Bästa Partition Manager – 7 alternativ till Ranish Partition Manager

7 alternativ till Ranish Partition Manager


Ranish-partitionshanteraren är ett gratis open source-projekt som du kan installera på din PC för att partitionera hårddisken.

Programvaran för Ranish är tillgänglig på Sourceforge. Verktyget är uppkallad efter Michael Ranish som utvecklade koden och underhåller den.

Verktygets förmåga sträcker sig till att göra flera primära partitioner. Faktiskt, du kan skapa upp till 30 och installera olika operativsystem på varje. Förutom Windows, du kan installera Linux, FreeDOS, och FreeBSD på en Ranish-partition.

Ranish Partition Manager, som också kallas RPM kan användas för att kopiera en partition i sin helhet för att skapa en säkerhetskopia. Denna kloning sker på bitnivån. Du kan också köra RPM från en flyttbar disk för att skapa en återställningsskiva.

Tyvärr körs Ranish Partition Manager inte på Windows 10. Ranish Partition Manager är inte alls ditt enda alternativ när du letar efter ett sätt att kopiera skivor eller skapa partitioner.

Bästa partitionschef

Här är vår lista över de sju bästa partitionscheferna:

 1. Söt partitionschef
 2. Paragon Partition Manager
 3. AOMEI Partitionsassistent
 4. Driveclone
 5. Minitool-partitionsguiden
 6. Gratis återställning av RAW-partition
 7. EaseUS Partition Master

Du kan läsa mer om dessa alternativ i nästa avsnitt.

1. Söt partitionschef

Söt partitionschef
Cute Partition Manager är ett gratis verktyg som gör att du kan ställa in partitioner på din PC. Det här är inte en app med datorboende. Istället Du måste kopiera programmet till en disk eller USB-stick och starta upp den för att komma till skärmen för partitionshanteraren.

Gränssnittet hör inte heller till GUI-sortens peka-och-klicka. Istället använder du tangentbordet för att ange teckenkommandon. Skärmen emulerar dock en formlayout genom att använda tecken. Verktyget är i form av BIOS-verktyg för blå skärm.

Även om frånvaron av ett GUI-gränssnitt kan vara irriterande, har detta scenario dess fördelar. För en sak, utan närvaron av skärmkodning, är programmet mycket litet. Detta innebär också att du kan använda Cute Partition Manager för att ställa in partitioner redan innan du installerar ett operativsystem. Verktyget har en rad filsystemfunktioner inklusive FAT16, FAT32, NTFS, Linuxbyte, EXT2, EXT3, och Resier. Du kan också ändra och radera partitioner med verktyget.

2. Paragon Partition Manager

Paragon Partition Manager

Paragon Partition Manager är ett annat bra gratisalternativ till Ranish-verktyget. Detta verktyg sitter ovanpå operativsystemet och är tillgängligt för Windows. Gränssnittet för verktyget är mycket sofistikerat och det ser bra ut. Denna programvara är en del av ett gratis paket, som heter Paragon hårddiskhanterare för Windows.

De grundläggande funktionerna i verktyget gör att du kan skapa och ta bort partitioner. Du kan välja mellan HFS och NTFS och till och med konvertera en partition från ett filsystem till ett annat. Justeringsfunktionerna är verkligen imponerande. Du kan ändra storlekar på partitioner och omfördela lagringsutrymme med en skjutreglage.

Verktyget är också användbart som ett filhanteringssystem. Det kan överföra filer till andra lokala enheter för dig och även till anslutna lagringsmedier. Du kan kopiera partitioner i sin helhet för säkerhetskopiering, samt organisera reservkopior; verktyget kan ladda om data från en disk tillbaka till en partition.

Alla funktioner som erbjuds av Paragon Partition Manager styrs, vilket gör alla lagringsrelaterade uppgifter enkla även för icke-tekniska användare. Även om den grundläggande Paragon Partition Manager är gratis att använda, finns det också mer omfattande fillagringshanteringsfunktioner tillgängliga för företag i en betald uppgradering.

3. AOMEI Partitionsassistent

AOMEI Partitionsassistent

De AOMEI Partitionsassistent finns i både gratis och betald version. Det finns utgåvor för Windows och Windows Server - både 32-bitars och 64-bitars. Den kostnadsfria versionen kallas AOMEI Partition Assistant Standard Edition och den betalade versionen kallas Professional Edition. Det kommer att fortsätta Windows XP, Vista, 7, 8, 8,1, och 10.

Gratisversionen för Windows Server kallas AOMEI Partition Assistant Lite och den betalda versionen kallas AOMEI Partition Assistant Server Edition. Det är för närvarande i drift för Windows Server 2000, 2003, 2008, 2012, och 2016.

Båda de gratis versionerna av verktyget gör det möjligt för dig formatera partitioner, och även skapa, justera och ta bort dem. De betalda versionerna har mer avancerade funktioner, som möjliggör dynamiska justeringar av partitionsstorlekar. Det finns två alternativ av högre klass som är AOMEI Partitionsassistent obegränsat, vilket gör att du kan installera och köra programvaran på ett obegränsat antal datorer i ditt företag. Den andra är AOMEI Partition Assistant Technician, vilket gör att du kan installera och använda programvaran på datorerna hos klienter som du tjänar, så det är ett bra alternativ för hanterade tjänsteleverantörer.

4. DriveClone

Driveclone

Driveclone innehåller ett gäng verktyg för att hantera hårddiskar och skydda data som de innehåller. Det här verktyget skapar inte partitioner som Ranish Partition Manager, men det täcker många av backupfunktionerna i Ranish-produkten. Det här verktyget gör att du kan skapa en startbar disk och hjälper dig att återhämta dig från katastrofer som förhindrar din Windows dator från att starta. Lagringsmediet kan vara antingen en CD eller en USB-stick.

Kloningsfaciliteterna för detta verktyg erbjuder många alternativ. Du kan ställa in att systemet bara ska utföra en rak kopia på CD eller USB-stick för en partition. Du kan också återställa innehållet i en partition från en säkerhetskälla.

Andra kloningsalternativ låter dig skapa stegvisa säkerhetskopior, så att du kan fortsätta att lägga till nya filer i din säkerhetskopia när du lägger till dem på din hårddisk. Detta sparar dig att behöva kopiera över hela innehållet i en partition varje gång du vill uppdatera en säkerhetskopia. Du kan också kopiera en enhets innehåll över ett nätverk. Med den här metoden centraliserar du lagring bort från enskilda slutanvändarenheter till en filserver. Du kan sedan göra de lagrade filerna tillgängliga från valfri terminal i nätverket via virtualisering genom VMWare eller Hyper-V.

Verktyget håller omfattande loggar över säkerhetskopierade transaktioner så att du kan spåra eller blockera obehörig kopiering av lagrade filer.

DriveClone körs Windows 7, 8 och 10. Tyvärr är systemet inte gratis. Det erbjuds i tre versioner. Grundpaketet ger åtkomst till en användare. Nästa version innehåller fem användare. Systemets översta utgåva är utformad för företag med ett stort antal användare.

5. Minitool-partitionsguiden

Minitools-partitionsguiden

Funktionaliteten hos Minitools-partitionsguiden är en mycket bra match till verktygen för Ranish Partition Manager. Du kan skapa, justera och ta bort partitioner med detta paket och det är gratis för hemmabruk.

Partitionjusteringsfunktionerna i Minitools Partition Wizard innehåller faciliteter för att ändra storlek på partitioner och också konvertera filsystemet Begagnade. Du kan nominera en partition som primär eller ta bort den beteckningen.

Det finns många utgåvor av detta verktyg, med Gratis utgåva är ingångsnivån. Betalade uppgraderingar inkluderar Pro Edition och den Startbar CD version, som gör att du kan få åtkomst till en dator även om den inte har ett operativsystem eller när datorns startsektor skadas och måste återställas.

Två högre betalda versioner riktar sig specifikt till företag. Dessa är Server Edition och den Enterprise Edition. De Teknisk utgåva skapades för att hjälpa förvaltade tjänsteleverantörer att stödja sina kunder. Dessa högre versioner inkluderar dynamisk hårddiskhantering som kommer att ändra storlek på dina diskspartitioner automatiskt beroende på företagets behov. Minitools-partitionsguiden är endast tillgänglig för Windows. Men det kommer att köras på alla aktuella versioner av det operativsystemet.

6. Återställning av RAW-partition

Återhämtning av rå partition

De RAW Partition Recovery paket från iData-återställning är ett populärt verktyg för alla versioner av Windows som får mycket höga betyg från sina användare. Systemet körs på alla versioner av Windows och Windows Server och är till och med gratis för företag.

Som namnet antyder fokuserar detta verktyg på rådata. Det kan säkerhetskopiera partitioner och återställa data till din dators filsystem i händelse av dataförlust. Konceptet med rådatamanipulation kokar ner till åtkomst till diskinnehåll på bitnivå, snarare än att hantera filmanipuleringsverktyg som tillhandahålls av operativsystemet. Denna strategi tar upp alla fel som kan uppstå från olika operativsystemtyper eller versioner som visar dig tolkningsfel.

Den kostnadsfria versionen av verktyget har en prestandabegränsning på 100 MB per återhämtning. Det finns ingen gräns för den betalade versionen. Detta verktyg kan hantera ett brett utbud av lagringshårdvara och konfigurationer. Dessa inkluderar:

 • SCSI
 • ID
 • SATA
 • SSD
 • RAID-system
 • FireWire-hårddiskar
 • USB-anslutna enheter
 • USB-flashenheter
 • CF-kort
 • SD-kort
 • SDHC
 • MicroSD

Det här verktyget kan lösa ett antal filsystemfel som kan visas på Windows. Dessa inkluderar filnamn som har specialtecken i dem, filtabellskada, skador på skivsektorn, formateringsproblem och ovanliga filändelser och -typer. Om ditt filsystem har svårt att tolka filnamn och innehåll, kommer verktyget Free RAW Partition Recovery att sortera ut dessa problem.

7. EaseUS Partition Master

EASEUS

De EaseUS Partition Master finns i både gratis och betald version. De gratis utgåva är ett bra verktyg för hemmabruk. Programvaran körs på alla versioner av Windows operativ system. De betalda versionerna finns i en Pro Edition för Windows och a Server Edition som fungerar på Windows Server.

Den fria versionen har alla de viktigaste funktionerna som du skulle få från Ranish Partition Manager. Dessa inkluderar möjligheten att skapa, justera och ta bort partitioner och kopiera partitioner till säkerhetskopiering. Företagsanvändare förväntas betala för programvaran, men de får mycket mer funktionalitet för sina pengar än hemanvändarna i gratisutgåvan.

Med den betalade versionen av systemet kan du: kopiera över operativsystemet från en partition till en annan, ställa in partitionsstorlekar för att justera automatiskt för att skapa dynamiska volymer, hantera virtuella diskar, konvertera mellan MBR och GPT, konvertera mellan FETT och NTFS, och skapa startbara USB-stick.

Programvaran kan säkerhetskopiera dina filsystem till USB, HDD, SSD, SD-kort, minneskort och andra externa lagringsmedier. Det hanterar också återställning av data i händelse av oavsiktlig skada på dina hårddiskar.

Detta är ett fantastiskt system som hanterar en mängd lagringsverktyg. Det kan ändra partitionsetiketter, torka och slå samman partitioner och även kontrollera diskens integritet. Om du har en ny disk, eller om du vill utplåna allt upptaget utrymme på en disk kan du välja att formatera dessa diskar och lagringsenheter via EaseUS-gränssnittet.

Det är lite irriterande att företagsanvändare inte har tillgång till verktyget gratis. EaseUS erbjuder emellertid Pro-versionen av Partition Master i en gratis provperiod. Det finns också en kostnadsfri testversion för Server Edition.

Hantera partitioner

Att dela upp diskar i partitioner har många fördelar. Det gör att du kan kör flera olika operativsystem på samma dator och tekniken kan också hjälpa dig fördela lagringsutrymme till olika användargrupper eller applikationstyper. Men den styva uppdelningen av partitioner kan ibland skapa problem. Om din tilldelningspolicy innebär att ett loggningssystem går tom för lagringsutrymme över en natt kommer du att förlora värdefull systeminformation och utsätta ditt system för fara. Så du måste också undersöka dynamiska partitioner.

De många fördelarna som du kan få från att använda partitioner kan förvandlas till flaskhalsar och extra arbetsbelastning om du inte organiserar din partitionsstrategi. Du behöver en partitionschef så att du kan få alla fördelarna med att använda partitioner utan att stöta på huvudvärk.

Använder du en partitionshanterare? Kan du fortfarande använda Ranish Partition Manager, eller var du tvungen att sluta använda det när du uppgraderade till Windows 10? Har du provat något av den rekommenderade programvaran på vår lista? Lämna ett meddelande i kommentarer och dela dina erfarenheter med samhället.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − = 51