Gjennomstrømning vs båndbredde: Forstå forskjellen pluss verktøy

Gjennomstrømning vs båndbredde


Få faktorer er like viktige når du måler nettverksytelsen som hastighet. Hastigheten som pakker reiser fra avsender til mottaker avgjør hvor mye informasjon som kan sendes innen en gitt tidsramme. Lav nettverkshastighet fører til et tregt nettverk med applikasjoner som beveger seg i sneglens tempo. I denne artikkelen ser vi på gjennomstrømning vs båndbredde for å forklare hvordan disse nøkkelbegrepene kan brukes til å måle nettverkshastighet.

Kort sagt kan gjennomstrømning og båndbredde defineres som følgende:

  • gjennomstrømming - Gjennomstrømning er et begrep som brukes om hvor mye data som kan overføres fra kilden til bestemmelsesstedet innenfor en gitt tidsramme
  • båndbredde - Båndbredde er begrepet som brukes om den maksimale overføringskapasiteten til et nettverk.

Vi skal se nærmere på disse to konseptene nedenfor.

Hva er gjennomstrømning?

Gjennomstrømning er navnet gitt til mengden data som kan sendes og mottas innen en bestemt tidsramme. Med andre ord måler gjennomstrømning hastigheten som meldinger ankommer til bestemmelsesstedet. Det er et praktisk mål på faktisk pakkeleveranse snarere enn teoretisk pakkelevering. Gjennomsnittlig gjennomstrømning forteller brukeren hvor mange pakker som ankommer deres destinasjon.

For å ha en ytelse som har høy ytelse, må pakker nå målet. Hvis mange pakker går tapt under transport og derfor ikke lykkes, vil ytelsen til nettverket være dårlig. Overvåking av nettverksgjennomstrømning er avgjørende for organisasjoner som ønsker å overvåke sanntidsytelsen til nettverket og vellykket pakkelevering.

Det meste av tidsnettverksmengden måles i biter per sekund (bps), men noen ganger blir det også målt i datapakker per sekund. Nettverksgjennomstrømning måles som et gjennomsnittlig tall som brukes til å representere den generelle ytelsen til nettverket. Å måle en lav gjennomstrømning indikerer problemer som pakketap der pakker går tapt under transport (disse kan være ødeleggende for VoIP-lydanrop der lyd hopper over).

Hva er båndbredde?

Båndbredde er et mål på hvor mye data som kan sendes og mottas om gangen. Jo høyere båndbredde et nettverk har, jo mer data kan det sende frem og tilbake. Begrepet båndbredde brukes ikke til å måle hastighet, men heller for å måle kapasitet. Båndbredde kan måles i biter per sekund (bps) megabit per sekund (Mbps) og gigabits per sekund (Gbps).

Det viktigste å huske på båndbredde er at det å ha høy båndbredde ikke garanterer høy nettverksytelse. Hvis gjennomstrømningen i nettverket blir påvirket av latenstid, pakketap og jitter, vil tjenesten din se forsinkelser, selv om du har en betydelig mengde båndbredde tilgjengelig.

Båndbredde vs gjennomstrømning: Teoretisk pakkeutlevering og faktisk pakkeutlevering

På overflaten ser båndbredde og gjennomstrømming ut til å være lik, men de kunne ikke være lenger fra hverandre i praksis. Den vanligste analogien som brukes for å beskrive forholdet mellom de to er å anser båndbredde som et rør og gjennomstrømning som vann. Jo større rør eller båndbredde er, jo mer vann eller data kan strømme gjennom det på en gang.

Innenfor et nettverk betyr dette at mengden av båndbredde bestemmer hvor mange pakker som skal sendes og mottas mellom enheter på en gang og mengden av gjennomstrømning forteller deg hvor mange pakker som faktisk blir overført.

For å si det på en annen måte, gir båndbredde deg et teoretisk mål på det maksimale antallet pakker som kan overføres, og gjennomstrømning forteller deg antall pakker som faktisk overføres. Som et resultat er gjennomstrømming viktigere enn båndbredde som et mål på nettverksytelsen.

Selv om gjennomstrømning er det bedre begrepet å måle nettverksytelse, betyr ikke det at båndbredden ikke har noen innflytelse på ytelsen. For eksempel har båndbredde en betydelig innflytelse på hvor raskt en webside lastes inn i nettleseren. Så hvis du var ute etter å bruke webhotell for en applikasjon, vil mengden båndbredde du har tilgjengelig påvirke ytelsen til visse tjenester.

Båndbredde og hastighet er ikke det samme

En vanlig misforståelse er at båndbredde kan brukes som et mål på hastighet. Vi har diskutert dette kort over, men det er verdt å gå gjennom på grunn av hvor ofte de to er blandet sammen. For eksempel vil du ofte se Internett-leverandører som annonserer høyhastighetstjenester som markedsføres på grunn av mengden båndbredde du har tilgjengelig.

Dette sørger for god markedsføring, men det er ikke riktig. Hvis du øker mengden båndbredde, er det eneste som endres at flere data kan sendes på en gang. Å kunne sende flere data samtidig ser ut til å gjøre nettverket raskere, men det endrer ikke den faktiske hastigheten som pakkene reiser med.

Sannheten er at båndbredde er bare en av en rekke faktorer som knytter seg til hastigheten til et nettverk. Innen et nettverk er hastighet a mål på responstid. Faktorer som pakketap og latens påvirkningshastighet.

Nettverksbåndbredde og nettverksforsinkelse

Båndbredde og latenstid diskuteres også regelmessig, men hver har sin egen unike betydning. Vi har allerede fastslått at båndbredde er kapasiteten til nettverket eller hvor mye data som kan overføres i et tidsvindu. Latensitet er ganske enkelt tiden det tar før data reiser fra avsender til destinasjon.

Forholdet mellom de to er nært, ettersom båndbredde bestemmer hvor mye data som teoretisk sett kan sendes og mottas på en gang. Latens bestemmer imidlertid hvor raskt disse pakkene faktisk når målet. Minimering av ventetid er viktig for å holde nettverket i gang så raskt som mulig.

Overvåke nettverksytelse med gjennomstrømming (inkludert latens og pakketap)

Hvis du var ute etter å måle nettverksytelse, er det mer fornuftig å bruke nettverksgjennomstrømning i stedet for å se på kapasitet med båndbredde. Nettverksadministratorer har en rekke måter de kan bruke til å måle for dårlig ytelse i et bedriftsnettverk.

Å bruke gjennomstrømning for å måle nettverksytelse er nyttig når du feilsøker, fordi det hjelper administratorer å finne grunnårsaken til et tregt nettverk. Det er imidlertid bare en av tre faktorer som bestemmer nettverksytelsen. De to andre er forsinkelse og pakketap:

  • Ventetid - Begrepet brukt om hvor lang tid det tar en pakke å overføres fra kilden til bestemmelsesstedet. Latency kan måles på en rekke måter, for eksempel tur-retur tid eller en enveis overføring
  • Pakketap - Et begrep som brukes til å spesifisere antall pakker som ble mistet under transport under en nettverksoverføring

Å måle disse tre sammen gir administratorer et mye mer fullstendig perspektiv på nettverkets ytelse.

Verktøy for overvåking av gjennomstrømning og ytelse

SolarWinds Network Bandwidth Analyzer Pack (GRATIS PRØVE)

SolarWinds Network Bandwidth Analyzer pack-skjermbilde

SolarWinds Network Bandwidth Analyzer Pack er et produkt som kan måle gjennomstrømningen til nettverket ditt nøyaktig. Du kan se gjennomstrømningsdata ved siden av overvåking av båndbredde med SNMP. Det er også en nettverksgjennomføringstest som kan blandes med før og etter QoS-policy-kart for å vise om QoS-policyen din forbedrer ytelsen til nettverkets overtid.

SolarWinds Network Bandwidth Analyzer PackLast ned 30-dagers GRATIS prøveversjon

Se også: Hva er QOS

Verktøy for overvåking av nettverksbåndbredde

Selv om nettverksbåndbredde ikke er et mål på hastighet, er overvåking av tilgjengelighet av båndbredde viktig for å sikre at din teoretiske båndbredde er tilgjengelig i praksis når du trenger det. Gjennomføring av båndbreddeovervåking med et nettverksovervåkningsverktøy lar deg se den faktiske mengden båndbredde tilgjengelig for enhetene dine i nettverket.

SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer (GRATIS prøve)

SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer skjermbilde

Et av de beste verktøyene for å overvåke nettverksbåndbredde er SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer. Med SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer kan du overvåke tilgjengelighet av båndbredde og identifisere båndbreddehogger i nettverket ditt. Båndbreddehogger er enheter eller applikasjoner som bruker en stor mengde båndbredde. Høyt båndbreddeforbruk kan indikere en enhet som har dårlig ytelse eller en enhet som har blitt kompromittert.

Når du vet hvilke verktøy som bruker uforholdsmessig mye båndbredde i nettverket, kan du se etter måter å redusere problemet og gi andre enheter mer service. Dette vil øke mengden båndbreddekapasitet som er tilgjengelig for andre enheter.

SolarWinds NetFlow Traffic AnalyzerLast ned 30-dagers GRATIS prøveversjon

Også den gratis SolarWinds Flow Tool Bundle er et nyttig tillegg til din analyseareal. Pakken inneholder et grensesnitt som hjelper deg å konfigurere Cisco-ruterne til å sende NetFlow-data til samleren din. Ytterligere to verktøy lar deg sirkulere trafikkdata rundt om i nettverket for testformål, og også generere trafikk for å undersøke ytelsen til utstyret og nettverkstjenestene dine i møte med ekstra etterspørsel.

SolarWinds Flow Tool BundleLast ned 100% GRATIS Tool Bundle

Paessler PRTG Network Monitor

PRTG Network Monitor-skjermbilde

Et annet flott verktøy for å overvåke bruken av båndbredde er Paessler PRTG Network Monitor. PRTG Network Monitor lar deg autodiscover enheter i nettverket og overvåke trafikkbruk. Med PRTG Network Monitor kan du overvåke SNMP, NetFlow, og WMI-trafikk for å holde oversikt over tilgjengelighet av båndbredde.

PRTG Network Monitor hjelper deg også med å håndtere båndbredde-svin, slik at du kan se hvor mye båndbredde som forbrukes av individuelle enheter og applikasjoner. Dette sikrer at nettverket ditt er optimalisert for alle enheter, og at du ikke har noen få tjenester som bremser tilkoblingen din til en gjennomsøking.

Hvordan optimalisere nettverksbåndbredde

Selv om båndbredde ikke er det samme som hastighet med dårlig optimalisert nettverksbåndbredde, kan det ha en negativ innvirkning på ytelsen til nettverket og gi en subpar brukeropplevelse på mange applikasjoner. I dette avsnittet skal vi se på hvordan du kan sørge for at båndbredden din er optimalisert:

  • Bruk QoS-innstillinger
  • Bruk skybaserte applikasjoner
  • Fjern ikke-essensiell trafikk
  • Gjør sikkerhetskopiering og oppdateringer utenfor høydetiden

Bruk QoS-innstillinger 

Organisasjoner implementerer ofte innstillinger for QoS eller Quality of Service for å hjelpe nettverket med å støtte oppdragskritiske applikasjoner. Med QoS-innstillinger kan du stille inn trafikkregler for å prioritere bestemte typer trafikk, slik at applikasjoner med høyt vedlikehold har all båndbredde de trenger for å utføre godt.

Hvis du for eksempel kjørte et VoIP-telefonsystem, kan du stille inn QoS-innstillinger for å prioritere taletrafikk. Ved å prioritere taletrafikk ville du sørge for at sluttbrukere har den beste brukeropplevelsen som mulig, ettersom stemmepakker vil ha prioritet framfor mindre viktige trafikkformer.

Bruk skybaserte applikasjoner

Noen ganger er den enkleste måten å forbedre nettverksoptimalisering å distribuere applikasjoner i skyen. Ved å bruke offentlige og private skyer laster du av trykket for å opprettholde den trafikken i ditt eget nettverk. Ved å la et tredjepartsfirma takle ytelsen til disse applikasjonene, reduserer du overvåkningsbelastningene dine og kan også øke ytelsen til applikasjonene du bruker jevnlig..

Fjern ikke-essensiell trafikk

Selv i de mest produktive miljøene kan det være overraskende hvor mye ikke-essensiell trafikk dukker opp på nettverk. Det er ikke uvanlig å finne ansatte som surfer på YouTube eller streamer filmer på Netflix! Å stramme inn de interne retningslinjene for å blokkere denne trafikken kan bidra til å sikre at båndbredde ikke blir kastet bort i applikasjoner uten betydning for den daglige driften.

Gjør sikkerhetskopiering og oppdateringer utenfor høydetiden

Det er mange tilfeller der organisasjoner legger en belastning på båndbredden ved å gjennomgå massiv sikkerhetskopiering og oppdatering av nettverk midt på dagen. Disse programvareoppdateringene kan ha betydelig innvirkning på båndbredden tilgjengeligheten til nettverket. Dette resulterer i sanntidsforsinkelse og dårlig ytelse for brukere.

Å planlegge sikkerhetskopier og programvareoppdateringer utenom arbeidstid eller peak timer vil bidra til å minimere effekten disse endringene vil ha på nettverket. Ved å gjøre disse nødvendige endringene utenom normal arbeidstid, vil du sørge for at nettverket er oppe og går for alle.

Se også: Beste programvare og verktøy for overvåking av gratis båndbredde

Hvordan optimalisere nettverksgjennomstrømning

Akkurat som nettverksbåndbredde, kan gjennomstrømning også optimaliseres. Nøkkelen til å optimalisere nettverksgjennomstrømningen er å minimere ventetiden. Jo mer latenstid det er, desto lavere blir gjennomstrømningen. Lav gjennomstrømning gir dårlig ytelse for sluttbrukere. Det er mange forskjellige måter å minimere ventetid på, og vi skal se på noen av de enkleste måtene her.

Bruk av sluttpunkt

Den vanligste årsaken til forsinkelse er andre brukere på nettverket. Hvis ansatte bruker trafikkintensive verktøy eller applikasjoner, kan ytelsen til nettverket reduseres dramatisk, spesielt hvis personen bruker nedlastinger. Overvåking av sluttpunktbruk kan tillate deg å finne når ansatte forårsaker latenstid med applikasjoner som kanskje eller ikke er relatert til arbeid.

Bruker et nettverksovervåking verktøy som SolarWinds Network Performance Monitor eller Paessler RTG Network Monitor kan vise deg enhetene som spiser opp tilgjengelige data. Når du har gjort det, kan du iverksette tiltak for å bli kvitt dem helt.

Finn og adresser flaskehalser i nettverket

Nettverksflaskehalser er en av de viktigste skyldige bak nettverk med høy latenstid. Nettverksflaskehalser er der trafikken blir overbelastet og bremser ytelsen til nettverket. Disse flaskehalsene kan oppstå i løpet av dagen, avhengig av når trafikken er mest overbelastet. I større organisasjoner pleier dette å være etter lunsj når ansatte kommer tilbake til jobb, men det kan være når nettverket er i drift.

Adressering av flaskehalser i nettverket kan gjøres på en rekke måter som starter med å oppgradere en ruter eller bytte for å følge med på trafikknivået. En annen måte er å redusere det totale antall noder (dette vil forkorte avstanden som pakker må ferdes og redusere lunger).

Se også: Beste verktøy for å overvåke gjennomstrømning

Gjennomstrømning vs båndbredde: Lukkende ord

Gjennomstrømning og båndbredde er to forskjellige konsepter, men de har fortsatt et nært forhold til hverandre. Å ta hensyn til begge deler vil bidra til å sikre at nettverket ditt gir best mulig ytelse. Husk at båndbredde er røret med teoretisk overføringskapasitet mens gjennomstrømning er vannet som forteller deg hastigheten på vellykket pakkeutlevering.

Overvåking av båndbredde og gjennomstrømning sammen gir deg den mest omfattende oversikten over nettverksytelsen. Ved å kombinere de to kan du forsikre deg om at båndbredden din blir brukt optimalt, og lar deg konfrontere ytelsesproblemer som pakke tapshode på.

I slekt: Tutorial for nettverkskapasitetsplanlegging

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 − = 25