En komplet guide til DRM for begyndere

håndtryk-36806_1280


DRM står for digital rettighedsstyring. Det er en paraplybetegnelse for enhver teknologi, der bruges til at kontrollere adgang og begrænse brugen af ​​proprietær hardware og software og ophavsretligt beskyttet arbejde. Det kan forhindre, at ejeren af ​​et produkt ændrer, reparerer, forbedrer, distribuerer og på anden måde bruger produktet på en måde, der ikke er autoriseret af copyright-indehaveren.

I mange lande er omgåelse af DRM ulovligt, ligesom oprettelse og distribution af værktøjer, der bruges til at omgå DRM.

Hvorfor DRM?

Det erklærede formål med DRM er at forhindre piratkopiering og beskytte intellektuel ejendom. Ved at begrænse, hvad ejeren kan og ikke kan gøre med deres produkt, kan indehavere af ophavsret forhindre tyveri af intellektuel ejendom, krænkelse af ophavsret, opretholde kunstnerisk kontrol og sikre fortsatte indtægtsstrømme. DRM kan hjælpe med at sikre ejersikkerhed ved at begrænse, hvordan den bruges.

Indehavere af ophavsret implementerer DRM også af mindre omhyggelige årsager. DRM kan forhindre konkurrenter i at forbedre produktet. Det kan gøre produkter uforenelige med hinanden, hvilket tvinger ejerne til kun at købe kompatible produkter, der er gavn for indehaveren af ​​ophavsretten. Det kan tvinge ejere til at opgradere til det nyeste produkt, når DRM-skemaet ændres. DRM kan forhindre ejere i at kopiere, sælge, give væk, reparere eller ændre deres produkter, hvilket fører til øget indtægt.

Arbejder DRM?

DRM kan forhindre ejere i at bruge deres produkter på måder, der ikke er autoriseret af indehaveren af ​​ophavsretten. Hvor effektiv den er afhænger af den individuelle DRM-teknologi.

Electronic Frontier Foundation, en ikke-kommerciel digital rettighedsgruppe og stor kritiker af DRM, hævder, at der ikke er noget, der tyder på, at DRM forhindrer piratkopiering eller beskytter brugere.

Argumentet mod DRM

Når en forbruger køber et produkt, overføres det fulde ejerskab til det produkt lovligt fra producenten eller forhandleren til forbrugeren. DRM griber ind i den enkle juridiske forudsætning ved at bevare visse ejendomselementer for den oprindelige indehaver af ophavsretten.

Mange forbrugerrettighedsgrupper, herunder Electronic Frontier Foundation, har taget en stærk anti-DRM-holdning. De hævder, at DRM's intention ikke er at beskytte forbrugere eller intellektuel ejendomsret, men at besværlige ejere, kvæle innovation fra konkurrencepræget, skjule mangler og forhindre dem i at eje et produkt.

  • DRM kan forhindre, at ejeren af ​​et produkt videresælger det eller giver det væk. Dette kan f.eks. Forhindre biblioteker og udlejningsbutikker i at handle.
  • I henhold til DRM-lovgivning kan sikkerhedsforskere sagsøges, hvis de udsætter sårbarheder i et produkt. Et universitetets forskerteam kunne for eksempel ikke offentliggøre oplysninger om fejl, der bringer kundernes private oplysninger i fare.
  • DRM kan forbyde kunder at tilføje eller fjerne funktioner fra et produkt, som de ejer. En opfinder kan være afskåret fra at sælge et tilbehør til at forbedre et eksisterende produkt, for eksempel.
  • DRM kan forbyde kunder at ændre formatet på et digitalt produkt, såsom at ændre formatet på en lyd- eller videofil til at arbejde med en anden afspiller eller enhed.
  • DRM kan begrænse ejere til at bruge visse tilbehør og kompatible produkter med en enhed. Printerpatroner er et bemærkelsesværdigt eksempel på dette.
  • DRM kan forhindre kunder i at reparere ødelagte produkter alene. En computerproducent kan annullere en enhedsgaranti, hvis kunder for eksempel går til en tredjepart for reparationer og udskiftningsdele.

Anti-DRM er ikke pro-piratkopiering

DRM-talsmænd sidestilles ofte med at være anti-DRM til at være pro-pirateri. Dette er simpelthen ikke sandt og er et stigma udført af dem, der ville fjerne forbrugernes ret til ejerskab.

Der er mere effektive midler til at bekæmpe piratkopiering, som copyright-indehaveren kan anvende end DRM, som vi vil diskutere senere.

Eksempler på DRM-hardware:

Smartphones

Den nyeste iPhone lavede overskrifter til at fjerne det standard analoge hovedtelefonstik, og tvinge brugerne til at lytte til deres musik og anden lyd gennem et rent digitalt signal via trådløs Bluetooth, AirPlay eller Lightning-stikket. Der er ikke noget i sig selv galt med det, men åbner døren for DRM-misbrug.

Nilay Patel offentliggjorde en artikel om The Verge, der forklarede potentialet for alvorlige problemer:

”Begrænsning af lydoutput til en rent digital forbindelse betyder, at musikudgivere og streamingfirmaer kan begynde at insistere på digitale ophavsretlige håndhævelsesmekanismer […], du kan vædde på, at musikbranchen alligevel vil begynde at slå ned på” uautoriserede ”afspilnings- og optageenheder. ”

Patel forklarer, at underholdningsindustrien har kæmpet mod den "analoge smuthul", og nu kan den bedre kontrollere, hvordan brugere afspiller lyd.

DVD og Blu-Ray

De fleste DVD-film er krypteret med DRM, så de ikke kan rippes, kopieres og sikkerhedskopieres.

Blu-Ray tager dette et skridt videre med flere flere lag DRM, hvilket gør det umuligt at afspille diske på andet end en Blu-Ray-afspiller og HD-tv, der understøtter videokryptering. For at afspille en Blu-Ray-disk på en computer er det også nødvendigt med et HDCP-kompatibelt videokort og skærm. Den software, der bruges til at læse diskene, er ikke gratis, og de kan ikke afspilles af nogen gratis software på grund af DRM.

Free Software Foundation annoncerede en boykot af alle HD-DVD og Blu-Ray diske i 2006.

Printere

I september 2016 opdaterede HP berygtet firmware på tværs af en række af sine printere, der gjorde dem uforenelige med printermærker til off-brand. Ejere blev tvunget til at købe HP-blækpatroner, som er dyrere end de generiske muligheder for off-brand. Hvis der blev brugt et andet mærke, selvom det tidligere var kompatibelt, ville printeren advare ejeren om, at patronen var "beskadiget" og skulle udskiftes.

Efter enormt kundeskridt og en andragende sendt af Electronic Frontier Foundation, undskyldte HP DRM og frigav en valgfri firmwareopdatering for at gendanne printere tilbage til normal.

tV

Mange smarte tv'er, der sælges i dag, er udstyret med en indbygget pladefunktion. Desværre er det indhold, du optager med dit smart TV, sandsynligvis låst til det tv ved hjælp af DRM, og det kan ikke afspilles på nogen anden enhed. Derudover kan DRM muligvis begrænse den tid, du har lov til at optage. Fabrikanter af smarte tv'er kan arbejde sammen med indehavere af ophavsret for at aktivere DRM, der er indholdsspecifikt, så det gælder kun for bestemte tv-shows og film.

Hårde hvidevarer

Selv husholdningsapparater og køkkenapparater kan bruge DRM. Keurig, kaffefirmaet, der fremstiller øjeblikkelig kaffedispenser ved hjælp af engangsbelastninger, forsøgte at gøre dette i 2014. Virksomheden bemærkede, at kunder begyndte at bruge off-brand pods og genanvendelige pods for at spare penge. For at tvinge kunden til kun at købe Keurig-mærket pods indeholdt Keurig 2.0-maskinen en scanningsfunktion, der låste konkurrentens pods, der ikke indeholdt et særligt mærke.

DRM backfired, og salget af den nye Keurig faldt. Ikke kun tredjepartsbælter kunne ikke bruges, men ældre versioner af Keurig-mærket bælter var også låst ude. Ejere var forudsigeligt rasende.

Eksempler på DRM-software

Digital musik, video og bøger

iTunes er måske det mest berømte eksempel på at bruge DRM til at beskytte digitale medier, herunder musik og video. Den bruger en intern DRM-ordning kaldet FairPlay, som er indbygget i alle Apple-enheder og medieafspillere. FairPlay sikrer, at medier, der er købt fra App Store og iTunes, kun kan afspilles via Apple-produkter. Disse kan omfatte film, musik, tv-shows, e-bøger og apps.

Apps

Medmindre du jailbreak din iPhone eller iPad, der annullerer garantien, kan iOS-enheder kun bruge apps, der er anført i App Store. I modsætning til Android er der ingen indstillinger, der tillader installation af apps fra tredjepartsudviklere.

Denne taktik forhindrer iPhone- og iPad-ejere i at bruge apps, som Apple ikke godkender. Disse apps er muligvis piratkopierede, indeholder eksplicit indhold, forårsager skade på enheden eller bruges til at ændre enheden på en måde, der ellers ikke er gavnlig for Apple. Det er for eksempel umuligt at forfalde din GPS-placering eller ændre, hvilke porte og app der kan bruges på en iPhone uden at jailbreaking den.

Software og videospil

Kommerciel software bruger DRM på forskellige måder til at forhindre uautoriseret distribution og piratkopiering. Det kan begrænse, hvor mange enheder en enkelt kopi af softwaren kan installeres på (Evernote, Microsoft Office). En anden taktik er vedvarende online-godkendelse, som kræver en internetforbindelse, så softwaren kan "ringe hjem" for at sikre, at det er en legitim kopi (Diablo 3, Assassin's Creed II). Produktnøgler er også et simpelt middel til at verificere køb af software, men det er normalt begrænset til fysiske diske og ikke online-downloads.

Motivationen for at forhindre piratkopiering er forståelig, men begrænsning af antallet af enheder og håndhævelse af brug af produktnøgler kan begrænse videresalg eller bortlægning af brugt software, en praksis, som ejeren skal have ret til. Vedvarende online-godkendelse skaber komplikationer med privatlivets fred og kan forhindre ejere i at nyde deres software uden en internetforbindelse.

Udover at forhindre uautoriseret kopiering og distribution kan DRM også forhindre brugere i at ændre, forbedre eller fjerne funktioner fra softwaren. Den erklærede hensigt er at beskytte intellektuel ejendomsret, men det kan også hindre konkurrence.

Hvad er ikke DRM

Streamingtjenester

Indholdet i gratis streamingtjenester og abonnementsstreamingtjenester, såsom Netflix og Spotify, kan ikke betragtes som DRM-beskyttet. Bare fordi du betaler 10 dollars om måneden for et Netflix-abonnement, betyder det ikke, at du ejer hver film og tv-show i Netflix-biblioteket.

Så hvor er linjen? DRM forstyrrer specifikt ejerskabet. Hvis du ejer noget, skal du være i stand til, hvad du vil med det, søjle at fremstille ubegrænsede kopier og distribuere dem til fremmede. Streaming af indhold betyder ikke, at du ejer det.

Streaming er en service, og tjenester er ikke produkter, derfor kan de ikke ejes, og DRM i traditionel forstand kan ikke anvendes.

inkompatibilitet

DRM forhindrer dig i at gøre det, der ville være muligt uden det. Hvis en printerpatron er fuldt kompatibel med en printer i alle aspekter bortset fra en vilkårlig begrænsning designet til at låse tredjeparter, er det DRM.

DRM påvirker dog ikke den underliggende teknologi. Hvis kun et firma fremstiller en kompatibel patron til en printer, og der ikke er nogen tredjepartsindstillinger tilgængelige, er det ikke DRM.

Sikkerhed

Dette er måske den mindst klare linje, hvad der er og ikke DRM. Lad os sige, at Apple skulle begrænse Macbook- og iPhone-brugere til Apple-brand-opladningskabler, fordi tredjepartsprodukter havde en konstant registrering af at sprænge i flammer. Formålet med denne begrænsning ville ikke være at beskytte Apples copyright, men dets kunders interesser.

Dette er bare et hypotetisk eksempel, men på hvilket tidspunkt bliver en sikkerhedsbegrænsning til DRM? Dette skal vurderes fra produkt til produkt.

DMCA

Digital Millenium Copyright Act fra 1998 gør det ulovligt i USA at fremstille eller formidle enhver teknologi, der giver ejerne mulighed for at omgå DRM-beskyttelsen på deres produkter. DMCA gør i det væsentlige forbigående DRM af enhver grund til en forbrydelse.

Lovens hensigt var at begrænse piratkopiering af digitale produkter, men det er blevet brugt til at dæmpe sikkerhedsforskere, der finder mangler i produkter, og forhindre konkurrenter i at vende engineering produkter, og bringer en fair brug i fare.

På trods af loven har DMCA stort set været ineffektive til at beskytte DRM-systemer og de produkter, de angiveligt beskytter mod softwarepirater. Gratis software til omgåelse af DRM bugner online. Som mønsteret med DRM-love går de onde fri, og de gode fyre bliver straffet.

Bekæmpelse af DRM

Det mest frustrerende faktum ved DRM er måske, at det ikke fungerer. Google et af eksemplerne ovenfor, og du er næsten sikker på at finde et middel til at omgå DRM på første resultatside. DRM tjener normalt kun til at ulempe og straffe ærlige forbrugere og gør meget lidt for at forhindre piratkopiering og tyveri af intellektuel ejendom.

Selvom cracking DRM er ulovligt i mange lande, er lovene vanskelige at håndhæve og gør meget for at stoppe krænkere af ophavsretten.

Hvordan kan du bekæmpe DRM? Vi kan ikke opfordre dig til at bruge DRM-fjernelsessoftware og engagere sig i piratkopiering, men der er andre alternativer til både skabere og forbrugere.

Streaming

For digitale medier glemmer streaming af indhold mange af de mest kontroversielle aspekter af DRM. Det kan give en bedre kundeoplevelse, kræver ikke, at kunden køber et produkt, og det er relativt vanskeligt at piratkopiere, i det mindste i høj kvalitet. Du behøver ikke se længere end Netflix for at se, hvordan en streamingmodel er til gavn for både kunder og indehavere af ophavsret.

Letvægtsindholdsbeskyttelse

Letvægtsindholdsbeskyttelse eller LCP er en erstatning for DRM-kryptering, der stadig er under udvikling. Målrettet mod e-bøger siger udvikler GiantSteps, at det vil skabe en standardiseret kryptering på tværs af alle udgivere, der ikke låser kunder ind på en bestemt platform. I teorien ville dette sikre, at et digitalt produkt blev købt, men tillade, at det kan bruges på tværs af flere platforme, såsom tablets, smartphones og e-læsere som Kindle og Nook.

LCP lover at være mindre påtrængende, give en bedre brugeroplevelse og være lettere at implementere end traditionel DRM. Hvor nøjagtigt det implementeres, kan dog stadig stride mod de opstillede anti-DRM-principper, EFF og andre forbrugerrettighedsgrupper.

Gå DRM fri

Virksomheder, der er dristige nok til at udsætte DRM-frie produkter, tjener ofte deres kunders respekt og gentagelse. At gå DRM-fri viser, at et firma er overbevist om, at det har det bedst mulige produkt, og at forbrugerne er villige til at betale for det.

CD Projekt Red, producenterne af hitspilserien Witcher, frigav de sidste to rater af serien uden DRM. Virksomheden bemærkede, at efter frigivelsen af ​​Witcher 2: Assassin of Kings blev den DRM-beskyttede diskversion, der blev distribueret af Atari, piratkopieret flere gange end den DRM-fri version, der blev solgt via online download. Witcher 3: The Wild Hunt gik videre med salgsrekorder.

Kunder kan støtte DRM-fri software ved ikke kun at købe den, men købe den fra en markedsplads, der understøtter DRM-fri produkter. GOG.com sælger for eksempel kun DRM-gratis spil, inklusive The Witcher-serien.

Fair mærkning

Sidste år anmodede EFF Federal Trade Commission om at indføre mærkningsregler, som kræver, at detailhandlere advarer kunder, hvis produkter indeholder DRM.

Rigtig brug

Lovgivning om fair brug angiver, at ophavsretligt beskyttet materiale kan kopieres til “begrænsede og transformerende” formål uden tilladelse fra copyright-ejeren. DRM kører ofte i modstrid med disse love ved at gribe ind i muligheden for, at det begrænsede materiale kopieres eller deles. Rettferdig brug kan bruges til at kommentere, kritisere eller parodiere et ophavsretligt beskyttet værk. Det bruges ofte af journalister og andre former for medier.

Fremtiden for DRM: blockchain tech

En blockchain er en decentraliseret, uforanderlig, offentlig hovedbok af transaktioner. Det bruges mest berømt af Bitcoin til at forhindre brugere i at bruge den samme bitcoin to gange og injicere nye bitcoins i økonomien i et fast tempo.

Men blockchain stiger som en forstyrrende teknologi med ubegrænsede applikationer. En af disse applikationer er oprindelse eller bevis for ejerskab. I denne forstand kunne blockchain bruges i DRM-ordninger for at sikre, at en, der spiller digitale medier, såsom en sang eller video, faktisk ejer det.

Blockchain DRM-drevne systemer er stadig under udvikling, og de kan hjælpe eller skade forbrugere afhængigt af hvordan de implementeres. Det kan fungere som et fælles rettighedsregister for indholdsejere og kan endda muliggøre overførsel af rettigheder mellem brugere. Det kunne også bruges til at håndhæve alle disse dårlige politikker, som vi påpegede ovenfor, fordi blockchains er meget vanskeligere at hacke eller omgå.

Relaterede: Hvad er blockchain? 10 eksperter forklarer blockchain med 150 ord eller mindre.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − 69 =