Den ultimata guiden för Cisco-switchar

Ultimate Guide to Cisco Switches


Cisco är utan tvekan en av de mest kända leverantörerna av IT-lösningar i världen idag. Detta företag har utvecklat ett rykte inte bara som en pionjär inom modern dator utan också för nätverk. Omkopplare är ett hårdvaruområde där du först kan se Ciscos dominans. Den stora mängden tillgängliga switchar och de olika tjänster som tillhandahålls är ett bevis på Ciscos relevans som företag.

I den här artikeln ska vi titta på allt du behöver veta om Cisco-switchar. Detta inkluderar en grundläggande översikt över hur de fungerar och en guide till några av de mest populära serierna av switchar som finns tillgängliga idag.

Cisco-switchar: grunderna

Innan man går djupare in i själva omkopplarna är det viktigt att notera att Cisco erbjuder en rad olika switchar beroende på användarens krav. Två av huvudkategorierna för omkopplare kallas Katalysator och Nexus. Katalysatoromkopplare är designade för campusnätverk och Nexus-switchar är inriktade på datacenter. I den här artikeln kommer vi att fokusera på nätverksväxlar på campus men vi kommer också att diskutera Nexus-växlarnas utbud också.

Campus Network switchar

Det finns två huvudtyper av nätverksomkopplare som används av Cisco; fasta konfigurationsomkopplare och modulära omkopplare. Skillnaden mellan dessa två förklaras nedan:

  • Fasta konfigurationsomkopplare - Den här typen av switchar tillåter dig inte att byta eller lägga till i en ytterligare modul.
  • Modulära omkopplare - En modulomkopplare gör att du kan byta och lägga till ytterligare moduler.

Växeln som du stöter på i en nätverksmiljö beror på nätverkets krav. Vi har inkluderat en lista över några av de mest populära Cisco-campusomkopplarna nedan. För tillfället kommer vi att begränsa diskussionen till de bästa switcharna. I kärnlagret är det troligt att du hittar Cisco Catalyst 6500 eller Catalyst 6800-serien. Alternativt kan nät med hög trafik använda switchar som Cisco Catalyst 4500-X-serien i distributionslagret.

Hanterade switchar

Ett antal nätverksomkopplare klassificeras som "hanterade". Hanterade switchar tillåter användaren att konfigurera en IP-adress på enheten. Omkopplare 2960-X, 3850-X, 4500-X och 6800-X är alla typer av hanterade switchar. Fördelen med dessa switchar är att du kan använda din hanterade IP-adress för att ansluta med Secure Shell eller Telnet.

Cisco Catalyst 3850-X-serien (modulär switch)

Cisco Catalyst 3850-X-serien med switchar gör att du kan välja nätverksmoduler (Ethernet eller fiberoptisk) och strömförsörjningsmoduler. Denna serie är mångsidig eftersom den kan distribueras i både små och stora organisationer. Mindre organisationer kan placera omkopplaren i Core-lagret om de inte har ett distributionslager och i större företagsnätverk i Access-lagret.

Programmerbara omkopplare

En av de nyaste typerna av switchar som erbjuds av Cisco är dess utbud av programmerbara switchar (sett i raden för Catalyst 9000-omkopplare). Programmerbara switchar har använts som ett sätt för Cisco att implementera avsiktbaserat nätverk. Dessa switchar har en anpassad ASIC som är utformad för att vara kompatibel med nya tekniker långt in i framtiden.

Dessa programmerbara switchar fungerar med en avsiktbaserad nätverksplattform. Programmering av nätinfrastruktur genom dessa switchar gör det möjligt för administratörer att skräddarsy sin infrastruktur enligt de tjänster och erfarenheter de försöker tillhandahålla. Till exempel, om ett team behövde vara värd för ett videosamtal med en klient, skulle en videoprogram forma nätverket runt samtalets behov för att ge bästa prestanda.

I sin kärna handlar intensionsbaserat nätverk om att kombinera administratörers och utvecklares ansträngningar i synergi. Avsikten är att skapa och upprätthålla tjänster som erbjuder en bättre upplevelse för slutanvändaren. Programmerbara switchar erbjuder dock nätverksadministratörer möjlighet att automatisera rutinmässiga nätverksadministrationsuppgifter.

Cisco-omkopplingsmetoder

Det finns tre olika metoder som Cisco IOS-baserade routrar använder för att vidarebefordra paket över ett nätverk. Dessa tre metoder är följande:

  • Processväxling - Routerprocessor använder programvara för att dirigera och skriva om paket. Detta är den långsammaste av de tre metoderna eftersom den inte är skalbar.
  • Snabbväxling (eller ruttcachen) - Det är här det första paketet i ett paketflöde dirigeras och skrivs om av en ruttprocessor och följande paket bearbetas av hårdvara istället.
  • Cisco Express vidarebefordran - Cisco Express Forwarding använder vidarebefordran av hårdvara för de vanligaste flödena. Detta frigör ruttprocessorn att arbeta med andra uppgifter.

Cisco-routrar syftar till att prioritera Cisco Express-vidarebefordran där det är möjligt. Om detta eller snabbväxling inte är möjligt kan processväxling användas. De flesta Cisco-switchar har ruttprocessorer som inte är utformade för processväxling och kommer därför att uppleva dålig prestanda när det används. Men det mesta av tiden kommer du att använda Cisco Express vidarebefordran eller Snabbväxling.

Byt LED-indikatorer: Prestationsövervakning

Om du tidigare har använt Cisco Catalyst-omkopplare vet du att de har olika LED-lampor som används för att fungera som indikatorer på prestanda. Beroende på omkopplarens modell kommer det att finnas olika lysdioder från produkt till produkt. På alla produkter har dessa lampor ett brett spektrum av betydelser. Vi har listat några av de viktigaste LED-indikatorerna i detta avsnitt nedan för Cisco Catalyst 2960-omkopplaren.

Cisco Switch LED-lampor

1. System-LED

De System-LED visas överst på LED-lamporna och visar helt enkelt att omkopplaren är ansluten till en strömkälla och fungerar korrekt. En strömbrytare i drift betecknas med färgen grön medan en bärnstensfärg indikerar att det finns en problematisk anslutning och att brytaren inte är korrekt ansluten. När LED-lampan är släckt är detta en indikation på att användaren måste kontrollera om strömbrytaren är korrekt ansluten till en strömkälla.

2. Redundant Power System (RPS) LED

Denna LED visar dig status för din Redundant Power System (RPS). RPS är en funktion som Cisco använder för att skydda din switch från strömavbrott som kan skada enheten. En grön lysdiod indikerar att RPS är igång. Om RPS-lampan är släckt är inte omkopplaren ansluten till reservkraften. Om du ser en blinkande grön lysdiod betyder det att RPS är ansluten men ger ström till en annan enhet. En bärnstensfärgad LED visar att enheten är i vänteläge. Men om denna lampa blinkar betyder det att enheten har misslyckats och RPS ger reservkraft.

3. LED-status för portstatus

De Portstatus-LED ljus används för att berätta när portstatus läget har valts. När lysdioden är grön betyder detta att portstatusläget är i drift. Detta är omkopplarens standardläge. En grön LED-lampa indikerar att porten håller på att skicka eller ta emot data. När lysdioden är helt avstängd och inaktiv betyder det att det inte finns någon länk. På samma sätt, om lysdioden växlar mellan grönt och gult, finns det ett länkfel. I händelse av att porten är blockerad, kommer du att meddelas med gult ljus.

4. Port Duplex LED

De Port Duplex LED ljus används för att indikera när port duplexläge är aktiverad. Om du ser ett grönt ljus är alla portar som är avstängda i halvduplex-läge. En grön LED betyder också att porten anses vara i full duplex-läge.

5. LED för porthastighet

De Porthastighets-LED används för att indikera hur bra din switch fungerar med avseende på hastighet. När det inte finns någon aktiv lysdiod vet du att porten arbetar med 10 Mb / s. En grön LED-lampa säger att porten arbetar med en hastighet av 100 Mb / s. En blinkande grön LED-port säger att en port fungerar snabbt med 1000 Mb / s.

6. Power over Ethernet (PoE) -läge

När PoE-läget är valt tänds LED-lampan. Men om det inte finns någon lysdiod betyder det att PoE-läget inte har valts för användning. En grön LED betyder att PoE har valts och det kommer också att visas ytterligare displayfärger som visas på port-LED: er som innehåller ytterligare information. Om lysdioden växlar mellan grönt och bärnstens innebär detta att PoE nekas. Detta beror på att tillhandahålla ström till enheten tar mer ström än det som omkopplaren kan ge. En blinkande gult LED-lampa innebär att PoE inte är tillgängligt på grund av ett fel.

Cisco Catalyst-omkopplare

Cisco Catalyst-switchar är specifikt utformade för företagsmiljöer. Cisco har ett omfattande utbud av dessa nätverksomkopplare på campus så vi har försett dig en guide med de mest framstående switcharna nedan.

Cisco Catalyst 9000-serien

Cisco Catalyst 9000-serien är en serie switchar som har placerats som Ciscos nästa generation nätverksomkopplare. Dessa switchar är utformade med Cisco Unified Access Data Plane (UADP) och Application-Specific Integrated Circuit (ASIC). Slutresultatet är växlar som erbjuder programvarudefinierad åtkomst (SD-åtkomst). SD-Access är fördelaktigt eftersom det gör att användaren snabbt kan skapa och tillhandahålla tjänster.

Cisco Catalyst 9500-serien

Dessa switchar är campusomkopplare med fastkärnor-omkopplingsplattformar som är specifikt utformade för IoT och molnet. De erbjuder support för MPLS, MVPN, NAT och Layer 2/3 VPN. De har också sina egna SD-Access-förmågor och är virtualiserad Cisco StackWise Virtual-teknik.

Cisco Catalyst 9400-serien

Cisco Catalyst 9400-serien med switchar är Ciscos svar på modulär företagskoppling. De erbjuder stöd för upp till 9 Tbps systembandbredd och kan skala upp till 384 åtkomstportar. Detta är ett säkert växlingsalternativ som också erbjuder Cisco DNA och SD-Access. 9400-serien är ett bra val för organisationer som letar efter skalbarhet och förmågan att öka i storlek.

Cisco Catalyst 9300-serien

Cisco Catalyst 9300-switcharna kallas en stapelbar företagskopplingsplattform. 9300-switchar erbjuder support för 802.11ax- och 802.11ac Wave 2-åtkomstpunkter. Detta är också ett bra val när det gäller flexibel distribution på grund av dess användning av virtuell StackWise-teknik som stöder NSF / SSO-arkitektur. Den mest unika aspekten av dessa omkopplare är att det är den enda kopplingsplattformen med stöd fram- och bakpanelstackning.

Cisco Catalyst 6800-serien

Cisco Catalyst 6800-serien är campusomkopplare som är specifikt optimerade för säkra 1, 10 och 40 Gbps-tjänster. De erbjuder support för Cisco DNA och SD-Access samt är helt kompatibla med Cisco Catalyst 6500-E-serien. Den modulära designen av denna serie gör den idealisk för organisationer som letar efter en säker och skalbar lösning.

Cisco Catalyst 6500-serien

Cisco Catalyst 6500-serien anses bestå av ryggbrytare. Detta är en populär serie på grund av dess robusta prestanda och skalbarhet. Det erbjuder upp till 44 portar 40 GE och 534 1GE. Det finns också komplett support för Cisco DNA och SD-Access.

Cisco Catalyst 3650 och 3850 Series

Både Cisco Catalyst 3650 och 3850-serien är stapelbara switchar designade för data, röstvideo, trådbundna och trådlösa prestanda. Det finns en integrerad trådlös styrenhet tillsammans med åtkomst till lager 2 och 3. Det finns fullt stöd för Cisco DNA och SD-Access. Denna serie använder multigigabit Ethernet-teknik för att hålla prestandan hög.

Cisco Catalyst 2960-X / XR-serien

Cisco Catalyst 2960-X / XR-switchar är skalbara switchar designade för data, röst och video. Denna serie har lager 2 och 3 åtkomst tillsammans med upp till 80 Gbps stapling. Det finns också 10 Gbps SFP + upplänkar. De har dubbla redundanta strömförsörjningar med inbyggda fläktar för att säkerställa stabiliteten i tjänsten.

Cisco Catalyst 4500E-serien

Cisco Catalyst 4500-seriens switchar är fastkärnor med modulär åtkomst designade för organisationer som söker skalbarhet. Denna serie switchar har specifikt utformats för 1 Gbps och 10 Gbps tjänster. Det finns också komplett support för Cisco DNA och SD-Access.

Cisco Catalyst 3560-CX och 2960-CX-serien

Cisco Catalyst 3560-CX och 2960 CX-switchar är fasta konfigurationsomkopplare riktade till företagets användare. De har utformats för 8 och 12 Gbps-tjänster. Dessa växlar har kapacitet att stödja Cisco FlexStack-Plus. Dessa omkopplare är utformade för att ansluta datorer, trådlösa åtkomstpunkter, IP-telefoner och övervakningskameror.

Cisco Catalyst 2960-L-serien

En annan populär typ av fasta konfigurationsomkopplare är Cisco Catalyst 2960-L-serien. Cisco Catalyst 2960-L-serien med switchar är en av de mer pålitliga linjerna i Catalyst-kollektionen. Den här serien finns i åtta till 48 portkonfigurationer. 8, 16 och 24 portversioner erbjuder en fläktlös design. Alla versioner stöder Power Over Ethernet (PoE).

Cisco Catalyst Digital Building Series

Cisco Catalyst Digital Building är en fast konfigurationsserie med switchar. De har utformats med tanke på lätt installation och nätverksadministration. Liksom Cisco Catalyst 2960-L-serien fungerar denna serie tyst med en fläktlös design som minskar risken för maskinvarufel.

Nexus Data Center-switchar

Som nämnts i början av denna artikel designades Nexus-serien med tanke på datacentra. I det här avsnittet kommer vi att titta på några av de viktigaste datacenterväxlarna som Cisco har att erbjuda.

Cisco Nexus 9000-serien

Cisco Nexus 9000-serien skapades för att ge datacentra hög prestanda och låg latens. Dessa växlar fungerar i två lägen: Cisco NX-OS-programvara och applikationscentrisk infrastruktur (Cisco ACI). Cisco ACI fungerar mycket som en SDN-lösning och sätter själva applikationen som ett av centra. Konsekvensen är en switch som är tillgänglig, transparent och säker.

Cisco Nexus 9200-serien

Nexus 9200-serien har byggts med switchar med fast konfiguration som är utformade för att stödja en rad anslutningar. Till exempel stöder dessa switchar 1, 10, 25, 40, 50 och 100 Gbps anslutning. Cisco Nexus 9200-serien använder också operativsystemet Cisco NX-OS.

Brytare för datacenter för blad och åtkomst; Cisco Nexus 9300 och 9300-EX, FX och F2

Dessa switchar är råkar vara några av de mest avancerade till Ciscos förfogande. Cisco Nexus 9300-plattformen använder ASIC och har skapats för det uttryckliga syftet att skapa molnbaserade distributioner. Arkitekturen är mycket skalbar med stöd för både Cisco ACI och Cisco NX-OS.

Cisco Nexus 9500-serien

Cisco Nexus 9500-serien är en av de mest mångsidiga switcharna som Cisco erbjuder. Det finns tre modulära alternativ: Cisco Nexus 9504-omkopplaren (inkluderar fyra platser), Cisco Nexus 9508-omkopplaren (inkluderar åtta platser) och Cisco Nexus 9516-omkopplaren (inkluderar 16 platser). Var och en av dessa switchar erbjuder stöd för 1, 10, 25, 40, 50 och 100 gigabit Ethernet-gränssnitt.

Cisco Nexus 7000-serien

Cisco Nexus 7000-serien är en rad modulära switchar som inkluderar Cisco NX-OS. Men vad som verkligen gör denna serie speciell är att den innehåller öppna källkodsverktyg som kan programmeras och struktureras efter behoven hos en mjukvaruplattform. En av fördelarna med denna serie är att den distribuerade tygarkitekturen gör den till en av de mer skalbara switcharna på marknaden.

Cisco Nexus 5000-serien

Dessa omkopplare var utformade för att föra 10/40 Gigabit Ethernet till lager 2 och lager 3. Denna serie inkluderar Cisco NX-OS och en skalbar upplevelse. 5000-serien innehåller både plattformarna Cisco Nexus 5500 och 5600. Denna serie kan också stödja imponerande 2304 portar via en enda hanteringsdomän.

Cisco Nexus 3000-serien

Cisco Nexus 3000-serien är känd för sin förmåga att leverera en låg latenstjänst. Huvudsyftet med dessa switchar är att ge dig en pålitlig switchupplevelse i lager 2 och 3. De är särskilt idealiska för skalbara datacenter och molntjänster.

Cisco-omkopplare: Cisco Catalyst Series

Det avslutar vår guide till Cisco-switchar. Som du ser finns det många alternativ i både Catalyst och Nexus-serien. Om du vill hitta mer information om Cisco-switchar kan du göra det genom att klicka på den här länken här. På Cisco-webbplatsen kan du välja mellan följande växlar: LAN Access, LAN Digital Building, LAN Core and Distribution, Data Center, Cloud-Scale Data Center, Industrial Ethernet och Small Business.

Det finns vissa övergångar i vad dessa switchar gör, men om du arbetar inom ett företag eller kontorsmiljö rekommenderar vi att du tittar på Catalyst-serien särskilt. Dessa switchar är byggda specifikt för den miljön och de är inte för komplicerade.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 − = 47