10 gratis verktyg för borttagning av virus och skadlig programvara

Gratis verktyg för borttagning av virus


Om du för närvarande inte kör en dator helt kopplad från webben kommer du att behöva skydd mot virus och skadlig programvara. Om du landar på den här sidan finns det en god chans att du passar en (eller flera) av följande:

 • Du, en familjemedlem eller en vän installerade ett virus och du letar nu efter hur du kan bli av med det billigt
 • Du har precis fått en ny dator som du vill skydda mot virus
 • Du är helt enkelt trött på att betala höga priser för borttagning och skydd av virus och skadlig kod

Även om ingen av dessa beskrivningar passar riktigt har vi fortfarande täckt dig. Den här listan undersöker några av de bästa verktygen för gratis borttagning av skadlig programvara och virus som för närvarande finns tillgängliga för konsumenterna. Vi har inte heller att göra med mjukvara med låg kvalitet här.

Vi har fullständigt godkänt varje program mot en uppsättning egna betygskriterier. Bland de viktigaste faktorerna som vi har beaktat med var och en av dessa är hur de definierar "gratis". Medan en del programvara bara erbjuder gratis försök, eller "gratis" virusborttagningsverktyg som inte fungerar om du inte betalar först, alla alternativ på denna lista är legitimt fria att använda och kan användas för att ta bort virus och skadlig programvara utan att betala en krona.

Vi har funnit att några av de bästa kostnadsfria verktygen för skadlig programvara, rootkit och virus kommer från högt respekterade företag inom mjukvarusäkerhetsindustrin.

Vår programlista nedan omfattar Windows-datorer endast. Om du är en Mac-användare som letar efter virus- och skadlig kodskydd, kolla in vår artikel om de bästa Mac-antivirusprogrammen.

För ytterligare information om vilken typ av kriterier vi använde när vi undersöker vår lista, kolla in vår detaljerade analys av vad du ska leta efter i antivirusprogram.

Se även: Bästa antivirusprogram

Gratis verktyg för borttagning av virus och skadlig programvara

För vart och ett av de gratis virusborttagningsprogrammen nedan har vi identifierat varför vi gillar den här programvaran, några viktiga detaljer om vad du kan göra med det och för en fullständig bild, vilka begränsningar du hittar med den gratis versionen. De flesta av dessa gratis virus- och borttagningsverktyg kan uppgraderas till en betald version som expanderar med funktionerna, ibland avsevärt.

Det är viktigt att notera att alla kostnadsfria verktyg för borttagning av virus och skadlig kod har vissa begränsningar som är överbetalda versioner. Till exempel kan vissa gratis programvara inte ta bort alla former av virus, inklusive vissa typer av spionprogram. Och de flesta gratis antivirusverktyg är funktionsbegränsade jämfört med deras betalda alternativ, så de kommer inte att inkludera avancerade funktioner som anti-tracking webbläsare-tillägg. Medan gratis verktyg kan få jobbet gjort mest av tiden, kan det finnas ett tillfälle som kräver lite mer * umph * än ett gratis verktyg kommer att ge.

Avast Free AntiVirus

AvastKälla: Avast

När det gäller antivirusverktyg spelar Avast inte runt. Avast Free AntiVirus kan ta hand om flera former av skadlig programvara, inklusive trojaner, rootkits, keyloggers och mer.

Viktiga fördelar med detta gratis verktyg inkluderar:

 • Realtidssökning och blockering av skadlig programvara
 • Sök efter svagheter i din Wi-Fi-säkerhet (något viktigare nu än någonsin)
 • Ett gratis lösenordsskåp för säker lagring och hämtning av lösenord

Deras mjukvara är högt rankad av ett oberoende IT-säkerhetslaboratorium, AV-Test. I sina programvarutester i augusti 2017 gav AV-Test detta program 100% för både upptäckt av 0-dagars skadliga attacker och upptäckt av utbredd skadlig programvara. Detta markerade en ökning från AV-Tests granskning av programvaran i juli 2017, som redan var nära perfekt.

Avast Free AntiVirus erbjuder ett säkert alternativ för dem som vill bli av med otäcka virus medan de sparar pengar. Avast sparar dock några av sina bästa godsaker för den betalade versionen av deras programvara.

Gratis användare missar några ganska intressanta Avast AntiVirus-funktioner, inklusive app-sandboxning; ett skåp för skydd mot ransomware; skydd mot hacking av webbkamera; säker, permanent radering av känsliga filer; och avancerad brandvägg, bland andra funktioner.

Som sagt, detta antivirusprogram är ett fast, enkelt och lågprofilverktyg för borttagning av virus och skadlig programvara som aktivt kan skydda din dator mot vanliga hot.

AVG AntiVirus Free

AVGKälla: AVG

AVG AntiVirus Free-programvaran är en personlig favorit för mig. AVG bildade sitt företag 1992 och förde över sitt program från Tjeckien till USA 1998. Företaget har erbjudit en helt gratis version av deras programvara, och jag har varit ett stort fan av det sedan dess. Enkelt uttryckt fungerar AVG. Ibland tyckte jag att deras fria verktyg för borttagning av virus och skadlig programvara var bättre än några av de mer populära betalade programvarorna vid den tiden.

Nästan 20 år senare förblir AVG: s gratis antivirusprogram ett av de bästa verktygen för virusborttagning på händerna.

Detta bekräftas av AV-Test, vilket ger AVG AntiVirus Free höga poäng och dess godkännandestämpel i AV-testet augusti 2017 laboratorietester.

Med den kostnadsfria versionen av AVG AntiVirus Free kan användare förvänta sig att njuta av alla följande funktioner:

 • Realtidsblockering av skadlig programvara, spionprogram, ransomware och andra typer av virus
 • Blockering av potentiellt skadliga länkar, e-postmeddelanden, bilagor och nedladdningar
 • PC-prestanda skanning
 • I realtid säkerhetsuppdateringar till virusdefinitioner och programvara

Den kostnadsfria versionen av AVG: s programvara tar hand om dina grundläggande säkerhetsrisker i mycket effektiv grad. Vill ha mer? AVG: s betalda version är märkbart dyrare än de flesta andra program som vi har granskat men har några intressanta funktioner, inklusive förbättrad brandväggsskydd, en Android-app, webbspioneringsskydd, säkra mappar för att skydda mot ransomware och falska webbplatsfilter.

Är den betalda versionen värd det för dig? Beror på vad du letar efter. Men om allt du behöver är kvalitet avlägsnande av virus och realtidsskydd, är AVG AntiVirus Free ett bra alternativ.

Comodo Free Anti-Malware BOClean

ComodoKälla: Comodo

Comodo är ett ledande märke inom internetsäkerhet. Företaget erbjuder inte bara en stor svit av säkerhetsprogramvara, det är också en av de mer respekterade återförsäljarna i SSL-certifikat för webbplatser.

Comodo erbjuder deras gratis Anti-Malware BOClean-programvara utan några strängar bifogade. Till skillnad från några av de andra alternativen på vår lista får du inte en något kastrerad version av ett betalt alternativ. Istället är BOClean en fristående produkt från Comodo designad för att befria din dator från oönskade program.

BOClean är också ett av de mest funktionsrika verktygen för borttagning av virus och skadlig kod som vi har upptäckt. Med BOClean får du alla följande funktioner:

 • Realtidsupptäckt och eliminering av skadlig programvara
 • Tar bort alla former av skadliga filer och applikationer (många ransomware uteslutna)
 • Begränsar falska larm
 • Regelbundna upptäcktsrapporter om skadlig programvara
 • Upptäcker och tar bort nya och uppdaterade skadliga varianter
 • Gratis uppdateringar av virusdefinition
 • Dold konfiguration för företag och skolor för att undvika obehörig manipulation med programvaran

Med så mycket packat i ett litet paket är det lätt att se varför Comodo är ledande och branschen och varför deras BOClean är ett populärt val. Om du vill ha mer ingår BOClean i Comodos Internet Security-programvara. Men om allt du behöver är ett gratis verktyg, är BOClean svårt att slå.

Adaware Antivirus Free

AdAwareKälla: Adaware

Adaware har tre verktyg för antivirusprogram att erbjuda. Dess två betalda versioner erbjuder ett stort bibliotek med funktioner, inklusive föräldrakontroller och ett digitalt filskåp (endast totalpaket) samt en förbättrad brandvägg och online-shoppingskydd (Pro- och Total-versioner).

Allt detta är emellertid en smula. Om du har ett omedelbart virusproblem och behöver åtgärd nu är deras gratisversion ett fast alternativ. Med Adaware gratis får du:

 • Adawares prisbelönta antivirusverktyg
 • Realtidsskydd mot virus
 • Ladda ner skanning för att skydda din dator mot hot

Till skillnad från namnet erbjuder Adaware mer än bara borttagning av adware. Kanske är den största gränsen för detta program det faktum att du inte får något tekniskt stöd med gratisversionen. Du måste uppgradera till de betalda Total- eller Pro-versionerna för att få åtkomst till alla verkliga mänskliga support om det skulle gå fel med programvaran. Det finns ett forum och ett vanligt förekommande avsnitt på webbplatsen, men av vår erfarenhet är dessa ofta hjälpsamma.

Sammantaget är Adaware verkligen en lösning för borttagning av antivirus och skadlig programvara utan krusiduller. Om allt du behöver är något enkelt och gratis är det ett bra alternativ att underhålla.

Norton Power Eraser

Norton strömtagareKälla: Norton

Det finns en mycket god chans att du har hört talas om Norton. Deras primära betalda alternativ, Norton Security, fick inte bara toppbetyg från AV-test, det oberoende testlaboratoriet gav det en eftertraktad "Top Product" -stämpel.

Som en följd av detta är Nortons säkerhetsåtgärder på internet ganska pålitliga. Det inkluderar deras Power Eraser, som tar några av de vinnande säkerhetsmetoderna som används på deras betalda programvara och packar dem i ett kraftfullt verktyg för borttagning av skadlig programvara.

Observera att Power Eraser är specifikt utformad för "crimeware", till exempel ransomware eller andra identifierande stjälvirus. Norton hävdar också att deras Power Eraser-verktyg är utformat för att bli av med virus som de flesta andra program inte kommer att få.

Power Eraser är funktionsbegränsad med tanke på dess något riktade syfte. Som sagt, den har en ganska hälsosam lista över skanningsfunktioner, som inkluderar:

 • Sök efter risker (virus, skadlig kod etc.)
 • Oönskad programskanning (PUP)
 • Enkel fil- eller mappsökning
 • Systemskanning
 • Skanning med flera startar
 • Alternativet att ångra en tidigare fix

Detta verktyg är faktiskt ganska aggressivt, även om det är relativt lätt på systemresurser, med tanke på dess enskilda syfte. Den aggressionen innebär emellertid att det kan leda till ett antal falska larm. Om du väljer Power Eraser för att bli av med ditt virus- eller skadeproblem måste du noga granska rapporten innan du tar bort någonting. Vissa typer av programvara, inklusive VPN-programvara eller annan virusprogramvara, kan vara inslagna i Nortons klibbiga snare.

RegRun Reanimator

RegRunKälla: Greatis

RegRun Reanimator från Greatis Software tar en mycket annorlunda inställning till borttagning av skadlig programvara och virus. Greatis säger uttryckligen att RegRun är det inte ett antivirusprogram. Till skillnad från de flesta andra alternativ som vi har listat inkluderar RegRun Reanimator inte realtidsskydd.

Istället är Reanimator utformad för att ta bort trojaner, adware, spyware, malware och några rootkits. Det är där dess likhet med antivirusprogram slutar. När du kör Reanimator skapar den en logg med detaljer om vilka virus det har upptäckts på ditt system och var de finns. Användare skickar sedan den loggfilen till RegRuns tekniska supportteam som analyserar filen och skickar tillbaka en annan fil som utför rengöring och virusborttagning producerar genom REAnimator-programvaran.

Låter komplicerat? Det är. Men RegRun Reanimator är ett av de enda tillgängliga alternativen som sätter en mänsklig touch på förfarandena för borttagning av virus. Som sagt, om du behöver något mer omedelbart, kanske RegRun Renaimator inte är för dig. Företaget säger att det tar 1-2 dagar att få svar från teknisk support med din körbara fil.

RegRun använder ett mer traditionellt antivirusprogram via deras Security Suite. Reanimator är vad företaget beskriver som en "funktionsbegränsad version" av deras kommersiella programvara.

Överväg RegRun Reanimator som ett alternativ om de andra mer traditionella virusborttagningsprogramna misslyckas.

EMCO Malware Destroyer

emco skadlig skadligareKälla: EMCO

EMCO är främst ett nätverksprogramvaruföretag. I själva verket, av deras stora programvara, är det bara två applikationer som faktiskt fokuserar på skadlig programvara och virusborttagning. Ett sådant alternativ, Network Malware Cleaner, är utformat för att upptäcka och rensa skadlig programvara över nätverksdatorer.

EMCO tar emellertid samma alternativ och erbjuder en freeware-version av den för privata användare. Malware Destroyer fungerar på samma sätt som EMCO: s Network Malware Cleaner, med många av samma funktioner. Det inkluderar:

 • Över 10 000 virusdefinitioner
 • Snabb skanning av skadlig programvara
 • Regelbundna programuppdateringar
 • Användarinlämnad information om nya och nya hot

Om du vill ha realtidsskydd kommer EMCO inte att vara alternativet för dig. Och om du vill att alternativet ska använda ett gratis program som kan utökas med ett betalt alternativ i framtiden, måste du också leta någon annanstans. EMCO: s Malware Destroyer gör en sak, men det gör det bra.

Bitdefender Antivirus Free Edition

BitdefenderKälla: Bitdefender

Bitdefender är ett intressant alternativ. Det högt respekterade internetsäkerhetsföretaget har inte bara en topprankad stämpel från AV-Test kommer också högt betyg av AV-Comparatives. Den fria mjukvaran erbjuder ett stort utbud av gratisverktyg tillsammans med sin betalda antivirussvit. Medan den betalda versionen är särskilt värdig att uppmärksamma, är de fria verktygen kapabla att stå på egen hand.

Antivirus Free Edition belyser fyra funktioner som gör programmet värt att använda:

 • Kraftfull virusscanning och borttagning av virus, maskar, alla former av skadlig programvara, rootkits, nolldagars exploatering och spionprogram
 • Hotdetektering för misstänkt appaktivitet
 • Webbplatsblockering (anti-phishing);
 • System för bedrägeribekämpning för webbplatser som kan vara potentiella bedrägerier

Det är inte allt. Om Antivirus Free Edition hittar skadlig programvara kan det inte rensas, Bitdefender kan fortfarande ha ett alternativ för borttagning av virus åt dig. Bitdefender erbjuder gratis verktyg för borttagning av virus för specifika namngivna virus. Du kan bara skriva in virusnamnet i sökmotorn och se om det finns ett verktyg tillgängligt för att ta bort det viruset.

Bitdefender erbjuder en uppgraderad version av sin programvara till ett pris. Gratisversionen är dock så inkluderande att det är något svårt att motivera att betala fullt pris för den kompletta programvarusviten.

Med ett gratis verktyg för borttagning av virus och ännu fler gratisalternativ för särskilt besvärliga virus är Bitdefender ett alternativ för problematiskt skadligt program.

eScan Anti-Virus Toolkit

escan antivirus gratisKälla: eScan

Om eScan Anti-Virus är nytt för dig, är du i bra sällskap. Innan jag studerade det här stycket hade jag aldrig hört namnet förut. Men forskning avslöjar intressant dolda skatter, och eScan verkar vara en av dem.

Ett litet namn jämfört med några av de mycket större företagen på denna lista, eScan mer än bevisar att det är värt. AV-Test gav eScans huvudprodukt en av sina få topprankade stämplar tillsammans med höga betyg för prestanda och funktionalitet. Anti-Virus Toolkit erbjuder många av eScans verktyg för virusborttagning och erbjuder dem gratis för användare som försöker spara pengar.

eScan Anti-Virus Toolkit är rent en skanner och borttagningsverktyg. Programmet tar nästan ingen närvaro på ditt system och går inte igenom en installationsprocess. När du laddar ner verktygssatsen kan du köra den automatiskt och göra följande:

 • Sök efter skadlig kod
 • Skanna enskilda mappar
 • Ta bort virus
 • Kontrollera nätverksaktivitet för ovanligt beteende

Fördelen med detta program är att du kan köra programvaran var som helst, inklusive en USB-flashenhet. Det gör att eScan Anti-Virus Toolkit är värt att ha på en separat flash-enhet för att få ett virus som stänger av åtkomsten till dina program.

Vi rekommenderar starkt Anti-Virus Toolkit som ett genomförbart alternativ för att lägga till verktygslådan för borttagning av virus och skadlig programvara.

*Notera: eScan har ett primärt Anti-Virus-program som erbjuder en gratis, begränsad test. Det här är INTE samma sak som verktygssatsen och är något svårt att hitta på deras webbplats. Använd länken ovan för att åka dit direkt. Annars kan du hitta Toolkit under avsnittet "Support" från eScans huvudsida.

Avira Free Antivirus för PC

Avira gratisKälla: Avira

En annan AV-Test Topprankad produkt, Avira Free Antivirus för PC, har också skillnaden mellan att få Advanced + och Gold-status från ett annat oberoende testlaboratorium: AV-Comparatives.

Avira är ganska tydlig i vad om erbjudanden. "Free forever" -versionen av programvaran har alla följande funktioner:

 • Kvalitetsverktyg för malware och virusscanning och borttagning
 • Realtidsskydd
 • Skydd mot ransomware
 • Integritetsskydd för att säkra dina personuppgifter

Med Avira sker skanning i molnet, vilket hjälper till att identifiera okända virus och datorutnyttjande, utan att bortse från behovet av nedladdat bibliotek med virusdefinitioner (som Avira också inkluderar).

Avira Free Antivirus för PC kan också identifiera och ta bort potentiellt oönskade program (PUPS), även kända som potentiellt oönskade program (PUAs).

Negativt hjälper Avira att stödja den gratis versionen av sitt program genom att inkludera annonser.

Om du bestämmer dig för att du vill ha lite mer ut av Avira, eller bara vill undanröja annonserna, kan ett betalt prenumeration på Avira Antivirus Pro vara uppe i gränden. Inte bara tar den betalade versionen bort annonser, den låter dig också installera programmet på upp till 5 enheter med samma licens, tillsammans med garanterad telefon- och e-poststöd.

Avira Free Antivirus for PC erbjuder ett prisbelönt alternativ med ett högdrivet virusborttagningsverktyg.

Du kanske också gillarAntivirusCybersecurity-resurser: En stor lista med verktyg och guiderAntivirus Hur undviks vanliga säkerhetshålAntivirus Behöver Linux antivirus? AntivirusBest Free Firewalls för 2020

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 + = 69