να είναι ακριβείς, πλήρεις και ενημερωμένες.
 • Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους στοιχεία και να μπορούν να αμφισβητούν την ακρίβεια και την πληρότητα του. "

Επαναλαμβάνει τη σημασία του καθορισμού σαφών πολιτικών και προσδοκιών, καθώς και τη διατήρηση του ποσού της παρακολούθησης στο ελάχιστο.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα gov.uk, το προσωπικό θα πρέπει να ενημερώνεται εάν παρακολουθείται, για παράδειγμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση CCTV, την τήρηση αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων, την καταγραφή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τη χρήση διαδικτύου και την αναζήτηση σταθμών εργασίας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορείτε να παρακολουθείτε το προσωπικό χωρίς να το γνωρίζουν, όπως εάν πιστεύετε ότι παραβιάζουν τον νόμο:

"Παρακολουθήστε το προσωπικό χωρίς τη γνώση του

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το προσωπικό χωρίς την γνώση του εάν:

 • υποψιάζεστε ότι παραβιάζουν το νόμο
 • η γνωστοποίησή τους θα καθιστούσε δύσκολο τον εντοπισμό του εγκλήματος

Κάνετε μόνο αυτό ως μέρος μιας ειδικής έρευνας και σταματήστε όταν τελειώσει η έρευνα. "

Οι νόμοι για την προστασία των δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθορίζουν κανόνες σχετικά με το πώς και πότε πρέπει να διεξάγεται η παρακολούθηση. Ως εκ τούτου, οι εργοδότες πρέπει:

 • Έχετε σοβαρούς λόγους και είστε σε θέση να εξηγήσετε τα οφέλη της παρακολούθησης των εργαζομένων
 • Διεξαγωγή εκτίμησης αντικτύπου για τον προσδιορισμό τυχόν αρνητικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ο έλεγχος
 • Εξετάστε εναλλακτικές λύσεις πριν μπείτε, πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές
 • Ενημερώστε τους υπαλλήλους (με ορισμένες εξαιρέσεις)

Ενώ οι εργοδότες πρέπει να ενημερώνουν τους υπαλλήλους, δεν χρειάζονται τη συγκατάθεσή τους, όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα Citizens Advice. Εφόσον έχουν προσπαθήσει να ενημερώσουν τους υπαλλήλους για την παρακολούθηση, πώς σχετίζεται με την επιχείρηση και ότι ο εξοπλισμός που παρακολουθείται παρέχεται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από την εταιρεία, τότε έχουν σχεδόν ελεύθερη βασιλεία σε αυτό που βλέπουν.

Μια πρόσφατη απόφαση ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε υπέρ ενός εργαζομένου που απολύθηκε για την αποστολή ιδιωτικών μηνυμάτων μέσω του Yahoo Messenger σε μια εταιρική συσκευή. Η απόφαση ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση υπέρ του εργοδότη και δήλωσε ότι ο εργοδότης παραβίασε το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής του υπαλλήλου, κατασκοπεύοντας τα μηνύματά του χωρίς προειδοποίηση. Αυτό αποτελεί προηγούμενο για μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δείτε επίσης: Μπορεί ο εργοδότης να διαβάσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας?

Αυστραλία

Όταν πρόκειται για την Αυστραλία, οι κανόνες διαφέρουν για ορισμένα κράτη. Ο New South Wales Workplace Surveillance Act του 2005 και ο νόμος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο χώρο εργασίας της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας του 2011 προστατεύουν τους εργαζόμενους, προβλέποντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερώνονται για τουλάχιστον 14 ημέρες από την έναρξη της παρακολούθησης. Ωστόσο, στην υπόλοιπη χώρα οι κανόνες είναι πολύ πιο χαλαροί. Ενώ το Privacy Act 1988 αναφέρει ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τα αρχεία τους, είναι λίγο δυσοίωνο για το αν το e-mail τους μπορεί να παρακολουθείται χωρίς προειδοποίηση. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πολλά που πρέπει να περάσουμε όταν πρόκειται για άλλους τύπους παρακολούθησης, όπως τηλεφωνήματα και κάμερες.

Μεσα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Η έλευση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης έδωσε ένα ακόμα πιθανό ναρκοπέδιο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι ένας εργοδότης μπορεί να δει τους δημόσιους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων σας όταν κάνει μια απόφαση μίσθωσης, υπάρχουν περισσότερα πράγματα στο παιχνίδι, όταν εργάζεστε πραγματικά για μια εταιρεία.

Φυσικά, με πολλούς λογαριασμούς κοινωνικών μέσων που έχουν πρόσβαση στο κοινό, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν ποτέ να είναι πραγματικά βέβαιοι για το τι είδε ο εργοδότης. Ως εκ τούτου, είναι συνετό για οποιονδήποτε να διασφαλίσει ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων επικοινωνίας τους εμποδίζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση. Ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, μπορεί να είναι περίεργο το τι μπορεί να επιδεινώσει για να βλάψει τη φήμη του καθενός.

ΜΑΣ

Στις ΗΠΑ, η παρακολούθηση των κοινωνικών μέσων μπορεί να αναμένεται όταν, όπως προαναφέρθηκε, ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή, ένα δίκτυο ή ένα σύστημα που παρέχει εργασία. Ωστόσο, αναμένεται επίσης ότι οι εργοδότες θα ενημερώσουν τους υπαλλήλους για την παρακολούθηση. Συνιστάται θερμά στους εργοδότες να εφαρμόζουν μια πολιτική κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και αν δεν παρακολουθούν τους υπαλλήλους τους.

Εκτός από την παρακολούθηση μέσω υπολογιστών και συσκευών, ορισμένοι εργοδότες ζητούν πραγματικά ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης για πρόσβαση σε λογαριασμούς υπαλλήλων ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, ορισμένα κράτη, όπως η Καλιφόρνια και η Ουάσιγκτον, έχουν εγκρίνει νόμους που απαγορεύουν αυτό.

Δείτε επίσης: Τα καλύτερα VPN για την Αμερική

Καναδάς

Ο ιστότοπος OPCC του Καναδά έχει ως εξής για την παρακολούθηση των κοινωνικών μέσων:

 • "Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, με βάση τις υπάρχουσες πολιτικές και κανόνες εργασίας στο χώρο εργασίας, ορισμένοι οργανισμοί παρακολουθούν τα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης (SNS).
 • Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν χρησιμοποιούν το SNS σε ένα περιβάλλον εργασίας - συμπεριλαμβανομένου ενός SNS που φιλοξενείται από τον εργοδότη τους - τα προσωπικά τους στοιχεία μπορούν να συλλέγονται, να χρησιμοποιούνται και να αποκαλύπτονται από τον εργοδότη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει σχόλια και δημοσιεύσεις εκτός λειτουργίας για ένα SNS σχετικά με θέματα που αφορούν το χώρο εργασίας ή που διαφορετικά θα μπορούσε να προβληματιστεί σχετικά με τον εργοδότη.
 • Οι εργοδότες θα πρέπει να βλέπουν την παρακολούθηση υπαρχόντων υπαλλήλων μέσω προσωπικών ή εργασιακών SNS ως συλλογή προσωπικών πληροφοριών που ενδέχεται να υπόκεινται στην ισχύουσα νομοθεσία περί απορρήτου στη δικαιοδοσία τους ».

Η ίδια σελίδα παρέχει συμβουλές στους εργοδότες για τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης πολιτικής για τη δραστηριότητα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Πρέπει να καλύπτει θέματα όπως η χρήση που επιτρέπεται στον χώρο εργασίας και σε ποιο πλαίσιο, ποιες τοποθεσίες κοινωνικών μέσων παρακολουθούνται και τι συμβαίνει με τις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγονται.

Δείτε επίσης: Καλύτερα δίκτυα VPN για τον Καναδά

Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με την ASAS, "Κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κατάχρηση του Διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων από τους εργαζόμενους κοστίζει τη Βρετανική οικονομία δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο και προσθέτει ότι πολλοί εργοδότες ήδη αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η κλοπή του χρόνου, η δυσφήμηση, ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο, την εισβολή της ιδιωτικής ζωής. "

Συνεχίζει να παρέχει συμβουλές σε εργοδότες που περιβάλλουν τη χάραξη πολιτικής για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πολιτικές πρέπει να καλύπτουν ό, τι θεωρείται ως αποδεκτή χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ενώ εργάζονται, καθώς και τι μπορεί και δεν μπορεί να ειπωθεί για τον οργανισμό. Θα πρέπει επίσης να γίνει διάκριση μεταξύ της επιχειρηματικής και ιδιωτικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Δείτε επίσης: Τα καλύτερα δίκτυα VPN για το Ηνωμένο Βασίλειο

Αυστραλία

Στην Αυστραλία, οι εργοδότες είναι γνωστό ότι ζητούν πληροφορίες για την πρόσβαση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης των εργαζομένων. Το νερό είναι σκοτεινό, αλλά η πρόσβαση σε ιδιωτικές σελίδες κοινωνικών μέσων είναι πιθανώς παραβίαση πολλών νόμων, όπως το Privacy Act 1988 και ο Fair Work Act 2009. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα social media να γίνονται με τη γραπτή συγκατάθεση του υποψήφιος ή υπάλληλος και ότι τηρείται λεπτομερής αρχείο των χρησιμοποιούμενων πληροφοριών.

Δείτε επίσης: Τα καλύτερα δίκτυα VPN για την Αυστραλία

Τοποθεσία

Η παρακολούθηση τοποθεσίας δεν είναι μια νέα ιδέα, ειδικά όταν μιλάτε για οχήματα, τα οποία συχνά παρακολουθούνται για διάφορους λόγους. Ίσως να είναι η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας ή ίσως και η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, σε όλες τις χώρες που καλύπτουμε εδώ, ο οδηγός του οχήματος πρέπει να γνωρίζει ότι λαμβάνει χώρα η παρακολούθηση.

Αλλά τι γίνεται με την πραγματική παρακολούθηση των εργαζομένων, για παράδειγμα, μέσω μιας κινητής συσκευής; Υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν παρακολούθηση εργαζομένων μέσω εφαρμογών με εύκολη εγκατάσταση. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο πολύ «Big Brother» στην αρχή, υπάρχουν στην πραγματικότητα κάποιες νόμιμες αιτίες για αυτό, κυρίως εφαρμόζοντας την ασφάλεια των εργαζομένων. Για παράδειγμα, όποιος χρειάζεται να κάνει οικιακές κλήσεις ή να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να γίνει πιο ασφαλής, έχοντας στη διάθεσή τους μια συσκευή παρακολούθησης.

Εκτός από την ασφάλεια, υπάρχουν και επιχειρησιακοί λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες ενδέχεται να θέλουν να παρακολουθούν οχήματα ή ανθρώπους. Για παράδειγμα, για να ελέγξετε ότι είναι ρολόι μέσα και έξω στην ώρα τους και να βεβαιωθείτε ότι είναι στην πραγματικότητα όπου πρέπει να είναι και δεν χρησιμοποιούν το χρόνο της επιχείρησης για προσωπικές δραστηριότητες.

Όσο υπάρχει νόμιμος λόγος για αυτό και ο υπάλληλος το γνωρίζει, τότε αυτό είναι ένας βιώσιμος χώρος για παρακολούθηση. Εντούτοις, έχουν υπάρξει διάφορες καταγγελίες για εισβολή στην ιδιωτική ζωή, ειδικά εάν εντοπίζεται η τοποθεσία ενός εργαζομένου ενώ είναι εκτός υπηρεσίας.

ΜΑΣ

Στις ΗΠΑ, αρκετά κράτη όπως το Τέξας και η Βιρτζίνια έχουν κάνει την παρακολούθηση των οχημάτων παράνομη χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Η Καλιφόρνια έχει τους αυστηρότερους νόμους γύρω από την παρακολούθηση και έχει απαγορεύσει την παρακολούθηση ενός «κινητού πράγματος». Η σχετικά νέα ευκολία εντοπισμού των εργαζομένων σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πραγματικά περιορισμοί σε ισχύ σε πολλά μέρη της χώρας. Ως εκ τούτου, έχουμε μια άλλη γκρίζα περιοχή στα χέρια μας.

Μια πρόσφατη περίπτωση εντοπισμού GPS στις ΗΠΑ έφερε αυτό το ζήτημα στο προσκήνιο. Η εργαζόμενη Myrna Arias παρακολουθήθηκε ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας, μέσω μιας εφαρμογής στο τηλέφωνό της που ο εργοδότης της την έκανε να την εγκαταστήσει. Εκτοξεύτηκε για την απενεργοποίηση της εφαρμογής και έπειτα μήνυσε τον εργοδότη της για παράνομη απόλυση. Η υπόθεση κατέληξε στην εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς, αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ισχυρά επιχειρήματα από τις δύο πλευρές αφήνει το αποτέλεσμα ανοικτό για ερμηνεία.

Εκτός από την παρακολούθηση GPS, υπάρχει επίσης νομοθεσία σχετικά με τις ετικέτες αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID). Αυτά είναι τα μικροτσίπ που μπορούν να συνδεθούν με ένα άτομο ή τα υπάρχοντά τους για να τα εντοπίσουν. Ορισμένα κράτη, όπως το Μιζούρι, η Βόρεια Ντακότα και το Ουισκόνσιν, απαγόρευσαν στους εργοδότες να απαιτούν τη χρήση τέτοιων συσκευών.

Καναδάς

Στον Καναδά, οι εταιρείες επιτρέπεται να παρακολουθούν τους υπαλλήλους τους μέσω παρακολούθησης GPS. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος λόγος ασφάλειας ή επιχείρησης όπως προαναφέρθηκε. Και πάλι, ο εργοδότης πρέπει να πάρει συγκατάθεση. Ωστόσο, όπως εξηγείται από τον David Fraser, έναν εμπειρογνώμονα του νόμου περί ιδιωτικού απορρήτου, αυτή η συγκατάθεση φθάνει στο φανταστικό, καθώς μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο για έναν υπάλληλο να πει όχι.

Λέει ότι οι εργοδότες μπορεί να έχουν κάποιους λόγους να παρακολουθούν τους υπαλλήλους κατά τις ώρες εκτός εργασίας. Αυτός μαζί με άλλους εμπειρογνώμονες υπονοούν ότι η υπόθεση των ΗΠΑ Arias θα είχε πιθανότατα κερδίσει ο εργαζόμενος εάν είχε πραγματοποιηθεί στον Καναδά.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια πιο συγκεκριμένη πολιτική όσον αφορά την παρακολούθηση των εργαζομένων, η οποία πρέπει να αφήνει περιθώρια για λιγότερες γκρίζες περιοχές. Για την παρακολούθηση των οχημάτων επιτρέπεται η παρακολούθηση επαγγελματικών οχημάτων. Ωστόσο, εάν το όχημα χρησιμοποιείται επίσης ιδιωτικά, ο ιχνηλάτης πρέπει να διαθέτει ένα κουμπί ιδιωτικότητας για να σταματήσει την παρακολούθηση κατά τις ώρες εκτός λειτουργίας. Επίσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το όχημα παρακολουθείται. Εντούτοις, η παρακολούθηση των εργαζομένων δεν επιτρέπεται.

Αυστραλία

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Αυστραλία έχει κάποια στιγμή εντοπιστεί από το GPS από τους εργοδότες τους. Γενικά, το κλειδί στη χρήση συσκευών παρακολούθησης είναι η συναίνεση.

Ωστόσο, η χρήση των συσκευών παρακολούθησης νομοθετείται από το κράτος, όχι από τη χώρα, έτσι οι κανόνες διαφέρουν. Για παράδειγμα, ορισμένα κράτη απαιτούν να παρέχεται γραπτή ειδοποίηση μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την έναρξη της επιτήρησης. Άλλα κράτη δεν έχουν καθόλου ειδική νομοθεσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ελεύθερο για όλους σε αυτές τις περιοχές, καθώς οι ομοσπονδιακές πράξεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ.

βίντεο

Η παρακολούθηση μέσω βίντεο είναι μία από τις παλαιότερες μορφές παρακολούθησης των εργαζομένων. Όμως, καθώς καθίσταται ευκολότερη και πιο φθηνή η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων, οι κανόνες και οι κανονισμοί γύρω από τη χρήση τους έχουν αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Γενικά, η παρακολούθηση μέσω βίντεο μέσω κάμερας αποτελεί αποδεκτή μορφή παρακολούθησης. Ωστόσο, υπάρχουν προφανείς περιορισμοί, όπως η απαγόρευση φωτογραφικών μηχανών σε περιοχές όπου η λογική αναμενόμενη ιδιωτική ζωή, όπως οι τουαλέτες ή οι χώροι αποσκευών / αλλαγών. Επίσης, η παρακολούθηση βίντεο θα πρέπει να πραγματοποιείται με βάσιμους λόγους, όπως για την ασφάλεια των εργαζομένων, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κλοπή ή άλλο έγκλημα ή για να φυλάσσονται καρτέλες σχετικά με την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Αυτό συνήθως εμπίπτει επίσης στον γενικό κανόνα των εργαζομένων που απαιτεί την κοινοποίηση ότι παρακολουθούνται. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως εάν ο εργοδότης προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία για ύποπτο έγκλημα.

ΜΑΣ

Στις ΗΠΑ, είναι αποδεκτό ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να προβάλλονται κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας στους σταθμούς εργασίας τους. Υπάρχει διάκριση μεταξύ φωτογραφικών μηχανών με απλή όψη και μυστικών φωτογραφικών μηχανών, η τελευταία των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Καναδάς

Στον Καναδά, οι κανόνες είναι πολύ παρόμοιοι, δεδομένου ότι οι γενικές περιοχές είναι αποδεκτές για παρακολούθηση βίντεο. Επίσης, οι περιοχές όπου μπορεί να αναμένεται εύλογο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι εκτός ορίων.

Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις για τα συνδικάτα εργατικού δυναμικού που μπορούν να καθοριστούν κατά περίπτωση από διαιτητή εργατικού δυναμικού. Οι ερωτήσεις που τίθενται θα αφορούν εάν η παρακολούθηση μέσω βίντεο ήταν η σωστή πορεία δράσης και κατά πόσον διεξήχθη εύλογα.

Όταν οι βιντεοκάμερες τοποθετούνται σε γενικές περιοχές, πρέπει να υπάρχει επαρκής σήμανση για να ειδοποιούνται οι εργαζόμενοι ότι χρησιμοποιούνται. Τα σήματα πρέπει να είναι και στις δύο επίσημες καναδικές γλώσσες, στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Η παρακολούθηση του ήχου μέσω βιντεοκάμερας δεν επιτρέπεται, εκτός εάν δοθεί η συγκατάθεση ή η νομική εξουσία των συμβαλλομένων.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το άρθρο gov.uk που αφορά την παρακολούθηση των εργαζομένων για το οποίο συζητήσαμε προηγουμένως περιέχει επίσης ένα ειδικό τμήμα σχετικά με τη χρήση του CCTV. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να ενημερωθεί το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφόρησης. Επιπλέον, οι άνθρωποι θα πρέπει να προειδοποιούνται ότι καταγράφονται με σαφείς ορατές ενδείξεις.

Σημειώνει επίσης ότι οι εργοδότες θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν ποιος βλέπει εγγραφές και ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να βλέπουν εικόνες από αυτές, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί αμέσως. Οι εργοδότες έχουν 40 ημέρες συμμόρφωσης και μπορούν πράγματι να χρεώνουν τους υπαλλήλους για το προνόμιο να δουν τους εαυτούς τους στην οθόνη.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία, πάλι, εξαρτάται από την περιοχή. Ο New South Wales Workplace Surveillance Act 2005 και ο Australian Capital Territory Workplace Privacy Act 2011 ρυθμίζουν τους περισσότερους τύπους παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου του βίντεο. Όπως και με τους υπολογιστές και την παρακολούθηση GPS, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ενημερώνεται επαρκώς ότι παρακολουθείται το βίντεο, συμπεριλαμβανομένου του πότε θα συμβεί και για πόσο καιρό. Ο νόμος περί συσκευών επιτήρησης του 1999 στη Βικτώρια υπαγορεύει επίσης ότι οι εργοδότες πρέπει να δίνουν στους υπαλλήλους ειδοποίηση παρακολούθησης.

Άλλες περιοχές ενδέχεται να μην υπόκεινται σε τέτοιους κανονισμούς. Και πάλι, η ακρόαση δεν επιτρέπεται όπως υπαγορεύεται από τον νόμο περί τηλεπικοινωνιών (Interception and Access) 1979.

Ταχυδρομείο

Οι κανόνες που αφορούν το άνοιγμα αλληλογραφίας μπορεί να αποτελέσουν έκπληξη για ορισμένους. Παρόλο που σε πολλές χώρες είναι παράνομο να ανοίξετε αλληλογραφία που δεν σας απευθύνεται, ο νόμος δεν επεκτείνεται σε ονομαστούς υπαλλήλους σε μια τοποθεσία της εταιρείας. Από τεχνική άποψη, αν είναι η διεύθυνση του εργοδότη στο φάκελο ή το πακέτο, τότε απευθύνεται στον εργοδότη, ακόμη και αν το όνομα του υπαλλήλου είναι πάνω του.

Το προφανές μάθημα εδώ είναι ότι κανείς δεν πρέπει να έχει τα πράγματα που αποστέλλονται στη δουλειά τους διεύθυνση ότι δεν θα ήθελε ο εργοδότης τους, ή κάποιος άλλος στην εταιρεία για το θέμα αυτό, να δει.

ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο

Οι εργοδότες μπορούν να ανοίξουν οποιαδήποτε αλληλογραφία εάν αποσταλούν στη διεύθυνσή τους. Μόλις φτάσει στη θέση, έχει παραδοθεί τεχνικά. Δεν χρειάζεται να ανοίγει απαραιτήτως από το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται. Πολλές εταιρείες έχουν ακόμη και εξειδικευμένους ανοιχτές ταχυδρομικές αποστολές που ανοίγουν όλα τα μηνύματα πριν τη διανομή τους στους υπαλλήλους. Ακόμη και αν έχει επισημανθεί ως «Εμπιστευτικό» ή «Ιδιωτικό», είναι δίκαιο παιχνίδι.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία, δεν είναι αδίκημα να ανοίξετε κάποιον ταχυδρομείο. Αλλά είναι αδίκημα να το κρατήσετε αν δεν ανήκει σε σας. Ως εκ τούτου, είναι σίγουρα αποδεκτό για έναν εργοδότη να το ανοίξει για όσο διάστημα δεν το κρατούν.

Βήματα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας στην εργασία

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι, ενώ υπάρχουν περιορισμοί, οι εργοδότες έχουν τα δικαιώματά τους να παρακολουθούν πολύ περισσότερο από ό, τι θα περίμενε κανείς. Ωστόσο, από την άποψη των εργαζομένων, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε κάποια ιδιωτικότητα στην εργασία.

Να ξερεις τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Όπως μπορείτε να δείτε από τις πληροφορίες που παρέχουμε σε αυτόν τον οδηγό, πολλοί κανόνες εξαρτώνται από το πού βρίσκεστε. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη χώρα στην οποία βρίσκεστε και τα πράγματα μπορεί να διαφέρουν στο κράτος ή σε επαρχιακό επίπεδο. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, μόνο πέντε κράτη έχουν νόμους που προστατεύουν ρητά την ιδιωτικότητα των εργαζομένων. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα συγκεκριμένα δικαιώματά σας, ανατρέχοντας στους νόμους περί απορρήτου στον χώρο εργασίας για την περιοχή σας. Όπως αναφέρθηκε, παρόλο που ισχύουν νόμοι, ενδέχεται να υπάρχουν μερικές γκρίζες περιοχές, οπότε αξίζει πάντα λάθος από την πλευρά της προσοχής.

Διαβάστε προσεκτικά τις πολιτικές

Στις περισσότερες περιπτώσεις παρακολούθησης στο χώρο εργασίας, οι εργοδότες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους υπαλλήλους. Ενώ μπορεί να μην θέλετε να μεταδώσετε τα στοιχεία, θα πρέπει να μπορείτε να τα βρείτε αν κοιτάξετε. Διαβάστε προσεκτικά τις πολιτικές απορρήτου και άλλα σχετικά έγγραφα. Επίσης, αναζητήστε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλες ειδοποιήσεις σχετικά με τυχόν αλλαγές σε αυτές τις πολιτικές.

Εκτός από την ενημέρωση σχετικά με το ιδιωτικό σας απόρρητο, η ανάγνωση αυτών των πολιτικών θα πρέπει επίσης να σας βοηθήσει να συλλέξετε πληροφορίες για αποδεκτή συμπεριφορά ενώ βρίσκεστε στην εργασία. Συχνά προκαλεί έκπληξη οι τύποι ενεργειών που θεωρούνται απαράδεκτοι από τον εργοδότη. Για παράδειγμα, η χρήση προσωπικών συσκευών για σκοπούς εργασίας μπορεί να απαγορευτεί. Υπάρχουν συνήθως σοβαροί λόγοι για αυτούς τους τύπους πολιτικών, όπως η ασφάλεια των πληροφοριών, για να βοηθήσουν στην προστασία των εταιρικών μυστικών.

Προσέξτε για άλλους δείκτες

Ανάλογα με το πού βρίσκεστε και τον τύπο παρακολούθησης που πραγματοποιείται, ενδέχεται να μην μπορείτε να το μάθετε μέσα από την τεκμηρίωση. Αξίζει επίσης να αναζητήσετε άλλους δείκτες που παρακολουθείτε. Η σήμανση της κάμερας επιτήρησης είναι προφανής, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν επίσης ειδοποιήσεις σχετικά με υπολογιστές ή σταθμούς εργασίας.

Αποφύγετε την προσωπική σας δραστηριότητα

Οι εργαζόμενοι μπορεί να ανησυχούν για τους άλλους στην εταιρεία που έχουν πρόσβαση σε πράγματα όπως τα προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή το ιστορικό περιήγησης. Μερικές φορές η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αποφύγετε απλώς τη χρήση συσκευών εργασίας για προσωπική σας δραστηριότητα εντελώς. Μετά από όλα, τα περισσότερα πράγματα μπορούν να γίνουν σε ένα smartphone αυτές τις μέρες. Εφόσον δεν είναι εταιρική ιδιοκτησία ούτε είναι συνδεδεμένη με την εταιρία wifi, ένα προσωπικό τηλέφωνο ή tablet θα πρέπει να είναι εκτός ορίων για την παρακολούθηση των εργαζομένων.

Χρησιμοποιήστε ένα VPN με προσοχή

Η χρήση ενός Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου (VPN) στην εργασία σας είναι ένας τρόπος προστασίας της ιδιωτικής σας ζωής εν γένει. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα, μπορεί να σημαίνει ότι παρακάμπτεστε την παρακολούθηση που υπάρχει. Θα επιτρέψει επίσης πρόσβαση σε ιστότοπους που μπορεί να αποκλειστούν για σοβαρό λόγο. Πριν χρησιμοποιήσετε ένα VPN, ελέγξτε προσεκτικά τα συμβόλαια και τις πολιτικές για να βεβαιωθείτε ότι δεν παραβιάζετε. Αν ψάχνουν για αυτό, ένας εργοδότης θα είναι πιθανώς σε θέση να εντοπίσει όταν ένα VPN χρησιμοποιείται, δεδομένου ότι όλη η κίνηση θα πάει σε ένα ενιαίο IP.

"CCTV" από την ECF με άδεια CC under 2.0

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 61 = 62