8 Bästa FTP- och SFTP-klienter för Windows och Linux

Bästa FTP- och SFTP-klienter


FTP och SFTP spela en stor roll i administrationen av WordPress-servrar, hantering av system i ett nätverk och fildelning. Det finns ett brett utbud av gratis och premium FTP- och SFTP-klientprogramvarulösningar där ute för dig att prova, så i det här avsnittet hjälper vi dig att begränsa dina val och hitta en lösning som passar bäst för dig.

Vi får en hel del detaljer om vart och ett av verktygen nedan, men om du har kort tid är här vårt lista över de bästa FTP- och SFTP-klienterna:

 1. SolarWinds Solar-PuTTY (GRATIS VERKTYG) Gratis filöverföringsverktyg som inkluderar SFTP FTP och SCP-alternativ
 2. WinSCP Brett använda gratis säker filöverföringsverktyg
 3. FileZilla Gratis säker filöverföringsfunktion för Windows, Mac OS X och Linux
 4. Cyberduck Gratis säker filöverföringsverktyg som körs på Windows och Mac OS och integrerar support för många populära molnlagringssystem
 5. MonstaFTP Onlinetjänst som går igenom din webbläsare. Den distribuerar FTP, FTPS, SFTP och SCP. Det finns i gratis och betalda versioner
 6. Kaffekopp gratis FTP Gratis filöverföringsverktyg för Windows som inkluderar FTP, FTPS och SFTP
 7. Ipswitch WS_FTP-implementering för Windows

Obs! Vi täcker klientprogramvara här. Om du är en administratör letar efter SFTP-serverprogramvara, kolla upp De 20 bästa gratis SFTP- och FTPS-servrarna för Windows och Linux.

Vad är FTP?

File Transfer Protocol (FTP) är, som namnet antyder, ett protokoll som används för att överföra filer mellan datorer i ett nätverk. FTP använder TCP-portar (Transmission Control Protocol) 20 & 21 som standard. FTP gör det möjligt för användare att ladda ner, ladda upp, visa, byta namn, ta bort filer och mer.

FTP är ett relativt gammalt protokoll. Även om detta hjälper till att förklara några av de ovanliga orden som att använda två portar, talar det också till protokollets mognad. Den ursprungliga standarden för FTP, RFC 114, publicerades 1971. Den nuvarande standarden, RFC 959, publicerades 1985.

Anslutningslägen: Aktiv mot passiv FTP

Det finns två diskreta FTP-anslutningslägen: aktiv FTP och passiv FTP. Med aktivt FTP-läge används port 21 för att skicka kontrollkommandon som dikterar vad som händer under en FTP-session. Port 20 används för den faktiska överföringen av data. I passivt FTP-läge används en godtycklig port större än 1023 istället för port 20. Slacksite tar ett bra djupdyk i ämnet aktivt vs passivt FTP om du är intresserad av att lära sig mer.

Överföringslägen: Binary vs ASCII

Det finns också två olika FTP-överföringslägen: binär och ASCII.

För textfiler (dvs. en fil som är läsbar för människor med ett program som Notepad, vi eller nano), ASCII rekommenderas. Detta beror på ASCII-överföringsläge stöder teckenöversättning mellan olika system (t.ex. konvertering av slutet av radkaraktärerna). Detta kan vara viktigt vid överföring skript.

För icke-textfiler, som JPEG-bilder, binärt överföringsläge rekommenderas. Detta beror på att teckenöversättningen i ASCII-läge kan skada filer som inte är text. Om du någonsin har överfört en bild mellan två datorer och den inte kunde visas på den mottagande maskinen, kan orsaken ha varit användningen av ASCII-överföringsläge.

Om det blir lite svårt att följa med, oroa dig inte för mycket. I de flesta fall kan du bara använda binärt överföringsläge och inte tänka på det ytterligare.

Är FTP säker?

Med ett ord, nej. FTP skickar filer och referenser över nätverket i klar text. Det betyder data som skickas med FTP är INTE krypterat.

Av detta skäl är det ofta bättre att använda en krypterad överföringsmetod som FTPS (FTP Secure) eller SFTP (SSH-filöverföringsprotokoll).

Vad är FTPS?

FTPS är effektivt FTP med stöd för TLS (Transport Layer Security) -kryptering. Tidigare använde FTPS också SSL (Secure Sockets Layer). SSL är mycket mindre vanligt med FTPS idag på grund av olika säkerhetsproblem. Genom att använda FTPS istället för standard FTP kan du få FTP-funktionalitet, plus fördelarna med kryptering och certifikat.

Det finns två huvudtyper av FTPS-anslutningar, implicita och uttryckliga. Servrar som använder implicit FTP lyssnar för anslutningar på port 990 istället för port 21. Som nämnd av FileZilla, implicit FTPS är ett äldre protokoll vid denna punkt. Det betyder att du inte kommer att se implicita FTPS som används lika mycket som explicita FTPS idag. Explicit FTPS (a.k.a. FTPES) använder port 21 som standard FTP och gör det möjligt för klienten att uttryckligen kräva en krypterad anslutning.

Vad är SFTP?

SFTP, snarare motsatt är INTE bara en krypterad version av FTP-protokollet. Medan det tjänar samma syfte att överföra och hantera filer, under huven SFTP är betydligt annorlunda än FTP och FTPS. Många av dessa skillnader härrör från det faktum att SFTP ligger ovanpå SSH-protokollet (Secure Shell).

En viktig skillnad är användningen av portar. I motsats till att använda två diskreta portar använder SFTP bara en. Som standard är denna port TCP-port 22 (standard SSH-porten). Att använda SSH-porten har den extra fördelen att göra SFTP generellt mer "brandväggsvänlig" och mindre troligt att blockeras som standard.

Dessutom gör SFTP användarna möjlighet att dra nytta av användningen av SSH-nycklar. Om du inte känner till fördelarna med SSH-nycklar och asymmetrisk kryptografi, kolla in Denna artikel från Digital Ocean. Kort sagt, SSH-nycklar lägger till ett extra lager av säkerhet i autentiseringsprocessen.

Personligen föredrar jag SFTP framför FTP / FTPS / FTPES, men det finns användningsargument för båda. SFTPs nästan allestädes närvaro på de flesta Linux / Unix-servrar, brandväggsfördelar med att använda den enda porten och säkerhetsfördelarna med att utnyttja SSH är orsakerna till min preferens. Vissa kan dock göra ett argument för FTPS baserat på specifikationerna i en given miljö (t.ex. om det redan finns FTP-servrar som körs), stöd för X.509 certifikat, eller support för överföring av server till server.

Vad sägs om SCP och FISH?

Om du undersöker filöverföringsprotokoll kan du ha stött på SCP (Secure Copy) och FISK (Filer överförda över skalprotokoll). Dessa två protokoll liknar SFTP genom att de använder SSH för att underlätta anslutningen (FISH kan också använda rsh).

SCP är en populär lösning som kan vara till hjälp om du helt enkelt behöver överföra filer. Men om du behöver lista fjärrkataloger, skapa nya kataloger, ta bort filer eller utföra andra administrativa uppgifter, måste du använda SFTP eller FTP.

FISH används inte så mycket som SCP eller SFTP, men kan vara till hjälp när resurser och möjligheten att installera programvara på serversidan är mycket begränsad.

Var är FTP & SFTP används?

Du kan hitta FTP och SFTP som används i en mängd olika användningsfall. När du behöver överföra filer från dator A till dator B eller hantera filer på ett fjärrsystem är ett potentiellt användningsfall för SFTP och FTP. Några av de mest populära användningsfallen inkluderar:

 • Ladda upp filer till Content Management Systems (CMS) som WordPress.
 • * nix serveradministration. SFTP är 'det' populära valet här.
 • Fildelning. Att använda ett protokoll som SFTP kan vara särskilt användbart för att uppfylla efterlevnadskraven (t.ex. för SOX, hippa, eller FIPS).
 • Firmware-uppgraderingar. Många enheter stöder uppgraderingar av firmware via FTP eller SFTP.

Vad man ska leta efter i en FTP / SFTP-klient?

Svaret på denna fråga är verkligen "det beror". Om du är en hemanvändare eller bara hanterar en WordPress-webbplats eller två kan du komma undan med en mycket enkel filöverföringsklient. Allt du behöver är ett enkelt grafiskt användargränssnitt (GUI) och stöd för ett protokoll eller två. Å andra sidan, om du är en avancerad användare eller är föremål för specifika efterlevnadskrav, kan du ha en mycket mer omfattande lista med behov när det gäller dina FTP / SFTP-klientprogramvarubehov. Nedan följer en snabb genomgång av några av de funktioner du kanske vill hålla ett öga på:

 • protokoll & stöd för krypteringsmetod - Vet du att du bara kommer att behöva SFTP-stöd? Är du i en roll där en server använder SFTP, en annan FTPS, en annan HTTPS och en annan FTP? På samma sätt bryr du dig (av överensstämmelseskäl eller på annat sätt) säkerheten för de krypteringsmetoder som din klientprogramvara använder? Du måste ta hänsyn till dessa punkter när du väljer klientprogram.
 • Drag & släppa - Det här är verkligen en bekvämlighetsfunktion, men dra och släpp med GUI för klientprogramvara kan verkligen effektivisera filöverföringsprocessen.
 • Kontroll av filintegritet - Hur vet du om filen du flyttade från plats A till plats B gjorde den där utan någon korruption? Jämförelse av hash eller kontrollsumma kan hjälpa dig att göra detta. Vissa klientprogramvara tar hand om detta åt dig.
 • Planering av åtgärder - Hur mycket tid kommer du att spara om du eller ditt team kan automatisera dina filöverföringar? Om du är i ett medelstort eller större företag kan automatisering av de enkla sakerna spara på Opex.
 • Anslutningsgränser - Behöver du kunna göra obegränsade anslutningar eller kan du komma undan med bara en eller två?
 • Skogsavverkning - För granskning, efterlevnad och felsökning kan detaljerade loggar vara mycket viktiga. Spelar loggning för dig?
 • Synkronisering & säkerhetskopior - Behöver du kunna synkronisera filer automatiskt på två olika platser? Skulle automatisering av en säkerhetskopieringsprocess spara ditt team massor av tid? Om ja, leta efter dessa funktioner i din klientprogramvara.

De bästa klienterna för FTP och SFTP

1. SolarWinds Solar-PuTTY (GRATIS VERKTYG)

8 Bästa FTP- och SFTP-klienter för Windows och Linux

Solarwinds nyligen släppt Sold PuTTY, en programvara som tar det populära Spackel programvara och bygger det ut ytterligare för att lägga till ett modernare GUI och en mängd ytterligare funktioner. Jag kommer att täcka den här programvaran mer detaljerat i ett stycke inom en snar framtid, så vi kommer att fokusera på FTP-, SCP- och SFTP-funktionerna i SolarPutty här.

Kort sagt, den här bärbara programvaran är ett användbart verktyg för ad-hoc-filöverföringar. Det är gratis, stöder drag-and-drop-överföringar, loggning, lagring av referenser och sessioner med mer. Jag har använt Solar-PuTTY istället för PuTTY som min gå till SSH-klient lite, och SFTP-klienten har varit ett trevligt plus.

Även om jag inte kan säga att jag gillar Solar-PuTTY: s gränssnitt mer än WinSCP för SFTP / SCP-överföringar, är det faktum att det också är en SSH-klient ett stort plus. Det och lagring av sessioner gör det enkelt för mig att använda Solar-PuTTY regelbundet. Om du letar efter en gratis Windows-programvara som kan fungera som en "Swiss Army Knife" -klientprogramvara, kan du prova Solar-PuTTY gratis.

SolarWinds Solar-PuTTYDownload 100% GRATIS verktyg

2. WinSCP

8 Bästa FTP- och SFTP-klienter för Windows och Linux

WinSCP är en populär filöverföringsklient för Windows med över 114 miljoner nedladdningar. Det är gratis, utsträckbart och stöder SFTP, FTP (S), SCP, och WebDav (en förlängning av HTTP). WinSCP stöder dra och släpp, en mängd olika språk, skript och innehåller en integrerad textredigerare.

Denna programvara var min go-to SFTP och SCP-programvara under ganska lång tid. CLI (Command Line Interface), PuTTY-integrationer och stor användarbas hjälper till att utöka hur mycket du kan få ut av denna gratis programvara. Du kan ladda ner WinSCP här.

3. FileZilla

8 Bästa FTP- och SFTP-klienter för Windows och Linux

FileZilla är en fri och öppen källkod (släpps under GNU General Public License) FTP-klientprogramvara för Windows, Mac OS X och Linux.

FileZilla är en populär och mogen FTP-klientprogramvara som stöder FTP, FTPS och SFTP. "Pro" -versionen av FileZilla lägger också till stöd för WebDav och en mängd leverantörer av molnlagring (Amazon S3, Dropbox, etc.) också. FileZilla stöder dra och släpp, överföring av filer som är större än 4 GB, konfigurerbara överföringshastighetsgränser och mer. En av de största fördelarna med FileZilla är dess stora användargemenskap. Om du sitter fast och försöker ta reda på saker på egen hand och stöta på problem kan det vara en mycket användbar gratis resurs. Du kan ladda ner FileZilla-klienten gratis här.

En av kritiken mot FileZilla har varit att den försöker lägga till "bloatware" under installationen. Även om detta är förståeligt med tanke på att de försöker tjäna lite pengar, kan det vara offset för många användare. FileZilla ger åtminstone möjligheten att välja bort den extra programvaran under installationsprocessen. Det är något du bör vara medveten om innan du blint klickar på installationen av denna programvara.

4. CyberDuck

8 Bästa FTP- och SFTP-klienter för Windows och Linux

Cyberduck är en kostnadsfri och öppen källkod för filöverföring med stöd för ett stort antal protokoll och leverantörer av molnlagring. CyberDuck är ett fast alternativ för användare som vill flytta sig från FileZilla eftersom det erbjuder många av samma funktioner och möjligheten att importera bokmärken från FileZilla (liksom ett antal andra appar).

Medan CyberDuck har en respektabel funktionsuppsättning när det gäller protokollsupport (FTP, FTPS, SFTP och WebDAV stöds alla) och säkerhet, var det som verkligen framträdde för mig det stöd för en mängd olika leverantörer av molnlagring. CyberDuck har stöd för Amazon S3, OpenStack Swift, Backblaze B2, Microsoft Azure & OneDrive, Google Drive, DRACOON och Dropbox.

GUI standardiserar inte en "two-pane" -vy som en dra-och-släpp-vy som många andra klienter, men jag hade inga problem att dra från Windows Explorer till CyberDuck GUI. Du kan ladda ner CyberDuck för Windows eller Mac direkt från dess hemsida här.

5. MonstaFTP

8 Bästa FTP- och SFTP-klienter för Windows och Linux

MonstaFTP är en ny metod för FTP. Det är en PHP- och Javascript-baserad app som körs på en webbplats och effektivt gör din webbläsare till FTP-klienten. Även om detta betyder att serveradministratören skulle behöva konfigurera den och därför inte är den idealiska lösningen för alla, tyckte vi att idén var värt att notera också här.

MonstaFTP stöder FTP, FTPS, SFTP, och SCP. Det gör det möjligt för användare att ladda upp .zip-filer och extrahera dem på serversidan, redigera filer på skärmen, anpassa användargränssnittet och omprogrammera programvaran. Detta kan vara en intressant lösning om du är en administratör som vill göra livet lättare för dina användare. I motsats till att få dem att välja en klient på egen hand (vilket kan komma med en icke-triviell supportbörda för dig) kan du ge klienten på serversidan. Möjligheten att dra och släppa från Windows Explorer är också ett trevligt plus.

Det finns lite (gratis), affär ($ 49 / år) och värd ($ 149 / år) av MonstaFTP tillgängliga från och med detta skrivande. Du kan ladda ner gratisversionen eller köpa en licens här. Du kan också lägga till en kostnadsfri 45-dagarsversion av Host Edition när du laddar ner lite-versionen. Om du vill ta det för en testenhet innan du installerar kan du demonstrera MonstaFTP från din webbläsare här.

6. Kaffekopp gratis FTP

8 Bästa FTP- och SFTP-klienter för Windows och Linux

Kaffekopp Gratis FTP är en gratis FTP, FTPS, och SFTP klient för Windows operativsystem. Förutom filöverföringsprotokollen kan det också stödja HTTP. GUI stöder dra och släpp, och om du är okej med annonserna längst ner i fönstret är det ganska lätt att använda.

Den kostnadsfria versionen av Coffee Cup FTP stöder arkivering, kombinationsbokmärken, historisk filinformation och mer. Den betalade versionen av denna programvara, Direct FTP lägger till funktioner som en inbyggd kodredigerare med funktionalitet för kodavslutning. Du kan ladda ner Coffee Cup Free FTP här. Du kan köpa Direct FTP här.

7. IPswitch

8 Bästa FTP- och SFTP-klienter för Windows och Linux

IPswitch erbjuder en robust WS_FTP Professional Client för Windows med en mängd avancerade funktioner. Enligt IPswitch litar den populära filöverföringsklienten på över 40 miljoner användare.

WS_FTP Professional Client har stöd för olika överföringsprotokoll inklusive FTP, FTPS, SFTP, HTTP och HTTPS. Detta gör IPswitchs klientprogramvara mycket utdragbar. Om ett protokoll inte fungerar, behöver du inte omedelbart hoppa till en annan programvara för att få jobbet gjort. Med många användningsfall som föredrar HTTP- eller HTTPS-överföringar till FTP eller SFTP är tillägget av dessa två protokoll ett stort plus.

WS_FTP Professional Client tar också säkerheten mycket allvarligt. Filöverföringar kan säkerställas med 256-bitars AES-transportkryptering, filintegritet valideras med hjälp av olika metoder inklusive SHA512, PGP filkryptering stöds och kryptografin är FIPS 140-2 validerad. Dessa funktioner är ett stort plus, inte bara för affärsanvändare som vill förbli kompatibla, utan också användare som sätter premium på säkerheten.

En annan fördel med WS_FTP Professional Client är förmågan att automatisera uppgifter och säkerhetskopiera data. Om du till exempel vill ta bort en fil från plats A efter att den har överförts till plats B kan du automatisera processen tillsammans med överföringen. På samma sätt kan du schemalägga och komprimera säkerhetskopior av viktig information till olika platser, inklusive hårddiskar, nätverksdelningar, filserver eller webbhotelltjänster. Synkroniseringsfunktionen hjälper dig att synkronisera olika kataloger med varandra och kan hjälpa till att effektivisera administrationen.

Dessutom innehåller denna programvara från IPswitch ett antal andra premiumfunktioner som hjälper till att göra detta till en helhetlig klientlösning för filöverföring. Dessa funktioner inkluderar: e-postmeddelanden, obegränsade anslutningar, proxyserverstöd, loggning, förmågan att skapa och visa miniatyrbilder (tänk WordPress) och mer.

Trots att den är full av funktioner, så hittade jag WS_FTP Professional Client lätt nog att komma igång med. GUI för dra och släpp är ganska intuitivt och hjälper dig att dyka direkt till att överföra filer. Du kan ladda ner en kostnadsfri testversion av IPswitch FTP-klienten här.

8. Inbyggda Linux-, Windows- och macOS CLI-program

Om du inte kan eller inte vill installera några program kan du komma undan med de olika kommandoradsalternativen som finns på de flesta moderna operativsystem. Här ger vi en snabb översikt över vad som finns tillgängligt på Linux, macOS och Windows.

För dig som är bekväm med Linux CLI, den inbyggda SFTP och FTP program kan vara allt du behöver. Om du är bekväm med att använda SSH från en kommandorad bör det vara enkelt att använda dessa två program. För en primer på SFTP från Linux CLI, kolla in den här Digital Ocean-artikeln.

8 Bästa FTP- och SFTP-klienter för Windows och Linux

8 Bästa FTP- och SFTP-klienter för Windows och Linux

Med tanke på att de är båda * nix-baserade operativsystem, macOS SFTP-kommandoradsprogrammet liknar det Linux SFTP-programmet som beskrivs ovan. Från och med High Sierra tappade dock macOS stöd för vanlig text FTP från kommandoraden (kolla in detta Apple-diskussion för detaljer). Om du behöver CLI-standard FTP-stöd och kör ett nyare macOS, installerar du öppen källkod inetutils kan vara vägen att gå. Kommandot brygga installera inetutils kan användas för att installera inetutils-paketet med verktyg. Obs: inetutils innehåller en mängd klient- och serverprogram, av vilka många överför data i klartext. Överväg att använda en krypterad filöverföringsmetod som SFTP eller FTPS istället för att installera inetutils.

Windows erbjuder också ett inbyggt kommandorad FTP-program som du kan åberopa helt enkelt genom att skriva "ftp" vid kommandotolken. Men det finns inget sådant program för SFTP, så du måste installera ett tredjepartsverktyg som PSFTP (från skaparna av Putty).

8 Bästa FTP- och SFTP-klienter för Windows och Linux

Hedersomnämnanden

Det fanns två klientprogramvaror som bara missade att göra vår lista (om du tycker att vi borde ompröva, låt oss veta i kommentaravsnittet nedan).

Klassisk FTP är en mjukvara som du kanske vill överväga om du är en Windows Home-användare som bara behöver stöd för FTP och FTPS (SFTP stöds inte). Med tanke på sammanhanget med vår lista beslutade vi att lämna den av eftersom freeware-versionen endast är tillgänglig för icke-kommersiellt bruk.

FireFTP är en populär webbläsare som vi skulle ha lagt till i vår lista om FireFox inte tappat stöd. Nu rekommenderar FireFTP användare att utnyttja den mindre populära WaterFox-webbläsaren, så vi beslutade att lämna dem av. Resonemanget bakom detta beslut var inte att FireFTP eller WaterFox är subpar, bara att byta webbläsare bara för FTP-stöd kanske inte är perfekt med tanke på tillgängligheten till alternativ.

Låt oss veta vad du tycker!

Det var vår lista över de åtta bästa FTP- och SFTP-klienterna för Windows och Linux. Har du provat någon av de programvaruprodukter som nämns i den här artikeln? Tror du att det är något vi lämnade ut? Har du en fråga om en FTP eller SFTP? Låt oss veta i avsnittet Kommentarer nedan.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 1 =