Oudere fraude voorkomen en detecteren: een handleiding voor ouderen, verzorgers en familieleden

Oudere fraude.


Oudere fraude, ook wel oudere financiële uitbuiting of oudere financiële mishandeling genoemd, is misbruik van financiële controle of verduistering van financiële middelen, resulterend in schade aan een bejaard slachtoffer, in een relatie waarin de dader in een vertrouwenspositie verkeert.

Uit een recente Comparitech-studie is gebleken dat hoewel er elk jaar meer dan 200.000 oudere fraudes worden gemeld aan de Amerikaanse autoriteiten, wat naar schatting $ 1,17 miljard aan schadevergoeding oplevert, dit waarschijnlijk slechts een deel van het verhaal is. Op basis van onze onderzoeksresultaten schatten we dat het reële aantal jaarlijkse gevallen van ouderenfraude in de VS dichter bij 5 miljoen lag, wat neerkomt op ongeveer $ 27,4 miljard aan schadevergoeding.

In dit bericht leggen we meer uit over wat oudere fraude is, waarom ouderen het doelwit zijn van oplichting en wat u kunt doen om oudere fraude te voorkomen.

Zie ook: Cybercrime-statistieken

Wat is oudere fraude?

Oudere fraude is een specifiek soort fraude dat gericht is op senioren. Daders kunnen iemand zijn die bekend is bij het oudere slachtoffer, zoals een familielid of vriend, of ze kunnen een complete vreemdeling zijn. In het laatste geval zal de fraudeur vaak online of telefonisch contact opnemen met zijn slachtoffer.

Een veel voorkomende manier waarop senioren via internet worden getarget, is via e-mail. Algemene phishingtechnieken worden gebruikt voor een groot aantal e-mailadressen met inhoud die is gericht op senioren. Deze inhoud valt vaak in de volgende categorieën:

 1. Medisch of gezondheid (inclusief kortingsrecepten en gezondheidsdekking)
 2. Financiële ondersteuning (bijvoorbeeld eigen vermogen of pensioensparen)
 3. Vriendschap of kameraadschap

Andere schema's zijn meer doelgericht en kunnen e-mails of telefoontjes zijn die zeer persoonlijk en specifiek van aard zijn. Gerichte aanvallen gebruiken vaak informatie die is verzameld in algemene phishing-aanvallen om het slachtoffer te misleiden om mee te gaan met de zwendel.

Oudere fraude kan leiden tot verwoestende verliezen voor slachtoffers. Uit een analyse van het Amerikaanse Consumer Financial Protection Bureau bleek dat slachtoffers een gemiddeld verlies van $ 34.200 leden.

Waarom zijn ouderlingen het doelwit??

Senioren zijn onevenredig het slachtoffer van fraude. Onze studie schatte dat vorig jaar 1 op de 10 senioren in de VS het slachtoffer werd van oudere fraude. We hebben ook vastgesteld dat 38 procent van alle fraudegevallen gericht is op ouderen. Dus waarom is het percentage zo hoog? Er zijn een paar hoofdredenen:

 • Veel voorkomende problemen: Het is gemakkelijker om informatie van mensen te phishing als u weet wat hun problemen zijn. Senioren hebben de neiging om gemeenschappelijke zorgen te delen, zoals medicatiekosten, een goede dekking voor de gezondheidszorg, financiële zekerheid als de pensioenfondsen opraken en zorgen voor achtergelaten geliefden. Vanuit het oogpunt van een crimineel is het logisch om phishing-e-mails te maken over een klein aantal onderwerpen waarin een groot percentage ontvangers geïnteresseerd zal zijn.
 • Isolatie: Veel gevallen van ouderenfraude zouden helemaal niet hebben plaatsgevonden als het slachtoffer met een vriend, familielid of verzorger had gesproken over wat er gebeurde. Het probleem is dat veel senioren geïsoleerd zijn en niemand hebben om dingen te regelen.
 • vertrouwend: De meeste mensen ouder dan 30 hebben tegenwoordig herinneringen aan een wereld zonder internet, en senioren zouden het grootste deel van hun leven hebben doorgebracht zonder e-mail te gebruiken. Dat kan leiden tot verwarring over hoe betrouwbaar e-mail is en hoeveel vertrouwen het is om het toe te wijzen.
 • Slechte besluitvorming: Het is niet ongewoon om een ​​bepaald niveau van verminderde mentale capaciteit te ervaren naarmate we ouder worden. Dat kan ons beslissingsvermogen belasten en tot slechte keuzes leiden.

Fragment van infographic over senioren afzonderlijk.

Veel voorkomende soorten online ouderenfraude

Het is zowel verrassend als triest dat een groot deel van oudere fraude wordt gepleegd door familieleden of verzorgers. Uit een rapport van het Office of Financial Protection for Ouder Amerikanen bleek dat in 36 procent van de gevallen het slachtoffer de dader kende, of het nu een familielid, fiduciair, verzorger, vriend of kennis was.

Uit dezelfde studie bleek dat iets meer dan de helft van de oudere fraudezaken wordt gepleegd door vreemden. Veel van deze schema's worden online uitgevoerd waarbij e-mail, sociale media en andere communicatiemethoden een manier bieden voor oplichters.

Hier zijn enkele veel voorkomende soorten online ouderenfraude:

Investeringsregelingen

Monetaire oplichting gericht op ouderen zijn aantrekkelijk voor criminelen om twee belangrijke (zeer verschillende) redenen. Aan de ene kant leven veel senioren van een vast en onvoldoende inkomen en kunnen ze meer geld gebruiken om van te leven. Aan de andere kant hebben veel ouderen flinke cash nest eieren (gemiddeld meer dan zes keer zoveel als jongere mensen). Bovendien hebben ze met veel eigen vermogen toegang tot veel geld.

Infographic screenshot toont het aantal cash senioren.

Frauduleuze investeringsregelingen proberen geld uit mensen te bilkeren met de belofte van een grotere beloning op de weg. Hoewel het op dat moment griezelig kan zijn om te overwegen, is het altijd belangrijk om te bedenken hoeveel tijd er nog over is om een ​​investering te laten rijpen. Over het algemeen zouden oudere mensen dat zijn kijken naar kortetermijninvesteringen, dus dit is waar veel fraudeurs hun inspanningen zullen richten.

Verzekering oplichting

Verzekeringszwendel speelt een andere invalshoek omdat er geen belofte is dat het slachtoffer geld uit de verzekeringspolis haalt. In plaats daarvan trekken fraudeurs aan de harten en halen senioren over om te investeren geld dat ten goede komt aan achterblijvers.

In sommige gevallen heeft de verzekeringsagent een legitieme vergunning, maar probeert hij nog steeds fraude te plegen tegen ouderen. David Pickett, een in de VS gevestigde verzekeringsagent, is bijvoorbeeld drie keer gearresteerd wegens fraude.

Grootouder oplichting

Hoewel ze vergezocht klinken, zijn grootouderzwendel helaas verrassend veel voorkomend. In dit schema belt een fraudeur een senior aan de telefoon en beweert dat hij zijn kleinkind is dat hulp nodig heeft.

De beller die zich voordoet als het kleinkind, vraagt ​​meestal snel om geld te verzenden om hen uit een noodgeval te helpen. Ze vertellen de senior vaak om niemand over de situatie te vertellen, omdat het kleinkind in de problemen zou komen.

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat iemand zou geloven dat een vreemde hun familielid is, is er meestal een goed doordacht excuus waarom ze anders klinken. Bovendien kan de senior slechthorend zijn of zich eenvoudig genoeg in paniek voelen dat ze niet achterdochtig worden. Een crimineel veroordeeld voor het uitvoeren van deze oplichting beweerde dat ongeveer een op de 50 mensen viel voor zijn plan.

In een recent geval werd een vrouw opgelicht met meer dan $ 20.000. Ze dacht dat ze obligatiegeld stuurde om haar kleinzoon uit de gevangenis te krijgen.

Kop van oplichterijzaak grootouder.

In dit geval was de beller iemand die zich voordeed als een wetshandhavingsfunctionaris, dus het was nog gemakkelijker om de vrouw over te halen geld te sturen. In andere gevallen kan de beller zich voordoen als een andere persoon in een autoriteitspositie. Ze kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als een advocaat die optreedt namens het kleinkind of iemand uit een medisch centrum waar het kleinkind vermoedelijk wordt behandeld.

Loterij oplichting

Loterijzwendel is gericht op mensen van alle leeftijden en ouderen vormen hierop geen uitzondering. Het basiskader van een loterij of sweepstakes-oplichting is om het slachtoffer te vertellen dat ze een of andere grote prijs hebben gewonnen, maar dat er een kleiner bedrag moet worden betaald om de prijs op te eisen.

Het te betalen geld wordt meestal toegeschreven aan niet-bestaande dingen zoals "internationale transferkosten" of iets dat even dom is. Het is veilig om te zeggen dat als je nog nooit aan een loterij hebt deelgenomen, je deze niet kunt winnen, dus claims zoals dit zijn uit de lucht een rode vlag. Legitieme loterijen zijn streng gereguleerd om ervoor te zorgen dat er geen fraude is. Het is extreem onwaarschijnlijk dat een echte loterijorganisatie zou om te beginnen per e-mail contact opnemen met de winnaar.

Gezondheid oplichting

Het is geen geheim dat dertigers meestal niet veel recepten nodig hebben. Naarmate we ouder worden, verandert dat, en tegen de tijd dat we onze oudere jaren bereiken, nemen de meeste mensen routinematig een soort recepten. Afhankelijk van het type medicijn en de beschikbare voordelen voor de gezondheidszorg, kunnen die rekeningen oplopen. Dit creëert een rijke omgeving voor oplichters om op te jagen.

De National Association of Boards of Pharmacy (NABP) constateerde dat 96 procent van de door haar beoordeelde online apotheken tegen de wet of tegen standaardpraktijken leek te werken.

Een voorbeeld is CanadaDrugs.com dat naar verluidt niet-goedgekeurde en vervalste medicijnen verkocht. Deze domein is sindsdien in beslag genomen, maar de onderstaande schermafbeelding is gemaakt voordat de site werd verwijderd.

Canada Drugs-startpagina.

Overheid en brancheorganisaties waarschuwen om verschillende redenen voor het online kopen van medicijnen, waarvan de meeste neerkomen op een gebrek aan verantwoordelijkheid. Er is geen redelijke manier om ervoor te zorgen dat:

 • U zult de medicijnen ontvangen
 • De inhoud is als gelabeld
 • Het medicijn heeft de juiste dosering
 • De medicijnen zijn niet verlopen

Vraagt ​​u zich af of een e-mailadres van een apotheek legitiem is? Hoewel er enkele legale online apotheken zijn, zou bijna geen van hen de moeite nemen om ongevraagde e-mail te verzenden. Dit komt deels omdat ze verdwalen tussen de aanvallen van spam die illegale apotheken promoot. Als u medicijnen online gaat bestellen, de volgende richtlijnen worden aanbevolen:

 • Gebruik alleen websites die behoren tot een verifieerbare 'brick and mortar'-apotheek met een straatadres.
 • Koop geen medicijnen van een apotheek die u zonder recept medicijnen verkoopt.
 • Koop geen medicijnen bij een apotheek die u een recept geeft op basis van alleen een vragenlijst op de site.

De NABP leidt een beweging genaamd Safe Pharmacy om klanten te helpen legitieme apotheeksites te identificeren.

Startpagina startpagina Safe Pharmacy.

Alleen legitieme apotheken moeten domeinen met “dotapotheek” kunnen kopen, wat betekent dat sites met die extensie veilig te bezoeken zijn.

Identiteitsdiefstal

Diefstal van identiteit is een vreemd klinkende term, maar het is nauwkeurig. Identiteiten zijn zeer waardevol omdat ze kunnen worden gebruikt voor het aanvragen van creditcards, open bankrekeningen en een breed scala aan andere dingen. Een identiteit stelen betekent eenvoudigweg doen alsof je een andere persoon bent om op frauduleuze wijze geld of andere items te verkrijgen. De FTC meldt dat 19 procent van alle klachten over identiteitsdiefstal senioren treft.

We hebben een infographic gemaakt die veel van de redenen toont waarom senioren dat zijn onevenredig gericht op identiteitsdiefstal. Sommige daarvan zijn dat senioren meestal hebben:

 • Hogere besparingen
 • Betere credit scores
 • Meer activa
 • Hogere netto waarde

Cijfers over identiteitsdiefstal.

Identiteitsdieven zijn over het algemeen criminelen van kansen. Het nemen van enkele basisstappen kan uw bescherming tegen het slachtoffer aanzienlijk vergroten. We hebben hier enkele eenvoudig te volgen stappen gegeven.

Er is een groot aantal diensten ter voorkoming van identiteitsdiefstal in de VS, die u wellicht als extra voorzorgsmaatregel wilt gebruiken.

IRS-schema's

Een zeer grote, voortdurende zwendel die zich richt op senioren is de IRS-zwendel. Het is al jaren aan de gang en probeert specifiek ouderen als slachtoffers te identificeren. De beller doet alsof hij afkomstig is van de IRS en verklaart dat u een belastingschuld hebt die onmiddellijk moet worden betaald om arrestatie te voorkomen.

Omgekeerde hypotheeksystemen

Omgekeerde hypotheeksystemen zijn niet inherent frauduleus, maar ze zijn bijna nooit een goed idee. Een omgekeerde hypotheek is een soort lening waarbij oudere huiseigenaren kunnen lenen van het eigen vermogen van hun huis. Deze leningen zijn meestal erg duur en het is mogelijk dat de hoofdsom plus de rente in de loop van de tijd uiteindelijk meer wordt dan het huis waard is.

Hoe te herkennen of er oudere fraude plaatsvindt

Soms kan het pijnlijk duidelijk zijn wanneer fraude heeft plaatsgevonden. Een plotseling lege bankrekening kan vrij duidelijk maken dat u bent opgelicht. In andere gevallen kan de fraude meer een langdurig proces zijn waarin kleine hoeveelheden geld na verloop van tijd worden overgeheveld. Als u waakzaam bent, kunt u mogelijk de tekenen herkennen van oudere financiële fraude bij uzelf of bij een geliefde.

Hoe u oudere fraude kunt herkennen die iemand anders overkomt

Het kan heel moeilijk zijn om oudere fraude op te sporen, tenzij u regelmatig contact hebt met het slachtoffer. Als verzorger of familielid kunt u mogelijk veelbetekenende signalen detecteren dat dingen niet normaal zijn. Sommige tekenen kunnen zijn:

 • Een verandering in dagelijkse gewoonten die op een verlies van geld zou kunnen wijzen. Mensen die weten dat ze zijn opgelicht, schamen zich soms om het toe te geven, maar veranderingen in hun gedrag kunnen u helpen financiële problemen op te sporen. Veranderingen in bestedingsgewoonten of afwijkende opmerkingen over het zich niet kunnen veroorloven bepaalde dingen te betalen, kunnen tekenen zijn.
 • Verdachte documenten. Als u geautoriseerde toegang hebt tot hun post- en bankdocumenten, kunt u onbetaalde rekeningen, geretourneerde cheques of ongebruikelijke begunstigden op afschriften aantreffen.
 • Rechtstreekse klachten van het slachtoffer dat ze geld missen. Iemand die in de war is of met een verminderd mentaal vermogen werkt, weet misschien niet dat hij is opgelicht en kan gewoon niet achterhalen waar zijn geld naartoe gaat. Of het is mogelijk dat het slachtoffer wel weet dat ze op de een of andere manier worden bedrogen, maar niet kan achterhalen hoe het wordt gedaan.
 • Spoel familieleden of vrienden. Zorgverleners of andere mensen in de buurt van het slachtoffer die items of een levensstijl lijken te hebben boven wat je zou verwachten betaalbaar te zijn, kan een rode vlag zijn. Ze kunnen gewoon goede spaarders zijn, of ze kunnen hun inkomsten op andere manieren aanvullen.

Hoe u oudere fraude kunt herkennen die u overkomt

Hoewel we allemaal graag denken dat we slim genoeg zijn om niet het slachtoffer te worden van enige vorm van fraude, kunnen criminelen verrassend slim en overtuigend zijn. In veel gevallen gebeurt de fraude duidelijk en vraagt ​​iemand u om geld over te dragen. In andere gevallen kan het echter gebeuren zonder uw medeweten. Hier zijn enkele veelbetekenende signalen dat iemand u probeert te gebruiken voor hun financiële gewin zonder rechtstreeks contact met u op te nemen.

 • U heeft onverklaarbare kosten op uw creditcard. Het is verstandig om uw creditcard- en bankafschriften ten minste maandelijks te controleren. Als u onverklaarbare kosten ziet, moet u dit melden bij uw bank. Zelfs zeer kleine kosten moeten worden verklaard. Wanneer creditcardnummers worden gestolen, is het gebruikelijk dat de dieven een kleine initiële betaling uitvoeren om ervoor te zorgen dat de kaart nog steeds geldig is. Dit kan de waarde van de creditcardgegevens op de zwarte markt verhogen.
 • U krijgt een melding van uw bank. Veel creditcardbedrijven en banken hebben standaard fraudewaarschuwingssystemen en bij sommige kunt u uw eigen activiteitenmeldingen instellen. Hiermee kunt u bankactiviteiten in realtime volgen in plaats van te wachten op maandelijkse overzichten. U kunt waarschijnlijk ook online toegang tot uw accounts instellen om de accountactiviteit te volgen.
 • Je kredietrapport ziet er vreemd uit. Kredietbewakingsbedrijven moeten ten minste jaarlijks gratis kredietrapporten verstrekken. Zorg ervoor dat u hiervan profiteert en controleer uw rapporten op zoek naar accounts die u niet hebt geopend. En zoek naar een verandering in je score die aangeeft dat iemand mogelijk slechte schulden heeft opgelopen in jouw naam. In Canada kunt u uw kredietrapport maandelijks gratis bekijken bij Credit Karma.

Hoe oudere fraude te voorkomen

Het Canadese netwerk voor de preventie van ouderenmishandeling heeft enkele richtlijnen om ouderenmishandeling in het algemeen te helpen voorkomen, waaronder fraude. Een van de minder voor de hand liggende dingen die u kunt doen om fraude te voorkomen, is sociaal actief zijn.

Als je een groep vrienden onderhoudt of dicht bij je familie blijft, heb je een peergroep om ideeën af te stoten. Als iets verdacht lijkt, heb je iemand om mee te praten. Je zult ook mensen in je leven hebben die je dagelijkse levensstijl kennen en misschien kunnen herkennen of er iets mis is.

Andere stappen die u kunt nemen om fraude te voorkomen, zijn onder meer:

Geef nooit informatie of geld op basis van een e-mail

E-mail is een onzeker communicatiemiddel en wordt gebruikt bij een groot aantal oplichting. Het is gemakkelijk om een ​​e-mail te maken zodat het lijkt alsof het van een vertrouwde entiteit afkomstig is, terwijl dit in feite niet het geval was. Er zou moeten zijn geen reden om iemand geld te sturen uitsluitend gebaseerd op een e-mailverzoek, zelfs voor mensen die vrienden of familie lijken te zijn.

Hetzelfde geldt voor persoonlijke informatie. Als iemand via e-mail om uw volledige naam, telefoonnummer, adres, geboortedatum, sofinummer of bankgegevens vraagt, moet dit vlaggen genereren.

Phishing mail.Het is duidelijk dat dit een phishing-e-mail is, maar anderen kunnen moeilijker te vinden zijn.

Voordat u overweegt om te reageren, moet u wat onderzoek doen naar het bedrijf of de persoon die het verzoek indient. Volg e-mailverzoeken altijd op met een telefoontje of een andere communicatiemethode om te zorgen dat het een legitiem verzoek is. Dat gezegd hebbende, vermijd het bellen van nummers die zijn opgenomen in een verdachte e-mail. Gebruik in plaats daarvan een zoekmachine om het werkelijke nummer voor het bedrijf of de betrokken persoon op te zoeken.

Als e-mails frequenter worden of een gevoel van urgentie hebben, moeten deze niet worden gezien als tekenen dat u zich eraan moet houden. Het zijn eerder grote rode vlaggen die aangeven dat dit oplichterij is.

Geef nooit informatie of geld op basis van een telefoongesprek tenzij u de persoon kent en vertrouwt

Dit klinkt vergelijkbaar met het vorige punt, maar het is iets anders. Criminelen gebruiken e-mail omdat het mogelijk is om zonder veel moeite een extreem groot aantal potentiële slachtoffers te raken. Maar dat betekent niet dat alle criminelen lui zijn.

Sommigen zullen neem de tijd om slachtoffers te identificeren en telefoneer in plaats van e-mails te verzenden. De oplichter is niet in staat om zoveel mogelijk slachtoffers via de telefoon te raken als via e-mail, maar de persoonlijke aanraking van een telefoongesprek maakt het succespercentage hoger.

Als u akkoord gaat om geld naar iemand te sturen die u telefonisch kent, zorg er dan voor dat zij zijn wie zij beweren te zijn. Er kunnen waarschuwingssignalen zijn dat er iets mis is, zoals:

 • De gevraagde informatie of hoeveelheid geld lijkt niet in overeenstemming met de reden daarvoor.
 • Het verhaal achter het doel van de informatie of het geld lijkt bizar.
 • De beller geeft aan dat er een gevoel van urgentie is.
 • De beller vertelt u dat u niemand anders over het verzoek moet informeren.

Een manier om een ​​frauduleuze beller te herkennen is door veel vragen te stellen. In sommige gevallen hangen ze gewoon op. Anderen zijn goed voorbereid en zullen proberen hun antwoorden te gebruiken om je verder te overtuigen, maar meerdere indringende vragen zullen vaak gaten in het verhaal onthullen.

Wijs een vertrouwd persoon aan voor uw financieel adviseur om mee te praten

Financiële adviseurs bevinden zich in een goede positie om fraudepogingen te herkennen. Als uw geld wordt geïnvesteerd en beheerd door een adviseur, moeten fraudeurs proberen de adviseur te misleiden, wat (hopelijk) moeilijk is om te doen.

In het geval dat uw adviseur fraude ontdekt, maar niet in staat is om rechtstreeks met u samen te werken vanwege ziekte of hoge leeftijd, moet de adviseur namens u met iemand anders kunnen werken. Uw adviseur heeft over het algemeen geen wettelijke bevoegdheid om uw financiële informatie aan iemand anders bekend te maken, tenzij u dat hebt gedaan vooraf specifiek iemand aangewezen. Als uw adviseur u niet vraagt ​​om een ​​autorisatieformulier voor dit doel in te vullen, vraag dan hoe u dat kunt doen.

Stel vooraf volmachten en andere juridische documenten in

De sleutelzin hier is van tevoren. We zien niet altijd problemen aankomen en als u plotseling te zwak wordt om financiële zaken aan te pakken, is het misschien niet mogelijk om op dat moment volmachten in te stellen. Net als het aanwijzen van een vertrouwde persoon voor uw financiële adviseur om mee te praten, moet u een vertrouwde persoon aanwijzen om uw volmachten te hebben voordat u ze nodig hebt.

Gebruik een VPN

Afkorting van Virtual Private Network, een VPN codeert al het internetverkeer van een apparaat en leidt het via een intermediaire server op een locatie naar keuze. Dit voorkomt hackers en andere slechte acteurs online activiteit volgen en herleiden naar de gebruiker. Dit is vooral handig voor mensen die verbinding maken met openbare of gedeelde wifi, zoals ouderen die wonen in begeleid wonen.

VPN's lijken misschien wat te technisch voor sommige ouderen, maar ze kunnen meestal worden geconfigureerd om verbinding te maken wanneer internet beschikbaar is, zodat u het kunt instellen en vergeten.

Hoe oudere fraude te melden

Oudere fraude is een vorm van misbruik en is daarom in de meeste landen tegen de wet. Uw plaatselijke politie moet in alle gevallen een goed eerste aanspreekpunt zijn. Afhankelijk van uw land kunnen er ook andere organisaties zijn die u kunnen helpen.

Australië

In Australië behandelt elke staat of elk gebied incidenten in hun gebied. De Australische overheid heeft een lijst met instanties die meldingen van ouderenmishandeling kunnen indienen, maar ook op andere manieren kunnen helpen.

Canada

De federale Royal Canadian Mounted Police onderzoekt ouderenmishandeling. U kunt rechtstreeks contact met hen opnemen of contact opnemen met uw lokale politie.

Verenigde Staten

Elke Amerikaanse staat heeft een bureau voor volwassenenbescherming. Elk bureau lijkt autonoom te worden beheerd, maar u moet in staat zijn om het juiste te vinden door te zoeken naar uw staatsnaam en de zin "Adult Protective Services".

Bovendien is de AARP (voorheen de American Association of Retired People) een nuttig hulpmiddel. Het houdt een lijst bij van agentschappen in verschillende industrieën die kunnen helpen.

Verenigd Koninkrijk

De Britse overheidswebsite stuurt fraudegevallen door naar uw lokale politie en biedt een nummer voor de hotline Action on Elder Abuse.

U kunt ook contact opnemen met Action Fraud, het nationale meldpunt voor fraude- en cybercriminaliteit in het VK, voor advies.

Alle soorten fraude kunnen meestal worden opgespoord door eenvoudig waakzaam te zijn en betrokken te zijn bij uw dagelijkse financiën. Oudere fraude kan echter moeilijker te vinden zijn vanwege het potentieel voor verwarring en isolatie bij onze oudere bevolking. Het onderhouden van sociaal contact met uw familie en vrienden gedurende het hele leven, en zo voorzichtig mogelijk blijven zijn de beste preventieve maatregelen.

Afbeelding tegoed: "Hands Typing" gelicentieerd onder CC BY 2.0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − 51 =