Τι είναι ένα keylogger και πώς μπορείτε να αποφύγετε, να εντοπίσετε και να τα αφαιρέσετε

Τι είναι το keylogge


Πολλά ύπουλα προγράμματα hacker μπορούν να βρουν το δρόμο τους στον υπολογιστή σας μέσω του διαδικτύου και ένα keylogger είναι ένα από τα χειρότερα. Το λογισμικό υποκλοπής spyware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που καταγράφει τις δραστηριότητές σας. Ένα keylogger καταγράφει κάθε πληκτρολόγηση που κάνετε στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας. Με αυτές τις πληροφορίες, ένας χάκερ μπορεί να επεξεργαστεί το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για μια σειρά από ιστότοπους, χωρίς καν να δει τι εμφανίζεται στην οθόνη.

Για παράδειγμα, όταν ελέγχετε το email σας, μπορείτε να πληκτρολογήσετε "mail.yahoo.com" ή "gmail.com" στο πεδίο διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης. Προβλέψιμο, το επόμενο βήμα σας είναι να πληκτρολογήσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας. Όλα όσα πληκτρολογείτε αποστέλλονται σε μια βάση δεδομένων χάκερ μέσω του διαδικτύου, όπου το κείμενο αναλύεται για να διαλέξετε τα ευαίσθητα μέρη, όπως τον κωδικό πρόσβασής σας.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα μάθετε:

  •         Τι κάνουν τα keyloggers
  •         Πώς οι keyloggers μπαίνουν στον υπολογιστή σας
  •         Πώς να εντοπίσετε ένα keylogger
  •         Πώς να απαλλαγείτε από ένα keylogger

Τι είναι ένα keylogger?

Οι Keyloggers είναι επίσης γνωστοί ως καταγραφείς πληκτρολόγησης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εκτελείται συνεχώς στον υπολογιστή σας από τη στιγμή που ξεκινάτε. Ο keylogger θα καταγράφει κάθε πάτημα πλήκτρων ή μόνο αυτά που γίνονται σε συγκεκριμένα πεδία σε ιστότοπους.

Τα Keyloggers δεν επιβραδύνουν τον υπολογιστή σας και δεν θα παρατηρήσετε καν όταν κάποιος είναι σε λειτουργία. Τα Windows 10 έχουν ακόμη ένα ενσωματωμένο keylogger στο λειτουργικό σύστημα. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες νόμιμες χρήσεις των keyloggers, όπως στο χώρο εργασίας ή για να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες στο Διαδίκτυο των παιδιών, κινδυνεύετε επίσης αυτά τα προγράμματα να μετατρέψουν τον υπολογιστή σας σε κατάσκοπος για χάκερ.

Οι Keyloggers μπορούν να ενσωματωθούν στο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας. Αυτοί οι τύποι κακόβουλου λογισμικού ονομάζονται ιοί "rootkit". Υπάρχουν τύποι keyloggers που μπορούν να λειτουργούν ακόμη και σε χαμηλότερο επίπεδο από το λειτουργικό σύστημα. Αυτά είναι γνωστά ως "κακόβουλο λογισμικό". Ένα keylogger μπορεί να προσκολληθεί στον browser σας ως μια κρυφή επέκταση και απλά να αναφέρει όλες τις πληκτρολογήσεις που κάνετε μέσω αυτής της εφαρμογής. Άλλες συσκευές keylogger καταφέρνουν να μολύνουν ιστοσελίδες, οπότε όλοι όσοι επισκέπτονται αυτές τις σελίδες παίρνουν τα δεδομένα τους κλεμμένα.

Οι Keyloggers μπορούν να τροποποιήσουν τη διαδικασία της πρόσβασης μνήμης του προγράμματος περιήγησης και να κλέψουν πληροφορίες σε εκείνο το σημείο ή μπορούν να ενεργοποιηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού Υποβολή φόρμας στο web. Εν συντομία, υπάρχουν πολλά σενάρια λειτουργίας για keyloggers και πολλές διαφορετικές τοποθεσίες στον υπολογιστή σας όπου ενδέχεται να εκτελείται το πρόγραμμα. Το Rootkit και οι μηχανισμοί keylogger hypervisor είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεφορτωθούν. Τα προγράμματα Antimalware συνήθως δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο και έτσι τα keyloggers συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Keyloggers που μεταμφιέζονται ως επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης επίσης συχνά αποφεύγουν την ανίχνευση από αντιμονοτικά.

Καρτογράφοι υλικού

Δεν είναι όλα τα keyloggers λογισμικού. Ορισμένοι λειτουργούν ως κομμάτι υλικού. Είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθείτε σε ένα από αυτά στο σπίτι σας. Ωστόσο, οι βιομηχανικοί κατάσκοποι μερικές φορές γλιστρούν σε μία από αυτές τις έξτρα υποδοχές στο πίσω μέρος ενός υπολογιστή μεταξύ της υποδοχής πληκτρολογίου και του βύσματος του καλωδίου από το πληκτρολόγιο.

Ένας αριθμός άλλων keyloggers υλικού φαίνεται να έρχονται κατευθείαν από μια ταινία κατάσκοπος. Αυτά περιλαμβάνουν επικάλυψη πληκτρολογίου, "ακουστικά keyloggers" που καταγράφουν τον ήχο ενός ατόμου που χτυπάει σε ένα πληκτρολόγιο και επεξεργάζονται τη μικροσκοπική διαφορά στον ήχο που κάνει κάθε κλειδί και τα "κλειδιά εκπομπής" που καταγράφουν τους ηλεκτρικούς παλμούς που διαρρέουν στον αέρα από ένα καλώδιο πληκτρολογίου.

Ωστόσο, αν δεν είστε κατάσκοπος, ή ταξιδεύετε σε μέρη όπως η Βόρεια Κορέα για τις επιχειρήσεις, οι πιθανότητες να χτυπηθείτε από ένα keylogger υλικού είναι λεπτό. Αυτά τα keyloggers ιού που οι χάκερ έχουν βάλει στο Διαδίκτυο είναι αυτό που πρέπει να ανησυχείτε.

Πώς οι keyloggers μπαίνουν στον υπολογιστή σας

Η καλύτερη πιθανότητα να αποτρέψετε την λειτουργία ενός keylogger στον υπολογιστή σας είναι να το μπλοκάρει πριν εγκατασταθεί. Για το λόγο αυτό, χρειάζεστε πολύ καλό λογισμικό κατά των μικροεπεξεργαστών και επίσης σκεπτικισμό για τη λήψη οτιδήποτε στον ιστό.

Η τυπική μέθοδος εισόδου για ένα keylogger είναι ως μέρος ενός Trojan. Ένας Trojan είναι ένα κομμάτι του λογισμικού που προσποιείται ότι είναι χρήσιμη χρησιμότητα. Όταν κάνετε λήψη αυτής της δωρεάν εφαρμογής και την εγκαταστήσετε, είτε δεν θα λειτουργήσει, είτε η εφαρμογή λειτουργεί πραγματικά όπως υποσχέθηκε, αλλά το πρόγραμμα εγκατάστασης σβήνει κακόβουλα προγράμματα στον υπολογιστή σας.

Τα trojans συχνά λειτουργούν ως δέσμες λογισμικού, με κάθε στοιχείο να ειδικεύεται σε διαφορετική εργασία. Ο αρχικός Trojan μπορεί να φορτωθεί ως downloader, ο οποίος επιτρέπει στον hacker να αποκτήσει περισσότερο κακόβουλο λογισμικό, συμπεριλαμβανομένου ενός keylogger, μέσω του τείχους προστασίας και στον υπολογιστή σας. Το keylogger θα καταγράψει τις πληκτρολογήσεις σας σε ένα αρχείο στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια ένα ξεχωριστό πρόγραμμα θα στείλει αυτές τις πληροφορίες μέσω του διαδικτύου.

Αυτές οι πληροφορίες σπάνια αποστέλλονται απευθείας στον χάκερ. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε αναλυτής κακόβουλου λογισμικού θα μπορούσε να παγιδεύσει το μήνυμα και να εντοπίσει τον χάκερ. Αντίθετα, τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα και στη συνέχεια αποστέλλονται σε ένα δημόσιο πίνακα μηνυμάτων, όπου ο χάκερ μπορεί να κατεβάσει τις πληροφορίες ενώ κρύβει την πραγματική του διεύθυνση.

Δεδομένου ότι πολλά νόμιμα προγράμματα χρησιμοποιούν keylogging ως μέρος της ρουτίνας τους, η δραστηριότητα αυτή συχνά παραβλέπεται από antimalware και anti-spyware. Αυτό το κάνει πολύ δύσκολο να αποτρέψετε την είσοδο των keyloggers στον υπολογιστή σας. Εκείνοι που γλιστράνε ως μέρος μιας ενημερωμένης έκδοσης συχνά καταφέρνουν συχνά να περάσουν από προγράμματα antimalware. Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν πολύ δύσκολο να προφυλαχθείς από την είσοδο των keyloggers στον υπολογιστή σας. Η μόνη άμυνα που έχετε είναι να αντισταθείτε στον πειρασμό να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε δωρεάν λογισμικό από άλλες πηγές εκτός από μεγάλες, αξιόπιστες εταιρείες λογισμικού.

Πώς να εντοπίσετε ένα keylogger

Ο πιο απλός τρόπος ανίχνευσης τυχόν ανεπιθύμητου λογισμικού είναι η αναζήτηση στο Task Manager για να ελέγξετε τις διαδικασίες που εκτελούνται. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις διαδικασίες υποβάθρου έχουν σκοτεινά ονόματα. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο για τα ονόματα των προγραμμάτων που ανακαλύπτετε τρέχοντας στον υπολογιστή σας και ελπίζουμε ότι κάποιος θα έχει ήδη γράψει ένα προειδοποίηση σχετικά με τις διαδικασίες keylogger που ταιριάζουν με μερικά από τα ονόματα που βρήκατε.

Στα Windows, κάντε δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών και επιλέξτε Διαχειριστής εργασιών από το μενού περιβάλλοντος.

Ο Διαχειριστής εργασιών των Windows

Τα προγράμματα που εμφανίζονται ως Εφαρμογές είναι αυτά που εμφανίζονται στα παράθυρα της οθόνης σας, επομένως δεν θα βρείτε ένα keylogger που αναγράφεται εκεί. Θα είναι πιθανότατα καταχωρημένο κάτω από Ιστορικές διαδικασίες.

Ένα άλλο καλό μέρος για να αναζητήσετε keyloggers είναι κάτω από το Ξεκίνα αυτί. Οι Keyloggers εγκαθίστανται για να τρέχουν όλη την ώρα σε έναν υπολογιστή και για να το κάνουν αυτό, πρέπει να ξεκινήσουν με το λειτουργικό σύστημα.

Η καρτέλα Εκκίνηση του Task Manager των Windows

Είναι μια καλή ιδέα να απαλλαγείτε από οτιδήποτε βλέπετε στη λίστα εκκίνησης που δεν θυμάστε να εγκαταστήσετε.

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από ένα από αυτά τα προγράμματα, κάντε κλικ στη γραμμή για αυτό και, στη συνέχεια, πατήστε το Καθιστώ ανίκανο στο κάτω μέρος του παραθύρου.

Ένα ακόμα μέρος για να αναζητήσετε ύποπτη δραστηριότητα είναι στην αναφορά χρήσης του διαδικτύου στον υπολογιστή σας. Στα Windows, πατήστε το πλήκτρο Windows και το "I" μαζί. Αυτό θα σας οδηγήσει στην οθόνη ρυθμίσεων. Επιλέγω Δίκτυο & Διαδίκτυο και μετά επιλέξτε το Χρήση δεδομένων στο αριστερό μενού. Κάντε κλικ στο Προβολή λεπτομερειών χρήσης για να λάβετε μια λίστα με όλα τα προγράμματα στον υπολογιστή σας που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Πραγματοποιήστε αναζήτηση στο Web σε οποιοδήποτε από τα ονόματα που δεν αναγνωρίζετε για να δείτε εάν είναι προγράμματα κλειδιών.

Εκτελέστε παρόμοιους ελέγχους στις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης. Κοιτάξτε μέσα από τις επεκτάσεις και απενεργοποιήστε οποιαδήποτε που δεν θυμάστε την εγκατάσταση ή που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ.

Για να μεταβείτε στις επεκτάσεις:

  • Στο Chrome: πληκτρολογήστε chrome: // επεκτάσεις στο πεδίο διεύθυνσης
  • Στον Firefox: πληκτρολογήστε για: addons στο πεδίο διεύθυνσης
  • Στην Όπερα: επιλέξτε Επεκτάσεις από το μενού και έπειτα κάντε κλικ στο κουμπί Διαχείριση των επεκτάσεων
  • Στο Safari: Επιλέξτε Προτιμήσεις από το μενού Safari και μετά κάντε κλικ στο Επεκτάσεις
  • Στον Internet Explorer: κάντε κλικ στο Διαχειριστείτε τα πρόσθετα στο Εργαλεία μενού
  • Στο Microsoft Edge: κάντε κλικ στο Επεκτάσεις στο μενού του προγράμματος περιήγησης

Πώς να απαλλαγείτε από ένα keylogger

Το λογισμικό Antikeylogger σας δίνει περισσότερες πιθανότητες να απαλλαγείτε από τους keyloggers από τα γενικά προγράμματα anti-malware ή ακόμα και από προγράμματα προστασίας από spyware. Ένας ολοκληρωμένος αντιεκκλησιογράφος πρέπει να ελέγχει όλες τις διαδικασίες που εκτελούνται στον υπολογιστή σας, από το BIOS στο λειτουργικό σύστημα έως τις υπηρεσίες φόντου και τις εφαρμογές που εκτελούνται στον υπολογιστή σας, μέσω των ρυθμίσεων δικτύου, των plug-ins και των ρυθμίσεων του προγράμματος περιήγησης.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να απαλλαγείτε από το keylogger και τελικά ίσως χρειαστεί να επανεγκαταστήσετε το λειτουργικό σας σύστημα για να το σβήσετε τελείως.

Πολλοί μηχανισμοί keyloggers είναι ιοί rootkit, οπότε, εκτός από ένα εξειδικευμένο σύστημα antikeylogger, ένα πρόγραμμα anti-rootkit μπορεί να σας απαλλάξει από το πρόβλημα σας. Ακολουθεί μια λίστα με το καλύτερο λογισμικό που θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τα keyloggers.

SpyShelter

SpyShelter στιγμιότυπο οθόνης

Το SpyShelter έχει αρκετές σειρές επιθέσεων κατά των keyloggers. Μόλις εγκαταστήσετε αυτό το λογισμικό, θα πρέπει να το αφήσετε να λειτουργεί όλη την ώρα, θα εντοπίσει τα keyloggers όταν προσπαθούν να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή σας και θα μπλοκάρουν την εγκατάσταση. Υπάρχουν νέοι keyloggers που παράγονται συνεχώς και διαρκεί λίγο για να διαχυθούν πληροφορίες σχετικά με αυτές σε όλη τη βιομηχανία αντιμολικών.

Ίσως έχετε ήδη ένα keylogger στο σύστημά σας από τη στιγμή που θα εγκαταστήσετε το SpyShelter. Όπως εξηγείται παραπάνω, μερικά keyloggers είναι πραγματικά δύσκολο να αλλάξουν και μπορεί να είστε απρόθυμοι να επανεγκαταστήσετε το λειτουργικό σας σύστημα. Η δεύτερη γραμμή επιθέσεων SpyShelter είναι να σαρώσετε τις λειτουργίες στον υπολογιστή σας για ύποπτες δραστηριότητες τύπου keylogger. Όταν εντοπίσει αυτό το κακόβουλο λογισμικό, το SpyShelter θα προσπαθήσει να το αφαιρέσει. Ως τελική υπεράσπιση για τον υπολογιστή σας, το SpyShelter θα ασπάζεται και θα κρυπτογραφεί όλες τις πληκτρολογήσεις σας για να τους κάνει άνευ αντικειμένου τα keyloggers.

Το SpyShelter είναι διαθέσιμο μόνο για υπολογιστές που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα Windows.

Zemana

Αντίγραφο οθόνης Zemana Antimalware

Η Zemana παράγει μια σουίτα κατά των μικροβίων, αλλά το σύστημα αντι-logger είναι αυτό που κοιτάμε σήμερα. Αυτό δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο και το SpyShelter στο να εντοπίζει όλα τα διαφορετικά στελέχη των keyloggers εκεί έξω, αλλά το κάνει πολύ καλά. Ο αντι-καταγραφέας περιλαμβάνει επίσης έναν ρυθμιστή κρυπτογράφησης για ασφαλείς διαδικτυακές εκπομπές, έναν αποκλεισμό διαφημίσεων, έναν σαρωτή κακόβουλου λογισμικού και την προστασία ransomware.

Αυτό το σύστημα λειτουργεί συνεχώς στο παρασκήνιο, παρακολουθεί δραστηριότητα και σάρωση downloads και εγκαταστάτες για κακόβουλο περιεχόμενο. Επίσης, θα πραγματοποιεί περιοδικές ανιχνεύσεις του συστήματος με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα προγράμματα προστασίας από ιούς.

Το Zemana Antilogger είναι διαθέσιμο μόνο για Windows.

Malwarebytes Anti-Rootkit

Πρόγραμμα προβολής Malwarebytes Anti-rootkit

Εάν οι ειδικοί keyloggers δεν μπορούν να σας βοηθήσουν, προχωρήστε σε ένα πρόγραμμα κατάργησης του rootkit. Το Malwarebytes anti-rootkit είναι ένας εξαιρετικός ερμηνευτής και το γεγονός ότι είναι Ελεύθερος το κάνει μια κορυφαία επιλογή. Αυτό το λογισμικό θα πάρει ακριβώς κάτω στο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και να σαρώσετε για μια σειρά ιών rootkit, όχι μόνο keyloggers.

Αυτό το πρόγραμμα θα εκτελέσει ελέγχους συστήματος σε ζήτηση και όχι σε συνεχή λειτουργία. Μια πλήρης σάρωση περιλαμβάνει επανεκκίνηση του συστήματος. Εάν μια διαδικασία καθαρισμού δεν επιλύει όλα τα προβλήματά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το a fixdamage εργαλείο για να κάνετε το διαδίκτυο να λειτουργεί σωστά και να ρυθμίσετε το τείχος προστασίας.

Το Malwarebytes Anti-Rootkit είναι διαθέσιμο μόνο για Windows.

Γόμα Norton Power

Στιγμιότυπο οθόνης Norton Power Eraser

Όπως το Malwarebytes Anti-Rootkit, το Norton Power Eraser πηγαίνει βαθύτερα στον υπολογιστή σας από τα τυπικά προγράμματα προστασίας από ιούς. Τα προγράμματα αντιμετώπισης ιών συχνά παραβλέπουν τους keyloggers επειδή ορισμένα νόμιμα προγράμματα χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία. Ενώ τα προγράμματα προστασίας από ιούς είναι λανθασμένα, το Norton Power Eraser διαγράφει προγράμματα και θέτει ερωτήσεις αργότερα. Μπορεί να διακινδυνεύσετε να χάσετε κάποιες αγαπημένες εφαρμογές με αυτή την προσέγγιση χωρίς αιχμαλώτους. Ελέγξτε τα αρχεία καταγραφής του προγράμματος και επαναφέρετε ή επανεγκαταστήστε τα γνήσια βοηθητικά προγράμματα που δεν θέλετε να χάσετε.

Το Power Eraser είναι ένα εργαλείο κατ 'απαίτηση και όχι μια διαδικασία υποβάθρου.

Το Norton Power Eraser είναι διαθέσιμο μόνο για τα Windows.

Απομάκρυνση Rootkit του Bitdefender

Απομάκρυνση Rootkit του Bitdefender

Το Bitdefender βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παρακολούθησης του rootkit και συχνά εντοπίζει νέους ιούς rootkit ενώπιον των ανταγωνιστών του. Μόλις οι ερευνητές εντοπίσουν ένα νέο keylogger, η απομάκρυνσή του πηγαίνει κατευθείαν στη βάση δεδομένων των διαδικασιών αφαίρεσης spyware που παίρνετε τρέχοντας αυτό το σύστημα. Ο Remover Rootkit του Bitdefender είναι διαθέσιμος μόνο για τα Windows.

aswMBR Rootkit Scanner

aswMBR στιγμιότυπο οθόνης

Αυτός ο αναζητητής rootkit είναι προϊόν του γίγαντα Avast. Το περιβάλλον χρήστη δεν είναι τόσο ζεστό. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύστημα σκούπισμα για Ελεύθερος, έτσι αξίζει έναν πυροβολισμό. Αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο μόνο για τα Windows.

GMER

Γράφημα οθόνης GMER

Το GMER συνδέεται με το Avast και αποτελεί εναλλακτική λύση για το aswMBR. Αυτό το εργαλείο είναι διαθέσιμο μόνο για Windows.

Απομάκρυνση του Sophos Rootkit

Στιγμιότυπο οθόνης Sophos Rootkit Removal

Το Sophos είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στη βιομηχανία αντιμολικών και κερδίζει περισσότερους οπαδούς με αυτό Ελεύθερος εργαλείο κατάργησης του rootkit. Αυτό το πρόγραμμα εκτελεί σάρωση συστήματος κατά παραγγελία και καταργεί όλα τα rootkits που συναντά, συμπεριλαμβανομένων των keyloggers. Αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο μόνο για τα Windows.

Kaspersky Security Scan

Στιγμιότυπο οθόνης Kaspersky Security Scan

Το σύστημα Kaspersky πηγαίνει πιο βαθιά από τα περισσότερα προγράμματα προστασίας από ιούς, προκειμένου να αναζητήσει και να καταστρέψει τα προγράμματα rootkit, συμπεριλαμβανομένων των keyloggers. Αυτό είναι ένα καλό γενικό antivirus που τρίβει σκληρότερα από το υπόλοιπο πακέτο. ο Ελεύθερος έκδοση του Kaspersky θα σαρώσει τον υπολογιστή σας για κακόβουλα προγράμματα. Οι αμειβόμενες εκδόσεις του συστήματος διαθέτουν ηλεκτρονικές ενότητες προστασίας ταυτότητας. Αυτό το δωρεάν σύστημα προστασίας από ιούς είναι διαθέσιμο για Windows, MacOS, iOS και Android.

McAfee Rootkit Remover

McAfee RootkitRemover στιγμιότυπο οθόνης

Αυτό είναι άλλο Ελεύθερος rootkit εργαλείο αφαίρεσης και παράγεται από έναν από τους ηγέτες της βιομηχανίας αντιμολύνσεων. Το βοηθητικό πρόγραμμα κατά παραγγελία θα σαρώσει το σύστημά σας και θα αφαιρέσει τους ιούς rootkit που ανακαλύπτει. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση των keyloggers. Αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο μόνο για τα Windows.

Πληροφορίες Keylogger

Οι Keyloggers πρωτοεμφανίστηκαν ως μια μέθοδος για τους εργοδότες για να παρακολουθήσουν τι κάνουν οι εργαζόμενοι στους υπολογιστές της εταιρείας. Στη συνέχεια έγιναν χρήσιμοι για τους χάκερς. Τώρα οι διαδικτυακοί έμποροι τις χρησιμοποιούν.

Το keylogger του Ολυμπιακού Vision είναι ένα παράδειγμα μιας επίθεσης χάκερ. Αυτό ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2016 και κατάφερε να παρακολουθήσει τις ενέργειες των χρηστών υπολογιστών σε 18 χώρες. Αυτό το hack με βάση το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χρησιμοποίησε ένα συνημμένο αρχείου zip σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στους υπολογιστές των θυμάτων. Η επίθεση προοριζόταν ειδικά για επιχειρήσεις, με το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να αναφέρεται σε τιμολόγιο ή παραπομπή που θα έπρεπε να κατεβάσει ο παραλήπτης. Αυτή η απάτη με το keylogger φαίνεται να έχει προέλθει στη Νότιο Αφρική.

Πιο πρόσφατα, έχουν αναφερθεί αναφορές ότι οι keyloggers έχουν γίνει αποδεκτά εργαλεία για ψηφιακούς έμπορους. Τον Νοέμβριο του 2017, το BBC ανέφερε ότι περισσότεροι από 480 εμπορικοί ιστοτόποι περιελάμβαναν λειτουργίες keylogging για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των επισκεπτών.

Η χρήση των keyloggers για τη συλλογή πληροφοριών συμπεριφοράς για τους σκοπούς της έρευνας αγοράς είναι εξίσου μια εισβολή της ιδιωτικής ζωής με τη χρήση της τεχνολογίας αυτής από τους χάκερ για την απόκρυψη κωδικών πρόσβασης. Η ανακάλυψη των keyloggers από τους εμπόρους φαίνεται να έχει δώσει keylogging νέα αξιοπρέπεια.

Η έκθεση του BBC βασίστηκε σε έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Η μελέτη ανέφερε ότι:

Η συλλογή περιεχομένου σελίδας από τρίτα σενάρια επανάληψης μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών, όπως ιατρικών συνθηκών, στοιχείων πιστωτικών καρτών και άλλων προσωπικών πληροφοριών που εμφανίζονται σε μια σελίδα, ως μέρος της εγγραφής στο τρίτο μέρος. Αυτό μπορεί να εκθέσει τους χρήστες σε κλοπή ταυτότητας, online απάτες και άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Αν και οι ψηφιακοί έμποροι μπορούν να δηλώσουν ότι οι προθέσεις τους δεν είναι εγκληματικές, οι ενέργειές τους είναι επειδή κανένας από τους ιστότοπους που χρησιμοποιούν τεχνολογία keylogging για σκοπούς μάρκετινγκ δεν ενημερώνει τους επισκέπτες για αυτό το χαρακτηριστικό. Δεδομένου ότι η συλλογή και αποθήκευση αυτών των πληροφοριών διατηρείται μυστική, η κλοπή των καταγεγραμμένων πληροφοριών δεν θα πρέπει να αναφέρεται. Αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να προφυλάξετε από προφανώς νόμιμους ιστότοπους να γίνουν αγωγές για την κλοπή των προσωπικών σας πληροφοριών.

Είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείτε από τους keyloggers μόλις φτάσουν στον υπολογιστή σας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα προγράμματα που μεταφορτώνετε στον υπολογιστή σας. Να είστε επιφυλακτικοί σχετικά με τις δωρεάν εφαρμογές που εγκαθιστάτε.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ενημερώσετε όλο το λογισμικό σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το λειτουργικό σας σύστημα και τα προγράμματα περιήγησης. Οι μεγάλοι πάροχοι λογισμικού αναζητούν συνεχώς αδυναμίες ασφαλείας στα προϊόντα τους και επανακαθορίζουν τους, προκειμένου να αποκλείσουν αυτά τα εκμεταλλεύματα. Συνεπώς, η ενημέρωση με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις όλων των λειτουργιών που εκτελούνται στον υπολογιστή σας αποτελεί βασική προστασία από όλες τις μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Εικόνα: Finger auf Tastatur από τον Christoph Scholz μέσω Flickr, με άδεια CC BY-NC-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 31 = 41