En kort historie med overvåkning og spionering fra myndighetene og hvordan det inntrenger ditt privatliv

En kort historie med overvåkning og spionering fra myndighetene


"Jeg holder en Rubik's Cube."

Da Laura Poitras og Glenn Greenwald entret lobbyen på hotellet den dagen, visste de bare å lete etter et leketøy. Et sammensatt logaritmisk puslespill; lett løselig når du visste hva du lette etter, men nesten umulig å se uten det første trinnet i guiden på plass.

Og slik utfoldet en av de største dumpene med klassifiserte regjeringsdokumenter i moderne historie, den nå beryktede "Snowden Leaks". En føderal entreprenør, Edward Snowden, sammen med journalister fra Vergen, The Washington Post, og det tyskbaserte magasinet Der Spiegel, ville avdekke den mest komplekse og høyt finansierte overvåkningsoperasjonen som noen gang har eksistert. Lekkasjene hans ville rive sløret av spionearmen til den amerikanske regjeringen, så vel som dusinvis av andre internasjonale organer som var medskyldige i byggingen, vedlikeholdet og driften av det største og kraftigste spioneringsnettverket gjennom tidene.

Men hvordan kom det til dette? Hvordan slapp en person med millioner av hemmeligheter? Hvordan kunne så få mennesker se skiltene til det var for sent?

Dette er historien om NSA, FBI, CIA, GCHQ, og omtrent alle andre vagt merkede akronymbelastede offentlige etater du kan tenke på. Hvis du bor i den utviklede verden, lever du i den overvåkede verden: Slik har de trukket den av.

PATRIOT-loven

Da 9/11 skjedde, forlot det USA og verden i en tilstand av underlig sjokk. Vi trodde ikke det var mulig, og i et øyeblikk av panikk ga folket i det landet kongressfolket myndighet til å godkjenne ethvert lovverk som kunne bringe dem en tomme nærmere Bin Ladens hode.

Det er et ordtak med ukjent opprinnelse fra noen i USAs regjering: jo mer over-the-top navnet på en regning er, jo mer du vet hva som er inne i det er sannsynligvis "okser ** t".

En kort historie med overvåkning og spionering fra myndighetene og hvordan det inntrenger ditt privatliv

Og slik ble USAs PATRIOT Act født.

Det er mange detaljer i mellom, men av hensyn til denne historien, alt du trenger å vite, er at regjeringen tok 11. september som sin eneste mulighet til å overprøve tillatelsene som gis til sitt eget voksende overvåkningsnettverk. Nasjonalt sikkerhetsbyrå, som først ble opprettet slik vi kjenner det under Truman under den kalde krigen, hadde ventet på muligheten til å vise hva det kunne gjøre i krigstid med fremkomsten av teknologier som mobiltelefoner, internett og e-post. Byrået hadde en rekke triks, teknikker og verktøy som bare kløe til disposisjon, og som vi snart fant ut - det var ikke redd for å bruke dem i full grad av sin makt.

Så toget gikk av, og i årevis gjorde de store etterretningsbyråene i Five Eyes Collective det de gjorde best: ta opp resten av oss fra skyggene. For de som er kjent, er Five Eyes Collective en overvåkningsnettverksavtale mellom fem store vestlige demokratier: USA, Storbritannia, Canada, New Zealand og Australia. Disse fem landene deler all og all etterretning som kan beskytte den andre mot innkommende angrep fra useriøse nasjoner eller terrororganisasjoner, noe som betyr at NSA, GCHQ og alle de andre respektive etater lett kan åpne for kommunikasjon mellom hverandre med et øyeblikks varsel.

Med myndighet fra FISA-domstolene ble metadataene fra telefonsamtaler, e-postmeldinger, direktemeldinger, nettleserhistorikk og omtrent hvilken som helst annen datastrøm du kan forestille deg samlet inn masse gjennom programmer som PRISM, XKEYSCORE og MUSCULAR.

Skremmende cap-locked navn til side, og den sanne hensikten med disse programmene var i hovedsak å støvsuge petabytes av data om gangen, til og med overvåke kommunikasjonen i hele land når systemet var bygget ut nok til å håndtere det. NSA - som samarbeidet med hundrevis av uavhengige entreprenører og noen få altfor villige internettbedrifter fra Silicon Valley - hadde samlet det største informasjonsinnsamlingsvåpenet i historien.  

Men hvordan gikk en ensom entreprenør av med informasjon om alt det? Hvordan kunne byrået som visste alt, så alt, gå glipp av noe så nær broen rett under nesen?

Snowden er sett nok

Edward Snowden jobbet som nettverksteknisk entreprenør for både CIA og NSA, og etter alt å dømme var rett og slett en annen kompetent ansatt som jobbet blant de titusener som fikk NSAs bankende hjerte til å tikke.

Men bak kulissene ble Snowden raskt desillusjonert av det han så på som en klar og nåværende trussel mot demokratiets hellighet, og var fast bestemt på å gjøre noe med det. Selv om det ikke er noen bekreftelse på at Snowden selv var vitne til denne oppførselen, ble det oppdaget at føderale agenter av GCHQ hadde åpent skrytt over deres evne til å hemmelig aktivere webkameraene til mennesker de anså som "hot". De ville ta opp hundrevis av bilder, sammen med videoer, av temaene det gjelder, og passere dem rundt på kontoret for andre agenter å se.

Det er også bevis på at agenter vil bruke nettverket for å spionere på eks-elskere, til og med å gå så langt som å forfølle sine nye kjærester / kjærester og bruke deres beliggenhet for å vite hvor de var til enhver tid. Det skjedde tilsynelatende så ofte at byrået trengte å utvikle et internt nøkkelord for å løse problemet uten å gi mistanke: "LOVEINT".

Se også: Slik sikrer du webkameraet ditt

Dette er selvfølgelig bare noen få av hendelsene som faktisk ble rapportert, og utnyttelsen av nettverket til personlig bruk ble aldri ordentlig adressert eller straffet i byråets rekker, lenge etter at det allerede hadde blitt oppdaget av overordnede.

nsa lekker snowden

I mellomtiden fortsatte nettverket i seg selv bare å øke potensialet som er over all forventning. Da vi ga opp mer og mer av vår egen informasjon gjennom sosiale medier, overbelastet vi systemene deres med alle nye måter å spore oss på, forutsi oppførselen vår og etablere menneskene vi holder nærmest i vårt kontaktnettverk..  

Bare et år og skifte før lekkasjene, Kablet magasin hadde skrevet en historie som dekker byggingen av et monolitisk datasenter i den avsidesliggende ørkenen i Utah, som inneholder petabyte med serverkapasitet begravd dypt under skitten. Anlegget vil fortsette å ha en rekke juridiske kamper med den lokale kommunen om vann- og strømbruk, med noen tilfeller til og med så langt til den lokale Høyesterett, og det er gjennom disse åpent tilgjengelige dokumentene vi har lært hva som egentlig er lagret under de tørre, støvete åser.

Det viser seg at NSA hadde vært det effektiv til å samle inn data om sine egne borgere og dataene til utlandet som de ikke en gang kunne sortere gjennom det hele raskt nok i tiden det tar å samle det inn. Dette betyr at de trengte å konstruere hele silosverdige servere stablet under jorden selv, der alle gode hemmeligheter går til dø.

Da Snowden var vitne til et monster som sakte vokste ut av kontroll fra skyggene, var det på tide å ta grep. Selv om det aldri ble tydeliggjort nøyaktig hvordan han trakk den av, ville Snowden gå ut inngangsdøren til NSA-hovedkvarteret i Maryland en siste gang en gang i juni 2013 og ha med seg en trove på mer enn 1,5 millioner høyt klassifiserte dokumenter som NSA forventet aldri å se dagens lys.

Den eneste entreprenøren pakket sekkene sine, fanget et fly til Hong Kong (kjent for deres helt spesifikke utleveringslover med USA), og tok kontakt med Greenwald og Poitras for å fortelle dem hva han hadde sett.

Programmene (og forkortelsene) du bør vite om

USAs PATRIOT-lov - Gnisten som tente ilden, USAs PATRIOT Act (faktisk oppført under “kortere titler” av Wikipedia: “Uniting and Strengthening America by Providing passende verktøy som kreves for å avskjære og hindre terrorisme Act of 2001”) er ryggraden som gjorde hele dette ting mulig i utgangspunktet.

PATRIOT-loven for "kort" ble vedtatt i kjølvannet av 11. september, og ga feiende, nesten ukontrollerte krefter til overvåkningsarmen i USA. Mange mindre latterlig navngitte lovforslag ble snart vedtatt i det britiske parlamentet og andre steder, og spioneringsnettverket slik vi kjenner det i dag ble født.

FISA/FISC - Foreign Intelligence Service Act er et lovforslag som ble vedtatt med prosedyrer som er ment å diktere hvordan elektronisk overvåking brukes, og bestemme lovligheten til hver ny teknologi som er utviklet med overvåkningskapasiteter i tankene. For hver nye kran eller teknikk, må NSA arkivere for en FISA-forespørsel i FISC, eller Foreign Intelligence Service Courts. Systemet ble imidlertid raskt overkjørt med forespørsler etter at PATRIOT-loven ble satt i live, noe som resulterte i tusenvis av forespørsler som ganske enkelt ble søppel og sendt gjennom uten riktig tid for en sak-til-sak evaluering av omstendighetene.

PRISM - PRISM var et av de aller første programmene som kom fram, kort tid etter at det ble avslørt at Verizon villig hadde overlevert samtaleposter til USAs og Storbritannias regjeringer i massevis. PRISM var like uhyggelig og jobbet med store internettleverandører som Yahoo !, AOL, Google og Facebook for å overlate brukerdata når NSA la inn en formell forespørsel. Gjennom PRISM ble det anslått at over 250 000 individuelle personlige historiehistorier ble avslørt i høyden av programmets implementering.

muskuløse - Det er her NSA virkelig begynte å bøye musklene sine, hvis du vil benåde ordspillet. For alle data om brukerne som selskaper som Microsoft eller Google ikke har lyst til å overlate gjennom offisielle FISA-forespørsler, fant NSA ganske enkelt en vei rundt ryggen, og satte ledninger på ledningene mellom deres backend-dataserver som kunne suge opp (og til og med dekryptere) data av den håndfulle.

X-Keyscore - Den enkleste måten å beskrive XKEYSCORE er som NSAs egen interne Google. Skriv inn et navn, et land, alt du trenger, og alle dataene som noen gang er samlet om det emnet, blir samlet opp i et lettfattelig format. XKEYSCORE var verktøyet som hjalp agenter med å forstå følelsen av støyen samlet for hver enkelt person, og ifølge Snowden og Greenwald kunne brukes til å spionere på "hvem som helst, hvor som helst og når som helst"..

MYSTIC - Et massivt taleoppfangningsnettverk designet for å bryte inn lydopptakene til telefonsamtaler og analysere dataene som samles inn automatisk. Programmet sies å være i stand til å håndtere "praktisk talt alle" anrop som er gjort i USA, og kunne holde metadataene fra disse samtalene opp til 30 dager om gangen. Snowden Leaks viste at NSA hadde overvåket fem hele land for alle samtaler som kommer inn eller går ut av de merkede nasjonene.  

SYNSNERVEN - Webcam-aktiveringsprogram som samlet inn webcam-bilder fra over 1,8 millioner millioner Yahoo! brukere under kjøringen. Var i stand til å kjøre kompleks algoritmisk ansiktsgjenkjenningsprogramvare på hundretusener av mennesker om gangen. Også ansvarlig for et av de groveste bruddene på personvernet, da det ble oppdaget at agenter i hemmelighet hadde gjort innspillinger av mannlige og kvinnelige brukere for å passere rundt på sine respektive kontorer.

BULLRUN - “Men kryptering holder oss fortsatt trygge, ikke sant?” - Alle. “Lol, ikke.” - NSA. Prosjekt BULLRUN ble beskrevet i lekkasjene som et program på $ 250 millioner per år som ble designet for å brute kraft gjennom noen av de mest komplekse krypteringsalgoritmer som er tilgjengelige i moderne databehandling. Angivelig at GCHQ gjorde et "gjennombrudd" i 2010, og åpnet for enorme skårer av datastrømmer som tidligere ble stengt av av en kryptert kanal.

MAINWAY - Dette var et av de aller første programmene som så dagens lys, nesten syv år før Snowden gikk av med lekkasjene. Rapportert av NBC News i 2006, viste eksistensen av det nå beryktede “Room-641a” at NSA hadde bygget sine egne kraner på selve ryggraden i vårt telenett, og samlet informasjon om telefonsamtaler og innhold med ekspress kunnskap fra leverandører som Verizon og AT&T.

Så det som skjedde?

Dessverre er mange av programmene som ble avslørt av Snowden tilbake i 2013-2014 fortsatt i dag. Noen har til og med fått kreftene sine økt og utvidet siden avsløringene først kom fram, i stedet for å bli trukket tilbake eller begrenset.

Frihetsloven

Kongressen uttrykte først opprør over noen av de mangelfulle utvidelsene av overvåkingsmakt som NSA- og FISA-domstolene hadde gitt seg i løpet av PATRIOT-lovens alder, men få representanter var i stand til å noen gang legge en demper på måten disse useriøse byråene benyttet verktøyene de hadde skapt for seg selv.

Det nærmeste vi noen gang kom til noen tilbakevending av NSA-krefter kom i 2015, da senatet vedtok USAs frihetslov. Mange av de lovlige tillatelsene NSA var avhengige av for å holde systemet sitt i gang, var satt til å utløpe i 2015, og selv om frihetsloven setter et nytt nivå på begrensningen i hvordan metadata er samlet og lagret, utvidet den også dusinvis av de samme programmene til tas opp på nytt i 2019.

Konsekvensene av NSA-lekkasjene har vært betydelige for både den amerikanske og den globale offentligheten, men de har visstnok også hatt stor innvirkning på amerikanske produsenter av nettverksutstyr som hadde blitt "bakdør" av NSAs eget hackingutstyr. Selskaper som Cisco, D-Link og Linksys ble alle nevnt som "lett ødeleggende" av byråets egne interne dokumenter, og det er ikke klart om noen av dem noen gang vil komme seg etter skaden regjeringen har gjort på sitt omdømme internasjonalt.

Bortsett fra noen flere forskrifter plassert på hvordan telefonmetadata blir håndtert, fra og med i dag, fungerer nesten alle NSAs overvåkningsnettverk apparati akkurat som de var dagen da Edward Snowden stjal tegningene for hvordan det hele fungerte. Hvorvidt nyere, større og dårligere spioneringsleker har blitt oppfunnet og implementert på toppen av de gamle systemene, er uklart, men om byråets forrige track record er noe å gå etter, kan man bare forestille seg hva de får opp til fire lange år senere.

Hvordan slå tilbake

For å holde deg på et jevnt spillfelt med NSA, GCHQ, eller hvem som helst som spionerer på dine lokale ledninger, kan du sjekke listen vår over de beste VPN-ene og kjøre nettverket gjennom en spekter av verktøy for testing av personvern gjennom denne lenken her!

Det anbefales også at du krypterer tekstmeldingene dine via apper som iMessage eller Silent Phone, som vil låse smarttelefonkommunikasjonen din fra alle nysgjerrige øyne..

To-faktor autentisering er et annet nyttig verktøy som den gjennomsnittlige brukeren kan bruke i sin kamp mot Big Brother, i tillegg til en mengde forskjellige krypteringsressurser som kan hjelpe deg med å beskytte alle aspekter av ditt digitale liv fra e-post til harddisken.

Endelig har Edward Snowden selv antydet at noe så enkelt som å legge til en passordbehandler som LastPass til repertoaret ditt noen ganger kan være nok til å holde deg utenfor nettet når det betyr noe. Dette trinnet handlet ikke så mye om å slå tilbake mot overvåkning fra regjeringen, ettersom det handlet om god personvernpraksis på nettet som helhet.

Uansett hvilke verktøy som er til din disposisjon, er det viktig at du i internettets moderne tid alltid har et verktøysett som er klart til å gå som kan holde identiteten din anonym, dine surfevaner under innpakning og din personlige informasjon ut av hendene regjeringer som en dag kan prøve å bruke det mot deg.

Rubik's Cube”Av Theilr lisensiert under CC BY 2.0

Edward Snowden”Av Mike Mozart lisensiert under CC BY 2.0

Du vil kanskje også likeVPNHvordan du vil fjerne blokkering av videostreamingsider med en VPNVPNInstallering av OpenVPN-klient og server på en DD-WRT-ruterVPNEkrypteringsressurser: En stor liste over verktøy og guiderVPN De fleste VPN-er kan lekke personopplysninger til tross for påstander om det motsatte

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 − 69 =