Lottery Scams – Hoe werken ze?

Lottery Scams - Hoe werken ze?


Oplichters over de hele wereld begrijpen dat het aanbod van grote sommen geld te goed is voor sommige mensen om te laten liggen. Dat is waarom loterijzwendel zo succesvol is. Hoewel de details veranderen, is het algemene principe hetzelfde: een persoon wordt verteld dat hij een grote som geld heeft gewonnen in een loterij.

Om toegang te krijgen tot hun winst, moeten ze een relatief klein bedrag sturen om belastingen, administratiekosten of douanekosten te dekken. Zoals u misschien wel raadt, is er geen loterij en de oplichters herhalen het aanbod aan zoveel mogelijk mensen om zoveel mogelijk te vachten.

Loterijzwendel wordt in bulk uitgevoerd. Duizenden e-mails, telefoontjes en brieven worden elke dag verstuurd. Het slagingspercentage hoeft niet erg hoog te zijn voor oplichters om geld te verdienen. Doe alles wat je kunt om jezelf te beschermen.

Opleveringsmethoden

Oplichters proberen veel verschillende manieren om mensen van hun geld te scheiden. Loterijzwendel komt in verschillende variëteiten, waardoor ze moeilijk te herkennen zijn. Ze zijn een geavanceerde vergoeding zwendel, vergelijkbaar met Nigeriaanse Prince oplichting.

Verschillende tactieken worden gebruikt afhankelijk van de doelwit van de zwendel, en de verhalen veranderen vaak afhankelijk van de contactmethode. Vergeet niet dat oplichters vaak zeer bekwame amateurpsychologen zijn die gespecialiseerd zijn in het creëren van relaties en het winnen van vertrouwen van slachtoffers.

Afhankelijk van waar u zich in de wereld bevindt, kunt u oplichting krijgen waarin wordt beweerd dat u een loterij heeft gewonnen in verschillende landen van herkomst - Europees, Spaans, Brits, Canadees, Australisch en Jamaicaanse megaloterijen of erfgoedloterijen hebben alle krantenkoppen gehaald.

Mail

U ontvangt een brief per e-mail die beweert dat u een aanzienlijk bedrag in een loterij heeft gewonnen. Vaak zijn de winsten afkomstig van buitenlandse loterijen in het Verenigd Koninkrijk of Europa. De brief kan een cheque bevatten voor uw vermeende winsten.

In de instructies wordt u gevraagd om de cheque te storten en onmiddellijk een relatief kleine vergoeding over te maken naar een beheerder Europese belastingen of toeslagen betalen. Natuurlijk is de cheque nep, maar slachtoffers realiseren dit zich mogelijk pas dagen nadat deze door de bank is afgewezen. Het slachtoffer heeft voldoende tijd om zijn eigen geld naar de oplichters te sturen voordat het de waarheid leert kennen.

Andere versies van deze fraude omvatten prijzen van dure sieraden of zelfs auto's van buitenlandse loterijen. Slachtoffers worden gevraagd voldoende geld te sturen om de douane- en invoerrechten te dekken voordat de prijs kan worden verzonden. Anderen kunnen worden gevraagd om een ​​speciale vergoeding te betalen om een ​​Amerikaanse burger in staat te stellen winsten van een Europese loterij te claimen.

E-mail

E-mailloterijzwendel stuurt ook felicitaties die uw winst van een loterij of sweepstakes aankondigen.

Soms proberen deze bootsen legitieme Amerikaanse nationale of staatsloterijen na, en soms proberen ze op buitenlandse loterijen te lijken. Zoals in het bovenstaande geval, wordt aan slachtoffers gevraagd om geld over te maken voordat een grote prijs wordt gestort.

E-mailconversaties met oplichters hebben een hoger risicoprofiel dan het ontvangen van brieven per post, omdat de mogelijkheid om online relaties op te bouwen veel sneller is. Oplichters kunnen snel escaleren om te vragen om persoonlijke informatie zoals gescande afbeeldingen van het paspoort of rijbewijs van een persoon om zogenaamd hun identiteit als winnaar te verifiëren. In zo'n geval stelen ze de identiteit van het slachtoffer en hun geld.

Telefoon

Oplichters gebruiken de telefoon graag om direct contact te maken met potentiële slachtoffers. Het is bekend dat loterij-oplichters zich richten op eenzame of oudere mensen, omdat ze kwetsbaar kunnen zijn voor dit soort manipulatie.

Hoe langer een oplichter aan de lijn kan blijven, hoe groter de kans dat de persoon hen vertrouwt. Aan de telefoon beweren oplichters te bellen door de douane of de IRS. Ze beschrijven de winsten die namens het slachtoffer worden gehouden, en zodra de juiste belastingen zijn betaald, kunnen ze de geldprijs vrijgeven.

Soms zijn de oplichters zich voordoen als advocaten die het loterijbedrijf vertegenwoordigen en zorg ervoor dat contant geld als administratiekosten wordt verzonden. In sommige gevallen worden Amerikanen het doelwit van gesyndiceerde bendes van oplichters die afkomstig zijn uit Jamaica.

Hierdoor worden telefoonloterijzwendel soms Jamaicaanse loterijzwendel genoemd. Kijk uit naar nummerherkenningsschermen die beginnen met een 876-gebiedscode, maar houd er rekening mee dat oplichters hun gebiedscode ook kunnen verbergen.

SMS - sms

Loterij-oplichters proberen elke mogelijkheid, inclusief sms-berichten. Ze bevatten vaak vage berichten van felicitaties, een indrukwekkend bedrag aan winsten en een link of e-mailadres om contact op te nemen. Sms-berichten zijn kort, maar kunnen gevaarlijk zijn, omdat die actieve links en e-mailadressen een klik verwijderd kunnen maken.

De links kunnen paden openen voor malware en spyware die ook op apparaten kan worden geladen. Kleinere schermen op telefoons en apparaten kunnen frauduleuze websites moeilijker te vinden maken.

Persoonlijk

Misschien is de meest brutale poging tot loterijzwendel de persoonlijke poging. Deze stijl van oplichting jaagt op de goodwill van mensen.

Kwetsbare populaties zoals ouderen zijn vaak het doelwit. Een oplichter zal zich voordoen als een illegale immigrant. Ze zullen beweren een winnend lot te hebben, maar dat alleen burgers het kunnen claimen. Als het slachtoffer contant geld of sieraden als onderpand overhandigt, worden deze verzonden om namens de oplichter de winst op te eisen in ruil voor een deel van de winst.

Soms werken oplichters in teams om een ​​bereidwillige hulp te bieden om het slachtoffer te overtuigen dat het een goed idee is. Natuurlijk is het ticket geen winnaar en vertrekken de oplichters snel met het geld of de sieraden in de hand.

Loterij scam escalatie tactieken

Hoe u ook wordt gecontacteerd, oplichters hebben een plan om contact met u op te nemen en uw vertrouwen op te bouwen. Kijk uit voor de volgende escalatietactieken. Oplichters doen er alles aan om meer geld van de slachtoffers te nemen, vooral als ze al een keer succesvol zijn geweest.

Als een slachtoffer eenmaal geld heeft verzonden, zullen oplichters hard werken om hen te overtuigen meer te sturen. Net als andere voorschottoeslagen, zal het verhaal blijven veranderen omdat onverwachte kosten, hogere belastingen en zelfs steekpenningen worden gepresenteerd als barrières voor toegang tot de loterijwinsten. Vaak kunnen aanzienlijke hoeveelheden geld verloren gaan terwijl u op het grotere bedrag jaagt.

Na een tijdje, meer uitgebreide oplichting zal naar een tweede fase gaan. Dit gebeurt vaak wanneer slachtoffers zich beginnen te verzetten tegen het sturen van meer geld. Ze kunnen een telefoontje krijgen van iemand die beweert afkomstig te zijn van de IRS, de politie of een privé-detective. Ze zullen het slachtoffer laten weten dat ze zijn opgelicht, maar de autoriteiten zijn nu in de zaak. De beller zal aanbieden om het gestolen geld voor het slachtoffer terug te vorderen als ze gewoon vooraf een vinder betalen. Het is ongelooflijk, maar het werkt.

Sommige oplichters zijn ambitieus en beperken hun misdaden niet tot contante fraude. Ze zullen het slachtoffer vragen om kopieën van hun paspoort, rijbewijs, sofinummer en andere persoonlijke gegevens door te sturen om hun identiteit als winnaar van de loterij te verifiëren. Deze verzoeken kunnen worden ingediend samen met officieel uitziende formulieren om in te vullen. Dergelijke informatie wordt gebruikt voor identiteitsdiefstal.

Houd er rekening mee dat sommige oplichters databases van oplichters samenstellen. Als een persoon eenmaal is bedrogen, kunnen andere oplichters proberen hen met een ander verhaal te richten. Als u of iemand die u kent onlangs is opgelicht, wees dan zeer alert op nieuwe aanbiedingen of contacten.

Hoe te voorkomen dat je wordt bedrogen door loterijzwendel

Oplichters maken hun oplichting graag kostenefficiënt en maken ook fouten. Deze twee feiten help iedereen om pogingen tot loterijzwendel te identificeren. Hier zijn aanwijzingen om op te letten en vragen om jezelf te stellen als iemand contact met je opneemt die beweert jouw prijswinst te hebben.

  • Heb je internationale loterijen ingevoerd? Het is onmogelijk om binnen te komen zonder persoonlijk een kaartje te kopen in het land van de loterij.
  • Zijn er spelfouten of vreemde zinnen in de brief? Sommige oplichting is afkomstig uit landen waar Engels geen moedertaal is.
  • Staat er een bulkmarkering op uw envelop? Scammers bulkpost om geld te besparen, maar er zijn nooit bulk loterij winnaars.
  • Is de brief of e-mail specifiek aan u gericht? Als er geen naam op staat, is het waarschijnlijk in massa geproduceerd.
  • Begint het inkomende nummer van de telefoon met 876? Het is waarschijnlijk een Jamaicaanse loterij oplichter.
  • Vragen ze je om niemand over de winst te vertellen of te liegen over het geld dat wordt verzonden?
  • Vragen ze u om te betalen via bankoverschrijving of met iTunes-cadeaubonnen? Deze overdrachtsmethoden zijn onzeker, onofficieel en niet traceerbaar. Geen enkele eerlijke organisatie zou ze gebruiken om kosten in rekening te brengen.

Hoe goed het verhaal ook klinkt, of hoe groot de som geld is, stuur geen geld. Geef uw persoonlijke gegevens niet aan iemand die beweert afkomstig te zijn van een loterijcommissie.

Hier is nog een laatste advies: heb je ooit een echt lot gekocht? Heeft de kassier ooit om uw naam of contactgegevens gevraagd? De meeste loten worden anoniem gekocht. Als u heeft gewonnen, hoe konden de loterijbeheerders contact met u opnemen? Dat kunnen ze niet. Daarom zie je nieuwsberichten over niet-opgeëiste loterijprijzen. Als u ooit wordt gecontacteerd over het winnen van een loterij, denk dan heel goed na over dit punt.

Er bestaan ​​legitieme loterijen

Natuurlijk bestaan ​​er legitieme loterijen. In de VS worden officiële loterijen gehouden in 45 Amerikaanse staten samen met Puerto Rico, het District of Columbia en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Ze worden beheerd door elke staat of jurisdictie.

Sommige staten combineren hun loterijen om de inkoopvoetafdruk en de potentiële prijzenpot te vergroten. De grootste hiervan fungeren bijna als nationale loterijen, hoewel er geen officiële loterijen worden gehouden of federaal worden beheerd. Het is illegaal om deel te nemen aan een loterij in het buitenland, tenzij u fysiek aanwezig bent om het ticket te kopen. Ze mogen niet online worden gekocht.

Wat te doen als u een poging tot loterij ontvangt

Als u contact opneemt met een loterijzwendel, verwijdert of vernietigt u dit meteen. Oplichters kunnen niet van je stelen als ze niet met je kunnen omgaan. Gebruik de juiste contactgegevens hieronder om poging tot oplichting te melden.

Ben je opgelicht?

Als u denkt dat u of iemand die u kent het slachtoffer is van een loterijzwendel, zijn er manieren om dit aan de autoriteiten te melden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat u eventuele verzonden bedragen kunt terugkrijgen. Stop met het verzenden van geld zodra je je realiseert dat je wordt opgelicht.

Meld het misdrijf aan https://www.usa.gov/stop-scams-frauds. Deze website biedt specifiek advies over waar u pogingen tot oplichterij kunt melden. Het rapportagemechanisme varieert afhankelijk van de methode die de oplichters hebben gebruikt.

Mailfraude: US Postal Inspection Service

Telefraude: FCC Klachtencentrum voor consumenten

E-mailfraude: Internet Crime Complaint Center (IC3)

Als u denkt dat de zwendel buiten de Verenigde Staten is ontstaan, meld dit dan bij de betreffende instantie en ook bij ecommerce.gov.

Canada

Er zijn veel nieuwsberichten over Canadezen die uit duizenden dollars worden opgelicht door middel van loterijzwendel. Als u denkt dat u een poging tot loterij hebt gehad, neemt u contact op met het Bureau voor consumentenzaken. Als u geld hebt verzonden om loterijwinsten te claimen, bent u opgelicht en moet u het misdrijf melden aan uw plaatselijke RCMP-detachement. Bewaar alle documentatie en communicatie als bewijs om hen te helpen de oplichters te vinden of anderen te helpen voorkomen dat hetzelfde met hen gebeurt.

UK

Britse burgers zijn niet immuun voor loterijzwendel. Als u denkt dat u bent opgelicht, meld dan onmiddellijk financiële verliezen aan de politie. U kunt ook een rapport indienen bij Action Fraud en het National Trading Standards eCrime-team.

Australië

Als u in Australië bent en geld bent kwijtgeraakt door loterijfraude, meld dit dan aan uw plaatselijke politiebureau of bel 131 444. Scamwatch is een overheidsorganisatie die uitgebreid advies biedt voor Australische slachtoffers van fraude, waaronder loterijfraude. De informatie op de Scamwatch-pagina verwijst naar informatiebronnen en hoe u uw identiteit kunt beschermen als persoonlijke documenten tijdens de zwendel werden overhandigd.

Misschien vind je dit ook leuk

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 6