Πώς να blog ανώνυμα, ένας οδηγός για ακτιβιστές, whistleblowers και δημοσιογράφους

Πώς να blog ανώνυμα, ένας οδηγός για ακτιβιστές, whistleblowers και δημοσιογράφους


Απλά πρέπει να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις και τα κρατικά θεσμικά όργανα προσπαθούν να περιορίσουν το περιεχόμενο στο διαδίκτυο για να καταλάβουν πόσο ισχυρός είναι ο ιστός όταν πρόκειται για τη διάδοση πληροφοριών, τη διαμόρφωση εναλλακτικών αφηγήσεων και την αποκάλυψη στοιχείων μέχρι σήμερα άγνωστων για το κοινό.

Η Κίνα μπορεί να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά το διαδίκτυο της μοιάζει περισσότερο με ένα intranet - με πληθώρα δημοφιλών ιστοτόπων όπως το Google, το Facebook, το Twitter, το Pinterest και το Medium μπλοκάρονται για χρήστες εντός της χώρας. Οι κυβερνητικοί μηχανικοί εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να εξασφαλίσουν στους πολίτες πρόσβαση μόνο σε περιεχόμενο που θεωρείται κατάλληλο από το κράτος.

Δεν το ονομάζουν «Μεγάλο Τείχος» για τίποτα.

Σχετιζομαι με: Ποιο είναι το καλύτερο VPN που θα χρησιμοποιηθεί στην Κίνα?

Ακόμη και οι ΗΠΑ, που από καιρό θεωρούνταν προπύργιο της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου και του αυτοπροσδιορισμένου ηγέτη του ελεύθερου κόσμου, βρίσκονται στη μέση της θανάτωσης της δικτυακής ουδετερότητας και του ανοίγματος ιδιωτικών δεδομένων για τους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Το Ίντερνετ ίσως ξεκίνησε ως ένα ουτοπικό έργο για να καταστήσει τη σφαίρα περισσότερο συνδεδεμένη και ανοιχτή με την κατάργηση των φραγμών στην πληροφόρηση, αλλά τέτοια ιδανικά βλέπουν όλο και πιο μακριά.

Ωστόσο, η πανταχού παρούσα διαδικτυακή πύλη και η παγκόσμια προσβασιμότητά της σημαίνουν ότι οι νετρονικοί μπορούν, σε μεγάλο βαθμό, να αποκαλύψουν τη γνώση ότι η κυβέρνησή τους ή ο εργοδότης τους μπορεί να μην θέλουν να.

Τα παραδείγματα του Raif Badawi της Σαουδικής Αραβίας - ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση και 1.000 βλεφαρίδες μόνο για την προπαγάνδα της ελευθερίας του λόγου - καθώς και ο Πακιστανός Waqas Goraya, που συλλέχθηκαν από υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά αργότερα απελευθερώθηκαν μετά από έντονα βασανιστήρια δείχνουν ότι δεν ζούμε σε κόσμο που εκτιμά την ελευθερία της έκφρασης. Εξ ου και η ανάγκη προσαρμογής ανάλογα.

Υπάρχουν και άλλα κίνητρα για το ανώνυμο blogging. Ίσως δεν θέλετε να αποκαλυφθεί η αληθινή ταυτότητά σας με το φόβο ότι οι φίλοι και η οικογένειά σας θα μπορούσαν να το μάθουν. Αυτό ισχύει αν θέλετε να μιλήσετε για θέματα ταμπού, όπως φύλο και σεξουαλικότητα, ψυχική υγεία ή τυχαίες αναλύσεις σχετικά με την καθημερινότητά σας.

Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας - τα βήματα για τη διατήρηση ενός διακριτικού προφίλ στο διαδίκτυο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια.

1. Χρησιμοποιήστε ένα πλασματικό ψευδώνυμο

Αυτό είναι ένα μη-brainer. Αν δεν θέλετε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είστε πραγματικά, τότε το πρώτο βήμα είναι να υποθέσετε μια ψεύτικη ταυτότητα. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε στη «Sarah Palin» ως όνομα blogging σας.

Σε αυτό το σενάριο, θα πρέπει να εγγραφείτε για μια δωρεάν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να χρησιμοποιήσετε μόνο αυτό για το blogging σας. Παραδείγματα ιστότοπων που εξελίσσουν τις δωρεάν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι:

  1. Gmail
  2. Hotmail
  3. Yahoo

Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μια δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επειδή αν πληρώσετε για ένα, τότε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή του PayPal θα καταγραφούν. Αυτό αφήνει πίσω σας ένα ίχνος χαρτιού - καθιστώντας ευκολότερο για τους ανθρώπους να εντοπίζουν ποιοι είστε πραγματικά, και να ακυρώσετε ολόκληρο το σκοπό της ανωνυμίας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης λογαριασμού email καυστήρα. Αυτοί είναι οι λογαριασμοί που αυτοκαταστρέφονται μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και δεν απαιτούν κανένα από τα προσωπικά σας στοιχεία. Το Guerilla Mail είναι ένα ασφαλές στοίχημα για εφάπαξ εγγραφές - δεν υπάρχει επαχθής διαδικασία σύνδεσης και είναι εντελώς δωρεάν. Για μια μακροπρόθεσμη επιλογή θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το ProtonMail, μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία από άκρο σε άκρο που είναι εντελώς ανιχνεύσιμη. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη χωρητικότητα διακομιστή, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για μια πρόσκληση.

Την ίδια στιγμή, η Sarah Palin θα χρειαστεί να φιλοξενήσει το περιεχόμενό της κάπου - και πάλι δωρεάν για να αποφύγει ένα ίχνος χαρτιού. Ορισμένοι ιστότοποι που επιτρέπουν στους χρήστες να εγγραφούν για δωρεάν ιστολόγιο είναι: Medium Tumblr WordPress Blogger Jekyll

Όταν εγγραφείτε για μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν ιστοχώρο φιλοξενίας ιστολογίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί κρυμμένη και η εγγραφή και η δραστηριότητα σύνδεσης. Αν το κάνετε με ένα κανονικό πρόγραμμα περιήγησης όπως το Chrome σε μια μη ασφαλής σύνδεση στο διαδίκτυο, τότε είναι πιθανό ότι ένα αρχείο καταγραφής αυτής της δραστηριότητας θα αποθηκευτεί σε κάποιον διακομιστή κάπου, προσβάσιμο από τον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου, τον παροχέα email ή / και τον κεντρικό υπολογιστή ιστολογίου.

Στο επόμενο τμήμα, θα διερευνήσουμε πώς να διατηρούμε ανά πάσα στιγμή την ανωνυμία - ένας κρίσιμος παράγοντας για την εξασφάλιση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής σας.

2. Κρυπτογραφήστε την ψηφιακή σας παρουσία

Η προειδοποίηση για τη διατήρηση μιας εναλλακτικής ταυτότητας είναι το γεγονός ότι η τοποθεσία σας μπορεί ακόμα να εντοπιστεί μέσω της διεύθυνσης IP που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο.

Εάν χρησιμοποιείτε τον οικιακό σας υπολογιστή ή τον υπολογιστή εργασίας σας για να γράφετε ιστολόγια, τότε ο παροχέας ευρυζωνικών υπηρεσιών διατηρεί ένα αρχείο ανά πάσα στιγμή. Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι δύσκολο να αποκτηθούν από κυβερνήσεις ή ακόμη και από ιδιωτικές εταιρείες, αν γινόταν κάτι τέτοιο.

Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Ακούγεται πιο εκφοβιστικό από ό, τι είναι στην πραγματικότητα - αλλά μην αφήστε αυτό να σας βάλει μακριά. Το μόνο που κάνει ένα VPN είναι η κάλυψη της πραγματικής τοποθεσίας σας στο διαδίκτυο και η κρυπτογράφηση ολόκληρης της διαδικτυακής κίνησης προς και από τη συσκευή σας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατο για τους χάκερς ή τις αρχές να προσδιορίσουν πού βρίσκεστε στον κόσμο.

Η χρήση ενός VPN είναι ως επί το πλείστον νόμιμη, οπότε δεν παραβιάζετε νόμους. Η μόνη γκρίζα περιοχή είναι όταν χρησιμοποιούνται για να έχουν πρόσβαση σε κάτι παράνομα - όπως τοποθεσίες τυχερών παιχνιδιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπάρχει μια δέσμη επιλογών εκεί έξω, αλλά η σύστασή μας είναι ExpressVPN απλώς και μόνο επειδή είναι εύκολο στη χρήση, έχει μεγάλο αριθμό εναλλακτικών θέσεων και δεν γκρεμίζει την απόδοση του διαδικτύου ή του συστήματος. Το VPN κατατάσσεται επίσης σε υψηλά επίπεδα όταν πρόκειται για αξιολογήσεις προσωπικών δεδομένων - με βάση παράγοντες όπως η πολιτική "no logs" και τα πρότυπα κρυπτογράφησης.

3. Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης Tor

Αν δεν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα VPN, η άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ασφαλές και ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης όπως το Tor.

Ο Tor, ένας ανώνυμος φυλλομετρητής που αναπτύχθηκε αρχικά από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε στο κοινό το 2004 με στόχο να διευκολύνει την ανώνυμη επικοινωνία σε χώρες όπου η ελευθερία του λόγου ήταν αυστηρά περιορισμένη.

Η αρχική πρόθεσή του ήταν να βοηθήσει δημοσιογράφους, bloggers, κατασκοπεία και ακτιβιστές - εμποδίζοντας κυβερνητικές οργανώσεις να τις παρακολουθήσουν και να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του ιστού για να αποκτήσουν το μήνυμα.

Το Tor είναι πλήρως κρυπτογραφημένο - που σημαίνει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στο διαδίκτυο είναι ασφαλής από τα αδιάκριτα μάτια - και ένα καλό βήμα στο δρόμο προς την ανωνυμία.

Λειτουργεί με την αξιοποίηση ενός εξαιρετικά εξελιγμένου δικτύου διακομιστών μεσολάβησης. Όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί σε μια διεύθυνση ιστού, αυτοί οι διακομιστές επεξεργάζονται την αίτηση για λογαριασμό σας - πράγμα που σημαίνει ότι ο ιστότοπος του κεντρικού υπολογιστή δεν βλέπει την πραγματική διεύθυνση IP.

Η ροή της κυκλοφορίας είναι κρυπτογραφημένη ακόμη και όταν οι σελίδες βρίσκονται σε διαμετακόμιση μεταξύ των διακομιστών. Ο Tor προσθέτει πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας - αυτόματα αποκλείει τα cookie και άλλο λογισμικό παρακολούθησης. Επίσης, μπλοκάρει αυτές τις ενοχλητικές αναδυόμενες διαφημίσεις που συνήθως χρησιμοποιούν την τοποθεσία σας για τα προγραμματικά θαύματα τους.

Δυστυχώς αρκετές χώρες έχουν κατανοήσει τη δύναμη του Tor και εμπόδισαν τους χρήστες να το κατεβάσουν εντελώς. Για να παρακάμψετε αυτήν την απαγόρευση, υπάρχει η επιλογή χρήσης ενός καθρέφτη.

Κάντε κλικ στην επιλογή "latest stable release" για το λειτουργικό σύστημα στο οποίο θέλετε να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Tor - Windows ή Mac - και κάντε λήψη στη συσκευή σας. Μετά τη λήψη, ακολουθήστε τις οδηγίες και πραγματοποιήστε τις απαραίτητες αλλαγές στις ρυθμίσεις του συστήματός σας.

Ο οδηγός εγκατάστασης θα σας οδηγήσει σε όλη τη διαδικασία. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας blogging - εναλλακτικές λύσεις όπως ο Internet Explorer και το Chrome θα αποθηκεύουν τα μοναδικά σας αποτυπώματα και θα σας διευκολύνουν να σας παρακολουθήσουν.

Για μια ενισχυμένη ανώνυμη εμπειρία είναι δυνατή η χρήση ενός προγράμματος περιήγησης VPN και Tor ταυτόχρονα. Για να το κάνετε αυτό, συνδέστε πρώτα το VPN σας μόλις εκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Όταν έχετε σταθερή σύνδεση, ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Tor για να ανεβάσετε και να δημοσιεύσετε το ιστολόγιό σας.

4. Βήματα για περαιτέρω ασφάλεια

Αν το περιεχόμενο που θέλετε να δημοσιεύσετε είναι πολύ ευαίσθητο, τότε ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να φιλοξενήσετε το blog στο darknet εντελώς αντί για το δημόσιο πρόσωπο του διαδικτύου που είναι προσβάσιμο από τις μηχανές αναζήτησης.

Αυτή είναι μια συνετή προσέγγιση αν αισθάνεστε ότι η έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή σας και ως εκ τούτου θέλετε να παραμείνετε εντελώς κρυμμένοι. Σε αυτό το σενάριο το ιστολόγιό σας μπορεί να μην διαβαστεί από πολλούς ανθρώπους, αλλά ως πληροφοριοδότης θα αισθανόσασταν ασφαλής.

Μόλις το blog λειτουργεί και μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους δημοσιογράφους μέσω μιας κρυπτογραφημένης υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το τηλεγράφημα και να τις τοποθετήσετε στον ιστότοπο.

Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο φροντιστήριο για το πώς να το κάνετε αυτό για τους χρήστες εντελώς στο σκοτάδι. Ωστόσο, σας συνιστούμε να συνδεθείτε με ένα VPN ακόμα και όταν ακολουθείτε το βήμα προς βήμα πρόγραμμα.

Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να παραμείνετε κρυμμένοι και ανώνυμοι σε έναν υπολογιστή / φορητό υπολογιστή από ό, τι σε ένα smartphone. Τόσο το Android όσο και το iOS δεν είναι τέλεια για τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής, καθώς τόσο η Google όσο και η Apple διατηρούν τη δυνατότητα παρακολούθησης κάθε συσκευής που χρησιμοποιεί το λειτουργικό τους σύστημα.

Τα smartphones χρησιμοποιούν επίσης πληθώρα εφαρμογών τρίτων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σταθερή μεταφορά δεδομένων προς και από τη συσκευή σας σε διακομιστές σε όλο τον κόσμο. Τα VPN μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τηλέφωνό σας για την κρυπτογράφηση αυτής της επισκεψιμότητας, αλλά σας συνιστούμε να επιμείνετε σε υπολογιστές παλαιού τύπου για τις ανάγκες σας στο blogging και την ανωνυμία.

Εάν είστε πραγματικά σοβαροί για να μείνετε ανώνυμοι, μπορείτε ακόμη και να επιλέξετε ένα ζωντανό λειτουργικό σύστημα όπως το Tails ή ένα virtualized Linux distro όπως το Whonix ή το Qubes.

5. Μείνετε εκτός σύνδεσης όσο το δυνατόν περισσότερο

Ορισμένοι bloggers έχουν την τάση να γράφουν απευθείας στο WordPress ή στο CMS του blog φιλοξενίας τους, αλλά αυτή η τακτική μπορεί να σας αφήσει εκτεθειμένους. Μετά από όλα, όσο περισσότερο είστε συνδεδεμένοι, τόσο μεγαλύτερο είναι το ψηφιακό σας αποτύπωμα. Και αυτό αρνείται την ουσία του λόγου να είναι σε απευθείας σύνδεση στην πρώτη θέση - στο blog ανώνυμα.

Όλη η γραφή, η επεξεργασία και η διόρθωση των αναρτήσεων ιστολογίου σας πρέπει να γίνει εκτός σύνδεσης. Χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή κειμένου όπως το Microsoft Word ή τις σελίδες. Ακόμη και τα Έγγραφα Google έχουν μια επιλογή εκτός σύνδεσης. Γράψτε, επανεγγράψτε και επεξεργαστείτε όσες φορές θέλετε. Απλά αντιγράψτε και επικολλήστε όταν είστε ικανοποιημένοι με το τελικό σχέδιο.

Μόλις τελειώσετε, βεβαιωθείτε ότι τα αρχεία κειμένου έχουν διαγραφεί τόσο από την επιφάνεια εργασίας όσο και από τον κάδο απορριμμάτων. Δεν θέλετε οποιαδήποτε απόδειξη του ιστολογίου που παραμένει στην κρυφή μνήμη σας, να είναι ανοικτή για ανίχνευση.

6. Φροντίστε να φυλάσσεται ανά πάσα στιγμή

Εκτός από όλους τους εξελιγμένους τρόπους για την αποτροπή της γεωγραφικής σήμανσης και της ανακάλυψης τοποθεσιών, είναι επίσης μια συνετή στρατηγική για να μην αποκαλύψετε ούτε τις παραμικρές υπαινιγμούς του προσωπικού σας προφίλ.

Εάν, για παράδειγμα, ζείτε στο Λος Άντζελες, τότε είστε πολύ προσεκτικοί για να αναφέρετε ακόμη και πράγματα όπως η Καλιφόρνια, η Δυτική Ακτή ή οι κοντινές πόλεις. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να περιορίσουν την τοποθεσία σας πολύ πιο σφιχτά από πριν.

Είμαστε ανθρώπινοι και ως εκ τούτου εσφαλμένοι. Είναι πάντα σημαντικό να εμπιστεύεστε το έντερο σας - εάν λάβετε τυχαίο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιον που ισχυρίζεται ότι έχει διαβάσει το ιστολόγιό σας και θέλετε να συναντήσετε έναν καφέ για να το συζητήσετε - μην υποθέσετε ότι είναι καλός.

Λάβετε τις ακραίες προφυλάξεις - ζητήστε την απόδειξη της ταυτότητας του ατόμου μέσω φωτοτυπίας του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης. Δείτε αν ελέγχει έξω. Και βεβαιωθείτε ότι το εν λόγω πρόσωπο δεν είναι ένας πράκτορας ασφαλείας για να σας nab.

Στην πραγματικότητα, θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη αν απλά αρνείστε να συναντήσετε φυσικά κάποιον που σας πειράζει αφού έχετε διαβάσει το ιστολόγιό σας. Απλά να διατηρήσετε μια επαγγελματική προσέγγιση - πείτε ότι θα προτιμούσατε να αλληλεπιδράσετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ότι δεν αισθάνεστε άνετα με ένα σενάριο online-to-offline.

7. Αποφύγετε τις βέλτιστες πρακτικές

Για να διασφαλίσετε ότι το ιστολόγιό σας είναι ασφαλές από επιθέσεις και κακόβουλα προγράμματα, συνιστάται να μην επιτρέπετε σχόλια ή άλλα μέσα εισαγωγής, όπως εγγραφές ενημερωτικών δελτίων, εγγραφή λογαριασμού και αναζήτηση.

Η προϋπόθεση εδώ είναι ότι το άτομο που θέλει να γράψει ένα ανώνυμο blog δεν επιθυμεί να το αποκομίσει μέσω του AdSense adsense ή της μητρικής διαφήμισης. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια κρίσιμη μάζα χρηστών - αυτές οι στρατηγικές γενικά αναπτύσσονται για την αύξηση της επισκεψιμότητας και την εμφάνιση των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Η απειλή κακόβουλου λογισμικού ακυρώνεται σε μεγάλο βαθμό εάν δεν είναι καθόλου επιλογή.

"Blogging" από τον Ανώνυμο Λογαριασμό που έχει άδεια με βάση το CC 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1