Πώς να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε απάτες στο eBay

Πώς να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε απάτες στο eBay


Οι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε διαθέσιμη πλατφόρμα για να εξαπατήσουν αθώους ανθρώπους από τα χρήματα ή τα αγαθά τους και το eBay δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο δικτυακός τόπος δημοπρασιών που ξεκίνησε το 1995 και οι απατεώνες το έχουν χρησιμοποιήσει από τότε. Το eBay περιλαμβάνει πολλή εμπιστοσύνη εκ μέρους του αγοραστή και του πωλητή, αλλά είναι σχετικά εύκολο να εκμεταλλευτεί αυτή την εμπιστοσύνη. Η εταιρεία έχει θέσει κάποιες διασφαλίσεις, αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά για να προστατευθείτε ως χρήστης του eBay.

Αυτός ο οδηγός θα σας πει για τις πιο συνηθισμένες απάτες στο eBay, τι πρέπει να αναζητήσετε και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Ορισμένοι απευθύνονται σε αγοραστές, άλλοι σε πωλητές. Αν έχετε υποστεί βιασμό, θα σας δείξουμε τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το αναφέρετε.

Να πάρει scammed ως αγοραστής eBay

Αγοράζοντας προϊόντα μέσω eBay είναι συνήθως απλή, αλλά μερικοί απατεώνες εργάζονται για να εξαπατήσουν αθώους ανθρώπους που προσπαθούν απλά να πάρουν μια καλή συμφωνία. Θυμηθείτε ότι αν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αλήθεια, είναι πιθανότατα. Εδώ είναι τρεις από τις πιο συνηθισμένες απάτες eBay για τους αγοραστές του eBay.

Απάτη μη παράδοσης

Μια εγγύηση επιστροφής χρημάτων eBay προστατεύει τους αγοραστές από ψευδείς πωλητές, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Ακολουθεί μια λίστα με στοιχεία που δεν καλύπτονται, πράγμα που σημαίνει ότι ο πωλητής μπορεί να δεχτεί πληρωμή, αποτυγχάνει να στείλει το στοιχείο και στη συνέχεια εσείς ως αγοραστής δεν έχετε καμία προσφυγή μέσω της ιστοσελίδας του eBay. Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε στοιχεία από την ακόλουθη λίστα:

  • Επιχειρήσεις προς πώληση
  • Ορισμένες κατηγορίες επιχειρηματικού εξοπλισμού
  • Διαδικτυακοί τόποι προς πώληση
  • Ακίνητα
  • Οχήματα
  • Υπηρεσίες
  • Είδη που πωλούνται από την Sotheby's
  • Διαφημίσεις

Ο πωλητής μεταφέρεται με εσκεμμένα ανακριβές όνομα στην ετικέτα

Αυτή η απάτη είναι έξυπνη επειδή η εξαπάτηση γίνεται εκτός σύνδεσης μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής eBay. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης κανονικά, ο πωλητής θα δημοσιεύσει το πακέτο με τη σωστή διεύθυνση αλλά το λάθος όνομα. Αυτό θα σας οδηγήσει ως αγοραστής να πιστεύει ότι λάβατε το πακέτο κάποιου άλλου κατά λάθος και να το επιστρέψετε ή να το πάρετε πίσω στο ταχυδρομείο. Η συναλλαγή eBay παρατίθεται ως απορριφθείσα ή επιστραφεί, ο πωλητής παίρνει το προϊόν πίσω και διατηρεί την πληρωμή, επίσης. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αμφισβητηθεί μια συναλλαγή μόλις ολοκληρωθεί με αυτόν τον τρόπο.

Η κενή απάτη κουτί

Αυτή είναι μια απάτη που πρέπει να προσέξετε αν ψάχνετε για ένα πολύ δημοφιλές στοιχείο που δημιουργεί μεγάλη προσοχή των μέσων ενημέρωσης, έχει περιορισμένη απελευθέρωση ή είναι δύσκολο να φτάσετε αλλού. Μπορεί να δείτε ένα πολυπόθητο στοιχείο προς πώληση και να το αγοράσετε γρήγορα, μερικές φορές να πληρώνετε πάνω από την τιμή της αγοράς για να το εξασφαλίσετε. Δυστυχώς, κατά τη βιασύνη, ίσως να μην έχετε παρατηρήσει ότι η καταχώρηση καθορίζει μόνο το πλαίσιο στο οποίο εισήχθη το στοιχείο, όχι το ίδιο το στοιχείο. Καταλήγετε να κατέχετε ακριβές συσκευασίες χωρίς το επιθυμητό προϊόν.

Παραποιημένα εμπορεύματα

Το μειονέκτημα της αγοράς στο διαδίκτυο είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξετε την αυθεντικότητα των προϊόντων προτού τα αγοράσετε. Οι απατεώνες το γνωρίζουν αυτό και μερικές φορές θα προσφέρουν υψηλής ποιότητας, εμπορικά σήματα για πώληση σε πολύ ελκυστική τιμή. Δυστυχώς, τα αντικείμενα είναι οικονομικά προσιτά επειδή είναι πλαστά ή ρεπλίκα "knock-off".

Πληρωμή εκτός του eBay

Τα συστήματα ασφαλείας του eBay μπορούν να προστατεύσουν μόνο τους αγοραστές και τους πωλητές όταν οι συναλλαγές πραγματοποιούνται απευθείας στον ιστότοπο. Οι παράνομοι πωλητές μπορούν να προσφέρουν ένα στοιχείο προς πώληση, αλλά στη συνέχεια να ζητήσουν την αποστολή της πληρωμής εκτός της πλατφόρμας. Για παράδειγμα, μπορούν να ζητήσουν μετρητά, τραπεζική μεταφορά, επιταγή, εντολή πληρωμής ή ακόμα και κάρτες δώρων. Μόλις ο απατεώνας έχει τα χρήματά σας μέσα από ανιχνεύσιμα μέσα, θα σταματήσουν να επικοινωνούν μαζί σας και δεν θα στείλουν το στοιχείο. Το eBay δεν θα βοηθήσει με μια συναλλαγή που συνέβη πέραν του πεδίου εφαρμογής της.

Να πάρει scammed ως πωλητής eBay

Μπορεί να έρθει ως έκπληξη, αλλά πολλές eBay απάτες δεν απευθύνονται σε αθώους αγοραστές που αναζητούν μια καλή συμφωνία. Οι απατεώνες συχνά θέτουν ως αγοραστές και χρησιμοποιούν μέτρα προστασίας των καταναλωτών για να τους βοηθήσουν να εξαπατήσουν τίμιους πωλητές. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους πώλησης eBay scammed.

Ιδιωτική συμφωνία που προσφέρεται εκτός του eBay

Ένας αγοραστής μπορεί να δει το στοιχείο σας και να προσφέρει να πληρώσει για αυτό ιδιωτικά παρά να χρησιμοποιήσει τα επίσημα κανάλια πληρωμής του eBay. Μπορεί να αιτιολογούν ότι όταν οι πωλήσεις πραγματοποιούνται εκτός τόπου, ο πωλητής (εσείς) μπορεί να αποφύγει την καταβολή των τελών συναλλαγής. Κλείνετε την καταχώριση και στέλνετε το στοιχείο, αλλά είτε δεν πληρώνουν, είτε αμφισβητούν τη συναλλαγή με το eBay, υποστηρίζοντας ότι το στοιχείο ήταν σπασμένο ή ότι η καταχώριση ήταν ψεύτικη.

Προσφορά υπερπληρωμής

Εάν διαθέτετε ένα στοιχείο προς πώληση, ένας πιθανός αγοραστής μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας και να σας προσφέρει να πληρώσει για την ζητούμενη τιμή γι 'αυτό. Στην αρχή, μπορεί να φαίνεται ανόητο να περάσετε μια γενναιόδωρη προσφορά, αλλά συχνά είναι μια παγίδα. Ο αγοραστής θα πληρώσει με δόλιο έλεγχο. Στέλνετε το στοιχείο αμέσως, αλλά μερικές ημέρες αργότερα διαπιστώνετε ότι η επιταγή αναπηδά, αφήνοντάς σας χωρίς τίποτα.

Αλλαγή διεύθυνσης

Αυτή η απάτη είναι μια νέα συστροφή στην προσφορά της υπερπληρωμής. Ένας αγοραστής θα προσφέρει την αγορά του αντικειμένου σας και να στείλει μεγαλύτερη πληρωμή από ό, τι απαιτείται. Λένε ότι πρόκειται να καλύψουν τα πρόσθετα έξοδα αποστολής, καθώς ξαφνικά χρειάζονται την αποστολή σε μια ξένη χώρα (συχνά Νιγηρία, αν και όχι πάντα). Οι απατεώνες θα ζητήσουν επίσης την ηλεκτρονική σας διεύθυνση PayPal. Σύντομα, θα επικοινωνήσουμε με τους απατεώνες που προσποιούνται ότι είναι από το PayPal, ζητώντας τους αριθμούς ταχυδρομικής παρακολούθησης. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα δηλώνει ότι η πληρωμή θα σας αποσταλεί αφού αποδείξετε ότι τα προϊόντα έχουν σταλεί. Αν είστε εμπιστευόμενος άνθρωπος, μπορείτε να στείλετε το στοιχείο με καλή πίστη, υποθέτοντας ότι το email είναι αυθεντικό. Δεδομένου ότι πρόκειται για απάτη, δεν θα δείτε ξανά τα χρήματά σας ή τα στοιχεία σας.

Ακυρώστε το κουτί

Στην περίπτωση αυτή, η αγορά μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς λάθη. Ο αγοραστής πληρώνει γρήγορα και στέλνετε το στοιχείο χωρίς ανησυχία. Ο αγοραστής λαμβάνει το στοιχείο αλλά ισχυρίζεται ότι στείλατε ένα κενό κουτί - με άλλα λόγια, σας κατηγορεί για απάτη. Το eBay θα απαιτήσει επιστροφή και ο αγοραστής στέλνει το κενό κουτί σε εσάς, διατηρώντας το στοιχείο και τα χρήματα καθώς επιστρέφεται.

Ο αγοραστής ισχυρίζεται ότι το στοιχείο δεν παραλήφθηκε

PayPal Πωλητής Προστασία υπάρχει για να βοηθήσει πωλητές εμπόριο με αυτοπεποίθηση σε eBay. Για να λειτουργήσει, οι πωλητές πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για την παράδοση των αντικειμένων. Εάν το φορτωμένο στοιχείο πωλήθηκε για λιγότερο από $ 750, η ειδοποίηση παράδοσης είναι επαρκής απόδειξη. Αν το στοιχείο πωλείται για περισσότερα από $ 750, το στοιχείο πρέπει να έχει απόδειξη παράδοσης υπογραφής. Οι έμπειροι απατεώνες το γνωρίζουν αυτό και μπορούν να επωφεληθούν από τους πωλητές που δεν γνωρίζουν αυτό το πρόσθετο βάρος απόδειξης απαίτησης. Μπορούν να διεκδικήσουν την παραλαβή του στοιχείου, να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων και να αποσυρθούν με το ακριβό στοιχείο.

Broken replica scam

Ένας αγοραστής αγοράζει ευτυχώς το στοιχείο σας. Μόλις επιβεβαιωθεί η πληρωμή, θα την στείλετε αμέσως. Σε αυτή την απάτη, ο αγοραστής τότε σας κατηγορεί ότι στέλνετε ένα κατεστραμμένο αντικείμενο. Μπορούν ακόμη και να παρέχουν φωτογραφίες του σπασμένου στοιχείου. Δυστυχώς για σας, το στοιχείο είναι ένα αντίγραφο εκείνου που στείλατε. Ο αγοραστής μπορεί να αναφέρει το στοιχείο ως κατεστραμμένο σε eBay και να επιστρέψει, αφήνοντας σας χωρίς το στοιχείο σας ή την πληρωμή.

Αδικαιολόγητη αντιστροφή χρέωσης

Ένας scammer δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ σκληρά για να κλέψει τα χρήματά σας, καθώς οι περισσότεροι χώροι συναλλαγών είναι κατασκευασμένοι για να προστατεύσουν τον αγοραστή. Αν ολοκληρώσετε με επιτυχία μια συναλλαγή και ο αγοραστής πληρώνει με πιστωτική κάρτα ή PayPal, μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν με τον πάροχο και να ακυρώσουν τη συναλλαγή. Τα χρήματα θα ανακτηθούν από εσάς και θα χρεωθείτε με επιπλέον χρέωση αντιστροφής χρέωσης (που είναι $ 20 για το PayPal, οι εταιρείες μεμονωμένων πιστωτικών καρτών ποικίλλουν). Ο απατεώνας χρειάζεται μόνο να πει ότι υποψιάζεται ότι κάτι είναι λάθος και ότι τα περισσότερα ιδρύματα θα χρεώσουν άμεσα, ανεξάρτητα από το αν έχουν ήδη το στοιχείο ή σε ποια κατάσταση είναι. Η αναβολή της αντιστροφής χρέωσης μπορεί να πάρει πολύ χρόνο και ταλαιπωρία εκ μέρους σας.

Ανατροπή σχολιασμού

Επειδή το eBay λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ ιδιωτών αγοραστών και πωλητών, η ιδέα της οικοδόμησης μιας online φήμης στον ιστότοπο είναι πολύ σημαντική. Κάθε συναλλαγή δημιουργεί την ευκαιρία τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές να αφήσουν δημόσια σχόλια σχετικά με την εμπειρία. Συνήθως δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε συναλλαγές με λογαριασμούς που έχουν κακή ανατροφοδότηση. Γνωρίζοντας αυτό, μερικοί απατεώνες θα αγοράσουν από εσάς και στη συνέχεια θα ζητήσουν χρήματα να σταλούν με ιδιωτικά μέσα, έτσι ώστε να μην αφήνεται αρνητική ανατροφοδότηση στο λογαριασμό σας. Αυτός είναι ένας τύπος εκβιασμού. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ολοκληρωμένη ανατροφοδότηση, τοποθετεί ορισμένους ανθρώπους σε θέση όπου θεωρούν ότι πρέπει να συμμορφώνονται ή να διακινδυνεύσουν την ακεραιότητα του λογαριασμού τους.

Αποφύγετε την εξαπάτηση

Αυτό μοιάζει με μια μακρά λίστα, αλλά είναι σημαντικό να είστε πολύ επιμελής όταν αγοράζετε ή πουλάτε στην πλατφόρμα eBay. Ορισμένες από αυτές τις συμβουλές μπορεί να είναι δεύτερη φύση σε εσάς ή ενδέχεται να μην ισχύουν για όλες τις πωλήσεις. Να είστε ενήμεροι και να ενεργείτε προσεκτικά καθώς οι οικονομικές συναλλαγές στο διαδίκτυο μπορούν να είναι επικίνδυνες, ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε.

Μην δεχτείτε ποτέ επιταγές ως πληρωμή. Είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς συχνά αποτελεί στόχο απάτης. Αν δεχτείτε τους ελέγχους, περιμένετε μέχρι να διαγραφούν. Αφού καταθέσετε μια επιταγή, το υπόλοιπο θα εμφανιστεί στο λογαριασμό σας, αλλά μπορεί να χρειαστεί μια εβδομάδα ή δύο για επιβεβαίωση. Εάν στείλετε το δέμα πριν το ξέρετε ότι μπορεί να σας αφήσει με έναν κενό τραπεζικό λογαριασμό και κανένα στοιχείο. Χρησιμοποιείτε πάντα τις εγκεκριμένες μεθόδους πληρωμής eBay.

Πραγματοποιήστε πάντα συναλλαγές μέσω των επίσημων καναλιών του eBay. Επικοινωνήστε με τη χρήση της παρεχόμενης υπηρεσίας. Το eBay δεν μπορεί να παρακολουθήσει συμφωνίες εκτός της πλατφόρμας και δεν μπορεί να επαληθεύσει τις επικοινωνίες ή τις συμφωνίες που γίνονται σε ιδιωτικά κανάλια. Δώστε στον εαυτό σας κάθε πιθανότητα προστασίας, δείχνοντας το eBay ότι έχετε ενεργήσει με καλή πίστη.

Εγγράψτε τα πάντα. Καταβάλλετε προσπάθεια να καταγράψετε τη συσκευασία και την καταχώρηση κάθε στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται. Αυτό θα σας βοηθήσει να προστατευθείτε από αβάσιμες αξιώσεις απάτης. Το eBay συνήθως θα έρχεται σε επαφή με τον αγοραστή, ώστε να αμφισβητήσει τυχόν αξιώσεις που νομίζετε ότι είναι αναληθές και να τις υποστηρίξετε με τα φωτογραφικά σας στοιχεία.

Μαζί με τη φωτογράφηση όλων, προσπαθήστε να καταγράψετε τυχόν λεπτομέρειες αναγνώρισης σχετικά με το στοιχείο. Ιδιαίτερα αν το στοιχείο είναι ακριβό, δημοφιλές ή επιθυμητό (όπως νέα κινητά τηλέφωνα ή κονσόλες παιχνιδιών). Καταγράψτε τους σειριακούς αριθμούς ή τους μοναδικούς κωδικούς.

Να κανονίζετε πάντα έναν αριθμό παρακολούθησης για τις παραδόσεις που στέλνετε. Αν το στοιχείο αξίζει περισσότερο από $ 750, κανονίστε την υπογραφή κατά την παράδοση. Αυτό βοηθά να σας καλύψει την προστασία του πωλητή PayPal (αλλά όχι απαραιτήτως άλλες μεθόδους πληρωμής που είναι διαθέσιμες μέσω του eBay). Χρησιμοποιήστε την υψηλότερη παρακολούθηση ασφαλείας που νομίζετε ότι είναι κατάλληλη για την αξία του στοιχείου που στέλνετε. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότερη απόδειξη μπορείτε να κανονίσετε, τόσο πιο ασφαλής θα είναι η συναλλαγή σας σε περίπτωση δόλιας διαφοράς.

Θα πρέπει να είστε σε θέση να αμφισβητήσετε μια αντιστροφή χρέωσης με την τράπεζα, αν νομίζετε ότι είναι δόλια, αλλά να είστε έτοιμοι να παράσχετε αποδείξεις. Η Προστασία Πωλητή PayPal έχει επίσης μηχανισμούς για την προστασία από ψευδείς αντισταθμίσεις, οπότε μην διστάσετε να αμφισβητήσετε εάν νομίζετε ότι είναι λανθασμένη. Μπορεί επίσης να είναι έξυπνο να εκδίδετε επιστροφή χρημάτων αν έχετε δυστυχισμένο πελάτη. Θα σας κοστίσει μόνο το ποσό του στοιχείου και όχι το πρόσθετο κόστος των τελών αντιστροφής χρέωσης, εάν ο πελάτης θέσει το θέμα στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμά του.

Ελέγξτε αν η εικόνα που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση του στοιχείου χρησιμοποιείται επίσης σε άλλες λίστες ή εάν είναι μια απόθεμα από τον ιστό. Αν είναι, και ο πωλητής δεν είναι πρόθυμος να στείλει άλλες φωτογραφίες ή πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο, θα μπορούσε να είναι μια απάτη και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Συγκρίνετε την τιμή με άλλα παρόμοια στοιχεία. Αν είναι πολύ μειωμένη χωρίς βάσιμους λόγους (όπως για παράδειγμα, η ζημία που παρατίθεται) μπορεί να είναι απάτη ή ακόμα και κλοπή ιδιοκτησίας. Αποφεύγω.

Διερευνήστε τη σελίδα ανατροφοδότησης. Αν το καλό σχόλιο είναι όλα από τους πωλητές για αντικείμενα με χαμηλές τιμές, μπορεί να είναι στρατηγικό να γίνει το προφίλ αληθινό. Μπορεί επίσης να είναι ένας άπειρος πωλητής, οπότε μην διστάσετε να ανοίξετε μια συζήτηση σχετικά με το στοιχείο στο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων του eBay.

Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας εάν το στοιχείο δεν καλύπτεται από την εγγύηση επιστροφής χρημάτων, επομένως διερευνήστε λεπτομερώς λεπτομερώς το προφίλ πωλητή και ενεργήστε προσεκτικά εάν το στοιχείο είναι πολύ ακριβό και εκτός της προστασίας του policy.

Αν λάβετε ένα δέμα που δεν σας απευθύνεται, σκεφτείτε προσεκτικά. Περιμένετε ένα πακέτο γύρω από αυτό το διάστημα; Ελέγξτε για τυχόν αριθμούς αποστολής ή κωδικούς συναλλαγών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επαληθεύσετε ότι είναι το πακέτο σας. Εάν κάθε λεπτομέρεια ταιριάζει εκτός από το όνομα, μπορείτε να επιλέξετε να το ανοίξετε για να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα σας υπάρχουν.

Ποτέ μην βιαστείτε για να αγοράσετε ένα στοιχείο στο eBay. Διαβάστε προσεκτικά τη λίστα. Εάν το στοιχείο παρατίθεται ως το κουτί μόνο στον τίτλο της καταχώρισης ή σαφώς στην περιγραφή, θα υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αμφισβητήσετε μια συναλλαγή, καθώς οι πληροφορίες που παρουσιάστηκαν ήταν αληθείς και σωστές.

Τι να κάνετε αν έχετε scammed σε eBay

Το eBay γνωρίζει πολύ καλά ότι οι απάτες εμφανίζονται στην ιστοσελίδα. Συνεργάζονται άμεσα με την επιβολή του νόμου και ενθαρρύνουν τους χρήστες που έχουν υποστεί βλάβη να συντάξουν έκθεση αστυνομίας με τις τοπικές αρχές τους. Εάν θέλετε να κατανοήσετε τη διαδικασία αναφοράς της απάτης στην αστυνομία και του τρόπου με τον οποίο ασχολείται το eBay, επισκεφθείτε το eBay Security Center.

Μπορείτε να αναφέρετε ένα πρόβλημα με έναν πωλητή στο eBay απευθείας εδώ.

Εάν βρείτε ένα στοιχείο στο eBay που νομίζετε ότι είναι παράνομο, αναφέρετε απευθείας την καταχώριση.

Αναφέρετε έναν αγοραστή εάν νομίζετε ότι ενήργησε παράνομα ή δόλια εδώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει η ταυτότητα, η κλοπή ταυτότητας, η ομοσπονδιακή εγκληματικότητα: η κλοπή ταυτότητας και η ανάληψη της εγκληματικότητας ActIdentity Προστασία κλοπήςΑυτό είναι τα σούπερ μπισκότα και πώς να τα αφαιρέσετεΠροστασία κλοπή ταυτότηταςFacebook Quizzes: Sharing Your Private DataIdentity Κλοπή προστασίαςAirport ασύρματα δίκτυα -

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − = 71