Is het opstarten van Windows traag? Hoe dit te versnellen door opstartprogramma’s te vinden en uit te schakelen

Windows opstartprogramma's


De verwerkingskracht wordt elk jaar beter. Waar computers ooit moeite hadden om zelfs maar één proces tegelijk te verwerken, kunnen de meeste nieuwere machines nu vrij snel tientallen verwerken. Hoe meer programma's u echter op uw computer installeert, hoe meer programma's u mogelijk probeert uit te voeren bij het opstarten. Erger nog, Windows-besturingssystemen worden vaak geleverd met een groot handvol vooraf geïnstalleerde systeemprogramma's die proberen op te starten bij het opstarten. Als gevolg hiervan hebt u mogelijk te maken met een traag opstartprobleem van Windows dat gewoon niet lijkt te verdwijnen en zelfs erger kan worden.

Hoe ouder uw machine wordt, hoe waarschijnlijker het is dat deze langzamer gaat draaien bij het opstarten. Veel van die opstartprogramma's kunnen nuttig zijn, maar de kans is groot dat de meeste niet automatisch hoeven in te schakelen wanneer u Windows gebruikt. Als zodanig is het een goed idee om erachter te komen welke programma's op uw computer worden uitgevoerd bij het opstarten, zodat u de geheugen-hongerige apps die u niet nodig hebt kunt uitschakelen.

Algemene Windows opstartprogramma's

Met "opstartprogramma's" bedoelen we alle programma's die zijn ingesteld om te draaien Aan wanneer u Windows opstart. Dat betekent dat terwijl Windows omhoog gaat, deze programma's op de achtergrond beginnen te draaien en soms ook op de voorgrond. Meestal zijn dit programma's die hun logo laten knipperen zodra u zich aanmeldt bij uw gebruikersaccount op een Windows-machine, hoewel niet alle opstartprogramma's dit doen.

Meest opstartprogramma's zijn eenvoudig software die u voor verschillende doeleinden op uw computer hebt geïnstalleerd. Sommige zijn programma's die vooraf op uw computer zijn geïnstalleerd, afhankelijk van de apparaatmaker.

U hebt niet dezelfde opstartprogramma's op uw computer geïnstalleerd als andere Windows-gebruikers. Niettemin zijn sommige applicaties zo gewoon dat er een goede kans is dat u en vele anderen ze hebben geïnstalleerd en opstarten met Windows.

Hier zijn enkele veel voorkomende, niet-essentiële programma's die uw Windows-besturingssysteem kunnen vertragen tijdens het opstarten:

Adobe Reader en Adobe Acrobat

Of het nu voor zakelijk of persoonlijk gebruik is, Adobe Reader en Adobe Acrobat zijn heel gebruikelijk voor veel Windows-gebruikers. Dit programma is ook een veel voorkomend opstartprogramma. Hoewel Adobe Reader en Adobe Acrobat slechts een minimale impact hebben op uw opstartproces, is dit een cumulatief effect.

iCloud Drive

Apple-gebruikers hebben waarschijnlijk de iCloud Drive op hun Windows-machines geïnstalleerd. Gezien hoe het werkt, start iCloud Drive bij het opstarten en heeft het een zeer grote impact op het opstartproces. Hoewel we deze afzonderlijk kunnen vermelden (zoals ze afzonderlijk in het menu met opstartprogramma's worden weergegeven), zijn iCloud Photo Stream en iCloud Services ook opstartprogramma's die worden gestart bij het opstarten van Windows. Ook zij hebben een aanzienlijk voordeel op RAM tijdens het opstarten.

Apple Push

Met een push-notificatieservice, het Apple Push-programma, kunnen app-ontwikkelaars meldingen naar uw apparaat pushen. Pushmeldingen zijn zeker een optionele functie, waardoor dit een zeer optioneel opstartprogramma is.

iTunes Helper

Apple-software slaat weer toe. De iTunes Helper is precies hoe het klinkt. Dit programma helpt uw ​​iTunes bij het starten op uw Windows-besturingssysteem. Het heeft ook een vrij grote impact op het opstartproces.

Microsoft OneDrive

Geen verrassingen hier, echt waar. Microsoft OneDrive is nu standaard voor Windows-gebruikers en wordt automatisch geladen en op de achtergrond uitgevoerd. Omdat het begint te synchroniseren met uw clouddrive zodra u Windows inschakelt, heeft het een enigszins grote impact op het opstartproces.

Dropbox

OneDrive is mogelijk inbegrepen voor Windows-gebruikers, maar Dropbox is een van de meer populaire clouddrive-applicaties die beschikbaar zijn. Net als bij OneDrive begint Dropbox, zodra je Windows start, te synchroniseren met de cloud, wat een vrij grote impact op je opstartgeheugen heeft.

Google Drive

Precies daar met Dropbox en OneDrive is Google Drive niet alleen meer voor webbrowsers. Er is een afzonderlijke app die u rechtstreeks verbindt met uw Google Drive-account. Als je deze hebt gedownload, wordt deze geladen wanneer je Windows opstart, en met een grote geheugenimpact.

Steam Client Bootstrapper

Gamers, pas op! Als u Steam gebruikt, wordt de gedownloade client gestart bij het opstarten en gebruikt deze daarbij veel geheugen. En eerlijk gezegd, er is echt geen reden voor behoefte aan om helemaal een opstartprogramma te zijn. Natuurlijk heeft elke echte gamer een rig met een gezonde hoeveelheid geheugen, maar hoe minder opstartprogramma's, hoe beter.

CyberLink YouCam

CyberLink YouCam is een van de vele softwaretoepassingen die vaak vooraf worden geïnstalleerd door apparaatfabrikanten en is een meegeleverde webcam-app. Het draait vaak bij het opstarten en kan een merkbare invloed hebben op uw opstartproces.

Skype

Zoveel als we willen en Skype, het is niet echt nodig dat deze automatisch wordt uitgevoerd bij het opstarten. Skype kan soms ook behoorlijk opdringerig zijn en soms heel moeilijk te sluiten zijn wanneer het fouten begint te maken. Skype is ook geen lichtprogramma en heeft vaak grote gevolgen voor uw systeem. Ik heb gemerkt dat het met name in Windows 8.1 voor een vrij lange vertraging van opstartsnelheden kan zorgen.

Spotify

Muziek-apps zijn populair, maar weinig zo populair als Spotify. Dat wil zeggen, er is een goede kans dat je de Spotify-app op je computer hebt, en als je dat doet, start deze waarschijnlijk met Windows met een merkbaar grote impact op het geheugen.

Windows Defender

De ingebouwde antivirusfunctie voor Windows wordt automatisch gestart, zolang u deze hebt ingeschakeld. Als je het hebt uitgeschakeld terwijl je een andere AV-tool bedient, wordt deze waarschijnlijk niet geladen. Zelfs nog, hoewel het slechts een minimale impact heeft op het opstarten, heeft het nog steeds invloed op het proces.

VPN-software (willekeurig)

Alle VPN-hulpprogramma's die u gebruikt, worden waarschijnlijk zo snel mogelijk geladen als Windows. Sommige kunnen zelfs worden ingesteld om in te schakelen zodra u Windows opstart en een internetverbinding vindt. Dat is een veiligheidsfunctie, maar het kan een aantal belangrijke snelheidsreducties veroorzaken tijdens het opstartproces.

Antivirussoftware (elke)

Buiten Windows Defender wordt elke AV-suite geladen wanneer Windows wordt geladen. Net als bij VPN-tools is dat een veiligheidsmaatregel, maar het kan een enorme vertraging in het opstartproces veroorzaken, afhankelijk van het programma dat u gebruikt.

Hoe opstartprogramma's te vinden

Ongeacht of u Windows 10, 8.1 of 7 gebruikt, u zult merken dat de opstartprogramma's in uw Taakbeheer worden vermeld.

Je kunt naar Taakbeheer gaan door tegelijkertijd in te slaan ctrl + alt + del en selecteer de Taakbeheer vanuit het menu of typ "taakbeheer" in de Windows-zoekbalk.

Vanaf daar klikt u op de Opstarten tab.

opstartvensters

U ziet nu een lijst met programma's die automatisch worden ingesteld om te starten wanneer u Windows inschakelt. (* Merk op dat als je een trojan of ander type malware hebt die opstart wanneer je je computer aanzet, deze waarschijnlijk is ontworpen om hier niet te verschijnen.)

Windows laat u weten welke impact elk programma heeft op het opstartproces. Niveaus worden aangegeven met hoog, laag, of geen. Sommige programma's zijn gemarkeerd met niet gemeten. Er zijn verschillende redenen waarom de impact van een programma mogelijk niet wordt gemeten, inclusief als het zo recent is geïnstalleerd dat Windows nog geen kans heeft gehad om het daadwerkelijk te meten. Dat gezegd hebbende, je kunt een aantal oplossingen vinden om dat probleem op te lossen bij Stack Overflow.

Voor gebruikers van Windows 10 zult u merken dat programma's met meerdere geïnstalleerde subprogramma's als een groep worden weergegeven. U kunt op de naam van die applicatie drukken om de volledige lijst weer te geven.  

Windows opstartprogramma's

U kunt de huidige laadstatus bij het opstarten van de applicatie (ingeschakeld of uitgeschakeld) en de uitgever van de applicatie zien (met name minder belangrijk voor onze huidige doeleinden).

U hoeft nu alleen nog maar te beslissen welke programma's u wilt uitschakelen. Dit kan ook een goede kans voor u zijn om te beslissen of u het wilt of niet houden alle programma's die momenteel worden geladen met Windows. Als je je computer al een aantal jaren gebruikt, heb je misschien een groot aantal applicaties verzameld die je echt niet meer nodig hebt of wilt, maar die je systeem nog steeds overvol.

Hoe opstartprogramma's uit te schakelen

Hier is je eerste beetje goed nieuws: het opstarten van opstartprogramma's is eigenlijk heel eenvoudig. Hieronder geven we enkele instructies voor het uitschakelen van opstartprogramma's in Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

Schakel opstartprogramma's uit in Windows 10/8/7

Laad eerst uw Taakbeheer en open het tabblad Opstartprogramma's met behulp van de alt + ctrl + del methode of typen Taakbeheer in het Windows-zoekmenu.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op een van de opstartprogramma's die u wilt uitschakelen. Ik ga bijvoorbeeld het laden van Steam bij het opstarten uitschakelen.

Windows opstartprogramma's

Klik nu gewoon op disable. En je bent klaar. U kunt testen of dit werkte door uw computer opnieuw op te starten en te kijken of de nu uitgeschakelde toepassing nog steeds start bij het opstarten. Als alles werkt zoals bedoeld, het Moeten niet meer laden. Als het nog steeds wordt geladen, kunt u overwegen om verder te gaan in de individuele instellingen van de toepassing of, in het geval van een programma dat u niet nodig heeft, het helemaal te verwijderen.

Andere redenen voor het langzaam opstarten van Windows

Er kunnen enkele problemen zijn die de opstartsnelheid van Windows negatief beïnvloeden. Het aantal lopende opstartprogramma's is slechts een van de vele verschillende oorzaken. Er zijn zelfs verschillende problemen die ertoe kunnen leiden dat uw Windows-besturingssysteem langzaam opstart op uw laptop of pc. Lees onze gids over het versnellen van een trage laptop of pc.

Virussen of malware

Als Windows traag opstart, kan uw computer worden geïnfecteerd door een virus of een ander type malware. Hoewel dit misschien technisch gezien ook een opstartprogramma-optie, de meeste malware zal zich in uw systeem verbergen voor zover u de opstartbewerking niet kunt vinden en uitschakelen zoals bij officiële programma's.

Daarom raden we aan een virusscan uit te voeren eerste voordat u een van uw opstartprogramma's uitschakelt. Volg deze stappen:

  • Schakel uw computer normaal uit en vervolgens weer in. Tijd hoe lang het duurt voordat uw Windows volledig is opgestart.
  • Voer een antivirusprogramma uit. Als u malware of verdachte programma's vindt, verwijdert u deze van uw machine.
  • Probeer het opnieuw opstarten van Windows opnieuw te timen. Als de snelheid is verbeterd, weet je dat je het probleem hebt opgelost.

Benieuwd welke programma's u zou moeten gebruiken? We raden enkele antivirussoftwaretoepassingen aan die u kunnen helpen malware van uw systeem te verwijderen. Bekijk onze gids over de beste vrij antivirusprogramma's voor Windows- en Mac-computers.

Zie ook: Cheatsheet voor Windows-herstel

Je hebt weinig ruimte op de harde schijf

Het is moeilijk voor te stellen dat de meeste gebruikers tegenwoordig onvoldoende ruimte op de harde schijf hebben. Maar als u een low-end computer of laptop hebt gekocht, of als u een Windows 10-tablet gebruikt, zou u kunnen beginnen met weinig beschikbare ruimte om mee te beginnen.

Uw computer heeft meer nodig dan alleen RAM om soepel te werken. Het heeft ook een bepaalde hoeveelheid beschikbare ruimte op de harde schijf nodig. Anders beginnen de dingen een beetje langzaam te lopen. Volgens Microsoft hebt u minimaal 16 GB vrije ruimte op de harde schijf nodig om Windows 10 effectief te kunnen uitvoeren. Minder dan dat zal waarschijnlijk goed zijn, maar als je eenmaal te ver onder dat niveau begint te duiken, zul je waarschijnlijk een aantal opmerkelijke en negatieve effecten op je snelheden zien.

Volgens verschillende andere technologie-experts is er geen specifieke hoeveelheid vrije ruimte nodig hebben, omdat dat per computer zal verschillen, maar Anandtech beveelt eigenlijk 25 procent vrije ruimte aan voor mensen met solid-state drives (SSD's). Voor mechanische harde schijven is de aanbevolen hoeveelheid overal ter wereld, van 10 procent tot waar u maar wilt. Uiteindelijk is de redenering echter dat uw Windows-systeem een ​​bepaalde hoeveelheid vrije ruimte nodig heeft om effectief te defragmenteren of om uw bestandssysteem op te ruimen dat na verloop van tijd gefragmenteerd kan groeien en dingen een beetje kan vertragen.

Het vrijmaken van ruimte op de harde schijf is eenvoudig. Zoek programma's waarvan u weet dat u ze niet gebruikt of bestanden die ruimte innemen die u niet meer nodig heeft en verwijder ze. Het terughalen van meerdere GB ruimte op de harde schijf kan echter een beetje moeilijk zijn, dus u kunt overwegen een back-up van die gegevens te maken op een externe schijf of een cloud-schijf voordat u deze volledig verwijdert.

Er zijn een aantal opties, maar we raden cloudback-up aan als een van de beste en veiligste opties. Fysieke externe schijven kunnen beschadigd raken, kapot gaan of verloren gaan. Ondertussen zijn clouddrives extreem veilig en zijn ze meestal 'toekomstbestendig', u kunt bijvoorbeeld in de toekomst toegang krijgen tot die gegevens zonder u zorgen te maken over compatibiliteit. Ze zijn ook apparaat- en besturingssysteemneutraal, dus u kunt die bestanden opnieuw downloaden naar een ander systeem.

Cloudopties worden elk jaar groter, dus we raden aan om eerst de verschillen tussen cloudback-up en cloudopslag te lezen voordat je erin duikt.

Jouw computer heeft weinig geheugen

Dit is een probleem dat meestal teruggaat tot de leeftijd van uw laptop of pc. Nieuwere systemen hebben doorgaans meer geheugen omdat het geheugen elk jaar goedkoper wordt. Een 2-jarige laptop of pc heeft waarschijnlijk minder RAM-geheugen dan een computer met een vergelijkbare prijs die u vandaag zou kopen. Helaas voor computergebruikers worden programma's groter en geheugenintensiever, zodat extra geheugencapaciteit nodig is.

U kunt zien hoeveel geheugen lopende processen verbruiken door Taakbeheer op Windows te openen.

Selecteer in Taakbeheer Prestatie.

Windows opstartprogramma's

Zoals u kunt zien, heeft mijn laptop 8 GB RAM, waarvan 1,7 GB momenteel niet wordt gebruikt. Ik heb voldoende RAM beschikbaar om al mijn bewerkingen uit te voeren, dus het hebben van een aantal opstartprogramma's is geen probleem. Nog steeds, zelfs met 8 GB RAM, gaan teveel opstartprogramma's problemen veroorzaken.

Voor u is dit misschien niet het geval. Als uw systeem al het beschikbare geheugen gebruikt tijdens normaal gebruik zonder een belangrijk RAM-varken dat loopt, er is een goede kans dat het ook bij het opstarten te veel geheugen in beslag neemt.

Microsoft beveelt minimaal 1 GB RAM aan om Windows effectief te starten en uit te voeren op een 32-bits systeem en 2 GB voor 64-bits systemen. Als uw systeem zich op of nauwelijks boven de minimumvereiste bevindt, zullen langzame opstartproblemen een waarschijnlijk scenario voor u zijn. En zoals gezegd, hoe ouder het systeem met Windows 10, hoe waarschijnlijker het is dat uw opstartproces ook traag zal zijn.

Oplossingen? Nou, je zou je RAM kunnen upgraden. Voor een pc is dit meestal eenvoudiger en iets wat de meeste gebruikers zelf kunnen doen met een paar YouTube-video's. Laptop-bezitters willen misschien een professional om hun systeem-RAM te upgraden.  

Pas uw virtuele geheugen aan

Windows gebruikt een lastige methode om een ​​deel van de ruimte op uw harde schijf aan geheugen te wijden. Wanneer het geheugen vol raakt, gebruikt het zijn speciale slots op uw harde schijf om de geheugenpaginabestanden op te slaan. U kunt zelfs verhogen of verlagen hoeveel van uw harde schijf is toegewezen aan virtueel geheugen. En er is een goede kans dat je dat wilt verminderen het virtuele geheugen op uw pc of laptop, omdat dit ervoor kan zorgen dat uw opstartprocedure te langzaam wordt uitgevoerd.

Standaard heeft Windows 10 minimaal 16 MB gereserveerd voor virtueel geheugen. Hoewel het lijkt alsof het vergroten van dit een goede manier is om een ​​computer met weinig RAM tegen te gaan, is het eigenlijk contraproductief. Harde schijven zijn veel langzamer dan geheugenchips en daarom is het virtuele geheugen een back-upsysteem.

Er is zelfs een kans dat uw virtuele geheugentoewijzing te hoog is, waardoor prestatieproblemen ontstaan, zelfs bij het opstarten.

Om uw virtuele geheugen te controleren, gaat u naar het zoekmenu op de opstartbalk en typt u in "Pas het uiterlijk en de prestaties van Windows aan."  Klik vervolgens op de Geavanceerd en onder het gedeelte dat zegt Virtueel geheugen, Klik op Verandering:

Windows opstartprogramma's

U ziet nu wat uw huidige toewijzingen zijn onder aan het venster. Wat u zoekt, is om te zien of uw huidige toewijzing is hoger dan jouw aanbevolen toewijzing. Als dit het geval is, ondervindt u mogelijk ernstige prestatieproblemen.

De beste optie is om de grootte van het virtuele geheugen handmatig aan te passen. Om dat te doen, haal het vinkje weg het vakje naast Beheer automatisch paging-bestandsgroottes voor alle apparaten, dan onder Aangepast formaat, voer het nummer hiernaast in Aanbevolen in zowel de Eerste en Maximumgrootte dozen. Dit beperkt de hoeveelheid virtueel geheugen die kan worden gebruikt, en hopelijk versnelt het een beetje.

Afgezien van deze stappen zult u wellicht nog wat extra opties zien werken. U kunt bijvoorbeeld een toepassing downloaden en uitvoeren waarmee Windows sneller kan opstarten. Deze apps zijn echter misschien niet de beste optie. Velen bevatten bloatware en installeren extra bestanden op uw computer die u niet nodig heeft.

De beste route om hier te nemen is om goed te beheren welke programma's u hebt geïnstalleerd. Zorg ervoor dat voor elk nieuw programma de opstartoptie is uitgeschakeld. U kunt dit handmatig doen in uw opstartinstellingen, zoals hierboven weergegeven.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 − 42 =