Κοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετε

Κοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετε
Μία από τις μεγάλες απάτες που τρέχουν οι γύροι πρόσφατα δεν ξεκινά με ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αυτός αρχίζει συνήθως με ένα τηλεφώνημα. Μια τεχνολογία υπολογιστών που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει μια μεγάλη, αξιόπιστη εταιρεία, όπως η Microsoft, καλεί το δυνητικό θύμα τους και τους λέει ότι ο υπολογιστής τους έχει αναγνωριστεί ως μολυσμένος με αρκετούς ιούς.


Εναλλακτικά, ο χρήστης παίρνει μια ιστοσελίδα που εμφανίζεται στην πλήρη οθόνη, μπροστά και στο κέντρο, υποστηρίζοντας ότι έχει εντοπιστεί ένας ιός ή ακόμα και αρκετοί ιοί στον υπολογιστή τους. Τόσο η ιστοσελίδα όσο και η τηλεφωνική κλήση μπορεί να περιέχουν απειλή για την απενεργοποίηση του υπολογιστή του χρήστη, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της λοίμωξης.

Η ιστοσελίδα δεν θα έχει την επιλογή να την κλείσει σαν ένα κανονικό παράθυρο προγράμματος περιήγησης στο Web, παρόλο που είναι μόνο μια ιστοσελίδα. Είναι δυνατό να κλείσετε τη σελίδα, αλλά χρειάζεται λίγο τεχνογνωσία. Αυτό παρέχει ένα μικρό κίνητρο για το ανυποψίαστο θύμα να καλέσει τον αριθμό τεχνικής υποστήριξης στη σελίδα.

Κοινές τακτικές απάτης τεχνικής υποστήριξης

Για να νομιμοποιήσουν την απαίτησή τους, μια τεχνολογία τηλεφώνου μπορεί να χρησιμοποιήσει μερικές διαφορετικές τακτικές, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν την κατεύθυνση χρηστών στο Event Viewer των Windows ή την αξίωση ενός ψεύτικου αριθμού πράκτορα εξυπηρέτησης πελατών.

Αυτές οι ψεύτικες τεχνολογίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν διάφορα άλλα τεχνικά εργαλεία ενσωματωμένα στα Windows για να εξαπατήσουν το δυνητικό τους θύμα να πιστέψουν ότι ο υπολογιστής τους χρειάζεται υποστήριξη ή να κατευθύνουν τους χρήστες να εγκαταστήσουν λογισμικό κοινής χρήσης επιφάνειας εργασίας για να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή των θυμάτων και να φυτέψουν κακόβουλα αρχεία στο σύστημα.

Μπορούν ακόμη και να φθάσουν μέχρι να απειλήσουν την απενεργοποίηση του υπολογιστή του χρήστη, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της λοίμωξης.

Για να αποδείξουν την άποψή τους, η ψεύτικη τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει τον χρήστη μέσω των βημάτων για να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία καταγραφής συμβάντων των Windows, στο σύστημα παρακολούθησης, στη λίστα των διαθέσιμων υπηρεσιών του συστήματος ή σε οποιοδήποτε άλλο τεχνικό εργαλείο που οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν δει ή ακόμα δεν έχουν ακούσει για:

 • Οποιαδήποτε σφάλματα στα αρχεία καταγραφής θα χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί ότι το λειτουργικό σύστημα έχει παραβιαστεί από ιούς
 • Οι κορυφές και οι κοιλάδες του συστήματος παρακολούθησης της απόδοσης του συστήματος συγκρίνονται με ένα ΗΚΓ ενός ανθρώπου που πάσχει από καρδιακή προσβολή
 • Όλες οι υπηρεσίες που δεν εκτελούνται περιγράφονται ως μολυσμένες ή απενεργοποιημένες λόγω λοίμωξης
 • Πολλά άλλα τεχνικά εργαλεία ενσωματωμένα στο λειτουργικό σύστημα μπορούν να αξιοποιηθούν από έναν απατεώνα για να πείσουν έναν χρήστη ότι το σύστημά του είναι μολυσμένο
 • Ακόμη και ορισμένα από τα τυπικά χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πείσουν τον χρήστη ότι υπάρχουν προβλήματα με τον υπολογιστή τους

Ο απατεώνας μπορεί επίσης να περπατήσει το θύμα μέσω βημάτων που προορίζονται για πρόσβαση στον υπολογιστή του θύματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ζητώντας από το θύμα να ανοίξει μια ιστοσελίδα για να κατεβάσει το λογισμικό κοινής χρήσης επιφάνειας εργασίας του TeamView ή του LogMeIn GoToAssist. Από εκεί, ο scammer συχνά ζητά να αποκτήσει τον τηλεχειρισμό του υπολογιστή.

Ποιος παίρνει το χτύπημα το πιο σκληρό από τις τεχνικές απάτες υποστήριξη?

Στις ΗΠΑ, οι κάτοικοι της Φλόριντα, της Καλιφόρνιας, της Νέας Υόρκης και του Τέξας φαίνεται να είναι οι πιο σκληροί από τις απάτες τεχνικής υποστήριξης.

windows tech υποστήριξη απάτες Google τάσεις αναφέρειΠηγή: Google

Με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών (ότι σχεδόν το ήμισυ όλων των καταναλωτών που επηρεάζονται από αυτές τις απάτες χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης για να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες), τα δεδομένα της Google Trends δείχνουν ότι οι περισσότερες άλλες χώρες επηρεάζονται οριακά από τη σύγκριση.

Σε όλο τον κόσμο, πολλές χώρες παίρνουν κλήσεις απάτης, αλλά τα περισσότερα άτομα που τους δέχονται δεν χάνουν χρήματα σε αυτά. Σύμφωνα με τη μελέτη της Microsoft το 2018 σχετικά με τις απάτες τεχνικής υποστήριξης, οι Ιάπωνες καταναλωτές είχαν τη μικρότερη πιθανότητα να χάσουν χρήματα μετά από μια απόπειρα απάτης, ενώ οι Ινδοί καταναλωτές ήταν οι πιο πιθανό να βρεθούν στο χαμένο τέλος.

windows tech υποστήριξη απάτες microsoft δεδομέναΠηγή: Microsoft

Συνολικά, οι απάτες τεχνικής υποστήριξης τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως φαίνεται να βρίσκονται σε παρακμή, τόσο από την άποψη του αριθμού των δυνητικών θυμάτων όσο και από το πόσο τελικά επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση μιας πληρωμής.

Απομακρυσμένη πρόσβαση

Μόλις απογοητευτεί, ο τεχνικός παίρνει το χρήστη να κατεβάσει και να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα απομακρυσμένης πρόσβασης όπως το LogMeIn ή το TeamViewer. Το tech χρησιμοποιεί τότε το ίδιο πρόγραμμα στον υπολογιστή του για να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα του χρήστη, παίρνοντας τον υπολογιστή από απόσταση. Η τεχνολογία έχει τότε ελεύθερη κυριαρχία να κάνει ό, τι θέλει. Οι χρήστες έχουν αναφέρει λοίμωξη από ιούς, εντοπισμό keyloggers, trojans, σκουλήκια, ακόμη και ransomware. Μόλις τελειώσει η τεχνολογία, απαιτεί την πληρωμή για την "υπηρεσία" σε ύψος οπουδήποτε από $ 100 έως $ 600. Φυσικά, αφού έχουν τις πληροφορίες πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας σας, μπορούν, και συχνά κάνουν, να χρεώνουν ό, τι θεωρούν ότι χρεώνουν, πιθανώς πολλές φορές.

Η τεχνολογία μπορεί στη συνέχεια να διαμορφώσει ξανά το λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης για να αποδεχθεί αυτόματα μια εισερχόμενη σύνδεση, επιτρέποντας στον απατεώνα να έχει πρόσβαση σε αυτόν τον υπολογιστή όποτε το θέλει. Μπορούν, και συνήθως, να αντιγράψουν και να εγκαταστήσουν ορισμένα αρχεία από τον δικό τους υπολογιστή στον υπολογιστή του θύματος που περιέχει όλα τα είδη κακόβουλου λογισμικού

 • Τα Keyloggers είναι προγράμματα που καταγράφουν κάθε κλικ του ποντικιού, σε τι έγινε κλικ και σε κάθε πληκτρολόγηση από το πληκτρολόγιο. Αυτά τα αρχεία μεταφορτώνονται στη συνέχεια σε ένα διακομιστή που επιλέγει ο επιτιθέμενο σε τακτά χρονικά διαστήματα
 • Οι σκουλήκια έχουν επίσης εγκατασταθεί από αυτούς τους απατεώνες με τις δικές τους δυσάρεστες εκπλήξεις για ανυποψίαστους χρήστες. Ένα σκουλήκι είναι ένας τύπος ιού που είναι αυτοδιπλασιαζόμενος. Αν και δεν μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη ζημιά, τρώει συνήθως όλο το διαθέσιμο εύρος ζώνης δικτύου στη διαδικασία της αναπαραγωγής σε όλους τους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με το μολυσμένο μηχάνημα.
 • Είναι επίσης γνωστό ότι εγκαθιστούν ransomware στους υπολογιστές των θυμάτων τους για να επεκτείνουν το δυνητικό τους εισόδημα από κάθε συνεδρία τεχνικής υποστήριξης. Το Ransomware κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα μιας συσκευής και απαιτεί λύτρα από το θύμα σε αντάλλαγμα για έναν κωδικό πρόσβασης για να το αποκρυπτογραφήσει

Μια άλλη παρενέργεια είναι η πιθανότητα κλοπής ταυτότητας. Όπως πολλοί άλλοι τύποι απάτες, ο επιτιθέμενος δεν είναι μόνο χρήματα, αλλά και εμπορεύματα. Η εγκατάσταση ενός καταγραφέα κλειδιών σε έναν υπολογιστή τους επιτρέπει να δουν οτιδήποτε πληκτρολογείται στο πληκτρολόγιο ή κάτι που κάνει κλικ στο ποντίκι. Εάν ο χρήστης κάνει κλικ σε ένα σελιδοδείκτη στους τύπους ιστότοπων ηλεκτρονικής τραπεζικής της τράπεζάς τους με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους, αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονται μέσω του προγράμματος keylogger στον απατεώνα, χωρίς ο χρήστης να το γνωρίζει μέχρι να είναι πολύ αργά.

Πώς να πει πότε είναι μια απάτη τεχνικής υποστήριξης

Υπάρχουν αξιόλογες προειδοποιητικές ενδείξεις που μπορούν να υποδείξουν πότε μια ιστοσελίδα, αναδυόμενο παράθυρο, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνική κλήση είναι απάτη τεχνικής υποστήριξης της Microsoft.

Για απάτες που ξεκινούν με τηλεφωνική κλήση:

 • Η Microsoft και οι περισσότερες άλλες εταιρείες τεχνολογίας δεν ξεκινούν τηλεφωνικές κλήσεις τεχνικής υποστήριξης
 • Οι περισσότερες κλήσεις απάτης τεχνολογίας έρχονται με μια ρομποτική φωνή και αφήνουν ένα φωνητικό ταχυδρομείο με έναν αριθμό για να καλέσετε πίσω
 • Πολλές κλήσεις χρησιμοποιούν τώρα μεθόδους παραπλάνησης γειτόνων που μιμούνται ένα τοπικό αριθμό για να σας πάρει για να πάρει. Ο αριθμός κλήσης πιθανόν να είναι διαφορετικός από τον αριθμό από τον οποίο ελήφθη η κλήση

Για απάτες τεχνικής υποστήριξης που ξεκινούν με ανακατεύθυνση αναδυόμενης σελίδας, ιστοσελίδας ή ιστότοπου:

 • Η διεύθυνση URL της ιστοσελίδας θα αποτελείται πιθανότατα από ακατάλληλους ή απλούς αριθμούς
 • Η σελίδα μπορεί να εισέλθει αυτόματα σε λειτουργία πλήρους οθόνης και να αποκλείσει την πρόσβαση στη γραμμή εργαλείων σας
 • Μπορεί να υπάρχει ένα αρχείο ήχου που παράγεται από υπολογιστή, το οποίο αναπαράγεται στο παρασκήνιο της ιστοσελίδας ή στο αναδυόμενο παράθυρο, είτε με προειδοποιητικό τόνο είτε με αυτοματοποιημένη φωνή που προειδοποιεί για πορνογραφικό spyware ή / και κακόβουλο λογισμικό, χάκερ ή άλλες απειλές. Μπορεί επίσης να σας προειδοποιήσει ότι ο υπολογιστής σας θα απενεργοποιηθεί και ότι η IP σας θα αναφερθεί στις αρχές εάν κλείσετε το παράθυρο πριν καλέσετε τον αριθμό τεχνικής υποστήριξης. Αυτή είναι μια σελίδα που βρήκαμε παρακάτω:

τεχνική υποστήριξη απάτες scammer.info

Ο ήχος φόντου που δημιουργείται από υπολογιστή σε αυτήν τη σελίδα δηλώνει τα εξής:

Ειδοποίηση Spyware της Microsoft.

Αναγνωρίστηκε πορνογραφικό λογισμικό υποκλοπής spyware / riskware.

Αριθμός σφάλματος 0-80072EE7.

Ο υπολογιστής σας μας ειδοποίησε ότι έχει μολυνθεί από πορνογραφικό λογισμικό υποκλοπής ή λογισμικό κινδύνου. Αυτό το spyware στέλνει τα οικονομικά σας στοιχεία, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, τα στοιχεία σύνδεσης στο Facebook και τα προσωπικά σας στοιχεία σε μια άγνωστη διεύθυνση IP από απόσταση. Παρακαλούμε καλέστε μας αμέσως στον αριθμό χωρίς χρέωση που αναφέρεται, έτσι ώστε οι μηχανικοί υποστήριξης να σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία αφαίρεσης μέσω τηλεφώνου.

Εάν κλείσετε αυτήν τη σελίδα πριν μας καλέσετε, θα αναγκαστούμε να απενεργοποιήσουμε τον υπολογιστή σας για να αποτρέψουμε περαιτέρω ζημιές στο δίκτυό μας και θα στείλουμε αντίγραφο αυτής της έκθεσης στις αρμόδιες αρχές για να εγείρουν καταγγελία κατά της διεύθυνσης σας IP.

 • Η σελίδα ή το αναδυόμενο παράθυρο μπορεί να επιχειρήσει να κάνει αυτόματη λήψη κακόβουλου λογισμικού στο σύστημά σας ή μπορεί να προσπαθήσει να σας εμποδίσει να κλείσετε εντελώς τη σελίδα

τεχνική υποστήριξη απάτες malware αρχείο κατεβάσετε

 • Η σελίδα θα περιέχει πάντα έναν αριθμό τηλεφώνου για κλήση, αλλά μπορεί επίσης να περιέχει ένα κουτί για να εισαγάγετε το προϊόν της Microsoft ή το κλειδί εγγραφής, το οποίο οι απατεώνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να προσπαθήσουν να κλέψουν το νόμιμα αγορασμένο αντίγραφο των Microsoft Windows

Για απάτες τεχνικής υποστήριξης που ξεκινούν με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

 • Οι περισσότεροι θα φιλτραριστούν στον φάκελο spam
 • Εκείνοι που το κάνουν μέσω του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν μπορούν να προέρχονται από έναν "πράκτορα τεχνικής υποστήριξης", αλλά θα μπορούσαν να προσποιούνται ότι προέρχονται από έναν νόμιμο ιστότοπο, όπως το PayPal ή έναν ιστότοπο αγορών. Κάποιοι μπορεί να πετάξουν ακόμη και τα παρελθόντα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, εκμεταλλευόμενα την αδύναμη ασφάλεια επικύρωσης λογαριασμού σε νόμιμους ιστότοπους
 • Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να δηλώσει ότι έχει εντοπιστεί ένας ιός ή επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή μπορεί να σας οδηγήσει σε κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) παρόμοιο με αυτόν που αναφέρθηκε παραπάνω
 • Οποιοσδήποτε σύνδεσμος στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν αντιστοιχεί στο κείμενο του συνδέσμου
 • Το όνομα του αποστολέα πιθανόν να μην ταιριάζει με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τελικά, αν η επαφή ξεκινά μέσω κλήσης spam, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ιστοσελίδας / αναδυόμενου παραθύρου, οι απατεώνες τεχνικής υποστήριξης των Microsoft Windows επιδιώκουν να σας φέρουν στο τηλέφωνο και να χρησιμοποιήσουν λεκτικές τακτικές για να σας πείσουν ότι ο υπολογιστής σας είναι μολυσμένος, οι πληροφορίες και οι οικονομικές λεπτομέρειες είναι ευάλωτες και χρειάζεστε την τεχνική βοήθεια για την εξάλειψη της μόλυνσης ή της διείσδυσης του δικτύου.

Η Microsoft δεν υποστηρίζει τεχνική υποστήριξη με αυτό τον τρόπο. Αν εμφανίσετε μια προειδοποίηση ιστοσελίδας σχετικά με την ατυχία ή την διείσδυση υπολογιστή στο δίκτυό σας, κλείστε τη σελίδα και εκτελέστε αμέσως μια ανίχνευση ιών στον υπολογιστή σας. Εάν λαμβάνετε τηλεφωνική συνδιάλεξη από την τεχνική υποστήριξη της Microsoft, αγνοήστε το και αναφέρετε τον αριθμό στον αριθμό FTC (ΗΠΑ), CRTC (Καναδά) ή ICO (Ηνωμένο Βασίλειο).

Για επίσημες ερωτήσεις τεχνικής υποστήριξης της Microsoft, χρησιμοποιήστε το ηλεκτρονικό σύστημα τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας.

Μετά από δωδεκάδες τηλεφωνικών κλήσεων υποστήριξης τεχνολογίας, εδώ είναι αυτό που βρήκαμε

Τεχνική υποστήριξη απατεώνες διαφέρουν στη μεθοδολογία τους. Το συγκριτήριο πέρασε αρκετούς μήνες καλώντας δεκάδες αριθμούς απάτης. Ενώ οι περισσότεροι αριθμοί απέτυχαν να επιτύχουν έναν στόχο (η αυξανόμενη δημοτικότητα του scambaiting έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέοι που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να κλείσουν αυτές τις απάτες αμέσως μόλις προκύψουν), πολλοί αριθμοί που κάναμε είχαν ως αποτέλεσμα ένα επιτυχημένο χτύπημα. Ορισμένοι επίσης παρήγαγαν μια εκτεταμένη αλληλεπίδραση τηλεφώνου, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών των απάτες.

Windows τεχνική υποστήριξη απάτη

Όταν συνδέσαμε επιτυχώς τους απατεώνες τεχνικής υποστήριξης, υποκρινόμαστε ότι ανησυχούμε και ατυγχάνουμε τους χρήστες υπολογιστών. Επιτρέψαμε στους απατεώνες να μας περπατούν μέσα από την απάτη μέχρι που είτε αποφάσισαν ότι δεν δαγκώναμε αρκετά γρήγορα, μέχρι που μας έδωσαν το χρηματικό βήμα, ή μέχρι που κατάλαβαν ότι είμαστε πραγματικά scamming τους να διαδώσουν τα εμπορικά τους μυστικά και να χάσουν το χρόνο τους.

Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι περισσότεροι (αλλά όχι όλοι) απατεώνες τεχνικής υποστήριξης χρησιμοποιούν δύο μεθόδους:

 • Ο απατεώνας θα ισχυριστεί ότι ο υπολογιστής σας έχει λοίμωξη από ιό που πρέπει να καθαριστεί (μερικές φορές ισχύει αν ο απατεώνας μολύνει σκόπιμα τον υπολογιστή σας)
 • Ο απατεώνας θα ισχυριστεί ότι το δίκτυό σας έχει καταστραφεί και ότι η πρόσβαση των hackers στον υπολογιστή και το δίκτυό σας πρέπει να καταργηθεί

Οι απατεώνες δεν προσπάθησαν πάντα να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή μας ως μέρος της απάτης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απλώς ισχυρίστηκαν ότι ελέγχουν τη σύνδεση δικτύου του υπολογιστή μας, αφού συγκέντρωσαν τις βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή που χρησιμοποιήσαμε, μας έβαλαν σε αναμονή για λίγα λεπτά και στη συνέχεια δήλωσα τι πιστεύουν ότι είναι το πρόβλημα και η λύση.

Σε κάθε περίπτωση, η Comparitech βρήκε ότι οι απατεώνες τεχνικής υποστήριξης μας έδωσαν ένα σημαντικό ποσό ψευδών πληροφοριών, για να συμπεριλάβουμε:

 • Ένα σχεδόν σίγουρο ψεύτικο όνομα που ταιριάζει συχνά στη χώρα όπου στοχεύει η απάτη (όπως ένα ευρωπαϊκό ή δυτικό όνομα για αμερικανικούς στόχους)
 • Υποτιθέμενος αριθμός αναγνωρισμένου προσωπικού
 • Ένας ψεύτικος αριθμός εισιτηρίου υποστήριξης
 • Λάθος πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει στον υπολογιστή ή το δίκτυό σας
 • Παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη θέση του scammer
 • Παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα άλλων εργαλείων αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού, όπως το Windows Defender
 • Λάθος πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η πληρωμή

Επιπλέον, αυτοί οι απατεώνες δεν ζήτησαν πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε αλληλεπίδρασης μας. Αντίθετα, μας ζήτησαν να οδηγήσουμε στο τοπικό παντοπωλείο ή το κατάστημα ψωμιού και να αγοράσουμε μια δωροκάρτα (συμπεριλαμβανομένων των δωροεπιταγών Google Play Store) με το ποσό που απαιτείται για να διορθώσουμε το πρόβλημα.

Τα απαιτούμενα ποσά ποικίλλουν, αλλά πάντα προστίθενται μέχρι και αρκετές εκατοντάδες δολάρια ανά αποτύπωση. Σε μια περίπτωση, μας είπαν ότι το δίκτυό μας δέχτηκε επίθεση από δώδεκα ξεχωριστούς χάκερς και θα μας κοστίσει 50 δολάρια ανά επιδρομέα στον κυβερνοχώρο για να διορθώσουμε το πρόβλημα.

Είναι σημαντικό ότι οι απατεώνες τεχνικής υποστήριξης ζήτησαν πάντα πληρωμή πριν κάνοντας οποιεσδήποτε αλλαγές ή "διορθώσεις". Όπως θα περίμενε κανείς, η πληρωμή του αιτούμενου ποσού θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση λήξη της κλήσης.

Τούτου λεχθέντος, εάν ένας scammer βλέπει μια ευκαιρία πέρα ​​από μια ψηφιακή πληρωμή, θα το πάρει. Εάν ένας τεχνικός υποστήριξης scammer μπορεί να συλλέξει προσωπικές πληροφορίες από εσάς, θα το κάνουν. Εάν μπορούν να εξαγάγουν οικονομικές πληροφορίες, κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και άλλες προσωπικές πληροφορίες, θα το κάνουν και πιθανόν να κρατήσουν την κλήση όσο το δυνατόν περισσότερο, εάν δουν ένα άνοιγμα. Αυτό ισχύει και για άλλους τύπους απάτης τεχνικής υποστήριξης, όπως οι απάτες τεχνικής υποστήριξης της BT που μαστίζουν σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χρησιμοποιούνται νόμιμα εργαλεία για την απόκτηση απομακρυσμένης πρόσβασης στα θύματα

Μία από τις πιο εντυπωσιακές λεπτομέρειες που αποκαλύψαμε έχει να κάνει με το πώς οι απατεώνες αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση στους υπολογιστές. Οι απατεώνες τεχνικής υποστήριξης που αποκομίζουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε έναν υπολογιστή θα το κάνουν χρησιμοποιώντας νόμιμους ιστότοπους και εφαρμογές αντί να βασίζονται σε κακόβουλο λογισμικό για να ολοκληρώσουν την αποστολή.

Βρήκαμε τους απατεώνες που αλληλεπιδράσαμε με την τάση να προτιμούμε μια νόμιμη υπηρεσία που ονομάζεται FastSupport.

Υποσημείωση: Αν και κανένας από τους απατεώνες που φτάσαμε δεν το χρησιμοποίησε, TeamViewer είναι επίσης ένα γνωστό βοήθημα τεχνικής υποστήριξης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι απατεώνες για να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση. Ένας χρήστης του Reddit περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο υπολογιστής της γιαγιάς του ξεπεράστηκε από ένα scammer τεχνικής υποστήριξης που χρησιμοποίησε το TeamViewer.

τεχνική υποστήριξη απάτεςΠηγή: Reddit

Το FastSupport υποστηρίζεται από το λογισμικό LogMeIn GoToAssist (τώρα RescueAssist) και επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να συνδέεται εξ αποστάσεως σε άλλο μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον νόμιμο ιστότοπο, οι απατεώνες τεχνικής υποστήριξης της Microsoft μπορούν να έχουν την εμφάνιση μιας νόμιμης επιχείρησης.

Η υπηρεσία έχει ένα εργαλείο αναφοράς για κατάχρηση του συστήματός της που υποτίθεται ότι παρακολουθεί το κλειδί υποστήριξης που χρησιμοποιούν οι απατεώνες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το εργαλείο αναφοράς να σταματήσει αυτά τα είδη απάτης.

Microsoft απάτη τεχνικής υποστήριξηςΠηγή: LogMeIn FastSupport
Η Comparitech θα ήθελε να επαναλάβει: Η LogMeIn και η τοποθεσία FastSupport της, καθώς και η TeamViewer, είναι πλήρως νόμιμες εταιρείες των οποίων τα χέρια είναι καθαρά στη χρήση του λογισμικού τους για εγκληματικούς σκοπούς. Και οι δύο εταιρείες διατηρούν σελίδες που προειδοποιούν τους χρήστες για απάτες τεχνικής υποστήριξης, αλλά επί του παρόντος και οι δύο έχουν ένα αρκετά ανοικτό μοντέλο χρήσης για το λογισμικό τους, το οποίο καθιστά εύκολο για τους απατεώνες την κατάχρηση αυτών των συστημάτων.

Πώς οι απατεώνες χρησιμοποιούν το FastSupport του LogMeIn?

Το LogMeIn είναι ως επί το πλείστον ανίκανο να σταματήσει το σύστημα FastSupport από το να χρησιμοποιείται σε απάτες τεχνικής υποστήριξης λόγω του τρόπου λειτουργίας του. Όλοι οι scammer πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στην ιστοσελίδα του GoToAssist και να δημιουργήσετε γρήγορα ένα λογαριασμό χρησιμοποιώντας την δωρεάν δοκιμή 7 ημερών.

Το μόνο εμπόδιο για να αποκτήσετε πρόσβαση ως χρήστη FastSupport είναι η απαίτηση μιας επιχειρηματικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για εγγραφή (π.χ., δεν δέχεται δωρεάν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως @ gmail.com ή @ yahoo.com). Μια μοναδική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί εύκολα και φθηνά να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας έναν αριθμό διαφορετικών παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συχνά με δωρεάν δοκιμή.

Μέσα σε λίγα λεπτά, η Comparitech μπόρεσε να δημιουργήσει έναν λογαριασμό GoToAssist και αμέσως έδωσε ένα κλειδί υποστήριξης. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν αυτό το κλειδί υποστήριξης για να κατευθύνουν τα θύματα στο FastSupport. Μετά την εισαγωγή του κλειδιού υποστήριξης στο FastSupport, ο ιστότοπος ζητά από τον χρήστη να κατεβάσει το λογισμικό απομακρυσμένης σύνδεσης. Από εκεί, ο απατεώνας έχει απεριόριστη πρόσβαση στον υπολογιστή του θύματος, έως ότου το θύμα κλείσει τη σύνδεση.

tech απάτες υποστήριξηςΠηγή: LogMeIn GoToAssist

Για παράδειγμα, χρησιμοποίησα αυτή τη διαδικασία για να αποκτήσω πρόσβαση από απόσταση στον εαυτό μου στον υπολογιστή μου (ως έχει, μια εμπειρία trippy παρόμοια με μια αντανάκλαση καθρέφτη-καθρέφτη).

windows tech υποστήριξη απάτη gotoassist fastsupport απομακρυσμένη σύνδεση

Μόλις ξεκινήσει μια λειτουργία απάτης, οι απατεώνες τεχνικής υποστήριξης θα προσπαθήσουν να κάνουν την απομακρυσμένη σύνδεση να φαίνεται πιο επίσημη και πιο τεχνική, κατευθύνοντας τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στον Internet Explorer χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου "Εκτέλεση εντολών" των Windows.

Εδώ είναι η απλή (και εντελώς περιττή) μέθοδος που μας έδωσαν:

  • Πατήστε το πλήκτρο Windows + R
  • Στο πλαίσιο εντολών Εκτέλεση και, στη συνέχεια, πληκτρολογήστε "/ iexplore fastsupport.com"

Από εκεί, οι απατεώνες που απέκτησαν απομακρυσμένη πρόσβαση στην εικονική μηχανή μας ζήτησαν να εισαγάγουμε ένα όνομα και το κλειδί υποστήριξης. Η ιστοσελίδα ανακατευθύνει άμεσα σε μια λήψη που μπορεί να κάνει αυτόματη λήψη του λογισμικού LogMeIn. Το λογισμικό ζητά επίσης από το θύμα να δώσει απομακρυσμένο έλεγχο του συστήματος στον απατεώνα, κάτι που είναι σημαντικό καθώς αυτό επιτρέπει στους απατεώνες να κάνουν κρυφές αλλαγές στη μηχανή του θύματος.

Ειδικότερα, το GoToAssist δίνει την επιλογή για απομακρυσμένη προβολή. Ωστόσο, οι απατεώνες προτιμούν την επιλογή να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο σε έναν υπολογιστή και θα παρακινήσουν πάντα τα θύματα να επιτρέψουν αυτό το επίπεδο ελέγχου.

Στο τηλέφωνο, ο απατεώνας τεχνικής υποστήριξης μας οδηγούσε πάντα να λέμε "ναι" σε όλα που συνέβαιναν χωρίς να δώσουμε οποιαδήποτε πληροφορία για το τι συμφωνούσαμε. Δεν μας δόθηκε ποτέ μια εξήγηση σχετικά με το τι έκανε ο scammer πριν και μετά την απομακρυσμένη πρόσβαση δόθηκε.

windows tech support logmein gotoassist απομακρυσμένη σύνδεσηΠηγή: LogMeIn GoToAssist

Μόλις ο scammer έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας, μπορεί να πάρει αρκετές διαδρομές. Παρόλο που δεν βρήκαμε προσωπικά απατεώνες που προσπάθησαν να εγκαταστήσουν τίποτα στο σύστημα honeypot μετά την απόκτηση του ελέγχου, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό συμβαίνει και είναι μια από τις πολλές επιχειρήσεις απάτης που υπάρχουν.

Κοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετεΣύμφωνα με αυτό το βαμπίρ απάτης, μια απάτη τεχνικής υποστήριξης εγκατέστησε ένα ψεύτικο και κακόβουλο αρχείο στον υπολογιστή του / της, κατόπιν ζήτησε πληρωμή για να το αφαιρέσει. Πηγή: Scammer.info

Σε μια περίπτωση, αφού απέκτησε απομακρυσμένη πρόσβαση στην εικονική μηχανή μας, ο απατεώνας άνοιξε μια παρουσία του Σημειωματάριου και απλά πληκτρολόγησε τα διαπιστευτήρια της και μια "αξιολόγηση" του προβλήματος:

απάτη δόλωμα παράθυρα τεχνική υποστήριξη απάτη απομακρυσμένη σύνδεση

Την ακολούθησε με την πληκτρολόγηση του κόστους για να "διορθώσει" το πρόβλημα για μένα.

απάτη δόλωμα τεχνική υποστήριξη απάτη απομακρυσμένη σύνδεση

Άλλοι που απολαμβάνουν απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα μπορεί να το κάνουν έτσι ώστε να μην μπορείτε να δείτε τι κάνουν στο σύστημά σας και να εκτελέσετε μια αξιολόγηση στο σύστημά σας για να προσπαθήσετε να κάνετε συγκεκαλυμμένες αλλαγές σε αυτό (όπως με την εγκατάσταση keyloggers ή άλλων κακόβουλων προγραμμάτων εντοπισμού ) ή μπορεί να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε αν είστε ποιος λέτε ότι είστε.

Καθώς συνεχίσαμε να τρέχουμε τη δολιτική δολιοφθοληψία μας μέσα σε λίγους μήνες, διαπιστώσαμε όλο και περισσότερο αυτό οι απατεώνες τεχνικής υποστήριξης αναπτύσσονται επιφυλακτικοί και ύποπτοι για κακοποίηση, και τελικά έγιναν ταχύτερα να κλείσουν ή να αμφισβητήσουν οτιδήποτε φαίνεται ύποπτο στο τέλος τους.

Για παράδειγμα, σε μία περίπτωση, μας ζητήθηκε να αποδείξουμε την τοποθεσία μας με το χτύπημα ενός κέρατος αυτοκινήτου, και σε ένα άλλο, μας ρωτήθηκαν γιατί οι λεπτομέρειες του υπολογιστή που δώσαμε δεν ταιριάζουν με το τι βρήκε ο scammer αφού απέκτησε απομακρυσμένη πρόσβαση. Τελικά, διαπιστώσαμε ότι οι απατεώνες τείνουν να κρεμούν μάλλον γρήγορα εάν αισθάνονται ότι η απάτη δεν θα φέρει κανένα φρούτο, κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την κλήση.

Τι να κάνετε όταν έχετε υποστεί βιασύνη

Αν έχετε εξαπατηθεί με αυτόν τον τρόπο, όλα δεν χάνονται. Αλλά θα πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως τον έλεγχο ζημιών για να ελαχιστοποιήσετε το μέγεθος των καταστροφών που μπορούν να προκαλέσουν οι απατεώνες στη ζωή σας και στο σύστημά σας. Πρώτα απ 'όλα, αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας από το διαδίκτυο. Τραβήξτε το αν θέλετε, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο όταν εκκινεί.

Εάν δώσατε στον απατεώτη την πιστωτική σας κάρτα ή τις οικονομικές σας πληροφορίες τότε πρέπει να καλέσετε την τράπεζά σας. Αφήστε την τράπεζά σας να γνωρίζει ότι έχετε εξοικειωθεί και θα θέλατε να ξεπεράσετε τις πρόσφατες χρεώσεις σας, ξεκινώντας από την ημέρα που εξομαλύνεστε, έτσι ώστε η τράπεζα να μπορεί να αντιστρέψει τυχόν χρεώσεις από τους απατεώνες. Μπορεί να χρειαστεί να αναφέρετε την κάρτα ως κλεμμένη ανάλογα με την ποσότητα των πληροφοριών που της δώσατε. Συζητήστε με τον τραπεζίτη σας και λάβετε υπόψη τις συμβουλές τους.

Εάν έχετε έναν πληρεξούσιο, ενημερώστε τον για το τι συμβαίνει. Ο καθαρισμός της κλοπής ταυτότητας μπορεί να είναι ένας αγώνας χωρίς νομική συμβουλή. Μπορεί να καταλήξετε να επιτύχετε την τοπική επιβολή του νόμου σας και ίσως το FBI που εμπλέκεται στην περίπτωσή σας. Πάρτε τη βοήθεια που μπορείτε με αυτή τη διαδικασία. Εάν δεν έχετε ακόμα έναν πληρεξούσιο, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τουλάχιστον έναν. Το ποσό της νομικής νομοθεσίας που πηγαίνει στην επίλυση μιας περίπτωσης κλοπής ταυτότητας υπερβαίνει το κόστος που δικαιολογεί το κόστος της κράτησης νομικού συμβούλου.

Για να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας, ξεκινήστε με αυτό αποσυνδεδεμένο από το διαδίκτυο. Αν έχετε ήδη εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, εκτελέστε μια πλήρη σάρωση του συστήματος, αφαιρώντας οτιδήποτε σηματοδοτεί ως απειλή. Μεταβείτε στο βοηθητικό πρόγραμμα προγραμμάτων του πίνακα ελέγχου και αφαιρέστε το λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης που είχε εγκαταστήσει ο απατεώνας. Ενώ βρίσκεστε εκεί, ψάξτε για οτιδήποτε δεν αναγνωρίζετε την εγκατάσταση ή που φαίνεται ύποπτη. Εάν η ημερομηνία εγκατάστασης ή τελευταίας πρόσβασης είναι η ίδια ημερομηνία με την περίοδο σύνδεσης με την ψεύτικη τεχνολογία, απεγκαταστήστε την. Τέλος, χρησιμοποιήστε έναν άλλο υπολογιστή και μια μονάδα δίσκου USB για να κατεβάσετε ένα άλλο πρόγραμμα προστασίας από ιούς ή λογισμικό αντιμετώπισης προβλημάτων. Χρησιμοποιήστε τη μονάδα αντίχειρα για να την αντιγράψετε από τον άλλο υπολογιστή στον υπολογιστή που έχει υποστεί βλάβη. Εγκαταστήστε και εκτελέστε το μόνο σε περίπτωση που το λογισμικό προστασίας από ιούς ενδέχεται να έχει χάσει κάτι. Σκεφτείτε να εκτελέσετε επαναφορά συστήματος σε σημείο επαναφοράς πριν από την εγκατάσταση του λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης.

Ένας από τους μεγάλους μύθους για το λογισμικό κατά των ιών είναι ότι ο υπολογιστής σας είναι ασφαλής από ιούς όταν εκτελείτε λογισμικό προστασίας από ιούς. Η αλήθεια είναι ότι η εκτέλεση λογισμικού εντοπισμού ιών κάνει τον υπολογιστή σας ασφαλέστερα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να το κάνει 100 τοις εκατό ασφαλές από τη μόλυνση. Ένας νέος ιός πρέπει να προσδιοριστεί, να αναλυθεί και να τεθεί στα αρχεία ορισμού κατά των ιών, πριν το λογισμικό προστασίας από ιούς να προστατεύσει από αυτό. Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε άλλη μορφή κακόβουλου λογισμικού. Όσο πιο νεότερος ο ιός, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα οποιουδήποτε προγράμματος εντοπισμού ιών να το αναγνωρίζει ως επιβλαβές για τον υπολογιστή σας.

Υποθέτοντας ότι ο υπολογιστής σας λειτουργεί σωστά σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να είναι ασφαλές να το επανασυνδέσετε στο Internet, να ενημερώσετε το λογισμικό προστασίας από ιούς και να ολοκληρώσετε τον έλεγχο ζημιών. Θα θελήσετε να αρχίσετε να αλλάζετε όλους τους κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο για τα πάντα, από τραπεζικό λογαριασμό σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης. Τα παντα. Ας υποθέσουμε ότι η ψεύτικη τεχνολογία αντιγράψει ολόκληρη τη λίστα των online λογαριασμών σας με ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης από το πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας. Αφού φροντίσετε όλα αυτά, μπορείτε να καθίσετε και να παρακολουθείτε προσεκτικά τον υπολογιστή σας και τους διάφορους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο.

Όπως πάντα, θα θέλετε να κρατήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των σημαντικών αρχείων σας, να εκτελέσετε τακτικές ανιχνεύσεις προστασίας από ιούς και αντιμονοτικά προγράμματα και να διατηρήσετε το λειτουργικό σας σύστημα ενημερωμένο με όλες τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας. Χρησιμοποιήστε μοναδικούς, πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης, ειδικά για κρίσιμους λογαριασμούς όπως η ηλεκτρονική τραπεζική, το PayPal, το eBay και οποιοσδήποτε άλλος ιστότοπος που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα οικονομικά σας. Αυτό μπορεί να πάρει ένα κομμάτι φορολόγησης, έτσι μπορείτε να θελήσετε να εξετάσετε έναν καλό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

Τεχνική τεχνογνωσία

Για όσους από εσάς ενδιαφέρονται να δουν μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές, κατανεμημένες ανά λειτουργικό σύστημα:

Windows 7

Πρόγραμμα προβολής συμβάντων

Κοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετεΕνδεχομένως το εργαλείο που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους επαγγελματίες πληροφορικής και τους απατεώνες είναι το Πρόγραμμα προβολής συμβάντων των Windows. Τα Windows είναι setnup για να παρακολουθείτε σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν καταγράφοντας διαφορετικά συμβάντα στον υπολογιστή. Παρακάτω είναι μόνο ένα σύνολο οδηγιών για την πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία καταγραφής. Υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι να φτάσετε στον ίδιο τόπο.

 1. Κοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετεΚάντε κλικ στο κουμπί Σημαία των Windows στην κάτω αριστερή πλευρά της οθόνης για να πάρετε το μενού "Έναρξη"
 2. Κάντε δεξί κλικ στο "Υπολογιστής" στη στήλη στα δεξιά του μενού
 3. Κάντε κλικ στο "Διαχείριση" για να ανοίξετε το εργαλείο διαχείρισης υπολογιστή
 4. Στη στήλη στα αριστερά, κάντε κλικ στο μικρό βέλος δίπλα στο "Πρόγραμμα προβολής συμβάντων" για να αναπτύξετε τη λίστα των αρχείων καταγραφής
 5. Το πιο εύκολο από αυτά τα αρχεία καταγραφής για να εκμεταλλευτείτε είναι το αρχείο καταγραφής εφαρμογών, απλώς και μόνο επειδή κανονικά θα έχει τα περισσότερα σφάλματα, οπότε ρίξτε μια ματιά σε αυτό πρώτα κάνοντας κλικ στην επιλογή "Εφαρμογή" στην αριστερή στήλη
 6. Η δεξιά πλευρά του παραθύρου θα συμπληρωθεί τώρα με τη λίστα των μηνυμάτων συμβάντων στην κορυφή και τις λεπτομέρειες του επιλεγμένου συμβάντος στο κάτω μέρος

Κοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετεΜητρώο συστήματος των Windows 7

Τα περισσότερα από τα γεγονότα που αναφέρονται εδώ θα είναι ενημερωτικές μικρές σημειώσεις που εγγράφονται όλο το χρόνο στο αρχείο καταγραφής. Ωστόσο, θα υπάρξουν και κάποια σφάλματα που έχουν καταγραφεί, και αυτό είναι εντάξει. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα σφάλματα δεν επηρεάζουν καθόλου τη λειτουργία του υπολογιστή σας. Τα σφάλματα αναγνωρίζονται εύκολα από το εικονίδιο κόκκινου σημείου στοπ με ένα "Χ" στη μέση του.

Μη διστάσετε να παρακολουθήσετε τα υπόλοιπα αρχεία καταγραφής. Υπάρχουν μερικοί άλλοι που ασχολούνται με τη ρύθμιση και την εγκατάσταση νέων οδηγών συσκευών, ελέγχους ασφαλείας για την παρακολούθηση επιτυχών και ανεπιτυχών συνδέσεων καθώς και αρχεία καταγραφής για την καταγραφή διαφόρων συμβάντων του συστήματος όπως η εκκίνηση και η διακοπή των υπηρεσιών.

Τρέχουσες υπηρεσίες

Κοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετεΤο λειτουργικό σύστημα Windows βασίζεται σε μια δέσμη διαφορετικών προγραμμάτων που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα παρέχει μια διαφορετική υπηρεσία στο λειτουργικό σύστημα, επιτρέποντάς του να κάνει τη δουλειά του, από τη διατήρηση της σύνδεσης στο διαδίκτυο του υπολογιστή με τη διατήρηση της περιστροφής του σκληρού δίσκου.

Ωστόσο, μπορεί να μην χρειαστεί ολόκληρη δέσμη υπηρεσιών για την σωστή λειτουργία του υπολογιστή σας. Από τη δυνατότητα απομακρυσμένης σύνδεσης σε διακομιστές βάσεων δεδομένων, υπάρχει ένα σωρό πράγματα που οι περισσότεροι υπολογιστές απλά δεν χρησιμοποιούνται. Οι υπηρεσίες υπάρχουν σε περίπτωση που χρειάζονται, απλά δεν λειτουργούν.

Για να δείτε τη λίστα με όλες τις υπηρεσίες στον υπολογιστή, απλώς ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα 1 έως 3 για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εργαλείο διαχείρισης υπολογιστή. Στη στήλη στα αριστερά, κάντε κλικ στην επιλογή "Υπηρεσίες" για να πληκτρολογήσετε τη δεξιά πλευρά του παραθύρου με τη λίστα των υπηρεσιών.

Ο δεξιός πίνακας θα περιέχει τον πλήρη κατάλογο, ταξινομημένο αλφαβητικά με βάση το όνομα. Θα υπάρχει επίσης περιγραφή, κατάσταση, τύπος εκκίνησης και σύνδεση για κάθε υπηρεσία.

Διαχειριστής εργασιών

Κοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετεΟ υπολογιστής σας κάνει ό, τι κάνει επειδή έχει ορισμένους πόρους στη διάθεσή του. Αυτοί είναι:

 • CPU - Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας - Αυτό είναι ό, τι κάνει όλη τη δουλειά της κατανόησης του λειτουργικού συστήματος, των οδηγών συσκευών και των προγραμμάτων που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας. Έχει το δικό του μικρό κομμάτι μνήμης για να κρατάει τα πράγματα ενώ λειτουργεί πάνω τους
 • RAM - μνήμη τυχαίας προσπέλασης - Αυτό είναι όπου ένα μεγάλο κομμάτι των τρέχοντα προγράμματα αποθηκεύονται, προσωρινά, ενώ η CPU κάνει το πράγμα της
 • Σκληρός δίσκος - Αυτή η συσκευή είναι όπου τα πάντα ζουν στον υπολογιστή. Το λειτουργικό σύστημα, όλα τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή, οι εικόνες της οικογένειας για διακοπές και οτιδήποτε άλλο

Όταν ο υπολογιστής αρχίζει να τρέχει αργά, βοηθάει να μάθει ποιος από τους πόρους αυτούς προκαλεί την υστέρηση. Ο διαχειριστής εργασιών σας δίνει μια πραγματική εικόνα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πόροι αυτοί.

Στα Windows 7, πατήστε ταυτόχρονα τρία πλήκτρα πληκτρολογίου: CTRL, ALT και Delete. Το μενού που εμφανίζεται θα έχει "Start Task Manager" στο κάτω μέρος της λίστας. Κάντε κλικ σε αυτό.

Η πρώτη καρτέλα δείχνει ποια προγράμματα εκτελούνται και ποια είναι η τρέχουσα κατάστασή τους. Αν κάποιο από αυτά έχει την κατάσταση "Δεν ανταποκρίνεται" αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα είναι είτε πολύ απασχολημένος αυτή τη στιγμή ή έχει καταρρεύσει. Για να τερματίσετε οποιαδήποτε από αυτές, απλά κάντε κλικ στο πρόγραμμα που θέλετε να τερματίσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο πλήκτρο "End Task" στο κάτω μέρος του παραθύρου.

Η καρτέλα "Διαδικασίες" καταγράφει κάθε τρέχον πρόγραμμα που επιτρέπει την λειτουργία των Windows. Και πάλι, έχετε τη δυνατότητα να τερματίσετε τις μεμονωμένες διεργασίες, αλλά επειδή πρόκειται για διαδικασίες που αφορούν συγκεκριμένα τα Windows, δεν είναι σκόπιμο. Αυτός είναι ένας τομέας που οι ψεύτικοι τεχνικοί προτιμούν να χειραγωγούν επειδή κλείνοντας τις κρίσιμες διαδικασίες μπορεί να κάνουν τον υπολογιστή να συμπεριφέρεται αταρχικά.

Το ίδιο ισχύει και για την καρτέλα Υπηρεσίες. Αυτή είναι μια λίστα με όλες τις τρέχουσες υπηρεσίες και τους πόρους που χρησιμοποιούν. Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, δεν απαιτούνται όλες οι υπηρεσίες που είναι ενσωματωμένες στο λειτουργικό σύστημα των Windows, έτσι πολλοί δεν θα εμφανίζονται ως τρέχοντες.

Κοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετεΣτην καρτέλα "Απόδοση" εμφανίζονται ορισμένα γραφήματα με επίπεδα χρήσης για κάθε έναν από τους πυρήνες της CPU και τη μνήμη του υπολογιστή. Μπορούν να εμφανιστούν οκτώ πυρήνες, με το δικό τους γράφημα. Αυτά τα γραφήματα θα ακουμπούν κάθε φορά που ο πυρήνας εκτελεί οποιαδήποτε εργασία. Βλέποντας πολλές ακίδες και κοιλάδες είναι απολύτως φυσιολογικό. Το μόνο πράγμα που είναι επιβλαβές για τον υπολογιστή είναι εάν το γράφημα ενός ή περισσότερων πυρήνων είναι συνδεδεμένο στο 100% για αρκετά λεπτά.

Το γράφημα μνήμης δεν θα ακουμπήσει σχεδόν όσο οι CPU, αλλά θα διατηρήσει ένα σταθερό ποσοστό χρήσης. Όσο περισσότερα προγράμματα εκτελείτε, τόσο περισσότερη μνήμη χρησιμοποιείται. Όσο περισσότερες καρτέλες έχετε ανοίξει στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, τόσο περισσότερη μνήμη απαιτείται για να διατηρήσετε τις ιστοσελίδες αυτές σε ισχύ. Και πάλι, το μόνο σημάδι κινδύνου είναι εάν η μνήμη είναι συνδεδεμένη με χρήση 100 τοις εκατό για οποιαδήποτε χρονική περίοδο, ακόμα και αν κλείσετε ενεργά προγράμματα που εκτελούνται.

Κλείσιμο προγράμματος με το πληκτρολόγιο

Στην αρχή αυτού του άρθρου αναφέρθηκε μια ιστοσελίδα που δεν κλείνει εύκολα. Πιστέψτε το ή όχι, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του προγράμματος περιήγησης στο web που το καθιστά πλήρη οθόνη και αφαιρεί τα πλήκτρα κλεισίματος, ελαχιστοποίησης και μεγιστοποίησης. Για να απαλλαγείτε από μία από αυτές τις σελίδες, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο ALT στο πληκτρολόγιό σας (βρίσκεται δίπλα στη γραμμή διαστήματος) και πατήστε το πλήκτρο F4 στην πάνω σειρά. Μια εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το Task Manager που περιγράφεται παραπάνω για να κλείσετε το πρόγραμμα περιήγησης στο Web με το πλήκτρο "End Task".

Σημειώστε ότι ορισμένα πληκτρολόγια φορητών υπολογιστών χρησιμοποιούν τα πλήκτρα F για άλλους σκοπούς, όπως ο έλεγχος έντασης ήχου και η φωτεινότητα της οθόνης. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί να πατήσετε το πλήκτρο λειτουργίας ("Fn" ή κάτι παρόμοιο) εκτός από το Alt + F4.

Χειρισμός της γραμμής εντολών

Κοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετεΗ γραμμή εντολών ή η γραμμή εντολών ήταν από τότε που οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές χτύπησαν την αγορά πίσω στη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, οι μόνοι άνθρωποι που την χρησιμοποιούν αυτήν την περίοδο είναι άνθρωποι πληροφορικής, πραγματικοί και ψεύτικοι. Ακόμα και οι πιο απλές εντολές σε αυτό το εργαλείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πιστεύουν οι άνθρωποι ότι το σύστημά τους έχει μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό, κάντε κλικ στην ετικέτα των Windows στο κάτω αριστερό τμήμα της οθόνης και πληκτρολογήστε τρία γράμματα στο πλαίσιο αναζήτησης στο κάτω μέρος του μενού: "cmd". Καθώς πληκτρολογείτε, το μενού θα αλλάξει από την κανονική επιλογή των προγραμμάτων σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Το επάνω μέρος της λίστας θα είναι "Command Prompt", οπότε κάντε κλικ σε αυτό.

Η γραμμή εντολών είναι κεντρικά στο πληκτρολόγιο, οπότε αγνοείτε το ποντίκι για τις ακόλουθες εντολές. Πληκτρολογήστε κάθε εντολή όπως εμφανίζεται, χωρίς τα εισαγωγικά, για να αποκτήσετε την έξοδο που περιγράφεται δίπλα στην εντολή. Θα χρειαστεί να πατήσετε "Enter" μετά την πληκτρολόγηση κάθε εντολής για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργικότητά της:

 • "Dir / s" - Η εντολή "dir" από μόνη της αναφέρει απλώς τα περιεχόμενα του τρέχοντος καταλόγου ή φακέλου. Με την προσθήκη του διακόπτη "/ s" σε αυτή την εντολή, γίνεται λίστα των περιεχομένων του τρέχοντος καταλόγου και του περιεχομένου όλων των φακέλων μέσα στον κατάλογο. Μια ψεύτικη τεχνολογία θα ισχυριστεί ότι αυτή η εντολή περιέχει τα μολυσμένα αρχεία στον σκληρό δίσκο του υπολογιστήΚοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετε
 • "Color 4" - Αυτή η εντολή αλλάζει το χρώμα του κειμένου στο παράθυρο της γραμμής εντολών στο κόκκινο. Μια ψεύτικη τεχνολογία θα ισχυριστεί ότι το κόκκινο κείμενο είναι ένδειξη του λειτουργικού συστήματος ή του λογισμικού που έχει εντοπίσει μια μαζική μόλυνσηΚοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετε
 • "Ping 192.168.253.82" - Το Ping χρησιμοποιείται συχνά για να ελέγξει τη σύνδεση ενός υπολογιστή με άλλους υπολογιστές, είτε είναι στο διαδίκτυο είτε σε τοπικό δίκτυο. Οι αριθμοί που ακολουθούν την εντολή ping είναι η ψηφιακή διεύθυνση ή η διεύθυνση IP του υπολογιστή που προσπαθείτε να προσεγγίσετε. Μια ψεύτικη τεχνολογία θα βάλει σε μια διεύθυνση που κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι έγκυρη διεύθυνση για να πάρει ένα σφάλμα από τον υπολογιστή του χρήστη. Αυτό το σφάλμα χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να περιγράψει ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει πραγματικάΚοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετε
 • "Netstat -an" - Αυτή η εντολή εμφανίζει την τρέχουσα κατάσταση δικτύου του υπολογιστή. Συγκεκριμένα, απαριθμεί όλες τις τρέχουσες ανοιχτές θύρες δικτύου και την κατάστασή τους. Η θύρα είναι μόνο ένας αριθμός, αλλά η κατάσταση μπορεί να ρυθμιστεί σε "ακρόαση", "καθιερωμένη" ή "κλειστή". Μια ψεύτικη τεχνολογία θα περιγράψει την κατάσταση του "ακούγοντος" ως έναν χάκερ που ακούει όλα όσα κάνει ο υπολογιστής σαςΚοινές απάτες τεχνικής υποστήριξης: Πώς να τα εντοπίσετε και να τα αποφύγετε

Μπορεί να υπάρχουν και άλλες εντολές που θα χρησιμοποιήσουν οι ψεύτικοι άνθρωποι τεχνικής υποστήριξης, απλώς και μόνο επειδή η γραμμή εντολών είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη λειτουργία διαγνωστικών συστημάτων και διαφόρων βοηθημάτων καθαρισμού. Ωστόσο, η αρχική ανίχνευση ιών και κακόβουλου λογισμικού αφήνεται καλύτερα στα χέρια προγραμμάτων που εκτελούνται με πλήρες χρόνο στο παρασκήνιο, όχι εντολές μιας χρήσης που έχουν πρόσβαση μέσω της γραμμής εντολών.

Windows 8, 8.1 και 10

Πρόγραμμα προβολής συμβάντων

παράθυρο προβολής συμβάντων
Για να μπείτε στο Πρόγραμμα προβολής συμβάντων στις νεότερες εκδόσεις των Windows είναι λίγο πιο εύκολο. Από την επιφάνεια εργασίας, απλά κάντε δεξί κλικ στη σημαία των Windows στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης και επιλέξτε "Viewer" από το μενού που εμφανίζεται. Μόλις ανοίξει, μπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο με το βέλος δίπλα στο "Αρχεία καταγραφής των Windows" για να δείτε τη λίστα αρχείων καταγραφής. Κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε από αυτά εμφανίζεται η λίστα των μηνυμάτων καταγραφής στο επάνω μέρος της δεξιάς πλευράς του παραθύρου. Κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε μήνυμα καταγραφής στη λίστα εμφανίζονται τα στοιχεία του συμβάντος κάτω από τη λίστα.

Όπως και σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, υπάρχουν μερικά διαφορετικά αρχεία καταγραφής για τις διάφορες περιοχές που διατηρούν τα αρχεία καταγραφής των Windows.

 • Εφαρμογές ή τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή
 • Αρχείο καταγραφής ασφαλείας για την καταγραφή των συνδέσεων
 • Το αρχείο καταγραφής ρυθμίσεων είναι ως επί το πλείστον για την καταγραφή όσων συνέβησαν κατά την αρχική εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος και όλων των προγραμμάτων οδήγησης συσκευών
 • Υπάρχει ένα αρχείο καταγραφής συστήματος για την παρακολούθηση των συμβάντων που σχετίζονται με την υπηρεσία του λειτουργικού συστήματος
 • Για την εγγραφή συμβάντων προώθησης, ο υπολογιστής πρέπει να λαμβάνει μηνύματα συμβάντων από άλλον υπολογιστή για σκοπούς απομακρυσμένης παρακολούθησης

Τρέχουσες υπηρεσίες

υπηρεσίες παράθυρα
Μπορεί να έχετε παρατηρήσει στην παραπάνω ενότητα ότι όταν κάνετε δεξί κλικ στη σημαία των Windows, το μενού έχει αρκετές επιλογές. Ένα από τα πιο εύρωστα εργαλεία είναι η επιλογή "Διαχείριση Υπολογιστών" κοντά στη μέση της λίστας.

Το παράθυρο "Διαχείριση υπολογιστή" περιέχει το πρόγραμμα προβολής συμβάντων, τον διαχειριστή συσκευών, τον κατάλογο των υπηρεσιών και μερικά άλλα σημαντικά εργαλεία τεχνολογίας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλύψετε μόνο αυτό το άρθρο, οπότε κάντε κλικ στην επιλογή Υπηρεσίες στο αριστερό τμήμα του παραθύρου.

Ακριβώς όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, αυτή η λίστα εμφανίζει όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες που αναφέρονται αλφαβητικά με βάση το όνομα, μια περιγραφή του τι κάνει η υπηρεσία, είναι τρέχουσα τρέχουσα κατάσταση, είναι ο τύπος εκκίνησης και τα στοιχεία σύνδεσης χρήστη που τρέχει κάτω.

Πολλά από αυτά δεν θα ξεκινήσουν καθώς δεν χρειάζονται για κάθε υπολογιστή. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και τίποτα δεν πανικοβάλλεται.

Διαχειριστής εργασιών

τα παράθυρα διαχειριστή εργασιών 10
Η πρόσβαση στον διαχειριστή εργασιών απαιτεί ένα απλό δεξί κλικ στη σημαία των Windows στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης σας. Στο μενού εμφανίζεται "Διαχείριση εργασιών" κοντά στο κάτω μέρος της λίστας. Κάνοντας κλικ σε αυτήν την επιλογή, εμφανίζεται ένα παράθυρο με έως και επτά καρτέλες, το καθένα από τα οποία αφορά τα τρέχοντα προγράμματα και τους πόρους που χρησιμοποιούνται από αυτούς τους πόρους.

 1. Διαδικασίες - Αυτή η καρτέλα σάς παρέχει μια λίστα με τα τρέχοντα προγράμματα και τους πόρους που χρησιμοποιεί ο καθένας
 2. Απόδοση - Εδώ βλέπετε τα γραφήματα χρήσης για κάθε έναν από τους πόρους του υπολογιστή
 3. Ιστορικό εφαρμογής - Η συνολική ποσότητα πόρων υπολογιστή που χρησιμοποιείται από κάθε πρόγραμμα παρατίθεται σε αυτήν την καρτέλα
 4. Έναρξη - Κάθε πρόγραμμα παρατίθεται εδώ μαζί με τις ρυθμίσεις εκκίνησης. Οι περισσότεροι δεν θα ξεκινήσουν όταν ο υπολογιστής το κάνει αυτό θα έχει επιπτώσεις στην εκκίνηση του "None"
 5. Χρήστες - Από την εισαγωγή των Windows 2000, οι υπολογιστές είχαν τη δυνατότητα να έχουν περισσότερους από έναν χρήστες συνδεδεμένους κάθε φορά. Αυτή η καρτέλα δείχνει τους πόρους που χρησιμοποιούνται από καθέναν από αυτούς τους χρήστες
 6. Λεπτομέρειες - Περιλαμβάνει κάθε μία από τις τρέχουσες διεργασίες των Windows, ποιο λογαριασμό χρήστη τρέχει η διαδικασία, πόση προσοχή έχει η CPU, πόση μνήμη χρησιμοποιεί και μια σύντομη περιγραφή της διαδικασίας ή του τι κάνει
 7. Υπηρεσίες - Ένας άλλος χώρος για να δείτε τις τρέχουσες υπηρεσίες μαζί με τους πόρους που χρησιμοποιούνται από αυτές τις υπηρεσίες

Τα γραφικά στην καρτέλα Απόδοση υποτίθεται ότι έχουν κορυφές και κοιλάδες. Αυτά είναι απλά ενδείξεις ότι ο υπολογιστής κάνει τη δουλειά του. Το μόνο που εδώ πρέπει να ανησυχεί είναι αν η CPU ή η μνήμη είναι συνδεδεμένες στο 100 τοις εκατό για περισσότερο από δύο λεπτά.

Εντολή πληκτρολογίου για να κλείσετε ένα τρέχον πρόγραμμα

Όπως και σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο ALT και πατώντας το πλήκτρο F4 στην επάνω γραμμή του πληκτρολογίου είναι μια συντόμευση πληκτρολογίου για να κλείσετε το ενεργό πρόγραμμα. Αν τρέχετε σε μια από αυτές τις ενοχλητικές ιστοσελίδες που γεμίζουν την οθόνη και δεν έχει ένα κουμπί κλεισίματος, χρησιμοποιήστε αυτήν τη συντόμευση για να το βγάλετε από το πρόσωπό σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τερματίσετε το πρόγραμμα περιήγησης στο Web χρησιμοποιώντας το Task Manager που περιγράφεται παραπάνω.

Χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών

Όταν η Microsoft εισήγαγε το στυλ μετρό των Windows 8, πολλοί από τους παλιούς τρόπους να γίνουν τα πράγματα έγιναν λίγο δύσκολο να βρεθούν. Και πάλι, μερικοί έγιναν πραγματικά εύκολοι. Εάν απλά αρχίσετε να πληκτρολογείτε τα γράμματα "cmd", εμφανίζεται αυτόματα το εργαλείο αναζήτησης και θα δείτε "Command Prompt" στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Στα Windows 10 μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συνδυασμό πλήκτρων του κλειδιού σημαίας των Windows στο πληκτρολόγιό σας μαζί με το γράμμα "x". Το μενού που θα εμφανιστεί θα έχει "Γραμμή εντολών" ως μία από τις επιλογές.

Η γραμμή εντολών είναι ένα πολύ εργαλείο που βασίζεται στο πληκτρολόγιο. Πληκτρολογήστε καθεμία από τις ακόλουθες εντολές όπως εμφανίζονται, χωρίς τα εισαγωγικά, για να αποκτήσετε την έξοδο που περιγράφεται δίπλα στην εντολή. Θα χρειαστεί να πατήσετε "Enter" μετά από κάθε εντολή για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργικότητά του:

 • "Dir / s" - Η εντολή "dir" από μόνη της αναφέρει απλώς τα περιεχόμενα του τρέχοντος καταλόγου ή φακέλου. Με την προσθήκη του διακόπτη "/ s" σε αυτή την εντολή, γίνεται λίστα των περιεχομένων του τρέχοντος καταλόγου και του περιεχομένου όλων των φακέλων μέσα στον κατάλογο. Μια ψεύτικη τεχνολογία θα ισχυριστεί ότι αυτή η εντολή περιέχει τα μολυσμένα αρχεία στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή
 • "Color 4" - Αυτή η εντολή αλλάζει το χρώμα του κειμένου στο παράθυρο της γραμμής εντολών στο κόκκινο. Μια ψεύτικη τεχνολογία θα ισχυριστεί ότι το κόκκινο κείμενο είναι ένδειξη του λειτουργικού συστήματος ή του λογισμικού που έχει εντοπίσει μια μαζική μόλυνση
 • "Ping 192.168.253.82" - Το Ping χρησιμοποιείται συχνά για να ελέγξει τη σύνδεση ενός υπολογιστή με άλλους υπολογιστές, είτε είναι στο διαδίκτυο είτε σε τοπικό δίκτυο. Οι αριθμοί που ακολουθούν την εντολή ping είναι η ψηφιακή διεύθυνση ή η διεύθυνση IP του υπολογιστή που προσπαθείτε να προσεγγίσετε. Μια ψεύτικη τεχνολογία θα βάλει σε μια διεύθυνση που κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι έγκυρη διεύθυνση για να πάρει ένα σφάλμα από τον υπολογιστή του χρήστη. Αυτό το σφάλμα χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να περιγράψει ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει πραγματικά
 • "Netstat -an" - Αυτή η εντολή εμφανίζει την τρέχουσα κατάσταση δικτύου του υπολογιστή. Συγκεκριμένα, απαριθμεί όλες τις τρέχουσες ανοιχτές θύρες δικτύου και την κατάστασή τους. Η θύρα είναι μόνο ένας αριθμός, αλλά η κατάσταση μπορεί να ρυθμιστεί σε "ακρόαση", "καθιερωμένη" ή "κλειστή". Μια ψεύτικη τεχνολογία θα περιγράψει την κατάσταση του "ακούγοντος" ως έναν χάκερ που ακούει όλα όσα κάνει ο υπολογιστής σας

Περίληψη

Με απλά λόγια, εάν δεν ξεκινήσατε την κλήση τεχνικής υποστήριξης λόγω ενός νόμιμου προβλήματος που εντοπίσατε, τότε είναι απάτη. Αν κάποιος επικοινωνήσει με κάποιον που ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή σας, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ιστοσελίδας, μπορείτε να τον αγνοήσετε και να συνεχίσετε με την ημέρα σας.

Οι μοναδικές εταιρείες που ζουν με αυτό τον τρόπο είναι απατεώνες. Καμία νόμιμη εταιρεία δεν κάνει τα χρήματά της με την πώληση τεχνικών υπηρεσιών υποστήριξης σε τυχαίους ανθρώπους στο διαδίκτυο ή μέσω τηλεφώνου. Οι νόμιμες εταιρείες τεχνικής υποστήριξης πωλούν τις υπηρεσίες υποστήριξής τους μέσω συμβολαίων, κυρίως σε άλλες εταιρείες, είτε με μηνιαία κατανομή ωρών είτε εφάπαξ. Επί του παρόντος, η τεχνολογία για τον εντοπισμό ενός μολυσμένου προσωπικού υπολογιστή μέσω του διαδικτύου δεν υπάρχει.

"Χιούστον, έχουμε ένα ακουστικό ..." από τον Robert Murphy με άδεια CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 2