Πώς να εντοπίσετε και να αποφύγετε απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οδικά σήματα απάτης


Οι άνθρωποι έκαναν ψέματα προκειμένου να συνενωθούν μεταξύ τους από τα πράγματα από τότε που αρχίσαμε να επικοινωνούμε. Σε μέρες πέρα, ο con man είχε μια πιθανότητα να ξεγελάσει το σημάδι του και στη συνέχεια έπρεπε να το ξεδιπλώσει έξω από την περιοχή για να αποφύγει να κυνηγηθεί από έναν όρκο lynch μόλις αποκαλύφθηκε το κακόφημο πλοκή. Οι άντρες πρέπει να ταξιδεύουν ευρέως για να βρουν νέα θύματα και να αποφύγουν τη σύλληψή τους. Αυτές τις μέρες, είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς τους απατεώνες. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει διαδίκτυο, και ως εκ τούτου ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο χρησιμεύει για την παροχή μιας ατελείωτης προσφοράς στόχων που μπορούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια από χιλιάδες μίλια μακριά.

Γιατί οι απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι τόσο δημοφιλείς?

Κάθε απάτη πρέπει να αξίζει τον κόπο ή δεν αξίζει να το κάνετε. Μια απάτη που αξίζει να δοκιμάσετε πρέπει να έχει λίγα κριτήρια που πηγαίνουν για αυτό:

 1. Μια λογική πιθανότητα επιτυχίας
 2. Κάποια προστασία από την ανακάλυψη και τη σύλληψη
 3. Πρακτικές όσον αφορά το κόστος και το χρόνο

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πλήττει όλα αυτά σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Μια λογική πιθανότητα επιτυχίας

Ο όρος «λογικό» είναι ένα κομμάτι κινούμενου στόχου. Εάν μια συγκεκριμένη απάτη έχει μια πιθανότητα επιτυχίας ενός τοις εκατό, δεν είναι λογικό ο ταξινομητής να ταξιδέψει από πόλη σε πόλη και να περάσει μερικές ημέρες σε κάθε, με την ελπίδα να χτυπήσει εκείνο το ένα σε 100 σήμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο απατεώνας θα ήθελε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και έτσι πιθανόν να απορρίψει οποιαδήποτε απάτη με τόσο κακή πιθανότητα επιτυχίας.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο απατεώνας έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει την απάτη κυριολεκτικά σε χιλιάδες και ενδεχομένως σε εκατομμύρια στόχους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα ποσοστό επιτυχίας ενός τοις εκατό σε μια ομάδα εκατομμυρίων στόχων καθιστά σχεδόν κάθε απάτη «λογικό» να επιδιώξει.

Κάποια προστασία από την ανακάλυψη

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο παρέχει ένα σχεδόν αδιαπέραστο πέπλο για να κρυφτεί πίσω. Οι απατεώνες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν χρησιμοποιούν τους δικούς τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να διαπράξουν την απάτη. Χρησιμοποιούν αποκλειστικούς ή κλαπεί λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα σε αυτούς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι απατεώνες λειτουργούν επίσης από χώρες με ελάχιστους ή καθόλου νόμους διαδικτύου ή εκλέπτυνση. Ακόμα και αν ήταν δυνατόν να τα αναγνωρίσουμε, οι πιθανότητες να ασκήσουν ποινική δίωξη στην τοπική επιβολή του νόμου είναι περιορισμένες.

Να είστε πρακτικός από άποψη κόστους και χρόνου

Ενώ το κόστος χρήσης του διαδικτύου ποικίλλει ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι τόσο ακριβό που δεν είναι πρακτικό να χρησιμοποιηθεί για αυτούς τους τύπους απάτης. Στις χώρες του πρώτου κόσμου σχεδόν κάθε νοικοκυριό έχει υπηρεσία Διαδικτύου. Ακόμη και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα wifi καφέ είναι διαθέσιμα σε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Πολλά από αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαπράττονται από ανθρώπους που δεν έχουν καν internet στο σπίτι τους. Δανειρεύουν wifi από άλλα μέρη ή χρησιμοποιούν internet καφέ στις πόλεις τους. Αυτό φέρνει γενικά έξοδα σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις δωρεάν.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για την αποστολή μεγάλου αριθμού μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εάν το μήνυμα είναι ήδη τυπωμένο και είναι έτοιμο να πάει, είναι δυνατό για έναν απατεώνας να στείλει ένα e-mail έκρηξη σε λίγα δευτερόλεπτα από ένα internet cafe και στη συνέχεια να φύγει.

Προσδιορισμός και αποφυγή των πιο συνηθισμένων απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οι απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το ηλεκτρονικό ψάρεμα είναι δύο πολύ παρόμοια, αλλά τεχνικά διαφορετικά πράγματα. Ο στόχος του ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) είναι συνήθως να αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω εξαπατώντας κάποιον να αποκαλύπτει τα διαπιστευτήρια του σε κάποιον σημαντικό ιστότοπο, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή μια τράπεζα. Υπάρχει συνήθως ένα μακρύ παιχνίδι στη δουλειά με το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) επειδή η πρόσβαση στο λογαριασμό κάποιου δεν είναι συνήθως ο τελικός στόχος. Αντίθετα, η χρήση αυτών των πληροφοριών για την καταστολή απάτης ή εκβιασμού είναι κοινή. Αντίθετα, οι ηλεκτρονικές απάτες είναι ένα μικρότερο παιχνίδι. Ο στόχος μιας απάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιορίζεται γενικά στην προσπάθεια να εξαπατήσετε κάποιον να στείλει χρήματα στον απατεώνα.

Πολλές απάτες θα επιχειρήσουν να σας κατευθύνουν σε μια δόλια ιστοσελίδα σε κάποιο σημείο. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης που υποστηρίζει την Ασφαλής περιήγηση Google, όπως το Google Chrome, το Apple Safari ή το Mozilla Firefox, μπορεί να σας ειδοποιήσει εάν κατευθυνθείτε σε έναν γνωστό ιστότοπο απάτης. Η ασφαλής περιήγηση ασχολείται αποκλειστικά με τη δραστηριότητα του ιστού σας. Δεν μπορεί να σας ειδοποιήσει για την ασφάλεια οποιουδήποτε συγκεκριμένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε λάβει.

Με αυτό το στόχο στο μυαλό, μια ηλεκτρονική απάτη μπορεί να λάβει οποιαδήποτε μορφή που έχει την ευκαιρία να επιτύχει. Οτιδήποτε πληροί τα κριτήρια που ανέφερα στο παρελθόν είναι πιθανό να δικαστεί με απατεώνες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν εργαστεί πριν πληρούν καλύτερα τα κριτήρια. Αυτές οι απάτες είναι γνωστό ότι έχουν εύλογες πιθανότητες επιτυχίας και αυτές που έχουμε δει επανειλημμένα πέφτουν κατά προσέγγιση στις ακόλουθες κατηγορίες.

Προκαταβολή

Το πλαίσιο μιας απάτης προκαταβολής αμοιβής είναι αυτό: Σας προσφέρεται κάτι από το μπλε (χρήμα, αυτοκίνητο, βάρκα κλπ.) Για κάποιο λόγο (κέρδισε μια κλήρωση, νεκρό συγγενή, παλιό τραπεζικό λογαριασμό κλπ.). Ο απατεώνας θέλει να κανονίσει να σας παραδοθεί αυτό το επιθυμητό πράγμα, αλλά για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να πληρώσετε κάποια προπληρωμή εκ των προτέρων. Τα τέλη συνήθως εξηγούνται ως πράγματα όπως έξοδα αποστολής ή νομικές αμοιβές. Ο απατεώνας υπόσχεται να στείλει το στοιχείο μόλις καταβληθεί το προηγμένο τέλος.

Οι πιο συχνές απάτες που εμπίπτουν στην προηγμένη απάτη είναι:

 • Τα κέρδη των λαχειοφόρων αγορών Το βασικό γήπεδο είναι ότι ένας απατεώνας σας ενημερώνει ότι έχετε κερδίσει μια λαχειοφόρο αγορά σε κάποια χώρα, ενδεχομένως τη δική σας. Τα κέρδη είναι σημαντικά αλλά δεν μπορούν να σας καταβληθούν μέχρι να πληρωθεί κάποιο τέλος. Το τέλος περιγράφεται συνήθως ως νόμιμο τέλος ή μεταφορά χρημάτων και πρέπει να καταβληθεί εκ των προτέρων. Το μαθηματικό είναι δελεαστικό: πληρώστε 5,000 δολάρια εκ των προτέρων για να κερδίσετε 1.000.000 δολάρια. Ωστόσο, μόλις πληρωθεί η προκαταβολή, τα κέρδη δεν θα φτάσουν ποτέ.
 • Νιγηριανοί 419 δικαιούχοιΟι απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχονται από τη Νιγηρία έχουν φτάσει σε τέτοια επική αναλογία που ο Νιγηριανός πρίγκιπας έχει γίνει μια πύλη της δυτικής ποπ κουλτούρας. Ο όρος 419 αναφέρεται στο τμήμα του ποινικού κώδικα της Νιγηρίας που καλύπτει την απάτη. Οι 419 απάτες είναι πανομοιότυπες σε σχέση με την απάτη που κερδίζει το λαχείο, καθώς πρέπει να πληρώσετε κάποια αμοιβή για να απελευθερώσετε ένα μεγαλύτερο χρηματικό ποσό. Οι πρώτες 419 απάτες αφορούσαν συνήθως την ιστορία ότι κάποιοι πλούσιοι και άγνωστοι συγγενείς είχαν πεθάνει και άφησαν χρήματα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, οι 419 απάτες έχουν τεντώσει πραγματικά την αξιοπιστία ακόμη και των πιο αφελών ανθρώπων.

Αποφυγή

Η συναλλαγή ξεκινά με ένα αίτημα από τον απατεώνα για να τους στείλετε χρήματα. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, τέτοιες καταστάσεις θα είναι σε κάποιο βαθμό απάτη. Η καλύτερη υπεράσπισή σας είναι απλά να μην ασχοληθείτε καθόλου και να αναφέρετε την προσπάθεια στην υπηρεσία επιβολής του νόμου σας.

Εάν υπάρχει κάποιος νόμιμος λόγος για τον οποίο πρέπει να εμπλακείτε σε αυτό, τότε κάντε διεξοδική έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με την εταιρεία και βρείτε άλλους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με αυτά. Μην χρησιμοποιείτε παραπομπές που παρέχονται από το scammer γιατί σχεδόν σίγουρα θα είναι ανύπαρκτες ή θα συμμετέχουν επίσης στην απάτη και θα επιβεβαιώνουν οτιδήποτε ζητάτε για να σας αποστέλλουμε χρήματα. Οι αναφορές εκτός σύνδεσης είναι επίσης χρήσιμες - είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να τοποθετήσετε μια καταχώρηση σε έναν τηλεφωνικό κατάλογο ή σε καταλόγους αδειών της κυβέρνησης. Πραγματοποιήστε μια λεπτομερή επιθεώρηση χρησιμοποιώντας πολλούς διαφορετικούς πόρους όπως μπορείτε να σκεφτείτε πριν στείλετε χρήματα.

Νιγηριανό απάτη ηλεκτρονικού πρίγκιπα

Υπερπληρωμή

Η κύρια διαφορά μεταξύ της απάτης με την υπερπληρωμή και της απάτης για προχωρημένους τέλους είναι ότι η απάτη με την υπερπληρωμή δεν ζητάει χρήματα εκ των προτέρων. Αντίθετα, ο απατεώνας θα σας στείλει πρώτα χρήματα και στη συνέχεια θα σας ζητήσει να επιστρέψετε κάποιο μέρος αυτού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απατεώνες χρησιμοποιούν διαβαθμισμένες διαφημίσεις και άλλους ιστότοπους για να εντοπίζουν τους ανθρώπους που πωλούν αντικείμενα. Ο απατεώνας έρχεται έπειτα σε επαφή με τον πωλητή, κάνει μια προσφορά και έπειτα στέλνει πάρα πολλά χρήματα στον πωλητή αναφέροντας κάποια ασυνήθιστη αιτία για την υπερπληρωμή και δίνοντας οδηγίες για το πώς να χειριστεί το πλεόνασμα. Ο πωλητής θα λάβει εντολή είτε να επιστρέψει τη διαφορά στον αγοραστή είτε να το στείλει σε τρίτο για αποστολή. Η απάτη συμβαίνει επειδή τα χρήματα που έστειλε ο scammer δεν είναι έγκυρα, ίσως μια δόλια επιταγή. Ολόκληρη η απάτη εξαρτάται από τον πωλητή να διανέμει τα πλεονάζοντα κεφάλαια πριν ανακαλύψουν ότι τα αρχικά αποστελλόμενα χρήματα είναι δόλια.

Αποφυγή

Υπενθυμίστε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του τύπου απάτης είναι να σας στείλουμε πάρα πολλά χρήματα και να ζητήσετε να επιστραφούν ή να αποσταλούν σε κάποιο τρίτο μέρος για κάποιο λόγο μέρος αυτού. Ο απατεώνας μπορεί να εισαγάγει αυτή την ιδέα κατά την αρχική επαφή όταν δηλώνει ότι θέλει να αγοράσει ό, τι πουλάτε ή μπορεί να μην καταστεί εμφανής μέχρι να φτάσει η πληρωμή. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας νόμιμος λόγος για να διοχετευτούν χρήματα από εσάς σε τρίτους.

Είναι επίσης χρήσιμο να σταματήσετε και να σκεφτείτε για ένα λεπτό τις υπερπληρωμές. Αν η κατάσταση αντιστραφεί και αγοράσατε κάτι από κάποιον που δεν είχατε ακούσει ποτέ πριν και δεν είχε λόγο να εμπιστευτείτε, έχει νόημα να στέλνετε εκ των προτέρων το χρήμα αυτό; Δεν πειράζει πάρα πολλά χρήματα και στη συνέχεια να τους ζητήσετε να επιστρέψουν ή να προωθήσουν ένα μέρος από αυτό; Ο κόσμος δεν είναι τόσο αξιόπιστος τόπος ώστε μια τέτοια συναλλαγή να φαίνεται φυσιολογική.

Ανακούφιση από καταστροφές και τράβηγμα στις χορδές της καρδιάς

Αυτή η κατηγορία απάτης περιλαμβάνει το τράβηγμα στις καρδιές των ανθρώπων για να τους εξαπατήσουν να στείλουν χρήματα για κάποιο είδος ταμείου ανακούφισης από καταστροφές ή να σώσουν μια ομάδα κουταβιών που βρίσκονται σε κάποιο θανάσιμο κίνδυνο. Το κρίσιμο μέρος αυτής της απάτης είναι να δημιουργηθεί μια αίσθηση απίστευτης επείγουσας ανάγκης. Αν το σήμα δεν στείλει αυτά τα χρήματα αυτή τη στιγμή, κάτι θα είναι τρομερό για τους ανθρώπους που υποφέρουν ή για τα κουτάβια. Η απάτη μετράει το γεγονός ότι μόλις τα συναισθήματά μας είναι πλήρως εμπλεκόμενα, οι ικανότητες κριτικής σκέψης μας τείνουν να βουτούν και είμαστε πιο επιρρεπείς στην πτώση της θήρας.

Σε πολλές περιπτώσεις ο απατεώνας θα δημιουργήσει ηλεκτρονικά μηνύματα και ενδεχομένως έναν ιστότοπο που μοιάζει με νόμιμη φιλανθρωπική οργάνωση. Σε άλλες περιπτώσεις, ο απατεώνας θα κάνει ακριβώς ένα πεισματικά ψεύτικο φιλανθρωπικό όνομα.

Αποφυγή

Αν θέλετε να δώσετε χρήματα σε μια προσπάθεια ανακούφισης, είναι καλύτερο να κάνετε δωρεά απευθείας σε έναν αξιόπιστο οργανισμό παρά να απαντήσετε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η επικοινωνία με έναν οργανισμό όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή ο Στρατός Σωτηρίας θα διασφαλίσει άμεσα ότι τα χρήματά σας δεν θα καταλήξουν σε χέρια απατεώνας. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να διασφαλίσετε ότι θα πάρετε μια κατάλληλη φιλανθρωπική απόδειξη για τη δωρεά σας.

Εάν η οργάνωση στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι γνωστή σε εσάς, ακολουθήστε τον χρυσό κανόνα: εκτελέστε εκτεταμένους ελέγχους ιστορικού. Όλες οι φιλανθρωπικές οργανώσεις θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στην αντίστοιχη κυβέρνησή τους για να είναι επιλέξιμες για την έκδοση φορολογικών εσόδων. Ελέγξτε τις λίστες της αρμόδιας κυβέρνησης που υποστηρίζει η φιλανθρωπική οργάνωση από το για να δείτε εάν υπάρχει πραγματικά.

Εργασία από την εσωτερική απάτη

Η εργασία από την εσωτερική απάτη παίρνει τη δική της κατηγορία εξαιτίας της πολυπλοκότητας του συστήματος. Ορισμένες περιπτώσεις απάτης προκαταβολής χρημάτων χρησιμοποιούν την εργασία από το σπίτι ως μηχανισμό της? απαιτώντας από τους πιθανούς υπαλλήλους να πληρώσουν προηγμένη αμοιβή για υλικά πριν από την απασχόληση. Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με την εργασία από την εσωτερική απάτη.

Μερικοί πολιτισμοί θεωρούν ότι εργάζονται από το σπίτι ως τελικός στόχος. Το να είσαι σε θέση να ζεις από το σπίτι σου χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθείς με τη μετακίνηση ή τους δυσάρεστους συνεργάτες είναι μια πολύ δημοφιλής ιδέα. Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι είναι πολύ επιρρεπείς στην εργασία από το σπίτι ισχυρίζεται ότι συνήθως δεν θα αντέξει σε πολύ έλεγχο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδεικτικές πινακίδες ότι η δουλειά είναι πιθανώς ανύπαρκτη, την οποία θα καλύψω στην επόμενη ενότητα.

Αποφυγή

Υπάρχουν πολλές ενδεικτικές πινακίδες για εργασία από την απάτη στο σπίτι:

 • Χρειάζονται χρήματα μπροστά για να φτάσουν στην εργασία. Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να πρέπει να παρέχετε ορισμένα πράγματα πριν από την απασχόληση, όπως ποινικό μητρώο που μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε, πληρώντας για οτιδήποτε σχετίζεται άμεσα με την ίδια τη δουλειά είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.
 • Η εργασία πληρώνει πολύ περισσότερο από ό, τι φαίνεται να αξίζει. Οι διαφημίσεις που ισχυρίζονται ότι μπορείτε να κάνετε 2.000 δολάρια ανά εβδομάδα, είναι δύσκολο να πιστέψουν οι φάκελοι γεμίσματος. Ζούμε στην εποχή των γραμμών συναρμολόγησης και των ρομπότ. Εάν η εργασία απαιτεί την επαναλαμβανόμενη χειρωνακτική εργασία κάποιου είδους, ένα ρομπότ θα μπορούσε να το κάνει πολύ καλύτερα από έναν άνθρωπο, οπότε δεν έχει νόημα να πληρώσει ο άνθρωπος για να το κάνει.
 • Το έργο δείχνει ότι θα κάνετε δουλειά που κανονικά θα απαιτούσε ανώτερη εκπαίδευση σε ένα περιβάλλον γραφείου. Οι θέσεις εργασίας σχετικά με τη μεταγραφή των ιατρικών αρχείων είναι πλούσιες, αλλά τα περισσότερα ιατρικά γραφεία χρησιμοποιούν γνωστές υπηρεσίες για να κάνουν αυτό το είδος εργασίας, επειδή μπορεί να υπάρξουν πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής εάν κάτι μεταγραφεί εσφαλμένα. Ενώ ορισμένες εταιρείες ιατρικών μεταγραφών μπορούν να χρησιμοποιούν οικιακούς εργάτες, συνήθως θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε κάποια αξιολόγηση γλωσσών και ικανοτήτων αντί να απαντούν μόνο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • Η εργασία απαιτεί από εσάς να αγοράσετε εξαρτήματα κάποιου είδους που μπορείτε να μεταπωλήσετε ή να τα χρησιμοποιήσετε για την κατασκευή αντικειμένων για επαναπώληση. Εάν η εργασία συνεπάγεται ευθεία επαναπώληση, όπως η πώληση καλλυντικών σε φίλους, είναι πιο λογικό οι φίλοι σας να πάρουν απλά την ίδια δουλειά και να πάρουν το χονδρεμπόριο αντί να αγοράσουν από εσάς στο λιανικό εμπόριο. Εάν η εργασία περιλαμβάνει την κατασκευή αντικειμένων προς πώληση, σας υπενθυμίζω ότι τα πράγματα γίνονται από ρομπότ και γραμμές συναρμολόγησης αυτές τις μέρες πολύ πιο αποτελεσματικά από ό, τι οι άνθρωποι μπορούν.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα εργασίας από την απάτη στο σπίτι, αναζητήστε αυτές τις προειδοποιητικές ενδείξεις. Θα πρέπει επίσης να κάνετε έρευνα σχετικά με την εν λόγω εταιρεία. Εάν έχουν ιστορικό απάτης ανθρώπων, είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν καταγγελίες σχετικά με αυτήν την εταιρεία στο διαδίκτυο. Αντίθετα, αν δεν υπάρχει κανένα ίχνος της εταιρείας, αυτό είναι επίσης ένα προειδοποιητικό σημάδι. Σχεδόν κάθε επιχείρηση έχει κάποιο είδος ιστότοπου ή ηλεκτρονικής διεύθυνσης, ώστε μια εταιρεία χωρίς ορατή παρουσία στο διαδίκτυο να είναι ασυνήθιστη. Ειδικά εάν θεωρείτε ότι αυτή η εταιρεία χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να επικοινωνήσει μαζί σας.

Διευθύνων Σύμβουλος

Η απάτη του Διευθύνοντος Συμβούλου περιλαμβάνει τον εντοπισμό του ατόμου ή των ατόμων σε μια εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τα χρήματα και, στη συνέχεια, την προσπάθεια να τους μεταφέρουμε χρήματα εξωθώντας κάποιον που έχει εξουσία να το πράξει, δηλαδή - ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Είναι πολύ εύκολο για τους απατεώνες να χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως το LinkedIn για να ψάξουν για όλους τους υπαλλήλους μιας δεδομένης εταιρείας και στη συνέχεια να δουν τους τίτλους εργασίας για να καθορίσουν ποιος έχει τον έλεγχο των χρημάτων και ποιος έχει την εξουσία να κατευθύνει τις μεταφορές κεφαλαίων. Από εκεί, η απόπειρα απάτης μπορεί να κυμαίνεται από πολύ σύνθετες και δύσκολες, μέχρι πολύ βασικές. Η βασική απάτη είναι να στείλετε ένα αίτημα στο άτομο χρήματα που τους δίνει εντολή να μεταφέρουν κάποια χρήματα σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ βασικό, πολλές εταιρείες συντηρούν τα χρήματα ως θέμα ρουτίνας, έτσι μια αίτηση όπως αυτή δεν φαίνεται να μην έχει θέση. Οι οδηγίες συνήθως δηλώνουν ότι τα χρήματα είναι για μια σημαντική συμφωνία που κλείνει πολύ σύντομα. Υπάρχει πάντοτε κάποια επείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν αμέσως τα κεφάλαια, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια περισσότερων εταιρειών. Οι απατεώνες ελπίζουν ότι το χρήμα πρόσωπο δεν έχει το είδος της σχέσης με τον αιτούντα να δει ότι το αίτημα είναι ασυνήθιστο και θα εκπληρώσει αμέσως το αίτημα.

Αποφυγή

Πρόσφατα πραγματοποίησα ανεπιτυχή απόπειρα απάτης CEO. Αυτό δεν λειτούργησε επειδή το χρήμα στην εταιρία αυτή είχε μια αρκετά καλή σχέση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για να σημειώσει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν υπογράφει κανονικά τα μηνύματά τους με αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων μικρών λεπτομερειών. Το χρήμα πρόσωπο απλά πήρε το τηλέφωνο και επιβεβαίωσε με τον CEO ότι δεν ήταν ένα έγκυρο αίτημα και έσωσε την εταιρεία ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων.

Η καλύτερη υπεράσπιση κατά της απάτης CEO είναι να διασφαλίσει ότι η εταιρεία σας έχει μια καθορισμένη διαδικασία μεταφοράς χρημάτων, η οποία περιλαμβάνει διπλούς ελέγχους για να βεβαιωθείτε ότι η αίτηση είναι έγκυρη. Ένας άλλος παράγοντας που βοηθά στην αποτροπή αυτού του είδους της απάτης είναι η προώθηση καλών εργασιακών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Εάν ένας χώρος εργασίας υποστηρίζει τις ερωτήσεις, τότε το χρήμα είναι πιο πιθανό να κλίνει απέναντι από το γραφείο του στο συνεργάτη του και να λέει ότι αυτό φαίνεται σωστό σε σας; ή να παραλάβετε το τηλέφωνο και να καλέσετε απευθείας τον υποτιθέμενο αιτούντα.

Amazon phishing email

Πώς να απαντήσετε και να αναφέρετε απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο πρώτος κανόνας είναι να μην απαντήσετε σε κάτι που νομίζετε ότι είναι δόλια. Αν συμβεί στη δουλειά, αναφέρετε την στην ομάδα ασφαλείας και τον επιβλέποντα και αφήστε την εταιρεία να καταλάβει την καλύτερη πορεία δράσης.

Εάν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο απάτης έρχεται με το προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας, η καλύτερη πορεία δράσης είναι απλά να το διαγράψετε ή να τον επισημάνετε ως ανεπιθύμητο, εάν ο πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας έχει αυτήν την επιλογή. Μπορείτε επίσης να το αναφέρετε και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο βήμα, επειδή οι οργανισμοί αυτοί λειτουργούν συνήθως συστήματα συναγερμού με τα οποία μπορούν να φτάσουν σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων για να τους ενημερώσουν ότι αυτή η απάτη συμβαίνει τώρα. Βοηθά επίσης αυτές τις οργανώσεις να κατανοήσουν πόσο βαθιά και ευρεία είναι μια απάτη που μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των ανθρώπων πίσω από αυτό.

Αναφορά στον Καναδά

Η βασιλική καναδική αστυνομία (RCMP) είναι η ομοσπονδιακή αστυνομία του Καναδά. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αναφορά απάτες. Υποδεικνύει επίσης ότι όλα τα είδη απάτης πρέπει να αναφέρονται στο καναδικό κέντρο καταπολέμησης της απάτης, το οποίο συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τη μαζική απάτη και την κλοπή ταυτότητας στον Καναδά.

Υποβολή εκθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Διερεύνησης (FBI) λειτουργεί το Κέντρο καταγγελίας για το έγκλημα στο Διαδίκτυο (IC3), το οποίο αποτελεί κεντρικό σημείο για την υποβολή καταγγελιών για απάτη στο διαδίκτυο. Το IC3 μπορεί να μοιράζεται το παράπονό σας με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που έχουν δικαιοδοσία για καταγγελία.

Υποβολή εκθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το ActionFraud είναι το εθνικό κέντρο αναφοράς για απάτες και ηλεκτρονικές απάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργάζεται με το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Απάτης.

Τι κάνουν οι πάροχοι υπηρεσιών Internet για να βοηθήσουν?

Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) και ο παροχέας υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ESP) συνήθως εκτελούν εκτεταμένο λογισμικό αντιμετώπισης ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Αυτό το λογισμικό αναλύει τα εισερχόμενα μηνύματα email και καθορίζει την πιθανότητα να είναι spam. Τα μηνύματα που προσδιορίζονται ως ανεπιθύμητα είναι συνήθως τοποθετημένα στον φάκελο Spam ή Junk, ενώ τα ασφαλή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τοποθετούνται στα εισερχόμενά σας.

Πολλοί από τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γίνονται πίσω από τις σκηνές και δεν τους βλέπουμε καν να λειτουργούν. Τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας αναζητούν:

 • Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προέρχεται από έναν εξουσιοδοτημένο διακομιστή αλληλογραφίας; Οι ιδιοκτήτες τομέων έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τους διακομιστές στους οποίους επιτρέπεται να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εξ ονόματος του τομέα τους, χρησιμοποιώντας τις εγγραφές DNS του Sender Protection Framework (SPF).
 • Ο διακομιστής αποστολής μηνυμάτων έχει φήμη για την αποστολή ανεπιθύμητου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου?
 • Είναι πιθανό το περιεχόμενο του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να είναι ανεπιθύμητο?

Ορισμένοι από αυτούς τους ελέγχους απαιτούν συνεργασία για εκτέλεση. Για παράδειγμα, ο πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να μην έχει αρκετές πληροφορίες για να γνωρίζει εάν ο διακομιστής αλληλογραφίας που έστειλε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει φήμη για την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Ομοίως, η κρίση του περιεχομένου ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως ανεπιθύμητου μηνύματος μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή μερικοί άνθρωποι αναζητούν πραγματικά υποθήκες χαμηλού επιτοκίου και συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτοί οι τύποι ελέγχων πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας κοινόχρηστους καταλόγους, όπως οι μαύρες λίστες Spamhaus. Το Spamhaus έχει μια μεγάλη βάση δεδομένων με χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το spam email, οπότε αν ένα email μοιράζεται μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά, υπάρχει μια αρκετά αξιοπρεπής πιθανότητα να είναι πραγματικά spam.

Τούτου λεχθέντος, οι αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας είναι δημιουργικοί και έχουν πολύ κίνητρα να αποκτήσουν την ηλεκτρονική τους απάτη στα εισερχόμενά σας αποφεύγοντας αυτά τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας Δεν υπάρχει τρόπος να είστε σίγουροι ότι κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα εισερχόμενά σας είναι ασφαλές. Η κοινή λογική και η παράνοια είναι η τελευταία γραμμή άμυνας.

Πού να μείνετε πάνω από τις νέες απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οι απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι πολύ υγρές και αλλάζουν γρήγορα. Κάποιοι έγιναν ευρέως διαδεδομένοι και έπληξαν τις mainstream ειδήσεις των μέσων ενημέρωσης και τις εφημερίδες, ενώ μερικοί είναι μικρότεροι και έρχονται και πηγαίνουν χωρίς πολλά fanfare. Λόγω αυτού, είναι πολύ δύσκολο για κάθε οργανισμό να συνεχίσει με μια λίστα με τις τρέχουσες απάτες σε δράση. Επομένως, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας απάτης, αντί να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάποιας απάτης.

Οι κυβερνήσεις πολλών χωρών διατηρούν ένα είδος γραφείου απάτης και ενδέχεται να δημοσιεύσουν γνωστές απάτες ως ειδοποιήσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

Το Καναδικό Γραφείο Ανταγωνισμού δημοσιεύει περιοδικά το Little Black Book of Scams. Δεν είναι σαφές πόσο συχνά ενημερώνεται, επομένως μπορεί να μην είναι τόσο καλή όσο μια τρέχουσα λίστα ειδοποιήσεων. Εντούτοις, φαίνεται να είναι ο μόνος τύπος ενημερώσεων απάτης που παράγει η καναδική κυβέρνηση.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί μια σελίδα προειδοποίησης Scam και το IC3 έχει μια ροή RSS με ειδοποιήσεις εδώ.

Η ιστοσελίδα του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση της απάτης περιλαμβάνει τις τρέχουσες απάτες εδώ.

"Fleeing Nigerian Prince Email" από τον Jamil Velji με άδεια χρήσης υπό CC Attribution-Share Alike 3.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − = 77