10 καλύτεροι δωρεάν διακομιστές TFTP για Windows, Linux και Mac

10 καλύτεροι δωρεάν διακομιστές TFTP για Windows, Linux και Mac


Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από Πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων (FTP) που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο σήμερα. Ένα από τα πιο βασικά και συνεπώς πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα για την εκτέλεση μεταφορών αρχείων χαμηλού επιπέδου, είναι το Τριπλή FTP ή Πρωτόκολλο μεταφοράς τριπλού αρχείου (TFTP). Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τους κορυφαίους δέκα καλύτερους διακομιστές TFTP για συστήματα Windows και Linux.

Το TFTP είναι κρίσιμο για τη διατήρηση των ενσωματωμένων επιδιορθώσεων και διαμορφώσεων συσκευών και θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρωτόκολλο εντοπίζεται συχνά σε συσκευές όπως δρομολογητές, ταινίες πολυμέσων και κινητά τηλέφωνα. Αυτός είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο τα αρχεία firmware ωθούνται σε αυτές τις συσκευές προκειμένου να αναβαθμιστούν ή να επιδιορθωθούν. Το TFTP δεν είναι κατάλληλο για χρήση μέσω του διαδικτύου λόγω της έλλειψης ασφάλειας. Το FTP είναι πιο συνηθισμένο για χρήση μέσω του Διαδικτύου και το πιο ασφαλές SFTP αυξάνεται σε δημοτικότητα για ασφαλείς μεταφορές αρχείων στο Διαδίκτυο.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία για κάθε ένα από τα εργαλεία που επιλέξαμε για αυτό το άρθρο παρακάτω, αλλά αν έχετε μόνο χρόνο για μια γρήγορη περίληψη, εδώ είναι οι καλύτεροι ελεύθεροι διακομιστές TFTP:

 1. SolarWinds Δωρεάν διακομιστή TFTP (ΔΩΡΕΑΝ DOWNLOAD) - Αυτό το εργαλείο λειτουργεί με Windows και περιλαμβάνει κλείδωμα IP και μπορεί να μεταφέρει αρχεία μεγέθους έως και 4GB.
 2. Βοηθητικό πρόγραμμα TFTP των Windows - Ελαφρύς ελεύθερος διακομιστής TFTP με το πλεονέκτημα ότι είναι γρήγορος στη μεταφορά μικρών αρχείων.
 3. TFTPD32 - Ένα πακέτο χρήσιμων οθονών δικτύου που περιλαμβάνει μια οθόνη διακομιστή DHCP, μια οθόνη DNS και ένα διακομιστή Syslog καθώς και έναν διακομιστή TFTP.
 4. WhatsUp Δωρεάν διακομιστή TFTP - Έξυπνο προφίλ που διασυνδέεται με έναν αποτελεσματικό διακομιστή TFTP.
 5. haneWIN TFTP server - διακομιστής TFTP 32-bit και 64-bit για περιβάλλοντα Windows που μπορεί να περιοριστεί στις λειτουργίες σε διεύθυνση IP ή κατάλογο.
 6. WinAGents - Μικρός διακομιστής TFTP για Windows με τη δυνατότητα διαχείρισης εικονικών φακέλων αρχείων.
 7. Spiceworks TFTP - Το Spiceworks είναι ένα σύστημα διαχείρισης δικτύου που υποστηρίζεται από διαφημίσεις και αυτός ο διακομιστής TFTP αποτελεί μέρος του.
 8. atftpd - βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών Linux που είναι γρήγορο στη μεταφορά αρχείων αλλά δεν έχει ασφάλεια.
 9. tftpd-hpa - Απλή γραμμή εντολών Linux TFTP.
 10. διακομιστή macOS TFTP - Απλός εξυπηρετητής TFTP γραμμής εντολών για macOS.

Τι είναι το TFTP?

Οι τρέχουσες συνεδρίες FTP υποστηρίζουν πολλές διαφορετικές εντολές. Ενώ είστε συνδεδεμένοι σε ένα διακομιστή FTP, οι χρήστες μπορούν συνήθως να απαριθμήσουν, να διαγράψουν, να μετονομάσουν, να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν αρχεία και να αλλάξουν καταλόγους. Αντίθετα, το TFTP προσφέρει μόνο τη δυνατότητα μεταφόρτωσης ή λήψης ενός αρχείου και χρησιμοποιεί UDP μέσω IP αντί για πιο συνηθισμένη στοίβα TCP / IP. Το πρωτόκολλο δεν είναι ικανό να επιτρέπει πιο προηγμένη λειτουργικότητα, αλλά αντισταθμίζει με τη χρήση της μεθόδου lockstep για ανοχή σφάλματος που το καθιστά εξαιρετικά αξιόπιστο. Λόγω αυτής της περιορισμένης λειτουργικότητας, οι διακομιστές TFTP μπορούν να έχουν εξαιρετικά μικρό αποτύπωμα στο δίσκο καθώς και στη μνήμη, καθιστώντας το ιδανικό για χρήση σε ενσωματωμένες συσκευές.

Προσοχή: Το TFTP έχει μηδενική ασφάλεια. Δεν υπάρχει έννοια των λογαριασμών χρηστών, οπότε κανείς θα μπορεί να συνδεθεί στον διακομιστή TFTP. Βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημα διακομιστή σας είναι ασφαλές με κάποιο άλλο τρόπο, όπως με ένα τείχος προστασίας ή περιορίζοντας τις διεπαφές δικτύου που ακούει ο διακομιστής.

Το Linux είναι μακράν το πιο συνηθισμένο λειτουργικό σύστημα στον τύπο των συσκευών στις οποίες είναι πιθανό να συναντήσετε ένα διακομιστή TFTP. Υπάρχει όμως και ένα πλούσιο οικοσύστημα των συσκευών Windows και macOS που τρέχουν το firmware (για μερικά παραδείγματα σκέφτεστε τις τηλεοράσεις Apple και το Microsoft Surface).

Δείτε επίσης:

 • Καλύτερους διακομιστές SCP
 • Οι καλύτεροι διακομιστές SFTP

Οι καλύτεροι δωρεάν διακομιστές TFTP των Windows

Ορισμένες από τις εκτιμήσεις που κάναμε κατά την επιλογή εργαλείων για αυτόν τον κατάλογο ήταν η αξιοπιστία, η ευκολία εγκατάστασης και χρήσης, η επαρκής τεκμηρίωση και υποστήριξη και η ευρωστία εργαλείων σε διάφορες βιομηχανικές χρήσεις.

1. Διακομιστής TFTP SolarWinds (ΔΩΡΕΑΝ ΛΗΨΗ)

Ο διακομιστής TFTP που προσφέρεται από το SolarWinds είναι μια δωρεάν έκδοση 100% που εκτελείται μόνο σε Windows. Δεν είναι μια δοκιμή που λήγει. Αν προσφέρει βασικές λειτουργίες, όπως κλείδωμα IP και μπορεί να μεταφέρει αρχεία μεγέθους έως και 4GB. Λειτουργεί ως υπηρεσία των Windows που διευκολύνει τη διαχείριση με τα εγγενή εργαλεία των Windows.

solarwinds-tftp-server

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η εγκατάσταση είναι απλή και ο διακομιστής TFTP του SolarWinds υποστηρίζει ταυτόχρονες μεταφορές και τη δυνατότητα εξουσιοδότησης μόνο συγκεκριμένων διευθύνσεων IP. Είναι ένα δωρεάν download.

Κατεβάστε: ΔΩΡΕΑΝ λήψη στο SolarWinds.com

Επίσημη ιστοσελίδα: www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

OS: Windows

2. Το βοηθητικό πρόγραμμα Windows TFTP

Το βοηθητικό πρόγραμμα Windows TFTP είναι ένας διακομιστής TFTP κενών οστών για Windows. Είναι εξαιρετικά μικρό και δεν έχει σχεδόν καμία επιλογή διαμόρφωσης. Από τη μία πλευρά, αυτό επιτρέπει στο βοηθητικό πρόγραμμα να είναι πολύ μικρό και γρήγορο. Από την άλλη πλευρά, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καθορίσετε κάποια βασική ρύθμιση παραμέτρων όπως η διεπαφή δικτύου που δεσμεύεται. Το μικρό μέγεθος προέρχεται από την εξάρτηση από το .NET Framework. Αλλά εάν δεν έχετε ήδη εγκατεστημένο το .NET Framework για κάποια άλλη εφαρμογή, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα βαρύ αποτύπωμα εγκατάστασης, οπότε αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα μπορεί να μην είναι το βέλτιστο για κάθε περίπτωση χρήσης.

Επιπλέον, έρχεται με μια κλάση .NET που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι προγραμματιστές για να ενσωματώσουν το TFTP στις δικές τους εφαρμογές.

WindowsTFTPUtility

3. TFTPD32

Το Tftpd32 είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής διακομιστής TFTP ανοιχτού κώδικα για Windows. Δεν είναι μόνο ένας κομψός διακομιστής TFTP, αλλά και μπουλόνια σε ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά. Η λίστα των επιπρόσθετων λειτουργιών περιλαμβάνει έναν διακομιστή DHCP, έναν διακομιστή DNS, έναν διακομιστή SNTP (χρόνο) και έναν διακομιστή syslog, οπότε θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε και τις διευθύνσεις IP σας. Είναι αρκετά δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα σενάριο όπου θα χρειαστείτε αυτό το συγκεκριμένο σύνολο λειτουργιών σε μια ενιαία εφαρμογή, αλλά χρησιμοποιώντας ένα ή δύο εκτός από έναν διακομιστή TFTP μπορεί να ικανοποιήσει κάποια ανάγκη.

Και μην ανησυχείτε, υπάρχει και μια έκδοση 64-bit.

work_tftpd32

4. Δωρεάν server TFTP WhatsUp

Ο διακομιστής TFTP WhatsUP είναι προϊόν από το IPSwitch. Ο διακομιστής TFTP είναι προσανατολισμένος προς τους μηχανικούς δικτύων που απλά πρέπει να αποκτήσουν αρχεία όπου ανήκουν με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο. Το WhatsUp είναι ένα δωρεάν εργαλείο, όχι δοκιμή. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία τεκμηρίωση στον ελεύθερο διακομιστή WhatsUp TFTP, οπότε είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιες περιπτώσεις χρήσης το καλύτερο.

whatsupfree

5. διακομιστής haneWIN TFTP

Ο διακομιστής haneWIN TFTP είναι διακομιστής TFTP 32 και 64 bit που λειτουργεί με Windows XP / VISTA / 20xx (servers) / 7/8/10. Διασπάται λίγο από το μοντέλο TFTP υποστηρίζοντας ελέγχους πρόσβασης, οι οποίοι δεν αποτελούν φυσικά μέρος του TFTP. Αυτός ο διακομιστής TFTP μπορεί να περιορίσει τις διευθύνσεις IP ώστε να επιτρέπεται μόνο η λήψη ή η μεταφόρτωση και η πρόσβαση σε καταλόγους διακομιστών. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί επίσης να εκτελεστεί εντελώς στη γραμμή εντολών, πράγμα που το καθιστά πολύ χρήσιμο για σκηνοθετημένες ενέργειες. Περιλαμβάνει επίσης ένα πρόγραμμα-πελάτη TFTP που εκτελείται ως αρχείο DLL. Το λογισμικό HaneWIN παράγει επίσης ένα διακομιστή DHCP που διαθέτει ενσωματωμένο διακομιστή TFTP.

hanewin-tftp

6. WinAGents

Η σουίτα λογισμικού WinAgents περιλαμβάνει έναν ισχυρό διακομιστή TFTP που εκτελείται σε πλατφόρμα: Windows 2000 (server), XP, 2003 (server), Vista, Windows 7 και 2008 (server). Υποστηρίζει επίσης πλατφόρμες 64-bit, αν και το κάνει με την εκτέλεση μιας υπηρεσίας 32 bit. Έχει κάποιες περιορισμένες δυνατότητες ελέγχου πρόσβασης, όπως είναι η πρόσβαση σε αρχεία με βάση την IP και χρησιμοποιεί μόνο μία θύρα UDP, η οποία καθιστά την υλοποίηση πίσω από ένα τείχος προστασίας πιο εύκολη. Ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό του WinAgents είναι η υποστήριξη για τους φακέλους εικονικών αρχείων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε φακέλους που εμφανίζονται να υπάρχουν για χρήστες TFTP, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχουν στην πραγματικότητα στο δίσκο του διακομιστή. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να διευκολύνει την οργάνωση των αρχείων κάτι που είναι επίπονα οδυνηρό με το παραδοσιακό TFTP.

WinAgents-tftp

7. Spiceworks TFTP server

Ο διακομιστής Spiceworks TFTP επικεντρώνεται στη διαχείριση δικτύου. Η διατήρηση όλων των συσκευών σας ενημερωμένων, καθώς και η διασφάλιση ότι όλες οι ρυθμίσεις είναι στάνταρ σε ολόκληρο τον οργανισμό για κάθε δρομολογητή και διακόπτη, μπορεί να είναι δύσκολη. Ο διακομιστής Spiceworks TFTP μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε όλες τις συσκευές σας τρέχουσες στο firmware και configs με ελάχιστη προσπάθεια. Μια από τις πρόσθετες δυνατότητες του Spiceworks είναι η δυνατότητα σύγκρισης των διαμορφώσεων δικτύου δίπλα-δίπλα με τα υπάρχοντα αντίγραφα ασφαλείας ώστε να εντοπίζονται ταχύτερα οι συσκευές που χρησιμοποιούν παλιό λογισμικό. Μικρές ιδέες όπως αυτή μπορούν να βοηθήσουν γρήγορα να αποκαταστήσουν την αδίστακτη συμπεριφορά σε τμήματα δικτύου.

spiceworks-tftp

Linux TFTP servers

Υπάρχει μια ποικιλία διακομιστών TFTP που διατίθενται για τις περισσότερες διανομές Linux. Ένα δημοφιλές είναι το Advanced TFTP server που έρχεται σε ένα πακέτο που ονομάζεται atftpd. Το «d» στο τέλος πολλών πακέτων Linux σημαίνει daemon, ο οποίος είναι ένας όρος τύπου Unix για μια εφαρμογή που εκτελείται στο παρασκήνιο. Ένας δαίμονας Linux είναι παρόμοιος με μια υπηρεσία Window. Ο διακομιστής ATFTP υποστηρίζει πολυεκπομπή και είναι πολυνηματοποιημένος, γεγονός που καθιστά λίγο πιο ευέλικτο την ανάπτυξη σε μη τυποποιημένες εγκαταστάσεις δικτύου. Χρησιμοποιήστε το apt-get ή yum για να το εγκαταστήσετε, ανάλογα με τη διανομή του Linux.

8. atftpd

$ sudo apt-get install atftpd
Ανάγνωση λιστών πακέτων ... Τέλος
Δημιουργία δέντρο εξάρτησης
Ανάγνωση πληροφοριών κατάστασης ... Έγινε
Θα εγκατασταθούν τα ακόλουθα ΝΕΑ πακέτα:
atftpd

Θα βρείτε το αραιό αρχείο ρυθμίσεων για το atftpd στο φάκελο `/ etc / default / atftpd. Ρυθμίστε μερικές γρήγορες επιλογές, όπως για ποιες θύρες θα ακούσετε και εάν θα τρέξετε ως δαίμονα ή μέσω inet.d και είστε έτοιμοι να πάτε.

$ cat atftpd
USE_INETD = true
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ="--tftpd-χρονικό όριο 300 - χρονικό όριο επανάληψης 5 - θύρα μεταβίβασης 1758 - μετασχηματισμός 239.239.239.0-255 - mcast-ttl 1 - μέγιστο 100 - verbose = 5 / srv / tftp"

Θα χρειαστείτε ένα πρόγραμμα-πελάτη TFTP. Υπάρχουν πολλοί, αλλά ο πελάτης atftp είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση γραμμής εντολών. Για να το εγκαταστήσετε, χρησιμοποιήστε apt-get install atftp. Στη συνέχεια, συνδέστε και ανεβάστε ένα αρχείο:

$ atftp 192.168.2.146
tftp> βάλτε emptyfile
tftp> εγκαταλείπω

Μπορούμε να δούμε ότι το άδειο αρχείο έχει μεταφορτωθεί στη διαδρομή που καθορίζεται στο αρχείο config / srv / tftp

$ ls -l / srv / tftp
-rw-rw-r-- 1 jdw jdw 0 Νοε 05 10:44 emptyfile

9. tftpd-hpa

Ένας άλλος δημοφιλής διακομιστής TFTP για Linux είναι το tftpd-hpa. Δεδομένου ότι το πρωτόκολλο TFTP είναι τόσο απλό, δεν υπάρχουν πραγματικά προφανή πλεονεκτήματα για την επιλογή ενός διακομιστή TFTP έναντι άλλου. Ωστόσο, λόγω ελλείψεων εξαρτήσεων και τεκμηρίωσης, μερικές φορές ένας διακομιστής θα λειτουργήσει καλύτερα από έναν άλλο. Αν δεν μπορείτε να εργαστείτε, δώστε στον tftpd-hpa μια δοκιμή.

$ sudo apt-get να εγκαταστήσετε tftpd-hpa
Ανάγνωση λιστών πακέτων ... Τέλος
Δημιουργία δέντρο εξάρτησης
Ανάγνωση πληροφοριών κατάστασης ... Έγινε
Το ακόλουθο πακέτο εγκαταστάθηκε αυτόματα και δεν απαιτείται πια:
xinetd
Χρησιμοποιήστε το "sudo apt autoremove" για να το αφαιρέσετε.
Προτεινόμενα πακέτα:
pxelinux
Θα εγκατασταθούν τα ακόλουθα ΝΕΑ πακέτα:
tftpd-hpa

Θα βρείτε το αρχείο ρυθμίσεων στο / etc / default / tftpd-hpa:

$ cat / etc / default / tftpd-hpa
# / etc / default / tftpd-hpa

TFTP_USERNAME ="tftp"
TFTP_DIRECTORY ="/ var / lib / tftpboot"
TFTP_ADDRESS =": 69"
TFTP_OPTIONS ="--ασφαλής"

Τροποποιήστε τις ρυθμίσεις όπως επιθυμείτε και στη συνέχεια ξεκινήστε το διακομιστή χρησιμοποιώντας το restart του sudo service tftpd-hpa.

10. διακομιστής TFTP macOS

Το macOS διαθέτει ενσωματωμένο διακομιστή TFTP που δεν θα φορτωθεί από προεπιλογή. Ο πιο εύκολος τρόπος να το εκτελέσετε είναι να πληκτρολογήσετε `sudo launchctl load -F / System / Library / LaunchDaemons / tftp.plist` και να δώσετε τον κωδικό πρόσβασής σας όταν σας ζητηθεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι σαν το netstat για να επιβεβαιώσετε ότι εκτελείται:

$ netstat -n | grep * .69
udp4 0 .69. *
udp6 0 .69. *

Ο διακομιστής TFTP εκτελείται τώρα στη θύρα 69 που περιμένει τις συνδέσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα-πελάτη TFTP για να συνδεθείτε στο διακομιστή και να ανεβάσετε ή να κατεβάσετε αρχεία. Για να τερματίσετε τη λειτουργία του διακομιστή TFTP, απλά χρησιμοποιήστε την εντολή εκφόρτωσης:

sudo launchctl unload -F /System/Library/LaunchDaemons/tftp.plist

Τελικές λέξεις

Παρόλο που το TFTP δεν ενσωματώνει διαδικασίες ασφαλείας, αυτή η έλλειψη ασφάλειας δεν είναι μοναδική μεταξύ των συστημάτων διαχείρισης δικτύων. Το DHCP και το ευρέως εφαρμοσμένο SNMPv2 δεν περιλαμβάνουν μέτρα ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε TFTP μόνο σε ασφαλές ιδιωτικό δίκτυο.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1