Hvordan gjenkjenne og unngå eBay-svindel

Hvordan gjenkjenne og unngå eBay-svindel


Svindlere vil bruke en hvilken som helst tilgjengelig plattform for å lure uskyldige mennesker ut av pengene sine eller varene, og eBay er intet unntak. Nett-auksjonsstedet ble lansert i 1995, og svindlere har brukt det helt siden. eBay innebærer mye tillit på vegne av kjøperen og selgeren, men det er relativt enkelt for den tilliten å bli utnyttet. Selskapet har satt inn noen garantier, men du kan gjøre mye for å beskytte deg som eBay-bruker.

Denne guiden forteller deg om de vanligste eBay-svindlene, hva du skal se etter og hvordan du kan beskytte deg. Noen er rettet mot kjøpere, andre mot selgere. Hvis du har blitt lurt, viser vi deg trinnene du kan gjøre for å rapportere det.

Å bli svindlet som en eBay-kjøper

Det er vanligvis enkelt å kjøpe produkter via eBay, men noen svindlere jobber for å bedragere uskyldige mennesker som bare prøver å få til en god del. Husk at hvis et tilbud ser for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis det. Her er tre av de vanligste eBay-svindlene for eBay-kjøpere.

Ikke-levering svindel

En tilbakebetalingsgaranti fra eBay beskytter kjøpere mot uredelige selgere, med unntak av noen unntak. Følgende er en liste over varer som ikke er dekket, noe som betyr at selgeren kan akseptere betaling, unnlater å sende varen, og da har du som kjøper ingen regress via eBay-nettstedet. Vær forsiktig når du kjøper varer fra følgende liste:

  • Bedrifter til salgs
  • Noen kategorier av forretningsutstyr
  • Nettsteder til salgs
  • Eiendom
  • kjøretøy
  • tjenester
  • Varer solgt av Sotheby's
  • Rubrikkannonser

Selger sendes med bevisst feil navn på etiketten

Denne svindelen er smart fordi bedraget skjer offline når eBay-transaksjonen er fullført. Etter å ha fullført salget normalt, vil selgeren legge inn pakken med riktig adresse, men med feil navn. Dette fører til at du som kjøper tror at du har mottatt andres pakke ved en feiltakelse, og du returnerer den eller tar den tilbake til postkontoret. EBay-transaksjonen er oppført som avvist eller returnert, selgeren får tilbake produktet og beholder betalingen. Det er ingen måte å bestride en transaksjon når den er ferdigstilt på denne måten.

Den tomme boksen svindel

Dette er en svindel å se på hvis du leter etter et meget populært element som skaper mye oppmerksomhet i media, har en begrenset utgivelse eller er vanskelig å få andre steder. Du kan se en ettertraktet vare for salg og raskt kjøpe den, noen ganger betale over markedsprisen for å sikre den. Dessverre kan det hende at du ikke har lagt merke til at oppføringen bare spesifiserte boksen varen kom i, ikke selve varen. Du ender opp med å eie dyr emballasje, uten ønsket produkt.

Forfalskede varer

Ulempen med å kjøpe på nettet er at det ikke er noen måte å bekrefte ektheten av varene før du kjøper dem. Svindlere vet dette og vil noen ganger tilby merkevarer av høy kvalitet til salgs til en veldig attraktiv pris. Dessverre er varene rimelige fordi de er forfalskede, eller ‘knock-off’ replikker.

Betaling utenfor eBay

eBays sikkerhetssystemer kan bare beskytte kjøpere og selgere når transaksjoner skjer direkte på nettstedet. Ulovlige selgere kan tilby en vare for salg, men ber deretter om at betalingen sendes utenfor plattformen. For eksempel kan de be om kontanter, bankoverføring, sjekk, postanvisning eller til og med gavekort. Når svindleren har pengene dine på sporløs måte, vil de slutte å kommunisere med deg og vil ikke sende varen. eBay vil ikke hjelpe med en transaksjon som skjedde utover dets formål.

Bli svindlet som en eBay-selger

Det kan komme som en overraskelse, men mange eBay-svindel er ikke rettet mot uskyldige kjøpere som leter etter en god avtale. Svindlere vil ofte utgjøre seg som kjøpere og bruke forbrukerbeskyttelsestiltak for å hjelpe dem med å bedragere ærlige selgere. Her er noen av de vanligste måtene eBay-selgere er svindlet på.

Privat avtale som tilbys utenfor eBay

En kjøper kan se varen din og tilby å betale for den privat i stedet for å bruke eBay's offisielle betalingskanaler. Det kan være grunnen til at selger (du) kan unngå å betale transaksjonsgebyr når salg foregår utenfor stedet. Du lukker oppføringen og sender varen, men enten betaler de ikke, eller så bestrider de transaksjonen med eBay og hevder varen var ødelagt eller at oppføringen var en falsk.

Overbetalingstilbud

Hvis du har en vare til salgs, kan en potensiell kjøper kontakte deg og tilby å betale over prisantydningen for det. Til å begynne med kan det virke lurt å gi et generøst tilbud, men ofte er det en felle. Kjøperen vil betale med en uredelig sjekk. Du sender varen omgående, men dager senere oppdager du at sjekken spretter, og gir deg ingenting.

Endret adresse

Denne svindelen er en ny vri på tilbudet om overbetaling. En kjøper vil tilby å kjøpe varen din og sende en større betaling enn nødvendig. De sier at det er for å dekke ekstra fraktkostnader, ettersom de plutselig trenger det sendt til et fremmed land (ofte Nigeria, men ikke alltid). Svindlerne vil også be om PayPal-e-postadressen din. Like etterpå vil du bli kontaktet av svindlere som later til å være fra PayPal og be om postnummersporing. E-posten oppgir at betalingen vil bli frigitt til deg når du har bevist at varene er sendt. Hvis du er en tillitsfull person, kan du sende varen i god tro, forutsatt at e-postadressen er autentisk. Siden det er en svindel, vil du aldri se pengene dine eller varene dine igjen.

Tom boksekrav

I dette tilfellet kan kjøpet fullføres uten feil. Kjøperen betaler raskt, og du sender varen uten bekymring. Kjøperen mottar varen, men hevder at du har sendt en tom boks - med andre ord beskylder deg for svindel. eBay vil kreve retur, og kjøperen sender den tomme boksen tilbake til deg, ved å beholde varen og pengene mens den blir refundert.

Kjøper hevder varen ikke ble mottatt

PayPal selgerbeskyttelse eksisterer for å hjelpe selgere med å handle trygt på eBay. For at det skal fungere, må selgere fremlegge bevis for varelevering. Hvis varen som ble sendt ble solgt for under $ 750, er leveringsvarsel et tilstrekkelig bevis. Hvis varen selges for mer enn $ 750, må varen ha signaturleveringsbevis. Erfarne svindlere vet dette og kan dra fordel av selgere som ikke er klar over dette ekstra kravet til bevisbyrde. De kan kreve at varen ikke ble mottatt, kreve tilbakebetaling og avslutte med den dyre varen.

Ødelagt replika-svindel

En kjøper kjøper lykkelig varen din. Når betalingen er bekreftet, sender du den omgående. I denne svindelen beskylder kjøperen deg for å sende en skadet vare. De kan til og med gi bilder av den ødelagte varen. Dessverre for deg er varen en kopi av den du sendte. Kjøperen kan rapportere varen som skadet til eBay og få tilbakebetaling, og etterlater deg uten varen din eller betalingen.

Uberettiget tilbakeførsel

En svindler trenger ikke prøve veldig hardt for å stjele pengene dine, siden de fleste transaksjonsider er bygget for å beskytte kjøperen. Hvis du fullfører en transaksjon og kjøperen betaler med et kredittkort eller PayPal, kan de enkelt kontakte leverandøren og kansellere transaksjonen. Pengene vil bli hentet fra deg, og du vil bli belastet et ekstra tilbakeføringsgebyr (det er $ 20 for PayPal, individuelle kredittkortselskaper varierer). Svindleren trenger bare å si at de mistenker at noe var galt, og de fleste institusjoner vil tilbakeføre seg umiddelbart, uavhengig av om de allerede har varen eller hvilken tilstand det er i. Det kan ta mye tid og problemer for deg å diskutere tilbakeføringen..

Feedback utpressing

Fordi eBay fungerer som en mellomting mellom private kjøpere og selgere, er ideen om å bygge et online omdømme på nettstedet ganske viktig. Hver transaksjon skaper muligheten for både kjøpere og selgere å gi offentlige tilbakemeldinger om opplevelsen. Det er vanligvis ikke en god idé å handle med kontoer som har dårlige tilbakemeldinger. Når du vet dette, vil noen svindlere kjøpe fra deg og deretter kreve at penger blir sendt på private måter, slik at negative tilbakemeldinger ikke blir igjen på kontoen din. Dette er en type utpressing. Ettersom fullstendig tilbakemelding ikke kan bestrides, plasserer det noen mennesker i en posisjon der de føler at de må overholde eller risikere integriteten til kontoen sin..

Unngå å bli svindlet

Dette ser ut som en lang liste, men det er viktig å være veldig flittig når du kjøper eller selger på eBay-plattformen. Noen av disse rådene kan være andre art for deg, eller de kan ikke gjelde for alt salg. Vær oppmerksom og oppfør forsiktig, da økonomiske forhold på nettet kan være risikable uansett hvor nøye du er.

Godta aldri sjekker som betaling. Det er veldig risikabelt, da de ofte er et mål for svindel. Hvis du godtar sjekker, kan du vente til de er forsvunnet. Etter at du har satt inn en sjekk, vil saldoen vises på kontoen din, men det kan ta en uke eller to å bekrefte. Hvis du sender pakken før sjekken fjernes, kan det være igjen med en tom bankkonto og ingen gjenstand. Bruk alltid godkjente eBay-betalingsmetoder.

Fullfør alltid transaksjoner gjennom eBay sine offisielle kanaler. Kommuniser ved hjelp av tjenesten som gis. eBay kan ikke følge opp avtaler som er gjort utenfor plattformen og kan ikke verifisere kommunikasjon eller avtaler gjort på private kanaler. Gi deg selv enhver sjanse for beskyttelse ved å vise eBay du har handlet i god tro.

Dokumenter alt. Gjør en innsats for å registrere pakking og posting av hvert element, inkludert sporingsnumre som brukes. Dette vil beskytte deg mot grunnløse svindelkrav. eBay vil vanligvis være sammen med kjøperen, så bestride eventuelle påstander du mener er usanne og sikkerhetskopier dem med dine fotografiske bevis.

Sammen med å fotografere alt, prøv å registrere alle identifiserende detaljer om varen. Spesielt hvis varen er dyr, populær eller ønskelig (for eksempel nye mobiltelefoner eller spillkonsoller). Registrer eventuelle serienumre eller unike koder.

Sørg alltid for et sporingsnummer for eventuelle leveranser du sender. Hvis varen er verdt mer enn $ 750, ordner du signatur ved levering. Dette hjelper deg med å dekke for PayPal selgerbeskyttelse (men ikke nødvendigvis andre betalingsmetoder tilgjengelig via eBay). Bruk den høyeste sikkerhetssporing du tror passer for verdien på varen du sender. Husk at jo mer bevis du kan ordne, desto sikrere blir transaksjonen din i tilfelle en uredelig tvist.

Du bør kunne bestride et tilbakeførsel med banken hvis du tror det er uredelig, men er forberedt på å fremlegge bevis. PayPal selgerbeskyttelse har også mekanismer for å beskytte mot falske tilbakeførsler, så ikke nøl med å utfordre en hvis du synes det er feil. Det kan også være smart å utstede refusjon hvis du har en ulykkelig kunde. Det vil bare koste deg beløpet på varen, i stedet for merkostnadene ved tilbakeføringsgebyr hvis kunden tar saken opp med sin finansinstitusjon.

Sjekk om bildet som brukes til å vise varen, også brukes på andre oppføringer, eller om det er et lagerbilde fra nettet. Hvis det er tilfelle, og selgeren ikke vil sende andre bilder eller informasjon om varen, kan det være en svindel og bør unngås.

Sammenlign prisen med andre lignende varer. Hvis den er sterkt nedsatt uten god grunn (som for eksempel oppført skade), kan det være en svindel eller til og med stjålet eiendom. Styr unna.

Undersøk tilbakemeldingssiden. Hvis de gode tilbakemeldingene kommer fra selgere for lave priser, kan det være strategisk å få profilen til å se ekte ut. Det kan også være en uerfaren selger, så ikke nøl med å åpne en samtale om varen i eBays meldingssystem.

Det er lite du kan gjøre for å beskytte deg selv hvis varen ikke dekkes av tilbakebetalingsgarantien, så undersøk detaljert selgerprofilen, og vær forsiktig hvis varen er veldig dyr og utenfor beskyttelsen av policyen..

Hvis du mottar en pakke som ikke er adressert til deg, bør du tenke nøye gjennom. Forventer du en pakke rundt denne tiden? Se etter fraktnummer eller transaksjonskoder du kan bruke for å bekrefte at det er din pakke. Hvis hver detalj samsvarer med unntatt navnet, kan du velge å åpne den for å bekrefte at varene dine er der.

Aldri hast med å kjøpe en vare på eBay. Les oversikten nøye. Hvis varen er oppført som boksen bare i tittelen på oppføringen eller tydelig i beskrivelsen, vil det være lite du kan gjøre for å bestride en transaksjon, ettersom informasjonen som ble presentert var sann og riktig.

Hva gjør du hvis du har blitt svindlet på eBay

eBay er veldig klar over at svindel forekommer på nettstedet. De samarbeider lett med rettshåndhevelse og oppfordrer svindlede brukere til å lage politianmeldelse med sine lokale myndigheter. Hvis du vil forstå prosessen med å rapportere en svindel til politiet og hvordan eBay er involvert, kan du gå til eBay Security Center.

Du kan rapportere et problem med en selger til eBay direkte her.

Hvis du finner en vare på eBay som du synes er uredelig, må du rapportere oppføringen direkte.

Rapporter en kjøper hvis du mener at de har opptrådt ulovlig eller uredelig her.

Du vil kanskje også like IdentitetstyveribeskyttelseFals identitet, føderal kriminalitet: Identitetstyveri og antagelsesforebyggende handlingIdentitetstyveribeskyttelseHva er superkaker og hvordan fjerne demIdentitetstyverivern Facebookbook Quizer: Dele dine private dataIdentitetstyveribeskyttelse Flyplass trådløse nettverk - ikke så trygt som du tror

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 2 = 5