Πώς να εντοπίσετε και να αποφύγετε τα προγράμματα Ponzi online

Ponzi και συστήματα πυραμίδων στο διαδίκτυο


Σχεδόν όλοι θα εκτεθούν σε προγράμματα Ponzi και πυραμίδων σε κάποιο σημείο. Συχνά, οι άνθρωποι που συμμετέχουν δεν συνειδητοποιούν ότι είναι ασκούν παράνομες δραστηριότητες, καθώς ορισμένες απάτες παρουσιάζονται ως αθώα παιχνίδια ή ανταλλαγές δώρων. Στο υψηλότερο σημείο της πόλης, αυτά οι απάτες έχουν κοστίσει επενδυτές εκατομμύρια δολάρια. Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι με πολύ λίγα έχουν ξεγελαστεί στην επένδυση χρημάτων παντοπωλείου, καθώς γίνονται υποσχέσεις για μεγάλες αποδόσεις.

Αυτός ο οδηγός θα εξηγήσει ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των online προγραμμάτων Ponzi και των online πυραμίδων και πώς μπορείτε να προστατευθείτε από την πτώση τους. Θα σας ενημερώσουμε τι πρέπει να κάνετε εάν εντοπίσετε ένα πρόγραμμα Ponzi online και πώς να το αναφέρετε εάν νομίζετε ότι έχετε εξαπατηθεί.

Τι είναι το σχέδιο Ponzi?

Τα σχέδια Ponzi και τα συστήματα πυραμίδων συχνά θεωρούνται διαφορετικά ονόματα για τον ίδιο τύπο απάτης, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Τα προγράμματα Ponzi επικεντρώνονται ειδικά στη δημιουργία ψευδών επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις με χαμηλού κινδύνου προφίλ. Καθώς οι επενδύσεις δεν υπάρχουν, οι αποδόσεις χρηματοδοτούνται από νέες πληρωμές επενδυτών. Στην πραγματικότητα, ο απατεώνας τσέπες τα περισσότερα από τα χρήματα.

Η επιτυχία προγραμμάτων όπως αυτά βασίζονται σε δύο στρατηγικές. Το πρώτο είναι το συνεχιζόμενη εξαπάτηση των έντιμων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για περαιτέρω κεφαλαιακές επενδύσεις, χρησιμοποιώντας δόλια έγγραφα που υποδεικνύουν την επιτυχία της επένδυσης. Η δεύτερη στρατηγική απαιτεί τη συνεχή προμήθεια νέων επενδυτών για τη χρηματοδότηση οποιωνδήποτε αιτημάτων εκκαθάρισης (προκειμένου να παρουσιαστεί ένα αυθεντικό μέτωπο, συχνά πληρούνται οι αιτήσεις πληρωμής, αν και αποθαρρύνονται έντονα). Σε μια πρόσφατη υπόθεση, ένας απατεώνας φυλακίστηκε για να ξεφύγει από 150 επενδυτές ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα προγράμματα Ponzi έγιναν πρωτοσέλιδα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Bernie Madoff ήταν διάσημος φυλακισμένος για 150 χρόνια μετά εξαπατώντας επενδυτές άνω των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το σχέδιο πυραμίδας του Μαντόφ

Τι είναι ένα σχέδιο πυραμίδας?

Τα συστήματα πυραμίδων συχνά αναφέρονται ως σχέδια Ponzi, αλλά είναι ελαφρώς διαφορετικά. Και οι δύο τύποι απάτης βασίζονται στα θύματα που επενδύουν χρήματα με την προσδοκία λήψης μεγάλα ποσά σε αντάλλαγμα. Τα συστήματα πυραμίδων λειτουργούν προσφέροντας στα θύματα την ευκαιρία να επενδύσουν ένα σταθερό χρηματικό ποσό και σε αντάλλαγμα να λάβουν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό. Αντί για τα υποσχεθέντα πλούτη που έγιναν μέσω παθητικής επένδυσης, το θύμα πρέπει να βρει άλλους ανθρώπους να προσκαλέσουν στο πρόγραμμα, έτσι το μεγαλύτερο ποσό μπορεί να κερδηθεί. Η απάτη κερδίζει το όνομά της χάρη στα συνεχώς αυξανόμενα στρώματα ανθρώπων που προσλαμβάνονται στην απάτη, έτσι ώστε τα χρήματα να διοχετεύονται προς τα πάνω σε λίγους ανθρώπους στην κορυφή της πυραμίδας.

Τα συστήματα πυραμίδων μπορούν να λειτουργούν χρησιμοποιώντας πολλές διαφορετικές μορφές

Ένας από τους παλαιότερους τύπους πυραμίδων είναι το γράμμα της αλυσίδας. Μια επιστολή εξηγεί ότι πρέπει να στείλετε μια κάρτα, χρήματα ή ένα δώρο στο πρόσωπο που αναφέρεται στην κορυφή της επιστολής. Το επάνω όνομα θα πρέπει να καταργηθεί από τη λίστα και το όνομά σας να προστεθεί στο κάτω μέρος, στη συνέχεια αντίγραφα του η επιστολή πρέπει να σταλεί σε 5 ή 10 νέα άτομα. Καθώς το γράμμα περνάει από άτομο σε άτομο, το όνομά σας θα φτάσει στην κορυφή της λίστας και θα κατακλυστείτε με χρήματα ή δώρα. Αυτό το στυλ επιστολής εξακολουθεί να υπάρχει, έχοντας μεταβαθεί πρώτα σε φαξ, έπειτα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τώρα σε πλατφόρμες κοινωνικής μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Διάγραμμα σχήματος πυραμίδας

Ένας άλλος κοινός τύπος πυραμιδικού σχεδίου επικεντρώνεται στη δημιουργία τυπικών ιεραρχιών πληρωμών. Κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο είναι υπεύθυνο για την εξεύρεση δύο άλλων ατόμων κάτω από αυτά για να πληρώσει στο σχέδιο. Όταν το δέντρο έχει τέσσερα στρώματα και το αρχικό άτομο έχει 14 κάτω από αυτά, τα χρήματα μεταφέρονται στον «καπετάνιο» και εξαργυρώνονται από το σύστημα. Οι δύο «συν-πιλότοι» γίνονται τότε στην κορυφή δύο νέων επενδυτών ή αλυσίδων επενδυτών και πρέπει να βρουν περισσότερους ανθρώπους να πληρώσουν ώστε να μπορέσουν να γίνουν καπετάνιοι και να αποκομίσουν την ανταμοιβή τους.

Γιατί τα πυραμιδικά σχέδια είναι απάτες

Μερικά από αυτά τα σχέδια πυραμίδων μπορεί να ακούγονται πεινασμένα πρώτα. Τα προγράμματα κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης συχνά αποκρύπτονται ως «γυναίκες που στηρίζουν γυναίκες» ή ανταλλάσσουν βιβλία, φαίνονται αβλαβείς ή λίγο διασκεδαστικές. Είναι παράνομες, επειδή δεν υπάρχει πιθανός τρόπος για κάθε άτομο που συμμετέχει να έχει πρόσβαση στην υπόσχεση ανταμοιβής. τελικά ο πληθυσμός της γης είναι πεπερασμένος και τα τελευταία στρώματα των ανθρώπων που συμμετέχουν δεν μπορούν να προσλάβουν κανέναν άλλο. Το ποσό των ανθρώπων που χάνουν χρήματα σε αυτά τα προγράμματα είναι πάντα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που κερδίζουν χρήματα, γι 'αυτό και είναι παράνομα.

Κρυπτοεξαρτήματα σχέδια Ponzi

Το εμπόριο κρυπτοεμφανίσεων είναι μια άκρως ανεξέλεγκτη βιομηχανία, καθιστώντας την μια εύκολη περιοχή για τους απατεώνες να λειτουργούν. Τα εναλλακτικά νομίσματα χρησιμοποιούνται για τη διαμεσολάβηση των προγραμμάτων Ponzi, με τα ανυποψίαστα θύματα να ενθαρρύνονται να αγοράζουν με υποσχέσεις μη ρεαλιστικές αποδόσεις και ανταμοιβές για την πρόσληψη άλλων. Μια πρόσφατη περίπτωση στην Ιαπωνία έβλεπε 68 εκατομμύρια δολάρια από τα θύματα. Οι κρυπτοσυχνότητες έχουν χρησιμοποιηθεί για να χειραγωγήσουν τα θύματα και σε άλλα, σχετικά συστήματα.

Τα προγράμματα αντλίας-εκτόξευσης έχουν ιστορικό μέσα στα παραδοσιακά περιβάλλοντα εμπορίας μετοχών, αλλά οι απατεώνες έχουν εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο και στις κρυπτοσυχνότητες.

κρυπτοσυχνότητα σχέδια ponzi

Τα νέα νομίσματα ή νομίσματα προωθούνται ή «αντλούνται», προκαλώντας πολλούς ανθρώπους να αγοράζουν και να οδηγούν την τιμή προς τα πάνω. Όταν φτάσει η επιθυμητή τιμή, οι απατεώνες τότε "βυθίζουν" το νόμισμα, εξαργυρώνουν τα κέρδη σε νόμισμα fiat και αφήστε τους ελπιδοφόρους επενδυτές με άχρηστα ψηφιακά νομίσματα.

Ένα παρόμοιο σύστημα γνωστό ως απάτη εξόδου λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά συχνά το κέρμα δημιουργείται με αυτή τη στρατηγική αντλίας και εκφόρτωσης ως μοναδικό σκοπό του κέρματος. Οι πλειοψηφικοί κάτοχοι κερμάτων διαφημίζουν το νόμισμα και ενθαρρύνουν τις αυξήσεις των τιμών και στη συνέχεια πωλούν - συντρίβοντας την αγορά και διατηρώντας τα κέρδη.

Μια τελική κρυπτογράφηση σχήμα Ponzi-στυλ για να παρακολουθήσετε είναι το ICO. Μια αρχική προσφορά κερμάτων είναι ουσιαστικά μια κλήση για τους πρώιμους επενδυτές να αγοράσουν ένα νεοδημιουργημένο κρυπτοσυχνότητα. Αυτά τα ICO συχνά συγκεντρώνουν σημαντικά ποσά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λόγω του ανεξέλεγκτη φύση της βιομηχανίας, δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι επενδυτές θα δουν οποιαδήποτε απόδοση της επένδυσής τους. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου οι απατεώνες έχουν ξεκινήσει ICO και στη συνέχεια απλώς αποχώρησε με τα επενδυμένα χρήματα. Ένα παράδειγμα του Βιετνάμ υποσχέθηκε 48% απόδοση, συν 8% προμήθεια σε επενδυτές που προσέλαβαν άλλους - ένα πραγματικό σχέδιο Ponzi σε δράση που κόστισε θύματα πάνω από $ 660 εκατ..

Πολυεπίπεδο μάρκετινγκ

Τα σχέδια μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων αναφέρονται μερικές φορές ως σχέδια πυραμίδων, αν και δεν θεωρούνται τεχνικά τέτοια. MLMs, επίσης γνωστά ως σχέδια συμβαλλόμενων μερών, βασίζονται την πρόσληψη νέων μελών για την πώληση προϊόντων εξ ονόματος της μητρικής εταιρείας. Οι προμήθειες καταβάλλονται στην αλυσίδα με τον ίδιο τρόπο με τα παραδοσιακά συστήματα πυραμίδων, αλλά καθώς το εισόδημα προέρχεται από τις πωλήσεις προϊόντων και όχι από τις νεφελώδεις επενδύσεις, είναι νόμιμες. Η FTC διαθέτει κάποιες πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη νομιμότητα των σχεδίων μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων.

Κοινωνικά μέσα και online συστήματα Ponzi

Προσέξτε για τις θέσεις των κοινωνικών μέσων που ενθαρρύνουν τη διανομή χρημάτων με αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο ποσό που λαμβάνεται από μελλοντικούς συμμετέχοντες. Αυτά τα προγράμματα μπορεί να μοιάζουν με αθώα gifting παιχνίδια, αλλά είναι στην πραγματικότητα παράνομες πυραμίδες. Το Γραφείο Καλύτερης Επιχειρηματικότητας αναφέρει ότι η συμμετοχή στα προγράμματα είναι παράνομη και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα θα χάσετε χρήματα αν συμμετέχετε. Ορισμένες από αυτές τις αναρτήσεις γραμματοσειράς αλληλογραφίας ενθαρρύνουν την αποστολή χρημάτων ή βιβλίων στο πρόσωπο που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με την ελπίδα ότι τελικά το όνομά σας θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, δίνοντάς σας την ευκαιρία να λάβετε πολλά δώρα.

Τα δίκτυα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που προσελκύουν νεαρό κοινό, χρησιμοποιούνται επίσης για περαιτέρω νέες επαναλήψεις του ιεραρχικού σχεδίου του καπετάνιου που παρουσιάζονται παραπάνω. Οι νέοι άνθρωποι συνεισφέρουν $ 150 για να συμμετάσχουν χρησιμοποιώντας μια δημοφιλής εφαρμογή πληρωμής που ονομάζεται Venmo, με το άτομο στην κορυφή να διεκδικεί $ 1200. Του ένα γρήγορο και ελκυστικό παιχνίδι για τους νέους, οι οποίοι συνήθως έχουν φτωχότερο έλεγχο παρορμήσεων και μπορεί να μην γνωρίζουν την έλλειψη νομιμότητας των πυραμίδων.

Πώς να εντοπίσετε ένα σύστημα Ponzi online

Ορισμένοι απατεώνες παίρνουν στοιχεία τόσο των σχεδίων Ponzi όσο και των πυραμίδων, διαταράσσοντας τις γραμμές ανάμεσα στις επενδυτικές ευκαιρίες και τα σχέδια πρόσληψης. Υπάρχουν μερικές βασικές συμπεριφορές και φράσεις που πρέπει να προσέξετε. Υπάρχουν επίσης ερωτήσεις που μπορείτε να ρωτήσετε και πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από το να πέσετε για ένα σχέδιο Ponzi.

Οι απατεώνες δημιουργούν ένα περιβάλλον υψηλής πίεσης κάνοντας τα θύματα να αισθάνονται ότι θα χάσουν μια τεράστια ευκαιρία αν δεν ενεργήσουν αμέσως. Αυτό βιάζει τα θύματα να παραδίδουν τα χρήματα πριν μπορέσουν να τα σκεφτούν και να δουν ότι είναι απάτη. Πάρτε το χρόνο σας για να εξετάσει οποιαδήποτε προσφορά επένδυσης και να αρνηθεί να πιεστεί να ενεργήσει.

Οι επενδυτές εξαπάτησης του προγράμματος Ponzi συχνά επιτυγχάνουν επειδή δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση αποκλειστικότητας. Υποκρίνονται ότι προσφέρουν την επένδυση σε περιορισμένους, ειδικά επιλεγμένους ανθρώπους. Η μυστικότητα και η ψευδαίσθηση του ελιτισμού αποθαρρύνουν επίσης τα θύματα να μιλούν γι 'αυτό σε άλλους, που προστατεύει περαιτέρω τους απατεώνες.

Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν η προσφορά είναι πολύ καλή για να είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει επένδυση χαμηλού κινδύνου με απόδοση άνω του μέσου όρου. Να είστε προσεκτικοί εάν ένα άτομο προσφέρει ένα επενδυτικό σχέδιο που δεν συμβαίνει με τη γενική συμπεριφορά της αγοράς.

Επένδυση στο σχέδιο Ponzi

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τους αμειβόμενους ηθοποιούς για να προσφέρουν ψευδείς μαρτυρίες επιτυχίας με μεγάλης κλίμακας επενδυτικές απάτες. Να είστε προσεκτικοί για όλους τους ανθρώπους που φαίνονται ενθαρρυντικοί και υποστηρικτικοί, αλλά είναι πολύ πιεστικοί και ισχυροί. Έχετε υπόψη σας ότι οι απατεώνες μπορούν να επιλέξουν ηθοποιούς που ταιριάζουν με το φύλο σας, της θρησκευτικής καταγωγής ή της εθνικότητας, προκειμένου να ενσταλάξει μια αίσθηση αξιοπιστίας.

Εάν η επιτυχία της «επένδυσης» στηρίζεται στην πρόσληψη άλλων ανθρώπων στο πρόγραμμα, είναι πιθανώς ένα παράνομο σχέδιο πυραμίδας. Αυτό ισχύει και αν σας προσφέρονται ανταμοιβές για την προσέλκυση άλλων στο σύστημα.

Ειλικρινείς επενδυτές θα είναι μπροστά για τις λεπτομέρειες του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσής τους και των νομικών απαιτήσεων. Αν σας ζητηθεί να επενδύσετε χρήματα χωρίς πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοοικονομική διαχείριση των επενδύσεων και δεν θα αποκαλύψουν «αποκλειστικές πληροφορίες συναλλαγών», χρηματοοικονομικό σχέδιο ή δηλώσεις, είναι πιθανώς μια απάτη.

Τα συστήματα πυραμίδων συχνά σας ζητούν να στείλετε χρήματα online σε ένα άτομο που δεν γνωρίσατε ποτέ. Αυτό είναι επικίνδυνο και σχεδόν πάντοτε ανεπανόρθωτο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ένα θύμα στέλνει χρήματα με ανιχνεύσιμα μέσα, όπως κάρτες δώρων ή εμβάσματα. Μην το κάνετε.

Οι απατεώνες θα αποθαρρύνουν τα θύματα να αναζητούν συμβουλές από τρίτους. Εάν σκέφτεστε να κάνετε μια επένδυση, θα πρέπει να διεξάγετε έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι είναι νόμιμη. Χρησιμοποιήστε ανεξάρτητες πηγές που δεν παρέχονται από τους ανθρώπους που προσφέρουν την επένδυση.

Να είστε σκεπτικοί για κάθε προσφορά που λαμβάνετε. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι διευθύνσεις ιστότοπου, οι οθόνες αναγνώρισης κλήσης - όλα μπορούν να παραβιαστούν, να μιμηθούν και να εξαπατηθούν. Να είστε πολύ επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε προσφορά που βγαίνει από το μπλε. Αν ο φίλος σας ξαφνικά επικοινωνήσει μαζί σας για να προσφέρει μια επενδυτική ευκαιρία, ο λογαριασμός του μπορεί να έχει χαθεί από απατεώνες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικοινωνήσει μαζί τους χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό κανάλι.

Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σημαντικά ποσά, κάντε τη δέουσα επιμέλεια για να διερευνήσετε την αξιοπιστία της εταιρείας. Ο ιστότοπος της SEC μπορεί να σας βοηθήσει.

Η επένδυση είναι ασφαλισμένη ή ασφαλιστική; Πριν επενδύσετε σε τίποτα, ρωτήστε τον εαυτό σας εάν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να χάσετε το ποσό χωρίς να υποστείτε επακόλουθες συνέπειες.

Αν δείτε ένα σχέδιο Ponzi ή ένα σχέδιο πυραμίδας

Αναφέρετε το στο Γραφείο Παρακολούθησης Απάτης του Καλύτερου Επιχειρηματικού Γραφείου.

Υποβάλετε αναφορά στον ιστότοπο που φιλοξενεί το μήνυμα. Για παράδειγμα, εάν δείτε την προσφορά να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα στο Facebook, αναφέρετε την ανάρτηση ως απάτη χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς αναφοράς του Facebook.

Αγνοήστε το, διαγράψτε το και εάν είστε ενθουσιασμένοι από τους φίλους ή την οικογένειά σας, μην συμμετέχετε και μην τους ενθαρρύνετε να μην το κάνουν.

Αν έχετε υποστεί βιασύνη

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε εξαπατηθεί να συμμετάσχετε σε απάτη επενδύσεων Ponzi ή σε απάτη πυραμίδας, υπάρχουν ενέργειες που μπορείτε να λάβετε για να αναφέρετε το έγκλημα. Μπορεί να μην είστε σε θέση να πάρετε τα χρήματά σας πίσω, αλλά αναφέροντας το έγκλημα μπορεί να βοηθήσει τις αρχές να εντοπίσουν και να σταματήσουν το σχέδιο ή να προειδοποιήσουν τους άλλους για την απάτη.

Σταματήστε αμέσως την επικοινωνία με τους απατεώνες. Μην στείλετε άλλα χρήματα ή δώρα.

Αναφέρετε το υποτιθέμενο σχέδιο Ponzi ή πυραμίδα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Εάν η απάτη συνέβη σε απευθείας σύνδεση, αναφέρετε το στο Κέντρο καταγγελίας εγκλημάτων στο Internet.

Αν πιστεύετε ότι η απάτη προέρχεται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρετε τις παραπάνω υπηρεσίες και επίσης στο: ecommerce.gov.

Καναδάς

Χρησιμοποιήστε την ιστοσελίδα του καναδικού διαχειριστή αξιών για να ελέγξετε αν η επένδυση είναι καταχωρημένη και νόμιμη.

Αναφέρετε επενδυτική απάτη στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Καταναλωτών. Συλλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για να τεκμηριώσετε την περίπτωσή σας.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απάτη στον τομέα των επενδύσεων αντιμετωπίζεται με μια εκστρατεία που ονομάζεται The Devil's in Details. Η προσπάθεια συντονίζεται από το ActionFraud, τη Χρηματοπιστωτική Δραστηριότητα Απάτης UK, την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς και την Ασφαλής Online. Η Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς έχει συντάξει έναν Προειδοποιητικό Κατάλογο προβληματικών επενδύσεων. Μπορεί να θέλετε να ελέγξετε τυχόν επενδυτικές προτάσεις κατά του καταλόγου.

Αναφέρετε τα προγράμματα Ponzi και την επενδυτική απάτη στο ActionFraud.

Αυστραλία

Θα πρέπει να ενημερωθείτε για το αυστραλιανό δίκτυο πληροφόρησης online για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο (ACORN), εάν το σχέδιο Ponzi ή το πυραμιδικό πρόγραμμα διεξήχθη μέσω του διαδικτύου. Αναφέρετε τυχόν ύποπτα προγράμματα Ponzi στην Επιτροπή Αυστραλιανών Επιτροπών Κινητών Αξιών και Επενδύσεων (ASIC).

Οι Αυστραλοί μπορούν επίσης να αναφέρουν τυχόν εξαπάτηση ή εξαπάτηση στο διαδίκτυο στο τοπικό αστυνομικό τμήμα τους.

Το γραφικό δημοπρασίας της Madoff από την Tiffany Farrant αδειοδοτήθηκε με CC BY 2.0
Σχέδιο πυραμίδων από την επιτροπή ασφάλειας και ανταλλαγής, Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Η.Π.Α..
Κρίματα νομισμάτων κρυπτογράφησης από την κορυφή από τον Επιθεωρητή Quote με άδεια CC under 4.0
100 δολάρια ΗΠΑ - Money photoo.uk/ μέσω freeforcommercialuse.org - από #FFCU με άδεια χρήσης CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 2 = 7