De 19 bästa gratis SFTP- och FTPS-servrarna för Windows och Linux

De 19 bästa gratis SFTP- och FTPS-servrarna för Windows och Linux


De Filöverföringsprotokoll (FTP) är ett av de ursprungliga internetprotokollen som används för överföring av stora filer. FTP, med extra säkerhet som det som erbjuds i SFTP och FTPS, är fortfarande ett av de bästa verktygen för överföring av filer. Men för att använda den måste du ställa in en SFTP-server.

Vi täcker vart och ett av de 19 bästa verktygen i djupet nedan, men om du har kort tid är här vårt lista över de 10 bästa gratis SFTP- och FTPS-servrarna:

 1. SolarWinds SFTP / SCP-server (GRATIS VERKTYG) Säkert filöverföringsverktyg för Windows från branschledaren inom nätverkshanteringsverktyg.
 2. Filezilla FTPS Stor säker FTP-server som körs på Windows men kan ta emot filer från alla operativsystem.
 3. IIS FTPS-server Windows-baserad säker FTP-server som är integrerad i Windows Server och skyddar dina filöverföringar med kryptering.
 4. Gratis FTP Slimline Windows-verktyg som ger dig säker filöverföring antingen som ett ad hoc-verktyg eller som en systemtjänst.
 5. Syncplify.me SFTP-server Detta är ett betalt säkert FTP-verktyg som körs på Windows. Du kan köra en icke-kommersiell utvärderingsversion gratis.
 6. Rebex Tiny SFTP-server - Säkert filöverföringssystem som kan integreras i din egen specialbyggda programvara via .NET-bibliotek.
 7. CrushFTP Enkelt, men attraktivt FTP-verktyg för Windows; servern är gratis för en 30-dagars provperiod och klienten är gratis för alltid.
 8. Cornerstone MFT-server Managed File Transfer (MFT) är ett betalt säkert filöverföringssystem som körs på Windows och är gratis för en 30-dagars provperiod.
 9. Globalscape SFTP-server Ett antal säkra filöverföringsalternativ under paraplybegreppet ”Enhanced File Transfer” som kan nås i molnet eller installeras på Windows. Dessa är betalda verktyg som kan samplas på gratis försök.
 10. Titan FTP-server Detta FTP-verktyg inkluderar FTPS och SFTP för skyddade filöverföringar och det körs på Windows Server 2008 och Windows Server 2012. Detta är en betald tjänst, men du kan få en 20-dagars kostnadsfri testperiod.

Vad är skillnaden: FTP vs FTPS vs SFTP vs SCP

Dessa termer varierar alla med en bokstav, men den bokstaven är viktig.

File Transfer Protocol (FTP)

De 19 bästa gratis SFTP- och FTPS-servrarna för Windows och Linux

Det ursprungliga protokollet och dess största begränsning är att det skickar inloggningar och data okrypterade. Inloggningsinformation, såväl som själva filen, skickas "klart" i vanlig text som en observatör kan se.

File Transfer Protocol Secure (FTPS)

FTPS-diagram

(också känd som FTPES): Detta är säker FTP, där S, i detta fall, representerar Transportlager Säkerhet (TLS) kryptering. Detta är i huvudsak en grundläggande FTP-server som vet hur man ska förhandla om en krypterad TLS-tunnel för att överföra data genom.

Secure File Transfer Protocol (SFTP)

SFTP-diagram

Detta är också säker FTP, men i detta fall representerar S Säkert skal (SSH). Det här är egentligen inte en FTP-server alls. Det är snarare en SSH-server som förstår FTP-kommandon. Inloggningsinformation och filer överförs krypterade via SSH. För att göra saken ännu mer förvirrande var den ursprungliga avsikten med förkortningen SFTP Simple File Transfer Protocol definierad av RFC 913, men har förflyttats till "Historisk" -status och har inte längre använts.

Secure Copy (SCP)

SCP-diagram

Detta är inte ett FTP-protokoll, men det används ofta för att säkert överföra filer, så det har nämnts här. SCP är en mycket enkel filkopia från en maskin till en annan med SSH-protokollet. FTP-protokollen har ett brett utbud av filhanteringsförmågor som SCP inte gör.

Klient eller server?

Förvirrande kallas ett GUI-verktyg som implementerar SSH File Transfer Protocol en SFTP-klient även om det också kan vara en SFTP-server. SFTP-klientbeteckningen betyder att den här programvaran initierar anslutningar. Det kallas också en server eftersom det vanligtvis är en del av filservern där reservkonfigurationer lagras.

SCP vs SFTP: Överväganden

SCP är bara en kopieringsfunktion. SFTP har sin egen miljö. Det låter dig flytta filer på fjärrsystemet, ändra katalog och till och med skapa kataloger på fjärrvärden. Både SFTP och SCP använder samma säkerhetsförfaranden för att upprätthålla användarautentisering och skydda överföringar med kryptering över anslutningen. dock, SFTP ger användaren mycket mer tillgång till funktioner för att manipulera operativsystemet. Det är mer troligt att du använder SCP för enkla filöverföringar.

Som båda systemen kräver användarautentisering, det finns en risk om du lägger antingen till ett batchjobb, eftersom du måste ange ett användarnamn och lösenord i samtalet till kommandot. Du kan emellertid begränsa potentialen för att alla som upptäcker användarkontot på fjärrsystemet genom att skapa ett användarkonto för begränsad åtkomst för den datorn, vilket förhindrar att någon som kommer åt det kontot kommer ut i någon annan katalog än kontoens hemkatalog. Denna strategi skulle dock avskaffa många av de funktioner som förser SFTP med dess fördelar.

EN säker överföring till en avlägsen värd bär mindre risk om det utförs med SCP därför att det är inget kommandospråk integrerat i det protokollet. SFTP är mer lämpad för användning av en systemadministratör som utför interaktiva manuella uppgifter och överföring på en fjärrdator.

Se även: De bästa gratis SCP-servrarna och de bästa gratis TFTP-servrarna

Fullständiga gratis SFTP- och FTPS-servrar:

1. SolarWinds SFTP / SCP-server (GRATIS VERKTYG)

Redaktörens val: SolarWinds är en komplett svit med IT-verktyg. Sviter på företagsnivå skulle inte vara kompletta utan en säker FTP-server, och SolarWinds innehåller en gratis och kraftfull SFTP- och SCP-server som en del av dess erbjudande.

SolarWinds SFTP / SCP Server-nedladdning är en zip-fil som extraheras till ett MSI-installationsprogram. När installationen är klar är installationen så enkel som att starta programmet och specificera några alternativ i användargränssnittet, till exempel protokoll och tillåtna överföringsalternativ..

Det finns också en inbyggd SCP-server som är vettigt eftersom både SFTP och SCP använder SSH för att utföra sina uppgifter. Du kan konfigurera SolarWinds SFTP-server så att den också tillåter SCP genom att välja "Båda" -protokollen.

Solarwinds-SFTP-alternativ

På fliken användare kan du skapa användarkonton och ange detaljer, t.ex. vilket nätverksgränssnitt som ska användas.

Installationen är enkel och SolarWinds stöder både SFTP och SCP. Med samtidigt överföringsstöd och möjligheten att endast godkänna specifika IP: er, erbjuder det kraftfulla funktioner utan kostnad.

REDAKTÖRENS VAL

Installationen är enkel och SolarWinds stöder både SFTP och SCP. Med samtidigt överföringsstöd och möjligheten att auktorisera endast specifika IP: er, erbjuder det kraftfulla funktioner utan kostnad.

Ladda ner: GRATIS nedladdning på SolarWinds.com

Officiell webbplats: www.solarwinds.com/free-tools/free-sftp-server/

OS: Windows

2. FileZilla FTPS

FileZilla är en välkänd gratis FTP-server och klientsvit. Servern själv körs bara på Windows, men eftersom det finns Filezilla-klienter för nästan alla tänkbara operativsystem är det ett bra val. Det finns inget krav på att använda FileZilla-klienten för att ansluta till en FileZilla FTP-server, men att effektivisera produkterna kan hjälpa till med supportproblem. FileZilla-servern har ett litet användargränssnitt och den stöder FTPS, men inte SFTP. Klienten stöder båda. Skillnaden mellan FTP- och FTPS-implementeringarna är tillägget av TLS-autentisering och överföringsskydd med hjälp av offentlig nyckelkryptering.

Filezilla-server-fönster

3. IIS FTPS-server

En ofta förbisett FTPS-server är tillgänglig inom Windows Server. Om du redan kör Internet Information Services (IIS) kan du lägga till FTP-serverrollen, sedan skapa TLS-certifikat och ha en fullständig FTPS-server som körs längs din IIS-server mycket snabbt.

IIS-aktiverbar-ftp

4. FreeFTP

Främst från FreeSSH och FreeFTP är en fullständig SFTP-server för Windows. Det stöder alla smaker av FTP inklusive SFTP och FTPS. Som namnet antyder är det gratis och stöder skapandet av godtyckliga användare vilket gör det idealiskt för en snabb SFTP-installation i ett Windows-nätverk.

Under installationen kan du välja att köra FreeSFTP efter behov eller så kan du installera det som en systemtjänst. Det senare innebär att det kommer att köras hela tiden och vara tillgängligt för dina SFTP-användare.

freeftp

Se till att du laddar ner den senaste versionen (större än 1.0.11). En sårbarhet upptäcktes i version 1.0.11 som har korrigerats i 1.0.12 och den aktuella versionen är 1.0.13.

5. Syncplify.me SFTP-server

syncplify.me SFTP-server

Syncplify är en utdragbar SFTP-server som kan köra anpassade skript. Om du upptäcker att du måste hoppa genom ringar för att anpassa din SFTP-server till ditt unika arbetsflöde kan Syncplify vara det verktyg du letar efter.

Gratis / utvärderingsutgåvan har alla funktioner i Ultimate-utgåvan, men den accepterar bara en enda anslutning och är inte licensierad för användning i produktion. Andra fördelar med att uppgradera till den betalda versionen av SFTP-servern inkluderar säkerhetshänsyn. Du kan använda RSA-nyckelkryptering med gratisutgåvan, men den betalade versionen av verktyget innehåller många fler autentiserings- och krypteringsalternativ.

6. Rebex Tiny SFTP-server

syncplify.me SFTP-server

Rebex Tiny SFTP-server är gratis för alla användningar, inklusive kommersiellt bruk. Den körs på Windows XP upp till Windows 7 och stöder också Windows Server 2002, 2008 och 2012-utgåvor. Det är begränsat till en enda användare, men kommer packat med funktioner. Det kräver ingen installation och innehåller fullständiga loggfunktioner samt stöd för inloggningar av offentlig / privat nyckel istället för lösenord.

Det är också värt att nämna att Rebex tillhandahåller fullständiga .NET-bibliotek så att utvecklare kan inkludera SFTP-kod i sina egna appar. Biblioteken är inte gratis, men det är värt att titta om du är en .NET-utvecklare med ett sådant projekt till hands.

7. CrushFTP

crushftp

CrushFTP är en Windows-baserad FTP-server som utnyttjar komprimering, därav namnet “Crush”. Den komprimerar filerna som överförs och strömmar komprimerade data över nätverket, vilket reducerar överföringstiden kraftigt för många typer av filer.

CrushFTP har också inbyggda säkerhetsåtgärder, inklusive användarautentiseringsrutiner som får åtkomst till Active Directory på din värd. Det kan skydda mot brute-force inloggningsattacker genom att automatiskt förbjuda attackerande IP: er, och den robusta användarhanteringen inkluderar virtuella filsystem och behörighetsarv CrushFTP-servern har en 30-dagars provperiod och klienten är alltid gratis.

8. Cornerstone MFT-server

CornerstoneMFT

Cornerstone MFT (Managed File Transfer) är en SFTP-server som hanterar företagets krav. MFT är ett paraplytermer som indikerar en högre nivå av kontroll och revision än vanliga ad-hoc FTP-klient / serverrelationer normalt ger. Tillkomsten av MFT var att ta itu med behovet av transparenta inloggningar, högre säkerhet under överföring och mer synlighet i framsteg av filöverföring och framgång eller misslyckanden.

Cornerstone erbjuder PGP-krypterad fjärrfillagring. Data kan krypteras i farten, så det finns aldrig en punkt där okrypterad data väntar på disken för att krypteras. Dessutom tillhandahåller Cornerstone perimeterskyddsmekanismer såsom tvåfaktorsautentisering.

Du kan prova Cornerstong MFT med sin 30-dagars provversion för att se om den passar dina behov.

9. Globalscape SFTP-server

Globalscape har myntat frasen ”Enhanced File Transfer” (EFT) för att hänvisa till deras ”Managed File Transfer” (MFT) produkt.

Globalscapes EFT-server kan distribueras i en hög tillgänglighet (HA) -konfiguration inklusive lastbalans och klusterkonfigurationer. Dessutom erbjuder Globalscape både lokalprodukter och molnprodukter, så att du kan välja den bästa EFT-lösningen för din situation.

Det finns en 30-dagars kostnadsfri testversion för Enterprise och SMB. Även om det finns en gratis testversion för molnversionen, är det inte klart hur lång försöksperiod är.

10. Titan FTP-server

TitanFTP

Titan FTP-server stöder vanlig FTP, liksom FTPS och SFTP. Det är HIPAA-kompatibelt, vilket gör den idealisk för användning på sjukhus och myndigheter över hela världen. Det körs på Windows Server 2008 och Windows Server 2012.

Förutom att bara tillhandahålla filöverföringstjänster, paketerar Titan FTP-server vissa säkerhetsåtgärder som kan försvara mot brute-force-försök och fullständiga revisionsfunktioner så att systemadministratörer vet vad som händer på deras servrar.

Kontohantering kan knytas till Windows NT / SAM-autentisering i Enterprise-versionen, och finkornig kontohantering, såsom automatisk kontoutgång, ingår.

Titan erbjuder en 20-dagars testversion av sin FTP-server.

Fristående SFTP- och FTPS-servrar (ingen installation krävs)

11. Syncplify.me Micro SFTP-server

syncplify.me-Microserver

Förutom den kostnadsfria / utvärderingsutgåvan erbjuder Syncplify också en Micro SFTP-server för Windows. Det är en helt innehållande bärbar SFTP-server som kan köras från ett USB-minne. Till skillnad från den kostnadsfria / utvärderingsutgåvan av den fullständiga Syncplify SFTP-servern är Micro-serverutgåvan helt gratis att använda i alla situationer inklusive produktion och kommersiellt bruk. Du måste stiga upp till betaltjänsten om du vill ha tillgång till fjärrkatalogåtkomst via SSH.

12. Xlight FTP-server

Xlight-fri FTP-server finns i en mängd olika versioner, inklusive en bärbar fristående version som inte kräver installation. Med 32-bitars och 64-bitarsutgåvor kommer den att köras på Windows 2000, XP, Vista, 7, 10, 2003 Server, 2008 Server och 2012 Server. Detta verktyg har åtkomst till din Active Directory-implementering för att validera användarautentisering. Det har till och med lokaliseringsfiler som gör att din säkra FTP-server kan visa text på en mängd olika språk, eller så kan du skriva din egen språkfil om det språk du behöver inte redan är tillgängligt.

De 19 bästa gratis SFTP- och FTPS-servrarna för Windows och Linux

13. Core Mini SFTP-server

Core Mini FTP-server är en gratis SFTP-server som inte kräver någon installationsrutin. Du kan helt enkelt ladda ner det, ange ett användarnamn och lösenord, katalogen som ska användas för FTP-överföringar och du är igång. Tänk på att SFTP-servern kommer att fungera som din användare så det finns inget skydd mot SFTP-användare som blandar dina filer. Var noga med att ange en ofarlig eller tom katalog för FTP-användning.

De 19 bästa gratis SFTP- och FTPS-servrarna för Windows och Linux

Bästa gratis SFTP- och FTPS-servrar för Linux

 1. MySecureShell
 2. vsftp
 3. proftpd
 4. PureFTPd
 5. VandDyke VShell

Eftersom SFTP körs på SSH kommer de flesta Linux-system bara med SFTP redo att gå. FTPS är en annan historia och kräver en dedicerad FTP-server som stöder TLS, men när SFTP är så lätt att installera på en Linux-värd är det svårt att komma med goda skäl att köra FTPS.

Använda OpenSSH

På ett vanligt Linux-system kommer de flesta giltiga användare att kunna använda alla SFTP-klienter för att ansluta till servern och överföra filer till och från deras hemkatalog. Men att tillåta fjärranvändaråtkomst anses vanligtvis vara en säkerhetsrisk så många systemadministratörer kommer att tillåta denna åtkomst. Det vanligaste sättet att göra detta är att förbjuda användarnas skalåtkomst eller blockera SFTP-porten (22, samma som SSH) till specificerade IP-adresser.

Förutsatt att dessa begränsningar inte finns, borde någon SFTP-klient som kan ansluta till port 22 på en SFTP-server fungera bra.

$ sftp [email protected]
[email protected] lösenord:
Ansluten till 172.81.178.34.
sftp> pwd
Fjärrbearbetningskatalog: / hem / test-sftp
sftp>

14. MySecureShell

Nackdelen med hur enkelt SFTP är så enkelt att installera på de flesta Linux-distributioner är att det också betyder att SSH bara är redo att gå. Det innebär en nivå av förtroende för dina användare som kanske inte står i proportion till verkligheten. Om du har betrodda eller okända SFTP-användare kanske du vill införa begränsningar för vad de kan göra på systemet. Det finns många sätt att uppnå detta, som att bara låta SFTP-motorn köras som inte tillåter vanliga SSH-inloggningar, eller du kan använda en app som MySecureShell för att göra tunga lyft.

MySecureShell stöder åtkomstkontrolllistor, som är hjärtat i granulär kontroll över användaråtkomst. Det ingår i många distributionslager så att du bara kan använda din pakethanterare för att installera det:

$ sudo apt-get install mysecureshell
[sudo] lösenord för jdw:
Läspaketlistor ... Klar
Byggnadsberoende träd
Läser information om staten ... Klar
Följande NYA paket kommer att installeras:
mysecureshell

Efter installationen kan vissa grundläggande modifieringar behöva göras i appens konfigurationsfil i / etc / ssh / sftp_config och sedan kommer du igång.

mysecureshell-config

15. vsftp

Vsftp är en gratis FTP-server för Unix-liknande system, inklusive Linux. Det är känt för att vara mycket snabbt, stabilt och konsumerar få systemresurser. Den omfattande funktionslistan inkluderar stöd för virtuella användare (icke-systemanvändare), möjligheten att lyssna på alla gränssnitt, per användarkonfiguration och hastighetsbegränsning eller strypning för att undvika dos-typattacker eller användning.

Många av de mest kända Linux-distributionerna kör vsftp som deras FTP-server, som talar volymer för dess säkerhet och stabilitet. En del av denna stamtavla kan komma från det faktum att appens underhållare, Chris Evans, har en historia av att själv upptäcka säkerhetsproblem.

Vsftp finns i de flesta Linux-distributioner och kan installeras via din pakethanterare.

$ sudo apt-get install vsftpd
Läspaketlistor ... Klar
Byggnadsberoende träd
Läser information om staten ... Klar
Följande NYA paket kommer att installeras:
vsftpd

Som med de flesta Linuxverktyg är en snabb körning genom filen /etc/vsftp.conf nödvändig för att ställa in några grundläggande konfigurationsalternativ, och sedan är din vsftp-server redo att gå.

vsftp-config

16. ProFTPd konfigurerad för att använda SFTP

ProFTP byggdes från grunden ur ett behov av att förskjuta wu-ftp som en allmänt använd FTP-server. Wu-ftp hade blivit svårt på grund av många års modifieringar som behövs av osäkerhet i appen och så småningom blev det mer produktivt att bara bygga en ny FTP-klient från början.

ProFTP inspireras något efter Apache-webbservern. Du kan oftast se detta i formatet för konfigurationsfilerna och i det faktum att det använder moduler för att ladda nödvändig funktionalitet. I det här fallet vill du använda ProFTP med mod_sftp-modulen laddad för att uppnå SFTP-funktionalitet.

proftpd-basic-config-exempel

ProFTP-webbplatsen innehåller några exempelkonfigurationer för att komma igång på rätt spår.

FTP är fortfarande en mycket viktig del av internetverktyget trots att det i sig saknar säkerhet. Precis som HTTP-protokollet har TLS skruvats fast på det för säkerhet för att bilda det vi nu kallar HTTPS, har FTP både TLS och SSH släppts samman i det för att ge kryptering och säkerhet. Det finns få andra verktyg som så enkelt tillåter godtyckliga stora filöverföringar. Många organisationer kommer att fortsätta använda SFTP eller FTPS under en lång tid framöver.

17. PureFTPD

PureFTPD är en SFTP-server med öppen källkod som fungerar på praktiskt taget alla versioner av Unix-liknande operativsystem inklusive Linux, BSD, Solaris och mer. Det upprätthålls som ett öppen källkodsprojekt som specifikt syftar till att tillhandahålla en standardkompatibel FTP-server. Gränssnittsmeddelandena har översatts till en mängd olika språk, så om du arbetar med en internationell användarbas kan PureFTP vara för dig.

Det finns inga begränsningar med PureFTP; alla funktioner är tillgängliga från början. Bland dess mer användbara funktioner är förmågan att strypa anslutningar för att bevara bandbredd, köra den i ett virtuellt filsystem ("chroot" i * nix parlance), ställa in gränser för uppladdning / nedladdning och mer.

Bästa gratis SFTP- och FTPS-servrar för Windows

18. Paessler FTP-övervakning med PRTG (GRATIS TRIAL)

Ett problem med standard FTP och dess säkra derivat är att de inte ger mycket data för analys. De flesta standard FTP-program är tillgängliga i operativsystemet gratis men kan förbättras med ett övervakningspaket. Till exempel, Paessler PRTG är ett systemomfattande övervakningspaket som består av "sensorer" som är enskilda monitorer. Du anpassar tjänsten genom att välja vilka sensorer du vill slå på.

De 19 bästa gratis SFTP- och FTPS-servrarna för Windows och Linux

PRTG inkluderar sensorer för FTP, SFTP och FTPS. Dessa erbjuder säker övervakning av filserver, vilket ger prestandadata för fjärrservrar samt de som fungerar på samma server som är värd för PRTG-programvaran. PRTG körs på Windows Server. Men FTP-sensorerna kan också övervaka FTP-servrar på Linux-servrar. När sensorn ansluter till en annan server, särskilt när den servern finns på en annan webbplats, använder den SSL eller SSH för att skydda anslutningar från snoopers.

Sensorerna samlar svarstider, servermeddelanden och det aktuella filantalet för varje FTP-session. Denna information visas i PRTG-instrumentpanelen, så de administratörer som använder PRTG för systemövervakning behöver inte byta till ett annat program för att få information om filöverföringar. Prestandadata kan ställas in trösklar för att utlösa varningar. Med det här verktyget kan administratören ta hand om andra jobb och behöver bara uppmärksamma FTP-servrarna när problem uppstår.

De 19 bästa gratis SFTP- och FTPS-servrarna för Windows och Linux

PRTG är bara ett systemövervakningsverktyg som kan tillhandahålla FTP-övervakning. Den här vägen för att hantera filöverföringar är ett alternativ till att använda ett FTP-serverprogramvarupaket som inkluderar integrerad prestationsrapportering. Om du vill titta närmare på hur PRTG hanterar FTP-servrar kan du få verktyget med obegränsade sensorer på en 30 dagars gratis prövotid.

Paessler FTP-övervakning med PRTGDownload 30-dagars GRATIS rättegång

Bästa gratis SFTP- och FTPS-servrar för både Windows och Linux

19. VandDyke VShell

VShell

VanDyke Software VSHell är en SFTP- och SCP-server på företagsnivå för Windows och Unix. Det stöder SFTP, SCP och FTPS och innehåller mycket granulär användaråtkomstkontroll.

Windows-versionen har en enkel att använda grafisk installationsprogram och den kan använda olika användarautentiseringsmetoder som LDAP och offentliga / privata nyckelpar.

Unix-versionen stöder virtuella kataloger såväl som finkorniga filtillstånd. Filbehörigheter kan ställas in per användare eller på själva virtuella kataloger.

VShell kommer med en 30-dagars rättegång.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 − 21 =