Συχνές Ερωτήσεις για το Antivirus

Contents

Τι συμβαίνει εάν το πρόγραμμα εντοπισμού ιών εντοπίσει έναν ιό?

Η ερώτηση σε εκατομμύρια δολάρια!


Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε το λογισμικό προστασίας από ιούς να καθαρίζει τα μολυσμένα αρχεία ή να τα αφαιρεί εντελώς.

Πώς αυτό θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα που έχετε εγκαταστήσει αλλά, γενικά, το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού ασφαλείας θα προσπαθήσει να μετακινήσει ύποπτα αρχεία σε μια περιοχή απομόνωσης για να εξαλείψει άμεσα τον κίνδυνο μετάδοσης λοίμωξης. Μόλις εκεί, το λογισμικό θα σας δώσει πιθανώς την επιλογή να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τη μόλυνση ή απλά να τη διαγράψετε εντελώς.

Το λογισμικό προστασίας από ιούς θα επιβραδύνει τον υπολογιστή σας?

Η εκτέλεση οποιουδήποτε προγράμματος στον υπολογιστή σας θα επιβραδύνει και το λογισμικό προστασίας από ιούς δεν αποτελεί εξαίρεση.

Κάθε φορά που εκτελείτε μια σάρωση, ιδιαίτερα διεξοδική, το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει κύκλους CPU για να ολοκληρώσει τη δουλειά. Αν τυχαίνει να τρέχετε ταυτόχρονα και άλλα προγράμματα τα οποία, μεταξύ τους, χρησιμοποιούν μια σημαντική ποσότητα επεξεργαστικής ισχύος, τότε μπορεί να παρατηρήσετε κάποια επιβράδυνση.

Συνολικά, ο αντίκτυπος θα πρέπει να είναι αμελητέος, ειδικά αν χρησιμοποιείτε έναν σύγχρονο υπολογιστή, αλλά ορισμένα προγράμματα αντιμετώπισης ιών είναι μεγαλύτερα γουρούνια πόρων από άλλα. Ευτυχώς, αυτό είναι κάτι που καλύπτουμε με τις σε βάθος αναθεωρήσεις μας.

Πόση συντήρηση απαιτεί το λογισμικό προστασίας από ιούς?

Σήμερα τα προγράμματα αντιμετώπισης ιών είναι μια εξαιρετικά χαμηλή επιλογή συντήρησης, απαιτώντας πολύ λίγη αλληλεπίδραση από εσάς για να συνεχίσετε να εργάζεστε αποτελεσματικά.

Υποθέτοντας ότι το έχετε ρυθμίσει σωστά, οι μόνες εργασίες που θα πρέπει να πραγματοποιήσετε σε τακτική βάση είναι οι εξής:

 • Έλεγχος της κατάστασης του προγράμματος προστασίας από ιούς καθημερινά - πολλοί προσφέρουν ένα σύστημα με κωδικό χρώματος που σας ειδοποιεί για τυχόν προβλήματα. Εάν το πρόγραμμα λέει ότι όλα είναι εντάξει τότε όλα είναι καλά. Διαφορετικά, εμβαθύνετε βαθύτερα για να μάθετε ποιο είναι το πρόβλημα και στη συνέχεια να το διορθώσετε
 • Πραγματοποιήστε χειροκίνητη σε βάθος σάρωση σε τακτική βάση, ίσως μία φορά την εβδομάδα, ή χρησιμοποιήστε τη λειτουργία του ίδιου του προγράμματος αντιμετώπισης ιών για να προγραμματίσετε μια λεπτομερή σάρωση, ίσως σε μια εποχή που βρίσκεστε μακριά από το μηχάνημα
 • Ελέγξτε ότι το πρόγραμμα είναι πλήρως ενημερωμένο. Αυτό θα πρέπει να γίνει αυτόματα, αλλά θα συμβούλευα να επιβεβαιώσω ότι όλες οι ενημερώσεις έχουν ληφθεί και εγκατασταθεί κατά διαστήματα

Αξίζει επίσης να αφήσετε μια σημείωση κάπου προεξέχουσα για να σας υπενθυμίσω πότε η συνδρομή σας εξαντλείται, ώστε να μην βρεθείτε ποτέ στη θέση να μην έχετε έγκυρη άδεια.

Είναι αλήθεια ότι οι πωλητές προστασίας από ιούς είναι υπεύθυνοι για τη συγγραφή των ιών που προσπαθούν να με προστατεύσουν?

Ο Elvis είναι νεκρός, ο άνθρωπος έφτασε στο φεγγάρι και οι προμηθευτές ιών δεν γράφουν ιοί.

Αυτό το παλιό nugget είναι μια θεωρία συνωμοσίας που έχει κάνει τους γύρους εδώ και αρκετό καιρό τώρα. Παρόλο που εξακολουθεί να μας προκαλεί να σκεφτόμαστε τις συνέπειες αν ήταν αληθινό, το γεγονός ότι κάποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να είναι είναι επίσης μια πηγή ακραίας απογοήτευσης.

Υπάρχουν, κυριολεκτικά, εκατομμύρια κομμάτια κακόβουλου κώδικα έξω στο φυσικό περιβάλλον και καμία εταιρεία δεν θα έχει το χρόνο να γράψει όλα.

Οι εγκληματίες και άλλοι επιτιθέμενοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία χιλιάδων νέων ιών κάθε μέρα όμως και το κάνουν με σκοπό να κάνουν πολύ περισσότερα χρήματα που ένας πωλητής antivirus θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει από το να προσφέρει τη θεραπεία σε ένα πρόβλημα που κάποιοι ανόητοι πιστεύουν ότι είναι δικό του.

Η μόνη συνωμοσία - ή σκιερή πρακτική - που περιβάλλει τη δημιουργία και τη χρήση κακόβουλου λογισμικού είναι ο τρόπος με τον οποίο ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες το έχουν χρησιμοποιήσει, δηλαδή η χρήση από την αμερικανική κυβέρνηση του Stuxnet για την εστίαση πυρηνικών φυγοκέντρων σε ιρανική εγκατάσταση.

Γιατί το νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης ιών απλά ανίχνευσε κάτι που το έχασε το παλιό?

Ως επί το πλείστον, τα προγράμματα προστασίας από ιούς βασίζονται σε βάσεις δεδομένων με υπογραφές ιών για τον εντοπισμό κακόβουλου κώδικα στον υπολογιστή σας.

Παρόλο που αυτά αποθηκεύονται σε μεγάλο βαθμό στο σύννεφο και όχι στο σκληρό σας δίσκο, εξακολουθούν να είναι εξειδικευμένα για τον προμηθευτή.

Έτσι, μια εταιρεία μπορεί να έχει εντοπίσει μια απειλή που άλλος έχει χάσει.

Οι πιθανότητες μιας αξιόπιστης εταιρείας που δεν έχει υπογραφή για ένα νέο κομμάτι κακόβουλου λογισμικού για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα είναι λεπτή αλλά συμβαίνει βραχυπρόθεσμα.

Έχω κατεβάσει ένα νέο πρόγραμμα προστασίας από ιούς, πρέπει να απεγκαταστήσω το παλιό πρόγραμμα πριν να το εκτελέσω?

Απολύτως ναι.

Παρόλο που υπάρχουν πάντοτε εξαιρέσεις από τους κανόνες, δύο προγράμματα αντιμετώπισης ιών συνήθως δεν πρέπει να συναντώνται ποτέ στο ίδιο σύστημα - δεν παίζουν καλά και μπορεί να ανιχνεύσουν την βάση δεδομένων των υπογραφών του άλλου ως απειλή.

Ως εκ τούτου, η απάντηση είναι να διαγράψετε πάντα ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς πριν εγκαταστήσετε ένα άλλο.

Είναι απλώς καλή πρακτική.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ σχετικά με την εκτέλεση πρόσθετων προγραμμάτων ασφαλείας, εάν έχετε ήδη εγκατεστημένο antivirus.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να αναζητήσετε σε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς?

Με εκατοντάδες νέα στελέχη κακόβουλου λογισμικού που δημιουργούνται κάθε μέρα, το λογισμικό εντοπισμού ιών είναι, για πολλούς, το πρωταρχικό μέσο προστασίας τόσο των ίδιων όσο και των υπολογιστών τους από μια συνεχώς αυξανόμενη σειρά απειλών.

Αλλά τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς?

Ορισμένοι, όπως η δυνατότητα ανίχνευσης και εξουδετέρωσης κακόβουλου λογισμικού, είναι προφανείς. Η ευκολία χρήσης είναι αυτονόητη. Αλλά ποια τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να αναζητάτε; Ακολουθούν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά μαζί με μια σύντομη περιγραφή αυτού που κάνουν:

 • Σαρωτής σε πραγματικό χρόνο - Ένα από τα βασικά στοιχεία, ο σαρωτής σε πραγματικό χρόνο θα βρίσκεται σε επιφυλακή για νέο λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας καθώς προσπαθεί να κρατήσει το σύστημά σας.
 • Προγραμματισμένες σαρώνει - Τα περισσότερα προγράμματα αντιμετώπισης ιών σάς δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσετε ένα πρόγραμμα για τις σαρώσεις σας. Αξίζει να ελέγξετε ποιες ανιχνεύσεις μπορούν να προγραμματιστούν, αν και ορισμένοι μόνο δίνουν την επιλογή προγραμματισμού πλήρους σάρωσης ρουτίνες αντί για γρήγορες ή διαμορφωμένες από το χρήστη.
 • Αυτόματες ενημερώσεις ιών - Αυτό είναι σημαντικό - εάν το πρόγραμμα προστασίας από ιούς δεν ενημερώνεται τακτικά, δεν θα είναι σχεδόν τόσο αποτελεσματικό όσο θα έπρεπε. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο ξεχασμένοι είναι πολλοί από εμάς, αυτόματες ενημερώσεις είναι απαραίτητες κατά τη γνώμη μου.
 • Αυτόματες ενημερώσεις προγραμμάτων - Ομοίως, η ικανότητα του προγράμματος να ενημερωθεί είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Ενώ η πλειοψηφία της προστασίας έρχεται με τη μορφή ενημερώσεων για ιούς, μερικές φορές το ίδιο το πρόγραμμα θα αναβαθμιστεί για να του δώσει περισσότερη λειτουργικότητα ή δυνατότητα ανίχνευσης νέων απειλών. Τα καλά προγράμματα αντιμετώπισης ιών θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν αυτόματα τις ενημερώσεις.
 • Σαρωτής προσπέλασης - Αυτός ο σαρωτής είναι αρκετά αυτονόητος - πραγματοποιεί γρήγορη σάρωση οποιουδήποτε προγράμματος ή αρχείου καθώς ανοίγει.
 • Scanner κατά παραγγελία - Ένας σαρωτής κατά παραγγελία κάνει ακριβώς αυτό που υπονοεί - σας δίνει τη δυνατότητα να σαρώσετε ένα αρχείο ή ένα φάκελο όποτε επιλέγετε.
 • Ευρετικός σαρωτής - Όλο και πιο σημαντικό, καθώς αυξάνεται ο όγκος του νέου κακόβουλου λογισμικού, οι ευρετικοί σαρωτές μπορούν να ανιχνεύσουν απειλές με βάση τα γνωστά σχετικά με το υπάρχον κακόβουλο λογισμικό και τη συμπεριφορά του, αντί να βασίζονται σε συγκεκριμένες υπογραφές.
 • Συμπιεσμένο σαρωτή αρχείων - Ένας τέτοιος σαρωτής θα επιτρέψει στο πρόγραμμα προστασίας από ιούς να σαρώσει αρχεία που περιέχονται σε συμπιεσμένα αρχεία, όπως αρχεία zip.
 • Αποκλεισμός δέσμης ενεργειών - Γλώσσες δέσμης ενεργειών χρησιμοποιούνται συχνά για την εκτέλεση κακόβουλου κώδικα απευθείας από ιστότοπους. Τα καλά προγράμματα AV θα έρθουν με τη δυνατότητα παρακολούθησης του Java, του ActiveX, της Visual Basic και άλλων τύπων αρχείων σεναρίων και την ανίχνευση και τον αποκλεισμό κακόβουλων δραστηριοτήτων.
 • POP3 σάρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - Αυτό παρέχει στο λογισμικό προστασίας από ιούς τη δυνατότητα παρακολούθησης της εισερχόμενης ή / και εξερχόμενης κυκλοφορίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου POP3 μαζί με οποιαδήποτε συσχετισμένα αρχεία συνημμένων, προκειμένου να ανιχνεύσει ιούς και άλλες απειλές κακόβουλου λογισμικού.
 • Προστασία Webmail - Μια ουσιαστική προστασία για όποιον χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όπως το Hotmail ή το Yahoo! Mail, ενεργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως η σάρωση email POP3.
 • Προστασία άμεσων μηνυμάτων - Οι υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων εξακολουθούν να είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού. Ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς θα παρακολουθεί τις υπηρεσίες αυτές για την ανίχνευση και τον αποκλεισμό κακόβουλων απειλών.

Έτσι, ποιο είναι το καλύτερο antivirus για χρήση?

Φοβάμαι ότι δεν μπορώ μόνο να ονομάσω ένα προϊόν και να σας πω για να το πάρετε - το antivirus είναι μια προσωπική επιλογή και το καλύτερο για σας είναι πιθανό να είναι αυτό που προσφέρει τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε και λειτουργεί καλά στο σύστημά σας ενώ εισέρχεστε στο ένα σημείο τιμής που λειτουργεί για τον προϋπολογισμό σας.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν σίγουρα θέλετε να παραμείνετε στο λογισμικό που προσφέρονται από τις μεγαλύτερες, πιο γνωστές εταιρείες του κλάδου, όπως το BitDefender, το ESET, το F-Secure, το Kaspersky, το McAfee, το Symantec και το Trend Micro. λίγα.

Κάτι που δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά είναι να κάνετε τη δική σας έρευνα πριν αγοράσετε ή άλλως κατεβάσετε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς.

Δεν δημιουργούνται ίσοι και οι πιθανότητες είναι ότι θα χρησιμοποιήσετε το ίδιο πρόγραμμα για τουλάχιστον ένα χρόνο, γι 'αυτό είναι σημαντικό να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να περιορίσετε την αναζήτησή σας σε προγράμματα προστασίας από ιούς που είναι συμβατά με το λειτουργικό σας σύστημα. Αν χρησιμοποιείτε Windows που θα σας αφήσουν με μια πολύ μεγαλύτερη πισίνα, εάν χρησιμοποιείτε Mac ή Linux, θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερα κριτήρια.

Είστε, για παράδειγμα, ένας βαρύς gamer που θα θέλει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς που είτε είναι ελαφρύ για πόρους είτε έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει τις σαρώσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού; Είστε περιστασιακός surfer που δεν συνδέεται ποτέ σε ευαίσθητες τοποθεσίες ή αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα στο μηχάνημά τους, καθιστώντας έτσι ένα δωρεάν πρόγραμμα προστασίας από ιούς μια ελκυστική πρόταση?

Όταν αξιολογείτε τις ανάγκες σας και τα αντίστοιχα προγράμματα στο λειτουργικό σας σύστημα, τότε θα χρειαστεί να περιορίσετε τα πράγματα περαιτέρω ελέγχοντας τα ανεξάρτητα αποτελέσματα του εργαστηρίου, εστιάζοντας πρωτίστως στα αποτελέσματα ανίχνευσης και απομάκρυνσης.

Μόλις εντοπίσετε τις δύο ή τρεις επιλογές σας, ήρθε η ώρα να διαβάσετε λεπτομερείς κριτικές που δίνουν μια ειλικρινή εκτίμηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων κάθε προγράμματος, καθώς και τα σχόλια που έχουν απομείνει άλλοι ιδιοκτήτες του ίδιου λογισμικού

Μόνο τότε μπορείτε να λάβετε τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που θα είναι το καλύτερο για τη μοναδική σας κατάσταση.

Μήπως ένα δωρεάν πρόγραμμα προστασίας από ιούς προσφέρει επαρκή προστασία?

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει ότι παίρνετε αυτό που πληρώνετε και στην περίπτωση λογισμικού προστασίας από ιούς που είναι αληθινό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς θα πρέπει να απορριφθούν από το χέρι εν τούτοις - μερικά είναι στην πραγματικότητα πολύ καλά και ίσως επαρκούν για μερικούς ανθρώπους.

Από την άποψη των ανεξάρτητων δοκιμών, τα αποτελέσματα του AV-Test.org για μια χρονική περίοδο δείχνουν ότι τα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς, σε γενικές γραμμές, βαθμολογούν χαμηλότερα από τις πληρωμένες εναλλακτικές λύσεις στην αγορά και η δική μας εμπειρία μας έχει διδάξει ότι τα ελεύθερα προγράμματα επίσης τείνουν να υποφέρουν από την έλλειψη πρόσθετων χαρακτηριστικών, λιγότερο από την αστρική υποστήριξη, από μια εμμονή με την επεκταθείσα πώληση ή από ένα συνδυασμό και των τριών.

Το αν ορισμένα από αυτά τα θέματα είναι ένα σπάσιμο της συμφωνίας για εσάς πιθανόν να εξαρτάται από το τι χρησιμοποιείτε ο υπολογιστής σας για το πώς εκτιμάτε τα δεδομένα σας και την προσωπική σας οικονομική θέση.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η εγκατάσταση ενός προγράμματος προστασίας από ιούς είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν καθόλου, αν και θέλετε να είστε επιφυλακτικοί για δωρεάν, αλλά πλαστά antivirus προγράμματα που δεν είναι καλύτερα από τους ιούς που προσπαθείτε να αποφύγετε στην πρώτη θέση.

Έτσι είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογιστή ή άλλη συσκευή χωρίς να έχετε εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς ή άλλο πρόγραμμα ασφαλείας?

Ναί!

Είναι η απάντηση που θα ήθελα να δώσω σε αυτό το ερώτημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι, για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, δεν είναι πραγματικά καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε μια διασυνδεδεμένη συσκευή χωρίς κάποιο είδος προστασίας ασφαλείας εγκατεστημένο.

Σίγουρα, έχετε διαβάσει ή ακούσει από ειδικούς ασφαλείας που ποτέ δεν εγκαθιστούν antivirus και ποτέ δεν παίρνουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές τους, αλλά είστε ειδικοί?

Αν όχι, θα παίρνετε έναν τεράστιο κίνδυνο με τα δεδομένα σας, αν δεν το προστατεύετε.

Και αν δεν χρησιμοποιείτε τα Windows, αυτό δεν σας κάνει να ανοσοποιηθούν - μόνο και μόνο επειδή το λειτουργικό σύστημα της Microsoft ήταν ιστορικά το πιο στοχοθετημένο, δεν σημαίνει ότι άλλα λειτουργικά συστήματα έχουν παραβλεφθεί εντελώς. Το κακόβουλο λογισμικό στον Mac, για παράδειγμα, είναι πράγματι ένα πράγμα και γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο.

Έτσι, ανεξάρτητα από το σύστημα που χρησιμοποιείτε, το antivirus μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε δραματικά τις πιθανότητες το σύστημά σας να μολυνθεί από ιό, trojan ή άλλο κακόβουλο κώδικα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα προστασίας από ιούς θα σας προσφέρει 100% προστασία από όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές - δεν πρόκειται - επειδή κάποιο κακόβουλο λογισμικό έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρακάμπτει το λογισμικό ασφαλείας και / ή να καθιστά δύσκολο να εντοπίσει.

Ωστόσο, μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να αποφύγετε ιούς και άλλες απειλές. Ακολουθούν μερικές γρήγορες συμβουλές:

 • Επιλέξτε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς που θεωρείται ιδιαίτερα από ανεξάρτητα εργαστήρια δοκιμών, όπως τα AV-TEST και AV Comparatives, και διαβάστε τις αναθεωρήσεις μας που εξηγούν τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα των κορυφαίων προγραμμάτων προστασίας από ιούς.
 • Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα προστασίας από ιούς ενημερώνεται τακτικά - συνιστάται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για το λειτουργικό σας σύστημα - εάν είναι διαθέσιμες ενημερώσεις ασφαλείας, εγκαταστήστε τις αμέσως
 • Εκτελέστε πλήρη σάρωση σε τακτική βάση. Τα περισσότερα προγράμματα προστασίας από ιούς θα ελέγχουν τα πρόσφατα εγκατεστημένα προγράμματα, αλλά η πλήρης σάρωση μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση οτιδήποτε μπορεί να έχει ξεπεράσει τις άμυνες σας
 • Δώστε προσοχή στον υπολογιστή σας - εάν ξεκινήσει να συμπεριφέρεται παράξενα, λειτουργεί αργά ή αρχίσετε να βλέπετε μεγάλο αριθμό διαφημίσεων ιστού, πιθανόν να έχετε πάρει κάτι ανεπιθύμητο για να εκτελέσετε αμέσως μια σάρωση

Αυτό το κακόβουλο λογισμικό ακούγεται τρομακτικό - πώς μολύνει τη συσκευή μου κατά πρώτο λόγο?

Όταν οι υπολογιστές ξεκίνησαν πρώτα να εμφανίζονται στα νοικοκυριά, ήταν ένα στοιχείο πολυτελείας, το οποίο συχνά κοστίζει μια μικρή περιουσία. Ως εκ τούτου, δεν αντιπροσωπεύουν ένα ζουμερό στόχο για εγκληματίες, λόγω του περιορισμένου αριθμού τους και της δυσκολίας στόχευσής τους σε αυτές τις μέρες πριν από το διαδίκτυο.

Καθώς οι τιμές μειώθηκαν και περισσότεροι άνθρωποι αγόραζαν υπολογιστές, έγιναν λίγο πιο ενδιαφέροντες για τους κακούς ηθοποιούς, αλλά ο μόνος τρόπος να μολυνθεί ένας υπολογιστής ήταν μέσω δυσκίνητων αφαιρούμενων δίσκων. Ως αποτέλεσμα, το έγκαιρο κακόβουλο λογισμικό δεν εξαπλώθηκε πολύ και τείνει να περιορίζεται σε επιβαρυντικό παρά καταστροφικό κώδικα. Γράφονται πρωτίστως από κωδικοποιητές υπνοδωματίων, οι έγκαιροι συγγραφείς ιών πολύ συνέβαλαν στο σχηματισμό του μελλοντικού στερεότυπου για έναν «χάκερ» που εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα.

Μόνο πρόσφατα το κακόβουλο λογισμικό εξελίχθηκε στη σημαντική απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα και μπορούμε να ευχαριστήσουμε το διαδίκτυο γι 'αυτό.

Καθώς οι υπολογιστές μπήκαν στο mainstream και τα νοικοκυριά συνδέθηκαν με τον ιστό, τα κακόβουλα προγράμματα εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε mainstream. Αποσυνδεδεμένο από τη δισκέτα και με εκατομμύρια δυνητικά θύματα να μολύνει, ξαφνικά έγινε βιώσιμο μέσο πρόκλησης μαζικής καταστροφής ή διαπράξεως εγκλημάτων που θα μπορούσαν να καθαρίσουν τεράστια χρηματικά ποσά.

Πώς λοιπόν το κακόβουλο λογισμικό μπαίνει στο σύστημά σας?

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτό μπορεί να συμβεί. Η λίστα όλων αυτών εδώ θα ήταν πολύ πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου, αλλά, για να σας δώσω μια ιδέα, εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους γλιστρά στο σύστημά σας:

 • Μη χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας από ιούς - Με τον τεράστιο όγκο κακόβουλου λογισμικού στο διαδίκτυο αυτές τις μέρες, οι πιθανότητες να αποφευχθούν όλα είναι περιορισμένες. Ενώ οι επαγγελματίες της ασφάλειας και άλλοι τεχνολογικοί καταλαβαίνω χρήστες μπορεί να ξεφύγουν με τη χρήση λογισμικού προστασίας από ιούς, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μπορεί. Έτσι, εάν δεν έχετε ήδη εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα AV, κάντε τον εαυτό σας μια χάρη και κατεβάστε το τώρα.
 • Μη έχοντας εγκαταστήσει ένα τείχος προστασίας - Εάν συνδέσετε τον υπολογιστή σας σε οποιοδήποτε δίκτυο αλλά δεν έχετε ένα τείχος προστασίας στη θέση του, αφήνετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρά σας ανοιχτά. Η εύρεση ενός τείχους προστασίας είναι εύκολη - συνοδεύεται από σουίτες ασφαλείας στο διαδίκτυο, περιστασιακά περιλαμβάνεται σε προγράμματα προστασίας από ιούς και είναι δωρεάν σε πολλές εκδόσεις των Windows.
 • Μέσω μη τακτικών λειτουργικών συστημάτων - Με τα Windows 10, η Microsoft ξεκίνησε αυτόματα τις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος, αλλά οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows εξακολουθούν να χρειάζονται ένα συγκεκριμένο επίπεδο εμπλοκής των χρηστών για να διασφαλίσουν ότι οι πιο πρόσφατες απειλές ασφαλείας θα επιδιορθωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν δεν εγκαταστήσετε γρήγορα ενημερώσεις μετά τη διάθεσή τους, δίνετε στο κακόβουλο λογισμικό την ευκαιρία να μπείτε στο σύστημά σας.
 • Μέσα από άλλα προγράμματα που δεν έχουν καταχωρηθεί - Το κακόβουλο λογισμικό δεν εκμεταλλεύεται απλώς λειτουργικά συστήματα χωρίς πακέτα - μπορεί επίσης να εκμεταλλευτεί και άλλα ελαττώματα σε άλλα προγράμματα. Εάν κάποιο αρχείο ή εφαρμογή στον υπολογιστή σας αναφέρει ότι χρειάζεται ενημέρωση, δώστε προσοχή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για προγράμματα από όσους αγαπούν την Adobe και την Java, οι οποίες παραμένουν κορυφαίοι στόχοι για τους χάκερ και άλλους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.
 • Άνοιγμα συνημμένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - Αν έχετε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια άγνωστη πηγή, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το άνοιγμα οποιωνδήποτε συνημμένων στο μήνυμα. Η απόκρυψη ιών και άλλων απειλών σε συνημμένα αρχεία είναι μια παλιά αλλά και πολύ επιτυχημένη τακτική για τους κακόβουλους δημιουργούς.
 • Κάνοντας κλικ στα αναδυόμενα παράθυρα που υποστηρίζουν ότι ο υπολογιστής σας είναι μολυσμένος - Αυτή είναι μια άλλη παλιά απάτη που συνεχίζει να είναι επιτυχής για όσους βρίσκονται πίσω από αυτήν. Υποστηρίζοντας ότι ο υπολογιστής σας είναι μολυσμένος, το άτομο πίσω από το ruse θα προσπαθήσει να σας πει να αγοράσετε μια αναποτελεσματική λύση ή, χειρότερα, θα σας προσφέρουμε έναν ανιχνευτή ιών που είναι ο ίδιος malware.
 • Κάνοντας κλικ σε συνδέσμους στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - Αν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχει έναν σύνδεσμο σε έναν ιστότοπο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι πρόκειται να κάνετε κλικ σε - ορισμένοι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί για να μολύνουν τον υπολογιστή σας αμέσως μόλις τις επισκεφθείτε. Όχι μόνο αυτό, μερικοί σύνδεσμοι σε «τράπεζες» και άλλες υπηρεσίες όπου πρέπει να συνδεθείτε έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν τα διαπιστευτήριά σας σύνδεσης, ώστε να προσέξετε και αυτή την απειλή.

Έτσι, τι είναι λογισμικό προστασίας από ιούς ούτως ή άλλως?

Ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς (AV) είναι ένα λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τον επιτραπέζιο υπολογιστή, το φορητό σας υπολογιστή, το netbook, το Mac ή την κινητή συσκευή από το κακόβουλο λογισμικό (πιο συχνά αναφέρεται ως "κακόβουλο λογισμικό")..

Το κακόβουλο λογισμικό - περισσότερο σε αυτό αργότερα - είναι το όνομα που δίνεται σε οποιοδήποτε κομμάτι κώδικα που έχει σχεδιαστεί για να διαταράξει το σύστημά σας με κάποιο τρόπο, είτε για σκοπούς που σας προκαλούν θλίψη, κλέβοντας τα χρήματά σας, ή οποιοδήποτε άλλο είδος κακόβουλων ή εγκληματικών συμπεριφορών.

Το λογισμικό προστασίας από ιούς έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει την απειλή αυτή, συνήθως μέσω μεθόδων ανίχνευσης που βασίζονται σε υπογραφή. Οι υπογραφές ιών βασίζονται σε μοναδικά τμήματα κώδικα που βρίσκονται μέσα στο κακόβουλο λογισμικό και συνήθως εξομαλύνονται / χρωματίζονται και διανέμονται με τη μορφή τακτικών ενημερώσεων υπογραφής ιών. Με άλλα λόγια, οι ερευνητές των εταιριών εντοπισμού ιών μοιράζονται έναν νέο ιό υπολογιστή ή άλλο κομμάτι κακόβουλου λογισμικού, αναλύουν και στη συνέχεια λένε στο λογισμικό ασφαλείας τι πρέπει να προσέχουν για να το ανιχνεύσουν.

Δεδομένου ότι η βιομηχανία προστασίας από ιούς γεννήθηκε τη δεκαετία του 1980, η τεχνολογία έχει φτάσει σε άλματα, κυρίως ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό απειλών.

Όταν το Διαδίκτυο ήταν στα σπάργανα, ο αριθμός των ιών και άλλων τύπων κακόβουλου λογισμικού ήταν μικροσκοπικός σε σύγκριση με σήμερα. Ως αποτέλεσμα, οι πωλητές AV θα μπορούσαν να διατηρήσουν τους πελάτες τους ασφαλή, απλά στέλνοντας μηνιαίες ενημερώσεις σε δισκέτες. Σήμερα, ο αριθμός των απειλών είναι τεράστιος και το νέο κακόβουλο λογισμικό εμφανίζεται κάθε λεπτό της ημέρας. Οι σπάνιες ενημερώσεις δεν είναι πλέον αρκετές και έτσι τα προγράμματα ασφαλείας του σήμερα προσφέρουν σχεδόν συνεχείς ενημερώσεις, οι οποίες συχνά παρέχονται μέσω του cloud.

Επίσης, ο τρόπος ανίχνευσης ιών έχει αλλάξει. Η απλή αντιστοίχιση των υπογραφών δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης απειλής - τα σύγχρονα προγράμματα προστασίας από ιούς έχουν τώρα την τάση να ενσωματώνουν πρόσθετα εργαλεία όπως η τεχνολογία ανίχνευσης και πρόληψης εισβολής με βάση τη συμπεριφορά.

Συχνές ερωτήσεις τείχους προστασίας

Στις πρώτες μέρες του υπολογιστού, ο ταπεινός υπολογιστής θεωρήθηκε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συσκευή με αριθμητικές τρύπες - μια δοξασμένη αριθμομηχανή, αν θέλετε - και, για να είμαι ειλικρινής, ήταν μια δίκαιη αξιολόγηση των πρώτων μηχανών και των δυνατοτήτων τους.

Αγοραζόμενες μόνο από τους πιο εύπορους στην κοινωνία, οι πρώτοι υπολογιστές θεωρούνταν συχνά ότι αποθηκεύουν συνταγές και χρησιμοποιούνται για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Μερικοί χρησιμοποιούνταν ακόμα και για δουλειά, αν και ήταν πραγματικά μια δέσμευση που έπρεπε να φέρει όλες αυτές τις δισκέτες 5,25 "(ναι, ήταν πραγματικά δισκέτα τότε) δίσκους μπρος και πίσω μεταξύ του σπιτιού και του γραφείου.

Από την άλλη μεριά, το αργό ρυθμό υιοθεσίας των υπολογιστών και η έλλειψη σύνδεσης (υπήρξε μια εποχή που το διαδίκτυο δεν ήταν κάτι), σήμαινε ότι οι απειλές για την ασφάλεια ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Όπως εξήγησε πρόσφατα ο Graham Cluley σε συνέντευξή του με τον Tripwire:

Όταν ξεκίνησα αρχικά, περίπου 200 νέοι ιοί υπολογιστών ανακαλύφθηκαν κάθε μήνα (σκεφτήκαμε ότι ήταν πολύ τότε).

Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας έλαβαν ενημερώσεις μέσω της ανάρτησης σε δισκέτες 5¼ ιντσών κάθε τρεις μήνες.

Για όσους ήταν πραγματικά παρανοϊκοί, θα μπορούσαν να συνδέσουν το μόντεμ τους με ένα πίνακα ανακοινώσεων της εταιρείας προστασίας από ιούς και να κατεβάσουν μια ενημερωμένη έκδοση περίπου μία φορά το μήνα.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι σύγχρονοι υπολογιστές είναι πολύ πιο ισχυροί από ποτέ.

Heck, ακόμη και τα τελευταία τηλέφωνα είναι ένα βασιλικό φορές πιο ισχυρό από τους υπολογιστές της τελευταίας χιλιετίας.

Οι υπολογιστές, τα ταμπλέτες, τα τηλέφωνα και ακόμη και οι τηλεοράσεις και τα ψυγεία έχουν βρει νέα έννοια στη ζωή τους επίσης, απομακρύνονται από τα δεσμά του ενιαίου χώρου και επιτρέπεται να περιφέρονται στον παγκόσμιο αυτοκινητόδρομο που είναι γνωστός ως παγκόσμιος ιστός.

Και αυτό αλλάζει τα πάντα.
Όπως λέει ο κ. Cluley:

Τώρα 400.000 νέα δείγματα κακόβουλου λογισμικού ανακαλύπτονται καθημερινά, πράγμα που ισοδυναμεί με περίπου 3-4 κακόβουλα προγράμματα που αποκαλύπτονται ανά δευτερόλεπτο.

Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν αντικατασταθεί και οι στερεότυπες αχαλίνωτες hackers που κατοικούν στο υπόγειο του παρελθόντος - από οργανωμένους εγκληματίες που προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Με μεγάλη σύνδεση έρχεται μεγάλος κίνδυνος

Ο οικιακός υπολογιστής των περασμένων χρόνων έχει αντικατασταθεί από ταχύτερες, πιο ευέλικτες συσκευές οι οποίες, κυριολεκτικά, έχουν ανοίξει έναν νέο κόσμο για εκείνους τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν.

Ρωτήστε κάποιον σήμερα, ειδικά παιδιά, και θα σας πουν ότι ένας υπολογιστής είναι το Διαδίκτυο.

Η παλιά υπερτιμημένη αριθμομηχανή έχει αντικατασταθεί από νέα τεχνολογία που μπορεί να χωρέσει στην τσέπη σας ή να συνδεθεί στον καρπό σας και όλα συνδέονται με τον ίδιο ηλεκτρονικό χώρο, επιτρέποντας σχεδόν άμεση επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και άλλες συσκευές οπουδήποτε στον κόσμο.

Μια τέτοια πύλη προς τον έξω κόσμο δεν έρχεται χωρίς τα προβλήματά του εν τούτοις.

Ενώ ο υπολογιστής σας, το smartphone ή το smartwatch θα σας επιτρέψουν να επικοινωνήσετε με άλλα άτομα, έτσι θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με τη συσκευή σας ... και δεν θέλουν όλοι να παίξουν ωραία.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 37 = 46