SolarWinds NPM mot Zenoss Core

SolarWinds vs Zenoss


Nätverksövervakningsprodukter kommer och går men få produkter har gjort så många vågor som SolarWinds Network Performance Monitor (NPM) Och öppen källkod Zenoss Core.

Dessa två produkter har utvecklat kultuppföljningar som distinkta övervakningslösningar. I den här artikeln kommer vi att lägga dessa verktyg mot varandra för att se vilka som ger bättre upplevelse. Nedan följer en kort jämförelse av funktioner:

FeatureSolarWinds Network Performance Monitor (GRATIS PRÖVNING)Zenoss Core
Användargränssnitt Windows-baserad GUI,
Webbaserad GUI
Webbaserad GUI
Autodiscovery Ja Ja (Upptäck efter IP-intervall)
Enhetsövervakning SNMP, ICMP SNMP, ICMP
varningar E-post, SMS E-post, sidor
rapporter Ja Ja (schemaläggning)
plugins Nej Ja (Över 200)

Systemkrav

ProductOperating Systems (Core Program)
SolarWinds Network Performance Monitor Windows
Zenoss Core Windows, Mac OS, Redhat Enterprise Linux, Ubuntu, Cent OS, Fedora Core, Suse och VMware.

Installation och installation

SolarWinds-installation

Den enkla installationen beror på enkelheten i installations- och installationsprocessen. Att ha en produkt som är lätt att installera ur lådan minimerar motståndet du möter under hela ombord. SolarWinds Network Performance Monitor erbjuder en mycket lovande strategi för detta.

Innan du börjar distribuera produkten rekommenderas du dock att se till att du har det utrymme som krävs för att installera produkten och överväga att bygga extra pollingmotorer för Orion-plattformen. När du har köpt programvaran måste du logga in på kundportalen för att ladda ner den. Du måste sedan ladda ner den senaste versionen genom att klicka till en rullgardinsmeny.

Orion Application Server måste du se till att du har all nödvändig programvara och att du är inloggad på ett lokalt administratörskonto innan du börjar. När du har extraherat zip-filen och beslutat om en plats för programmet kommer du att arbeta genom konfigurationsguiden. Sammantaget är denna process relativt enkel.

Zenoss Core Setup

Som Zenoss Core kan konfigureras på en rad av Linux operativsystem är installationsprocessen lite mer komplex. Med det sagt Zenoss Core har ett knep i ärmet som gör hela processen enklare. Från frisläppandet av Zenoss Core 4, det har funnits ett auto-distribueringsskript som minskar mängden manuell konfiguration som måste slutföras. I själva verket körs skriptet med automatisk distribution automatiskt alla filer som krävs under installationen.

Även om detta inte är så lätt som SolarWinds Network Performance Monitor's installationsprocessen är den bekvämare än de flesta andra open source-applikationer. Naturligtvis, SolarWinds MPN har kanten här men Zenoss Core's Auto-distribueringsskript minskar avsevärt den tid du behöver spendera för att konfigurera saker.

Nätverk Auto-upptäckt

Upptäck av nätverksenheter

När du implementerar en ny nätverksövervakningsprodukt kommer en av dina första uppgifter att konfigurera dina nätverksenheter. I de flesta program måste du lägga till enheter från ditt nätverk till din nätverksövervakningsprogramvara innan du kan börja övervaka dem. dock, SolarWinds Network Performance Monitor istället ger dig en automatisk identifiering funktion.

Med automatisk upptäckt är enheter anslutna omedelbart efter att du har slutfört installationsprocessen. Du behöver inte söka efter dem eller konfigurera dem. Detta möjliggör en strömlinjeformad distribution där du inte behöver slösa tid på att konfigurera dina enheter manuellt.

Zenoss Core processen är inte så enkel. För att upptäcka en enhet måste du välja det IP-område du vill använda och Windows, SNMP, och SSH detaljer du vill använda. För att göra detta måste du:

  1. Välj Infrastruktur från Navigering meny. Enhetssidan visas.
  2. Klicka på Lägg till enheter ikon (en datorskärm tillsammans med en "-") välj sedan Upptäck nätverk.
  3. Nätverksupptäckt Välj den IP-adress eller det intervall du vill upptäcka. (Du kan välja CIDR-notation för enstaka IP-adresser och intervall är formaterade så: 192.0.2.1-50).
  4. Nu när området har valts måste du ange de referenser du vill använda för Windows, SSH, och SNMP.
  5. Klick Upptäck. Detta kommer att starta upptäcktsprocessen.

Det är rättvist att säga att denna process är mer komplex än SolarWinds Network Performance Monitor's komplett autodiscovery men det gör jobbet helt fint. Naturligtvis dock SolarWinds Network Performance Monitor har kanten när det gäller autodiscovery eftersom det gör distributionen mycket enklare för nya användare. Detta gäller särskilt i större företagsnätverk med många enheter.

Nätverksövervakning

SolarWinds Network Performance Monitor

I det här avsnittet ska vi titta på hur den övergripande övervakningsupplevelsen levereras i båda produkterna. En mer specifik titt på visualisering kan hittas längre ner. Som en av de bästa produkterna på marknaden just nu, SolarWinds Network Performance Monitor's nätverksövervakningsupplevelsen är utmärkt. Enheter är färgkodade i enlighet med deras hälsa och du kan också anpassa skärmar som topp 10 enheter efter användning. Men nästan inget lika användbart som Noder med problem fönster, som visar alla noder som har svårigheter. Detta är särskilt användbart när du försöker möta felaktiga enheter.

Zenoss Core

Zenoss Core levererar en övervakningsupplevelse med en daterad design som drivs av Python. Ursprungligen, Zenoss Core's funktioner för automatisk upptäckt gav det mycket popularitet. En annan övervakningsfunktion som hjälper dig att flytta dig fint är övervakningsmallar. Mallar används för att konfigurera data för enheter, komponenter och gränssnitt i hela nätverket. Det betyder att du inte behöver konfigurera allt själv.

Enhetsövervakning

Hur dessa två produkter övervakar anslutna enheter är nästan identiskt. SolarWinds Network Performance Monitor användningar SNMP och ICMP för att undersöka enheterna som den är ansluten till. Genom att bedöma deras lyhördhet kan programmet fastställa hur bra en enhet presterar. Långsamma svar indikerar att en enhet har äventyrats.

Programmet fungerar genom att utföra enkäter enligt olika scheman med oberoende tidtagare. Detta testar dem automatiskt för att bedöma deras status. Detta är väldigt mycket modellen Zenoss Core fungerar under. Zenoss Core användningar SNMP och ICMP för att bedöma anslutna enheters integritet. Detta ger mer bandbredd att arbeta med vid övervakning av enheter. Med tanke på att de två är på nivå här och båda erbjuder SNMP och ICMP, det är ett slips.

visualisering

SolarWinds Network Performance Monitor

Det finns många olika sätt att visualisera med SolarWinds Network Performance Monitor. På en grundnivå realiseras detta i form av diagram, grafer och rader. dock, Solarwinds har gått lite längre. Till exempel visar NetPath-funktionen dig en vy över ditt nätverk som visar ett hop-till-hop-perspektiv. Varje hop är färgkodat så att du kan kontrollera dess status.

Det som gör detta så värdefullt är att det fungerar även för fysisk infrastruktur, moln och hybridteknologi. Som sådan ger det dig ett komplett perspektiv på din nätverksaktivitet.

Zenoss Core-karta

Zenoss Core's design är lite mer daterad med visualisering. I huvudsak erbjuder det färgkodade instrumentpaneler för infrastrukturhälsa, grafer och kartor. Du kan också skapa cirkeldiagram för att jämföra information om dina nätverkselement. Till exempel kan du göra ett cirkeldiagram för prestandahälsa som färgkoder enheter som Godtagbar, försämrad, Oacceptabel, och Okänd.

Båda produkterna erbjuder också användare en topologikarta. På Zenoss Core, detta visar platsen för alla enheter i ditt nätverk och visar deras status. På SolarWinds Network Performance Monitor nätverkskartan fungerar på samma sätt men produktionsvärdet är lite högre. Den uppdateras också automatiskt på grund av den inbyggda autodiscovery-funktionen som regelbundet söker efter nya enheter. Styrken hos Solarwinds användargränssnittet och produktionskvaliteten för dess visualiseringar ger detta program fördelen här.

varningar

Zenoss Core-evenemang

Varningar är en av de viktigaste funktionerna för att administrera din administrativa börda. Varningar reducerar den manuella övervakningstiden som du behöver lägga in för att hålla dig uppe på dina nätverksenheter. Zenoss Core får denna rätt genom att tillhandahålla tröskelbaserad varning. Detta innebär att när användardata för en enhet överskrider eller matchar en viss nivå eller tröskel, får användaren en varning.

Du kan få dessa varningar via personsökare eller e-post. Zenoss Core har också en upptrappningskedjan som meddelar en alternativ användare om den ursprungliga kontaktpunkten inte svarar snabbt. Detta säkerställer att under de ögonblick där det finns stora angelägenheter, kommer åtgärder fortfarande att vidtas.

SolarWinds Network Performance Monitor

SolarWinds Network Performance Monitor har också sina varningar inställda på ett triggerbaserat system. Du kan ställa in dina egna triggervillkor så att när en enhet visar viss aktivitet får du omedelbart ett meddelande via e-post eller SMS. Du kan också ange de tider du vill ta emot varningar så att du inte bombarderas med aviseringar utanför arbetstid.

Baserat på hur intuitiv varningskonfigurationsprocessen är, SolarWinds Network Performance Monitor ger bättre upplevelse här. Du kan ange dina egna varningsförhållanden utan för mycket krångel. Med avseende på upptrappningskedjor, Zenoss Core har fördelen men den övergripande varningsupplevelsen överträffar inte den från Solarwinds.

rapporter

Zenoss Core Rapporter

Rapporter är en annan funktion som båda SolarWinds Network Performance Monitor och Zenoss Core absolut spikar. Med Zenoss Core du kan generera och schemalägga dina egna rapporter efter behov. Det här är bra för att checka in under en lång tidsram för att se till att du håller reda på vad som händer. Rapporterna är inte tillgängliga endast om du begär dem. Men det är mycket lätt att schemalägga rapporter om du vill.

Du måste först logga in på Zenoss Core webbgränssnitt och klicka på Rapporter. Just nu måste du veta namnet på rapporten du vill generera och dess plats. Du måste sedan logga in i Control Center-masteren och ange följande kommando:

service service run zope reportmail run -u “http: // localhost: 8080 / zport / dmd / Rapporter / mappnamn / rapportnamn” -U användare -p lösenord-ett e-postadress -f e-postadress

Om det finns ett utrymme i webbadressen använder du% 20.

Detta kan verka lite knepigt, men när du gjort det ett par gånger är det inget problem. Med SolarWinds Network Performance Monitor Du kan också visa dina historiska data. En särskilt intressant funktion är att Perfstack modulen låter dig skicka en URL-adress till dina data till andra medlemmar i din organisation. Detta hjälper dig att titta närmare på vad som händer. Baserat på kvaliteten på de rapporter som genereras av SolarWinds Network Performance Monitor, denna produkt har fördelen här.

plugins

En funktion som ställer in Zenoss Core Förutom SolarWinds Network Performance Monitor är ZenPacks. ZenPacks är ytterligare plugins som hjälper dig att lägga till fler funktioner i systemet. Det finns över 200 av dessa, av vilka några är open source så att du kan anpassa din upplevelse ännu mer. Du kan söka igenom det tillgängliga ZenPacks Zenoss webbplats här.

Å andra sidan, SolarWinds Network Performance Monitor erbjuder inte användare några ytterligare plugins att välja mellan. Även om standardfunktionerna för verktyget är ganska omfattande känns det som en missad möjlighet. Om ytterligare plugins är viktiga för dig rekommenderar vi att du väljer Zenoss Core eftersom det finns gott om ytterligare innehåll som stöder dig.

gemenskap

När det gäller att få ut mesta möjliga av en produkt är det du vet lika viktigt, om inte mer, än vad produkten kan göra. Det finns ofta inget bättre sätt att lära sig om en produkt än att konsultera användargemenskapen för den aktuella enheten. Ett aktivt användargemenskap med kunniga IT-proffs och administratörer är värt sin vikt i guld under liveövervakning.

Som stora produkter båda SolarWinds Network Performance Monitor och Zenoss Core har en stor gemenskap som följer. Som det står, the SolarWinds Thwack hemsida har över 150 000 medlemmar. Det finns en rad forumposter som ägnas åt ämnet SolarWinds Network Performance Monitor och dess funktioner. Förutom foruminlägg finns det också en rad länkar på produktforumsidan med innehåll inklusive instruktionsguider, dokumentation och utbildningsvideor.

De Zenoss community har sex forum: Konfiguration och administration, Installation / Komma igång, Legacy-diskussioner, Rapporteringsanalys och analys, Zenoss News and Updates och ZenPacks och JSON API. Med andra ord, forumen är inriktade på att ge besökarna strukturerad vägledning om hur de ska användas Zenoss Produkter. Dessa forum varierar i storlek från 2 700 till 3 300 användare.

Men för att se allt innehåll på Zenoss webbplats måste du registrera dig. Du kan komma runt detta genom att följa den här länken här, men du måste logga in på webbplatsen. Detta är inte ett enormt problem men det är lite obekvämt att logga in eller komma till den här sidan varje gång du vill komma åt hela forumet.

Det är också värt att notera det Zenoss s community följande är en bråkdel av storleken på Solarwinds’. Bekvämligheten och storleken på Solarwinds community tar vinsten här.

Prissättning

Solarwinds NPM och Zenoss Core är drastiskt olika vad gäller prissättning. Den förstnämnda erbjuder användare flera prisalternativ medan den senare är en öppen källkodsprodukt som är gratis tillgänglig. Prissättningsalternativ för SolarWinds Network Performance Monitor kan ses nedan:

Produktnamn Number of ElementsPrice
NPM SL100 100 2 955 $ (2 307 £)
NPM SL250 250 6 720 $ (5 248 £)
NPM SL500 500 10.445 $ (8 157 £)
NPM SL2000 2000 $ 19.345 (£ 15.108)
NPM SLX Obegränsat 32,545 $ (25 417 £)

Även om det inte är specifikt relaterat till pris är det viktigt att notera det Zenoss Core är endast kompatibel med upp till 1 000 element så om du behöver mer kan det vara ett problem. Men med tanke på det Zenoss Core är de billigare av de två, det ger ett starkt tilltal till organisationer med en begränsad budget.

Det är en stor skillnad mellan en gratis produkt och en som börjar på $ 2 955. Medan priset på SolarWinds Network Performance Monitor är inte exorbitant på något sätt, det är fortfarande ett rejält köp för mindre företag med begränsade budgetar. Det finns en gratis 30-dagars testversion tillgänglig så du kan se om det är värt att fördela medel till.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload 30 dagars GRATIS testversion på Solarwinds.com

Slutsats

För en öppen källkodsprodukt, Zenoss Core har verkligen slitit sin ålder bra. Men det förlorar till SolarWinds Network Performance Monitor baserat på dess design och autodiscovery. Produktionsvärdet av SolarWinds Network Performance Monitor tillsammans med dess relativt enkla installationsprocess gör det till det naturliga valet för både små och stora företag.

De viktigaste områdena där Zenoss Core har kanten när det gäller operativsystem, plugins och pris, vilket gör det till ett bättre val för mindre organisationer. På samma sätt tillåter open source-format och plugins organisationer att bygga upp sin egen övervakningsupplevelse.

Trots detta, SolarWinds NPM ger en övervakningsupplevelse som är allt du kan begära under tryck. Att kunna växla från klassiska grafer till NetPath, och till topologikartor kan du zooma in och ut från ditt nätverk när du vill. Detta gör att du inte bara kan övervaka på ett sätt som är bekvämt för dig utan också på ett sätt som hjälper till att upptäcka problem innan de dyker upp.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 + = 56