En komplett guide til DRM for nybegynnere

håndtrykk-36806_1280


DRM står for digital rettighetsadministrasjon. Det er en paraplybegrep for all teknologi som brukes til å kontrollere tilgang og begrense bruken av proprietær maskinvare og programvare og opphavsrettsbeskyttet arbeid. Det kan forhindre at eieren av et produkt endrer, reparerer, forbedrer, distribuerer og bruker ellers produktet på en måte som ikke er autorisert av opphavsrettsinnehaveren.

I mange land er omgåelse av DRM ulovlig, og det samme er opprettelse og distribusjon av verktøy som brukes til å omgå DRM.

Hvorfor DRM?

Det uttalte formålet med DRM er å forhindre piratkopiering og beskytte åndsverk. Ved å begrense hva eieren kan og ikke kan gjøre med produktet sitt, kan opphavsrettsinnehavere forhindre tyveri av åndsverk, brudd på opphavsretten, opprettholde kunstnerisk kontroll og sikre fortsatt inntektsstrømmer. DRM kan bidra til å sikre eiersikkerhet ved å begrense hvordan den brukes.

Innehavere av opphavsrett implementerer DRM av mindre nøye grunner. DRM kan hindre konkurrenter fra å forbedre produktet. Det kan gjøre produkter uforenlige med hverandre, og tvinger eiere til kun å kjøpe kompatible produkter som kommer opphavsrettsinnehaveren til gode. Det kan tvinge eiere til å oppgradere til det nyeste produktet når DRM-ordningen endres. DRM kan forhindre eiere i å kopiere, selge, gi bort, reparere eller endre sine produkter, noe som fører til økte inntekter.

Fungerer DRM?

DRM kan forhindre at eiere bruker produktene sine på måter som ikke er autorisert av opphavsrettsinnehaveren. Hvor effektiv den er avhenger av den individuelle DRM-teknologien.

Electronic Frontier Foundation, en non-profit digital rettighetsgruppe og stor kritiker av DRM, argumenterer for at det ikke er noe som tyder på at DRM forhindrer piratkopiering eller beskytter brukere.

Argumentet mot DRM

Når en forbruker kjøper et produkt, overføres det fullstendige eierskapet til det produktet fra produsenten eller forhandleren til forbrukeren. DRM forstyrrer den enkle juridiske forutsetningen ved å beholde visse eierforhold for den opprinnelige opphavsrettsinnehaveren.

Mange forbrukerrettighetsgrupper, inkludert Electronic Frontier Foundation, har tatt en sterk anti-DRM-holdning. De hevder at DRM-intensjonen ikke er å beskytte forbrukere eller åndsverk, men å ulempeiere, kvele innovasjon fra konkurrerende konkurrenter, skjule mangler og forhindre dem i å virkelig eie et produkt.

  • DRM kan forhindre at eieren av et produkt selger det eller gir det bort. Dette kan for eksempel forhindre biblioteker og utleiebutikker i å gjøre forretninger.
  • I henhold til DRM-lovgivning kan sikkerhetsforskere saksøkes hvis de utsetter sårbarheter i et produkt. Et universitetets forskerteam kunne ikke publisere informasjon om feil som for eksempel utsetter kundenes private informasjon.
  • DRM kan forby kunder å legge til eller fjerne funksjoner fra et produkt som de eier. En oppfinner kan være forhindret i å selge et tilbehør for å forbedre et eksisterende produkt, for eksempel.
  • DRM kan forby kunder å endre formatet til et digitalt produkt, for eksempel å endre formatet til en lyd- eller videofil slik at de fungerer med en annen spiller eller enhet.
  • DRM kan begrense eierne til å bruke visse tilbehør og kompatible produkter med en enhet. Skriverpatroner er et bemerkelsesverdig eksempel på dette.
  • DRM kan forhindre kunder i å reparere ødelagte produkter på egen hånd. En datamaskinprodusent kan ugyldiggjøre en enhetsgaranti hvis kunder for eksempel går til en tredjepart for reparasjoner og reservedeler.

Anti-DRM er ikke pro-piratkopiering

DRM-talsmenn likestiller ofte det å være anti-DRM til å være pro-piratkopiering. Dette er rett og slett ikke sant og er et stigma utført av dem som ville fjerne forbrukernes rett til eierskap.

Det er mer effektive metoder for å bekjempe piratkopiering som opphavsrettsinnehaver kan ansette enn DRM, som vi vil diskutere senere.

Eksempler på DRM-maskinvare:

smartphones

Den nyeste iPhone laget overskrifter for å fjerne den standard analoge hodetelefonkontakten, og tvang brukerne til å lytte til musikken sin og annen lyd gjennom et rent digitalt signal via trådløs Bluetooth, AirPlay eller Lightning-kontakten. Det er ikke noe i veien med det, men åpner døren for DRM-misbruk.

Nilay Patel publiserte en artikkel om The Verge hvor han forklarte potensialet for alvorlige problemer:

"Begrensning av lydutgang til en ren digital tilkobling betyr at musikkforleggere og streamingfirmaer kan begynne å insistere på digitale opphavsrettshåndhevelsesmekanismer [...] du kan satse på at musikkbransjen kommer til å begynne å slå ned på" uautoriserte "avspillings- og innspillingsenheter uansett. ”

Patel forklarer underholdningsindustrien har kjempet mot det "analoge smutthullet", og nå kan det bedre kontrollere hvordan brukere spiller av lyd.

DVD og Blu-Ray

De fleste DVD-filmer er kryptert med DRM, slik at de ikke kan rives, kopieres og sikkerhetskopieres.

Blu-Ray tar dette et skritt videre med flere flere lag med DRM, noe som gjør det umulig å spille av platene på noe annet enn en Blu-Ray-spiller og HD-TV som støtter videokryptering. For å spille av en Blu-Ray-disk på en datamaskin er det nødvendig med et HDCP-kompatibelt skjermkort og skjerm. Programvaren som brukes til å lese diskene er ikke gratis, og de kan ikke spilles av gratis programvare på grunn av DRM.

Free Software Foundation kunngjorde en boikott av alle HD-DVD og Blu-Ray-disker i 2006.

skrivere

I september 2016 oppdaterte HP beryktet firmware på en rekke skrivere som gjorde dem uforenlige med skriverkassetter uten merkevare. Eiere ble tvunget til å kjøpe HP blekkpatroner, som er dyrere enn de generiske merkevarealternativene. Hvis et annet merke ble brukt, selv om det tidligere var kompatibelt, vil skriveren varsle eieren om at kassetten var "skadet" og at den måtte byttes ut.

Etter enorm kundeopprør og en begjæring sendt av Electronic Frontier Foundation, ba HP om unnskyldning for DRM og ga ut en valgfri firmwareoppdatering for å gjenopprette skrivere til normal.

TV

Mange smarte TV-er som selges i dag, er utstyrt med en innebygd platefunksjon. Dessverre er innholdet du spiller inn med smart-TV-en din sannsynligvis låst til den TV-en ved hjelp av DRM, og det kan ikke spilles av på noen annen enhet. Videre kan DRM begrense tiden du har lov til å registrere. Produsenter av smarte TV-er kan samarbeide med opphavsrettsinnehavere for å aktivere DRM som er innholdsspesifikk, så det gjelder bare visse TV-serier og filmer.

apparater

Selv husholdningsapparater og kjøkkenapparater kan bruke DRM. Keurig, kaffeselskapet som lager øyeblikkelig kaffedispenser ved bruk av engangsbelegg, forsøkte dette i 2014. Selskapet la merke til at kunder begynte å bruke off-brand pods og gjenbrukbare pods for å spare penger. For å tvinge kunden til å kjøpe bare Keurig-merkevareputer, inkluderte Keurig 2.0-maskinen en skannefunksjon som ville låse ut konkurrentens pods som ikke inneholdt et spesielt merke.

DRM baklyktes, og salget av den nye Keurig falt. Ikke bare kunne tredjeparts pods ikke brukes, men eldre versjoner av Keurig merke pods var også låst ute. Eiere var forutsigbart rasende.

Eksempler på DRM-programvare

Digital musikk, video og bøker

iTunes er kanskje det mest kjente eksemplet på å bruke DRM for å beskytte digitale medier, inkludert musikk og video. Den bruker et eget DRM-opplegg kalt FairPlay, som er innebygd i alle Apple-enheter og mediaspillere. FairPlay sørger for at media som er kjøpt fra App Store og iTunes, bare kan spilles av Apple-produkter. Disse kan omfatte filmer, musikk, TV-serier, ebøker og apper.

Apps

Med mindre du jailbreak din iPhone eller iPad, som ugyldiggjør garantien, kan iOS-enheter bare bruke apper som er oppført i App Store. I motsetning til Android, er det ingen innstillinger for å tillate installasjon av apper fra tredjepartsutviklere.

Denne taktikken forhindrer eiere av iPhone og iPad i å bruke apper som Apple ikke godkjenner. Disse appene kan være piratkopiert, inneholde eksplisitt innhold, forårsake skade på enheten eller bli brukt til å modifisere enheten på en måte som ellers ikke er gunstig for Apple. Det er for eksempel umulig å forfalske GPS-posisjonen din eller endre hvilke porter og apper som kan brukes på en iPhone uten å jailbreaking den.

Programvare og videospill

Kommersiell programvare bruker DRM på en rekke måter for å forhindre uautorisert distribusjon og piratkopiering. Det kan begrense hvor mange enheter en enkelt kopi av programvaren kan installeres på (Evernote, Microsoft Office). En annen taktikk er vedvarende online autentisering, som krever en internettforbindelse slik at programvaren kan "ringe hjem" for å sikre at det er en legitim kopi (Diablo 3, Assassin's Creed II). Produktnøkler er også et enkelt middel til å bekrefte kjøp av programvare, men det er normalt begrenset til fysiske disker og ikke nedlastinger online.

Motivasjonen for å forhindre piratkopiering er forståelig, men å begrense antall enheter og håndheve bruk av produktnøkler kan begrense videresalg eller gi bort brukt programvare, en praksis som eieren skal ha rett til å gjøre. Vedvarende online autentisering skaper personvernkomplikasjoner og kan forhindre at eiere kan glede seg over programvaren sin uten internettforbindelse.

I tillegg til å forhindre uautorisert kopiering og distribusjon, kan DRM også forhindre brukere i å endre, forbedre eller fjerne funksjoner fra programvaren. Den uttalte intensjonen er å beskytte åndsverk, men det kan også hindre konkurranse.

Hva er ikke DRM

Streamingtjenester

Innholdet i gratis og abonnementstrømmetjenester, som Netflix og Spotify, kan ikke kvalifiseres som DRM-beskyttet. Bare fordi du betaler 10 dollar i måneden for et Netflix-abonnement, betyr ikke det at du eier hver film og TV-serie i Netflix-biblioteket.

Så hvor er linjen? DRM forstyrrer spesielt eierskapet. Hvis du eier noe, bør du være i stand til hva du vil med det, og forhindre at du tar ubegrensede kopier og distribuerer det til fremmede. Streaming av innhold betyr ikke at du eier det.

Streaming er en tjeneste, og tjenester er ikke produkter, derfor kan de ikke eies, og DRM i tradisjonell forstand kan ikke brukes.

uforlikelighet

DRM hindrer deg i å gjøre det som vil være mulig uten det. Hvis en skriverkassett er fullt kompatibel med en skriver på alle måter, bortsett fra noen vilkårlige begrensninger designet for å låse ut tredjeparter, er det DRM.

DRM påvirker imidlertid ikke den underliggende teknologien. Hvis bare ett selskap lager en kompatibel kassett for en skriver og det ikke er noen tredjepartsalternativer tilgjengelig, er det ikke DRM.

Sikkerhet

Dette er kanskje den minst tydelige linjen i hva som er og ikke DRM. La oss si at Apple skulle begrense Macbook- og iPhone-brukere til Apple-merkets ladekabler fordi tredjepartsprodukter hadde en jevn fortegnelse over å briste i flammer. Hensikten med denne begrensningen vil ikke være å beskytte Apples copyright, men kundenes beste.

Dette er bare et hypotetisk eksempel, men på hvilket tidspunkt blir en sikkerhetsbegrensning til DRM? Dette må vurderes produkt for produkt.

DMCA

Digital Millenium Copyright Act fra 1998 gjør det ulovlig i USA å produsere eller spre all teknologi som gjør at eiere kan omgå DRM-beskyttelsen på produktene sine. DMCA gjør i all hovedsak å omgå DRM av en eller annen grunn til en forbrytelse.

Lovens intensjon var å dempe piratkopiering av digitale produkter, men den har blitt brukt for å dempe sikkerhetsforskere som finner feil i produktene, og forhindre at konkurrenter kan reversere tekniske produkter, og bringer rettferdig bruk i fare.

Til tross for loven har DMCA i stor grad vært ineffektive med å beskytte DRM-systemer og produktene de angivelig beskytter mot programvarepirater. Gratis programvare for omgåelse av DRM florerer online. Som mønsteret med DRM-lover, går skurkene fri og de flinke karene blir straffet.

Bekjempelse av DRM

Det kanskje frustrerende faktumet om DRM er at det ikke fungerer. Google noen av eksemplene ovenfor, og du er nesten sikker på å finne et middel til å omgå DRM på første resultatside. DRM tjener vanligvis bare til å bry og straffe ærlige forbrukere og gjør lite for å forhindre piratkopiering og tyveri av åndsverk.

Selv om cracking DRM er ulovlig i mange land, er lovene vanskelig å håndheve og gjør lite for å stoppe brudd på opphavsretten.

Hvordan kan du bekjempe DRM? Vi kan ikke oppmuntre deg til å bruke DRM-fjerningsprogramvare og delta i piratkopiering, men det er andre alternativer for både skapere og forbrukere.

streaming

For digitale medier glemmer strømming av innhold mange av de mest kontroversielle aspektene ved DRM. Det kan gi en bedre kundeopplevelse, krever ikke at kunden skal kjøpe et produkt, og er relativt vanskelig å piratkopiere, i alle fall i høy kvalitet. Du trenger ikke se lenger enn Netflix for å se hvordan en strømningsmodell kommer både kunder og rettighetshavere til gode.

Lett innholdsbeskyttelse

Lett innholdsbeskyttelse, eller LCP, er en erstatning for DRM-kryptering som fortsatt er i utvikling. Utviklet GiantSteps, rettet spesielt mot e-bøker, sier at det vil skape et standardisert kryptering på tvers av alle utgivere som ikke låser kunder inn på en bestemt plattform. I teorien ville dette sikre at et digitalt produkt ble kjøpt, men la det brukes på flere plattformer som nettbrett, smarttelefoner og e-lesere som Kindle og Nook.

LCP lover å være mindre påtrengende, gi en bedre brukeropplevelse og være lettere å implementere enn tradisjonell DRM. Hvordan nøyaktig den implementeres, kan imidlertid fortsatt være i strid med anti-DRM-prinsippene som er angitt, er EFF og andre forbrukerrettighetsgrupper.

Gå DRM-fri

Bedrifter som er dristige nok til å sette ut DRM-frie produkter, tjener ofte respekten og gjentar virksomheten til kundene sine. Å gå DRM-fri viser at et selskap er trygg på at det har best mulig produkt og at forbrukere er villige til å betale for det.

CD Projekt Red, produsentene av hit-spillserien Witcher, ga ut de to siste delene av serien uten DRM. Selskapet bemerket at etter utgivelsen av Witcher 2: Assassin of Kings, ble den DRM-beskyttede diskversjonen distribuert av Atari piratkopiert flere ganger enn den DRM-frie versjonen som ble solgt via online nedlasting. Witcher 3: The Wild Hunt fortsatte å bryte salgsrekorden.

Kunder kan støtte DRM-fri programvare ved ikke bare å kjøpe den, men kjøpe den fra en markedsplass som støtter DRM-frie produkter. GOG.com selger for eksempel bare DRM-gratis spill, inkludert The Witcher-serien.

Rettferdig merking

I fjor begjærte EFF Federal Trade Commission å innføre merkingsregler som vil kreve at detaljister skal advare kunder hvis produkter inneholder DRM.

Rettferdig bruk

Lovgivning om rettferdig bruk sier at opphavsrettsbeskyttet materiale kan kopieres til "begrensede og transformative" formål uten tillatelse fra eieren av copyright. DRM kjører ofte i strid med disse lovene ved å forstyrre muligheten for at det begrensede materialet kan kopieres eller deles. Rettferdig bruk kan brukes til å kommentere, kritisere eller parodiere et opphavsrettsbeskyttet verk. Det brukes ofte av journalister og andre former for medier.

Framtiden til DRM: blockchain tech

En blockchain er en desentralisert, uforanderlig, offentlig hovedbok av transaksjoner. Det er mest kjent av Bitcoin for å forhindre at brukere bruker den samme bitcoin to ganger og sprøyter inn nye bitcoins i økonomien i et bestemt tempo.

Men blockchain stiger som en forstyrrende teknologi med grenseløse applikasjoner. En av disse applikasjonene er proveniens eller bevis på eierskap. På denne måten kan blockchain brukes i DRM-ordninger for å sikre at noen som spiller digitale medier, for eksempel en sang eller video, faktisk eier det.

Blockchain DRM-drevne systemer er fortsatt i utvikling, og de kan hjelpe eller skade forbrukere avhengig av hvordan de implementeres. Det kan fungere som et felles rettighetslager for innholdseiere og kan til og med muliggjøre overføring av rettigheter mellom brukere. Det kan også brukes til å håndheve alle de dårlige retningslinjene vi påpekte ovenfor, fordi blockchains er mye vanskeligere å hacke eller omgå.

I slekt: Hva er blockchain? 10 eksperter forklarer blockchain med 150 ord eller mindre.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

46 − = 39

map