Κοινές απάτες τηλεμάρκετινγκ και πώς να τις εντοπίσουν

Κοινές απάτες τηλεμάρκετινγκ και πώς να τις εντοπίσουν


Οι ηλεκτρονικές απάτες εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς στους εγκληματίες και γίνονται πιο περίπλοκες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι απάτες εκτός σύνδεσης δεν συμβαίνουν ακόμα. Οι απάτες που πραγματοποιούνται μέσω μηνυμάτων κειμένου, τηλεφωνικών κλήσεων και ακόμη και ταχυδρομείου σαλιγκαριών παραμένουν δημοφιλείς στους εγκληματίες. Πράγματι, με τόσους πολλούς ανθρώπους που επεξεργάζονται τα κινητά τους τηλέφωνα ως επέκταση του σώματός τους, οι άνθρωποι είναι πιο προσιτοί από το τηλέφωνο παρά ποτέ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι απάτες τηλεμάρκετινγκ είναι ακόμα κοντά και συχνά επιτυχημένες.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αναγνωριστικό καλούντος και δεν θα απαντήσουν καν στο τηλέφωνο σε αριθμό που δεν αναγνωρίζουν. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απαντούν σε κάθε κλήση και πολλοί που αισθάνονται υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε συνομιλία με κάθε καλούντα. Οι απατεώνες μπορούν να είναι πολύ πειστικοί, οπότε μόλις σας έχουν ακούσει, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε όχι ή να ανιχνεύσετε μια απάτη. Ευτυχώς, αν γνωρίζετε τους τύπους των απάτες που πρέπει να προσέξετε και να διατηρήσετε τα πνεύματά σας για εσάς, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγετε να γίνετε θύμα.

Σε αυτήν την ανάρτηση, αποκαλύπτουμε κάποιες κοινές απάτες τηλεμάρκετινγκ και πώς να τις εντοπίσουμε. Θα συζητήσουμε επίσης μερικά άλλα είδη απάτης τηλεφώνου για να κοιτάξετε έξω και να παρέχουν γενικές συμβουλές για την κράτηση απατεώνες στον κόλπο.

Κοινές απάτες τηλεμάρκετινγκ

Ορισμένα από αυτά τα προγράμματα στοχεύουν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, ενώ άλλα περιλαμβάνουν άτομα που καλούνται τυχαία. Ορισμένοι αφορούν phishing, έναν τύπο απάτης στον οποίο ο καλών προσπαθεί να βρει πληροφορίες (όπως προσωπικές ή τραπεζικές πληροφορίες) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα εγκλήματα. Το ηλεκτρονικό ψάρεμα μέσω τηλεφώνου αναφέρεται συχνά ως phishing φωνής ή "vishing".

Ξένα λαχεία

Σε αυτό το con, ο καλών δηλώνει ότι είστε ο νικητής μιας ξένης κλήρωσης. Θα περάσουν σε μεγάλο βαθμό για να σας πείσουν για το πώς μπήκατε ακόμη και για αυτή την κλήρωση, κυρίως επειδή μπορεί να μην επισκεφθήκατε τη χώρα που υποτίθεται ότι έλαβε χώρα. Μπορούν να σας πω κάποιος άλλος που εισήλθε για λογαριασμό σας ή ότι μπορείτε να προκριθείτε για την κλήρωση κάνοντας αγορές σε ένα δημοφιλές κατάστημα όπως η Walmart.

Ο ξένος παράγοντας είναι σημαντικός, όμως, καθώς εκεί έρχεται η απάτη. Επειδή αυτά τα κέρδη κερδίζονται στο εξωτερικό, θα πρέπει να πληρώσετε κάποια φανταστικά τέλη, όπως οι επαρχιακοί φόροι ή τα έξοδα μεταφοράς ή διοίκησης. Ο καλών θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πληρωμής ή θα σας ζητήσει τα τραπεζικά σας στοιχεία μέσω τηλεφώνου. Τα χρήματα, φυσικά, πηγαίνουν κατευθείαν στο scammer και τα κέρδη σας δεν υπάρχουν.

Παρόμοιες απάτες μπορεί να περιλαμβάνουν αξιώσεις που έχετε κερδίσει ένα ταξίδι που πληρώνεται με όλες τις δαπάνες ή ένα νέο αυτοκίνητο, αλλά πρέπει να πληρώσετε κάποιο είδος προκαταβολής.

Απάτες επεξεργαστή πληρωμής

Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν την επικοινωνία με τα θύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κειμένου ή τηλεφώνου για την επεξεργασία πληρωμών για λογαριασμό του αποστολέα για διάφορους πιθανούς λόγους. Θα μπορούσε να σχετίζεται με δωρεές, πληρωμές δανείων και άλλα. Για κάθε πληρωμή που έχετε επεξεργαστεί υποσχεθείτε μια αμοιβή, συχνά 5-10%.

Η ουσία της απάτης είναι ότι η πληρωμή αποστέλλεται στο θύμα, ο οποίος στη συνέχεια υποχρεούται να μεταφέρει τα περισσότερα χρήματα σε άλλο λογαριασμό, διατηρώντας ένα τέλος για τον εαυτό του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρχική πληρωμή προς το θύμα αποδεικνύεται ψεύτικη και χάνει τα χρήματα, αλλά δεν συνειδητοποιούν παρά μόνο αφού έχουν ήδη μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πληρωμή είναι πραγματική, αλλά προέρχεται από κλεμμένη πιστωτική κάρτα, οπότε το κύριο θύμα είναι όποιος είχε κλέψει τα στοιχεία της κάρτας.

Εγγυημένη κυβερνητική απάτη επιδότησης

Το όνομα αυτής της φάρσας εξηγεί λίγο πολύ. Κάποιος καλεί να ισχυριστεί ότι έχετε επιλεγεί για να λάβετε δωρεάν κυβερνητική επιχορήγηση. Αλλά πραγματικά αυτό που θέλει ο απατεώνας είναι τα προσωπικά σας στοιχεία, κάποια μορφή πληρωμής ή και τα δύο. Μπορούν να ζητήσουν λεπτομέρειες όπως τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης. που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν στην κλοπή ταυτότητας. Ή μπορεί να σας πω ότι για να έχετε πρόσβαση στην επιχορήγηση πρέπει να πληρώσετε ένα τέλος διαχείρισης.

Στην πραγματικότητα, οι κρατικές επιχορηγήσεις απαιτούν αίτηση και δεν θα απαιτούσαν ποτέ αμοιβή.

Δάνεια προπληρωμής

Αυτή η απάτη είναι πολύ παρόμοια με την απάτη της κυβερνητικής επιχορήγησης, αλλά αντί να θέτει ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αυτή η πρόσκληση φαίνεται να προέρχεται από έναν εκπρόσωπο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Θα σας ειπωθεί ότι έχετε εγκριθεί για δάνειο, αλλά πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό ποσό για να λάβετε τα χρήματα. Μπορεί να σας ζητηθεί να στείλετε πληρωμή ή να δώσετε τραπεζικές πληροφορίες. Φυσικά, δεν πρέπει να κάνετε ούτε.

Ασφάλιση κλοπής ταυτότητας

Σε μια μάλλον άρρωστη συστροφή, μερικοί απατεώνες θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν ασφάλιση που σας προστατεύει από το να εξαπατηθεί. Η κλοπή ταυτότητας και η απάτη με πιστωτικές κάρτες είναι κοινά αυτές τις μέρες και στην κορυφή των μυαλών των ανθρώπων. Επομένως, η ασφάλιση έναντι τέτοιων εγκλημάτων δεν είναι υπερβολικά δύσκολη. Οι καλούντες μπορεί να είναι επιπλέον πειστικοί λέγοντάς σας ότι έχετε ήδη γίνει θύμα και η αγορά της ασφάλισης θα σβήσει την ευθύνη σας για εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια που έχουν κλαπεί.

Φυσικά, κανένα τέτοιο έγκλημα δεν έχει πραγματοποιηθεί (ακόμα) και απλώς θα παραδώσετε τα χρήματα ή τις τραπεζικές σας πληροφορίες σε εγκληματίες.

Δείτε επίσης: Καλύτερες υπηρεσίες προστασίας από την κλοπή ταυτότητας

Μυστική απάτη αγοραστή

Αν κάποιος προσεγγίσει ισχυριζόμενος ότι μπορείτε να κερδίσετε 400 δολάρια την εβδομάδα μόνο για ψώνια σε μερικά καταστήματα, ίσως ακούγεται πολύ καλό για να είναι αλήθεια. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν πέσει για αυτή την απάτη που μπορεί να ξεκινήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κειμένου ή μέσω τηλεφώνου. Μόλις συμφωνήσετε να γίνετε "μυστικός αγοραστής", θα λάβετε μια επιταγή ή μια εντολή πληρωμής για μεγαλύτερο ποσό (συχνά πάνω από 2.000 δολάρια). Έχετε την υποχρέωση να διατηρήσετε μια αμοιβή για τον εαυτό σας (συνήθως μερικές εκατοντάδες δολάρια) και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο σε ορισμένα καταστήματα, τράπεζες ή άλλους παρόχους υπηρεσιών και να αναφέρετε την εξυπηρέτηση πελατών τους.

Οι εργασίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν την αποστολή χρημάτων (πίσω στους απατεώνες) ή την αγορά καρτών δώρου και την αποστολή των αριθμών στον "εργοδότη" σας (διαβάσετε: απάτη). Για να κάνετε την απάτη ακόμα πιο νόμιμη, κάποιες οδηγίες σας λένε να αγοράζετε απλά αντικείμενα και να τα κρατάτε μόνοι σας.

Τελικά, μόλις τα περισσότερα χρήματα δαπανηθούν ή παραδοθούν σε διάφορες μορφές, ο έλεγχος αποκαλύπτεται ως ψεύτικο. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να διαπιστωθεί ότι μια επιταγή δεν είναι πραγματική, ακόμα και αν η τράπεζα έχει ήδη εκκαθαρίσει.

Η απάτη απενεργοποίησης

Αυτή η απάτη είναι λίγο πιο εξελιγμένη από ό, τι άλλοι στη λίστα και περιλαμβάνει αεροπειρατεία της τηλεφωνικής γραμμής του θύματος. Ο απατεώνας θα καλέσει προσποιούμενος ότι είναι κάποιος από την τράπεζα του θύματος. Ο καλών θέλει να γίνει ύποπτος και να καλέσετε την τράπεζά σας για να ελέγξετε αν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ότι ο απατεώνας έχει ξεφύγει από την τηλεφωνική γραμμή και η κλήση δεν έκλεισε. Το θύμα νομίζει ότι μιλά σε έναν εκπρόσωπο τράπεζας, αλλά στην πραγματικότητα μιλάει στον απατεώνα. Ζητώντας μερικές ερωτήσεις για την "εξακρίβωση της ταυτότητας" ότι το θύμα είναι ο κάτοχος του λογαριασμού, ο αρχικός καλών θα έχει αρκετές λεπτομέρειες για να στραγγίξει τον τραπεζικό λογαριασμό του θύματος.

Άλλες κοινές απάτες τηλεφώνου

Οι παραπάνω απάτες περιλαμβάνουν κάποιον που καλεί και προσπαθεί να σας πουλήσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία ή θέτοντας ως υφιστάμενο πάροχο υπηρεσιών. Πολλές άλλες απάτες που ξεκινούν μέσω τηλεφώνου. Εδώ είναι λίγοι που πρέπει να γνωρίζετε:

Απάτες Robocall

Οι απάτες Robocall μπορεί να μην είναι πολύ εξελιγμένες, αλλά επειδή είναι αυτοματοποιημένες, μπορούν να φτάσουν εκθετικά περισσότερους ανθρώπους από ένα άτομο που κάνει κρύες κλήσεις. Οι απάτες Robocall ποικίλλουν σημαντικά, αλλά όλες περιλαμβάνουν ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα που αναπαράγεται όταν απαντάτε στο τηλέφωνο ή ελέγχετε τον τηλεφωνητή σας.

Μια απάτη στοχεύει άτομα με κινέζικα επώνυμα. Το μήνυμα φαίνεται να προέρχεται από το κινεζικό προξενείο και απειλεί ότι εάν τα θύματα δεν παραδώσουν χρήματα, θα αντιμετωπίσουν ολέθριες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης σύλληψης εάν ταξιδέψουν στην Κίνα. Άλλες παρόμοιες απάτες περιλαμβάνουν εγκληματίες που παρουσιάζουν ως αξιωματούχοι μετανάστευσης από όλο τον κόσμο.

Τα συστήματα που αφορούν την υπηρεσία εσωτερικών εσόδων (IRS) στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Έσοδα και τα τελωνεία των Ηνωμένων Πολιτειών (HMRC) στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες φορολογικές αρχές αλλού συχνά περιλαμβάνουν αυτόματο φωνητικό μήνυμα που σας λέει να καλέσετε έναν αριθμό. Συνήθως θα ισχυρίζονται ότι έχετε διαπράξει κάποιο είδος φορολογικού εγκλήματος και απειλείτε σοβαρή ενέργεια αν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες. Οι οδηγίες μπορεί να περιλαμβάνουν καλωδίωση ή κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό που ανήκει στον εγκληματία.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μια κυβερνητική υπηρεσία δεν θα επικοινωνήσει ποτέ μαζί σας μέσω ενός αυτοματοποιημένου μηνύματος, αυτές οι κλήσεις μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικές για μερικούς ανθρώπους που πηδούν σε δράση. Για παράδειγμα, πολλοί αλλοδαποί φοιτητές έχουν πέσει για αυτές τις απάτες και έχουν χάσει μεγάλα ποσά χρημάτων για φόβο που θα απελαθούν αν δεν συμμορφωθούν.

Υποστήριξη ηλεκτρονικών υπολογιστών

Αυτή η φάρσα περιλαμβάνει κάποιον που καλεί να σας ενημερώσει ότι ο υπολογιστής σας χρειάζεται ενημέρωση, ίσως ισχυριζόμενος ότι έχετε κατεβάσει κακόβουλο λογισμικό ή ότι ο υπολογιστής σας κινδυνεύει να έχει έναν ιό. Ο καλών θα ζητήσει απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας για να διορθώσει το πρόβλημα. Η πρόσβαση μπορεί εύκολα να παρέχεται με το άνοιγμα ενός συνδέσμου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μετά από μερικές απλές οδηγίες.

Ωστόσο, μόλις έχουν τον έλεγχο του υπολογιστή σας, ο απατεώνας μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε τυχόν προσωπικές πληροφορίες που έχετε αποθηκεύσει εκεί, όπως ιδιωτικά αρχεία και φακέλους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν αποθηκευμένα διαπιστευτήρια στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας για να συνδεθούν σε διάφορες πλατφόρμες, όπως λογαριασμούς online τραπεζικής ή επενδύσεων.

Πέρα από αυτό, ο απατεώνας μπορεί να απαιτήσει ακόμη και ένα τέλος για την "επίλυση" του ψεύτικου προβλήματος.

Η απάτη "μπορείς να με ακούς;" ή "ναι"

Αυτό το con χρησιμοποιείται για να παρακάμψει τις διαδικασίες ελέγχου ταυτότητας που χρησιμοποιούν φωνητικές υπογραφές. Για παράδειγμα, εάν η τράπεζά σας χρησιμοποιεί φωνητικές υπογραφές κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τραπεζικής, όλες οι εγκληματικές ανάγκες είναι μια καταγραφή από εσάς που λέτε τα σωστά λόγια. Συχνά, η μόνη λέξη που χρειάζονται είναι "ναι". Για να λάβετε μια καταγραφή αυτού, θα καλέσουν τον αριθμό σας και θα πείτε "Μπορείτε να με ακούσετε;"

Όταν απαντήσετε "ναι", θα σας καταγράψουν. Αν σηκώσετε το τηλέφωνο και η άγνωστη φωνή σας ρωτά αυτή την ερώτηση, αποφύγετε να λέτε καθόλου τη λέξη "ναι". Αν και αυτό ακούγεται σαν να ήταν μια σπάνια απάτη, η FCC έχει λάβει πολλές σχετικές καταγγελίες.

Παππούδες

Οι παππούδες βασανίζουν τα θύματα ευάλωτων ηλικιωμένων που θα κάνουν τίποτα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του εγγονό τους. Ο καλών θέτει ως εγγόνι και δηλώνει ότι έχουν πρόβλημα και χρειάζονται κάποια χρήματα για να ξεφύγουν από μια κατάσταση. Ίσως χρειάζονται βοήθεια με νομικές αμοιβές ή χρήματα για μεταφορά από το εξωτερικό.

Ο καλών δίνει οδηγίες στον παππού και γιαγιά για την αποστολή χρημάτων και κάνει την κατάσταση να ακούγεται επείγουσα, ώστε να μην έχουν χρόνο να το ελέγξουν. Προτρέπουν επίσης το θύμα να μην πει σε κανέναν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θέλουν οι άλλοι (όπως οι γονείς ή ο σύντροφός τους) να μάθουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Όλα αυτά προσθέτουν αξιοπιστία στην ιστορία πίσω από την απάτη, ενώ καθιστώντας επίσης πιο πιθανό ότι ο παππούς και γιαγιά θα συμμορφωθεί.

Συμβουλές για να εντοπίσετε και να προστατεύσετε από απάτες τηλεπωλήσεως

 • Προσέξτε για τις κόκκινες σημαίες. Τα συνηθισμένα μηνύματα ότι μια τηλεφωνική κλήση είναι μέρος μιας απάτης περιλαμβάνουν υπερβολικά καλές προσφορές, κάποιον που ζητά άμεσα προσωπικές πληροφορίες ή ένας καλών που σας πιέζει να ενεργήσετε.
 • Ζητήστε ένα όνομα. Εάν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε απλά ένα όνομα και έναν αριθμό επανάκλησης, ώστε να έχετε χρόνο για να πραγματοποιήσετε κάποια έρευνα. Αν ο καλών αρνείται να δώσει ένα όνομα και αριθμό, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχετε απάτη στα χέρια σας ούτως ή άλλως.
 • Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με αυτοματοποιημένα μηνύματα. Τα περισσότερα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των κρατικών φορέων, δεν θα χρησιμοποιήσουν ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα για επικοινωνία. Εάν περιλαμβάνεται ένας αριθμός επανάκλησης, εκτελέστε μια αναζήτηση για τον αριθμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν επιχειρήσετε να τον καλέσετε.
 • Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή αναγνώρισης καλούντος. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες εφαρμογές, όπως το Truecaller και το αναγνωριστικό καλούντος & Blocker κλήσεων που θα μπλοκάρει τους γνωστούς αποστολείς ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Απλώς λάβετε υπόψη ότι αν και αυτά μπορούν να βοηθήσουν φίλτρα κλήσεων, δεν θα είναι απολύτως αξιόπιστα.
 • Προσέξτε για αριθμούς παρόμοιους με τους δικούς σας. Εάν βλέπετε έναν αριθμό παρόμοιο με τον δικό σας, μην μπείτε στον πειρασμό να απαντήσετε. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται "spoofing γειτονιάς" για να σας πείσουν να σηκώσετε. Η ιδέα είναι να σκεφτείτε ότι είναι κάποιος που καλεί τοπικά και είναι πιο πιθανό να απαντήσει και να εμπιστευτεί τον καλούντα.
 • Πηγαίνετε στη λίστα Do not Call (DNC). Σε πολλές δικαιοδοσίες, μπορείτε να προσθέσετε τον αριθμό σας σε ένα μητρώο DNC. Στις ΗΠΑ, το σύστημα αυτό διευθύνεται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC). Telemarketers που καλούν τους ανθρώπους στη λίστα DNC είναι υπεύθυνοι για βαριά πρόστιμα. Σίγουρα δεν εγγυάται ότι δεν θα λάβετε κλήσεις απάτης, αλλά μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κλήσεων που λαμβάνετε από νόμιμους τηλεμεταφορείς, οπότε είναι ευκολότερο να εντοπίσετε τις απομιμήσεις.
 • Εξετάστε την αλλαγή του αριθμού σας. Μόλις ο αριθμός σας είναι στη λίστα ενός scammer, είναι πιθανότατα και σε πολλούς άλλους. Αν έχετε μεγάλο όγκο κλήσεων απάτης, μπορείτε να εξετάσετε την αλλαγή του αριθμού σας και να την πάρετε αμέσως στη λίστα DNC.

Πώς να αναφέρετε υποτιθέμενες απάτες

Όποια χώρα διαμένετε, η κυβέρνηση σας ενθαρρύνει να αναφέρετε απάτες ή ύποπτα καθεστώτα. Ακόμα κι αν η επιβολή του νόμου δεν είναι σε θέση να διερευνήσει κάθε περίπτωση, η γνώση διαφόρων φάρσα βοηθά τις κυβερνητικές υπηρεσίες να εκδίδουν προειδοποιήσεις σε άλλα μέλη του κοινού. Εδώ μπορείτε να αναφέρετε τις απάτες για διάφορες χώρες:

 • ΜΑΣ: Βοηθός καταγγελίας FTC
 • Καναδάς: Καναδικό κέντρο καταπολέμησης της απάτης
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Απάτη δράσης (Εθνική απάτη & Cybercrime Reporting Center)
 • Αυστραλία: Scamwatch (Αυστραλιανός διαγωνισμός & Επιτροπή καταναλωτών)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει η ανάκτηση της κλοπής της Identityty ProtectionIdentity: Εδώ είναι τι να κάνετε αν η ταυτότητά σας είναι κλεμμένηIdentity Theft ProtectionA κατάλογος των πόρων για να σας κρατήσει ασφαλείς από την ταυτότητα fraudIdentity Προστασία κλοπής Πώς να παγώσει το creditIdentity σας Προστασία κλοπής Πώς να αποφύγετε τις φορολογικές απάτες

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1