Πώς να εξασφαλίσετε τα δικαιώματά σας για το iPad ή το iPhone

Εξασφάλιση των δικαιωμάτων εφαρμογής του iPhone.


Με το σκάνδαλο Cambridge Analytica φρέσκο ​​στο μυαλό όλων, οι χρήστες μπορεί να αναρωτιούνται για την έννοια του τα δικαιώματα εφαρμογής και άλλες τρύπες που πρέπει να διορθωθούν. Εάν είστε χρήστης iPhone ή iPad, υπάρχουν πιθανότητες να έχετε τουλάχιστον μερικές εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών.

Ενώ αυτά δεν έχουν απαραιτήτως πρόσβαση στα δεδομένα σας, από προεπιλογή πολλοί έχουν πρόσβαση σε άλλες λειτουργίες, όπως η κάμερα ή το μικρόφωνο της συσκευής σας. Ας ελπίσουμε, οι ίδιοι οι κατασκευαστές εφαρμογών δεν θα καταχραστούν αυτές τις εξουσίες, αν και οι πρόσφατες κατηγορίες εναντίον του Facebook δείχνουν διαφορετικά. Εκτός από τις εσκεμμένες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, θα πρέπει να αναρωτιέστε για την ασφάλεια των εφαρμογών γενικά και πόσο εύκολη θα ήταν η απομακρυσμένη πρόσβαση στις εφαρμογές της συσκευής σας να πέσει σε λάθος χέρια.

Εκτός αν μια εφαρμογή απαιτεί πρόσβαση για να εκτελέσει τις λειτουργίες για τις οποίες χρησιμοποιείτε, είναι καλή ιδέα να περιορίστε την πρόσβαση, προσαρμόζοντας μη αυτόματα τις ρυθμίσεις της συσκευής σας. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε εφαρμογή έχει μόνο πρόσβαση σε αυτό που χρειάζεται απολύτως και μπορείτε να μετριάσετε τους κινδύνους που δημιουργούνται επιτρέποντας την ελεύθερη βασιλεία της συσκευής σας.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να ελέγξετε ακριβώς ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε τι και πώς να αλλάξετε αυτές τις ρυθμίσεις. Επίσης, θα παρέχουμε πρόσθετες συμβουλές για την ενίσχυση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας όταν πρόκειται για εφαρμογές iOS.

Πώς να διαχειριστείτε τα δικαιώματα χρήσης εφαρμογών iPhone ή iPad

Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, τα στιγμιότυπα θα χρησιμοποιήσουν ένα iPhone, αλλά οι οδηγίες για ένα iPad θα είναι παρόμοια.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να διαχειριστείτε τα δικαιώματα των εφαρμογών σας: είτε μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου είτε στις ρυθμίσεις της κάθε εφαρμογής τρίτου μέρους. Και οι δύο είναι απλές και θα εξηγούμε κάθε βήμα προς βήμα.

Διαχείριση των δικαιωμάτων εφαρμογής στις ρυθμίσεις απορρήτου

Πρώτα, πηγαίνετε μέσα Ρυθμίσεις > Μυστικότητα. Αυτό θα εμφανίσει μια λίστα με όλες τις εφαρμογές της συσκευής στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση οποιαδήποτε εφαρμογή τρίτου μέρους.

Οι οθόνες Ρυθμίσεις και απόρρητο.

Κάντε κλικ σε κάθε μία για να δείτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση. Για παράδειγμα, όταν μπαίνω ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ, Μπορώ να δω ότι το Skype έχει πρόσβαση στην κάμερα της συσκευής μου, και μέσα Αναγνώρισης ομιλίας, Βλέπω την εφαρμογή γλώσσας μου, Babbel.

Το δικαίωμα αναγνώρισης κάμερας και ομιλίας iPhone.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εναλλαγή για να απενεργοποιήσετε οποιαδήποτε πρόσβαση δεν θέλετε να επιτρέψετε.

Διαχειριστείτε τα δικαιώματα για κάθε εφαρμογή τρίτου μέρους

Η άλλη επιλογή είναι να εντοπίσετε την ίδια την εφαρμογή τρίτου μέρους και να δείτε όλες τις εφαρμογές συσκευών στις οποίες έχει πρόσβαση. Μπαίνω Ρυθμίσεις και μετακινηθείτε προς τα κάτω για να δείτε μια λίστα με εφαρμογές τρίτων. Κάντε κλικ σε κάθε εφαρμογή για να δείτε τι έχει πρόσβαση και χρησιμοποιήστε την εναλλαγή για να αλλάξετε ανάλογα με τις ανάγκες.

Τα δικαιώματα χρήσης εφαρμογών iPhone και Skype του iPhone.

Για παράδειγμα, θέλω το Skype να έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο και στην κάμερα, αλλά θα αρνηθεί την πρόσβαση στη λίστα επαφών μου.

Συνήθως, εάν απορρίψετε την πρόσβαση σε μια απαραίτητη εφαρμογή συσκευής και, στη συνέχεια, προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο που σας ζητά να επιτρέψετε την πρόσβαση ή να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις της συσκευής σας.

Πόσο σημαντική είναι η διαχείριση των δικαιωμάτων εφαρμογής?

Για να θέσει τα πράγματα στο πλαίσιο, ένας μηχανικός της Google απέδειξε πρόσφατα ότι είναι δυνατόν για οποιαδήποτε εφαρμογή με πρόσβαση στην κάμερα μιας συσκευής να σας κατασκοπεύει χωρίς να το γνωρίζετε. Ήχος ανατριχιαστικός; Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι αρκετά τρομακτικές και δεν καταλήγουν σε κάμερες. Οι εφαρμογές με πρόσβαση στο μικρόφωνό σας θα μπορούσαν να ακούσουν κάθε συνομιλία που έχετε στο ακουστικό του τηλεφώνου σας.

Και τι γίνεται με τις ρυθμίσεις τοποθεσίας; Όταν αποκτάτε πρόσβαση στη λίστα των εφαρμογών συσκευής χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα, θα διαπιστώσετε ότι οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι μεταξύ των πιο απαιτούμενων δικαιωμάτων. Φυσικά, πολλές εφαρμογές βασίζονται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων χάρτες, εφαρμογές καιρού και προγράμματα περιήγησης (για την παροχή τοπικών αποτελεσμάτων). Αλλά άλλοι το χρησιμοποιούν απλά για να παρακολουθήσουν κάθε σας κίνηση, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στοχευμένες διαφημίσεις με βάση την τοποθεσία σας.

Οι επιπτώσεις δεν φαίνονται τόσο μεγάλες μιας συμφωνίας, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνες. Για παράδειγμα, η αυτόματη πρόσβαση της φωτογραφικής σας μηχανής στις υπηρεσίες τοποθεσίας σημαίνει ότι κάθε εικόνα που έχετε τραβήξει έχει γεωγραφική ετικέτα. Αν παίρνετε και δημοσιεύετε πολλές φωτογραφίες, κάποιος θα μπορούσε να παρακολουθήσει τις καθημερινές σας κινήσεις, από όπου έχετε μεσημεριανό μέχρι όπου εργάζεστε, όπου ζείτε. Επιπλέον, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι ο καθένας θα μπορούσε να δαπανήσει μόνο $ 1.000 και να παρακολουθήσει τις κινήσεις σας μέσω διαφημίσεων βάσει τοποθεσίας.

Και αυτό είναι όλο χωρίς να χρειάζεται να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές της συσκευής σας. Εάν κάποιος έχει άδεια να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τοποθεσίας σας μέσω μιας εφαρμογής, θα γνωρίζει ακριβώς που βρίσκεστε σε οποιαδήποτε στιγμή.

Πώς να απενεργοποιήσετε πλήρως τις υπηρεσίες τοποθεσίας

Εφόσον τόσες πολλές εφαρμογές ζητούν δικαιώματα χρήσης τοποθεσίας, ίσως είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε τα πλήκτρα όταν θέλετε να αποκρύψετε την τοποθεσία σας.

Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στο Ρυθμίσεις > Μυστικότητα > Υπηρεσίες τοποθεσίας. Εδώ έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τις ρυθμίσεις για κάθε μεμονωμένη εφαρμογή ή να απενεργοποιήσετε πλήρως τις υπηρεσίες τοποθεσίας. Για την τελευταία, απλά κάντε κλικ στην εναλλαγή στην επάνω δεξιά γωνία.

Ρυθμίσεις Υπηρεσιών τοποθεσίας.

Θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε, στην οποία περίπτωση μπορείτε απλά να κάνετε κλικ Σβήνω.

Φυσικά, μπορεί να θέλετε να επιτρέψετε σε ορισμένες εφαρμογές να χρησιμοποιούν τη θέση σας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε απλώς να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας για ορισμένες εφαρμογές μόνο χρησιμοποιώντας τα βήματα που περιγράψαμε προηγουμένως.

Πώς οι εφαρμογές iOS ζητούν δικαιώματα μετά και μετά την εγκατάσταση

Όταν εγκαταστήσετε και εκκινήσετε για πρώτη φορά μια εφαρμογή iOS, συνήθως θα σας ζητηθεί (μέσω αναδυόμενων παραθύρων) αν η εφαρμογή μπορεί να έχει πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές συσκευών που χρειάζονται - ή θέλουν - πρόσβαση. Για παράδειγμα, κατά την εκκίνηση της εφαρμογής χάρτη Waze, θα λάβετε ένα αναδυόμενο παράθυρο που ζητά πρόσβαση στην τοποθεσία σας ενώ χρησιμοποιείτε την εφαρμογή. Θα λάβετε επίσης αιτήματα για πρόσβαση στις επαφές σας και στη δραστηριότητα κίνησης και γυμναστικής.

Τα αναδυόμενα παράθυρα της εφαρμογής Waze.

Για ορισμένες εφαρμογές, ενδέχεται να υπάρχουν πολλαπλά αιτήματα, και σε βιασύνη, μπορείτε απλά να επιλέξετε Επιτρέπω σε όλους, ακόμη και αν ορισμένοι είναι αμφίβολοι. Αυτό δεν είναι σπουδαίο δεδομένου ότι μπορείτε πάντα να αλλάξετε αυτά τα δικαιώματα χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα.

Τι γίνεται όμως αν απενεργοποιήσετε τα δικαιώματα για μια εφαρμογή συσκευής που χρειάζεται να λειτουργεί η εφαρμογή; Σε αυτήν την περίπτωση, όταν η εφαρμογή το χρειάζεται, θα λάβετε ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα σας ενημερώσει για το τι χρειάζεται και θα σας ζητήσει να πάτε Ρυθμίσεις για να αλλάξετε τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, αν έχω απενεργοποιήσει εντελώς την υπηρεσία τοποθεσίας μου και προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω μια εφαρμογή χάρτη, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο.

Εμφάνιση αναδυόμενων παραθύρων χάρτη για δικαιώματα εφαρμογής iPhone.

Αυτό θα με ζητήσει να ενεργοποιήσω τις υπηρεσίες τοποθεσίας. Εναλλακτικά, αν το έχω απενεργοποιήσει για αυτήν την εφαρμογή, ειδικότερα, θα πρέπει να αλλάξω αυτά τα δικαιώματα για να λειτουργήσει η εφαρμογή.

Τρόπος αποτροπής της συλλογής των δεδομένων από τους προγραμματιστές της Apple και των εφαρμογών

Εκτός από την ασφάλεια, μπορεί απλά να θέλετε να διατηρήσετε την ιδιωτικότητα. Η Apple συλλέγει αναλυτικά δεδομένα από τη συσκευή σας για να την βοηθήσει να "βελτιώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της". Αυτή η ενότητα των ρυθμίσεων απορρήτου κλήθηκε να καλείται Διαγνωστικά & Χρήση αλλά έχει μετονομαστεί Analytics, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια βελτίωσης της διαφάνειας. Η κοινή χρήση αναλυτικών πληροφοριών θα πρέπει να απενεργοποιηθεί από προεπιλογή, αλλά μπορείτε να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε.

Για να προσαρμόσετε αυτές τις ρυθμίσεις, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις > Μυστικότητα. Κάτω από τη λίστα των εφαρμογών, θα δείτε δύο ακόμα επιλογές, Analytics και Διαφήμιση (θα φτάσουμε στο επόμενο διαφημιστικό κομμάτι). Επιλέγω Analytics και στην επόμενη οθόνη θα δείτε Μοιραστείτε το iPhone Analytics, Μοιραστείτε το iCloud Analytics, Βελτίωση της υγείας & Δραστηριότητα, και Βελτιώστε τη λειτουργία αναπηρικής καρέκλας.

Ρυθμίσεις του Google App Analytics.

Μοιραστείτε το iPhone Analytics καλύπτει μη προσωπικές πληροφορίες σχετικά με πράγματα όπως οι προδιαγραφές υλικού και λειτουργικών συστημάτων και τον τρόπο χρήσης της συσκευής και των εφαρμογών σας. Τα αναλυτικά στοιχεία iCloud χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τα ευφυή χαρακτηριστικά όπως το Siri.

Παρόλο που ονομάζονται διαφορετικά με τη λέξη "βελτίωση", οι επιλογές για την κατάσταση της υγείας και της δραστηριότητας και των τρόπων αναπηρικής πολυθρόνας είναι επίσης εκεί για να συμφωνείτε να μοιράζεστε δεδομένα. Όταν αυτά είναι ενεργοποιημένα, επιτρέπετε την πρόσβαση σε πληροφορίες από τις λειτουργίες υγείας και φυσικής κατάστασης, όπως το φύλο, την ηλικία και το ύψος, μαζί με δεδομένα κίνησης και μετρήσεις υγείας.

Αν Μοιραστείτε το iPhone Analytics είναι ενεργοποιημένη, θα δείτε επίσης μια επιλογή με την ετικέτα Μοιραστείτε με τους προγραμματιστές εφαρμογών στο κάτω μέρος της οθόνης. Η ενεργοποίηση αυτής της επιλογής θα έχει σαν αποτέλεσμα η Apple να μοιράζεται ορισμένες πληροφορίες που σχετίζονται με κάθε συγκεκριμένη εφαρμογή καθώς και στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο χρήσης της εφαρμογής. Σημειώστε ότι καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνει πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης (PII).

Αν δεν θέλετε η Apple να λαμβάνει αυτόματα όλα τα αναλυτικά δεδομένα ή να τα μοιράζεται με τρίτους, απλώς μεταβείτε σε όλες τις εναλλαγές στην θέση απενεργοποίησης.

Πώς να αποτρέψετε την παρακολούθηση της Apple από εσάς για λόγους διαφημίσεων

Δυστυχώς, ως χρήστης του iOS, έχετε κολλήσει να βλέπετε διαφημίσεις ανεξάρτητα από το τι. Οι διαφημίσεις εμφανίζονται κυρίως στο App Store και στην Apple Newsfeed. Έχετε αρκετές επιλογές όταν πρόκειται για την παρακολούθηση και τους τύπους διαφημίσεων που εμφανίζονται.

Θα ξεκινήσουμε με την παρακολούθηση. Προκειμένου να παραδώσει τις πιο σχετικές διαφημίσεις σε εσάς, η Apple παρακολουθεί αυτόματα τις συνήθειες περιήγησής σας. Για να απενεργοποιήσετε την περιήγηση, μπορείτε να μεταβείτε στο Ρυθμίσεις > Μυστικότητα > Διαφήμιση.

Οι οθόνες ιδιωτικότητας και διαφήμισης.

Εδώ, είναι λίγο συγκεχυμένη. Η πρώτη σας επιλογή είναι Περιορίστε την παρακολούθηση διαφημίσεων, που θα πρέπει να απενεργοποιηθεί από προεπιλογή. Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να φαίνεται ότι η παρακολούθηση διαφημίσεων είναι απενεργοποιημένη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Όταν αλλάζετε την εναλλαγή στη θέση (πράσινη), τότε σταματάτε να μην πραγματοποιείται η παρακολούθηση. Όπως εξηγεί η Apple:

"Αποκλείστε τη λήψη διαφημίσεων που στοχεύουν στα ενδιαφέροντά σας. Μπορεί να εξακολουθείτε να λαμβάνετε τον ίδιο αριθμό διαφημίσεων, αλλά οι διαφημίσεις ενδέχεται να είναι λιγότερο σχετικές με εσάς. "

Ακριβώς κάτω, θα δείτε Επαναφορά αναγνωριστικού διαφήμισης. Επιλέγοντας αυτό και επιβεβαιώνοντας θα σβήσει οποιαδήποτε δεδομένα παρακολούθησης διαφήμισης που έχουν ήδη συλλεχθεί.

Κάνοντας αυτές τις δύο αλλαγές, θα έχετε επιλέξει να μην λαμβάνετε στοχευμένες διαφημίσεις (στο App Store και στην Apple News) με βάση την περιήγησή σας. Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Apple χρησιμοποιεί πληροφορίες παρακολούθησης για τη στόχευση διαφημίσεων επιλέγοντας Προβολή πληροφοριών διαφήμισης.

Με σύγχυση, υπάρχει μια άλλη ρύθμιση διαφήμισης την οποία μπορείτε να απενεργοποιήσετε Υπηρεσίες τοποθεσίας. Αντί της στόχευσης διαφημίσεων με βάση την περιήγηση, αυτό χρησιμοποιεί την τοποθεσία σας για να αποφασίσει ποιες διαφημίσεις θα προβάλλονται. Παω σε Ρυθμίσεις > Μυστικότητα > Υπηρεσίες τοποθεσίας > Υπηρεσίες συστήματος και αναζητήστε Αγγελίες Apple βάσει τοποθεσίας.

Οι οθόνες Υπηρεσιών τοποθεσίας και Υπηρεσιών Συστήματος.

Αν προτιμάτε να μην βλέπετε διαφημίσεις με βάση την τρέχουσα τοποθεσία σας, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την εναλλαγή στη θέση εκτός λειτουργίας. Ακριβώς κάτω είναι Προτάσεις βάσει τοποθεσίας το οποίο δίνει προτάσεις για εφαρμογές με βάση την τοποθεσία σας, ώστε να μπορείτε να το απενεργοποιήσετε.

Πώς να ρυθμίσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας στο Safari

Εκτός από τις παραπάνω ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, η εφαρμογή με ίσως τη μεγαλύτερη δυνατότητα εισβολής του ιδιωτικού σας απορρήτου είναι το Safari. Αν πάτε Ρυθμίσεις > Σαφάρι, θα δείτε μια πληθώρα ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που αφορούν συγκεκριμένα το απόρρητο και την ασφάλεια.

Τα δικαιώματα εφαρμογής για το iPhone του Safari.

Ο πρώτος εδώ, Αποτρέψτε την παρακολούθηση μεταξύ ιστότοπων, είναι μια νεότερη επιλογή που εμποδίζει τις εταιρείες να παρακολουθούν τις συνήθειες περιήγησής σας σε πολλούς ιστότοπους. Με τη σειρά τους, αυτό μπορεί να τους εμποδίσει να σας δείξουν στοχοθετημένες διαφημίσεις.

Και πάλι, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο συγκεχυμένα όσον αφορά τη διατύπωση. Για παράδειγμα, στροφή Αποκλεισμός όλων των cookies στη θέση εκτός λειτουργίας σημαίνει ότι τα cookies θα να χρησιμοποιηθούν. Εάν ενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή, θα λάβετε προειδοποίηση ότι ορισμένες ιστοσελίδες ενδέχεται να μην λειτουργούν σωστά χωρίς cookies.

Οι άλλες επιλογές εδώ είναι αρκετά αυτονόητες και αυτό που πιθανότατα θέλετε να συνεχίσετε είναι το Παράνομη προειδοποίηση ιστοτόπου που εκδίδει μια προειδοποίηση εάν πρόκειται να επισκεφτείτε έναν ιστότοπο ύποπτου ηλεκτρονικού "ψαρέματος".

Μια ακόμα πιο σημαντική ρύθμιση στις επιλογές Safari που αφορούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια είναι η Αυτόματη συμπλήρωση επιλογή. Αυτό μπορεί να βρεθεί στο Γενικός τμήμα ακριβώς πάνω Μυστικότητα & Ασφάλεια.

Οι οθόνες Safari και αυτόματης συμπλήρωσης.

Εδώ μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε ή όχι να συμπληρώσετε αυτόματα φόρμες με προκαθορισμένες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας, των ονομάτων και των κωδικών πρόσβασης και των πληροφοριών της πιστωτικής σας κάρτας. Μόνο οι πληροφορίες επικοινωνίας πρέπει να είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή, αλλά αξίζει να κάνετε διπλό έλεγχο των άλλων.

Έχουμε περάσει από μερικές από τις κύριες ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας που είναι διαθέσιμες όσον αφορά τον περιορισμό της πρόσβασης στις εφαρμογές και τις πληροφορίες της συσκευής σας από την Apple και τρίτους. Ωστόσο, όλα αυτά αφορούν τις ρυθμίσεις που είναι ενσωματωμένες στη συσκευή. Άλλα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε ότι ακόμα περισσότερη ιδιωτικότητα και ασφάλεια περιλαμβάνουν την κρυπτογράφηση της μνήμης της συσκευής σας ή τη χρήση ενός VPN. Πηγαίνουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά και άλλα μέτρα ασφαλείας σε μια ειδική θέση.

Πιστοποίηση εικόνας: Jan Vasek υπό την άδεια CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 + = 60