11 καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου για διαχειριστές δικτύου

11 καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου για διαχειριστές δικτύου


"Πρέπει να είναι ένα πρόβλημα δικτύου" είναι ένα κοινό συμπέρασμα που επιτεύχθηκε κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων περίεργων PC, εφαρμογών και συστημάτων. Το πρόσωπο που παραδίδει αυτή τη δήλωση τώρα παίρνει συνήθως να περάσει το buck σε κάποιον που έχει αφεθεί για να καταλάβω τι μυστήριο "πρόβλημα δικτύου" στην πραγματικότητα υπάρχει. Εάν διαβάζετε αυτό, κάποιος είναι πιθανώς εσείς.

Σε αυτό το κομμάτι, θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα εργαλεία που θα διευκολύνουν την εργασία σας ως εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου και θα παράσχουν παραδείγματα για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε. Είτε είστε χρήστης ενέργειας που θέλει να το καταλάβει για εσάς, ένα sysadmin που έχει επιφορτιστεί με την απόδειξη ότι είναι πραγματικά το σφάλμα του κατασκευαστή ή ένας ηγέτης ομάδας που προσπαθεί να εξοπλίσει το προσωπικό πληροφορικής σας με εργαλεία για να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων, κάτι για σένα.

Πηγαίνουμε σε κάποια λεπτομέρεια για κάθε ένα από τα εργαλεία που επιλέξαμε παρακάτω, αλλά αν δεν έχετε χρόνο, δείτε εδώ λίστα με τα καλύτερα εργαλεία διάγνωσης δικτύου και αντιμετώπισης προβλημάτων:

 1. SolarWinds Port Scanner (ΔΩΡΕΑΝ ΛΗΨΗ) - Ελεύθερο εργαλείο για τον έλεγχο των θυρών στις συσκευές δικτύου σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ανοιχτές θύρες χωρίς παρακολούθηση.
 2. Paessler Network Αντιμετώπιση προβλημάτων με PRTG (ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ) - Σύστημα διαχείρισης υποδομής που περιλαμβάνει παρακολούθηση λιμένων.
 3. Ping - Απλό βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών που ελέγχει την ταχύτητα των συνδέσεων.
 4. Τρακέρτ - Δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών που αναφέρει τον πιθανό λυκίσκο σε μια διεύθυνση προορισμού δικτύου ή διαδικτύου.
 5. Ipconfig - Αυτό το εργαλείο γραμμής εντολών αναφέρει τις διευθύνσεις IPv4 και IPv6, τα υποδίκτυα και τις προεπιλεγμένες πύλες για όλους τους προσαρμογείς δικτύου σε έναν υπολογιστή.
 6. Netstat - Αυτό το εργαλείο εμφανίζει ενεργές συνδέσεις στον υπολογιστή σας.
 7. Nslookup - Διαθέσιμο για Windows, Unix, Linux και Mac OS, αυτό το εργαλείο σας δίνει διαγνωστικά διακομιστή DNS.
 8. Περιοχές δοκιμής ταχύτητας και άνω / κάτω - Μια λίστα ιστοτόπων που θα ελέγξουν τις συνδέσεις σας στο διαδίκτυο.
 9. Sysinternals - Σύνολο εργαλείων της Microsoft για Windows που βοηθούν στην αντιμετώπιση και ρύθμιση παραμέτρων της υπηρεσίας καταλόγου Active Directory.
 10. Wireshark - Δωρεάν sniffer πακέτων που θα σας βοηθήσει να αναλύσετε τις ροές κυκλοφορίας.
 11. Nmap - Εργαλείο ασφάλειας και παρακολούθησης δικτύου που χρειάζεται ένα βοηθητικό πρόγραμμα βοηθητικού προγράμματος, το Zenmap, ως διεπαφή χρήστη.

Ένας γρήγορος οδηγός για την αντιμετώπιση προβλημάτων δικτύου

Για το διαχειριστή του δικτύου που επιθυμεί να αξιοποιήσει τα εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα στον υπολογιστή του, τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα Windows διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα εργαλείων αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου που είναι διαθέσιμα χωρίς να εγκατασταθούν πρόσθετες εφαρμογές. Πέντε από τα εργαλεία στη λίστα μας (ping, tracert, ipconfig, netstat, & nslookup) μπορεί να εκτελεστεί απευθείας από μια γραμμή εντολών των Windows (cmd.exe) χωρίς να εγκατασταθούν πρόσθετα προγράμματα για προχωρημένη αντιμετώπιση προβλημάτων.

Το κύριο ζήτημα που θα αντιμετωπίσετε με το δίκτυό σας είναι ότι φαίνεται να λειτουργεί πολύ αργά. Ο χρόνος που απαιτείται για τη λήψη δεδομένων από μια πηγή σε έναν προορισμό μπορεί να είναι τόσο μεγάλη ώστε οι εφαρμογές που έχουν πρόσβαση οι τελικοί χρήστες να εγκαταλείψουν και να αναφέρουν μια αποτυχία δικτύου. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αργά δίκτυα καθιστούν αδύνατη τη χρήση διαδραστικών εργαλείων, όπως το VoIP ή τη ροή βίντεο. Χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία αυτής της λίστας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ροή εργασιών που θα σας δώσει πληροφορίες για όλα τα πιθανά προβλήματα δικτύου. Εάν οι μηχανικοί δικτύων σχεδιάζουν σωστά το δίκτυό σας, δεν θα πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκαλούν επιβράδυνση του συστήματος και η διαχείριση του δικτύου πρέπει να είναι μια απολαυστική εργασία. Οι κύριες αιτίες των προβλημάτων δικτύου, όπως οι χαμηλές ταχύτητες, οι συνδέσεις που έχουν αποσυρθεί και το κέντρο απώλειας πακέτων σε υπερφορτωμένες συσκευές δικτύου, όπως οι διακόπτες και οι δρομολογητές ή οι πληροφορίες που λείπουν στον πίνακα δρομολόγησης και σε άλλες βάσεις δεδομένων συστήματος, όπως ο διακομιστής DNS ή ο DHCP Σύστημα.

Η πρόοδος μέσω των τυπικών δοκιμών απόδοσης που παρέχει κάθε εργαλείο στη λίστα μας θα αποκαλύψει τη συμφόρηση στο δίκτυό σας ή θα δείξει την αποτυχία DNS ή την αντιμετώπιση των συγκρούσεων που προκαλούν προβλήματα σύνδεσης.

Τα καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου

Όπως και με τις περισσότερες εργασίες, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση προβλημάτων δικτύου, τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε μπορούν να κάνουν έναν κόσμο διαφοράς. Κατά την επεξεργασία αυτής της λίστας εξετάσαμε την αξιοπιστία του εργαλείου που χρησιμοποιείται σε διάφορες καταστάσεις, την ευκολία εγκατάστασης και χρήσης, την τεκμηρίωση και την υποστήριξη και τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται το λογισμικό.

1. Σαρωτής θύρας SolarWinds (ΔΩΡΕΑΝ ΛΗΨΗ)

11 καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου για διαχειριστές δικτύου

Ο ελεύθερος ανιχνευτής σάρωσης SolarWinds προσφέρει οφέλη παρόμοια με αυτά του δημοφιλούς σαρωτή λιμένων nmap (τα οποία συζητάμε και σε αυτή τη λίστα) με ένα GUI που είναι διαισθητικό και εύκολο να ξεκινήσετε. Αν ψάχνετε να κάνετε κατάδυση στον κόσμο της αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου και της σάρωσης σε λιμάνια, αυτό το εργαλείο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Η ευκολία χρήσης βοηθά στην εξάλειψη μερικών από τα τεχνικά εμπόδια στην είσοδο άλλων παρόμοιων εργαλείων.

Δωρεάν Λήψη: SolarWinds Port Scanner Tool

Αυτός ο σαρωτής είναι ένα φορητό εκτελέσιμο που μπορεί να εκτελεστεί σε λειτουργικά συστήματα Windows. Εκτός από τη σάρωση των θυρών TCP και UDP για να διαπιστωθεί αν είναι ανοιχτά / κλειστά / φιλτραρισμένα, ο SolarWinds Port Scanner μπορεί να ανιχνεύσει διευθύνσεις MAC και λειτουργικά συστήματα. Τα αποτελέσματα της σάρωσης μπορούν να αποθηκευτούν σε μορφή .csv, .xlsx ή .xml. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τον SolarWinds Port Scanner εδώ.

SolarWinds Port ScannerΛήψη δωρεάν εργαλείου στο SolarWinds.com

2. Αντιμετώπιση προβλημάτων του δικτύου Paessler με PRTG (FREE TRIAL)

11 καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου για διαχειριστές δικτύου

Το PRTG του Paessler είναι ένα πλήρες σύστημα παρακολούθησης. Μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων, επειδή είναι σε θέση να παρακολουθεί τα θέματα επιδόσεων ακριβώς κάτω από τη στοίβα πρωτοκόλλου και να εντοπίζει τη ρίζα του προβλήματος. Παρακολούθηση θυρών είναι μια από τις τεχνικές αντιμετώπισης προβλημάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με αυτό το εργαλείο.

Το σύστημα PRTG περιλαμβάνει δύο αισθητήρες παρακολούθησης θυρών. Ένα σπίτι σε μια συγκεκριμένη θύρα σε μια συγκεκριμένη συσκευή, η άλλη θα ελέγξει μια σειρά από αριθμούς θυρών. Αυτό το εργαλείο παρακολουθεί μόνο τις θύρες TCP. Ο αισθητήρας εύρους θύρας διαθέτει μία επιπλέον λειτουργία που ο αισθητήρας μίας θύρας δεν διαθέτει. Μπορείτε να το ρυθμίσετε για να ελέγξετε τη θύρα με προστασία TLS. Και οι δύο αισθητήρες αναφέρουν τον χρόνο απόκρισης του λιμένα και το εάν είναι ανοιχτό ή κλειστό.

Το PRTG περιλαμβάνει εργαλεία ανάλυσης επισκεψιμότητας δικτύου για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις ταχύτητες παράδοσης. Το εργαλείο περιλαμβάνει μια σειρά τεχνικών παρακολούθησης της κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης διαδρομής σε έναν προορισμό με το Traceroute και ένα σάρωση Ping, το οποίο θα σας δώσει τους χρόνους απόκρισης σε κάθε κόμβο στο δίκτυό σας. Ένα βοηθητικό πρόγραμμα sniffing πακέτων μπορεί να σας πει ποιες εφαρμογές και τελικά σημεία παράγουν υπερβολική επισκεψιμότητα και μπορείτε να αναζητήσετε συσκευές δικτύου για να δείτε ποιοι έχουν συμφόρηση μέχρι το σημείο αναμονής.

Ο Paessler δημιούργησε ένα εργαλείο που καλύπτει διακομιστές και εφαρμογές καθώς και καταστάσεις δικτύου, χρόνους απόκρισης λιμένων και υπηρεσίες για την παρακολούθηση όλων των συνθηκών που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα επιδόσεων λογισμικού. Εάν έχετε VMs στο δίκτυό σας, το PRTG μπορεί να ταξινομεί τις υποκείμενες συνδέσεις, υπηρεσίες, διακομιστές και λογισμικό λειτουργίας. Αυτή η παρακολούθηση είναι σταθερή, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τα γεγονότα για να εντοπίσετε την πηγή τυχόν προβλημάτων απόδοσης.

Ο Paessler παραδίδει το PRTG ως υπηρεσία cloud ή μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό στις εγκαταστάσεις σας. Το εργαλείο εγκαθιστά σε περιβάλλοντα Windows Server. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα δωρεάν για έως και 100 αισθητήρες. Το Paessler προσφέρει μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών με απεριόριστους αισθητήρες, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε το εργαλείο παρακολούθησης και αντιμετώπισης προβλημάτων.

Paessler PRTG Network MonitorΕφαρμογή δωρεάν δοκιμής 30 ημερών

3. Ping

Το Ping είναι η ιδανική εντολή που πρέπει να χρησιμοποιήσετε όταν πρέπει να επιβεβαιώσετε τη σύνδεση δικτύου, σε επίπεδο IP, μεταξύ δύο κεντρικών υπολογιστών ή για να επιβεβαιώσετε ότι η στοίβα TCP / IP λειτουργεί στο τοπικό σας μηχάνημα. Ένα επιτυχημένο ping επιβεβαιώνει τη συνδεσιμότητα δικτύου μεταξύ των δύο κεντρικών υπολογιστών και δίνει επίσης αναφορές σχετικά με την απώλεια πακέτων. Ακολουθεί ένα παράδειγμα επιτυχούς εκτέλεσης της εντολής ping στον απομακρυσμένο κεντρικό υπολογιστή "google.com".

C: \ Χρήστες>ping google.com

Pinging google.com [172.217.9.46] με 32 bytes δεδομένων:

Απάντηση από 172.217.9.46: bytes = 32 time = 38ms TTL = 56

Απάντηση από 172.217.9.46: bytes = 32 time = 12ms TTL = 56

Απάντηση από 172.217.9.46: bytes = 32 time = 14ms TTL = 56

Απάντηση από 172.217.9.46: bytes = 32 time = 12ms TTL = 56

Στατιστικά Ping για 172.217.9.46:

Πακέτα: Απεσταλμένα = 4, Λήψη = 4, Απώλεια = 0 (απώλεια 0%),

Περίπου χρόνοι γύρου ταξιδιού σε χιλιοστά του δευτερολέπτου:

Ελάχιστο = 12ms, Μέγιστο = 38ms, Μέσος όρος = 19ms

Εκτός από την επιβεβαίωση της σύνδεσης IP με το google.com, αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε σε θέση να επιλύσουμε σωστά τα ονόματα τομέα (δηλ. Το DNS λειτουργεί στο τοπικό μηχάνημα).

Οτι Απώλεια το σχήμα που βλέπετε στην τελευταία γραμμή της εξόδου ping είναι ο αριθμός των χαμένων πακέτων που ακολουθείται από το ποσοστό απώλειας πακέτων σε παρένθεση.

Λίγα προ-συμβουλές για την εργασία με την εντολή ping για προχωρημένη αντιμετώπιση προβλημάτων:

 • Χρησιμοποιήστε το ping -t για να πατάτε συνεχώς έναν κεντρικό υπολογιστή. Για παράδειγμα:

ping-t google.com

θα συνεχίσει να ping google.com μέχρι να διακοπεί το ping. Πατήστε το πλήκτρο ελέγχου-c (τα πλήκτρα "CTRL" και "C") για να τερματίσετε ένα συνεχές ping.

 • Εάν δεν μπορείτε να κάνετε ping ονόματα τομέα όπως το google.com, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις διευθύνσεις IP ping στο Internet όπως 8.8.8.8 (διακομιστές DNS της Google), μπορεί να έχετε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με το DNS.
 • Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις διευθύνσεις IP ping στο Internet όπως 8.8.8.8, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ping hosts στο τοπικό σας δίκτυο (LAN), ενδέχεται να έχετε κάποιο πρόβλημα με την προεπιλεγμένη πύλη.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε "ping localhost", "ping :: 1" ή "ping 127.0.0.1" για να ελέγξετε τη στοίβα TCP / IP στο τοπικό σας μηχάνημα. Το "localhost" είναι ένα όνομα που επιλύεται σε μία από τις διευθύνσεις loopback ενός τοπικού μηχάνηματος, ":: 1" είναι διεύθυνση loopback IPv6 και "127.0.0.1" είναι διεύθυνση IPv4 loopback.

4. Tracert

Το Tracert είναι παρόμοιο με το ping, εκτός από το ότι χρησιμοποιεί τις τιμές Time To Live (TTL) για να δείξει πόσα "λυκίσκου" υπάρχουν μεταξύ δύο hosts. Αυτό το καθιστά ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προσδιορισμό του πού προκύπτει μια κατανομή δικτύου. Βασικά, το tracert σάς βοηθά να καταλάβετε εάν ο δρομολογητής ή το δίκτυο που βρίσκεται κάτω από τον υπολογιστή σας και από έναν απομακρυσμένο υπολογιστή είναι αυτός που ελέγχετε ή όχι. Και πάλι χρησιμοποιώντας το google.com ως παράδειγμα, μπορούμε να δούμε ότι υπήρχαν 10 λυκίσκοι μεταξύ του PC μας και του google.com.

C: \ Χρήστες>tracert google.com

Εντοπισμός διαδρομής στο google.com [172.217.4.78]

σε μέγιστο 30 λυκίσκους:

1 1 ms 1 ms 3 ms 192.168.1.1

2 246 ms 49 ms 56 ms 10.198.1.177

3 58 ms 48 ms 54 ms 10.167.184.102

4 63 ms 55 ms 85 ms 10.167.184.107

5 50 ms 55 ms 56 ms 10.164.72.244

6 72 ms 365 ms 69 ms 10.164.165.43

7 92 ms 61 ms 45 ms 209.85.174.154

8 67 ms 42 ms 58 ms 108.170.244.1

9 372 ms 66 ms 46 ms 216.239.51.145

10 64 ms 73 ms 44 ms lga15s47-in-f78.1e100.net 172.217.4.78]

Το ίχνος ολοκληρώθηκε.

5. Ipconfig

Ο καθορισμός των ρυθμίσεων IP στον υπολογιστή σας αποτελεί σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου. Η εντολή ipconfig σας βοηθά να κάνετε ακριβώς αυτό. Η είσοδος του ipconfig σε μια γραμμή εντολών θα επαναφέρει τις διευθύνσεις IPv4 και IPv6, τα υποδίκτυα και τις προεπιλεγμένες πύλες για όλους τους προσαρμογείς δικτύου σε έναν υπολογιστή. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο υπολογιστής σας έχει τη σωστή διαμόρφωση IP. Επιπλέον, το ipconfig μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή ή την ενημέρωση των επιλεγμένων ρυθμίσεων IP.

Προ-συμβουλές για την εργασία με το ipconfig:

 • Εάν το ipconfig επιστρέφει μια διεύθυνση IP που ξεκινά με 169.254 (π.χ. 169.254.0.5), ο υπολογιστής σας είναι πιθανόν ρυθμισμένος για DHCP αλλά δεν μπόρεσε να λάβει μια διεύθυνση IP από έναν διακομιστή DHCP.
 • Χρησιμοποιήστε το ipconfig / all για να λάβετε τις πλήρεις πληροφορίες διαμόρφωσης TCP / IP για όλους τους προσαρμογείς δικτύου και διεπαφές.
 • Χρησιμοποιήστε την εντολή ipconfig / release για να αποδεσμεύσετε τις τρέχουσες παραμέτρους δικτύου που έχουν εκχωρηθεί στο DHCP.
 • Χρησιμοποιήστε το ipconfig / renew για να ανανεώσετε τις τρέχουσες παραμέτρους του δικτύου DHCP.
 • Χρησιμοποιήστε το ipconfig / flushdns για να καταργήσετε την προσωρινή μνήμη DNS κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων επίλυσης ονομάτων.

6. Netstat

Το Netstat σας επιτρέπει να εμφανίζετε ενεργές συνδέσεις στο τοπικό σας μηχάνημα. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο όταν καθορίζετε τους λόγους για τους οποίους οι χρήστες δεν μπορούν να συνδεθούν με μια συγκεκριμένη εφαρμογή σε ένα διακομιστή ή για να καθορίσουν ποιες συνδέσεις γίνονται σε απομακρυσμένους υπολογιστές από έναν υπολογιστή. Με την εισαγωγή netstat στη γραμμή εντολών θα εμφανίζονται όλες οι ενεργές συνδέσεις TCP. Η προσθήκη παραμέτρων στην εντολή netstat θα επεκτείνει ή θα αλλάξει τη λειτουργικότητα. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες εντολές netstat και τι κάνουν:

 • netstat -a εμφανίζει όλες τις ενεργές συνδέσεις TCP και τις θύρες TCP και UDP που ακούει ένας υπολογιστής.
 • netstat -n εμφανίζει όλες τις ενεργές συνδέσεις TCP ακριβώς όπως η εντολή netstat, αλλά δεν επιχειρεί να μεταφράσει διευθύνσεις ή αριθμούς θυρών σε ονόματα και μόλις εμφανίζει τις αριθμητικές τιμές.
 • Το netstat -o εμφανίζει όλες τις ενεργές συνδέσεις TCP και περιλαμβάνει το ID διαδικασίας (PID) για τη διαδικασία χρησιμοποιώντας κάθε σύνδεση.

Μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικές παραμέτρους για να επεκτείνετε τη λειτουργικότητα του netstat. Για παράδειγμα, το netstat -ano θα εμφανίζει όλες τις ενεργές συνδέσεις TCP και τις θύρες TCP και UDP που ακούει ένας υπολογιστής, χρησιμοποιεί αριθμητικές τιμές και αναφέρει το PID που σχετίζεται με τις συνδέσεις.

7. Nslookup

Το nslookup είναι ένα χρήσιμο βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών που επιτρέπει την αντιμετώπιση προβλημάτων DNS και τη διάγνωση. Το Nslookup είναι διαθέσιμο σε λειτουργικά συστήματα Windows και * nix. Υπάρχει μια ποικιλία περιπτώσεων χρήσης για αυτό το ευέλικτο βοηθητικό πρόγραμμα και μπορεί να εκτελεστεί σε διαδραστική λειτουργία ή εισάγοντας εντολές απευθείας στη γραμμή εντολών.

Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε, θα εξετάσουμε κάποιες εντολές nslookup που είναι χρήσιμες σε τρεις από τις πιο κοινές περιπτώσεις χρήσης: εύρεση μιας διεύθυνσης IP με βάση ένα όνομα τομέα, εύρεση ενός ονόματος τομέα βάσει μιας διεύθυνσης IP και αναζήτηση σε διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για έναν τομέα. Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα για το πώς να τα κάνετε από μια γραμμή εντολών των Windows.

Εύρεση διεύθυνσης IP βάσει ονόματος τομέα:

C: \ Χρήστες>nslookup google.com

Διακομιστής: ns2.dns.mydns.net

Διεύθυνση: 192.168.247.45

Μη έγκυρη απάντηση:

Όνομα: google.com

Διευθύνσεις: 2607: f8b0: 4009: 805 :: 200e

172.217.10.46

Η παραπάνω έξοδος μας δείχνει ότι ο διακομιστής DNS που χρησιμοποιήθηκε στο τοπικό μας μηχάνημα ήταν ns2.dns.mydns.net και δεδομένου ότι το ns2.dns.mydns.net δεν είναι ένας έγκυρος διακομιστής ονομάτων στον τομέα της Google, λαμβάνουμε μια "μη έγκυρη απάντηση" . Αν θέλαμε να καθορίσουμε έναν διαφορετικό διακομιστή DNS στο ερώτημά μας, προσθέτουμε απλώς το όνομα τομέα ή τη διεύθυνση IP του διακομιστή DNS μετά την εντολή, όπως αυτή (χρησιμοποιώντας τον διακομιστή DNS 1.1.1.1 από το CloudFlare).

C: \ Χρήστες>nslookup google.com 1.1.1.1

Διακομιστής: 1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com

Διεύθυνση: 1.1.1.1

Μη έγκυρη απάντηση:

Όνομα: google.com

Διευθύνσεις: 2607: f8b0: 4009: 812 :: 200e

216.58.192.174

Εύρεση ονόματος τομέα βάσει μιας διεύθυνσης IP

Η εύρεση ενός ονόματος τομέα με βάση μια διεύθυνση IP είναι παρόμοια με την προηγούμενη διαδικασία, απλά χρησιμοποιείτε μια διεύθυνση IP αντί για το όνομα τομέα μετά την εντολή "nslookup". Για παράδειγμα, για να μάθετε ποιο είναι το πλήρες όνομα τομέα (FQDN) για τη διεύθυνση IP 8.8.8.8, θα χρησιμοποιήσαμε την παρακάτω εντολή:

C: \ Χρήστες>nslookup 8.8.8.8

Διακομιστής: ns2.dns.mydns.net

Διεύθυνση: 192.168.247.45

Όνομα: google-public-dns-a.google.com

Διεύθυνση: 8.8.8.8

Με βάση την έξοδο, μπορούμε να δούμε ότι το FQDN που σχετίζεται με το 8.8.8.8 είναι "google-public-dns-a.google.com" το οποίο δίνει νόημα, δεδομένου ότι ο 8.8.8.8 είναι ένας από τους δύο δημοφιλείς δημόσιους διακομιστές DNS που διατίθενται από την Google.

Αναζητώντας διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για έναν τομέα

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να καθορίσετε ποιοι διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι διαθέσιμοι σε έναν τομέα. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει απλώς να διευκρινίσουμε ότι ψάχνουμε εγγραφές MX χρησιμοποιώντας τον διακόπτη -ty. Στο παρακάτω παράδειγμα, θα ελέγξουμε ποιοι διακομιστές αλληλογραφίας επιστρέφονται για το gmail.com:

C: \ Χρήστες>nslookup -ty = mx gmail.com

Διακομιστής: ns2.dns.mydns.net

Διεύθυνση: 192.168.247.45

Μη έγκυρη απάντηση:

gmail.com Προτίμηση MX = 40, ανταλλαγή αλληλογραφίας = alt4.gmail-smtp-in.l.google.com

gmail.com Προτίμηση MX = 5, email exchanger = gmail-smtp-in.l.google.com

gmail.com Προτίμηση MX = 30, ανταλλαγή αλληλογραφίας = alt3.gmail-smtp-in.l.google.com

gmail.com Προτίμηση MX = 10, ανταλλαγή αλληλογραφίας = alt1.gmail-smtp-in.l.google.com

gmail.com Προτίμηση MX = 20, ανταλλαγή αλληλογραφίας = alt2.gmail-smtp-in.l.google.com

Εδώ επιστράφηκαν πέντε διακομιστές αλληλογραφίας μαζί με μια τιμή προτίμησης MX. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή προτίμησης MX, τόσο υψηλότερη είναι η προτεραιότητα αυτού του διακομιστή (δηλαδή οι διακομιστές αυτοί πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτα).

8. Τοποθεσίες δοκιμών ταχύτητας και άνω / κάτω

Ορισμένες φορές χρειάζεται να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων, καθορίζοντας εάν το πρόβλημα είναι με τους υπολογιστές-πελάτες να έχουν πρόσβαση σε έναν ιστότοπο ή στον ίδιο τον ιστότοπο. Υπάρχουν διάφοροι ιστότοποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε ακριβώς αυτό. Για παράδειγμα, το εργαλείο ελέγχου uptime του Uptrends σάς επιτρέπει να ελέγχετε την κατάσταση και τον χρόνο απόκρισης ενός ιστοτόπου από σημεία ελέγχου ανά τον κόσμο.

11 καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου για διαχειριστές δικτύου

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν πρέπει να καθορίσετε γιατί κάποιοι χρήστες μπορούν να φτάσουν στον ιστότοπό σας και άλλοι δεν μπορούν. Για μια πιο απλή, αλλά πιο ad-heavy, πάνω / κάτω έλεγχο μπορείτε να δοκιμάσετε Down For Everyone ή Just Me.

11 καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου για διαχειριστές δικτύου

Εναλλακτικά, ίσως χρειαστεί ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να ελέγξετε τις ταχύτητες αποστολής και λήψης για να δείτε αν έχετε πρόβλημα εύρους ζώνης ή λανθάνουσα κατάσταση. Η δοκιμή ευρυζωνικής ταχύτητας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κάνουμε ακριβώς αυτό και να βοηθήσουμε στην άντληση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

11 καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου για διαχειριστές δικτύου

9. Sysinternals

Οι διαχειριστές των Windows που απαιτούν προηγμένα εργαλεία διάγνωσης και αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου θα εξυπηρετηθούν καλά από τα βοηθητικά προγράμματα δικτύωσης της Sysinternals της Microsoft. Τα βοηθητικά προγράμματα Sysinternals περιλαμβάνουν εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων και τη διαμόρφωση της υπηρεσίας καταλόγου Active Directory (AD), όπως ο AD Explorer και το AD Insight. Άλλα εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να μετρήσετε την απόδοση του δικτύου (PsPing), να ανιχνεύσετε κοινόχρηστα αρχεία (ShareEnum), να εκτελέσετε απομακρυσμένες λίστες ή να εκτελέσετε διαδικασίες (PsTools) και πολλά άλλα. Εάν χρειάζεστε μόνο ένα ή μερικά βοηθητικά προγράμματα Sysinternals, μπορείτε να τα εγκαταστήσετε ξεχωριστά σε αντίθεση με τη λήψη ολόκληρης της εφαρμογής Sysinternals Suite.

10. Wireshark

Το Wireshark είναι ένας αναλυτής πρωτοκόλλου και ένα από τα εργαλεία δικτύωσης για οργανισμούς όλων των μεγεθών, όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα δικτύου με υψηλό επίπεδο λεπτομερειών. Το πλεονέκτημα της χρήσης του Wireshark για την ανάλυση της κυκλοφορίας δικτύου είναι ότι θα μπορείτε να προβάλετε τα πακέτα ακατέργαστου δικτύου και αυτό συχνά θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε τη βασική αιτία ενός προβλήματος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστάσεις όπου δεν είναι σαφές ποια εφαρμογή δεν κάνει τι υποτίθεται ή πότε προσπαθείτε να αναστρέψετε την λειτουργικότητα ενός ανεπαρκώς τεκμηριωμένου προγράμματος. Το συμβιβασμό είναι ότι θα έχετε πολλά δεδομένα για να κάνετε ανάλυση, έτσι ώστε να απαιτούνται κάποιες τεχνικές γνώσεις για την ανίχνευση και τον προσδιορισμό των σημαντικών πληροφοριών. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν Wireshark εδώ.

11 καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου για διαχειριστές δικτύου

Στα λειτουργικά συστήματα των Windows, οι συλλήψεις πακέτων συνδέσμων με το WireShark καθίστανται συχνά δυνατές χρησιμοποιώντας το Winpcap (απαιτείται Winpcap ή Npcap). Εκτός από την ενεργοποίηση του WireShark σε Windows, το Winpcap μπορεί να ενεργοποιήσει το ισχυρό βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών Windump, το οποίο είναι η απάντηση των Windows στο δημοφιλές πρόγραμμα tcpdump που βρίσκεται σε πολλά * nix λειτουργικά συστήματα. Για μια βαθύτερη κατάδυση σε Winpcap, Windump και tcpdump, δείτε το πρόσφατο μας άρθρο σχετικά με τα sniffers πακέτων και τους αναλυτές δικτύου.

Ενώ το WireShark είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, τα παραγόμενα δεδομένα δεν είναι πάντα τα πιο εύκολα για τους απροκατάληπτες να καταλάβουν. Αν ψάχνετε για έναν τρόπο καλύτερης απεικόνισης και ανάλυσης των δεδομένων που παράγονται με τη χρήση του WireShark, το SolarWinds Response Time Viewer μπορεί να σας βοηθήσει. Αυτό το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να φορτώνουν και να αναλύουν αρχεία .pcap και παρέχει εύκολη ανάγνωση των περιλήψεων των χρόνων απόκρισης και των όγκων δεδομένων.

11 καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου για διαχειριστές δικτύου

SolarWinds Time Viewer για το WireSharkDownload FREE εργαλείο

11. Nmap

Το Nmap είναι ένα δημοφιλές εργαλείο ελέγχου ασφάλειας και εξερεύνησης δικτύου το οποίο κυκλοφορεί σύμφωνα με μια προσαρμοσμένη άδεια ανοικτού κώδικα βασισμένη στο GPLv2. Ενώ οι πιο δημοφιλείς περιπτώσεις χρήσης για το nmap είναι οι έλεγχοι ασφαλείας και οι έλεγχοι διείσδυσης, μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο και ως εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για μια άγνωστη εφαρμογή και θέλετε να μάθετε ποιες υπηρεσίες εκτελούνται και ποια λιμάνια είναι ανοιχτά, το nmap μπορεί να σας βοηθήσει. Το ίδιο το Nmap χρησιμοποιεί μια διεπαφή γραμμής εντολών (CLI), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε τύχη αν προτιμάτε ένα γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI). Το Zenmap είναι το επίσημο nmap GUI και είναι ένας καλός τρόπος για τους αρχάριους να αρχίσουν να δουλεύουν με το nmap. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Zenmap και μια βαθύτερη κατάδυση στο nmap, δείτε τα 10 Best Free Port Checkers για το 2018.

zenmap

Περίληψη

Τα εργαλεία που συζητήσαμε εδώ είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την εργαλειοθήκη του δικτύου σας και σας συνιστούμε να δοκιμάσετε μερικές από αυτές την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα σενάριο αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου. Έχουμε αφήσει έξω κάποιο από τα αγαπημένα σας εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα εργαλεία που αναφέραμε εδώ; Ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

1 + 7 =

map