Hvordan passordbeskytte filer og mapper i macOS (OSX)

Macbook Air
Det er tider når du vil ha litt ekstra beskyttelse for dokumentene dine på Mac-en. Selv om datamaskinen din er passordbeskyttet, kan det være situasjoner der noen andre må bruke den, og du foretrekker å begrense tilgangen til personlige filer som budsjettark og personlige tidsskrifter. Noen av oss kan også trenge å overføre dokumenter til gjennom et ikke-tillitsfullt medium som internett.


I alle disse tilfellene vil du legge til passordbeskyttelse til dine dokumenter og mapper bidra til å sikre dem. Alle de store kontor suitene støtter dette til en viss grad, og vi vil fokusere på følgende i denne artikkelen.

Mac os

 • sider
 • Keynote
 • tall
 • Beskytte filer og mapper ved hjelp av et kryptert diskbilde
 • Eksporter til PDF med passord

Microsoft Office

 • Ord
 • PowerPoint
 • utmerke

Åpent kontor

 • Tekst
 • Presentasjon
 • regneark

Passordbeskytt macOS-dokumenter

Sider, presentasjon og nummer er de viktigste kontorapplikasjonene for macOS. Sierra 10.12.1 kommer med Pages 6.0.5, Keynote 7.0.5 og Numbers 4.0.5 fra skrivetid. Alle disse versjonene tilbyr passordbeskyttelse på samme måte. Valg av alternativet Angi passord ... i Fil-menyen åpner en dialogboks for å angi et passord, og eventuelt legge det til macOS-nøkkelring.

Keynote 7.0.5 Velg Passordmeny
Sider 6.0.5 Angi passorddialog

Hvis du merker av for Husk dette passordet i nøkkelringalternativet mitt, blir brukere av datamaskinen ikke bedt om passordet når de åpner dokumentet. Det er sannsynligvis ikke egnet hvis du vil forhindre at tilfeldige brukere av datamaskinen din får tilgang til dokumentet. Men hvis dokumentet er stjålet eller funnet andre steder, kunne det ikke åpnes uten passord.

Når et Pages-dokument ikke er passordbeskyttet, kan innholdet i det leses i hvilken som helst tekstredigerer. Når det er passordbeskyttet, blir innholdet uleselig. Dette antyder at å legge et passord til et dokument utfører et visst krypteringsnivå i dokumentet utover bare å legge til et passord. Begge dokumenttyper åpnes i dette skjermbildet. Legg merke til hvordan det ubeskyttede dokumentet i høyre rute er lesbart.

Sider 6.0.5 sammenligning av rå data
Ikonet for et passordbeskyttet dokument endres til å inneholde et låseikon. Dette gjør det veldig tydelig hvilke dokumenter som er passordbeskyttet på systemet ditt. Sikkerhet består av lag, og selv om å skjule hvilke filer som er beskyttet ikke er et dypt sikkerhetstiltak i seg selv, hjelper det ikke. Det ville være bedre fra et sikkerhetsmessig synspunkt hvis macOS ikke lekket denne informasjonen ved bruk av forskjellige ikoner.

Sider 6.0.5 Passordbeskyttet ikon
Mens et ubeskyttet dokumentikon ser slik ut.

Sider 6.0.5 Ingen passordbeskyttet ikon

Endre passordet på macOS-dokumenter

For å endre eller fjerne passordet på et dokument, må du først åpne dokumentet. Velg Fil-menyen og merk at alternativet Angi passord nå er Endre passord.

Sider 6.0.5 Endre passordmeny
Hvis du velger dette alternativet, åpnes dialogboksen for endring eller fjern passord. Du må angi det gjeldende passordet for å fjerne eller endre passordet. Dette er et sikkerhetstiltak for å sikre at noen som kommer over en uovervåket datamaskin med et dokument åpent ikke bare kan fjerne eller endre passordet.

Sider 6.0.5 Endre eller fjerne passorddialog

Lag et kryptert diskbilde i macOS

Det er en enkel å gjøre dette og en vanskelig måte å gjøre dette på. MacOS-systemet har den innebygde evnen til å lage diskbilder som eventuelt kan krypteres. Det er den harde måten. Den enklere måten er å bruke en tredjeparts applikasjon som Hider2 (gratis prøveversjon tilgjengelig her).

Bruke Hider2 for å lage et kryptert diskbilde

Hider2 fra MacPaw programvare gir et programvarevalg som du kan dra filer i. Hvelvet er kryptert slik at filer som dras inn i det, er beskyttet med AES 256-bit kryptering. Filer som er kryptert vises ikke lenger i et normalt Finder-vindu; de er ikke synlige i Hider2-parlance. Filer må gjenopprettes til sitt opprinnelige sted før de kan vises eller redigeres. Dette gjøres ved å slå Visible-bryteren til høyre for filnavnet i Hider2-vinduet.

MacPaw Hider2 UI

Hider2 oppretter automatisk et hvelv på din Mac, så vel som på alle flyttbare medier du drar inn i den. Det lar deg lage bærbar kryptert lagring å ta med deg.

De viktigste fordelene med Hider2 i forhold til de innebygde diskverktøybildene er:

 • Slettet filsikkerhet: Når filer dras inn i Hider2, blir de trygt slettet fra det opprinnelige stedet. Med et standard macOS-diskbilde må du huske å slette kildefilen, og den går vanligvis bare til papirkurven.
 • Brukervennlighet: Det er ikke veldig vanskelig å lage et kryptert macOS-diskbilde, men det er mye enklere med Hider2. Mindre tekniske brukere kan finne Hider2 enklere til daglig bruk.
 • Automatisk lås: Hider2 kan stilles inn slik at den automatisk låser hvelvet etter en angitt tidsperiode. Et macOS-diskbilde må tas ut manuelt for å gjøre det uleselig.

Bruke macOS innebygd Disk Uitlity for å lage krypterte diskbilder

I tillegg til passordbeskyttelse av filer, har macOS den innebygde muligheten til å kryptere hele mapper ved bruk av diskbildet. Det er to måter å gjøre dette på: enten opprette et nytt kryptert diskbilde fra bunnen av, eller velg en eksisterende mappe som skal krypteres. Begge har sine formål og har lignende trinn å opprette.

Lag et nytt kryptert diskbilde i macOS

Begynn med å starte Diskverktøy-applikasjonen og velg Nytt bilde og deretter Blankt bilde fra Fil-menyen.

DU lager menyelement for bilde

Velg Krypteringsalternativet for å vise alternativene 128-bit og 256-bit Advanced Encryption System (AES). De amerikanske myndighetene anser AES som sterk nok til å sikre klassifisert informasjon med 256-bits nøkkellengde som er egnet for topphemmelig sikkerhet. Kryptering kan bremse åpningen av en fil, men den har ingen effekt etter det. Med mindre du er veldig opptatt av dekrypteringshastighet, er det ingen grunn til å bruke den svakere tastlengden, så du bør velge 256-bits alternativet.

DU velger kryptering

Du blir deretter bedt om å velge et passord og bekrefte det. Merk at det ikke er noe alternativ å huske passordet i nøkkelringen din i denne innstillingen. Når du åpner filen og oppgir passordet, kan du imidlertid velge å huske passordet på det tidspunktet.

DU velger passord

Klikk på Velg-knappen for å stille inn passordet ditt og Lagre-knappen på den opprinnelige Diskverktøy-siden. Dette vil lage ditt nye diskbilde på stedet du spesifiserte i Hvor-feltet. Etter den opprinnelige opprettelsen, blir mappen låst opp for deg. Hvis du ikke har tenkt å bruke den med en gang, bør du fjerne den, som låser den.

DU kaster ut navn uten navn for å beskytte den

Hvis du vil åpne diskbildet på nytt, må du oppgi passordet.

DU oppgir passord

Mappen vil forbli åpen og ukryptert til du tar den ut. Når det er kastet ut igjen, krever disken et passord for å åpne diskbildet igjen. Husk at filene du kopierte til diskbildet ditt fremdeles er på kildeplassering. Du vil sannsynligvis slette de ukrypterte kildefilene.

Lag et kryptert diskbilde fra en eksisterende mappe i macOS

Trinnene for å lage et kryptert diskbilde fra en eksisterende mappe er nesten identiske. Start Disk Utility-programmet og velg Nytt bilde og deretter alternativet Bilde fra mappe.

DU lager bilde fra mappemenyelementet

Du blir deretter bedt om å velge mappen som skal krypteres.

DU velger mappe for bilde

Fra det tidspunktet er opprettelsesprosessen den samme.

Endre passordet til et diskbilde

Nyere versjoner av macOS ser ikke ut til å kunne endre passordet for et diskbilde i Diskverktøy-applikasjonen. Det er et deaktivert menyalternativ som heter Endre passord, men det ser ikke ut til å være mulig å aktivere det. Det er imidlertid et kommandolinjeværktøy som kan brukes i stedet.

Åpne en terminal ved å navigere til Launchpad og finne terminalapplikasjonen. Bruk følgende kommando der YOUR_IMAGE er navnet på diskbildet:

hdiutil chpass YOUR_IMAGE.dmg

Du blir bedt om det eksisterende passordet og deretter det nye passordet ditt.

Passordbeskytt Microsoft Office-dokumenter

Microsoft Office-pakken har mange applikasjoner, og det er varierende degress for støtte for passordbeskyttelse. Vi dekker passordbeskyttelse for de tre vanligste applikasjonene Word, Excel og Power Point.

Et ord om Microsoft Office-kryptering

Docx-formatet for Microsoft Office-applikasjoner er egentlig et komprimert sett med xml-filer. Rett teksten til et ubeskyttet Microsoft Word-dokument finner du lett ved å pakke ut docx-filen. Når et dokument er passordbeskyttet, ser det imidlertid ut til å være kryptert. Filkommandoen i macOS viser de forskjellige typene.

$ fil jonistesting-protection.docx
jonistesting-protection.docx: CDFV2 Encrypted $ file jonistesting-unprotected.docx
jonistesting-unprotected.docx: Microsoft Word 2007+

Videre mislykkes forsøk på å pakke ut den beskyttede filen:

$ unzip jonistesting-protection.docx
Arkiv: jonistesting-protection.docx
Slutt på sentralt katalogsignatur ikke funnet. Enten er ikke denne filen
en zip-fil, eller den utgjør en disk i et flerdelt arkiv. I
sistnevnte tilfelle den sentrale katalogen og zipfile-kommentaren blir funnet på
den siste disken (e) i dette arkivet.
unzip: finner ikke zipfile-katalogen i en av jonistesting-protection.docx eller jonistesting-protected.docx.zip, og finner ikke jonistesting-protected.docx.ZIP, periode.

Mens unzipping av en ubeskyttet fil gir et antall ren tekstfiler. Klarte teksten til dokumentet kan hentes fra word / document.xml:

$ unzip jonistesting-unprotected.docx
Arkiv: jonistesting-unprotected.docx
oppblåsing: [Content_Types] .xml
oppblåsing: _rels / .rels
oppblåsing: word / _rels / document.xml.rels
oppblåsing: word / document.xml
oppblåsing: ord / tema / tema1.xml
oppblåsing: word / settings.xml
oppblåsing: word / fontTable.xml
oppblåsing: word / webSettings.xml
oppblåsing: docProps / app.xml
oppblåsing: docProps / core.xml
oppblåsing: word / styles.xml

"CDFv2 Encrypted" -strengen betyr virkelig to ting. Dokumentet blir identifisert som å bruke CDF (Compound Document Format) og det er kryptert. Å bruke en tekstredigerer for å åpne den krypterte filen viser denne strengen innebygd i den "keyBits =" 256 ″ hashSize = ”64 ″ cipherAlgorithm =” AES ””. Dette ser ut til å antyde at sterk AES 256-bit kryptering blir brukt.

Passordbeskytte et Microsoft Word-dokument

Beskyttelsesalternativet for Microsoft Word er i Verktøy-menyen. Velg Verktøy og deretter Beskytt dokument for å vise passordinnstilt dialogboks.

MS Word angi passordmeny

Det er noen veldig kornete innstillinger tilgjengelig.

MS Word angitt passord

Den første delen av dialogboksen Passordbeskytt er ganske lett å forstå. Skriv inn et passord for å åpne dokumentet for å forhindre at noen åpner det. Du kan eventuelt angi et passord for å endre dokumentet. Hvis en person bare har det første passordet, vil de bare kunne lese dokumentet og ikke endre det. Avmerkingsboksen “Bare anbefalt å lese” gjør bare noe hvis du ikke har spesifisert et endringspassord. Hvis du merker av i denne boksen, vil personer som åpner dokumentet, se følgende melding.

MS Word er ledetekst

De kan ganske enkelt klikke på Nei og åpne dokumentet i endringsmodus slik at det har begrenset verdi fra et sikkerhetssynspunkt. Men hvis du har spesifisert et endringspassord, vises ikke denne meldingen. I stedet vil de bli bedt om å enten oppgi endringspassordet eller klikke på "Read Only" -knappen som virkelig vil hindre noen i å endre dokumentet.

MS Word oppgir passord readonly

Beskyttelsesinnstillingene er litt mindre åpenbare. Du kan bare velge ett av følgende

 • Sporede endringer: holder oversikt over endringer
 • kommentarer: Tillat kommentarer
 • Les bare: hindrer folk i å gjøre endringer
 • former: lar folk fylle ut et skjema i dokumentet, men de vil ikke kunne endre skjemaet selv

Endre passordet til et Microsoft Word-dokument

I motsetning til macOS-applikasjoner, krever ikke Microsoft Word at du oppgir det gjeldende passordet for å endre eller fjerne et eksisterende passord. Alle kan velge verktøyene -> Beskytt dokument-menyelementet og fjern eller endre passordene.

Passordbeskytte et Microsoft Excel-dokument

Det er to forskjellige konsepter om beskyttelse med Microsoft Excel. På den ene siden er det mulig å "beskytte" en hel arbeidsbok eller individuelle regneark i den fra å bli endret, men dette forhindrer ikke at noen åpner filen. Passord som beskytter filen mot å bli åpnet er en annen prosess, og det er en viss overlapping i innstillingene. Forskjellene er dette:

 • Beskytt en arbeidsbok: forhindrer at arbeidsbokstrukturen endres. Ingen ark kan for eksempel legges til. Det hindrer ikke folk i å endre dataene i arket.
 • Beskytt et ark: kan beskytte selve arket mot å bli endret på noen måte.
 • Passordbeskytt filen: krever et passord for å åpne filen, og eventuelt også endre innholdet.

Hvis du vil bruke arbeidsbok- eller arkbeskyttelse, velger du Verktøy-menyen, og beskyttelseselementet lar deg velge mellom de to alternativene.

MS Excel passordmeny
Passord som beskytter hele arbeidsboken mot endringer er ganske grei. Angi et passord, og du kan eventuelt merke av for å spesifisere beskyttelse for strukturen i dokumentet og også vindusstørrelsene.

MS Excel-sett passordbeskytt arbeidsbok
Alternativene for å beskytte et spesifikt ark er mer kornete. Som standard kan brukere bare velge celler, men du kan velge å aktivere ytterligere tillatelser ved å merke de aktuelle avmerkingsboksene.

MS Excel-sett passordbeskyttelsesark
Hvis en bruker prøver å utføre en ikke tillatt handling, vises følgende melding.

MS Excel rediger beskyttet regnearkmelding
Hvis du vil ha et passord for å åpne eller endre dokumentet, må du bruke Lagre-alternativene når du lagrer filen. De samme alternativene som finnes i Word for å gi forskjellige passord for redigering og endring, samt anbefale skrivebeskyttet, er tilgjengelige.

MS Excel beskytter mot åpning

Endre passordet til et Microsoft Excel-dokument

For å endre arbeidsboken eller arkbeskyttelsen, klikk på Verktøy-menyen, velg Beskyttelse og klikk deretter ønsket alternativ for å beskytte dem. Du blir bedt om å oppgi passordet hvis det ble brukt.

MS Excel passord for endringsark
Hvis du vil endre åpningspassordet, velger du Passord-alternativet fra Fil-menyen. Du kan fjerne eller endre passordet i den resulterende dialogboksen.

Passordbeskyttelse av et Microsoft PowerPoint-dokument

Det er bare to alternativer for å beskytte et Microsoft PowerPoint-dokument; beskytte mot åpning og beskytte mot modifisering. I motsetning til de andre Microsoft Office-appene, bruker passordalternativet i Fil-menyen ordkryptering i stedet for passord. En passordbeskyttet PowerPoint-fil er en kryptert fil.

$ fil Presentasjon.pptx
Presentasjon.pptx: CDFV2 kryptert

Endre passordet til et Microsoft PowerPoint-dokument

Hvis du vil endre eller fjerne passordet i et Microsoft Power Point-dokument, går du tilbake til Fil-menyen, velger Passord og endrer eller fjerner passordet..

MS PowerPoint endre passord

Passordbeskytte et PDF-dokument

Alle macOS-applikasjonene - Pages, Numbers og Keynote - tillater eksport til PDF.

Keynote 7.0.5 eksport til PDF

Innenfor den eksportdialogboksen er et alternativ å angi et passord som vil være nødvendig for å åpne PDF-filen.

Antall PDF-sett passord

Passordbeskytt OpenOffice-dokumenter

OpenOffice lagrer også dokumenter i en komprimert fil, og når du pakker den ut, viser innholdet. Ren tekst i et ubeskyttet tekstdokument lagres i context.xml. Når passordbeskyttet er, kan hovedfilen fremdeles pakkes ut, men filen content.xml er ikke lenger lesbar.

Passordbeskytte et OpenOffice Text-dokument

Innstillingene for å passordbeskytte et OpenOffice Text-dokument finnes i lagringsdialogen. Velg Fil-menyen og deretter Lagre-alternativet. Merk av for Lagre med passord.

Avkrysningsrute for OO passord

Du blir bedt om å angi et passord på neste side. Du kan angi separate passord for åpning og endring ved å velge More Options-knappen.

OO angi passord

Endre passordet i et OpenOffice Text-dokument

For å endre passordet til et OpenOffice Text-dokument, trenger du å gå til menyen Alternativet Lagre som .... Kontroller at avkrysningsruten Lagre med passord er aktivert, og klikk på Lagre-knappen. Dette viser dialogboksen for passordoppsett der du kan endre passordet. Hvis du vil fjerne passordet, fjerner du merket for Lagre med passord før du klikker Lagre-knappen.

Passordbeskytte et OpenOffice regnearkdokument

Verktøy-menyen i OpenOffice regneark inneholder to alternativer for å beskytte enten det gjeldende arket eller hele dokumentet.
OO Ark beskytt ark eller arbeidsbok

Det er noen få valgbare alternativer når du beskytter et bestemt ark, men når du beskytter hele dokumentet er det bare et alt-eller-ingenting for å kreve et passord for å åpne dokumentet.

OO Sheet set sheet password
OO Ark angir passord for arbeidsboka

Alternativene for å beskytte arbeidsboka i det hele tatt er de samme som beskrevet i OpenOffice Text-delen. Disse innstillingene finnes i Lagre-menyen.

Endre passordet i et OpenOffice regnearkdokument

Å endre passordet i et OpenOffice regneark bruker den samme prosessen som å endre passordet i et OpenOffice Text-dokument.

Passordbeskytte et OpenOffice Presentasjonsdokument

Å beskytte et OpenOffice-presentasjonsdokument ligner veldig på å beskytte et OpenOffice Text-dokument. Hvis du krysser av for Lagre med passord i File Save-dialog, åpnes et dialogvindu for å angi et passord. Presentasjon støtter bare ett passordnivå for å åpne filen. Det er ikke noe eget passord for å tillate redigering.

OO Presentasjon angi passord

Endre passordet i et OpenOffice Presentasjonsdokument

Hvis du lagrer dokumentet på nytt med alternativet Lagre med passord merket, vises den innstilte passorddialogen hver gang. Du kan endre eller fjerne passordet fra den skjermen på det tidspunktet.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1