Beste bandbreedtebewaking – Gratis tools om het gebruik van netwerkverkeer te analyseren

Bandbreedtebewaking


Wat is bandbreedtebewaking en waarom is het belangrijk??

Bandbreedtebewaking is het meten van beschikbare bandbreedte op een LAN (Local Area Network) of Wide Area Network (WAN).

Een bandbreedtebewaker biedt realtime inzicht in het gebruik in uw netwerk, zodat u proactief alle limieten kunt beheren, maar vooral bandbreedteveren in uw netwerk kunt identificeren die kunnen wijzen op andere problemen, zoals een netwerkinbraak.

We behandelen elk van de volgende tools hieronder diepgaand, maar in het geval dat u tijd tekort komt en een samenvatting wilt, volgt hier onze lijst met de beste bandbreedtebewakingsinstrumenten:

  1. SolarWinds Real-Time Bandbreedte Monitor (GRATIS DOWNLOAD) - Een gratis pakket met tools die NetFlow, J-Flow en sFlow gebruiken om verkeerspatronen op te nemen en pakketten vast te leggen.
  2. Paessler PRTG-netwerkmonitor (GRATIS PROEF) - De PRTG-tool bevat een groot aantal sensoren, waaronder NetFlow- en sFlow-monitors.
  3. SoftPerfect NetWorx - 30 dagen gratis, deze tool voor Windows, Mac OS en Linux zou perfect zijn voor het monitoren van kleine netwerken.
  4. Manage Engine Bandwidth Monitor - Dit hulpprogramma maakt deel uit van een pakket hulpmiddelen voor infrastructuurbewaking en gebruikt NetFlow-berichten om netwerkverkeer te onderzoeken.
  5. ntopng - Met een gratis community-editie gebruikt deze open source netwerkmonitor nProbe om verkeersstroominformatie te verzamelen.
  6. WhatsUp Gold - Een netwerkbewakingsprogramma dat op Windows wordt geïnstalleerd en kan worden uitgebreid met een gespecialiseerde Network Traffic Analysis-module.

Waarom internetbandbreedte bewaken?

Als u een WAN uitvoert met veel interactie tussen sites, als u Cloud-services integreert in uw IT-infrastructuur of als uw belangrijkste zakelijke outlet uw website is, moet uw bandbreedtebewaking zowel internetprestaties als het gebruik van netwerkbandbreedte dekken.

U hebt ongetwijfeld een serviceplan met een internetprovider om uw bedrijf over de hele wereld met elkaar te verbinden en te communiceren met leveranciers en klanten. Misschien hebt u een abonnement gekozen dat niet genoeg bandbreedte biedt. U zult die situatie pas ontdekken wanneer u bandbreedteverbruik op uw internetverbindingen bewaakt.

Waarom een ​​tool voor netwerkverkeersbewaking gebruiken?

Uw ISP belooft u een betrouwbare verbinding met internet van een bepaald volume te bieden; de door u gekozen netwerkhardware-installatie is ontworpen om een ​​bepaald serviceniveau binnen uw faciliteit te bieden. Krijgt u de verwachte bandbreedte en beschikbaarheid, of levert iets niet op? Is er onverwacht verkeer dat de bandbreedte verbruikt die u krijgt?

Tools die netwerkverkeer en bandbreedte controleren, kunnen gebruikmaken van verschillende technologieën. Een host kan alle pakketten observeren die langs een bepaalde netwerkinterface passeren (dat wil zeggen pakketvastlegging). De meeste beheerde netwerkapparaten - en hosts - ondersteunen SNMP en kunnen daarom worden opgevraagd om prestatiestatistieken te krijgen.

Bandbreedtebewaking richt zich op de beschikbare capaciteit van netwerkapparatuur en de hoeveelheid die door verkeer wordt bezet. U kunt die zichtbaarheid verder uitbreiden door een uitsplitsing van verkeersvolumes per toepassing of per bron en bestemming te krijgen om te zien waar de echte bandbreedte hoggers zijn.

Netwerkverkeer statistieken

U moet het bandbreedteverbruik van elke link in uw netwerk bekijken, niet alleen de totale beschikbaarheid van bandbreedte. Eén verbinding kan overbelast raken, terwijl andere reservecapaciteit behouden. Het toevoegen van extra bandbreedte om overbelasting op één link te verminderen, kan ertoe leiden dat extra doorvoer doorkomt en andere links overbelast. Die overbelaste link verbergt mogelijk de onderprovisie van bandbreedte in andere delen van het netwerk.

Als uw netwerkapparaten een verkeersbewakingsprotocol zoals NetFlow of sFlow ondersteunen, kunnen ze verkeersgegevens naar uw bewakingsprogramma publiceren. Voor meer informatie over deze technologieën, zie Inleiding tot verkeersanalyse in De beste gratis NetFlow-analyzers en -verzamelaars voor Windows en NetFlow versus sFlow: wat is het verschil en wat is beter?

Netwerk bandbreedte monitoring tools

Welke netwerkbandbreedte monitoringtools zijn geschikt voor u? Er zijn verschillende overwegingen bij het uitvoeren van een vergelijking van netwerkbewakingsprogramma's. Eén factor is welke monitoringtechnologieën uw geïnstalleerde hardware ondersteunt (ondersteunen ze bijvoorbeeld SNMP? NetFlow? SFlow?). Een daarvan is de grootte en complexiteit van uw netwerk; een eenvoudig hulpmiddel dat uitstekend geschikt is voor een klein kantoor, is volledig ontoereikend voor een groot geavanceerd netwerk. Hier zullen we kijken naar de meest populaire en veelzijdige gratis bandbreedtebewakingsinstrumenten die u realtime gegevens over uw netwerk en internetbandbreedtegebruik kunnen geven.

Monitoringtools waarmee u desgewenst een bandbreedtetest voor het netwerk kunt uitvoeren, bieden analytische functies. Het oplossen van bandbreedteproblemen is onmogelijk zonder de mogelijkheid om netwerkverkeer te verzamelen en op te slaan.

Vereisten voor bandbreedtebewaking

U hebt een tool nodig die uw netwerk voor u kan controleren terwijl u bezig bent met andere taken. Om dat serviceniveau van uw bandbreedtemonitor te krijgen, moet u een tool kiezen die in staat is om te controleren op verkeersniveaus die uw volledige beschikbaarheid van bandbreedte naderen en u waarschuwingen te sturen. Rapporten die op alle uren van de dag kunnen worden gepland, helpen u ook 24/7 uw bandbreedtegebruik in de gaten te houden.

Analytische functies in tools helpen u bij het plannen van uw capaciteitsvereisten, zowel om aan de huidige vraag te voldoen, om rekening te houden met stijgingen van het trendverkeer, als om extra services te bieden wanneer dat wordt gevraagd.

Als de door u gekozen bandbreedtetool verzameld verkeer in een bestand kan opslaan, bestanden en verkeersgegevens in een viewer kan openen, kunt u na verloop van tijd verkeerspatronen gaan observeren. Met viewers met filter-, sorteer- en tagging-mogelijkheden kunt u de bronnen van problemen met de bandbreedtecapaciteit identificeren. Analytische tools met geavanceerde grafische weergaven voor gegevens en uitgebreide rapportageformaten stellen u in staat om problemen en oplossingen te communiceren naar belanghebbenden in uw organisatie en tot gezamenlijke beslissingen te komen.

De beste bandbreedtebewakers

We hebben rekening gehouden met alle bovenstaande vereisten en aanbevelingen opgesteld over de software waarmee u rekening moet houden wanneer u op zoek bent naar een bandbreedtemonitor. Er zijn momenteel veel geweldige monitoren beschikbaar, maar je hebt niet genoeg tijd om ze allemaal te bekijken. Daarom hebben we deze handleiding geschreven om de tijd te verkorten die u nodig hebt om nieuwe software voor uw onderneming te onderzoeken.

1. SolarWinds realtime bandbreedtebewaker - GRATIS BUNDEL DOWNLOADEN

SolarWinds maakt een pakket producten met uitgebreide ondersteuning voor netwerkbewaking en -beheer. Hun Real-Time NetFlow Traffic Analyzer biedt nuttige gegevens over bandbreedte voor apparaten die NetFlow ondersteunen; we hebben deze tool in een eerder bericht besproken over de beste gratis NetFlow-analyzers en -verzamelaars. Hier zullen we ons richten op een andere gratis tool van SolarWinds, de Real-Time Bandwidth Monitor.

De SolarWinds Real-Time Bandwidth Monitor werkt op Windows. Het gebruikt SNMP om meerdere netwerkinterfaces in realtime te pollen voor hun verkeersstatistieken en geeft grafisch de status van een gekozen interface grafisch weer.

SolarWinds RTBM: lijst met ontdekte interfaces die kunnen worden gemonitord

Afbeelding 1: Lijst met ontdekte interfaces die kunnen worden bewaakt

Nadat u het IP-adres en de SNMP-parameters voor het apparaat of de host heeft opgegeven, geeft de Real-Time Bandwidth Monitor de interfaces daar weer en de basisgegevens hierover.

SolarWinds RTBM: grafische weergave van het gebruik van een interface

Afbeelding 2: Grafische weergave van het gebruik van een interface

Door een van de interfaces te selecteren, krijgt u een grafische weergave van het bandbreedtegebruik op die interface.

SolarWinds RTBM: Drempels instellen voor waarschuwingen bij het gebruik van een interface

Afbeelding 3: Drempels instellen voor meldingen over het gebruik van een interface

U kunt drempels per interface instellen zodat de grafiek een waarschuwing weergeeft wanneer het gebruik de door u gekozen limieten overschrijdt.

De Real-Time Bandwidth Monitor is een geweldige manier om te zien wat er gaande is op bepaalde interfaces, met name voor apparaten die geen NetFlow (of sFlow) ondersteunen. De SolarWinds Real-Time Netflow Traffic Analyzer kan verkeer oprollen per gesprek, applicatie, domein, eindpunt en protocol; de Bandwidth Monitor werkt op basis van meer basisstatistieken, dus dat kan het niet. Maar als u apparaten hebt die de verkeersstroombewakingsprotocollen niet ondersteunen, is de Real-Time Bandwidth Monitor een essentieel hulpmiddel.

TWEE GRATIS HULPMIDDELEN: Download beide gratis tools van SolarWinds in de Bandwidth Monitoring Bundle.

U kunt ook beide gratis tools van SolarWinds krijgen in de Bandwidth Monitoring Bundle.

Een andere optie voor bandbreedtebewaking die wordt aangeboden door SolarWinds is de ipMonitor. Dit is geen gratis tool, maar je kunt het proberen tijdens een gratis proefperiode van 14 dagen. Dit is een gespecialiseerde tool die netwerken, servers en applicaties bewaakt. Het houdt u op de hoogte van alle prestatiestatistieken, inclusief beschikbaarheid van uptime, kwaliteit van internetservice en netwerkcapaciteit. Deze monitor werkt op realtime gegevens, bevat waarschuwingen en rapportagefuncties en helpt u capaciteitsgerelateerde systeemstoringen tegen te gaan.

Als u besluit om over te stappen op een kosteneffectief hulpmiddel dat met uw bedrijf kan groeien tot bedrijfsomvang, omvat Network Bandwidth Analyzer Pack Network Performance Monitor en NetFlow Traffic Analyzer; zie SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer review voor meer over deze tools.

BEWERKERS KEUZE

Een krachtig hulpmiddel dat niet alleen meerdere netwerkinterfaces in realtime bewaakt en in grafieken weergeeft, maar u kunt ook drempels en waarschuwingen per interface instellen, met name voor apparaten die geen NetFlow ondersteunen. Gebundeld met een gratis netwerkanalysator, kunt u verkeer zien per conversatie, app, domein en eindpunt. Het is ook 100% gratis.

Download: GRATIS bandbreedtebewakingsbundel van SolarWinds

Officiële site: www.solarwinds.com/network-bandwidth-analyzer-pack/

OS: ramen

2. Paessler PRTG-netwerkmonitor (GRATIS PROEF)

De Paessler PRTG-netwerkmonitor is een 'inclusief batterijen'-oplossing die het gebruik van bandbreedte, de gezondheid van apparaten in uw netwerk en meer bewaakt. De gratis versie is beperkt tot 100 sensoren na de eerste maand; aangezien een sensor een afzonderlijke gegevensstroom is, vereist elk apparaat doorgaans meerdere sensoren.

De PRTG-netwerkmonitor werkt op Windows. Het maakt gebruik van SNMP, WMI, NetFlow, sFlow en snuiven van pakketten. Het instellen van de tool is een beetje ingewikkeld, maar een installatiewizard en instructievideo worden verstrekt.

PRTG-netwerkmonitor: toppraters, verbindingen, protocollen en ander gebruik bekijken

Afbeelding 11: Toppraters, verbindingen, protocollen en ander gebruik bekijken

De gratis versie van PRTG Network Monitor biedt een goed gevulde toolbox voor het monitoren van een klein netwerk, download de gratis proefversie hier. Zie De beste gratis NetFlow-analyzers en -verzamelaars voor Windows voor meer informatie.

Paessler PRTG-netwerkmonitor Download 30 dagen GRATIS proefversie op Paessler.com

3. SoftPerfect NetWorx

Veel tools voor netwerkbewaking gaan ervan uit dat u een groot en complex netwerk beheert en bieden dus een geavanceerde reeks mogelijkheden. Maar in de categorie bandbreedtebewaking zijn er veel tools die de andere kant opgaan, het bewaken van de bandbreedte van een enkele pc. Dat is waarschijnlijk te minimalistisch voor u, maar als u een klein kantoor hebt en slechts één (of een paar) pc's en een enkele router hoeft te controleren, dan is SoftPerfect NetWorx misschien de eenvoudige tool die u nodig hebt.

NetWorx is een schone tool die het bandbreedtegebruik op een of meer pc's of een enkele Mac- of Linux-machine controleert; en het kan ook bandbreedte op uw router naar het internet bewaken via SNMP. NetWorx is nu een gelicentieerde tool, dus het is slechts 30 dagen gratis, waarna je moet opspringen voor een (redelijk goedkope) licentie.

SoftPerfect NetWorx: Monitoring via SNMP met NetWorx

Figuur 7: Monitoring via SNMP met NetWorx

Naast grafische bandbreedte biedt NetWorx verschillende tools zoals een snelheidsmeter en een gebruikersrapport per gebruiker.

4. Beheer tool voor bandbreedtebeheer

ManageEngine produceert een volledig netwerkbeheersuite en biedt gratis versies van sommige van hun tools. In ons artikel over de beste gratis NetFlow-analyzers en -collectors voor Windows hebben we gekeken naar de ManageEngine NetFlow Analyzer die realtime inzicht geeft in netwerkbandbreedte en verkeerspatronen, wanneer u apparaten hebt die NetFlow ondersteunen. De NetFlow Analyzer toont verkeer door applicaties, gesprekken, protocollen, enz .; het kan u waarschuwen voor problemen en heeft een reeks opties voor het genereren van rapporten. Hier zullen we ons concentreren op de Bandwidth Monitoring-tool die deel uitmaakt van de gratis versie van ManageEngine OpManager.

De Bandwidth Monitoring tool maakt gebruik van SNMP. Het draait op Windows of Linux. De gratis editie ondersteunt het bewaken van 10 apparaten en hun interfaces.

ManageEngine OpManager: apparaten en hun interfaces en waarschuwingen

Afbeelding 8: Apparaten en hun interfaces en waarschuwingen

Het opzetten van de OpManager is een proces met meerdere stappen, maar niet overdreven complex. Zodra u de subnet- en SNMP-parameters opgeeft, scant OpManager uw subnetten en ontdekt uw apparaten. Vervolgens kunt u vanaf het tabblad inventaris de status van de interfaces van apparaten controleren. U kunt grafieken en tabellen van netwerksnelheid en bandbreedte bekijken, evenals apparaathardwaremetrieken, ofwel op apparaatniveau opgerold of naar een bepaalde interface gaan.

ManageEngine OpManager: Overzicht voor een interface

Afbeelding 9: Overzicht voor een interface

ManageEngine OpManager: gebruiksgrafieken voor een interface

Afbeelding 10: Gebruiksgrafieken voor een interface

Op interfaceniveau kunt u rapporten genereren met bandbreedte van de afgelopen 12 uur tot de afgelopen maand. U kunt ook drempels instellen voor het ontvangen van geautomatiseerde waarschuwingsmails of sms-berichten. Door de gateway naar uw ISP te controleren, kunt u uw internetgebruik en hoeveel bandbreedte u daadwerkelijk ontvangt controleren.

De Bandwidth Monitoring tool, gecombineerd met de andere functies van de gratis versie van ManageEngine OpManager, biedt u een goed afgerond pakket met mogelijkheden voor het bewaken van 10 of minder apparaten op een klein netwerk.

5. ntopng

ntopng is een open-source webgebaseerd verkeersanalysetool. De community-versie van ntopng is gratis; de professionele (kleine bedrijven) en enterprise-versies vereisen het kopen van een licentie. Alle versies doen packet capture; de enterprise-versie maakt ook gebruik van SNMP. Voor het ontvangen van stroomgegevens is ntopng afhankelijk van nProbe; een volledig functionerende versie van nProbe vereist een betaalde licentie. Licenties zijn gratis voor educatieve en non-profitorganisaties.

ntopng: Flows bekijken

Afbeelding 12: Flows bekijken

De webgebaseerde gebruikersinterface van ntopng brengt gegevens samen in verkeer (bijv. toppraters), flows, hosts, apparaten en interfaces.

ntopng: protocollen bekijkenntopng: protocollen bekijken

ntopng is een rijkelijk open-source monitoringprogramma voor verkeer en bandbreedte.

6. WhatsUp Gold

WhatsUp Gold is een bekend netwerkbewakingsprogramma van IPSwitch dat rijk is aan functies en toch eenvoudig is. Het is beschikbaar in zowel een gratis startersversie als een proefversie van 30 dagen om de betaalde versie te evalueren.

WhatsUp bewaakt netwerkverkeer, servers, virtuele servers, cloudservices en applicaties. De gratis versie is een gratis licentie voor vijf punten voor het bewaken van maximaal vijf bronnen (bijvoorbeeld vijf servers).

WhatsUp moet op Windows zijn geïnstalleerd. De installatie is eenvoudig en maakt gebruik van automatische detectie. De gebruikersinterface biedt meerdere weergaven met een interactieve netwerkkaart en de mogelijkheid om details te bekijken om problemen te onderzoeken.

WhatsUp Gold-lijstweergave toont gevonden apparaten.WhatsUp Gold-lijstweergave toont gevonden apparaten.

Verkeersanalysefaciliteiten werken met een breed scala aan flow-enabled apparaten, waaronder NetFlow, sFlow, NetFlow-Lite, IPFIX en J-Flow.

WhatsUp Gold's dashboard voor verkeersanalyse toont de verkeersstatus.Het dashboard voor verkeersanalyse van WhatsUp Gold toont de verkeersstatus.

Dashboards kunnen worden aangepast. WhatsUp biedt veel standaardrapporten, waaronder rapporten voor bandbreedte en gebruik; u kunt ook aangepaste rapporten ontwerpen.

De top 10 van WhatsUp Gold toont deTop 10-weergave toont de "top 10" -apparaten met verschillende statistieken

U kunt waarschuwingen configureren om u te waarschuwen wanneer afzenders of ontvangers de bandbreedtedrempels overschrijden wanneer interfaces de gebruiksdrempels overschrijden, enz. Er zijn meerdere mogelijke meldingsmethoden, waaronder e-mail en sms. Geactiveerde acties geven de mogelijkheid om acties automatisch uit te voeren als reactie op waarschuwingen.

De gratis versie van WhatsUp Gold is een eenvoudige en volledig functionele tool voor het bewaken en beheren van een kleine winkel. Door af te studeren op de for-cost-versie kunt u grotere netwerken bestrijken.

Netwerk monitoring tools vergelijking

Er zijn verschillende goede gratis opties beschikbaar om de bandbreedte van uw netwerk te controleren. Het kiezen van de juiste hangt af van uw geïnstalleerde netwerkhardware, de grootte en verfijning van uw netwerk en hoe u verwacht dat het groeit.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

34 + = 36

map