PCAP: Packet Capture, vad det är & vad du behöver veta

PCAP: Packet Capture, vad det är & vad du behöver veta


Packet Capture eller PCAP (även känd som libpcap) är ett applikationsprogrammeringsgränssnitt (API) som fångar upp live-nätverkspaketdata från OSI-modell lager 2-7. Nätverksanalysatorer som Wireshark skapar .pcap-filer för att samla in och spela paketdata från ett nätverk. PCAP finns i en mängd format inklusive libpcap, WinPcap, och PCAPng.

Dessa PCAP-filer kan användas för att visa TCP / IP- och UDP-nätverkspaket. Om du vill spela in nätverkstrafik måste du skapa en .pcapfile. Du kan skapa en .pcapfile genom att använda en nätverksanalysator eller ett paketsnifningsverktyg som Wireshark eller tcpdump. I den här artikeln ska vi titta på vad PCAP är och hur det fungerar.

Varför måste jag använda PCAP? 

PCAP är en värdefull resurs för filanalys och för att övervaka din nätverkstrafik. Med paketsamlingsverktyg som Wireshark kan du samla nätverkstrafik och översätta den till ett format som är läsbart för människor. Det finns många orsaker till att PCAP används för att övervaka nätverk. Några av de vanligaste inkluderar övervakning av bandbreddanvändning, identifiering av falska DHCP-servrar, upptäckande av skadlig programvara, DNS-upplösning och incidentrespons.

För nätverksadministratörer och säkerhetsforskare är paketfilanalyser ett bra sätt att upptäcka nätverksintrång och annan misstänkt aktivitet. Om en källa till exempel skickar nätverket massor av skadlig trafik kan du identifiera det på programvaruagenten och sedan vidta åtgärder för att åtgärda attacken.

Hur fungerar ett paket Sniffer?

Wireshark-displayfilter

För att fånga PCAP-filer måste du använda en paket-sniffer. En paketsniffer fångar paket och presenterar dem på ett sätt som är lätt att förstå. När du använder en PCAP-sniffer är det första du behöver göra att identifiera vilket gränssnitt du vill sniffa på. Om du är på en Linux-enhet kan det här vara eth0 eller wlan0. Du kan välja ett gränssnitt med ifconfig kommando.

När du vet vilket gränssnitt du vill sniffa kan du välja vilken typ av trafik du vill övervaka. Om du till exempel bara vill övervaka TCP / IP-paket kan du skapa regler för att göra detta. Många verktyg erbjuder filter som låter dig styra vilken trafik du samlar in.

Till exempel, Wireshark låter dig filtrera den typ av trafik du ser med infångningsfilter och visningsfilter. Med infångningsfilter kan du filtrera vilken trafik du fångar och visa filter gör att du kan filtrera vilken trafik du ser. Du kan till exempel filtrera protokoll, flöden eller värdar.

När du har samlat in den filtrerade trafiken kan du börja leta efter prestationsproblem. För mer riktad analys kan du också filtrera baserat på källportar och destinationsportar för att testa specifika nätverkselement. All den fångade informationen kan sedan användas för att felsöka problem med nätverksprestanda.

Versioner av PCAP

Som nämnts ovan finns det många olika typer av PCAP-filer, inklusive:

  • libpcap
  • WinPcap
  • PCAPng
  • Npcap

Varje version har sin egen användning fall och olika typer av nätverksövervakningsverktyg stöder olika former av PCAP-filer. Libpcap är till exempel ett bärbart c / C ++ -bibliotek med öppen källkod utformad för Linux- och Mac OS-användare. Libpcap gör det möjligt för administratörer att fånga och filtrera paket. Paketsnifferverktyg som tcpdump använder Libpcap-formatet.

För Windows-användare finns det WinPcap-formatet. WinPcap är ett annat portabelt paketfångstbibliotek som är utformat för Windows-enheter. WinpCap kan också fånga och filtrera paket som samlats in från nätverket. Verktyg som Wireshark, Nmap, och Fnysa använd WinPCap för att övervaka enheter men själva protokollet har avbrutits.

Pcapng eller .pcap Next Generation Capture File Format är en mer avancerad version av PCAP som levereras som standard med Wireshark. Pcapng kan fånga och lagra data. Den typ av data som pcapng samlar in omfattar förlängd tidsstämpelprecision, användarkommentarer och fångststatistik för att ge användaren ytterligare information.

Verktyg som Wireshark använder PCAPng eftersom det kan spela in mer information än PCAP. Problemet med PCAPng är dock att det inte är kompatibelt med så många verktyg som PCAP.

Npcap är ett portabelt paketsnusbibliotek för Windows som produceras av Nmap, en av de mest kända leverantörerna av paketsniftning. Biblioteket är snabbare och säkrare än WinpCap. Npcap har stöd för Windows 10 och injektion av loopback-paketupptagning så att du kan skicka och sniffa loopback-paket. Npcap stöds också av Wireshark.

Fördelar med paketupptagning och PCAP 

Den största fördelen med paketupptagning är att det ger synlighet. Du kan använda paketdata för att kartlägga grundorsaken till nätverksproblem. Du kan övervaka trafikkällor och identifiera användardata för applikationer och enheter. PCAP-data ger dig information i realtid som du behöver för att hitta och lösa prestandaproblem för att hålla nätverket fungerat efter en säkerhetshändelse.

Till exempel kan du identifiera var en bit av skadlig programvara kränkte nätverket genom att spåra flödet av skadlig trafik och annan skadlig kommunikation. Utan PCAP och ett paketupptagningsverktyg skulle det vara svårare att spåra paket och hantera säkerhetsrisker.

Som ett enkelt filformat har PCAP fördelen att den är kompatibel med nästan alla paketsnusprogram du kan tänka på, med en rad versioner för Windows, Linux och Mac OS. Packet capture kan distribueras i nästan alla miljöer.

Nackdelar med Packet Capturing och PCAP 

Även om paketupptagning är en värdefull övervakningsteknik har det sina begränsningar. Med paketanalys kan du övervaka nätverkstrafik men inte övervaka allt. Det finns många cyberattacker som inte startas via nätverkstrafik, så du måste ha andra säkerhetsåtgärder på plats.

Till exempel använder vissa angripare USB: er och andra hårdvarubaserade attacker. Som en följd av detta bör PCAP-filanalys utgöra en del av din nätverkssäkerhetsstrategi, men den bör inte vara din enda försvarslinje.

Ett annat betydande hinder för paketupptagning är kryptering. Många cyberattackare använder krypterad kommunikation för att starta attacker på nätverk. Kryptering hindrar din paketfärgare från att kunna komma åt trafikdata och identifiera attacker. Det betyder att krypterade attacker kommer att glida under radaren om du litar på PCAP.

Det finns också ett problem med var paketet sniffer finns. Om en pakettsniffer placeras i kanten av nätverket begränsar detta mängden synlighet som en användare har. Till exempel kan användaren misslyckas med att upptäcka början av en DDoS-attack eller utbrott av skadlig programvara. Även om du samlar in data i mitten av nätverket är det viktigt att se till att du samlar in hela konversationer snarare än sammanfattande data.

Open Source Packet Analysis Tool: Hur använder Wireshark PCAP-filer? 

Wireshark är världens mest populära trafikanalysator. Wireshark använder .pcap-filer för att spela in paketdata som har hämtats från en nätverksskanning. Paketdata registreras i filer med filtillägget .pcap och kan användas för att hitta prestandaproblem och cyberattacker i nätverket.

Med andra ord skapar PCAP-filen en post med nätverksdata som du kan visa via Wireshark. Du kan sedan utvärdera nätverkets status och identifiera om det finns några serviceproblem som du behöver svara på.

Det är viktigt att notera att Wireshark inte är det enda verktyget som kan öppna .pcap-filer. Andra allmänt använda alternativ inkluderar tcpdump och WinDump, nätverksövervakningsverktyg som också använder PCAP för att ta ett förstoringsglas till nätverksprestanda.

Exempel på egen analyspaket

SolarWinds Network Performance Monitor (GRATIS TRIAL)

SolarWinds Network Performance Monitor skärmdump

SolarWinds Network Performance Monitor är ett exempel på ett nätverksövervakningsverktyg som kan fånga PCAP-data. Du kan installera programvaran på en enhet och sedan övervaka paketdata som dras från hela nätverket. Med paketdata kan du mäta nätverkets responstid och diagnostisera attacker.

Användaren kan visa paketdata genom Kvalitet på instrumentbrädan, som innehåller en sammanfattning av nätverksprestanda. Grafiska skärmar gör det lättare att fastställa spikar i trafik eller skadlig trafik som kan indikera en cyberattack.

Programmets layout gör det också möjligt för användaren att differentiera applikationer med den mängd trafik de behandlar. Faktorer som Genomsnittlig svarstid för nätverk, Genomsnittlig svarstid för ansökan, Total datavolym, och Totalt antal transaktioner hjälpa användaren att hålla sig uppdaterad med nätverksändringar när de inträffar live. Det finns också en 30-dagars gratis provperiod att ladda ner.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload 30-dagars GRATIS testversion

PCAP-filanalys: Fånga attacker i nätverkstrafik 

Packning sniffing är ett måste för alla organisationer som har ett nätverk. PCAP-filer är en av de resurser som nätverksadministratörer kan använda för att ta ett mikroskop för att utföra och upptäcka attacker. Att fånga paket kommer inte bara att hjälpa till att komma till botten av grundorsaken till attacker utan också hjälpa till att felsöka tröga prestanda.

Paketfångstverktyg med öppen källkod som Wireshark och tcpdump ger nätverksadministratörer verktygen för att avhjälpa dålig nätverksprestanda utan att spendera en förmögenhet. Det finns också en rad egenverktyg för företag som vill ha en mer avancerad paketanalysupplevelse.

Genom kraften i PCAP-filer kan en användare logga in på en paketfärgare samla in trafikdata och se var nätverksresurser konsumeras. Att använda rätt filter kommer också att göra det mycket lättare att eliminera det vita ljudet och finslipa de viktigaste uppgifterna.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 49 = 53