Cheatsheet voor Windows-herstel: Systeemherstel, vernieuwen, opnieuw instellen, opnieuw starten en opnieuw installeren

windows systeem reset


Windows 10 biedt verschillende nieuwe herstelopties ingebouwd in het besturingssysteem. Samen met het beproefde systeemherstel kunt u nu twee nieuwe acties uitvoeren: Systeemvernieuwing en Systeemreset. Deze helpen u uw systeem te herstellen van potentiële malware terwijl uw persoonlijke bestanden intact blijven.

We zullen hieronder meer vertellen over elke optie, voor welke situatie deze het meest geschikt is en hoe deze u kan helpen zich te ontdoen van moeilijke malware-infecties.

Systeemherstel

Windows-systeem herstellen
Systeemherstel bestaat al sinds Windows ME en is nuttig voor het terugzetten van wijzigingen als gevolg van defecte stuurprogramma's of systeemupdates. U kunt uw systeem terugzetten naar een herstelpunt en verder werken vanuit die "status" om te zien of het het probleem oplost.

Voors: Snel en gemakkelijk. Is er al tientallen jaren.

nadelen: Tenzij uw systeem traagheid wordt veroorzaakt door een recente software- of stuurprogramma-upgrade, komt Systeemherstel niet vaak van vele soorten malware af. Als het herstel uw problemen oplost, geweldig! Zo niet, lees dan verder.

Als u Systeemherstelpunten niet handmatig hebt ingesteld, gaat alle hoop niet verloren. Controleer of Windows automatische herstelpunten heeft gemaakt wanneer u belangrijke systeemupdates of nieuwe stuurprogramma's installeert.

Wanneer moet u het gebruiken?? Systeemherstel is een vrij gemakkelijke en snelle strategie om te proberen of de prestaties verbeteren. Als u een systeemherstel uitvoert en uw machine lijkt weer normaal te zijn, kan dit betekenen dat een recente update of het door u geïnstalleerde programma het probleem heeft veroorzaakt.

Systeem vernieuwen

Vanaf Windows 8 biedt Systeemverversing een manier om uw systeembestanden te 'vernieuwen' zonder uw persoonlijke gegevens te beschadigen. In het verleden zou dit een volledige herinstallatie van uw systeem vereisen, maar niet langer. Natuurlijk raden we je aan een back-up van je bestanden te maken voor het geval dat.

Voors: U kunt Windows in wezen opnieuw installeren zonder uw persoonlijke bestanden te verliezen. Voor velen is dit een enorm verkoopargument.

nadelen: Het vernieuwt alleen systeembestanden en raakt uw persoonlijke gegevens niet aan, dus als de infectie zich elders bevindt, wordt het mogelijk niet door Systeemvernieuwing opgevangen. Bij elk van deze bewerkingen kan gegevens verloren gaan (hoewel dit niet gebruikelijk is), dus zorg ervoor dat u een back-up van uw bestanden maakt. Een ander nadeel is dat het alle programma's verwijdert die je hebt toegevoegd sinds je de computer hebt gekocht. Het installeert ook programma's die u mogelijk hebt verwijderd en die bij het systeem zijn geleverd. Hoewel dit absoluut lastig is, maakt Windows een lijst met de programma's die op uw bureaublad zijn verwijderd, zodat u ze eenvoudig kunt openen en opnieuw installeren nadat de bewerking is voltooid.

Wanneer moet u het gebruiken?? Dit is vaak de beste optie om malware-infecties aan te houden. Als je de nodige scans hebt uitgevoerd en hebt geprobeerd het te verwijderen, maar het verschijnt nog steeds, is de kans groot dat het zich diep in je systeembestanden bevindt. Een systeemvernieuwing kan dit voor u oplossen.

Systeem resetten

Windows systeem reset 2
Voors: Systeemreset is een agressievere vorm van de vernieuwing. In Windows 10 bevinden zowel Vernieuwen als Reset zich namelijk in hetzelfde dialoogvenster. U kunt kiezen welke u wilt volgen voordat u de bewerking start. Systeemreset is goed als u een schone lei wilt, en het kan ook effectief zijn bij het verwijderen van malware, omdat het een veel diepere reiniging uitvoert dan de Vernieuwen.

nadelen: Het verwijdert uw persoonlijke bestanden evenals het opnieuw installeren van de systeembestanden. In dat opzicht lijkt het op een totale herinstallatie.

Wanneer moet u het gebruiken?? Als u van plan bent uw computer te verkopen, is Systeemreset een goede keuze. Het herstelt de systeembestanden en wist ook uw persoonlijke bestanden uit. Maar wees gewaarschuwd - alleen omdat een bestand is verwijderd, betekent niet dat het niet kan worden hersteld. Als u in dit stadium nog steeds malwareproblemen ondervindt en u Herstellen en Vernieuwen hebt geprobeerd, is het tijd om verder te gaan met de Reset. Onthoud dit zullen verwijder uw persoonlijke bestanden, dus wees voorbereid voordat u begint.

Systeem opnieuw installeren

Voors: Het is in principe gegarandeerd om uit te roeien wat je teistert.

nadelen: U installeert het systeem helemaal opnieuw, dus tenzij u uitgebreide back-ups hebt, kan er gegevensverlies optreden. Het kan veel tijd kosten om de machine weer in te stellen zoals u hem had.

Wanneer moet u het gebruiken?? Wanneer alle andere methoden falen.

Dit is alleen een laatste redmiddel als geen van de andere opties voor u werkt. In veel gevallen kunt u uw computer herstellen van een malware-infectie met minimale schade aan uw programma's en bestanden. Er zijn echter bijzonder vervelende soorten malware die zich verzetten tegen al onze gebruikelijke methoden om ze te verwijderen. Hoewel het mogelijk is om van de malware af te komen, zijn de benodigde inspanningen en technische ervaring voor sommige gebruikers mogelijk niet aannemelijk.

Als u zich in een dergelijke situatie bevindt, is een herinstallatie misschien de beste optie. Als u de harde schijf schoonveegt en een nieuw exemplaar van Windows opnieuw installeert, is het probleem zeker opgelost. U moet een back-up van uw persoonlijke bestanden hebben voordat u de herinstallatie start.

Nieuw begin

windows frisse start
Voors: Hiermee kunt u de meest recente versie van Windows opnieuw installeren zonder uw persoonlijke gegevens te verliezen.

nadelen: Verwijdert de meeste apps van uw pc.

Wanneer moet u het gebruiken?? Als u denkt dat uw herstelpartitie is aangetast of beschadigd.

Toegevoegd in de Windows 10 Creator's Update, heeft de Windows 10 Fresh Start-tool System Refresh vervangen. Het is opgenomen als onderdeel van Windows Defender in plaats van het standaard configuratiescherm. Met Fresh Start kunt u een schone herinstallatie en update van Windows uitvoeren, maar persoonlijke gegevens en de meeste Windows-instellingen behouden. Het verwijdert de meeste apps van uw pc. Het verschil tussen Fresh Start en System Reset is dat wanneer u een Fresh Start uitvoert, Windows 10 wordt gedownload van Microsoft en niet wordt opgehaald uit een standaard herstelpartitie op het apparaat.

Wat is malware??

Malware is een overkoepelende term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de verschillende soorten schadelijke computerinfecties: virussen, spyware, rootkits, Trojaanse paarden, wormen en meer. Windows-systeemherstelopties zijn een goed alternatief om malware op uw pc te verwijderen, in combinatie met of in plaats van antivirussoftware.

De effecten kunnen variëren van kleine ergernis tot het crashen van uw hele systeem. En niemand wil dat. Herstellen van malware-aanvallen kost tijd en de schade kan uw bedrijf veel geld kosten.

Misschien heb je recentelijk gehoord over verschillende verstrekkende malware-aanvallen. Een van de meest recente was een ransomware genaamd WannaCry. Wanneer geactiveerd, codeerde het alle bestanden op het systeem van een gebruiker en weigerde ze te decoderen tenzij ze een "losgeld" betaalden, meestal in Bitcoin. Deze malware haalde organisaties over de hele wereld weg, waarvan de meest opvallende de NHS, FedEx en Nissan waren.

Malware gaat niet weg. En met zulke spraakmakende aanvallen die het nieuws maken, is het veilig houden van uw computersystemen nog nooit zo belangrijk geweest. Dat is waarom we gaan bespreken hoe we kunnen zien of je geïnfecteerd bent en wat je eraan kunt doen als je.

Ben ik besmet?

Antwoord ja als je dit gedrag in de afgelopen 7 dagen hebt opgemerkt.

  • Is uw computer mysterieus zonder waarschuwing opnieuw opgestart?
  • Heeft u pop-ups of vensters op uw computer die u niet kunt sluiten of die steeds terugkomen?
  • Beginnen uw veelgebruikte programma's vast te lopen of reageren ze niet zonder merkbare reden?
  • Zijn er vreemde laad- of installatiedialogen tijdens het opstarten die u niet hebt gestart?
  • Ondervindt u algemene traagheid op uw machine die lijkt te verslechteren?

Als u een of meer van deze vragen met 'ja' hebt beantwoord, is er mogelijk een malware-infectie. Gelukkig is het bijna altijd omkeerbaar. Windows 10 biedt verschillende opties om u hiermee te helpen en we zullen de volgende stappen hieronder doorlopen.

Kan ik malware voorkomen?

Het beste tegengif tegen malware is altijd preventie. Hier zijn een paar tips die u kunt gebruiken om een ​​malware-infectie in de toekomst te voorkomen:

  • Klik niet op onbekende links, e-mails of pop-ups.
  • Download geen bestanden van niet-vertrouwde bronnen.
  • Als u op sociale media een verwarrend bericht van een vriend ontvangt, moet u er geen interactie mee hebben. Neem in plaats daarvan rechtstreeks contact op met de vriend. Hun account is mogelijk gecompromitteerd.
  • Gebruik sterke wachtwoorden voor uw online accounts en probeer wachtwoorden niet opnieuw te gebruiken.
  • Gebruik een antivirusprogramma en houd het up-to-date.

Met deze kennis kunt u malware detecteren en vernietigen voordat deze de kans krijgt om uw systeem te beschadigen.

Wellicht vind je dit ook leuk

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − 86 =