En komplett guide till DRM för nybörjare

handskakning-36806_1280


DRM står för hantering av digitala rättigheter. Det är en paraplybeteckning för all teknik som används för att kontrollera åtkomst och begränsa användningen av egen maskinvara och programvara och upphovsrättsskyddat arbete. Det kan hindra ägaren av en produkt från att ändra, reparera, förbättra, distribuera och på annat sätt använda produkten på ett sätt som inte är godkänt av upphovsrättsinnehavaren.

I många länder är kringgående av DRM olagligt, liksom skapandet och distributionen av verktyg som används för att kringgå DRM.

Varför DRM?

Det uttalade syftet med DRM är att förebygga piratkopiering och skydda immateriell egendom. Genom att begränsa vad ägaren kan och inte kan göra med sin produkt, kan innehavare av upphovsrätt förebygga stöld av immateriella rättigheter, intrång i upphovsrätten, upprätthålla konstnärlig kontroll och säkerställa fortsatt inkomstströmmar. DRM kan hjälpa ägarens säkerhet genom att begränsa hur den används.

Upphovsrättsinnehavare implementerar DRM av mindre noggranna skäl också. DRM kan hindra konkurrenter från att förbättra produkten. Det kan göra produkter oförenliga med varandra och tvinga ägare att endast köpa kompatibla produkter som gynnar upphovsrättsinnehavaren. Det kan tvinga ägarna att uppgradera till den senaste produkten när DRM-schemat ändras. DRM kan hindra ägare från att kopiera, sälja, ge bort, reparera eller ändra sina produkter, vilket leder till ökade intäkter.

Fungerar DRM?

DRM kan hindra ägare från att använda sina produkter på sätt som inte är godkända av upphovsrättsinnehavaren. Hur effektiv den är beror på den enskilda DRM-tekniken.

Electronic Frontier Foundation, en icke-vinstdrivande grupp för digitala rättigheter och stor kritiker av DRM, hävdar att det inte finns några bevis som tyder på att DRM förhindrar piratkopiering eller skyddar användare.

Argumentet mot DRM

När en konsument köper en produkt överförs fullständigt ägande av den produkten från tillverkaren eller återförsäljaren till konsumenten. DRM stör den enkla rättsliga förutsättningen genom att behålla vissa ägandelement för den ursprungliga upphovsrättsinnehavaren.

Många konsumenters rättighetsgrupper, inklusive Electronic Frontier Foundation, har tagit en stark anti-DRM-ståndpunkt. De hävdar att DRM: s avsikt inte är att skydda konsumenter eller immateriell egendom, utan att besvär ägare, kväva innovation från konkurrerande företag, dölja brister och förhindra att de verkligen äger en produkt.

  • DRM kan förhindra att ägaren till en produkt återförsäljer den eller ger bort den. Detta kan till exempel hindra bibliotek och uthyrningsbutiker från att göra affärer.
  • Enligt DRM-lagstiftning kan säkerhetsforskare stämmas om de utsätter sårbarheter i en produkt. Ett universitetets forskargrupp kunde inte publicera information om brister som till exempel riskerar kundens privata information.
  • DRM kan förbjuda kunder att lägga till eller ta bort funktioner från en produkt som de äger. En uppfinnare kan till exempel hindras från att sälja ett tillbehör för att förbättra en befintlig produkt.
  • DRM kan förbjuda kunder att ändra formatet för en digital produkt, till exempel att ändra formatet för en ljud- eller videofil för att arbeta med en annan spelare eller enhet.
  • DRM kan begränsa ägarna till att använda vissa tillbehör och kompatibla produkter med en enhet. Skrivarkassetter är ett anmärkningsvärt exempel på detta.
  • DRM kan hindra kunder från att reparera trasiga produkter på egen hand. En datortillverkare kan ogiltigförklara en enhetsgaranti om till exempel kunder går till en tredje part för reparationer och reservdelar.

Anti-DRM är inte pro-piratkopiering

DRM-förespråkare liknar ofta anti-DRM till att vara piratkopiering. Detta är helt enkelt inte sant och är ett stigma som begås av dem som skulle ta bort konsumenternas rätt till ägande.

Det finns effektivare sätt att bekämpa piratkopiering som upphovsrättsinnehavaren kan använda än DRM, som vi kommer att diskutera senare.

Exempel på DRM-hårdvara:

Smartphones

Den senaste iPhone gjorde rubriker för att ta bort det vanliga analoga hörlursuttaget och tvinga användare att lyssna på deras musik och annat ljud genom en rent digital signal via trådlös Bluetooth, AirPlay eller Lightning-uttaget. Det är inget i sig fel med det, men öppnar dörren för DRM-missbruk.

Nilay Patel publicerade en artikel om The Verge som förklarade potentialen för allvarliga problem:

”Att begränsa ljudutgången till en ren digital anslutning innebär att musikutgivare och streamingföretag kan börja insistera på digitala upphovsrättshanteringsmekanismer [...] du kan satsa på att musikbranschen kommer att börja slå ner på” obehöriga ”uppspelnings- och inspelningsenheter ändå. ”

Patel förklarar att underhållningsindustrin har kämpat mot den "analoga kryphålen", och nu kan den bättre kontrollera hur användare spelar upp ljud.

DVD och Blu-Ray

De flesta DVD-filmer är krypterade med DRM så att de inte kan rippas, kopieras och säkerhetskopieras.

Blu-Ray tar detta ett steg längre med flera fler lager av DRM, vilket gör det omöjligt att spela skivorna på något annat än en Blu-Ray-spelare och HD-TV som stöder videokryptering. På samma sätt krävs ett HDCP-kompatibelt grafikkort och bildskärm för att spela en Blu-Ray-skiva på en dator. Programvaran som används för att läsa diskarna är inte gratis och de kan inte spelas av någon fri programvara på grund av DRM.

Free Software Foundation tillkännagav en bojkott av alla HD-DVD- och Blu-Ray-skivor 2006.

skrivare

I september 2016 uppdaterade HP berättigat firmware över flera av sina skrivare som gjorde dem oförenliga med skrivarpatroner utanför varumärket. Ägare tvingades köpa HP-bläckpatroner, vilket är dyrare än de generiska alternativet för varumärken. Om ett annat märke användes, även om det tidigare var kompatibelt, kommer skrivaren att varna ägaren om att patronen var "skadad" och måste bytas ut.

Efter enormt kundskandal och en framställning som skickades av Electronic Frontier Foundation, bad ursäkt för DRM och släppte en valfri firmwareuppdatering för att återställa skrivare till normal.

TV

Många smarta TV-apparater som säljs idag är utrustade med en inbyggd skivfunktion. Tyvärr är det innehåll som du spelar in med din smarta TV troligen låst till den TV: n med hjälp av DRM och det kan inte spelas på någon annan enhet. Dessutom kan DRM begränsa den tid du får spela in. Tillverkare av smarta TV-apparater kan arbeta med copyrightinnehavare för att aktivera DRM som är innehållsspecifikt, så det gäller endast vissa TV-program och filmer.

Appliances

Även hushålls- och köksapparater kan använda DRM. Keurig, kaffeföretaget som tillverkar snabbkaffedispenseringsmaskin med engångsskydd, försökte detta 2014. Företaget märkte att kunder började använda skidor utan återbetalning och återanvändbara skidor för att spara pengar. För att tvinga kunden att bara köpa Keurig-varumärken, innehöll Keurig 2.0-maskinen en skanningsfunktion som skulle låsa ut konkurrentens skidor som inte innehöll ett särskilt märke.

DRM backfired och försäljningen av den nya Keurig sjönk. Inte bara kunde tredjepartsskydd inte användas, utan också äldre versioner av Keurig-märkskivorna var låsta. Ägare var förutsägbart upprörda.

Exempel på DRM-programvara

Digital musik, video och böcker

iTunes är kanske det mest kända exemplet på att använda DRM för att skydda digitala medier, inklusive musik och video. Den använder ett internt DRM-schema som heter FairPlay, som är inbyggt i alla Apple-enheter och mediaspelare. FairPlay ser till att media som köpts från App Store och iTunes endast kan spelas via Apple-produkter. Dessa kan inkludera filmer, musik, TV-program, e-böcker och appar.

Apps

Om du inte går igenom din iPhone eller iPad, vilket upphäver garantin, kan iOS-enheter bara använda appar som finns i App Store. Till skillnad från Android finns det ingen inställning som tillåter installation av appar från tredje parts utvecklare.

Denna taktik hindrar iPhone- och iPad-ägare från att använda appar som Apple inte godkänner. Dessa appar kan vara piratkopierade, innehålla uttryckligt innehåll, orsaka skada på enheten eller användas för att ändra enheten på ett sätt som annars inte är till nytta för Apple. Det är till exempel omöjligt att förfalska din GPS-plats eller ändra vilka portar och app som kan användas på en iPhone utan att jailbreaking den.

Programvara och videospel

Kommersiell mjukvara använder DRM på olika sätt för att förhindra obehörig distribution och piratkopiering. Det kan begränsa hur många enheter en enda kopia av programvaran kan installeras på (Evernote, Microsoft Office). En annan taktik är ihållande online-autentisering, som kräver en internetanslutning så att programvaran kan "ringa hem" för att säkerställa att det är en legitim kopia (Diablo 3, Assassin's Creed II). Produktnycklar är också ett enkelt sätt att verifiera köp av programvara, men det är normalt begränsat till fysiska diskar och inte nedladdningar online.

Motivationen för att förhindra piratkopiering är förståelig, men att begränsa antalet enheter och genomdriva användningen av produktnycklar kan begränsa vidareförsäljningen eller ge bort begagnad programvara, en praxis som ägaren bör ha rätt att göra. Ihållande online-autentisering skapar komplikationer med sekretess och kan förhindra ägare att njuta av sin programvara utan internetuppkoppling.

Förutom att förhindra obehörig kopiering och distribution kan DRM också förhindra användare att ändra, förbättra eller ta bort funktioner från programvaran. Den uttalade avsikten är att skydda immateriell egendom, men det kan också hindra konkurrensen.

Vad är inte DRM

Streamingtjänster

Innehållet i gratis- och prenumerationsströmningstjänster, som Netflix och Spotify, är inte kvalificerade som DRM-skyddade. Bara för att du betalar 10 $ per månad för ett Netflix-prenumeration betyder inte att du äger varje film och TV-program i Netflix-biblioteket.

Så var är linjen? DRM stör specifikt ägandet. Om du äger något bör du kunna göra vad du vill med det, stänga obegränsade kopior och distribuera dem till främlingar. Att strömma innehåll betyder inte att du äger det.

Streaming är en tjänst, och tjänster är inte produkter, därför kan de inte ägas och DRM i traditionell mening kan inte tillämpas.

Inkompatibilitet

DRM hindrar dig från att göra det som skulle vara möjligt utan det. Om en skrivarkassett är helt kompatibel med en skrivare i alla aspekter förutom någon godtycklig begränsning utformad för att låsa ut tredje parter, är det DRM.

DRM påverkar dock inte den underliggande tekniken. Om bara ett företag gör en kompatibel patron för en skrivare och det inte finns några alternativ från tredje part är det inte DRM.

Säkerhet

Detta är kanske den minst tydliga linjen i vad som är och inte är DRM. Låt oss säga att Apple skulle begränsa Macbook- och iPhone-användare till Apple-märkta laddningskablar eftersom tredjepartsprodukter hade en jämn rekord för att brista i lågor. Syftet med denna begränsning skulle inte vara att skydda Apples upphovsrätt, utan kundernas bästa.

Detta är bara ett hypotetiskt exempel, men vid vilken punkt förvandlas en säkerhetsbegränsning till DRM? Detta måste bedömas från produkt till produkt.

DMCA

Digital Millenium Copyright Act från 1998 gör det olagligt i USA att producera eller sprida all teknik som gör det möjligt för ägarna att kringgå DRM-skyddet på sina produkter. DMCA gör i huvudsak att kringgå DRM av någon anledning ett brott.

Lagens avsikt var att begränsa piratkopiering av digitala produkter, men den har använts för att tystna säkerhetsforskare som hittar brister i produkter och förhindrar konkurrenter från omvända teknikprodukter och äventyrar rättvis användning.

Trots lagen har DMCA i stort sett varit ineffektivt för att skydda DRM-system och de produkter som de förmodligen skyddar mot programvarupirater. Gratis programvara för att kringgå DRM överflöd online. Såsom är mönstret med DRM-lagar, går skurkarna fri och de goda killarna straffas.

Bekämpa DRM

Det kanske mest frustrerande faktumet om DRM är att det inte fungerar. Google något av exemplen ovan, och du är nästan säker på att hitta ett sätt att kringgå DRM på första resultatsidan. DRM tjänar vanligtvis endast till besvär och straff för ärliga konsumenter och gör lite för att förhindra piratkopiering och stöld av immateriell egendom.

Trots att krackning av DRM är olagligt i många länder är lagarna svåra att verkställa och gör lite för att stoppa kränkningar av upphovsrätten.

Hur kan du bekämpa DRM? Vi kan inte uppmuntra dig att använda DRM-borttagningsprogramvara och delta i piratkopiering, men det finns andra alternativ för både skapare och konsumenter.

Strömning

För digitala medier glömmer strömmande innehåll många av de mest kontroversiella aspekterna av DRM. Det kan ge en bättre kundupplevelse, kräver inte att kunden köper en produkt och är relativt svår att piratkopiera, åtminstone i hög kvalitet. Du behöver inte titta längre än Netflix för att se hur en strömmande modell gynnar både kunder och upphovsrättsinnehavare.

Lätt innehållsskydd

Lightweight Content Protection, eller LCP, är en ersättning för DRM-kryptering som fortfarande är under utveckling. Utvecklad GiantSteps, som är inriktad särskilt på e-böcker, säger att det kommer att skapa en standardiserad kryptering mellan alla utgivare som inte låser kunder in på en specifik plattform. I teorin skulle detta säkerställa att en digital produkt köptes, men tillåter att den kan användas på flera plattformar som surfplattor, smartphones och e-läsare som Kindle och Nook.

LCP lovar att vara mindre påträngande, ge en bättre användarupplevelse och vara lättare att implementera än traditionell DRM. Hur exakt det genomförs kan emellertid fortfarande strida mot de anti-DRM-principer som anges vara EFF och andra konsumenters rättigheter.

Gå DRM-fri

Företag som är tillräckligt djärva för att släppa ut DRM-fria produkter tjänar ofta respekt och upprepade affärer hos sina kunder. Att gå DRM-fri visar att ett företag är övertygat om att det har den bästa möjliga produkten och konsumenter är villiga att betala för den.

CD Projekt Red, tillverkarna av hitspelserien Witcher, släppte de två sista delarna av serien utan DRM. Företaget noterade att efter frigörandet av Witcher 2: Assassin of Kings, den DRM-skyddade skivversionen som distribuerades av Atari piratkopierades fler gånger än den DRM-fria versionen som såldes via nedladdning online. Witcher 3: The Wild Hunt fortsatte med att sälja rekord.

Kunder kan stödja DRM-fri programvara genom att inte bara köpa den utan att köpa den från en marknadsplats som stöder DRM-fria produkter. GOG.com säljer till exempel bara DRM-fria spel, inklusive The Witcher-serien.

Rättvis märkning

Förra året framställde EFF Federal Trade Commission att införa märkningsregler som kräver att detaljhandlare varnar kunder om produkter innehåller DRM.

Skäligt bruk

Lagar för rättvis användning använder att upphovsrättsskyddat material kan kopieras för ”begränsat och transformativt” syfte utan tillstånd från copyrightägaren. DRM strider ofta i motsats till dessa lagar genom att störa möjligheten för det begränsade materialet att kopieras eller delas. Rättvis användning kan användas för att kommentera, kritisera eller parodiera ett upphovsrättsskyddat verk. Det används ofta av journalister och andra former av media.

Framtiden för DRM: blockchain tech

En blockchain är en decentraliserad, oföränderlig offentlig bok av transaktioner. Det används mest av Bitcoin för att förhindra användare att spendera samma bitcoin två gånger och injicera nya bitcoins i ekonomin i en fast takt.

Men blockchain stiger som en störande teknik med gränslösa applikationer. En av dessa ansökningar är proveniens eller ägarbevis. I den meningen kan blockchain användas i DRM-scheman för att säkerställa att någon som spelar digitala medier, till exempel en låt eller video, verkligen äger den.

Blockchain DRM-driven system är fortfarande under utveckling och de kan hjälpa eller skada konsumenter beroende på hur de implementeras. Det kan fungera som ett gemensamt rättighetsförråd för innehållsägare och till och med möjliggöra överföring av rättigheter mellan användare. Det kan också användas för att verkställa alla de dåliga policyer som vi påpekade ovan, eftersom blockchains är mycket svårare att hacka eller förbikoppla.

Relaterad: Vad är blockchain? 10 experter förklarar blockchain på 150 ord eller mindre.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 44 = 50