10 κοινές απάτες που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες (και πώς να τις αποφύγετε)

10 κοινές απάτες που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες


Εάν είστε μέρος της "οικονομίας gig", δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2017 από την Upwork, πάνω από 57 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες ζουν μόνο στις ΗΠΑ. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται από έτος σε έτος. Και ενώ η ανεξάρτητη εργασία μπορεί να είναι εξαιρετικά ενδυνάμωση, μπορεί επίσης να έρθει με σημαντικό κόστος αν δεν είστε προσεκτικοί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί απολύτως πράσινοι ελεύθεροι επαγγελματίες πολύ συχνά πέφτουν θύματα απάτης που σκοπεύουν να τους παρασύρουν σε εύκολα κέρδη,.

Ως ο ίδιος συγγραφέας ανεξάρτητος, έχω δει το δίκαιο μερίδιό μου για απάτες που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες. Από τις θέσεις εργασίας που είναι σαφώς δόλιες, σε κάποιον που πραγματικά προσπάθησε να με πείσει να μοιραστώ τον λογαριασμό Upwork μαζί του, έπρεπε να περιηγηθώ στον περιστασιακά επικίνδυνο κόσμο των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να ζήσουν στην οικονομία των gig.

Contents

Γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες πέφτουν για απάτες?

Εάν δεν έχετε πέσει ποτέ για απάτη, μπορείτε να αναρωτηθείτε πώς και γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι εύκολο θύμα για τους απατεώνες και εγκληματίες.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες πέφτουν για απάτες, και οι δύο εντοπίζονται στην έκθεση Upwork του 2017 "Freelancing in America": προβλεψιμότητα του εισοδήματος και εύρεση εργασίας. Σε πολλές βιομηχανίες ανεξάρτητων επιχειρήσεων, όπως το γράψιμο, όσοι έχουν περισσότερη εμπειρία έχουν πολύ πιο εύκολο χρόνο να βρουν δουλειά. Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει συχνά να υποχωρούν για να βρουν δουλειά, εμπειρία και χαρτοφυλάκιο αξιόλογο υλικό. Η έλλειψη αξιοπρεπούς εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερα εισοδήματα ή κενά στο εισόδημα.

Αυτός ο αγώνας για να βγάλει το δρόμο από το κάτω μέρος μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε κατανοητή απελπισία. Και όταν παρουσιαστούν ευκαιρίες να κινηθούν προς τα πάνω, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες μπορεί να έχουν τα ραντάρ απάτη τους συντονισμένους ή απενεργοποιημένους όταν παρουσιάζονται με την προοπτική εύκολης, γρήγορης και υψηλού εισοδήματος ευκαιρίες εργασίας.

Με αυτό κατά νου, αν είστε νέος στο freelancing μέσα όποιος και ψάχνετε να αποφύγετε κάποιες από τις κοινές απάτες που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες, εδώ είναι μια χρήσιμη λίστα 10 απατών που μπορεί να συναντήσετε στο ταξίδι σας στην κορυφή.

1. Απάτες εργασίας από το σπίτι

Αν και η συγγραφή, η επεξεργασία και η γραφιστική στο εξωτερικό είναι από τους πιο γνωστούς τύπους freelancing, τα προγράμματα "work-from-home" υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και μάλιστα εντάσσονται στην κατηγορία της οικονομίας του gig. Παρά τους πολυάριθμους νόμιμους τρόπους να κερδίζετε εισόδημα από το σπίτι, μεταξύ άλλων μέσω πλατφορμών ανεξάρτητων φορέων όπως η Upwork, Freelancer, Toptal και Guru, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα σε μη περιγραφόμενες απάτες στο σπίτι.

ανεξάρτητες απάτες

Πολλές από αυτές τις απάτες φαίνονται ελκυστικές, επειδή γενικά δεν απαιτούν εξειδικευμένες ομάδες δεξιοτήτων, σε αντίθεση με τις περισσότερες επίσημες και νόμιμες πλατφόρμες ελεύθερων επαγγελματιών. Πολλές απάτες στο σπίτι από το σπίτι διαφημίζουν τον εαυτό τους με βάση τα υποτιθέμενα υψηλά κέρδη, αλλά δεν παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα εκτελεστεί μέχρι να καλέσετε τον αριθμό τους ή να συμμετάσχετε σε μια ανταλλαγή ψηφιακών επικοινωνιών με τους καλλιτέχνες απάτης.

Πώς να αποφύγετε απάτες στο σπίτι

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε αυτούς τους τύπους απάτης είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο νόμιμες πλατφόρμες ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτοί οι ιστότοποι μπορεί να έχουν καλλιτέχνες απάτης που εργάζονται μέσα τους, αλλά οι περισσότεροι έχουν μεθόδους αναφοράς και παρακολούθησης που μειώνουν τον αριθμό των εργασιών απάτης που μπορεί να δημοσιεύονται.

Θα θελήσετε επίσης να αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή ιστότοπους παρόμοιους με αυτούς που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αν η διαφήμιση "από το σπίτι" δεν καταφέρει να δηλώσει τι είδους εργασία εκτελείται, είναι πιθανό να είναι απάτη ή, τουλάχιστον, να υπερεκτιμά το δυναμικό κερδοφορίας.

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ένας ιστότοπος ή μια υπηρεσία είναι νόμιμος, κάντε μια γρήγορη αναζήτηση Google, όπως "κριτικές [όνομα ιστοτόπου]" ή "είναι [όνομα ιστοτόπου] απάτη". Αν ένας ιστότοπος έχει κακές κριτικές ή πολλές πηγές δηλώνουν ότι είναι απάτη, κοιτάξτε αλλού για ευκαιρίες εργασίας.

2. Ψευδείς καταχωρίσεις εργασίας

Υπάρχουν δεκάδες πίνακες εργασίας εκεί έξω, το καθένα με διαφορετικά επίπεδα φιλτραρίσματος περιεχομένου για να βοηθήσει στην αφαίρεση απάτες από τα συστήματά τους. Μερικοί προσφέρουν καλύτερη προστασία στους ελεύθερους επαγγελματίες από άλλους. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε την ενότητα "Συναυλίες" του Craigslist, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός τρόπος να πει κανείς αν μια δουλειά είναι η πραγματική διαπραγμάτευση ή μια απάτη στη μεταμφίεση. Επειδή το Craigslist δεν διαθέτει χαρακτηριστικά για να βαθμολογήσει τα άτομα που δημοσιεύουν εργασία, δεν έχετε δεδομένα για να προχωρήσετε σε αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η αφίσα εργασίας είναι μια νόμιμη εταιρεία ή κάποιος που ελπίζει να σας εξαπατήσει από το σπίτι και στο σπίτι.

Για παράδειγμα, αυτή η δημοσίευση θέσεων εργασίας στο Craigslist δεν παρέχει κανένα τρόπο να πει εάν η αφίσα εργασίας είναι αρκετά αξιόπιστη για να πληρώσει για την ολοκλήρωση της εργασίας. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διαπιστωθεί εάν αυτός ή αυτή δεν είναι απλώς phishing και ελπίζοντας να κλέψει πληροφορίες από τους αιτούντες.

Ελεύθεροι απάτεςΠηγή: Craigslist

Πώς να αποφύγετε τις ψεύτικες καταχωρίσεις εργασίας

Η καλύτερη επιλογή σας είναι να αναζητήσετε εργασία μόνο μέσω επίσημων ιστοσελίδων απόσπασης θέσεων εργασίας και πλατφορμών ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο, υπάρχουν ψεύτικες δημοσιεύσεις εργασίας και απάτες σε αυτές τις πλατφόρμες και ιστότοπους, επομένως υπάρχουν μερικά επιπλέον βήματα που θα θέλετε να λάβετε.

 1. Πραγματοποιήστε μόνο εργασία από εργοδότες που έχουν επαληθευμένο ιστορικό εργασίας και καλές αξιολογήσεις. Οι περισσότερες ανεξάρτητες πλατφόρμες επιτρέπουν πλέον στους ελεύθερους επαγγελματίες να βαθμολογούν τους πελάτες μετά την ολοκλήρωση των έργων και να επιτρέπουν στους πελάτες να αξιολογήσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες τους. Αυτό δημιουργεί ένα ίχνος χαρτιού, όπως λέει, το οποίο διευκολύνει τον προσδιορισμό του κατά πόσο ένας πελάτης είναι η πραγματική διαπραγμάτευση.
 2. Εντούτοις, μπορεί να υπάρχουν φορές που βλέπετε μια ενδιαφέρουσα θέση εργασίας από έναν νέο πελάτη ή έναν πιθανό εργοδότη που δεν έχει προηγούμενο ιστορικό. Εάν συμβαίνει αυτό, φροντίστε ιδιαίτερα πριν συμφωνήσετε να εργαστείτε. Εάν εφαρμόζετε, βεβαιωθείτε ότι ο πελάτης δεν κάνει πράγματα όπως σας ζητά να πληρώσετε χρήματα για να εργαστείτε ή ζητάτε να πάρετε την επικοινωνία από την επίσημη freelancing πλατφόρμα.
 3. Ελέγξτε τα σχόλια και τα σχόλια του πελάτη. Κακή σχόλια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο πελάτης είναι απατεώνας. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα άτομα που κάνουν δημοσιεύσεις απάτης δεν θα έχουν καθόλου προηγούμενο ιστορικό εργασίας σε μια πλατφόρμα καθόλου. Οι κακές αναθεωρήσεις αποτελούν συχνά ένδειξη ενός πελάτη με τον οποίο είναι δύσκολο να εργαστεί. Παρόλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα ο πελάτης να έχει την τάση να ζητά περισσότερες εργασίες από ό, τι συμφωνήθηκε ή προσπαθεί να υποπληρώσει, να καθυστερήσει τις πληρωμές ή να μην πληρώσει καθόλου. Αυτό μπορεί να αναφέρεται στις αναθεωρήσεις της πλατφόρμας.

3. Αιτήσεις για αποστολή πληρωμής πριν από την πρόσληψη (αμοιβή για εργασία)

Το μεγάλο πράγμα για την πιο freelancing εργασία είναι ότι συχνά έχετε ήδη τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε. Εάν είστε ανεξάρτητος συγγραφέας ή καλλιτέχνης, για παράδειγμα, πιθανότατα έχετε το λογισμικό που χρειάζεστε για να αρχίσετε αμέσως να εργάζεστε. Και εάν είστε εργαζόμενος με το αυτοκίνητο για Uber ή Lyft, διαθέτοντας το δικό σας αυτοκίνητο που περνάει είτε τα πρότυπα ελέγχου της υπηρεσίας σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να κυλήσετε (κυριολεκτικά).

Ωστόσο, μερικές απάτες στο εξωτερικό θα σας ζητήσουν να πληρώσετε κάποιο είδος αμοιβής ή να αγοράσετε το προϊόν του πελάτη για να αρχίσετε να εργάζεστε για αυτούς. Τέτοιες απάτες σας υπόσχονται συχνά είτε να έχετε πρόσβαση σε πολλές εργασίες για ένα τέλος εισόδου είτε να υποσχεθείτε τεράστιες ανταμοιβές για τη μεταπώληση του προϊόντος της εταιρείας μετά την αγορά σας.

Δεν υπάρχει συνήθως καμία εγγύηση ούτε για αυτούς τους τύπους απάτης. Τις περισσότερες φορές, η εταιρεία ή ο πελάτης που κάνει τα άτομα να πληρώσουν μπροστά για να δουλέψουν γι 'αυτούς, κερδίζουν κέρδη υπογράφοντας τους ανθρώπους και / ή κάνοντάς τους να αγοράσουν το προϊόν που θέλουν να πουλήσουν.

Πώς να αποφύγετε τις απάτες "pay to work"

Η συμβουλή εδώ είναι απλή: αν χρειαστεί να πληρώσετε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε εργασία με έναν μεμονωμένο πελάτη, μην δουλέψετε με αυτόν τον πελάτη. Σημειώστε ότι αυτό είναι δεν το ίδιο με ένα τέλος υπηρεσίας για τη χρήση μιας πλατφόρμας.

Για παράδειγμα, ιστοσελίδες όπως το Freelancer.com και το Upwork προσφέρουν δωρεάν εγγραφές και έναν περιορισμένο αριθμό υποβολών δωρεάν προτάσεων, αλλά χρεώνουν ένα τέλος για την ευκαιρία να δημοσιεύσουν περισσότερες προτάσεις. Αυτό δεν θα ήταν απάτη, αλλά το κόστος της χρήσης της υπηρεσίας τους για την εύρεση εργασίας - και δεν είναι επίσης υποχρεωτικό. Αλλά αν βρείτε μια υπηρεσία που απαιτεί από εσάς να εγγραφείτε και να πληρώσετε ένα τέλος ή να αγοράσετε ένα προϊόν για να μπορέσετε να εργαστείτε για αυτούς, κοιτάξτε αλλού για δουλειά. Δεν είναι πιθανό να κερδίσετε απόδοση της "επένδυσης".

4. Σχήματα πυραμίδων (ή πολυεπίπεδη μάρκετινγκ / απευθείας πωλητές)

Τα συστήματα πυραμίδων (γνωστά και ως πολυεπίπεδη μάρκετινγκ ή απευθείας πώληση) είναι παντού αυτές τις μέρες. Ένα κομμάτι μιας απροσδόκητης απάτης των απάτες "pay-to-work", οι απάτες μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο:

 1. Εγγραφείτε στην υπηρεσία / εταιρεία και γίνετε "πρεσβευτής μάρκας" ή κάποιο άλλο σχετικό όρο.
 2. Είστε αναγκασμένοι να αγοράσετε τα προϊόντα της εταιρείας μπροστά από το χρόνο, συνήθως σε μια "έκπτωση".
 3. Έχετε τότε την εντολή να πουλήσετε τα προϊόντα αυτά για την εταιρεία, τα οποία μπορεί ή δεν μπορούν να πάρουν μια μείωση του κέρδους που κερδίζετε.
 4. Είστε επίσης υποχρεωμένοι να αποκτήσετε φίλους, οικογένειες και γνωστούς για να εγγραφείτε ως «πρεσβευτές μάρκας», καθώς και η εταιρεία προσφέρει συχνά μπόνους αν έχετε περισσότερους ανθρώπους να εγγραφούν για να βοηθήσουν στην πώληση του προϊόντος.

Δυστυχώς, το μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων είναι απολύτως νόμιμο σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α., αλλά με ελάχιστο τρόπο. Μεγάλες μάρκες MLM, όπως η Amway και η Mary Kay, βρίσκονται εδώ και δεκαετίες και αντιμετωπίζουν πολλές νομικές προκλήσεις (συνήθως για απάτες ή καταχρηστικές συμπεριφορές). Άλλοι, όπως η LulaRoe, η Herbalife και η Plexus, έχουν αποκτήσει ισχυρή θέση στα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα, παρά τις περίεργες ιστορίες προέλευσης και τις συνεχιζόμενες αγωγές. Ακόμη χειρότερα, πολλά από αυτά τα προγράμματα MLM έχουν αρκετά ένθερμους υποστηρικτές, αλλά ακριβώς όπως πολλά άτομα που αναφέρουν το είδος των ιστοριών τρόμου MLM που είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό των απάτες.

ελεύθερες απάτεςΠηγή: Μέλισσα της Βαβυλώνας

Τα MLM είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη απάτης και πιο συχνά από το θήραμα των μητέρων που μένουν στο σπίτι απεγνωσμένα να συμβάλλουν στο εισόδημα των νοικοκυριών τους ή να βρουν οικονομική ελευθερία. Οι εταιρείες υπόσχονται συνήθως μια εύκολη διαδρομή προς τον πλούτο, αλλά συχνά αφήνουν τα άτομα να καίγονται και να ξοδεύουν πολύ περισσότερα από όσα κέρδισαν ή απλά να καλύπτουν το κόστος αγοράς των προϊόντων της εταιρείας. Υπάρχουν ακόμη και ιστοσελίδες αφιερωμένες όχι μόνο στην εξαγωγή MLM για αυτό που είναι, αλλά και στην παροχή υποστήριξης σε άτομα που έχουν πληγεί από τέτοιες απάτες.

Πώς να αποφύγετε απάτες μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων και συστήματα πυραμίδων

Πολλοί άνθρωποι αναρροφούν σε απάτες MLM πριν συνειδητοποιήσουν τι έχουν πάρει. Μέχρι να είναι πολύ αργά, πολλοί από εκείνους που αρχίζουν να εργάζονται για μια εταιρεία άμεσης πώλησης είναι έξω χιλιάδες δολάρια, καθώς και φίλους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες MLM συχνά πιέζουν τα άτομα να προσπαθήσουν να πουλήσουν σχεδόν σε οποιονδήποτε μπορούν, συμπεριλαμβανομένων στενών φίλων και συγγενών, πολλοί από τους οποίους τελικά νιώθουν κουρασμένοι να θεωρούνται επιχειρηματική ευκαιρία.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε απάτες MLM είναι να απορρίψετε οποιαδήποτε προσφορά για να συνεργαστείτε με μια εταιρεία που θέλει να αγοράσετε και να πουλήσετε το προϊόν τους για αυτούς. Επιπλέον, εάν η εταιρεία υπόσχεται ότι θα πλουτίσετε μέσω της μεθόδου τους, είναι πιθανώς μια απάτη.

Οι χρήσιμοι ιστότοποι απαριθμούν MLM απάτες, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι εταιρείες με το όνομα μπορούν να βοηθήσουν. Αυτή η λίστα MLM στην ομάδα Reddit / r / AntiMLM θα πρέπει να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Απλά αναζητήστε τη λίστα για το όνομα μιας εταιρείας που υποψιάζεστε ότι μπορεί να είναι ένα σχήμα πυραμίδας. Είναι σημαντικό, εάν δεν είστε σίγουροι, απλά να κάνετε έρευνα στην εταιρία στο διαδίκτυο πρώτα.

5. Αιτήματα για πληροφορίες λογαριασμού

Είναι πιθανό να έχετε διαφορετικούς λογαριασμούς ως ελεύθερος επαγγελματίας. Πιθανότατα έχετε, για παράδειγμα, έναν λογαριασμό PayPal που έχει συσταθεί για γρήγορες συναλλαγές και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είστε ή θα συμμετέχετε σε διαφορετικές πλατφόρμες freelancing.

Οποιοσδήποτε λογαριασμός έχετε συνδεδεμένο με την επιχείρησή σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Τόσο σημαντικό είναι ότι οι απατεώνες μπορεί να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές, είτε για να κλέψουν την πρόσβαση στον λογαριασμό σας για δικούς τους σκοπούς, να κλέψουν χρήματα από τους λογαριασμούς σας ή να κρατήσουν τους λογαριασμούς σας ως ομήρους έναντι ανταλλάγματος.

Αυτή είναι μια προσπάθεια απάτης που προσωπικά έτρεξα σε όχι πολύ καιρό πριν στο LinkedIn. Πραγματοποιώ την πλειοψηφία του ελεύθερου έργου μου μέσω της Upwork, όπου διατηρώ μια σταθερή βαθμολογία και υπέροχες κριτικές. Ενώ ο πολύς χρόνος και η προσπάθεια πήγαν στην οικοδόμηση της καλής θέσης στην Upwork, θα μπορούσε επίσης να είναι πολύτιμη για όποιον καταφέρνει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό.

Αυτό είναι που ένας scammer ήλπιζε να κάνει όταν ήλθε σε επαφή μαζί μου στο LinkedIn.

ανεξάρτητες απάτες

Η πρόταση του απατεώνας φάνηκε αρχικά αρκετά αθώα. Ήθελε να με βοηθήσει να κερδίσω περισσότερα χρήματα. Και ως freelancer, καλά, αυτό είναι πάντα μια πρόταση που είμαι πρόθυμος να διασκεδάσω. Μετά από όλα, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες με ποικίλες δεξιότητες ενώνονται μεταξύ τους και αλληλοβοηθούνται. Ένας συγγραφέας μπορεί να συνεργαστεί με έναν γραφίστα, για παράδειγμα. Είναι συχνά αμοιβαία επωφελής.

Αυτός όμως δεν ήταν ο στόχος του, και οι κόκκινες σημαίες ανέβηκαν πολύ γρήγορα.

Προσπάθησε να μου δείξει το προφίλ του Upwork χρησιμοποιώντας έναν νεκρό σύνδεσμο, για παράδειγμα, παρά τους ισχυρισμούς του ότι είχε ένα στερεό προφίλ. Αν υπήρχε κάποια στιγμή στο παρελθόν, δεν ήταν πλέον ενεργό. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος προτού να πέσει η προφανής βόμβα απάτης σε μένα.

ανεξάρτητες απάτες

Δεν έχω καν κόπο να απαντήσω στο τελευταίο αίτημά του. Δεν υπήρχε ανάγκη. Ήταν προφανές ποιο ήταν το παιχνίδι του εδώ. Δίνοντας τις πληροφορίες του λογαριασμού μου, θα του έδινα πρόσβαση σε:

 • Τα τρέχοντα κέρδη μου περιμένουν τη μεταφορά στον προσωπικό μου λογαριασμό
 • Τα τραπεζικά μου στοιχεία
 • Άλλες πληροφορίες προσωπικής αναγνώρισης
 • Ολόκληρος ο λογαριασμός Upwork μου

Ακόμη και αν το αίτημά του ήταν νόμιμο (προφανώς δεν ήταν) ο διαμοιρασμός λογαριασμού είναι ενάντια στους όρους υπηρεσίας της Upwork και είναι επίσης αντίθετος με την πολιτική για τις περισσότερες πλατφόρμες ελεύθερων επαγγελματιών. Κάτι τέτοιο δεν θα μου έθετε μόνο κινδύνους απάτης αλλά με τεράστιο κίνδυνο να χάσω ένα βασικό μέρος της επιχείρησής μου.

Πώς να αποφύγετε απάτες από το λογαριασμό

Οι προσπάθειες σας για να μοιραστείτε τους λογαριασμούς της πλατφόρμας ανεξάρτητων σας είναι πιο συνηθισμένοι όταν γίνεστε επιτυχείς και έχετε ένα καλό ρεκόρ σταθερής δουλειάς. Μόλις συμβεί αυτό, θα πρέπει να είστε επιμελής ώστε να μην αφήσετε την έκκληση για πρόσθετα κέρδη να σας απομακρύνουν από την κοινή λογική. Όποιος ζητάει να μοιραστεί το λογαριασμό σας πιθανώς ψάχνει να κλέψει τον λογαριασμό σας ή και χειρότερα. Εκτός αυτού, η κοινή χρήση πλατφόρμας ανεξαρτήτων φορέων ή πληροφοριών λογαριασμού PayPal αποτελεί επίσης τεράστιο κίνδυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς ο λογαριασμός σας ενδέχεται να περιέχει ένα σωστό ποσό προσωπικών πληροφοριών και χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Αν κάποιος ζητήσει να μοιραστεί κάποιον από τους λογαριασμούς σας, απλώς πείτε όχι.

6. Προσωπικές πληροφορίες ηλεκτρονικού ψαρέματος μέσω φορολογικών εγγράφων

Από όλες τις προσπάθειες απάτης σε αυτή τη λίστα, μια απάτη φορολογικού εγγράφου ήταν η μόνη που μου έφτασε σχεδόν πριν προλάβω να το κάνω. Ευτυχώς, η ύποπτη φύση μου έλαβε χώρα και είδα όλα τα προειδοποιητικά σημάδια πριν εγκαταλείψω τις πληροφορίες μου.

Δεδομένης της φύσης της εργασίας που κάνουμε, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η υποβολή των φορολογικών εντύπων είναι μόνο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οχι τόσο γρήγορα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα χρειαστεί ποτέ να δώσετε στον πελάτη W2 ή οποιαδήποτε άλλη μορφή φορολογικού εγγράφου.

Να είστε προσεκτικοί από τους πελάτες που προσπαθούν να σας υποδείξουν φορολογικά έγγραφα. Στις ΗΠΑ, οι πελάτες θα πρέπει μόνο να σας ζητήσουν να υποβάλετε ένα W2 εάν σας πληρώνουν με επιταγή ή μέσω άμεσης κατάθεσης στον τραπεζικό σας λογαριασμό και αναμένουν να σας πληρώσουν περισσότερο από το ομοσπονδιακό ελάχιστο όριο για ανεξάρτητους εργολάβους που μπορούν να μην αναφέρονται επί των φόρων (σήμερα $ 600). Αν πληρώνετε μέσω υπηρεσιών επεξεργασίας ψηφιακών πληρωμών, πελάτες δεν χρειάζεται να εκδώσετε ένα 1099-MISC σε εσάς και επομένως δεν χρειάζεστε W2 ή τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης σας.

Πώς να αποφύγετε απάτες φορολογικών εγγράφων

Εάν οι πελάτες σας σχεδιάζουν να σας πληρώσουν μέσω μιας πλατφόρμας ελεύθερων συναλλαγών ή μιας υπηρεσίας ηλεκτρονικής πληρωμής, όπως το PayPal ή ακόμα και με πιστωτική κάρτα, δεν θα χρειαστεί να υποβάλετε φορολογικά έγγραφα σε αυτά. Η πλατφόρμα freelancing ή η υπηρεσία ψηφιακών πληρωμών θα σας ζητηθεί να σας στείλουμε ένα 1099-MISC εάν κερδίζετε περισσότερα από 20.000 δολάρια μέσω αυτής της πλατφόρμας ή λαμβάνετε αυτό το ποσό ή περισσότερα μέσω αυτού του συστήματος πληρωμών και πιθανόν να έχετε ήδη SSN και άλλες πληροφορίες στο αρχείο.

Οι πελάτες που εργάζονται μέσω πλατφορμών ελεύθερων επαγγελματιών δεν πρέπει να ζητούν W2 ή άλλα φορολογικά έγγραφα. Αν το κάνουν, είναι πιθανότατα μια απάτη ή ο πελάτης είναι κατάφωρα παραπλανημένος σχετικά με τις φορολογικές ευθύνες τους. Εάν ο πελάτης σας πιέσει σε αυτό, μην το δώσετε.

Εάν εργάζεστε με έναν πελάτη εκτός μιας πλατφόρμας ελεύθερων επαγγελματιών και δεν αισθάνεστε άνετα να παραιτηθείτε από το SSN ή άλλες πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κλέψουν την ταυτότητά σας, ζητήστε όλες τις πληρωμές να περάσουν από το PayPal, τουλάχιστον μέχρι να είστε σίγουροι μπορείτε να εμπιστευθείτε τον πελάτη με τις πληροφορίες σας.

Τέλος, εάν λάβετε ένα φορολογικό έγγραφο, γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ ψεύτικων πραγματικών φορολογικών εγγράφων. Ένα πραγματικό W2 δεν θα έρθει ποτέ ως έγγραφο του Microsoft Word, για παράδειγμα (το οποίο έκανε όταν έλαβα αυτή την προσπάθεια απάτης). Το έγγραφο θα πρέπει επίσης να έχει το πιο πρόσφατο φορολογικό έτος. Αν λάβετε ένα αρχείο W2, ελέγξτε το από το πιο πρόσφατο διαθέσιμο έγγραφο εδώ.

7. Υποψίες ή ασυνήθιστες μέθοδοι πληρωμής

Ως ελεύθερος επαγγελματίας, οι περισσότερες από τις επιλογές πληρωμής σας θα είναι ψηφιακές. Ωστόσο, ορισμένοι πελάτες μπορούν να πληρώσουν μέσω επιταγής, ενώ άλλοι μπορεί να χρησιμοποιούν άμεση κατάθεση ή πιστωτική κάρτα. Αυτές είναι όλες οι τυποποιημένες μέθοδοι πληρωμής και συνήθως αξιόπιστες.

Μερικοί πελάτες θα προσπαθήσουν να εξαπατήσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες προσφέροντας να πληρώσουν μέσω ασυνήθιστων μεθόδων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απαίτηση από τους ελεύθερους επαγγελματίες να δέχονται εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (αγαθά και υπηρεσίες αντί χρημάτων) ή να δέχονται πληρωμές με μεθόδους όπως κάρτες δώρων.

Πώς να αποφύγετε τις απάτες με μεθόδους πληρωμής

Θα πρέπει να αποδεχτείτε μόνο μερικές μεθόδους πληρωμής ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτά περιλαμβάνουν απευθείας μέσω της ανεξάρτητης πλατφόρμας που χρησιμοποιείτε, η οποία θα λάβει τις πληρωμές, θα εξάγει ένα τέλος ή μέσω κοινών επιλογών πληρωμής όπως PayPal, πιστωτική κάρτα, άμεση κατάθεση ή με επιταγή. Υπάρχουν κάποια άλλα, δευτερεύοντα συστήματα πληρωμών, όπως η πλατεία, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν είστε ο τύπος ελεύθερου επαγγελματία που πωλεί τα αντικείμενα του / της με φυσικά μέσα.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να δεχτείτε πληρωμές με μέσα που είναι εντελώς άτυπα ή εντελώς ασυνήθιστα. Για παράδειγμα, εάν ένας πελάτης ζητήσει να σας πληρώσει για αγαθά αντί για υπηρεσίες, μην το δεχτείτε (ναι, αυτό συμβαίνει και έχω ζητήσει από έναν πελάτη αυτού του είδους ασυνήθιστη επιλογή πληρωμής πριν).

Οι πελάτες που ζητούν να πληρώσουν με ασυνήθιστα μέσα συχνά προσπαθούν να σας αλλάξουν σύντομα ή να αποφύγουν φορολογικές υποχρεώσεις. Για να διατηρήσετε ασφαλείς τις δικές σας πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα και για να αποφύγετε την ύποπτη συμπεριφορά πληρωμών από τους πελάτες, αποδεχτείτε την πληρωμή μόνο μέσω ελεγμένων και αποδεκτών μέσων.

8. Έργα "δοκιμής"

Αυτή είναι μια απάτη που πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, ειδικά συγγραφείς, βιώνουν τουλάχιστον μία φορά πριν μάθουν το μάθημά τους. Πάει κάπως έτσι:

 • Υποβάλετε μια πρόταση
 • Ο πελάτης απαντά και λέει ότι συμπαθούν την πρότασή σας και θα θέλατε να κάνετε ένα δοκιμαστικό σχέδιο. Αν όλα πάνε καλά, θα σας προσλάβουν για περισσότερη δουλειά
 • Συμπληρώστε το δοκιμαστικό έργο και μην ξανακάνετε ποτέ ξανά από τον πελάτη ή ο πελάτης σας λέει ότι η δουλειά είναι μεγάλη, αλλά επέλεξε έναν άλλο ελεύθερο επαγγελματία

ανεξάρτητες απάτες

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πελάτης δεν ψάχνει να μισθώσει. Αντ 'αυτού, ο πελάτης χρησιμοποιεί δοκιμαστικά έργα για να συλλέξει ποιοτική εργασία από ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει μια δεκάρα ή πληρώνοντας ένα πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που ένα τέτοιο έργο συνήθως θα κοστίσει.

Πώς να αποφύγετε τις απάτες του προγράμματος δοκιμών

Είναι εύκολο και κατανοητό γιατί πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες πέφτουν για αυτή την απάτη. Η απάντηση από έναν πελάτη που ζητά ένα δοκιμαστικό σχέδιο είναι συχνά μια ένδειξη ότι τους άρεσε η πρότασή σας και ότι είστε κοντά στην εξασφάλιση της σύμβασης. Αλλά υπάρχουν ορισμένοι πελάτες κάνουν θα καταχραστεί αυτή την εμπιστοσύνη προς όφελός τους.

9. Ζητά να έρθουν σε επαφή εκτός επίσημων σταθμών

Οι καλύτερες ανεξάρτητες πλατφόρμες περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνίας. Αυτό το σύστημα προσφέρει ορισμένες προστασία της ιδιωτικής ζωής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθιστώντας δυνατή την επικοινωνία για τις επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζεται να δώσετε προσωπικές πληροφορίες, εκτός αν θέλετε ή χρειάζεστε για τη δουλειά.

Τα συστήματα επικοινωνίας πλατφορμών Freelance καθιστούν δυνατή την εύκολη καταγγελία παραπόνων κατά πελατών για κακοποίηση και απάτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι πελάτες ενδέχεται να προσπαθήσουν να μεταφέρουν την επικοινωνία από τα επίσημα ολοκληρωμένα κανάλια. Αν δεν υπάρχει ίχνος χαρτιού που να ακολουθείται στο σύστημα συνομιλίας πλατφόρμας freelance, η πλατφόρμα freelance ενδέχεται να μην είναι υποχρεωμένη να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από τις αρνητικές επιπτώσεις της απάτης.

Πώς να αποφύγετε απάτες μέσω εξωτερικών καναλιών επικοινωνίας

Εάν χρησιμοποιείτε μια πλατφόρμα ανεξάρτητων, χρησιμοποιήστε μόνο τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας μέχρι να αναπτύξετε μια ισχυρή σχέση συνεργασίας με έναν πελάτη. Ακόμα και τότε, μπορεί να θέλετε να κολλήσετε με τα επίσημα συστήματα συνομιλίας που έρχονται με αυτές τις υπηρεσίες, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε τόσο εσάς όσο και τον πελάτη από πιθανή κατάχρηση.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες εκτός των επίσημων πλατφορμών, η καλύτερη επιλογή σας είναι να δημιουργήσετε ξεχωριστή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό τηλεφώνου για επιχειρηματικούς σκοπούς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι σαν το Google Voice για να δημιουργήσετε έναν αριθμό VoIP αποσυνδεδεμένο από τον προσωπικό σας αριθμό και να έχετε αυτές τις επικοινωνίες μέσω της κινητής σας συσκευής, ώστε να μην χρειάζεται να αγοράσετε δύο τηλέφωνα με ξεχωριστούς αριθμούς. Μπορεί επίσης να θέλετε να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό λογαριασμό Skype για επαγγελματική χρήση.

Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να μην δίνετε στους πελάτες πρόσβαση στους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων σας, αν μπορείτε να το αποφύγετε. Η μόνη εξαίρεση μπορεί να είναι η LinkedIn, όπου η προσθήκη των πελατών σας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιχειρηματικών σας ευκαιριών και να σας δώσει την ευκαιρία να διερευνήσετε την αξιοπιστία και το ιστορικό ενός πελάτη.

10. Ghostwriting σε περιοχές αρχής

Αυτό δεν είναι πάντα μια απάτη, αλλά είναι ένα σημαντικό ανήθικο ρωτήστε συχνά να απευθύνεται σε ανεξάρτητους συγγραφείς, ειδικότερα.

Εάν έχετε γράψει και δημοσιεύσει πρόσβαση σε μερικούς σημαντικούς ιστότοπους, όπως το Mashable, το Forbes ή το Huffington Post, ορισμένοι δυνητικοί πελάτες ενδέχεται να σας ζητήσουν να υποβάλετε εργασία σε αυτούς τους ιστότοπους έναντι χρημάτων. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι πελάτες σας ζητούν να χρησιμοποιήσετε την προνομιακή σας πρόσβαση για να προωθήσετε κρυφά το προϊόν ή την υπηρεσία τους.

ανεξάρτητες απάτες

Ωστόσο, μερικές φορές, αυτό το είδος αίτησης μπορεί να είναι και απάτη. Ο ελεύθερος επαγγελματίας αναλαμβάνει τον κίνδυνο όχι μόνο να χάσει την τρέχουσα σύμβαση και τη σχέση του με τους εν λόγω δικτυακούς τόπους, αλλά και να μην πληρώσει αν το περιεχόμενο που γράφουν και το γήπεδο δεν έχει δημοσιευθεί.

Πώς να αποφύγετε απάτες ιστοχώρου εξουσίας

Ο απλούστερος τρόπος για να αποφύγετε αυτές τις απάτες είναι να μην τους απαντήσετε ποτέ. Αν λάβετε προσκλήσεις ή αιτήματα για να χρησιμοποιήσετε την προνομιακή σας πρόσβαση ή σχέση με έναν ιστότοπο αρχής για να προωθήσετε διακριτικά ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, μην το κάνετε.

Έχετε δει άλλες απάτες που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες; Ενημερώστε μας σχετικά με τα σχόλια!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 8 = 9