Hvad skal du gøre, hvis din telefon er stjålet

Hvad skal du gøre, hvis din telefon er stjålet


De fleste af os har følt det på et eller andet tidspunkt: den synkende følelse, når du ikke kan finde din telefon overalt og indse, at du har mistet den, eller værre, at nogen har stjålet den. Mobiltelefoner og de data, de har, er meget værdifulde for tyve. Og af lignende grunde - de har så meget vigtige personlige oplysninger af reel og sentimental værdi - kan et tyveri være et enormt tab for ejeren.

I det øjeblik du er klar over, at du er løsrevet fra din enhed, vil dine tanker uden tvivl starte med at køre. Hvor er det? Vil jeg nogensinde få det tilbage? Vil en tyv kunne få adgang til dens indhold, inklusive fotos, videoer, beskeder og personlige oplysninger? Desværre er chancerne for faktisk at få en stjålet telefon tilbage tynde. Hvis du imidlertid tager de rigtige trin før og efter din telefon er stjålet, kan du øge chancen for gendannelse og begrænse skaden.

I dette indlæg forklarer vi, hvad du skal gøre, hvis din telefon bliver stjålet og giver bedste praksis for at sikre en ny eller eksisterende telefon.

Trin, der skal tages, når din telefon er stjålet

Her er hvad du skal gøre, når det utænkelige sker, og du er klar over, at din telefon er væk. Nogle af disse trin afhænger af, hvad du har forberedt, i tilfælde af at du mister din telefon eller får den stjålet (flere detaljer om det senere).

Kontroller, at det ikke bare er tabt

En person strygede din telefon. Eller gjorde de det? Selvom du normalt er meget forsigtig med altid at holde din telefon på samme sted, er der en chance for, at du måske har forladt den et eller andet sted, mens du er i et hast.

Prøv at kalde det først, og forhåbentlig vil du høre det ringe eller vibrere. Det næste bedste tilfælde er, at nogen samler det op og går i samtale. For eksempel, hvis du forlod det på en café, og en god samaritan hentede den, kan du arrangere at få det tilbage fra dem.

Intet svar, når du ringer? Prøv at bruge en telefonfinder-app som Find min iPhone, Google Find min enhed eller Samsung Find min mobil. T-Mobile's finder-app, Lookout Mobile, giver dig endda mulighed for at slå en alarm, hvis din enhed er i nærheden.

T-Mobile Lookout Mobile Security-app.

Alt hvad du skal gøre er at gå til appens websted fra enhver webbrowser, logge ind med dine legitimationsoplysninger og følge instruktionerne for at finde din telefon på et kort. Noter det skal du have disse apps konfigureret på forhånd, ellers fungerer de ikke.

Hvis appen siger, at din telefon er i nærheden, f.eks. I dit hus eller et sted, du for nylig har besøgt, ved du, at du bare behøver at kigge eller gå tilbage til lokalet og spørge en medarbejder.

Hvis det er et sted, hvor du ikke har været og ser ud til at være på farten, er det klart, at en anden har din telefon. Og hvis de ikke svarede, da du ringede, er der en stor chance for, at telefonen blev stjålet. Når det er sagt, vil tyve normalt slukke for telefonen umiddelbart efter at have stjålet den, så den ikke vises på finderapps (eller den viser kun den seneste placering).

Hvis en tyv har forladt telefonen, og du kan spore, hvor den er, kan det være fristende at gå og konfrontere den formodede tyv og hente telefonen. Advokatbureauer fraråder kraftigt at gøre dette da det kunne have alvorlige konsekvenser. I stedet skal du kontakte politiet (mere om det nedenfor).

Arkiver en politirapport

Som nævnt er det vigtigt ikke at konfrontere tyve. Der har været tilfælde, hvor dette endte meget dårligt, herunder en hændelse i Canada, hvor en teenager blev skudt død efter at have sporet hans telefon og henvendt sig til de mistænkte tyve.

Hvis du mener, at din telefon er blevet stjålet, skal du indsende en politirapport. Selvom retshåndhævende myndigheder ikke har ressourcerne til at undersøge alle tilfælde af en stjålet telefon, hvis du er i stand til at fortælle dem, hvor din telefon er (ved hjælp af en finder-app), vil de sandsynligvis være i stand til at hjælpe dig med at gendanne den. Husk, at det sandsynligvis ikke vil blive betragtet som en høj prioriteret sag, så det kan tage nogen tid.

Selv hvis du ikke ender med at få din telefon tilbage, arkivering af en politirapport kan hjælpe på andre måder. For eksempel føjes enheder, der er rapporteret savnet eller stjålet, i nogle lande til en landsdækkende sortliste. Det betyder, at de ikke vil arbejde med nogen netværk i landet.

Hvis dit kreditkort er blevet brugt som et resultat af, at din telefon blev stjålet, kan din finansieringsinstitution muligvis bruge dit politirapportnummer som bevis på, at din enhed blev stjålet, før de refunderer dine tab. På samme måde betaler de fleste forsikringsselskaber ikke for at udskifte din telefon, medmindre du angiver et politirapportnummer.

Det er også værd at bemærke her, at nogle politidivisioner ikke arkiverer en rapport, medmindre du er sikker på, at du ikke bare har mistet din telefon, så vær sikker på at du har din historie lige før du kontakter dem.

Her kan du rapportere din stjålne telefon i udvalgte lande:

  • OS: Kontakt dit lokale politi via et ikke-nødnummer eller besøg din lokale politistation.
  • UK: Ring til 101 for at rapportere forbrydelser, hvor der ikke er behov for en beredskabshjælp.
  • Canada: Besøg dit lokale politis websted for instruktioner i, hvordan du rapporterer din enhed. Bemærk, at nogle gør det muligt for dig at rapportere en stjålet enhed via en webformular.
  • Australien: Besøg en lokal politistation, eller ring 131 444 for ikke-presserende hjælp.

Bemærk, at hvis telefontyveriet involverede en form for mere alvorlig forbrydelse, såsom indbrud eller overfald, skal du ringe til alarmnummeret for din jurisdiktion.

Lås (og måske slet) din telefon eksternt

Så snart du finder ud af, at din telefon er hos en anden, skal prioriteringen være at sikre, at personen ikke får adgang til telefonens indhold. For at gøre dette kan du låse din telefon eksternt. Den nøjagtige proces afhænger af dit operativsystem:

iOS

For iOS-enheder aktiveres aktiveringslåsen automatisk, når du tænder Find min iPhone (som skal være tændt, før enheden blev stjålet). Dette låser enheden, så ingen kan logge på uden dit Apple bruger-ID og adgangskode.

iOS-aktiveringslås hjemmeside.

Find min iPhone-app indeholder også en mistet tilstand-funktion. Dette viser en brugerdefineret besked på enheden, der kan indeholde et telefonnummer, der kan nå dig. For at sætte enheden i Lost Mode skal du gå til icloud.com/#find på en Mac eller PC og logge ind ved hjælp af dit iCloud brugernavn og adgangskode.

Hvis du er helt sikker på, at du ikke får din telefon tilbage, og du er bekymret for, at den indeholder følsomme oplysninger, kan du det udfør en fjern sletning på din telefon i Find min iPhone-app. Ideelt set har din telefon sikkerhedskopieret, så at udføre en sletning vil ikke resultere i, at du mister oplysninger permanent.

Android

Du kan fjernlåse din Android-enhed via appen Find min enhed (som skal være tændt, før enheden blev stjålet). Brug Gmail-legitimationsoplysninger til at logge på google.com/android/find fra en webbrowser og vælge SIKKER ENHED.

Google Find min enheds startside.

Du bliver derefter bedt om at indstille en ny adgangskode til låseskærmen. I den samme interface kan du udføre en fjern sletning på din enhed, hvis det skønnes nødvendigt.

Windows telefon

Windows har sin egen app kaldet Find min telefon, hvor du kan låse din enhed. Log ind på windowsphone.com i enhver browser. Klik Find min telefon og vælg derefter Låse. Følg anvisningerne til at låse din telefon, som vil være anderledes afhængigt af om du allerede har konfigureret adgangskode til din telefon eller ikke. I denne applikation har du også muligheden for at slette din enhed eksternt.

Ring til din mobiltelefonudbyder

Hvis nogen har stjålet din telefon og har været i stand til at komme ind på enheden, kunne de nemt få nogle heftige opkalds-, tekst- og datakostnader. Ring straks til din udbyder for at afbryde din service.

Hvis du desuden ikke er i stand til at udføre en fjernlås eller slette dig selv, skal du ikke miste håbet endnu, som din trådløse udbyder kan muligvis hjælpe. Ring dem, og de kan muligvis deaktivere enheden og muligvis udslette dine personlige oplysninger fra det.

Skift dine adgangskoder

Selv hvis der er en chance for at du kan få din telefon tilbage, vil du være sikker på, at ingen kan bruge den til noget, mens den er i deres besiddelse. Forhåbentlig er din telefon beskyttet med en PIN-kode, adgangskode eller mønster, men endda dem kan knækkes med sofistikeret software. Faktisk gætter man ofte mønstre ved at se på fingeraftryksudtværinger på skærmen. Selv hvis du har formået at fjernlåse eller slette din telefon, kunne der have været et tidsvindue, hvor tyven havde adgang.

Som sådan er det en god ide at ændre adgangskoder til alle konti, der er tilknyttet din telefon, især hvis du har nogen automatisk gemt (selvom dette ikke er god praksis i første omgang). Det vigtigste er måske, at du ændrer din adgangskode til app-butikken, så ingen kan foretage køb af apper eller apper i appen.

Skift også din adgangskode til din online bankkonto (hvis du bruger den tilsvarende app) og andre finansielle konti, f.eks. Investeringsapps. Brug shopping-apps? Skift også dine adgangskoder til dem. Og hvad med streamingwebsteder som Netflix og Hulu? Hvis du logger ind på disse sider automatisk, er der en chance for, at nogen kan se dine faktureringsoplysninger, herunder kreditkortoplysninger, så du bør også ændre disse adgangskoder.

Ring til din bank

Hvad angår kreditkort, skal du ringe for at fortælle din bank, at din telefon er blevet stjålet og spørge, om der har været nogen nylig aktivitet på dit kort (som muligvis ikke vises på nettbank umiddelbart). De kan endda rådgive dig om, at du skal annullere dit eksisterende kreditkort og få et nyt bare for at være på den sikre side.

Det skal du også overvåge dine udsagn i dagene og ugerne efter, at din telefon mangler, og hold øje med enhver mistænkelig aktivitet. Kontroller for uautoriseret aktivitet på dine kort, konti på sociale medier og alt andet, der kan fås adgang fra din telefon.

Kontakt dit forsikringsselskab

Hvis du har en forsikring til din telefon, der beskytter mod tab eller tyveri, forsøger dit sidste trin at hente værdien af ​​selve enheden (selvom sentimental værdi aldrig kan erstattes). Kan du ikke huske, om du har forsikring? Du har muligvis købt det via din udbyder, da du købte din telefon. Eller du kan få det dækket under din boligforsikring, så tjek også med denne udbyder.

AppleCare + hjemmeside.

Har AppleCare +? Indtil september 2018 var det ikke muligt at dække tab eller tyveri gennem AppleCare. Virksomheden meddelte imidlertid i efteråret sidste år, at de vil give valgfri dækning. Der er en hovedbestemmelse for at være berettiget til erstatning: Find min iPhone-app skal aktiveres på tidspunktet for tab eller tyveri.

Trin, der skal tages, når du får en ny telefon

Som du kan se fra nogle af ovenstående trin, afhænger handlingsforløbet, du udfører, efter at din telefon er blevet stjålet, meget af, hvad du har gjort på forhånd. Desværre læser du sandsynligvis dette indlæg, efter at din telefon er blevet stjålet, men du kan ikke desto mindre anvende disse oplysninger på din næste telefon, eller hvis du er heldig nok til at blive genforenet med din gamle.

1. Bemærk din enheds serienummer

Registrer dit IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identification). Dette kan findes i dine telefonindstillinger eller i din online konto, eller det kan være fysisk udskrevet på telefonen (i nærheden af ​​batteriet eller SIM) eller på den originale emballage. Du kan citere dette, når du indgiver en politirapport. Det vil sandsynligvis ikke overtale politiet til aktivt at undersøge sagen, men hvis de tilfældigvis afslører din telefon, for eksempel hvis de arresterer en person, der har et antal enheder i deres besiddelse, har du en bedre chance for at få den tilbage.

2. Aktivér en telefonfinder-app (og andre)

Vi nævnte apps til telefonfinder som Find min iPhone og Find min enhed tidligere. Selvom disse muligvis kommer forudinstalleret på din enhed, er det vigtigt, at du aktiverer dem, så de fungerer, når du mest har brug for dem. De kan hjælpe dig med at bestemme, om din enhed er blevet stjålet eller blot mistet, give dig en bedre chance for at finde din enhed og kvalificere dig til bestemte typer forsikringsgodtgørelse.

Du kan også overveje at installere en app der tager billeder efter gentagne loginforsøg. Apps som Lockwatch, Third Eye og Intruder Selfie klikker automatisk på en selfie efter et specificeret antal loginforsøg.

Selvom disse generelt er mere nyttige til at finde ud af, hvem, hvis nogen snutter på din telefon, kan de stadig hjælpe med at afskrække en tyv. Bare det faktum, at telefonen begynder at tage billeder, mens de prøver at logge på, kan være nok til at få dem til at kassere enheden. Plus, nogle af disse apps mærker billeder med en placering, så du ved omtrent hvor din telefon er på tidspunktet for et loginforsøg. Dette er praktisk, hvis du har glemt at aktivere en telefon-finder-app.

3. Brug stærke adgangskoder

Brug en stærk adgangskode, pinkode eller mønster til at låse din telefon. Dette lyder muligvis indlysende, men så sent som i 2016 brugte næsten en tredjedel af Android-brugere ikke en låseskærm. Mange telefoner har nu biometriske loginindstillinger tilgængelige, og selvom disse kan være frustrerende, når de ikke fungerer, er de vanskelige at knække. Hvis din telefon er svær at komme ind i, er der større chance for, at en tyv bare kasserer den, og den kan endda findes af nogen, der vil returnere den til dig.

Kræv adgangskoder til køb af appbutikker og køb i appen, f.eks. Til Amazon. Du overvejer muligvis tofaktorautentifikation for nogle apps, især online bankplatforme. Med tofaktorautentifikation bruges en anden kontaktmetode til at bekræfte din identitet, for eksempel en kode sendt via e-mail eller tekst.

Det er vigtigt at Brug forskellige adgangskoder til hver konto og ikke for at gemme adgangskoder i apps eller webbrowsere. Hvis du har problemer med at huske en masse adgangskoder, kan du overveje at bruge en password manager. Sticky Password og Dashlane er nogle gode muligheder med apps, der er tilgængelige til iOS og Android.

4. Konfigurer automatiske sikkerhedskopier

Hvis din telefon er væk for godt, er tabet af selve enheden muligvis ikke den værste del af situationen. At skulle skille sig af al den information, den har, såsom kontakter, kalendere, fotos og videoer, kan være hjerteskærende.

I disse dage er det lettere end nogensinde at gendanne næsten alt på din telefon ved at tage sikkerhedskopi af det automatisk. Både Apple og Google tilbyder automatiske sikkerhedskopifunktioner, der er lette at konfigurere.

Hvis du bruger din telefon til arbejde, skal du spørge om yderligere sikkerhed, der muligvis er tilgængelig.

5. Brug bedste praksis, når du bruger din telefon.

En vis sund fornuft kan gå langt, når det gælder om at holde dine oplysninger væk fra nysgerrige øjne. Slet apps, som du ikke har brug for mere og logge ud af apps efter hver session, især til ting som online bank. Opbevar ikke unødvendige oplysninger på din telefon, og undgå at opbevare følsomme dokumenter eller intime billeder på din enhed.

Hvor går stjålne smartphones?

Med så mange beskyttelsesforanstaltninger på plads for at forhindre, at tyve rent faktisk bruger en telefon, kan du undre dig over, hvad der sker med disse stjålne enheder. Da der er anbragt låse på enheder, og dem, der er rapporteret stjålet, fungerer ikke med nogen mobiltelefonudbydere i landet, falder antallet af smartphone-tyverier. Imidlertid, der er stadig et marked for stjålne telefoner, selv dem, der er låst.

Den gode nyhed er, at tyve typisk er efter selve enheden og ikke indholdet på din telefon. Enheder købes ofte af pantebutikker, trådløse butikker (uafhængigt ejede) og almindelige mor-og-pop-butikker. Hvor det er muligt, erstatter tyvene selv eller køberne SIM-kortet og omprogrammerer telefonerne. Dette kan relativt let udføres, hvis telefonen ikke er låst af producenten.

På nogle enheder er folk i stand til at komme rundt om låse ved at udføre fabriksindstillinger eller andre metoder. Eller så sælger de måske bare videre, som de er låst op. Andre enheder sælges til dele, mens mange ender i udlandet. Det er uklart, om udenlandske luftfartsselskaber kan omgå låse, der er placeret i oprindelseslandet, men dette kan være et potentielt scenario. Nogle enheder er mange gange værd i udlandet, hvad de ville være i f.eks. USA eller Storbritannien.

Billedkredit: “iPhone”Af Jan Vasek licenseret under CC BY 2.0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 − 47 =